dijaspora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Lola_77

Post by Lola_77 »

car-x wrote:
A wrote:
Lola_77 wrote:Ma stvarno, ne znam sta mi je smjesnije..ovaj komentar kojim je otvorena tema ili komentar npr. car-x..Sta mislis bolan da eto svima nama ovdje zanimljiv tvoj autic? A Tom Tailor je marka za popizdit' :lol: :lol:
Lolo, Klaica u ruke i pod "i", trazis "ironija" 8)
priznajem da je pisanu ironiju malo teze prokuziti, ali sam nesto mislio da nisam bas ni ubjedljiv.. al eto.. ima ih vazda koji se upecaju.. ;)

a sta fali tom tailor-u??
ma ne fali nista... :D :D Samo stvarno sam mislila da si jedan od onih sto dodju ovdje i misle svu su pamet svijeta donijeli...pa nas upoznaju s trendovima i najnovijim dostignucima Zapada :-)

Da me se ne shvati pogresno...i ja sam nekad bila ta dijaspora.. 8-)
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

meni se sve cini da je poskupljenje i struje i benzina obicna zasjeda za dijasporce!!!
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Harrys wrote:Reci samo kakvo je bisiklo.Obicno ili bike sa 7 brzina. :lol: :lol:
A, zar neces da izidjes na blind date sa mnom ako je bez i jedne brzine? :lol: :lol:
qq ga se meni onda..... gledat cu pa ugraditi, makar polovnu brzinu :? :D :D :lol: :lol:
car-x

Post by car-x »

Lola_77 wrote:Da me se ne shvati pogresno...i ja sam nekad bila ta dijaspora.. 8-)
ti su mi najgori.. sjebala sve pare sto si donijela iz dijaspore, pa se sad asmilirala i mrzis nas koji smo jos vamo.. ;)
Harrys

Post by Harrys »

cHupjahalic@ wrote:
Harrys wrote:Reci samo kakvo je bisiklo.Obicno ili bike sa 7 brzina. :lol: :lol:
A, zar neces da izidjes na blind date sa mnom ako je bez i jedne brzine? :lol: :lol:
qq ga se meni onda..... gledat cu pa ugraditi, makar polovnu brzinu :? :D :D :lol: :lol:
pa ti ne znas da su na Mojmilu izgradili cestu pravolinijsku,uspon,kakva piramida,oko 60°-70°. :lol: :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Harrys wrote:
cHupjahalic@ wrote:
pa ti ne znas da su na Mojmilu izgradili cestu pravolinijsku,uspon,kakva piramida,oko 60°-70°. :lol: :lol:
Zicat cemo se do Mojmila sa kartama :lol: :lol: a sa Mojmila mozes sjesti na korpu od mog bicikla.... Ju hu.... :D :D :lol: :lol:
Santos

Post by Santos »

Ma djesi photo pasa moj.Sta ima kod tebe.Evo mene za1 maj photo pa doji gledaj i mrzi.Mrzi kolko ti dusa zeli.Mrzi mrzio sam sebe jado jadni.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Minnela wrote:salko,ja bih da sam na tvom mjestu dosla u inat ovima sto ne vole dijasporu :D
ma u pravu si...ove godine i dolazim...5 cura cu da ubodem..u inat onima sto me mrze!!!
Harrys

Post by Harrys »

cHupjahalic@ wrote:
Harrys wrote:
cHupjahalic@ wrote: A, zar neces da izidjes na blind date sa mnom ako je bez i jedne brzine? :lol: :lol:
Zicat cemo se do Mojmila sa kartama :lol: :lol: a sa Mojmila mozes sjesti na korpu od mog bicikla.... Ju hu.... :D :D :lol: :lol:
Moze li ikako da umjesto korpe ugradis drugo sjedalo. :lol: :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Harrys wrote:Moze li ikako da umjesto korpe ugradis drugo sjedalo. :lol: :lol:
Ma nesto cemo smisliti, samo nemoj nesto sto se mora kupovati... :lol: :lol:
Santos

Post by Santos »

Nasta je Bosanac spao ili Bosnjak ili Musliman kako hocete.Za druge neznam ali ovi mrze ljude koji su izvlacili zive glave iz Prjedora Srebrenice Foce i da ne nabrajam znate vec oni mrze ljude koji su otisli mozda da se operisu ili zalijece rane jer ovdje nisu mogli oni mrze ljude koji su ostali bez icega i nekako uspjeli se snaci u drugoj sredini da obezbjede svojoj djeci buducnost oni mrze bivse vojnike Armije BIH koji su ostajali bez posla i kojih drzava ne jebe ni 5% pa ljudi morali negdje jer od have se ne zivi i na kraju oni mrze sto je najgore.Mrzim mrznju pa kakva god bila.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

car-x wrote:
neko iz mase wrote:car-x, jesi li se raspitao kakva se moda dole nosi, nedo bog da odes svakakav. Cuo sam da nas prepoznaju po bijelim carapama i losim frizurama.

Ja sve nesto kontam, ma necu se sredjivati, mogu se jedan dan u trenerci strpiti, taman da trknem do pijace i osposobim se za izlazak navece :-D :) :-)
cuo sam da su u fazonu zlatni lanci (sto deblji to bolji) i duboki V izrez.. bijele cOrape su evergrin..

vazno je da znas sve pjesme od sake, zeljka joksimovica, seke aleksic, dare bubamare, i ostalih.. kako bi bio u trendu kad izadjes navecer..

franz ferdinand, coldplay, i sl.. ti kod domacih maca ne prolaze..
:lol: :lol: :lol:
Zadig

Post by Zadig »

Sjedim u kafani jednom u City Pub-u. Nakon "duzeg" odsustva iz SA kafana.
Bio sam dolazio, ali nisam imo vremena za kafane. Poslovno sam u sarajevu u tom momentu.

I city pub-u, poslo pice nekoj grupi od 3 trebe. Ajd konacno ih ja "prifuram", bio sam, bilo mi dosadno, ajd da se salim malo.
Cim su skontali da sam iz dijaspore, odma neka averzija je bila, i neko podjebavanje. Ajd nema veze zezam se ja. Uto dolazi jos jedna jaranica njihova, i ove 3 se deru evo ti ga i ovaj je iz dijaspore. Ajd mi se upoznamo, odakle si ti, odakle sam ja pitanja i to. Ona je kaze iz Spanije, ja iz Ceske (simpa zvuci kada dijaspora kod kuce pita jedne druge odakle su, jer to ima drugo znacenje). Onda je meni ova rekla, kao ih, jebote ceska ja sam u spaniji. (vrlo ozbiljno, kao da je nesto vise postigla), i malte ne se krenemo svadjat, ona puna sebe, meni nista nije jasno. ONda ajd kao okrenem se ja ovijem 3, tj samo jednoj od njih. Koja je toliko bila ukocena od ne znam ni ja cega (valjda da joj se friz ne pokvari), i sa kojom je razgovor tekao kao da nekim fasistom, jer treba nije imala nikaki izraz na licu, ali sam osjecao da je mislila da sam seljak. (ne nije iza sarajeva pitao sam, mada to nema veze). Zaista sam se trudio biti normalan, vise sam trazio samo neki razgovor, ozbiljno. Pitale su me dje imam stan, reko nemam vise, u Holidey-u sam. I to nije bilo docekano dobro. Kao dje ces ba ti u Hotel, a lafo si iz Sarajeva, bolje ti je da nisi ni dosao i sve tako. ALi jos jednu rundu su radosno prihvatile, ali sa dozom iscekivanosti. Uglavnom, handre me rospije kao da sam krme u teheranu. I po "druzenja" ova se jedna digne i kaze, ja moram ici babo dolazi po mene da me vozi kuci (nema ni 12), ja reko ma daj zajebavas. Kad ono stvarno.. Nakon toga sam se nastavio svadjat sa ovom kravom iz spanije, i onda smo se svi rastali na terminima "mrs odakle si i ispao"

U tom momentu sam mrzio dijasporu, mrzio lokalne, mrzio krave i seljake, i sve babe to kupe cure u sred ljeta u 11 navece. NIsta mi nije bilo jasno. Konobar mi se smije, daje mi pice na kucu (mijenja mi se raspolozenje odma) kaje, jarane nije to za tebe, nisu to koke suftilne. :))

ajd reko, napijem se do kraja, i tadzom do hotela...
zbunjen...

valja je sve to u ljudima, a ne samo u dijaspori ili lokalnim

a sto ja ovo pisem, kada zurim na posao jer kasnim

ajd
AenemA

Post by AenemA »

Zadig...imao sam isto iskustvo prosle god u SA. Dodjoh nazad nakon 7 god u posjetu i tako me docekase...te dijaspora, te pobjegao, te sta se foliras...iako sam cijeli rat proveo dole, iako sam se vratio isti kakav sam otisao u jeansu i starkama...iako imam vise skole nego sve te 4 ribe zajedno sto ti novacnik ispraznise..sve u svemu...vidimo se za iducih 7 god ili mozda 17...ima milion boljih mjesta u svijetu za posjetiti...
Belminator

Post by Belminator »

Zanimljivo sta si ti Photo sve pripisao tim veselim dijasporcima. Kao sto znam tim ljudima sezona je sad na ljeto ako bog da i tamo negdje oko zimskih praznika. No ja svakodnevno, dakle i mimo te sezone cujem skripu guma, cesto ovako znam reci da nam grad lici na prizore iz filmova Mad Max, sve sama trka, buka i skripa, a ponekad psovke pa i tuca. Mnogo puta kada setam se trotoarom moram ili zagaziti u blato ili sici na cestu i brzo preci koji metar da me kakvo vozilo ne bi pokupilo zguza jer je nekakav idiot nasadio svog ljubimca na sred trotoara, a ni na toj olupini nesto ne vidjeh da su strane registracije. Da ne govorim o jurcanju kroz parkove, pa i ako su im udarili nekakve barikadice u vidu metalnih savijenih cijevi ili podigli malo trotoare oni ne vide neku prepreku u tome vec lijepo sve to obiđu preko trave, pa ne mozes hodati ni parkom od blata koje nanesu... O saobracajnim pravilima se isto tako ne treba ni pricati, neki dan sam bio svjedok jednom jako zalosnom prizoru, na pjesackom prelazu između Mojmila i Olimpijskog. Dedo je bukvalno morao dvije unuke da uzme ispod pazuha i pretrci preko pjesackog jer je nekakvo njegovo visocanstvo uzelo zalet jos dole od trolejbuske pa valjda mu bilo mrsko da uspori, nego kontao i preko njih ako treba. Ok toliko o kulturi koju ce da nam sjebu dijasporci, sad kada navale ovamo. E sad kao sto i ovde ne treba generalizovati, ja vjerujem da je tako i u dijaspori. Ima i onih koji ce kada dođu ovamo i vide tu tuznu sliku reci; pa u sta se to ovaj grad pretvorio. Bas kao sto i normalan svijet ovde reaguje kada vidi te kretenluke. S druge strane vjerovatno da i u dijaspori ima onih koji ce kad su vec dosli u dzunglu lijepo se prilagoditi i izigravati Tarzana. Uglavnom ta podjela na domace i dijasporce je meni fakat glupa. Obicno raju dijelim na normalne i idiote, i za ove prve sam uvijek dostupan odakle god da su, a sa ovim drugim uglavnom, da kucnem od drvo, nemam nekog licnog kontakta.
tatoo

Post by tatoo »

Da se ukljucim malo.
Ne dolazim praznicima nego uvijek u nekom drugom terminu, praznicima je guzva.
Ne kurcim se autom kad dodjem nego setam gradom zbog guzve u saobracaju, i auto mi ne kreira imidz, a u Bosni ima dovoljno onih koji se foliraju kolima i bez mene.
Ne foliram se po gradu, imam prijatelje koji me vole i koje ja volim i s njima sjednem i zapijem.
Ne nosim nista vise markirano od raje dole, cak mi se cini da su mi frendovi dole vise u tom filmu.
U dijaspori sam mrav, ako to podrazumijeva normalan posao, i slobodno vrijeme sa porodicom i studiranje.
Eto nadam se da ne smetam kad dodjem u Bosnu.
car-x

Post by car-x »

tatoo wrote:Da se ukljucim malo.
Ne dolazim praznicima nego uvijek u nekom drugom terminu, praznicima je guzva.
Ne kurcim se autom kad dodjem nego setam gradom zbog guzve u saobracaju, i auto mi ne kreira imidz, a u Bosni ima dovoljno onih koji se foliraju kolima i bez mene.
Ne foliram se po gradu, imam prijatelje koji me vole i koje ja volim i s njima sjednem i zapijem.
Ne nosim nista vise markirano od raje dole, cak mi se cini da su mi frendovi dole vise u tom filmu.
U dijaspori sam mrav, ako to podrazumijeva normalan posao, i slobodno vrijeme sa porodicom i studiranje.
Eto nadam se da ne smetam kad dodjem u Bosnu.
na ovom mjestu mi se cini jako prikladno da parafraziram mesu selimovica: u ovoj zemlji, kad si za cent veci od prosjeka, krate te za glavu..
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Zadig wrote:Sjedim u kafani jednom u City Pub-u. Nakon "duzeg" odsustva iz SA kafana.
Bio sam dolazio, ali nisam imo vremena za kafane. Poslovno sam u sarajevu u tom momentu.

I city pub-u, poslo pice nekoj grupi od 3 trebe. Ajd konacno ih ja "prifuram", bio sam, bilo mi dosadno, ajd da se salim malo.
Cim su skontali da sam iz dijaspore, odma neka averzija je bila, i neko podjebavanje. Ajd nema veze zezam se ja. Uto dolazi jos jedna jaranica njihova, i ove 3 se deru evo ti ga i ovaj je iz dijaspore. Ajd mi se upoznamo, odakle si ti, odakle sam ja pitanja i to. Ona je kaze iz Spanije, ja iz Ceske (simpa zvuci kada dijaspora kod kuce pita jedne druge odakle su, jer to ima drugo znacenje). Onda je meni ova rekla, kao ih, jebote ceska ja sam u spaniji. (vrlo ozbiljno, kao da je nesto vise postigla), i malte ne se krenemo svadjat, ona puna sebe, meni nista nije jasno. ONda ajd kao okrenem se ja ovijem 3, tj samo jednoj od njih. Koja je toliko bila ukocena od ne znam ni ja cega (valjda da joj se friz ne pokvari), i sa kojom je razgovor tekao kao da nekim fasistom, jer treba nije imala nikaki izraz na licu, ali sam osjecao da je mislila da sam seljak. (ne nije iza sarajeva pitao sam, mada to nema veze). Zaista sam se trudio biti normalan, vise sam trazio samo neki razgovor, ozbiljno. Pitale su me dje imam stan, reko nemam vise, u Holidey-u sam. I to nije bilo docekano dobro. Kao dje ces ba ti u Hotel, a lafo si iz Sarajeva, bolje ti je da nisi ni dosao i sve tako. ALi jos jednu rundu su radosno prihvatile, ali sa dozom iscekivanosti. Uglavnom, handre me rospije kao da sam krme u teheranu. I po "druzenja" ova se jedna digne i kaze, ja moram ici babo dolazi po mene da me vozi kuci (nema ni 12), ja reko ma daj zajebavas. Kad ono stvarno.. Nakon toga sam se nastavio svadjat sa ovom kravom iz spanije, i onda smo se svi rastali na terminima "mrs odakle si i ispao"

U tom momentu sam mrzio dijasporu, mrzio lokalne, mrzio krave i seljake, i sve babe to kupe cure u sred ljeta u 11 navece. NIsta mi nije bilo jasno. Konobar mi se smije, daje mi pice na kucu (mijenja mi se raspolozenje odma) kaje, jarane nije to za tebe, nisu to koke suftilne. :))

ajd reko, napijem se do kraja, i tadzom do hotela...
zbunjen...

valja je sve to u ljudima, a ne samo u dijaspori ili lokalnim

a sto ja ovo pisem, kada zurim na posao jer kasnim

ajd
zadig jaro, ko ih hebe!

zar ti nisi u kanadi sada?
artzy

Post by artzy »

Vjerujte mi ima nas i normalnih u dijaspori.
car-x

Post by car-x »

artzy wrote:Vjerujte mi ima nas i normalnih u dijaspori.
artzy, ja se oko ovog sa dijasporom uopste ne osjecam prozvanim.. iako zadnjih 10 godina ne zivim u BiH..

prije bi se zapito, ko je to kompetentan da nas "dijasporase" ostembilja ko miseve ili papke ili nesto..

kad pogledas sarajevo (i bilo koju drugu mahalu u BiH), najposjeceniji koncerti su zeljka joksimovica, mileta kitica, sake polumente, seke aleksic, itd..

80% te populacije koja ima nesto protiv dijaspore zadnji je put bila u teatru, kad ih je obdaniste vodilo na "jazavac pred sudom"... cilj u zivotu im je kupiti golfa (svejedno koji broj), markiranu odjecu, sat, cipele, i sa tri marke u dzepu se dzekirati gradom..

i onda meni neko takav treba reci da sam papak?!?!? apsolutno me to ne zakaca..
rasta

Post by rasta »

ne znam kako vi prolazite al mene svi vole kad dodjem dole :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

rasta wrote:ne znam kako vi prolazite al mene svi vole kad dodjem dole :D
ma ja, ti dodas malo muzike i ponavljas tu recenicu i eto te turbo-folk zvEzda :lol:
rasta

Post by rasta »

vidi sto sam sklepo mahinalno :shock:

ma masina je turbo a ja sam samo zvijezda :D
titox16

Post by titox16 »

"kad pogledas sarajevo (i bilo koju drugu mahalu u BiH), najposjeceniji koncerti su zeljka joksimovica, mileta kitica, sake polumente, seke aleksic, itd.. "

Bravo! Ima papaka gdje god krenes. Dosta raje mrzi dijasporu zbog ljubomore. Al' eto, sta ces.
kekec

Post by kekec »

Salko sto je u vodu skako wrote:meni se sve cini da je poskupljenje i struje i benzina obicna zasjeda za dijasporce!!!
Meni to vise lici na totalnu blokadu ili okruzenje,
u cijem centru su oni koji zive u Bosni, a ne
oni iz inostranstva. :sad:
Post Reply