BIHnet ADSL ili europroNET kablovski internet

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

irfan2

Post by irfan2 »

to je bilo ranije...sad je manje...ja sam cekao oko mjesec dana....
na free zoni imas masu serija (24, scrubs, sopranos..) masu filmova, muzike, sveckih akcionih :D ...ako su ti igre razlog zasto uvodis brzi internet, adsl je bolji..ako ces da skidas muziku, treba ti veci protok....za to je kablovski bolji...
neki

Post by neki »

Mislim da se ovdje mnogi varaju u odnosu cijena ova dva providera
Na europronet cable cijena je 29,90 km + 6km najam modema +17% pdv ispadne 42 km
Na ADSL mjesecno placas 41 km sa uracunatim pdv ukoliko potpises ugovor na 18 mjeseci jer ne placas najam modema...Time ispada da je adsl za marku jeftiniji i jos ti modem ostane u trajnom vlasnistvu. Sad ce neki reci sta ja imam od tog modema nakon godinu i po..modemi su prilicno dobri i podrzavaju ADSL2 (ili tako nekako) standard kojeg kod nas nece uskoro biti tako da ce i nakon tog perioda i te kako biti aktuelni.
Veza na adsl-u je konstantna dok ti na kablovskoj zavisi od broja korisnika..ako jos neko u tvom haustoru se prikljuci na internet brzina ce ti opasti, posebno ako zivis u haustoru sa puno stanova.
Sto se tice bh cable net imam jarana na dobrinji koji ide preko njih na net i prilicno je zadovoljan..uglavnom koristi internet za komunikaciju sa rodbinom u inostranstvu. Medjutim kad dodje do nekih problema support im je katastrofa, i na prikljucak se prilicno ceka dok se usklade bh cabel i europronet ko treba prvi da svoje odradi..
Za Logosoft sam cuo da im veza cesto puca posebno zimi
Za ADSL kojeg i sam koristim nikad ni od koga nisam cuo nista lose..
Na prikljucak se sad ceka 20ak dana, medjutim mozes imati problema u zavisnosti od tel linije koju posjedujes..ako si na starijoj centrali ili previse udaljen od centrale. Ako zivis u novijim dijelovima grada (Dobrinja, vojnicko, alipasino,..) neces imati nikakvih problema..
Sto se igara tice tacno je da je Bihnet battlefield server prije nekih mjesec dana proglasen za prvi u svijetu. To je procijenio gamemonitor medju nekoliko desetina hiljada servera u citavom svijetu.
Free zona je svoja prica i daleko je bolja i kvalitetnija od cablezone, prvenstveno zbog puno veceg broja korisnika adsl-a koji iz citave bih mogu uploadovat na ovaj server dok na cablezoni imas puno manje korisnika samo iz sarajeva
Pooll

Post by Pooll »

saviola wrote:hvala svima na izuzetno korisnoj diskusiji, ipak zahvaljujuci prvenstveno stitchovim odgovorima, ADSL je trenutno kod mene u prednosti.
jos me samo zanima sta tacno mogu skidati na BIHnet free zoni, odnosno kakvu muziku, filmove, igre,... kao i da li jos nesto placam osim 35KM za prikljucak i 41KM za pretplatu?
moja kablovska je BH cabel net, pa me takođe zanima kakva su iskustva sa njihovim kablovskim internetom, posto se nerijetko desava da mi "nestaju" neki kanali i po sat-dva. da li na njihovoj free zoni ima game servera i koje igre su u pitanju?
i da, zaboravio sam, koliko dugo se ceka na uvođenje ADSL-a posto sam cuo da se ceka i po 6 mjeseci?
-Nista vise dodatno ne placas osim navedenog

-Losa iskustva sa BH cabel netom! I sa internetom i sa TV-om, nedavno su poceli razvodoiti infrastrukturu po starom gradu i kablovsku smo imali 24 sata - idioti bez dozvole stavljali kablove na stubove elektroprivrede, bla, bla... to je druga prica

-ADSL ti je stabilan, veza ne puca... na mom racunaru se dnevno prosjecno provede 6-7 sati na netu, proslji mjesec sam skinuo 1200mb muzike i jos nisam prekoracio, jos ako ces igrati na free zone - ne razmisljaj vise!

- Za ADSL se ceka duze, ali ti je moj savjet da popunis formular na netu - i doci ces prije na red.. meni su dosli za 7 dana, a drugu za 12!

Sto se prije prijavis, prije dobijes :D

FORMULAR: http://www.bih.net.ba/404.html
Hart

Post by Hart »

dragi irfane, ti bas mislis da si se dovoljno pure najeo. eto ti ne vjerujes onome sto ja kazem pa da ti dam screenshot da te razuvjerim (?????) :lol: :lol: :lol: :x moj, irfo, nit sam vlasnik europroneta, nit imam razloga da lazem. brzina veze je onakva kakvu sam naveo a ti ako hoces vjeruj, ako neces ne moras. ok?
Last edited by Hart on 14/05/2006 18:00, edited 1 time in total.
kilam

Post by kilam »

deinitivno adsl, free zona je cudo... posebno usenet (news) serveri, bez kojih bi free zona bila nist :D zivio usenet :D
Hart

Post by Hart »

Stitch, oboje se koristi za brzinu konekcije, sad pisao u kilobitima ili kilobajtima, svejedno. ali hvala sto si pojasnio nesto sto je vec bilo napisano. :-D Btw, moja prosjecna brzina konekcije bi bila 116 ili 117 u kBps. I nemam nikakve prekide. Nemam pojma kako je s ADSLom, pa nemam razloga ne vjerovati iskustvima ljudi koji ga koriste. mozda skontam da je adsl bolji pa promiijenim providera... iako sam trenutno zadovoljan konekcijom. (naravno, sve zavisi i od toga za sta ljudi koriste internet)
:-D :-D
irfan2

Post by irfan2 »

Hart wrote:dragi irfane, ti bas mislis da si se dovoljno pure najeo. eto ti ne vjerujes onome sto ja kazem pa da ti dam screenshot da te razuvjerim (?????) :lol: :lol: :lol: :x moj, irfo, nit sam vlasnik europroneta, nit imam razloga da lazem. brzina veze je onakva kakvu sam naveo a ti ako hoces vjeruj, ako neces ne moras. ok?
ccc :D ... pa ti mislis da ja mislim da ti lazes? ...de ba...
Qler

Post by Qler »

ja samo znam da su 2 mojih havera sa ADSL-a presi na cable i da im je sad bolje :):D

i ja... da mi je samo znati kakve veze ova tema ima sa igrama!?
saviola

Post by saviola »

pa ima veze, jer ja sam kao prvu recenicu naveo da zelim da uvedem jednu od ove dvije ponuđene varijante prevashodno radi igranja video-igara na multyplayeru.
Stitch__

Post by Stitch__ »

qler :D sta jedes ovih dana :D nekad si bio normalan :D ;) :P :D
Qler

Post by Qler »

ma nemam ni ja vise pojma majke mi....

evo cuj video igara.... ooo majko moja... al' haj.. ako ces igrati na bihnetovim serverima... ADSL ti je majka :)
Stitch__

Post by Stitch__ »

otkad nisam cuo to..."video igra..." :-D
saviola

Post by saviola »

pa doooobro (cu izađem na televizor :lol: ), nije samo radi igara, hocu da skidam muziku, filmove, razne programe, knjige za fax,... :D
LordRaven

Post by LordRaven »

saviola wrote:pa doooobro (cu izađem na televizor :lol: ), nije samo radi igara, hocu da skidam muziku, filmove, razne programe, knjige za fax,... :D
Pa ti čovječe ne znaš šta hoćeš!!Fino smo ti objasnili da ako planiraš da igraš na serverima onda ti je ADSL zakon jer možeš igrati u Free Zoni u najboljim uslovima!!A ako misliš mjesečno skinuti više od 3GB onda ADSL nije za tebe
razmisli onda o kablovskim internet provajderima!!Eto sve je do tebe!! :D
LordRaven

Post by LordRaven »

Stitch__ wrote:otkad nisam cuo to..."video igra..." :-D
Podsjeti me na Terminator dobri ratni!! :D :D
Pooll

Post by Pooll »

LordRaven wrote:
I zute "kasete" :lol:
LordRaven

Post by LordRaven »

Pooll wrote:
LordRaven wrote:
I zute "kasete" :lol:
Oni tenkići su bili zakon pa mario pa onaj kako se zvao nindža rukendo ili tako nešto!! :lol:
saviola

Post by saviola »

LordRaven wrote:
saviola wrote:pa doooobro (cu izađem na televizor :lol: ), nije samo radi igara, hocu da skidam muziku, filmove, razne programe, knjige za fax,... :D
Pa ti čovječe ne znaš šta hoćeš!!Fino smo ti objasnili da ako planiraš da igraš na serverima onda ti je ADSL zakon jer možeš igrati u Free Zoni u najboljim uslovima!!A ako misliš mjesečno skinuti više od 3GB onda ADSL nije za tebe
razmisli onda o kablovskim internet provajderima!!Eto sve je do tebe!! :D
a sto se ti sekiras toliko sta cu ja uzeti? :roll:
uzecu ADSL, igrati "video-igre" :D , skinuti po koju pjesmicu, filmcic, klipcic,... i mislim da cak necu ni prebaciti limit od 3GB, jer nisam bas tako cesto na netu.
Maja_XXX

Post by Maja_XXX »

Kad smo vec kod ADSl-a,da ne otvaram novu temu...Moze li mi iko objasniti sta je to Free Zona i kako funkcionise??Posto vidim da se i ovdje spominje a ne baratam bas najbolje sa tim ADSL-om!!
THanks
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Evo da i ja nešto dodam/pitam.

Ja sam sve dosad mislio uvesti kablovski, ali izgleda da sam se predomislio. Prvo, Elob još nije postavio pojačala za upload u mojem naselju (Aneks), j...m se s njima pola godine, prvo biće sljedeće sedmice, pa sljedeći mjesec...Umjesto da Europronet s njima sredi za ta pojačala, moram se ja peglati, kao da oni meni plaćaju. Dalje imam jarana na Dobrinji koji ima ovaj Europronetov kablovski (on je BHCabelnet mislim) i kaže da ništa ne valja, stalno neki problemi, zna se desiti da se dva dana ne može konektovati.
Samo nikako mi ne odgovara što je provajder Telecom.

Eh sad za tu freezonu: Broadband internet uvodim između ostalog i zbog muzike, pa me zanima bude li klasičnog rocka na freezoni (Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, The Who...).

Pošto nemam iskustva u praksi, mogao bih nešto napisati o tehnološkim prednostima/manama ova dva broadband interneta, pošto sam ADSL imao za maturski rad, a studiram Elektrotehniku (ako to ima ikakave veze :)) pa...
Dakle, tehnološki ADSL je bolji izbor, zbog činjenice da brzina ne zavisi od broja korisnika, dok kod Europrnoeta zavisi.
Veza s kablovskim operaterom se uspostavlja optičkim kablovima do zgrade ili ulaza i dalje koaksijalnim. Ako na koaksijalnom kablu ima više korisnika (može biti cijela zgrada ili ulaz, zavisno od infrastrukture), brzina prenosa se drastično smanjuje. Dakle, ako živite u neboderu, a više njih je na jednom koaksijalom kablu, što je kod Eloba moguće, onda...Iz tog aspekta ja ne bih nikad uveo kablovski, ali kod mene u zgradi je većina penzionera, možda bi uvelo 2-3 ljudi.
Dalje, nije dovoljno imati samo kablovsku televiziju pa da možete uvesti internet, kako mnogi misle. Kablovski operater mora postaviti i pojačala za upload (pošto za download već postoje zbog kablovske tv). Ako ste kojim slučajem na Elobu a niste u zoni pokrivenosti, načekaćete se dok vam postave pojačala, što sam već napisao.
Mana ADSL je što brzina opada sa povećanjem udaljenosti od "pristupne tačke". To uglavnom nije problem (imam jarana na Hridu i u Buća Potoku :)).
Qler

Post by Qler »

ja sam na malti :) jel to daleko od poste :) ma kod mene je zgrada 18 spratova ali pola ih nije ni kablovsku TV uvelo a mislim da ih pola i ne zna sta je internet.... ma kako se kome isplati... meni je bolja opcija cablenet tebi adsl.. adsl jeste bolji po svemu ali je i skup.. tj da je ova cijena a limiti epn-a uzeo bi bez razmisljanja... ovako mi mjesecno dodje 35KM racum sa PDV-om i svim (kupio sam modem) i nema problema...

znaci da adsl zadrzi ove cijene samo da poveca limite presao bi bez rezmisljanja.. ali trenutna situacija je takva... jednostavno ne vidim sto bi njima placao vise za manje...
Stitch__

Post by Stitch__ »

pa vidis kuler ;) haj dobro ti si kupio modem...al ljudima dodje 35km + 6-7km za modem = isto ko adsl. a evo ado je nabrojao prednosti i mane...adsl je u ocitoj prednosti :)
Stitch__

Post by Stitch__ »

btw i ja sam odgadjao adsl jer su u elobu govorili da ce bit net preko digitalne tv...i kao uvode opremu uskoro ce, sace, do decembra, do nove, i prodje sve a nikad....i dopizdilo mi ih cekat ;)
Qler

Post by Qler »

ma ne dodje opet isto stitch... ADSL je 35KM (bez PDV-a) 3GB... a haj uporedi cijene onog 5G paketa pa mi reci da je isto...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

ADSL 3G je 40,95 sa pdv-om i modemom, a kablovski (Fun, 1024/256, 6 GB) je 42 tačno isto sa pdv-om i modemom. Kada bih mogao odmah uvesti kablovski, uveo bih zbog većeg prometa i zato što njegove mane u mojoj situaciji ne igraju ulogu. Ali ko zna kada će ovaj Elob postaviti opremu, tako da ću ja sutra, ako Bog da, ispuniti obrazac, pa odoh tražiti štelu da mi prije uvedu :-) Jel tačno da prije dođu ako se ispuni na internetu ili je to slučajnost (neko je postavio) ?
Post Reply