ne svaka zrtva, i ne svaka zrtva jednakoSalko sto je u vodu skako wrote: ja polazim od toga da se zrtva opire silovanju...
Silovanje
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- anais_nin
-
Semiramida
#27 Re: Silovanje
[quote="rpglord"]Mene zanima kakav je zakon kod nas,a i u svijetu ? [quote]
Žensko je u stanju uraditi svašta ako se osjeti iskorištenom.
Da li si Ti sinoć nešto loše uradio?
Žensko je u stanju uraditi svašta ako se osjeti iskorištenom.
Da li si Ti sinoć nešto loše uradio?
- Salko sto je u vodu skako
jesil ti ikad silovana????anais_nin wrote:ne svaka zrtva, i ne svaka zrtva jednakoSalko sto je u vodu skako wrote: ja polazim od toga da se zrtva opire silovanju...nece se isto opirati zrtva koja ima neposrednu prijetnju oruzijem i ona koja nema....neke se ne opiru od soka...uostalom razmisli malo, da je fizicki pregled sve sto je dovoljno da se dokaze silovanje, pa puno vise zena bi prijavljivalo isto i puno vise silovatelja bi bilo osudjivano...na zalost to je veoma "siva" teritorija....
-
idic
Mislim da je to nešto čega se svaka žena podsvjesno boji i one koje imaju nesreću da to dožive vjerovatno imaju trajne posljedice.
Ljekarskim pregledom se može ustanoviti da li je bilo primjene sile prilikom odnosa ili je bio dobrovoljan, međutim ni ti pokazatelji nisu uvijek dovoljni. Vanjske povrede prilikom opiranja i primjene sile, takođe se uzimaju u obzir. Poslije toga slijedi razgovor sa psihologom i na suđenju vještačenja od oboje.
Nažalost su mnoge žene traumatizirane učinjenim i od straha od reakcija okoline ne usude se prijaviti silovanje.
Ljekarskim pregledom se može ustanoviti da li je bilo primjene sile prilikom odnosa ili je bio dobrovoljan, međutim ni ti pokazatelji nisu uvijek dovoljni. Vanjske povrede prilikom opiranja i primjene sile, takođe se uzimaju u obzir. Poslije toga slijedi razgovor sa psihologom i na suđenju vještačenja od oboje.
Nažalost su mnoge žene traumatizirane učinjenim i od straha od reakcija okoline ne usude se prijaviti silovanje.
- anais_nin
ne razumijem kakve to veze ima sa procesom dokazivanja silovanja?? dugi niz godina sam radila sa osobama koje su prezivjele traumu, ukljucujuci i silovanje, i mada moje znanje naravno nije apsolutno, puno je prosirenije od onog sto se moze izgooglat ili pogledati na CSISalko sto je u vodu skako wrote:jesil ti ikad silovana????anais_nin wrote:ne svaka zrtva, i ne svaka zrtva jednakoSalko sto je u vodu skako wrote: ja polazim od toga da se zrtva opire silovanju...nece se isto opirati zrtva koja ima neposrednu prijetnju oruzijem i ona koja nema....neke se ne opiru od soka...uostalom razmisli malo, da je fizicki pregled sve sto je dovoljno da se dokaze silovanje, pa puno vise zena bi prijavljivalo isto i puno vise silovatelja bi bilo osudjivano...na zalost to je veoma "siva" teritorija....
pa ako si radila sa silovanim zenama onda ti je jasno da se silovanje ljekarskim pregledima moze dokazati pregledom zenskog spolnog orgaana...anais_nin wrote:ne razumijem kakve to veze ima sa procesom dokazivanja silovanja?? dugi niz godina sam radila sa osobama koje su prezivjele traumu, ukljucujuci i silovanje, i mada moje znanje naravno nije apsolutno, puno je prosirenije od onog sto se moze izgooglat ili pogledati na CSISalko sto je u vodu skako wrote:jesil ti ikad silovana????anais_nin wrote: ne svaka zrtva, i ne svaka zrtva jednakonece se isto opirati zrtva koja ima neposrednu prijetnju oruzijem i ona koja nema....neke se ne opiru od soka...uostalom razmisli malo, da je fizicki pregled sve sto je dovoljno da se dokaze silovanje, pa puno vise zena bi prijavljivalo isto i puno vise silovatelja bi bilo osudjivano...na zalost to je veoma "siva" teritorija....
- anais_nin
procitaj sve sto je napisano u ove dvije stranice, jer se ne mogu vise ponavljati....da, moze se dokazati ljekarskim pregledom...ako silovana osoba prijavi zlocin odmah nakon sto je pocinjen, ne okupa se u medjuvremenu itd itd itd...ali isto tako postoji milion razloga ili situaciju u kojima ginekoloski pregled sam po sebi ne moze ili nije dovoljan da dokaze silovanjeSalko sto je u vodu skako wrote: pa ako si radila sa silovanim zenama onda ti je jasno da se silovanje ljekarskim pregledima moze dokazati pregledom zenskog spolnog orgaana...
pa neka prijavi odma nek se ne tusira i ima dokaze...anais_nin wrote:procitaj sve sto je napisano u ove dvije stranice, jer se ne mogu vise ponavljati....da, moze se dokazati ljekarskim pregledom...ako silovana osoba prijavi zlocin odmah nakon sto je pocinjen, ne okupa se u medjuvremenu itd itd itd...ali isto tako postoji milion razloga ili situaciju u kojima ginekoloski pregled sam po sebi ne moze ili nije dovoljan da dokaze silovanjeSalko sto je u vodu skako wrote: pa ako si radila sa silovanim zenama onda ti je jasno da se silovanje ljekarskim pregledima moze dokazati pregledom zenskog spolnog orgaana...
- anais_nin
pa vecina zena ne prijavljuje zlocin nikakoSalko sto je u vodu skako wrote:
pa neka prijavi odma nek se ne tusira i ima dokaze...
e pa vidis tu je greska...trebas objasnit zenama da se to prijavi na vrijeme...anais_nin wrote:pa vecina zena ne prijavljuje zlocin nikakoSalko sto je u vodu skako wrote:
pa neka prijavi odma nek se ne tusira i ima dokaze...a posebno u tim momentima neposredno poslije silovanja isuvise su istraumatizirane da bi tako logicki razmisljale
reko i osta ziv..ovo je teska tema...reko bi ja puno toga ali eto nebi da uvrijedim bilo koga...Bumbar wrote:Salko sto je u vodu skako wrote: e pa vidis tu je greska...trebas objasnit zenama da se to prijavi na vrijeme...
![]()
![]()
...rece on i ostade ziv...
-
Drumer
Eh kad bi to bilo sve tako jednostavno kako ti mislis i da je to tako kako se to prikazuje u TV serijama bilo bi dobro. Ali imam za tebe tuznu vijest: NIJE TAKO......Salko sto je u vodu skako wrote:reko i osta ziv..ovo je teska tema...reko bi ja puno toga ali eto nebi da uvrijedim bilo koga...Bumbar wrote:Salko sto je u vodu skako wrote: e pa vidis tu je greska...trebas objasnit zenama da se to prijavi na vrijeme...
![]()
![]()
...rece on i ostade ziv...
nije zeza..ozbiljan sam...anais_nin wrote:Salko sto je u vodu skako wrote: e pa vidis tu je greska...trebas objasnit zenama da se to prijavi na vrijeme...nemoj zezat??!!!
- anais_nin
jesi ti ikada razgovorao sa nekim ko je bio silovan??Salko sto je u vodu skako wrote:nije zeza..ozbiljan sam...anais_nin wrote:Salko sto je u vodu skako wrote: e pa vidis tu je greska...trebas objasnit zenama da se to prijavi na vrijeme...nemoj zezat??!!!
-
Reina
#42 Re: Silovanje
rpglord wrote:Zamislimo jednu hipoteticku situaciju momak i cura se zabavljaju neko vrijeme i naravno sex je dio toga i poslije nekog vremena on je pravari il ostavi i ona odluci da se osveti i prijavi silovanje recimo noc poslije sexa sa njim.Nesto malo odglumi,odplace u policijskoj stanici i pred sudijom
?
naravno da vrijeme prijavljivanja od vremena kada se dogodilo silovanje u ovakvim slucajevima moze biti
kljucna stvar.... prijavljeno na vrijeme lakse je utvrditi pravo
cinjenicno stanje.....
nisam nikad razgovaro i nemam nikakvog iskustva sa silovanim zenama...ali bi u slucaju da me neka zena siluje slucaj prijavio policiji...anais_nin wrote:jesi ti ikada razgovorao sa nekim ko je bio silovan??Salko sto je u vodu skako wrote:nije zeza..ozbiljan sam...anais_nin wrote:nemoj zezat??!!!
mislim imas li uopste pojma kakvo je to iskustvo?
jednostavno jel???
#44 Re: Silovanje
slazem se s tobom..to i govorim cijelo vrijeme ali...Reina wrote:rpglord wrote:Zamislimo jednu hipoteticku situaciju momak i cura se zabavljaju neko vrijeme i naravno sex je dio toga i poslije nekog vremena on je pravari il ostavi i ona odluci da se osveti i prijavi silovanje recimo noc poslije sexa sa njim.Nesto malo odglumi,odplace u policijskoj stanici i pred sudijom
?
naravno da vrijeme prijavljivanja od vremena kada se dogodilo silovanje u ovakvim slucajevima moze biti
kljucna stvar.... prijavljeno na vrijeme lakse je utvrditi pravo
cinjenicno stanje.....
- anais_nin
naravno da bi bilo jednostavno....kad bi to sto ti prijavljujes taj zlocin na vrijeme automatski znacilo da ce pocinitelj tog zlocina dobiti adekvatnu kaznu...i kada bi to znacilo da te tvoja okolina nece gledati drugim ocima....i kada bi to znacilo da te tvoj muz, momak, partner nece mozda cak i ostaviti zbog tog sto ti se desilo....i kada to ne bi znacilo da ces tokom procesa nakon prijavljivanja tog zlocina prolaziti kroz nocnu moru tipa komentara i pitanja "sta si ti uradila da doprineses tome da budes silovana"...i kada bi to znacilo da neces morati proci jos jednu vrstu silovanja tokom sudskog procesaSalko sto je u vodu skako wrote: nisam nikad razgovaro i nemam nikakvog iskustva sa silovanim zenama...ali bi u slucaju da me neka zena siluje slucaj prijavio policiji...
jednostavno jel???
odakle ti znas tako mnogo o sliovanju????? jesil ti neki socialni radnik???anais_nin wrote:naravno da bi bilo jednostavno....kad bi to sto ti prijavljujes taj zlocin na vrijeme automatski znacilo da ce pocinitelj tog zlocina dobiti adekvatnu kaznu...i kada bi to znacilo da te tvoja okolina nece gledati drugim ocima....i kada bi to znacilo da te tvoj muz, momak, partner nece mozda cak i ostaviti zbog tog sto ti se desilo....i kada to ne bi znacilo da ces tokom procesa nakon prijavljivanja tog zlocina prolaziti kroz nocnu moru tipa komentara i pitanja "sta si ti uradila da doprineses tome da budes silovana"...i kada bi to znacilo da neces morati proci jos jednu vrstu silovanja tokom sudskog procesaSalko sto je u vodu skako wrote: nisam nikad razgovaro i nemam nikakvog iskustva sa silovanim zenama...ali bi u slucaju da me neka zena siluje slucaj prijavio policiji...
jednostavno jel???
sta psiholog????anais_nin wrote:psihologSalko sto je u vodu skako wrote: odakle ti znas tako mnogo o sliovanju????? jesil ti neki socialni radnik???