Podsjetit cu te da je jedna od odlika dobrih ljudi (dobrih vjernika), da su samokriticni prema sebi, to je ta samo kontrola, kad pogrijesus priznaj krivicu!Svasta sam vidio ovdje na ovom forumu ali prvi put vidim da neko sam sa sobom vodi diskusiju![]()
prosto nevjerovatno
![]()
![]()
Sta sam ja?
-
pravi-put
-
senada
meni je lik skroz simpatican... mudar je...nije vidjelo nacionaliste, normala lik, sam se zeza i to dobro...tako bi nas trebali svi koji imaju smisla i talenta preskakat da se prospemo k'o praaaavi pametnjakovici..stickitout wrote:Svasta sam vidio ovdje na ovom forumu ali prvi put vidim da neko sam sa sobom vodi diskusiju![]()
prosto nevjerovatno
![]()
-
pravi-put
Evo predlozio bih vam da otvorimo jednu temu, istiniti vicevi!meni je lik skroz simpatican... mudar je...nije vidjelo nacionaliste, normala lik, sam se zeza i to dobro...tako bi nas trebali svi koji imaju smisla i talenta preskakat da se prospemo k'o praaaavi pametnjakovici..
Znaci ja kao vjernik nesmijem izmisljati viceve da bih se malo nasmijali, i opustili nakon ovih zeskih tema ali prpericati smijesne situacije za koje smo culi ili bili ocevidci je dozvoljeno pogotovo ako se moze iz toga izvuci pouka!!!
USLOV BI BIO: NEMA IZMISLJANJA PRICA I NEMA SPOMINJANJA IMENA !
Ili je vec bila tkva tema na forumu
- Ahmmed
pravi-put wrote:Stvarno sam iznenadjen da je ovaj dio naroda koji dolazi na ovaj forum toliko zatucan!
Stvarno za ibret, 34% ne vjeruje u Boga; 14% je se izglasilo da vjeruje u neku silu, a samo svaki drugi vjeruje u Boga, ma ovo je gore nego na Zapadu, vece komunjare nego u komunizmu, po meni svi koji nevjeruju u Boga su dobro zalautali u svojoj zivotnoj perspektivi. Covjek koji nema samokontrolu i osjecaj da ga Bog vidi i koji ne vjeruje da ce odgovarati za svoja djela koja cini kako moze biti dobar covjek, kome to prodajte musmule pod kruske,cccccc......
Sada ova nasa jad i bjeda su stavili dobrog covjeka i narod-naciju ispred Boga i vjere, a sutra kad udju u EU (ako udju), tj. kad prvo srede Bosnu da u svemu se pokorava nasim Robovlasnicima i sve zelje i zamisli ostvare mozda ih i prime, ko ce se vise ponositi dobrom dusaom i NACIJOM - STA SE LAZETE BOLAN !
Sutra kad udjemo u EU, prodat cete i zaboravicete i babu i mamu, a da nepricam o pra-pra-djedovima, ... A i to dobar covjek bez vjere su bajke za djecu, prva prilika da legalno moze svom narodu zabodes noz u ledja i obogatiti se na racun naroda ili firme ili ... uradit ce to svako ko nema vjere, zasto, zato sto misli da ga niko ne vidi sta radi, zato sto misli da nece ni pred kim odgovarati!
Ma znao sam da se nasi ljudi vole folirati, ali da se sluze demagogijom smaog sebe pa to je preslo svaku granicu, skim ja gubim vrijeme Boze dragi!
U Bosni ,ako je tačno ovo što ti tvrdiš nema dobrih vjernika, ma koliko se neki, kojima se "dalo" , zaklinjali dinom i imanom
-
zeljeni_nadimak
Pitanje za "pravi put". Je li ti vjerom zabranjeno da napises barem jednu pismenu recenicu ili nisi nikada cuo da se negacija "ne" u nasem jeziku pise odvojeno od glagola. Kad vec imas toliko slobodnog vremena da pises ovako duge i besmislene romane, mogao bi procitati i pravopis maternjeg ti jezika.
- stickitout
A ja bih na to dodao da je jedna od odlika dobrih ljudi (pogotovo vjernika) skromnost!!! Reci sam za sebe da si dobar vjernik ili dobar covjek je prilicno egocentricno i samozivo. Tvoja dobrota kao covjeka se ocjenjuje tvojim postupcima i od strane drugih ljudi a ne samoproizvoljnom izjavom. Na drugu stranu tvoju vjeru i njenu velicinu bi trebao valjda samo bog da ocjenjuje a ne ti sam......pravi-put wrote:Podsjetit cu te da je jedna od odlika dobrih ljudi (dobrih vjernika), da su samokriticni prema sebi, to je ta samo kontrola, kad pogrijesus priznaj krivicu!Svasta sam vidio ovdje na ovom forumu ali prvi put vidim da neko sam sa sobom vodi diskusiju![]()
prosto nevjerovatno
![]()
![]()
- Ahmmed
stickitout wrote:pravi-put wrote:Podsjetit cu te da je jedna od odlika dobrih ljudi (dobrih vjernika), da su samokriticni prema sebi, to je ta samo kontrola, kad pogrijesus priznaj krivicu!Svasta sam vidio ovdje na ovom forumu ali prvi put vidim da neko sam sa sobom vodi diskusiju![]()
prosto nevjerovatno
![]()
![]()
A ja bih na to dodao da je jedna od odlika dobrih ljudi (pogotovo vjernika) skromnost!!! Reci sam za sebe da si dobar vjernik ili dobar covjek je prilicno egocentricno i samozivo. Tvoja dobrota kao covjeka se ocjenjuje tvojim postupcima i od strane drugih ljudi a ne samoproizvoljnom izjavom. Na drugu stranu tvoju vjeru i njenu velicinu bi trebao valjda samo bog da ocjenjuje a ne ti sam......
Bravissimo!
-
FFK as Lucy01
Da napravim malu digresiju i elaboriram za one koji su zbunjeni ovim "covjek".
Biti covjek i biti "covjek" su dvije razlicite stvari. Svi se mi rodjeni tom logikom kao homo sapiens-ljudska vrsta. Po toj logici, ako samo to cini covjeka-covjekom, Hitler, Karadzic, Staljin.....su ljudi....a to nije istina. Istina je da su oni homo sapiens (mada je i to upitno), ali ljudi nisu niti ce ikada biti.
Biti covjek znaci prihvatati druge samo na toj osnovi i podjeli: ljudi i neljudi. Sve ostale karakteristike su nevazne i drugorazredne u odnosu na ljudskost. Jer...biti i ostati samo covjek je tesko, a pogotovo dobar, pristojan covjek. Sredina, vaspitanje, situacija (svaka) u kojoj smo rasli, uticaj politike, religije, zivotnih filozofija, drugih ljudi individualno....moze da promijeni ili modifikuje ljude u nama. Dobar covjek moze uvijek da bude dobar vjernik, dobar gradjanin, dobar Bosanac, dobar muz, dobar otac....dok nijedna od drugih karakteristika to ne uslovljava: biti dobar musliman/katolik/prezbetarijanac/pravoslavac/jevrej/Bosanac/Amerikanac...ne znaci nuzno biti i dobar covjek ili gradjanin neke zemlje, patriota, otac, brat, muz, susjed....
Biti covjek i biti "covjek" su dvije razlicite stvari. Svi se mi rodjeni tom logikom kao homo sapiens-ljudska vrsta. Po toj logici, ako samo to cini covjeka-covjekom, Hitler, Karadzic, Staljin.....su ljudi....a to nije istina. Istina je da su oni homo sapiens (mada je i to upitno), ali ljudi nisu niti ce ikada biti.
Biti covjek znaci prihvatati druge samo na toj osnovi i podjeli: ljudi i neljudi. Sve ostale karakteristike su nevazne i drugorazredne u odnosu na ljudskost. Jer...biti i ostati samo covjek je tesko, a pogotovo dobar, pristojan covjek. Sredina, vaspitanje, situacija (svaka) u kojoj smo rasli, uticaj politike, religije, zivotnih filozofija, drugih ljudi individualno....moze da promijeni ili modifikuje ljude u nama. Dobar covjek moze uvijek da bude dobar vjernik, dobar gradjanin, dobar Bosanac, dobar muz, dobar otac....dok nijedna od drugih karakteristika to ne uslovljava: biti dobar musliman/katolik/prezbetarijanac/pravoslavac/jevrej/Bosanac/Amerikanac...ne znaci nuzno biti i dobar covjek ili gradjanin neke zemlje, patriota, otac, brat, muz, susjed....
-
Pearl
sta ste se navadili na covjeka, on samo skromno hoce da nam kaze da ce on jedini u Dzennet a mi svi ostali u Dzehennem.... sve se Boga boji, a s njim interni dogovor ima, cim to odgovorno tvrdi... stele na sve strane... 
-
mr__bosnjak
Da vidimo, pa covjek sam prvo jer sam to od rodjenja, ono "covjek je onaj sto je dobar" je bajka jer je jedna od covjekovih osobina je lazljivost i zlo, samo to treba potisnut. Ali covjek je svako inace bi oni koji su "ljudi"(dakle dobri) mogli lahko da pokore "zivotinje"(zle). Ocito su svi ljudi dakle svako je covjek samo je pitanje kakav!
Onda Bosanac sam svakako jer sam rodjen u BiH gdje su mi pradjedovi radjani a onda sam i Bosnjak jer sam to prirodom a i vlastitim izborom.
Vjernik sam takodze a to sam stekao kroz porodicu a i vlastito saznanje Istine ili bar ako je Bog tako odlucio dio nje. Ali ja kao takav ne trebam kao neki da hodam okolo i da vristim na neistomisljenike jer s time ja mislim da gubim jednu od vrlina vjernika. Fakat je skoro da svi koji se busaju u prsa o koliki su vjernici to rade jer su ustvari sami ne-sigurni u svojoj vjeri a oni koji su sigurni znaju da oni znaju i da Bog zna i nemoraju cijeli svijet ubjedjivat.
Posto sam sve ovo zajedno ne mogu stavljat u redoslijed.
Onda Bosanac sam svakako jer sam rodjen u BiH gdje su mi pradjedovi radjani a onda sam i Bosnjak jer sam to prirodom a i vlastitim izborom.
Vjernik sam takodze a to sam stekao kroz porodicu a i vlastito saznanje Istine ili bar ako je Bog tako odlucio dio nje. Ali ja kao takav ne trebam kao neki da hodam okolo i da vristim na neistomisljenike jer s time ja mislim da gubim jednu od vrlina vjernika. Fakat je skoro da svi koji se busaju u prsa o koliki su vjernici to rade jer su ustvari sami ne-sigurni u svojoj vjeri a oni koji su sigurni znaju da oni znaju i da Bog zna i nemoraju cijeli svijet ubjedjivat.
Posto sam sve ovo zajedno ne mogu stavljat u redoslijed.
- Ahmmed
Pearl wrote:sta ste se navadili na covjeka, on samo skromno hoce da nam kaze da ce on jedini u Dzennet a mi svi ostali u Dzehennem.... sve se Boga boji, a s njim interni dogovor ima, cim to odgovorno tvrdi... stele na sve strane...
Auf
Što bi moja mati za sebe rekla: "Boga mi ću i ja, usred dženneta.Nit sam žarila, nit sam palila, nit krala nit ubijala.Pomogla drugima koliko sam mogla, djecu na selamet izvela i eto"
- Vodenjak
Eto vidis...Ahmmed wrote:Pearl wrote:sta ste se navadili na covjeka, on samo skromno hoce da nam kaze da ce on jedini u Dzennet a mi svi ostali u Dzehennem.... sve se Boga boji, a s njim interni dogovor ima, cim to odgovorno tvrdi... stele na sve strane...
Auf![]()
Što bi moja mati za sebe rekla: "Boga mi ću i ja, usred dženneta.Nit sam žarila, nit sam palila, nit krala nit ubijala.Pomogla drugima koliko sam mogla, djecu na selamet izvela i eto"
A sve mi nesto govori da je zena prava vjernica, muslimanka koja se Bogu moli, koja ga postuje i koja ga slavi...
Drugim rijecima, ona koja Boga prihvata upravo onako kako jedan iskreni vjernik i treba da uradi:
Sa ljubavlju i bez straha i duboko svjesna sebe i svojih vrijednosti!
Jedna takva me je othranila, uz njene sam dimije prohodao i do njene duboke starosti postovao je ne samo kao majku (nanu) vec kao rodjenu mater!
-
pravi-put
Hajd da ispricam jedan istinit, nije vulgaran i necu spominjati imena:
Kaze u zadnje vrijeme sve vise kineza po Bosni se rastrcalo prodaju, snalaze se kad Bosnaci nece. I tako jedan od njih naletio u jednoj mahali na vrata jednog malog hotela:"Imate li jedna jednokrevetna soba?", kaze stariji covjek:" Ima, ima jos jedna slobodna, bujrum, al de da prvo ispunimo formular za goste."
"Kako se zoves?"- pita starac.
Poce kinez nabrajat svoje ime, a stari ce, cek, cek, pa ti rece samo jednu jednu jednokrevetnu, ja pomislio da si sam!
Jesi skonto bolan, cccccc

Kaze u zadnje vrijeme sve vise kineza po Bosni se rastrcalo prodaju, snalaze se kad Bosnaci nece. I tako jedan od njih naletio u jednoj mahali na vrata jednog malog hotela:"Imate li jedna jednokrevetna soba?", kaze stariji covjek:" Ima, ima jos jedna slobodna, bujrum, al de da prvo ispunimo formular za goste."
"Kako se zoves?"- pita starac.
Poce kinez nabrajat svoje ime, a stari ce, cek, cek, pa ti rece samo jednu jednu jednokrevetnu, ja pomislio da si sam!
Jesi skonto bolan, cccccc
- black

Čovjek naspram čovjeka. Lice naspram lica.
Izmedju ponor crn kao smrt. Izmedju daljina promrzla u beskraju.
Ispod, podrhtava utroba majke Zemlje. Grješna, što rodi nezahvalnu djecu.
Čovjek gleda u čovjeka. Ne vide jedan drugom boje očiju. A oči lijepe. Ljudske.
Ne vide raspojasane ljepote jeseni, igre sjenki, bijele kao snijeg dječje ruke što uzalud hoće u vječnosti da miluju sunce.
Čovjek gleda u čovjeka. Slijepac zuri u slijepca.
Jedan naspram drugog ogrnuti pokrovom ćutanja.
Nijedna riječ. Šapati već poodavno ubijeni i sahranjeni. Riječi od ljepote razbacane po smetlištima kao bezvrijedni relikti. I tamo truhnu.
Čovjek govori čovjeku. Nijem sriče riječi nijemom.
Jedan naspram drugog ukopani u jeziv muk.
Uzalud etida svira, uzalud šumi plavetnilo mora, uzalud romore kiše po olucima.
Kome?
Čovjek osluškuje čovjeka. Gluh sluša gluhog.
Bože, zar živimo sa dželatima i ubojicama kao sa sabraćom?
Naučili su nas da ne čujemo plač drugih ljudi, da ne šapućemo srcem, da ne vidimo ruševine zemaljskog doma, da zaboravimo svoje sveto ljudsko pozvanje.
Requiem.
Ni umjetnost ne zna ubiti patetiku.
Requiem za posljednje iskreno srce čovjeka.
A ubiće i njega. Tu, pred nama.
Nista se ne ubija tako strano kao čista, nevina duša.
A ubiće je. Tu, pred nama.
I biće requiem.
Nećemo ga čuti.
Ni vidjeti duge povorke u crnom, ni prošaputati molitvu, niti se sjetiti da smo ikad bili ljudi.
------------------------------------------------------------
kada bi covjek bio poznat
po svojim ocima,nosu i ustima
kakva bi bila razlika
izmedju slike na zidu
i covjecnosti....
-
pravi-put
Kako je sa vama teskosta ste se navadili na covjeka, on samo skromno hoce da nam kaze da ce on jedini u Dzennet a mi svi ostali u Dzehennem.... sve se Boga boji, a s njim interni dogovor ima, cim to odgovorno tvrdi... stele na sve strane...
Neko je rekao da se hvalim da sam dobar vjernik, nisam zelio da me tako svatite, ljudi su se zezali pa sam se pridruzio, i spomeno sam samo jednu od mnogih dobrih osobina, sto jos uvjek nije pokazatelj da sam dobar, a pogotovo iskren, Ja se samo tome iskreno nadam , a srca su prevrtljiva ahbabu.
Ovakvih zena je danas malo, uporedi sada svoju majku i danasnje muslimanke, velika je to razlika. Lahko je bilo Titi imati drzavu sa ovakvim ljudima. Nisu lagali, nisu krali, nisu varali, vjerovali, klanjali, postili, imali su cast, ponos, dostojanstvo, volili su vjeru, nisu po plazama i po kafanama hodali, nisu uzimali drogu, nisu pusile po dva pakla dnevno, nisu ni pomislile na gluposti prije braka, a u braku da ne pomislimo itd. itd., nije to bas tako jednostavno kao sto vidite, to je bas iz straha ali i ljubavi koja je pomjesana sa isrenom nadom da ce joj Allah oprostiti. Ta generacija nije imala ovoliko znanja o vjeri kao mi danas, nisu imali odakle nauciti osim u mejtefima i od svoje rodbine, ali to sto su znali radili su iskreno radi Boga. Zato varate se ako mislite da su one to govorile tek iz have, nego su znale da nikada nisu uradile neke velike grijehe za koje bi ih savjest grizla. Ali ipak reci da ce sigurno u Dzennet je pogresno , to samo Allah zna.Eto vidis...
Jedna takva me je othranila, uz njene sam dimije prohodao i do njene duboke starosti postovao je ne samo kao majku (nanu) vec kao rodjenu mater!Code: Select all
A sve mi nesto govori da je zena prava vjernica, muslimanka koja se Bogu moli, koja ga postuje i koja ga slavi... Drugim rijecima, ona koja Boga prihvata upravo onako kako jedan iskreni vjernik i treba da uradi: Sa ljubavlju i bez straha i duboko svjesna sebe i svojih vrijednosti!
Moje majke nana je bila tri puta u zatvoru zbog feredze-zara, i dok je muz nije zamolio da skine nije je skinula, cim bi je pustili ona bi opet ga stavila na lice !!!
Kad je skinula kazu da je od tada bila toliko zalosna zbog toga da se i razbolila, par godina kasnije je i umrla. To su bile vjernice iskrene. Neka se ne ljute forumasi drugih kofesija sto ja malo ovako vjeri uvjek natezem, ali znate onu svako prica o svojoj ljubavi!
Selam i pozdrav!
-
forUMASH
....isto kao da si pitao sta znaci biti zaljubljen....koji su uslovi....ahmed_dv wrote:Sta je to biti covjek? Koji su uslovi?
uglavnom, da bi se osjetio komforno i vjerovao sam sebi u toj oblasti, potrebno je malo vise vremena, citanja i ucenja u odnosu na nekadasnje i danasnje ekspres kurseve koji te u roku od tri mjeseca ubijede da si savrsen komunista, vjernik ili nesto peto, pa se onda cudis kako to da te drugi ne kontaju ...
......al' neka, doci ce Pravi-Put tobe....vec je umjesto kopiranja citata poceo viceve pricati.....
- Vodenjak
Ti ne samo da si promashio smisao onoga sto sam napisao vec si prilikom pucanja pusku okrenuo naopako.pravi-put wrote:Kako je sa vama teskosta ste se navadili na covjeka, on samo skromno hoce da nam kaze da ce on jedini u Dzennet a mi svi ostali u Dzehennem.... sve se Boga boji, a s njim interni dogovor ima, cim to odgovorno tvrdi... stele na sve strane...![]()
Ako sam rekao da ce vjernici u Dznnet, nisma rekao da cu sigurno i ja, iskreno se trudim i volim Boga iskreno, ali da sam siguran da cu u Dzennet slagao bih sam sebe, jer to nezna niko do Allah.
Neko je rekao da se hvalim da sam dobar vjernik, nisam zelio da me tako svatite, ljudi su se zezali pa sam se pridruzio, i spomeno sam samo jednu od mnogih dobrih osobina, sto jos uvjek nije pokazatelj da sam dobar, a pogotovo iskren, Ja se samo tome iskreno nadam , a srca su prevrtljiva ahbabu.
Ovakvih zena je danas malo, uporedi sada svoju majku i danasnje muslimanke, velika je to razlika. Lahko je bilo Titi imati drzavu sa ovakvim ljudima. Nisu lagali, nisu krali, nisu varali, vjerovali, klanjali, postili, imali su cast, ponos, dostojanstvo, volili su vjeru, nisu po plazama i po kafanama hodali, nisu uzimali drogu, nisu pusile po dva pakla dnevno, nisu ni pomislile na gluposti prije braka, a u braku da ne pomislimo itd. itd., nije to bas tako jednostavno kao sto vidite, to je bas iz straha ali i ljubavi koja je pomjesana sa isrenom nadom da ce joj Allah oprostiti. Ta generacija nije imala ovoliko znanja o vjeri kao mi danas, nisu imali odakle nauciti osim u mejtefima i od svoje rodbine, ali to sto su znali radili su iskreno radi Boga. Zato varate se ako mislite da su one to govorile tek iz have, nego su znale da nikada nisu uradile neke velike grijehe za koje bi ih savjest grizla. Ali ipak reci da ce sigurno u Dzennet je pogresno , to samo Allah zna.Eto vidis...
Jedna takva me je othranila, uz njene sam dimije prohodao i do njene duboke starosti postovao je ne samo kao majku (nanu) vec kao rodjenu mater!Code: Select all
A sve mi nesto govori da je zena prava vjernica, muslimanka koja se Bogu moli, koja ga postuje i koja ga slavi... Drugim rijecima, ona koja Boga prihvata upravo onako kako jedan iskreni vjernik i treba da uradi: Sa ljubavlju i bez straha i duboko svjesna sebe i svojih vrijednosti!
Moje majke nana je bila tri puta u zatvoru zbog feredze-zara, i dok je muz nije zamolio da skine nije je skinula, cim bi je pustili ona bi opet ga stavila na lice !!!
Kad je skinula kazu da je od tada bila toliko zalosna zbog toga da se i razbolila, par godina kasnije je i umrla. To su bile vjernice iskrene. Neka se ne ljute forumasi drugih kofesija sto ja malo ovako vjeri uvjek natezem, ali znate onu svako prica o svojoj ljubavi!
Selam i pozdrav!
Sto ce reci - prema sebi!!
-
zavrzlama
Bio sam 1984 na odsluzenju vojnog roka u Slavonskoj Pozegi i tad sam prvi put u zivotu cuo rijec "bosnjo"
Tako je nas par bosanaca od kojih je bilo i srba,muslimana i hrvata nazivao jedan porucnik srbijanac...zvao nas bosnje.
E posle 1990 pocinje da se intezivira taj naziv "bosnjak ili bosnjaci"
Po meni problem tog izraza je u tome sto taj naziv nisu prihvatili srbi i hrvati u BIH i onda ta ideja da su Bosnjaci svi stanovnici BIH pada u vodu jer je podrzavaju samo muslimani i tako sad imamo naziv "bosnjaci" umjesto bosanski muslimani.
Recimo protiv tog izraza se nisu nikad protivili oni politicari iz srpskog i hrvatskog naroda koji su podrzavali podjelu BIH jer svako dijeljenje i posebnost muslimana u BIH je bio super alibi za podjelu BIH i opravdanje sopstvenom narodu da i muslimani isto zele nesto svoje u prevodu podjelu zemlje.
Naziv bosnjaci i bosnjak je uveden u pogresnom momentu i mislim prouzrokovao vise stete nego koristi.
Ovo je samo moje licno videnje ,a istoricari valjda znaju pravu definiciju toga.
Tako je nas par bosanaca od kojih je bilo i srba,muslimana i hrvata nazivao jedan porucnik srbijanac...zvao nas bosnje.
E posle 1990 pocinje da se intezivira taj naziv "bosnjak ili bosnjaci"
Po meni problem tog izraza je u tome sto taj naziv nisu prihvatili srbi i hrvati u BIH i onda ta ideja da su Bosnjaci svi stanovnici BIH pada u vodu jer je podrzavaju samo muslimani i tako sad imamo naziv "bosnjaci" umjesto bosanski muslimani.
Recimo protiv tog izraza se nisu nikad protivili oni politicari iz srpskog i hrvatskog naroda koji su podrzavali podjelu BIH jer svako dijeljenje i posebnost muslimana u BIH je bio super alibi za podjelu BIH i opravdanje sopstvenom narodu da i muslimani isto zele nesto svoje u prevodu podjelu zemlje.
Naziv bosnjaci i bosnjak je uveden u pogresnom momentu i mislim prouzrokovao vise stete nego koristi.
Ovo je samo moje licno videnje ,a istoricari valjda znaju pravu definiciju toga.
-
pravi-put
Poucno, pomalo strasno ...
... jezivo u razmisljanje si me bacio i zabrinuo !!!
Proslo mi je svasta kroz glavu od - do, ali sam se zadrzo na necemu sto nisam mogao da odklonim iz misli, a to je dan obracuna - "Sudnji dan" !!!
Kaze Allah s.w.t. vezano za taj neizbjezni dan, kada ce ljudi reci:
078:017. Dan sudnji je, zaista, već određen, ...
051:012. Oni pitaju: "Kada će Dan sudnji?"
051:013. Onoga Dana kada se u vatri budu pržili!
051:014. "Iskusite kaznu svoju - to je ono što ste požurivali!"
082:009 - 019. A ne valja tako! Vi u Sudnji dan ne vjerujete,
a nad vama bdiju cuvari,
kod nas cijenjeni pisari,
koji znaju ono sta rade
Cestiti ce sigurno u Dzennet,
a grijesnici sigurno u Dzehennem,
na Sudnjem danu u njemu ce gorijeti
i vise iz njega nece izvedeni biti.
A znaš li ti šta je Sudnji dan,
i još jednom: znaš li ti šta je Sudnji dan?
Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći,
toga Dana će vlast jedino Allah imati.
077:014. A znaš li ti šta je Dan sudnji? -
077:015. Teško toga dana poricateljima!
077:038. Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
037:020. i reći: "Teško nama, ovo je - Sudnji dan!"
037:021. Da, ovo je Dan strašnoga suda u koji vi niste vjerovali!
037:022. Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali
037:023. mimo Allaha, i pokažite im put koji u Džehennem vodi
040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
041:040. Oni koji riječi naše izvrću neće se, doista, od Nas sakriti. Pa da li će biti ugodnije onome koji u Vatru bude bačen ili onome koji na Sudnji dan dođe smiren? Radite šta hoćete, On, zaista, vidi šta vi radite.
040:017. Svaki čovjek će toga Dana prema zasluzi kažnjen ili nagrađen biti; toga Dana neće biti nepravde! Allah će, zaista, brzo obračunati.
003:161. Nezamislivo je da Vjerovjesnik šta utaji! A onaj ko nešto utaji - donijeće na Sudnji dan to što je utajio i tada će se svakome u potpunosti dati ono što je zaslužio, nikome se nepravda neće učiniti.
Čovjek naspram čovjeka. Lice naspram lica.
Izmedju ponor crn kao smrt. Izmedju daljina promrzla u beskraju.
Ispod, podrhtava utroba majke Zemlje. Grješna, što rodi nezahvalnu djecu.
Čovjek gleda u čovjeka. Ne vide jedan drugom boje očiju. A oči lijepe. Ljudske.
Ne vide raspojasane ljepote jeseni, igre sjenki, bijele kao snijeg dječje ruke što uzalud hoće u vječnosti da miluju sunce.
Čovjek gleda u čovjeka. Slijepac zuri u slijepca.
Jedan naspram drugog ogrnuti pokrovom ćutanja.
Nijedna riječ. Šapati već poodavno ubijeni i sahranjeni. Riječi od ljepote razbacane po smetlištima kao bezvrijedni relikti. I tamo truhnu.
Čovjek govori čovjeku. Nijem sriče riječi nijemom.
Jedan naspram drugog ukopani u jeziv muk.
Uzalud etida svira, uzalud šumi plavetnilo mora, uzalud romore kiše po olucima.
Kome?
Čovjek osluškuje čovjeka. Gluh sluša gluhog.
Bože, zar živimo sa dželatima i ubojicama kao sa sabraćom?
Naučili su nas da ne čujemo plač drugih ljudi, da ne šapućemo srcem, da ne vidimo ruševine zemaljskog doma, da zaboravimo svoje sveto ljudsko pozvanje.
Requiem.
Ni umjetnost ne zna ubiti patetiku.
Requiem za posljednje iskreno srce čovjeka.
A ubiće i njega. Tu, pred nama.
Nista se ne ubija tako strano kao čista, nevina duša.
A ubiće je. Tu, pred nama.
I biće requiem.
Nećemo ga čuti.
Ni vidjeti duge povorke u crnom, ni prošaputati molitvu, niti se sjetiti da smo ikad bili ljudi.
------------------------------------------------------------
kada bi covjek bio poznat
po svojim ocima,nosu i ustima
kakva bi bila razlika
izmedju slike na zidu
i covjecnosti....
... jezivo u razmisljanje si me bacio i zabrinuo !!!
Proslo mi je svasta kroz glavu od - do, ali sam se zadrzo na necemu sto nisam mogao da odklonim iz misli, a to je dan obracuna - "Sudnji dan" !!!
Kaze Allah s.w.t. vezano za taj neizbjezni dan, kada ce ljudi reci:
078:017. Dan sudnji je, zaista, već određen, ...
051:012. Oni pitaju: "Kada će Dan sudnji?"
051:013. Onoga Dana kada se u vatri budu pržili!
051:014. "Iskusite kaznu svoju - to je ono što ste požurivali!"
082:009 - 019. A ne valja tako! Vi u Sudnji dan ne vjerujete,
a nad vama bdiju cuvari,
kod nas cijenjeni pisari,
koji znaju ono sta rade
Cestiti ce sigurno u Dzennet,
a grijesnici sigurno u Dzehennem,
na Sudnjem danu u njemu ce gorijeti
i vise iz njega nece izvedeni biti.
A znaš li ti šta je Sudnji dan,
i još jednom: znaš li ti šta je Sudnji dan?
Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći,
toga Dana će vlast jedino Allah imati.
077:014. A znaš li ti šta je Dan sudnji? -
077:015. Teško toga dana poricateljima!
077:038. Ovo je Dan sudnji, i vas i narode drevne ćemo sakupiti,
037:020. i reći: "Teško nama, ovo je - Sudnji dan!"
037:021. Da, ovo je Dan strašnoga suda u koji vi niste vjerovali!
037:022. Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali
037:023. mimo Allaha, i pokažite im put koji u Džehennem vodi
040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
041:040. Oni koji riječi naše izvrću neće se, doista, od Nas sakriti. Pa da li će biti ugodnije onome koji u Vatru bude bačen ili onome koji na Sudnji dan dođe smiren? Radite šta hoćete, On, zaista, vidi šta vi radite.
040:017. Svaki čovjek će toga Dana prema zasluzi kažnjen ili nagrađen biti; toga Dana neće biti nepravde! Allah će, zaista, brzo obračunati.
003:161. Nezamislivo je da Vjerovjesnik šta utaji! A onaj ko nešto utaji - donijeće na Sudnji dan to što je utajio i tada će se svakome u potpunosti dati ono što je zaslužio, nikome se nepravda neće učiniti.
Last edited by pravi-put on 18/05/2006 01:15, edited 1 time in total.
-
senada
hvala ti na odgovoru@zavrzlama...
...u Hrvatskoj ima Hrvata muslimanske vjeroispovijesti, u Srbiji isto tako kao u cijelome svijetu.Identificirati Bosnjastvo sa religijskom pripadnosti po mome rezonu je drsko pa i protuzakonito krsenje ljudskih prava.Populacija koja ima muslimanska, katolicka,pravoslavna ili neutralna imena ne znaci da su vjernici, jer mogu biti i ateisti ali isto tako, u svakoj demokratskoj drzavi svako bi trebao imati pravo da se deklarise po vlastitoj volji hoce li biti BH gradjanin, Srbin, Bosnjak, Hrvat ili kao sto imamo obicaj reci Eskim
.
...u Hrvatskoj ima Hrvata muslimanske vjeroispovijesti, u Srbiji isto tako kao u cijelome svijetu.Identificirati Bosnjastvo sa religijskom pripadnosti po mome rezonu je drsko pa i protuzakonito krsenje ljudskih prava.Populacija koja ima muslimanska, katolicka,pravoslavna ili neutralna imena ne znaci da su vjernici, jer mogu biti i ateisti ali isto tako, u svakoj demokratskoj drzavi svako bi trebao imati pravo da se deklarise po vlastitoj volji hoce li biti BH gradjanin, Srbin, Bosnjak, Hrvat ili kao sto imamo obicaj reci Eskim
-
vesela
ne d'o Bog dragi!!!...ko osjeca da je Bosnjak, bujrum!...apsolutno mi ne smeta...ali i meni dopusti da ostanem ono sto sam uvijek bila:Muslimanka!senada wrote:prije par minuta na FTV-u u CZ javlja se covjek u program i selami sve ljude bosnjacke vjerioispvijesti?!? voljela bih da mi neko prokomentarise taj pozdrav - jesu li svi Bosnjaci muslimani i obratno