Ef. Cerić: Kardinalove tvrdnje su nemoralne, neprihvatljive

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kardinal Puljic siri lazi o muslimanima u Sarajevu?

DA
34
81%
NE
8
19%

Total votes: 42

Taurus

Post by Taurus »

Puljiceva izjava:

„Pokušaja nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH dolazi iz drugih islamskih zemalja. Radikalne verzije islama poput vahabizma protivne su tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovačkih muslimana i donose probleme, jer su huškačke i isključive prema drugim vjerama. Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH“.

Cericev komentar na izjavu:

"Pročitao sam izjavu kardinala Puljića. On govori o strahu, prijetnjama katolicima od muslimana u Sarajevu. Čak ne pravi distinkciju i ne spominje ni navodne radikalne muslimane, već samo muslimane"

S razlogom se pitam sta je to procitao efendija Ceric!?
Last edited by Taurus on 11/05/2006 10:49, edited 1 time in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kub lajkan wrote:
Meshtar wrote: Problem je što niko nije primjetio Puljićevu izjavu dok se Cerić nije javio...to mi malo djeluje kao dizanje buke.
Ne ulazim uopšte u izjave ili bilo šta slično samo mi je ovo zanimljiv fenomen.
A sto opet jako podsjeca na halabuku oko karikatura...

Kako se to sve fino moze zakuhati, samo kad postoji "dobra volja"... :D
Ma ja jeste, kako da ne. Nemoj samo reci da je ovo opet napad na goloruki hrvatski puk...ta sema je dobro poznata.
Ovo nema veze sa hrvatskim, nego sa cijelim "pukom"...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Taurus wrote:Puljiceva izjava:

„Pokušaja nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH dolazi iz drugih islamskih zemalja. Radikalne verzije islama poput vahabizma protivne su tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovačkih muslimana i donose probleme, jer su huškačke i isključive prema drugim vjerama. Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH“.

Cericev komentar o izjavi:

"Pročitao sam izjavu kardinala Puljića. On govori o strahu, prijetnjama katolicima od muslimana u Sarajevu. Čak ne pravi distinkciju i ne spominje ni navodne radikalne muslimane, već samo muslimane"

Kao i obicno... procitao je ono sto je zelio da procita...
RPM

Post by RPM »

na trenutak mi se uchinilo da sam prochitao "efendija Puljic" ... :D :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kub lajkan wrote:
kub lajkan wrote: A sto opet jako podsjeca na halabuku oko karikatura...

Kako se to sve fino moze zakuhati, samo kad postoji "dobra volja"... :D
Ma ja jeste, kako da ne. Nemoj samo reci da je ovo opet napad na goloruki hrvatski puk...ta sema je dobro poznata.
Ovo nema veze sa hrvatskim, nego sa cijelim "pukom"...
Ma daj molim te, Puljic seta od Vatikana do SAD i godinama ponavlja jedno te isto, o ugrozenosti Hrvata ili katolika, zavisno od situacije. Ovakve dvosmislene izjave Puljica nisu nista novo, sjeti se jedne takve iz novembra 1998. ili 1999. godine, citiram:
Nadam se da ce nakon izbora 11. studenoga doci do nove klime. No nisam u to potpuno siguran, jer medjunarodna zajednica daje prednost liberalizmu i posvjetovnjacenju povjerenja u te modele medjunarodne zajednice.
Pa onda njegov najveci gaf kada je na razgovoru sa austrijskim diplomatom trazio prevoditelja Hrvata pravdajuci to da u Bosnjake nema povjerenja. Ne sjecam se vise koji je diplomata tada razgovarao sa "uzoritim" kardinalom ali se vjerovatno na webu moze pronaci kompletan slucaj.
klif

Post by klif »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma daj molim te, Puljic hoda od Vatikana do SAD i godinama ponavlja jedno te isto, o ugrozenosti Hrvata ili katolika, zavisno od situacije.
A o cemu prica njegov kolega.

Ja znam da nikoga ne ugrozavam. A ti?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

kub lajkan wrote:Ovo nema veze sa hrvatskim, nego sa cijelim "pukom"...
Ma daj molim te, Puljic seta od Vatikana do SAD i godinama ponavlja jedno te isto, o ugrozenosti Hrvata ili katolika, zavisno od situacije. Ovakve dvosmislene izjave Puljica nisu nista novo, sjeti se jedne takve iz novembra 1998. ili 1999. godine, citiram:
Nadam se da ce nakon izbora 11. studenoga doci do nove klime. No nisam u to potpuno siguran, jer medjunarodna zajednica daje prednost liberalizmu i posvjetovnjacenju povjerenja u te modele medjunarodne zajednice.
Pa onda njegov najveci gaf kada je na razgovoru sa austrijskim diplomatom trazio prevoditelja Hrvata pravdajuci to da u Bosnjake nema povjerenja. Ne sjecam se vise koji je diplomata tada razgovarao sa "uzoritim" kardinalom ali se vjerovatno na webu moze pronaci kompletan slucaj.
OK. Na ovoj temi je bitna relacija izmedju njih dvojice. Ima li kardinal neku osobinu koju nema efendija?
Fair Life

Post by Fair Life »

kub lajkan wrote:OK. Na ovoj temi je bitna relacija izmedju njih dvojice. Ima li kardinal neku osobinu koju nema efendija?
Kožicu na ćuni !!
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Fair Life wrote:
kub lajkan wrote:OK. Na ovoj temi je bitna relacija izmedju njih dvojice. Ima li kardinal neku osobinu koju nema efendija?
Ko¾icu na æuni !!
jesi mu je ti to mjerio? ;) :) :P
hak

Post by hak »

Razlika izmedju njih dvojice:
Ceric u inostranstvu prica ono sto bi trebao kod kuce.
Puljic kod kuce prica ono sto bi trebao u inostranstvu.
Ni jedan ni drugi ne bi smjeli pricati stvari koje: Ceric prica kod kuce a Puljic u inostranstvu.
novel

Post by novel »

novel wrote:Cerica treba objesiti :oops: dragi Boze oprosti....... :)
Kardinala ne treba objesiti jer je katolik pa samim tim po defaultu dobar, sta li...?

Dobro Ceric rece, krivi smo sto smo prezivjeli, da nismo valjda se onda ne bi bojali. :x
Ja bih Cerica objesio jer je "moj", ONI neka vjesaju svoje......kad bi svi cistili svoju avliju.....ili kad bi zajedno sve trojicu objesili za muda narod bi bolje zivio....

dosta se Ceric mijesao u politiku....."svaki put" visi na kongresu SDA, pa nam onda sa Harisom pise ustav itd, itd...

dok nam se borci vjesaju, djeca od 13g rokaju hemijom, dok je u Fatinom dvoristu crkva on se voza meckom, oblaci Armani, skuplja 2-3 plate.... :oops: :oops:

OK, on govori istinu, ali :oops:
klif

Post by klif »

hak wrote:Razlika izmedju njih dvojice:
Ceric u inostranstvu prica ono sto bi trebao kod kuce.
Puljic kod kuce prica ono sto bi trebao u inostranstvu.
Ni jedan ni drugi ne bi smjeli pricati stvari koje: Ceric prica kod kuce a Puljic u inostranstvu.
:lol:

Ili da jednostavno manje pricaju, a da vise pokusavaju miriti narod.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Sto se tice Puljica, moje misljenje je da se radi o jednom od najvecih licemjerima medju vjerskim liderima.

...Podsjecanja radi, Puljic je 1993. godine, u vrijeme kada su ustase zajedno sa cetnicima krenuli u etnicko ciscenje Bosnjaka, odrzavao prisne kontakte sa poglavnikom u Zagrebu...saljuci mu pisma i pitajuci za savjet...

...Kada je nakon rata uspostavljena Hrvatska samouprava, Puljic je svojom "nazocnoscu" u secesionistickom drustvu sa onim bjeguncem od pravde, pravio novi entitet...

...Puljic nije protiv podjele ove zemlje zbog toga sto je to anticivilizacijski cin, nego zbog toga sto Hrvati nisu dobili svoj entitet...

...Kada govori o ugrozenosti Hrvata, a govori svakih pet minuta, kao i svi hrvatski politicari, onda treba da govori prije svega o covjeku kojem je 1993. slao pisma i pitao za savjet, koji se igrao sa drzavom BiH, i sa hrvatskim narodom, i koji je s Milosvicem napravio dil, da se Posavina prepusti srpskim tenkovima...Dakle, hrvati su postali ugrozeni onda kada ih je vlastita politika ugrozila...

...A ako cemo realno, ne samo da nisu ugrozeni, nego imaju 33% vlasti u BiH, a ima ih 10%...

S druge strane izmisljanje radikalizma kod muslimana u Bosni, pogotovo od jednog takvog licemjera je u najmanju ruku nekulturno i neukusno...

Sjetimo se samo izmisljotina Vecernjeg lista (iako su i nasi mediji kao DANI u tome sudjelovali) o spremanju teroristickih napada na Vatikan iz sela Gornja Maoca, potom napada na Madrid, raznoraznih atentata na SFOR, Sabahudina Fijuljanina, Sanela Sjekirice, "Teroristickog kampa Pogorelica", cuvene zive za trovanje vodovoda, potom onih napada terorista na Sarajevo u slasticarnoj Palma, i na Mojmilu, zatim ova najnovija patka o "Vehabijskoj miliciji" (neka se javi onaj ko je vidio ili cuo za takvu policiju, a informacije radi, novinar koji je to izmislio uredniku Saffa, je priznao da je clanak napisao na bazi rekla-kazala, kao eto rekla mu prijateljica iz Sarajeva?! jebo ti takve novinare)...Sve ove izmisljotine su pale u vodu...

...A jasno je zbog cega Puljic skrece paznju javnosti, svojim izjavama...pa upravo sada u Hagu na optuzenickoj klupi je Republika Hrvatska, pa se valja pravdat necim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Stitch__ wrote:pitanje za sarajevske hrvate: jel se fakat bojite muslimana :shock: :?
kratko i jasno NE

danas sam vidio 2 bule - učiteljice koje su djecu iz najnižih razreda osnovne škole uvele u katedralu da je razgledaju...

:)

fina stvar... nadam se da ce obici i sve ostale bogomolje... nadam se da ce novim generacijama biti bolje :)

mislim da ima nade za našu zemlju... samo da je bolja ekonomska situacija... bilo bi manje nacinalnih tenzija
:)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ispade Puljic licemjeran!... A Cera posten? - Hebalo!
Zar vam nije jasno da svi zavrcu, petljaju. Nije ba sve u Bosni crno-bijelo. ponajvise je kaka., od politickih do vjerskih vodja. Hebe se njih za narod. Vazno je da oni vladaju. Koriste sva moguca srestva. Pa kako god bilo tebi i meni.
Svaku izjavu ce procitat onako kako njima odgovara u kojoj bi zavrnuli i spucali kontru.
lahor

Post by lahor »

Puljic je jedan uzoriti idiot i komad budale.Neka ode u Zagreb i pita zasto su tamosnje vlasti dodijelili svojim sunarodnjacima parcele za gradnju kuca i mnoge druge privilegije.Zasto nisu pomogli povratak u BiH.Ide i sere po Americi kako su za nestanak njegovog stada krivi Bosnjaci.Zalosno od jednog kardinala da ide i opanjkava svoje susjede i da siri podle lazi o njima.Mozda je mislio na one bradonje sto po sarajevskim parkovima tjeraju zaljubljene parove medju kojima vjerovatno raspoznaju Hrvate po automobilskim tablicama.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Taurus wrote:Puljiceva izjava:

„Poku¹aja nametanja radikalnog islama muslimanima u BiH dolazi iz drugih islamskih zemalja. Radikalne verzije islama poput vahabizma protivne su tradicionalnoj kulturi bosanskohercegovaèkih muslimana i donose probleme, jer su hu¹kaèke i iskljuèive prema drugim vjerama. Bilo bi vrlo opasno da se nastavi taj proces radikalizacije u BiH“.

Cericev komentar na izjavu:

"Proèitao sam izjavu kardinala Puljiæa. On govori o strahu, prijetnjama katolicima od muslimana u Sarajevu. Èak ne pravi distinkciju i ne spominje ni navodne radikalne muslimane, veæ samo muslimane"

hmmmm ... tauruse .... ja se prije pitam gdje je to Ceric procitao :) ....
kao i ti
A sto se tice pomenutih izjava o kojima efendija Ceric govori, nisam siguran odakle mu informacije i da li su zaista takve kakvim ih predstvalja. Sigurno je da javnost za takve izjave ne zna. Kao i svaka medalja i ova ima dvije strane, pa s pravom ocekujem da vidim i drugu.

Ja ti nesto nisam dobar sa efendijom Cericem, pa ga necu zvati i pitati za njegov izvor. Ako si ti bolji, da ga ti nazoves???

samo prije par sati .... e sad ...ili si zvao Cerica .... ili Puljica da ti kaze da nije vise nikom nista pricao ;)
Mislim.... sve shvatam... i za Cerica se moze svasta nesto reci ali nikako da je glup i da ne zna citati ;)... a ni za tebe ne zelim da vjerujem da si zlonamjeran :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hadzi-Murat wrote:Sjetimo se samo izmisljotina Vecernjeg lista (iako su i nasi mediji kao DANI u tome sudjelovali) o spremanju teroristickih napada na Vatikan iz sela Gornja Maoca, potom napada na Madrid, raznoraznih atentata na SFOR, Sabahudina Fijuljanina, Sanela Sjekirice, "Teroristickog kampa Pogorelica", cuvene zive za trovanje vodovoda, potom onih napada terorista na Sarajevo u slasticarnoj Palma, i na Mojmilu, zatim ova najnovija patka o "Vehabijskoj miliciji" (neka se javi onaj ko je vidio ili cuo za takvu policiju, a informacije radi, novinar koji je to izmislio uredniku Saffa, je priznao da je clanak napisao na bazi rekla-kazala, kao eto rekla mu prijateljica iz Sarajeva?! jebo ti takve novinare)...Sve ove izmisljotine su pale u vodu...
Je li izmisljeno i ono postavljanje bombi kraj crkvi poslije rata? Ili su katolici "sami sebe..."

Haj' ne seri matereti.

Kardinal ne valja, ali efendija nije sekunde bolji...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

kub lajkan wrote:
Hadzi-Murat wrote:Sjetimo se samo izmisljotina Vecernjeg lista (iako su i nasi mediji kao DANI u tome sudjelovali) o spremanju teroristickih napada na Vatikan iz sela Gornja Maoca, potom napada na Madrid, raznoraznih atentata na SFOR, Sabahudina Fijuljanina, Sanela Sjekirice, "Teroristickog kampa Pogorelica", cuvene zive za trovanje vodovoda, potom onih napada terorista na Sarajevo u slasticarnoj Palma, i na Mojmilu, zatim ova najnovija patka o "Vehabijskoj miliciji" (neka se javi onaj ko je vidio ili cuo za takvu policiju, a informacije radi, novinar koji je to izmislio uredniku Saffa, je priznao da je clanak napisao na bazi rekla-kazala, kao eto rekla mu prijateljica iz Sarajeva?! jebo ti takve novinare)...Sve ove izmisljotine su pale u vodu...
Je li izmisljeno i ono postavljanje bombi kraj crkvi poslije rata? Ili su katolici "sami sebe..."

Haj' ne seri matereti.

Kad i kuda je eksplodirala crkva? Izmjeri koliko je crkava spaljeno i osakaceno od Albanaca na Kosovu a koliko od Bosnjaka u BiH pa ces vidjet o kolikoj cifri se radi. Vise su Cetnici spalili katolickih crkava od Bosnjaka.

A sto se tice cijele teme ocito je Reis izvukao iz govora ono sto se njemu "svidjalo" a da li je bilo pravilno ili ne ne znam. Dok Puljic po meni nije izjavio nesto lose u Americi ali mozda jeste ne znam a inace sto se tice njega i Cerica ne znam puno ali ako su grijesili Cericu halalim jer je Visocanin :D Salu na stranu necu da se tu petljam jer nisam dosta informisan.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

@kub lajkan
bilo je svega...... ali dajte malo pogledajmo kada i sta se tada desvalo u drugim dijelovima...ako bi se vec pricalo
fol je da se tu prica o sadasnjosti ... i ako je Ceric u pravu (ako postoji Puljiceva izjava o kojoj on prica) onda je to ... recimo jedna situacija ;) ...
Ako ne postoji.... to je situacija broj dva :)
A podsituacija od broja dva je onda razglabanje o crkvama i opravdanosti i i mjerenju ugrozenosti.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

kub lajkan wrote:
Izmisljeno je 90% stvari. Ah da zaboravio sam i "islamisticke prijetnje" upucene voditeljici na FTV-u, Nikolini Veljovic :-)
Haj' ne seri matereti.

Tipicina nacionalisticka logika...naci opravdanje.

...Jednom je Tudjman, kada su ga upozoravali da Heliodrom i Dretelj izgledaju kao nacisticki konc-logori, rekao..."pa i drugi imaju logore?!"
Taurus

Post by Taurus »

Hadzi-Murat wrote: ...A ako cemo realno, ne samo da nisu ugrozeni, nego imaju 33% vlasti u BiH, a ima ih 10%...
Ovo je drzava koja konstituvnim narodima jamci ravnopravnost ili bi bar to trebala raditi. Sukladno tome, bez obzira koliko ima hrvata zasluzuju tih 33%.

Ili mozda Murate, da i ovih jedva preostalih 10% hrvata naguzimo i zamjenimo Andrice, Preloge, Puljice, Komarice ... za Abu Hamze, Abu Mulazrije i ine bjelosvjetske `propagatore mira`, rahatluka radi!?
Prenj

Post by Prenj »

Hadzi-Murat wrote: Tipicina nacionalisticka logika...naci opravdanje.

...Jednom je Tudjman, kada su ga upozoravali da Heliodrom i Dretelj izgledaju kao nacisticki konc-logori, rekao..."pa i drugi imaju logore?!"
Izmedju onih koji tvrde da su Hrvati sami sebi bombe postavljali i onih koji i danas tvrde da su Sarajlije sami sebe na Markalama granatirali nema nikakve razlike, djubrad su i jedni i drugi.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Taurus wrote:
Hadzi-Murat wrote: ...A ako cemo realno, ne samo da nisu ugrozeni, nego imaju 33% vlasti u BiH, a ima ih 10%...
Ovo je drzava koja konstituvnim narodima jamci ravnopravnost ili bi bar to trebala raditi. Sukladno tome, bez obzira koliko ima hrvata sazluzuju tih 33%.

Ili mozda Murate, da i ovih jedva preostalih 10% hrvata naguzimo i zamjenimo Andrice, Preloge, Puljice, Komarice ... za Abu Hamze, Abu Mulazrije i ine bjelosvjetske `propagatore mira`, rahatluka radi!?
Ko prica o tome?! Daj, nemoj mi stavljat u usta ono sto nisam rekao. Arapi u bh. su jedna manja grupica ljudi, kao i Kinezi kojih ima mnogo vise, a ne nacionalna manjina ili narod...meni ne smetaju ni jedni ni drugi ni treci sve dok postuju drzavu BiH, jer ja nisam rasista. Apsolutni me ne interesuje rasa, religija ili nacija. Interesuje me samo Bosna i posten odnos prema Bosni.

...Sto se tice Hrvata, koliko se od tih 10% Hrvata, borilo ili podrzavalo BiH? Mozda 1% u vrh glave...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hadzi-Murat wrote:
kub lajkan wrote:Haj' ne seri matereti.

Tipicina nacionalisticka logika...naci opravdanje.

Iz ovog bih trebao zakljuciti da je efendija bolji ili... ?
Post Reply