Ustavne promjene - Mehmed Zilic - u pravu ili ne?

Da li Zilic

ima pravo
22
59%
nema pravo
15
41%

Total votes: 37

Prenj

Post by Prenj »

Shoba wrote: ...
Za pocetak bi trebalo raditi na promjeni imena RS-a. oni ne bi smjeli imati prefiks "republika", jer kao sto svi znamo, republike uvijek teze ka odcjepljenju. Oni bi morali da postanu kanton, i tacka. Eto im i zastave i grba, i draze, i slobe, samo neka se zovu Srpski kanton i gotova prica....
Super zvuci, ali kako to napraviti kad je i ovakav naziv RS-a (jos jednom, hvala Alija, hvala Sacirbey, hvala Haris :x ) zapisan u postojecem Ustavu?
klif

Post by klif »

Prenj wrote:
Za pocetak bi trebalo raditi na promjeni imena RS-a. oni ne bi smjeli imati prefiks "republika", jer kao sto svi znamo, republike uvijek teze ka odcjepljenju. Oni bi morali da postanu kanton, i tacka. Eto im i zastave i grba, i draze, i slobe, samo neka se zovu Srpski kanton i gotova prica....
Super zvuci, ali kako to napraviti kad je i ovakav naziv RS-a (jos jednom, hvala Alija, hvala Sacirbey, hvala Haris :x ) zapisan u postojecem Ustavu?
Predlozio bih da se otpocne najsira javna rasprava o ustrojstvu zemlje koji bi bio prihvatljiv za sve konsitutivne narode i gradjane BiH. Tu bih pokusao ukljiciti predstavnike sviha stranaka, nevladinih organizacija, socijalnih partnera, sredstava javnog informisanja i ostalih zainteresiranih subjekata. Raspravau ne bih vremenski ogranicavao.

Iznalazenje konsenzusa je mukotrpan posao. Ali ukoliko zbilja postoji volja da se stanje poboljsa, a da se pritom niko ne smatra zapostavljenim i prevarenim , mislim da je moguce postici kompromisno rjesenje.

Tezina zadatka ne smije biti prepreka za njegovo rjesavanje.
rumenko

Post by rumenko »

ima slicna tema...pa ne mogu da se ponavljam....u svakom slucaju podrzavam gospodina Zilica i sve koji su glasali protiv ovakvih ustavnih promjena.....
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote:
Predlozio bih da se otpocne najsira javna rasprava o ustrojstvu zemlje koji bi bio prihvatljiv za sve konsitutivne narode i gradjane BiH. Tu bih pokusao ukljiciti predstavnike sviha stranaka, nevladinih organizacija, socijalnih partnera, sredstava javnog informisanja i ostalih zainteresiranih subjekata. Raspravau ne bih vremenski ogranicavao.

Iznalazenje konsenzusa je mukotrpan posao. Ali ukoliko zbilja postoji volja da se stanje poboljsa, a da se pritom niko ne smatra zapostavljenim i prevarenim , mislim da je moguce postici kompromisno rjesenje.

Tezina zadatka ne smije biti prepreka za njegovo rjesavanje.
Lijepo zvuci, ali kad dodje do konkretne Parlamentarne sprovedbe, opet te pitam KAKO? Ne zaboravi da je potrebno dobiti dvije trecine glasova ZA u jednom domu + prolaz u Domu naroda?
Zasto bi poslanici iz RS-a glasali da ukinu RS?
Kako ih natjerati osim jos jednim ratom?
klif

Post by klif »

Prenj wrote: Lijepo zvuci, ali kad dodje do konkretne Parlamentarne sprovedbe, opet te pitam KAKO? Ne zaboravi da je potrebno dobiti dvije trecine glasova ZA u jednom domu + prolaz u Domu naroda?
Zasto bi poslanici iz RS-a glasali da ukinu RS? Kako ih natjerati osim jos jednim ratom?
Ne mislim da je moguce bilo koga natjerati na bilo sta. Ne vidim cak ni potrebu da se bilo ko tjera na nesto.

U svakom je partnerstvu neophodno praviti kompromise. Kompromisi se mogu praviti tamo, gdje postoji povjerenje medju partnerima.

Mislim da je moguce (ponovo) uspostaviti povjerenje, samo ako su partneri zaista iskreni u svojim namjerama. Ako se ozbiljno pristupi strahovima i jednih i drugih i trecih i svih ostalih, ne vidim zasto je to nemoguce.

Pa razumna smo bica.
Meshtar

Post by Meshtar »

klif wrote:
Prenj wrote: Lijepo zvuci, ali kad dodje do konkretne Parlamentarne sprovedbe, opet te pitam KAKO? Ne zaboravi da je potrebno dobiti dvije trecine glasova ZA u jednom domu + prolaz u Domu naroda?
Zasto bi poslanici iz RS-a glasali da ukinu RS? Kako ih natjerati osim jos jednim ratom?
Ne mislim da je moguce bilo koga natjerati na bilo sta. Ne vidim cak ni potrebu da se bilo ko tjera na nesto.

U svakom je partnerstvu neophodno praviti kompromise. Kompromisi se mogu praviti tamo, gdje postoji povjerenje medju partnerima.

Mislim da je moguce (ponovo) uspostaviti povjerenje, samo ako su partneri zaista iskreni u svojim namjerama. Ako se ozbiljno pristupi strahovima i jednih i drugih i trecih i svih ostalih, ne vidim zasto je to nemoguce.

Pa razumna smo bica.
Razumna bića...divan citat iz 92 godine

Nema povjerenja bez priznanja, a bez priznanja nema denacifikacije, a be z denacifikacije nikad ovdje neće biti kako treba...
Dakle prvo priznanje i pokajanje...to je temelj svega
La_Forge

Post by La_Forge »

daj ba Shoba, kandiduj se više za nešta ili osnuj stranku pa da ima za koga glasat, ... pusti se te Amerike i Gina Banane, haj ti vamo nazad pa da se organizujemo 8)
klif

Post by klif »

Meshtar wrote: Nema povjerenja bez priznanja, a bez priznanja nema denacifikacije, a be z denacifikacije nikad ovdje neće biti kako treba...
Ne vidim zasto nije moguce tematizirati ovo pitanje u okviru medjusobne diskusije.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:

Pa razumna smo bica.
Zasto bi se politicke elite uopste trudilie da uspostavljaju povjerenje kada perfektno funkcionisu u ovakvoj podijeljenoj zemlji?
Meshtar

Post by Meshtar »

klif wrote:
Meshtar wrote: Nema povjerenja bez priznanja, a bez priznanja nema denacifikacije, a be z denacifikacije nikad ovdje neće biti kako treba...
Ne vidim zasto nije moguce tematizirati ovo pitanje u okviru medjusobne diskusije.
Vrlo jednostavno, zato što se o nekim stvarima ne diskutuje...
O čemu tu imaš diskutovati, jeli protjerano 300.000 ili 400.000??
To je nebitno sasvim, zločin je zločin bez obzira na kvantitet..
(mala opaska, čisto da ne misliš da sam neki nacionalista...moje mišljen je se odnosi na sve strane ovdje)
klif

Post by klif »

Prenj wrote: Zasto bi se politicke elite uopste trudilie da uspostavljaju povjerenje kada perfektno funkcionisu u ovakvoj podijeljenoj zemlji?
Pa o tome se i radi. Ja ti nisam neprijatelj. I mogu da zivim s tobom u jednoj drzavi. I da ti ne radim o glavi. I isto ocekujem od tebe.

Zasto sam nerazuman?
klif

Post by klif »

Meshtar wrote: Vrlo jednostavno, zato što se o nekim stvarima ne diskutuje... O čemu tu imaš diskutovati, jeli protjerano 300.000 ili 400.000??To je nebitno sasvim, zločin je zločin bez obzira na kvantitet..
(mala opaska, čisto da ne misliš da sam neki nacionalista...moje mišljen je se odnosi na sve strane ovdje)
Mislim da je moguce diskutovati o svim, podvlacim svim stvarima.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote: Zasto bi se politicke elite uopste trudilie da uspostavljaju povjerenje kada perfektno funkcionisu u ovakvoj podijeljenoj zemlji?
Pa o tome se i radi. Ja ti nisam neprijatelj. I mogu da zivim s tobom u jednoj drzavi. I da ti ne radim o glavi. I isto ocekujem od tebe.

Zasto sam nerazuman?
To bio bilo sasvim razumno da je ciljevi politike u nasoj zemlji razumni.
Podjela na nacionalnoj osnovi je osnovna poluga vladanja politickih elita i oni se sami tog dragocjenog alate nece otarasiti. Mi smo u zacaranom krugu, zar to nije odavno jasno?
klif

Post by klif »

Prenj wrote: To bio bilo sasvim razumno da je ciljevi politike u nasoj zemlji razumni. Podjela na nacionalnoj osnovi je osnovna poluga vladanja politickih elita i oni se sami tog dragocjenog alate nece otarasiti. Mi smo u zacaranom krugu, zar to nije odavno jasno?
Zasto je nemoguce razgovarati o ovom problemu. Oni na vlasti to nece?

Pa evo hajmo mi!
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote: To bio bilo sasvim razumno da je ciljevi politike u nasoj zemlji razumni. Podjela na nacionalnoj osnovi je osnovna poluga vladanja politickih elita i oni se sami tog dragocjenog alate nece otarasiti. Mi smo u zacaranom krugu, zar to nije odavno jasno?
Zasto je nemoguce razgovarati o ovom problemu. Oni na vlasti to nece?

Pa evo hajmo mi!
Ustav se mijenja u Parlamentu, a ne ovdje.
klif

Post by klif »

Prenj wrote:Ustav se mijenja u Parlamentu, a ne ovdje.
Mi biramo Parlament.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote:Ustav se mijenja u Parlamentu, a ne ovdje.
Mi biramo Parlament.
Volio bih da grijesim, ali sve ide u prilog toga da ce i sljedeci Parlament, kao i cetiri prethodna, biti opet izabran, na osnovu kriterija mrznje i nacionalne podjele.
klif

Post by klif »

Prenj wrote:Volio bih da grijesim, ali sve ide u prilog toga da ce i sljedeci Parlament, kao i cetiri prethodna, biti opet izabran, na osnovu kriterija mrznje i nacionalne podjele.
Onda smo ja i ti krivi. Jer smo im to dopustili.
Prenj

Post by Prenj »

Prenj wrote:
klif wrote: Volio bih da grijesim, ali sve ide u prilog toga da ce i sljedeci Parlament, kao i cetiri prethodna, biti opet izabran, na osnovu kriterija mrznje i nacionalne podjele.
Onda smo ja i ti krivi. Jer smo im to dopustili.
Mi, kao obicni glasaci, mozemo samo otvoriti cetiri oka i glasati protiv faktora podjelie i nista vise.
Sta sa onima koji uvijek nasjedaju na strahove i mrznje?
klif

Post by klif »

Prenj wrote: Mi, kao obicni glasaci, mozemo samo otvoriti cetiri oka i glasati protiv faktora podjelie i nista vise.
Pa tim sam odgovorom i otpoceo ovaj razgovor. Najsira moguca javna rasprava. U kojoj ce svako na neki nacin imati svog predstavnika i u kojem postupku nece biti preglasavanja i neuvazavanja tudjeg stava, straha, sumnji...

To je dugacak i bolan proces, u kome se svi ponajprije moramo suociti sa samim sobom. Ali, sto duze budemo cekali, nepovjerenje i strahovi ce rasti.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote: Mi, kao obicni glasaci, mozemo samo otvoriti cetiri oka i glasati protiv faktora podjelie i nista vise.
Pa tim sam odgovorom i otpoceo ovaj razgovor. Najsira moguca javna rasprava. U kojoj ce svako na neki nacin imati svog predstavnika i u kojem postupku nece biti preglasavanja i neuvazavanja tudjeg stava, straha, sumnji...

To je dugacak i bolan proces, u kome se svi ponajprije moramo suociti sa samim sobom. Ali, sto duze budemo cekali, nepovjerenje i strahovi ce rasti.
U zemlji u kojoj skoro pola stanovnistva nema ni zavrsenu Osnovnu skolu, i u kojoj je krvavi rat jos u jasnom sjecanju, strah jos uvijek upravlja razumom vecine ljudi i zato izbori redovno zavrsavaju ovako.
Sto, naravno, politicke elite izvanredno koriste.
klif

Post by klif »

Prenj wrote: U zemlji u kojoj skoro pola stanovnistva nema ni zavrsenu Osnovnu skolu, i u kojoj je krvavi rat jos u jasnom sjecanju, strah jos uvijek upravlja razumom vecine ljudi i zato izbori redovno zavrsavaju ovako. Sto, naravno, politicke elite izvanredno koriste.
Uz uvazavanje svih cinjenica, nisam sklon takvom pristupu. Stupanj obrazovanja i razumljiva psiholoska situacija u kojoj se nalazi dobar dio stanovnistva, nam ne daje pravo da ga smatramo politicki nezrelim.

Odgovornost politickih elita je neupitna, jer je izazivanje nacionalne, vjerske i druge mrznje cak i krivicno-pravno relevantno.

Uprkos tome, uspije li samo jedan od nas ubijediti svoga vis-a-vis druge nacije u cinjenicuda nismo neprijatelji, je grandiozan korak.

To je jedino sto ja mogu uciniti.
davis.ba

Post by davis.ba »

klif wrote:Iznalazenje konsenzusa je mukotrpan posao. Ali ukoliko zbilja postoji volja da se stanje poboljsa, a da se pritom niko ne smatra zapostavljenim i prevarenim , mislim da je moguce postici kompromisno rjesenje.
Kažeš kompromisno riješenje. To znači da sve strane daju po jedan dio za opšte dobro i postizanje dogovora. E sad, šta bi ti dao strankama iz rs-a kao kompenzaciju da oni pristanu da se ukinu entiteti?
spongebob

Post by spongebob »

davis.ba wrote:
klif wrote:Iznalazenje konsenzusa je mukotrpan posao. Ali ukoliko zbilja postoji volja da se stanje poboljsa, a da se pritom niko ne smatra zapostavljenim i prevarenim , mislim da je moguce postici kompromisno rjesenje.
Kažeš kompromisno riješenje. To znači da sve strane daju po jedan dio za opšte dobro i postizanje dogovora. E sad, šta bi ti dao strankama iz rs-a kao kompenzaciju da oni pristanu da se ukinu entiteti?
jedini "kompromis" koji je bio moguc sa cetnickom bagrom su bile ustavne promjene. To je u ovom politickom trenutku beton, jer ameri ocigledno imaju druge planove.
I fakat je da ce pritisnuti i da ce se ove promjene usvojiti. Ovaj "prijateljski" savjet je ono sto trenutna americka administracija namjerava sprovesti i ovo ce ionako biti usvojeno, sve ostale je show za raju. Ovi iz cetniteta se ne pitaju, nego su shvatili pravila igre. dakle ni to nije bio kompromis, nego su jednostavno prihvatili pravila igre.
manijak1

Post by manijak1 »

Znaš li ti Davis.ba ......koliko administracije imaju entiteti ?
Vjerovatno neće svi ostati bez posla ( osnivanje novih lokalnih i regionalnih uprava ) ali .....znaš li koje bi to budžetsko rasterećenje bilo za ovu zemlju ?
I koliko bi tih para moglo ići u drugim pravcima , posebno onim proizvodnim.
Zar treba nešto više u ovom trenutku ?
Post Reply