hepok wrote:Kakve veze ima "nakoti preko mjere" sa sadistickim ponasanjem covjeka.
Ima nas puno i normala je da neki uzmu sebi za pravo da umanje populaciju, i da jos uzivaju pri tome, da bi mu/nam bilo bolje. Je li to?
A opsti haos ne nastaje, mi i sve oko nas je u haosu, mislis li da to sto si navikao da sunce izlazi sa istoka znaci da ce i sutra biti tako, ne znaci, znaci li to kad bacis kamen i on padne na zemlju da ce se to desiti svaki put, ne znaci i nema nikakve garancije da jednom nece skrenuti sa uobicajene putanje. Ovo ne izmisljam ja nego fizicari teoreticari zakljucuju.
A sto se populacije tice: jesi li ikad srao na solji i slusao kako uobicajenim ritmom kapa voda iz cesme (u slucaju da je gumica na na ventilu oslabila) kap, kap, kap i onda odjednom kapakapakap, pa opet kap, kap, e ovo je fenomen koji je neobjasnjiv. pr2 u zatvorenom prostoru se nalazi odredjen broj pcela (musica, mikroorganizama- svejedno) i svaki dan im se daje odredjena kolicina hrane i vode, i to traje i traje, i onda odjednom nastaje nagli rast populacije iako do toga nije trebalo doci jer kolicina hrane i vode je ostala ista, pa se populacija vremenom opet vrati na pocetno stanje, i tako u krug, i sve u prirodi se desava na ovaj nacin. Priroda tezi entropiji a dovodi stvari u red, a covjek tezi redu a povecava entropiju.
A ovo o vrapcima je zajebancija.
Nego ima nekih drugih cudnih stvari, recimo neki cvijet je crven i lijepo mirise, zbog cega, da bi namamio pcelu da da ga opraši, a kako je cvijet nadosao na to da pcela voli crvenu boju i lijep miris (da ne govorim o tome da boje ne postoje a ni mirisi), milionima godina je isprobavao razne nijanse boja i mirisa i nekako prezivljavao da bi dosao do ovoga kakav je danas.
Izvini filozof, nisam te prepoznao
Ovo s cvijecem, isprobavanjem, prezivljavanjem, pa sta je to nego ono sto mi smatramo i zovemo "evolucijom" Ali kako god se zvala, ta pojava je evidentna, zar ne.
Evolucija je vrlo rasipnicki raspolozena, i zasniva se upravo na principu pokusaja i promasaja. To je sve jasnije kako vise otkrivamo zakonitosti genetike.
Ja sam fasciniram naukom, ali nista ne uzimam zdravo za gotovo, jer doktrine se mijenjaju. jednostavno, svaki novi uvid i spoznaja nas sve vise priblizavaju tajni postojanja... (ako je ikada dokucimo) Sta drugo mozemo, nego se diviti djelima i idejama stvoritelja
A sto se kontrole populacije tice (da opet davim malo) ne radi se tu o uzimanju sebi za pravo ponasati se sadisticki itd.
To je manje vise reakcija na male kolicine stvari koja se zove testosteron i koja nekontrolirano poraste u situacijama izobilja i nekontroliranog bujanja vrste...
Cak sta vise, mnogo sisara u takvim okolnostima (ogranicen prostor, malo prirodnih neprijatelja, izobilje hrane) postaju homoseksualci ili biseksualci, sto je jos jedan "podsvjesni" mehanizam smanjenja prirastaja. Isto tako pojavljuje se mnogo drugih dusevnih poremecaja (da ne nabrajamo dalje i dovodimo u eksplicitnu vezu sa covjecanstvom)...
Svakim danom sve vise uvidjamo koliko se sama priroda brine za sebe i na kakvim genijalnim zakonitostima se to (mozda) zasniva.
Genijalno zar ne?? i fascinantno