Hajde probaj srusiti dzamiju ima da te svaki bosnjak kamenuje do smrti!!!! sram te bilo,dzamija je dzamija pa bila kakva bila,konjuJasho wrote:Uvozne džamije iz Azijskih zemalja su pravo ruglo i trebalo bi ih zabraniti praviti! BiH ima svoju tradiciju i svoj stil arhitekture i treba da ga njegujemo i da vjerski objekti budu u tom stilu, a ne u stilu Saudije i drugih Azijskih zemalja! Ja bih lično srušio sve te džamije koje nisu u BiH stilu i duhu i napravio nove koje bi odražavale BiH, a ne Saudiju i druge Azijske zemlje! Ali mislim da prevenstveno treba da pravimo fabrike i nova radna mjesta, jer je to preće od bilo kakvog vjerskog objekta, jer đaba čovjeku džamija, crkva itd, kad nema od čega da živi!
Džamije
-
republikaBIH
-
pravi-put
FireFly
Bujrum porusi, ali prvo obezbjedi novac za druge, neka budu po tvom ukusu, ali bojim se da od takvih muslimani nisu vidjeli puno pomoci, ...
Bosna je izmedju zapada i istoka izabrala zapad, i oni su nam zauzvrat obecali razviti ekonomiju, privredu, tehnologiju,... sacekajmo jos koju deceniju, mozda ispune obecanje. A arapima je Bosna dozvolila samo da se petljaju u humanitarne projekte, ... koji su nakon 11. septembra , takodje prorjedjeni, na samo par humanitarnih organizacija,...
Slazem se da su nam potrebna nova radna mjesta, da budemo zaposleleni, da ne budemo ovisni o drugima, pa zasto ne radimo na tom planu, sto vam dzamije smetaju da razvijate privredu...
Koliko je ulozeno u moderne hotele, kafane, diskoteke, da ste to ulozili u firme, ... a u dzamijama se vjerski i moralno odgajali, imali bi i pare i jare, ovako vecina nema nista.
Vi ste toliko pokvareni da za svaki problem vidite kod ljude iz dzamija,...
Nakon drugog svjetskog rata, Europa je bila puno vise porusena nego Bosna, pogorovo Njemacka, za 10-15 god su je izgradili da je nisi mogao prepoznati. Ekonomija i privreda su ponovo krenuli i vidimo sada sta su uspjeli za 50 god., da li smo mi na tom putu, ili vam mozda dzamije smetaju, ja hajvana Allahu moj,...
Jeli ti ovo familija?!Jarane, ima jos lijepih stvari i pored dzamija... Evo pa malo uzivaj u ljepoti...
http://www.sarajevo-x.cm/forum/viewtopic.php?t=24785
Islam nije samo tradicija, gradit cemo onakve dzamije kakve nam trebaju , a ne kakve pasu turistima, ...Uvozne džamije iz Azijskih zemalja su pravo ruglo i trebalo bi ih zabraniti praviti! BiH ima svoju tradiciju i svoj stil arhitekture i treba da ga njegujemo i da vjerski objekti budu u tom stilu, a ne u stilu Saudije i drugih Azijskih zemalja! Ja bih lično srušio sve te džamije koje nisu u BiH stilu i duhu i napravio nove koje bi odražavale BiH, a ne Saudiju i druge Azijske zemlje! Ali mislim da prevenstveno treba da pravimo fabrike i nova radna mjesta, jer je to preće od bilo kakvog vjerskog objekta, jer đaba čovjeku džamija, crkva itd, kad nema od čega da živi!
Bujrum porusi, ali prvo obezbjedi novac za druge, neka budu po tvom ukusu, ali bojim se da od takvih muslimani nisu vidjeli puno pomoci, ...
Bosna je izmedju zapada i istoka izabrala zapad, i oni su nam zauzvrat obecali razviti ekonomiju, privredu, tehnologiju,... sacekajmo jos koju deceniju, mozda ispune obecanje. A arapima je Bosna dozvolila samo da se petljaju u humanitarne projekte, ... koji su nakon 11. septembra , takodje prorjedjeni, na samo par humanitarnih organizacija,...
Slazem se da su nam potrebna nova radna mjesta, da budemo zaposleleni, da ne budemo ovisni o drugima, pa zasto ne radimo na tom planu, sto vam dzamije smetaju da razvijate privredu...
Koliko je ulozeno u moderne hotele, kafane, diskoteke, da ste to ulozili u firme, ... a u dzamijama se vjerski i moralno odgajali, imali bi i pare i jare, ovako vecina nema nista.
Vi ste toliko pokvareni da za svaki problem vidite kod ljude iz dzamija,...
Nakon drugog svjetskog rata, Europa je bila puno vise porusena nego Bosna, pogorovo Njemacka, za 10-15 god su je izgradili da je nisi mogao prepoznati. Ekonomija i privreda su ponovo krenuli i vidimo sada sta su uspjeli za 50 god., da li smo mi na tom putu, ili vam mozda dzamije smetaju, ja hajvana Allahu moj,...
- giga
mnoge su ruzne i apsurdne u odnosu na okolinu
najcudnija mi je na ulazu (iz Sarajeva) u Vogoscu - sa plavo-prozirnim plasticnim minaretom sa nekim kvazi-modernim aerodinamicnim dizajnom
kada sam prvi put otisao u Zavidovice iz autobusa sam, usred grada koji je tada - prije par godina - iskreno izgledao jadno - vidio gradjevinu i iskreno pomislio da gledam NASA istrazivacki centar dubokog svemira - malo sam provirio i ugledao da gradjevina ima minaret
cudna je i - zapravo ruzna - nova dzamija na Cengic Vili, odmah uz cestu i izmedju socijalistickih zgrada - minaret joj izgleda kao kontrolni centar na aerodromima, a mislim da ce stranci prvo pomisliti da je u pitanju mali restoran koji vjerovatno lagano rotira
saudijski kvazi-muslimani-naftni-multimilioneri-kvazi-kraljevi/princevi danas po jadnim dijelovima svijeta grade dzamije u Coca-Cola tempu postavljanja cola-automata po gradskim ulicama (a nekada je dobri narod postavljao-gradio cesme) - pa je tako kralj fahd izgradio veliku dzamiju sa kolosalnim parkingom u Sarajevu, a svojoj zeni (da bi se malo manje svadjali) izgradio malo manje veliku dzamiju u Bugojnu
i tako nicu ova rugla dok u univerzitetskom Sarajevu Vjecnica stoji spaljena i prazna, Banja Luka odgaja djecu koja umjesto Ferhadije gledaju dinamitom upraznjen i bagerima izravnan prostor, a u Mostaru uskoro namjeravaju (nakon sto im je nestalo vrhova brda i spoznaje da tone betona ipak tonu u mekanu zemlju) genetickim inzinjeringom uciniti da krizevi izrastaju na ljudskim glavama
najcudnija mi je na ulazu (iz Sarajeva) u Vogoscu - sa plavo-prozirnim plasticnim minaretom sa nekim kvazi-modernim aerodinamicnim dizajnom
kada sam prvi put otisao u Zavidovice iz autobusa sam, usred grada koji je tada - prije par godina - iskreno izgledao jadno - vidio gradjevinu i iskreno pomislio da gledam NASA istrazivacki centar dubokog svemira - malo sam provirio i ugledao da gradjevina ima minaret
cudna je i - zapravo ruzna - nova dzamija na Cengic Vili, odmah uz cestu i izmedju socijalistickih zgrada - minaret joj izgleda kao kontrolni centar na aerodromima, a mislim da ce stranci prvo pomisliti da je u pitanju mali restoran koji vjerovatno lagano rotira
saudijski kvazi-muslimani-naftni-multimilioneri-kvazi-kraljevi/princevi danas po jadnim dijelovima svijeta grade dzamije u Coca-Cola tempu postavljanja cola-automata po gradskim ulicama (a nekada je dobri narod postavljao-gradio cesme) - pa je tako kralj fahd izgradio veliku dzamiju sa kolosalnim parkingom u Sarajevu, a svojoj zeni (da bi se malo manje svadjali) izgradio malo manje veliku dzamiju u Bugojnu
i tako nicu ova rugla dok u univerzitetskom Sarajevu Vjecnica stoji spaljena i prazna, Banja Luka odgaja djecu koja umjesto Ferhadije gledaju dinamitom upraznjen i bagerima izravnan prostor, a u Mostaru uskoro namjeravaju (nakon sto im je nestalo vrhova brda i spoznaje da tone betona ipak tonu u mekanu zemlju) genetickim inzinjeringom uciniti da krizevi izrastaju na ljudskim glavama
-
republikaBIH
Pa Giga,niko te netjera da ides u te dzamije,niti da ih gledas..okreni glavu kad prolazis sa vozom kroz mjesto gdje se vidi dzamija..to ti je dozvoljeno,a da ih rusis e to wallahi nije.Ja jos ne vidim da se Bosnjaci zale na te dzamije,cak sto vise..te dzamije su najposjecenije,najpunije,i sa najmladjim dzematom..pa ako njima ne smeta sta ima da tebi koja vjerovatno i ne ide tako cesto u dzamiju ?
-
zzzzz
Treba praviti dzamije na prigodnim mjestima, treba da su dostupne svima ali ne treba praviti nakarade arhitekture kakve se vecinom grade zadnjih godina.
Izuzetak je Malezijska dzamija na N. Breki, to je jedna od najljepsih gradskih dzamija, jedino je mana sto je preblizu zgradama, znaci mjesto nije bas najpogodnije. Za to nisu krivi Malezijci koji su dali pare vec nasi urbanisti.
republikaBiH, niko nas u mejtefu nije ucio da nam gradovi trebaju izgledati kao africke prijestolnice, moderna dzungla bez ukusa.
NE ZLOUPOTREBLJAVAJTE MI VJERU......(bio je i dodatak ali sam ga izbrisao)
Izuzetak je Malezijska dzamija na N. Breki, to je jedna od najljepsih gradskih dzamija, jedino je mana sto je preblizu zgradama, znaci mjesto nije bas najpogodnije. Za to nisu krivi Malezijci koji su dali pare vec nasi urbanisti.
republikaBiH, niko nas u mejtefu nije ucio da nam gradovi trebaju izgledati kao africke prijestolnice, moderna dzungla bez ukusa.
NE ZLOUPOTREBLJAVAJTE MI VJERU......(bio je i dodatak ali sam ga izbrisao)
-
hogshead
#33 ...
Prvo, lično mislim da su kičaste i ne uklapaju se u ambijent. Nikako!
Drugo, to nema nikakve veze sa vjerom i vjerskim osjećanjima, kojih, u konvencionalnom smislu, nemam. Dakle, vjera je u drugom planu, govorim o zgradama.
Treće, previše ih je. Gledano iz pozicije stranca koji prvi put uđe u BiH, ovo je zemlja u kojoj ljudi u WC idu autom (benzinske pumpe) i mole se neprestano. Isto kao što nema ekonomske opravdanosti da na svakom kilometru postoji benzinska pumpa, tako i sve te džamije se pune samo za vrijeme bajrama i ramazana. Ostatak godine služe kao simbol ko je na tom dijelu teritorije u većini. Kao što neko pomenu, niko džamije neće rušiti. U ovoj zemlji se ne ruše ni nelegalno sagrađeni kokošinjci...uh, pardon, srušili su džamiju u Bradini, ali samo što Ramiz Dreković nije malo više upotrijebio mozak kada je kontao na kojem placu će je sagraditi... Uglavnom te džamije se zasigurno neće rušiti i BiH će ostati za vijeke vjekova zemlja koja će strance zbunjivati svojim izgledom, domaće "nevjernike" frustrirati, domaće "inovjernike" plašiti, domaće vjernike iritirati, a strane "donatore" i njihove domaće pobornike činiti jako ponosnim. Još samo da nam se zarovi i dimije zalepršaju Baščaršijom i svima će nam biti bolje.
Jašta
Drugo, to nema nikakve veze sa vjerom i vjerskim osjećanjima, kojih, u konvencionalnom smislu, nemam. Dakle, vjera je u drugom planu, govorim o zgradama.
Treće, previše ih je. Gledano iz pozicije stranca koji prvi put uđe u BiH, ovo je zemlja u kojoj ljudi u WC idu autom (benzinske pumpe) i mole se neprestano. Isto kao što nema ekonomske opravdanosti da na svakom kilometru postoji benzinska pumpa, tako i sve te džamije se pune samo za vrijeme bajrama i ramazana. Ostatak godine služe kao simbol ko je na tom dijelu teritorije u većini. Kao što neko pomenu, niko džamije neće rušiti. U ovoj zemlji se ne ruše ni nelegalno sagrađeni kokošinjci...uh, pardon, srušili su džamiju u Bradini, ali samo što Ramiz Dreković nije malo više upotrijebio mozak kada je kontao na kojem placu će je sagraditi... Uglavnom te džamije se zasigurno neće rušiti i BiH će ostati za vijeke vjekova zemlja koja će strance zbunjivati svojim izgledom, domaće "nevjernike" frustrirati, domaće "inovjernike" plašiti, domaće vjernike iritirati, a strane "donatore" i njihove domaće pobornike činiti jako ponosnim. Još samo da nam se zarovi i dimije zalepršaju Baščaršijom i svima će nam biti bolje.
Jašta
- Vodenjak
Vjerski objekat nije samo mjesto gdje se vjernici mole Bogu.
Vjerski objekat je i svojevrsni pecat kulture jednog naroda, jednog podneblja, jedne epohe...
Ovo sto se danas radi sa dzamijama u Bosni i Hercegovini je svojevrsni napad na vise stotina dugu kulturu i tradiciju bosanskih muslimana.
Znam da nekima ovdje, u najmanju ruku, paraju ushi te rijeci, ali gradnja dzamija koje nemaju nista sa nasim podnebljem je svojevrsni nastavak unistavanja onoga sto je vijekovima krasilo bosanske muslimane!
Kao primjer i pojasnjenje onoga na sta mislim je ponovna izgradnja Starog Mosta u Mostaru.
Da je napravljen veci, bljestaviji, moderniji, bi li bio ono sto jeste?
Vjerski objekat je i svojevrsni pecat kulture jednog naroda, jednog podneblja, jedne epohe...
Ovo sto se danas radi sa dzamijama u Bosni i Hercegovini je svojevrsni napad na vise stotina dugu kulturu i tradiciju bosanskih muslimana.
Znam da nekima ovdje, u najmanju ruku, paraju ushi te rijeci, ali gradnja dzamija koje nemaju nista sa nasim podnebljem je svojevrsni nastavak unistavanja onoga sto je vijekovima krasilo bosanske muslimane!
Kao primjer i pojasnjenje onoga na sta mislim je ponovna izgradnja Starog Mosta u Mostaru.
- seljak_cojek
Demokratski nema šta.davis.ba wrote:
Mislim da sve džamije, crkve, uopšte vjerske objekte koji su srušeni u ratu treba obnoviti ali isto tako mislim da treba zabraniti gradnju novih džamija. Ovo stvarno više nema smisla.
Ne grade se od novca poreskih obveznika, ne grade se bez validne dokumetacije (građevinska dozvola), ne grade se na tuđem zelmljištu (jedina koja je izgrađena na privatnom zemljištu je i srušena ako se ne varam, pa u čemu je onda fol. Nekome smeta. Zašto?
A što se arhitekture tiče, to je po meni stvar ukusa, a o ukusima se, valjda, ne raspravlja.
Što se tiče Saudijaca i ostalih, i ja bih više volio da su investirali u industriju, ali eto njima to nije bio interes k'o nama. Uostalom, da tebi neko dođe i kaže da ti želi napraviti vikendicu a ti nemaš rješeno stambeno pitanje i više bi volio kupiti stan, da li bi zbog toga insistirao da ti ne gradi vikendicu ili bi po onoj "daj šta daš" prihvatio, kad je već besplatno.
Last edited by seljak_cojek on 25/05/2006 11:12, edited 2 times in total.
-
davis.ba
Pa možda zato što se grade na svakom koraku pa kad prođeš gradom ispada da si došao u kakvu ekstremističku državu. Možda zato što se grade na zadnjim metrima zelenih površina u gradu. Možda zato što se grade na rijetkim mjestima gdje su se do jučer djeca igrala lopte. Možda zato?seljak_cojek wrote: Demokratski nema šta.![]()
Ne grade se od novca poreskih obveznika, ne grade se bez validne dokumetacije (građevinska dozvola), ne grade se na tuđem zelmljištu (jedina koja je izgrađena na privatnom zemljištu je i srušena ako se ne varam, pa u čemu je onda fol.Nekome smeta. Zašto?
- seljak_cojek
Koliko se samo epoha u arhitekturi smjenilo u prošlosti, ne samo kod nas nego i šire. Nije i ne može sve bit statično i zamrznuto u vremenu. Mogli bismo onda naći zamjerke i "Momi i Uzeiru", Bosmalu, Avaz biznis centru i mnogim drugim objektima koji su građeni u posljednje vrijeme.Vodenjak wrote:Vjerski objekat nije samo mjesto gdje se vjernici mole Bogu.
Primjer ti nije na mjestu. Sve ili gotovo sve porušene džamije su ponovo izgrađene prema starim projektima, odnosno izgledaju otrpilike kakve su bile prije rušenja. Ovdje se govori o onoma koje su građene nanovo.Vodenjak wrote: Kao primjer i pojasnjenje onoga na sta mislim je ponovna izgradnja Starog Mosta u Mostaru.
- Vodenjak
Ocito nemamo ista shvatanja pojmova "epohe", "kulture", "tradicije"...seljak_cojek wrote:Koliko se samo epoha u arhitekturi smjenilo u prošlosti, ne samo kod nas nego i šire. Nije i ne može sve bit statično i zamrznuto u vremenu. Mogli bismo onda naći zamjerke i "Momi i Uzeiru", Bosmalu, Avaz biznis centru i mnogim drugim objektima koji su građeni u posljednje vrijeme.Vodenjak wrote:Vjerski objekat nije samo mjesto gdje se vjernici mole Bogu.
Onda se ti ili nisi nesto pretrgao putujuci Bosnom u poslijeratnim godinama ili jednostavno ne znas kako je to sve izgledalo prije rata...seljak_cojek wrote:Primjer ti nije na mjestu. Sve ili gotovo sve porušene džamije su ponovo izgrađene prema starim projektima, odnosno izgledaju otrpilike kakve su bile prije rušenja. Ovdje se govori o onoma koje su građene nanovo.Vodenjak wrote: Kao primjer i pojasnjenje onoga na sta mislim je ponovna izgradnja Starog Mosta u Mostaru.
- BigBalabuto
Nisam načisto da li se radi o nicu PRAVI PUT ili PRVI PUT, ako je ovo drugo ja mu obečavam da ću pazit da ga ne boli.
Zaviti u rute od tekstila sve te lijepe pa i one manje lijepa žene, smatram običnim šovnizmom, ne bih rekao muškim, već šovinizmom konkurencije.
Nisko sjedeći i jeda drugom u dupe gledeći kako drugo nazveti sem varmi halka varmi jok, a ako ste pobornik i konzervativizma kakav je na sceni a istom se protive osobe na koje bi se to trebalo odnositi, dolazimo do gornje konstatacije.
Što se tiće đamija njih treba zanoviti popraviti i nove napraviti, ondje gdje je to potrebno. Druga su vremena bila kad je svaka mahala imala đamiju ali sad svaka porodica ima autoimobil, pa zašto ne otići naprimjer u Bradinu ili Pazarić ako ne isvom domu u Goražde, Jeleć, Foču, Višegrad, Srebrenicu, Žepu, Zvornik, Rogatnicu iiiii.
Arhitektonski nove đamije su očaj, intimno ih zovem Muckove ( ovo MUCKO to mu tepam) rakete bez povratka.
Biser arhitekture Očakthanum đamija, treba da služi kao uzor gradnje iz čijeg izgleda izvire i duhovnost, valjad radfi čega se đamije i prave.
Prvi put sa vara da zna šta je islam.
Zaviti u rute od tekstila sve te lijepe pa i one manje lijepa žene, smatram običnim šovnizmom, ne bih rekao muškim, već šovinizmom konkurencije.
Nisko sjedeći i jeda drugom u dupe gledeći kako drugo nazveti sem varmi halka varmi jok, a ako ste pobornik i konzervativizma kakav je na sceni a istom se protive osobe na koje bi se to trebalo odnositi, dolazimo do gornje konstatacije.
Što se tiće đamija njih treba zanoviti popraviti i nove napraviti, ondje gdje je to potrebno. Druga su vremena bila kad je svaka mahala imala đamiju ali sad svaka porodica ima autoimobil, pa zašto ne otići naprimjer u Bradinu ili Pazarić ako ne isvom domu u Goražde, Jeleć, Foču, Višegrad, Srebrenicu, Žepu, Zvornik, Rogatnicu iiiii.
Arhitektonski nove đamije su očaj, intimno ih zovem Muckove ( ovo MUCKO to mu tepam) rakete bez povratka.
Biser arhitekture Očakthanum đamija, treba da služi kao uzor gradnje iz čijeg izgleda izvire i duhovnost, valjad radfi čega se đamije i prave.
Prvi put sa vara da zna šta je islam.
Last edited by BigBalabuto on 25/05/2006 12:55, edited 2 times in total.
- seljak_cojek
Sorry greška, vratio sam, ne mjenjam mišljenje.davis.ba wrote:Aha sad brišeš postove, lafo dupli, ma naravno.
- seljak_cojek
Ovo demokratski se odnosilo na tvoju izjavu da treba zabraniti gradnju, i to mi je zasmetalo. Drugačije urediti pravila DA, ali zabraniti NE.
A što se tiče @majke, nije jedini koji ne zna gdje je i gdje mu je mjesto.
Vjerovao ili ne ni ja ne želim živjeti u toj takvoj državi. Ako kad i butem htio (ne daj Bože) jednostavno ću se preseliti u neku od takvihdavis.ba wrote: Ne, ja ne želim da živim u islamskoj državi, hvala lijepo.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
A znas li gdje se grade??? Na djecijim igralistima, ispod prozora zgrada, na ono malo preostalih zelenih povrsina. Jel to hoces da mi kazes da je dzamija na Cengic Vili uradjena sa skladom i na odgovarajucem mjestu. Ili recimo dzamija u Sopingu pored dvije osnovne skole i djecijeg igralista gdje uzgred receno se kresu bogovi svake 2 minute. I na tom istom mjestu je bilo napravljeno vjestacko brdo za sankanje djece. Ako neku dzamiju treba srusiti tj. zapocete temelje onda je to ta u Sopingu. Gradjenje dzamije pored skola je nista drugo nego nametanje vjere i pokazivanje dominacije.seljak_cojek wrote:Demokratski nema šta.davis.ba wrote:
Mislim da sve džamije, crkve, uopšte vjerske objekte koji su srušeni u ratu treba obnoviti ali isto tako mislim da treba zabraniti gradnju novih džamija. Ovo stvarno više nema smisla.![]()
Ne grade se od novca poreskih obveznika, ne grade se bez validne dokumetacije (građevinska dozvola), ne grade se na tuđem zelmljištu (jedina koja je izgrađena na privatnom zemljištu je i srušena ako se ne varam, pa u čemu je onda fol. Nekome smeta. Zašto?
A što se arhitekture tiče, to je po meni stvar ukusa, a o ukusima se, valjda, ne raspravlja.
Što se tiče Saudijaca i ostalih, i ja bih više volio da su investirali u industriju, ali eto njima to nije bio interes k'o nama. Uostalom, da tebi neko dođe i kaže da ti želi napraviti vikendicu a ti nemaš rješeno stambeno pitanje i više bi volio kupiti stan, da li bi zbog toga insistirao da ti ne gradi vikendicu ili bi po onoj "daj šta daš" prihvatio, kad je već besplatno.