Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Shoshana

#26 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Shoshana »

Vodenjak wrote: B.T. ili ti zemljak F.T., ako i vi zavirujete ovamo - a zavirujete!...
Pazi bogati, zar zaviruju :shock: :-)

Nadam se onda da mi se B.T. nece naljutiti sto jednom ovdje ispricah njegove dozivljaje sa pismenog iz engleskog :lol: :lol: :lol:

B.T. i F.T. ako zaita citate, javite se na p.p.

M.M. (demokratija)

(ja sifri - mila mati :lol: :lol: )
Sogan

#27 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Sogan »

Shoshana wrote:
Vodenjak wrote: B.T. ili ti zemljak F.T., ako i vi zavirujete ovamo - a zavirujete!...

Nadam se onda da mi se B.T. nece naljutiti sto jednom ovdje ispricah njegove dozivljaje sa pismenog iz engleskog :lol: :lol: :lol:

M.M. (demokratija)

uh problem provaliti sifru :-) upoznasmo se na jednom od silnih seminara/projekata na temu demokratija gdje su besposleni Svedi okupljali besposlene intelektualne Bosance :D :P
danas

Post by danas »

six degrees of separation :-) :-) :D
Shoshana

#30 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Shoshana »

Sogan wrote:
Shoshana wrote:

M.M. (demokratija)

uh problem provaliti sifru :-) upoznasmo se na jednom od silnih seminara/projekata na temu demokratija gdje su besposleni Svedi okupljali besposlene intelektualne Bosance :D :P
Nije na 'nekom seminaru' :oops: - nego na THE seminaru :P
Shoshana

Post by Shoshana »

Kemal Kurspahic jeste ljudina. Hvala mu!

P.S. ja zajebane cehre :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Govoreći bosanski

Silajdžić protiv Silajdžića

Pise: Kemal KURSPAHIĆ

http://www.danas.org/article/2007/07/12 ... 446ad.html
Last edited by Fair Life on 11/04/2008 12:52, edited 1 time in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

gut tema, gut...
lady midnight

Post by lady midnight »

evo mene opet sa ovom knjigom :D:D, na onoj temi gdje je stavih bila je izgleda totalno deplasirana. dakle, da preporuchim, kao moj mali tribut djelu gosp. kurspahica:

Kemal Kurspahic, PrimeTime Crime: Balkan Media in War and Peace (2003)

Image

za one koji se zhale da im preporuka naslova nije dovoljna :D:
radi se o prikazu i analizi hrvatskih, srbijanskih i bosanskih medija i njihove sprege sa politikom, pochevshi od medija u titovoj jugoslaviji, preko 1980ih i preuzimanja i instrumentaliziranja srbijanskih medija od strane miloshevica, onda uloge medija u sukobima 1990-1995 (najveci dio knjige) pa sve do situacije u post-dejtonskoj BiH.

p.s. ako neko zna je li ovo prevedeno na nash, odnosno da ovo vec nije prevod sa nasheg, nek javi; verzija knjige na nashem jeziku bi mi dobrodoshla.
lady midnight

Post by lady midnight »

InfraRedRidinghood wrote:
lady midnight wrote: p.s. ako neko zna je li ovo prevedeno na nash, odnosno da ovo vec nije prevod sa nasheg, nek javi; verzija knjige na nashem jeziku bi mi dobrodoshla.
Jest prevedena, imam je ja; Zločin u 19:30 - Balkanski mediji u u ratu i miru, sa engleskog prevela Vesna Kurspahić, izdavači: South East Europe Media Organisation (S.E.E.M.O) i Mediacentar Sarajevo, godina 2003. :kravata:
eh, infra, shta bih ja bez tebe :kiss: hvala ti ;):). otishlo na listu obavezne nabavke u SA (za kojih desetak dana ;):)).
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

lady midnight wrote:evo mene opet sa ovom knjigom :D:D, na onoj temi gdje je stavih bila je izgleda totalno deplasirana. dakle, da preporuchim, kao moj mali tribut djelu gosp. kurspahica:

Kemal Kurspahic, PrimeTime Crime: Balkan Media in War and Peace (2003)

Image

za one koji se zhale da im preporuka naslova nije dovoljna :D:
radi se o prikazu i analizi hrvatskih, srbijanskih i bosanskih medija i njihove sprege sa politikom, pochevshi od medija u titovoj jugoslaviji, preko 1980ih i preuzimanja i instrumentaliziranja srbijanskih medija od strane miloshevica, onda uloge medija u sukobima 1990-1995 (najveci dio knjige) pa sve do situacije u post-dejtonskoj BiH.

p.s. ako neko zna je li ovo prevedeno na nash, odnosno da ovo vec nije prevod sa nasheg, nek javi; verzija knjige na nashem jeziku bi mi dobrodoshla.
ovo je jako zanimljiva knjiga, koju vrijedi procitati. kemo je dobar covjek i pametan analiticar. i ja ga citam u bosanskoj posti,a mogu se pohvaliti da jednog od gore navedenih "inicijala" poznajem, a za drugog sam cuo. eto, sad mozemo zakljucati temu. :D
Fair Life

Post by Fair Life »

callmethebreeeze wrote:ovo je jako zanimljiva knjiga, koju vrijedi procitati. kemo je dobar covjek i
pametan analiticar. i ja ga citam u bosanskoj posti,a mogu se pohvaliti da
jednog od gore navedenih "inicijala" poznajem, a za drugog sam cuo. eto,
sad mozemo zakljucati temu. :D
Samo da nadodam...

Posto je ovdje bilo rijeci o knjizi Kemala Kurspahica Prime Time Crime:
Balkan Media in War and Peace samo da dodam nekoliko cinjenica o toj
knjizi: ona je najprije objavljena u izdanju americkog Instituta za mir u
Vasingtonu u martu 2003. godine. Bosansko izdanje knjige u prevodu
Vesne Kurspahic objavljeno je tog proljeca u Sarajevu pod naslovom
Zlocin u 19:30 - Balkanski mediji u ratu i miru u izdanju Mediacentra i
SEEMO-a (ovo izdanje je u najvecoj mjeri rasprodano), a knjiga je stampana
i u Beogradu u izdanju Dan Grafa u januaru 2004. godine. Promocije knjige
odrzane su u Vasingtonu i na univerzitetima Harvard i Columbia u
Sjedinjenim Drzavama, te u Sarajevu, Becu i Zagrebu, dok su u Beogradu
odrzane dvije promocije: jedna za americko izdanje na engleskom a druga
za beogradsko izdanje na bosanskom jeziku. Dva dnevna lista u Srbiji,
beogradski Danas i novosadski Dnevnik, objavili su izvode iz knjige u
feljtonima u vise desetina nastavaka.

Evo sta su o knjizi napisali neki od njenih americkih prikazivaca:

Medju urednicima novina u bivsoj Jugoslaviji, Kemal Kurspahic pokazao je
kako se nositi i s komunizmom, i nacionalizmom i politikom mrznje. Sa
Zlocinom u 19:30, on ponovo predvodi, s prodornim dokumentom o tome
kako su mnogi mediji u njegovoj staroj domovini nastojali da okrenu
zajednice jedne protiv drugih. On pise s bolom i strascu obojenim
vlastitim iskustvom, ali i sa spoznajama sto ih je stekao odmaknuvsi se
da bi imao siri pogled.
(Tom Gjelten, Dopisnik americkog Nacionalnog javnog radija i autor
knjige Sarajevo Daily: The City and Its Paper Under Siege)

Svako ko misli da Slobodan Milosevic nije ostavio trag na papiru gleda na
pogresnu stranu. Fascinirajuca knjiga Kemala Kurspahica dokumentuje kako
je Milosevic preuzeo kontrolu nad medijima, upravljao njima, i organizovao
mehanizme propagiranja Velike Lazi - prevrcuci istinu naglavacke. Kako je
nacionalizam prevladavao, brojni novinari prodali su principe. Ali postoje i
heroji u ovoj prici, nekoliko hrabrih koji nikad nisu ustuknuli pred
demagozima. Ovo je bogata, fascinirajuca, opominjuca prica.
(Roy Gutman, dopisnik Newsweeka i autor knjige Svjedok genocida,
dobitnik Pulitzerove nagrade 1992)

Pisci koji su prezivjeli ono sto je prezivljavao Kemal Kurspahich kao glavni
urednik Oslobodjenja tokom tragicne opsade Sarajeva cesto bivaju
zaokupljeni samo vlastitim iskustvima. Ono sto je izuzetno u vezi s ovom
knjigom, medjutim, jeste to sto je Kemal ponudio siri pogled na ulogu
medija u bivsoj Jugoslaviji. Nije neobicno da se nadju odlicne knjige o istoriji
sukoba na Balkanu. One se bave pitanjem zasto su stvari posle naopako.
Mnogo je teze naci promisljenu analizu sadasnje situacije koja pokazuje
zasto je ona jos naopaka.
Najteze od svega je naci promisljene politicke preporuke o tome sta se mora
uraditi da bi krenulo nabolje. Kemal Kurspahic napisao je izvanrednu knjigu
koja pokriva i istoriju i sadasnju situaciju i nudi takve politicke preporuke.
Ovo je nesto sto moraju procitati svi oni koji zele da razumiju ulogu medija
u regionima sukoba.
(Richard D. Kauzlarich, bivsi americcki ambasador u Bosni i Hercegovini)

Niko ne zna tajne i nijanse balkanske medijske politike bolje od Kemala
Kurspahica. Novinar primjerne hrabrosti i integriteta, on ovdje kazuje
nevjerovatnu pricu kako su zli politicari - podrzani od mnogih
intelektualaca i saucesnika medju novinarima - pokusali da uguse
demokratiju i promovisu krvave ratove u ime nacionalizma u koji neki od
njih nisu ni vjerovali.
(Keith Spicer, Director, Institute for Media, Peace and Security, (UN-affiliated) University for Peace)
Fair Life

Post by Fair Life »

:!: Radio Slobodna Evropa
Petak, 20. juli/srpanj 2007.

Nikad dalje od Evrope

Kemal KURSPAHIĆ

Bosna je danas dalje od Evrope nego što je bila u vrijeme kad su brigu o
njenom zdravlju preuzimali Ešdaun i Švarz-Šiling, nazadovala je a ne
napredovala na tom putu, a Silajdžić i Dodik ni najmanje nisu iznevjerili
predizborna obećanja kojima su se nametnuli kao "najbošnjačkiji" i
"najsrpskiji" političar. Oni rade upravo ono što su obećali.

http://www.danas.org/article/2007/07/20 ... 4112c.html
Last edited by Fair Life on 11/04/2008 12:55, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Radio Slobodna Evropa
Petak, 03. august/kolovoz 2007.[/size]

Ostajte ondje

Piše: Kemal KURSPAHIĆ

Prošle nedjelje, svakovrsnim bosanskohercegovačkim podjelama i
napuknućima - u kojima je sve odavno podijeljeno bar na tri - najzad je i
na nivou kakve-takve akademske artikulacije pridodata i posebno
emocinalno nabijena podjela na "ovdašnje" i "tamošnje".

(Akademik Muhamed Filipović, u istupu na sarajevskim "danima
bh. dijaspore" a nekako istovremeno i u kolumni u "Nezavisnim novinama",
upustio se u osvjetljavanje "fenomena dijaspore"...)

http://www.danas.org/article/2007/08/03 ... a8c0a.html
Last edited by Fair Life on 11/04/2008 12:57, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

I kakve veze ovo ima, sa sahranom Ibrahima Rugove?
Fair Life

#41 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Fair Life »

DANI - Broj 565 - 11.04.2008 wrote:
Govoreći bosanski
Po novom scenariju
Osnivanje Naše stranke izazvalo je veću medijsku reakciju izvan negoli u samoj BiH. Dani prenose osvrt dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika Oslobođenja, objavljen na Radiju Slobodna Evropa

Piše: Kemal Kurspahić

Od ovog vikenda na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni otvara se novo poglavlje: nosilac najprestižnije nagrade u svijetu filma, dobitnik Oscara za film Ničija zemlja Danis Tanović, sa srodnim umjetničkim dušama zvanično predstavlja novu političku partiju obećavajućeg imena - Naša stranka. Izlazak na političku pozornicu međunarodno potvrđenih vrijednosti sam po sebi je događaj i svakako obećava - ako ništa drugo - viši intelektualni nivo artikulacije "aktuelnog trenutka", koji traje evo već gotovo dvije decenije, i više mašte u oblikovanju budućnosti. Nezavisno od budućih rezultata Tanovićeve Naše stranke ona već činom svog osnivanja postiže blagotvoran učinak u buđenju bosanskohercegovačke javnosti: odbacuje cinizam i stajanje po strani - a promovira angažman i spremnost na ličnu žrtvu - kao odgovor na već predugo trajuću krizu. Za razliku od najvećeg dijela domaće intelektualne elite, a naročito onih u njoj koji su pristali da nose samoograničavajuće znamenje vodećih "bošnjačkih" ili "srpskih" ili "hrvatskih" intelektualaca i koji već godinama s umišljenih visina uvjeravaju kako se tu "ništa ne može" niti se o svemu tome "ima šta reći" a sve zarad očuvanja žalosnih privilegija koje im sljeduju makar i za šutnju, Tanović i suosnivači njegove Naše stranke izabrali su aktivno suprotstavljanje daljnjem propadanju i pokušaj da i režiraju neku izgledniju budućnost - zašto ne - prije svega za vlastitu djecu. Baš to što Tanović i njegov kolega Dino Mustafić u prvim intervjuima povodom formiranja stranke naglašavaju kako ih je na angažman potakla zabrinutost za odrastanje njihove djece u zemlji kakva je BiH danas jeste ona prijeko potrebna dimenzija stvarnih motiva za bavljenje politikom nasuprot mahanju krupnim parolama "patriotizma" i "naroda" iza kojih se godinama odvija masovna pljačka i uništavanje preostalih društvenih vrijednosti. Tanoviću parole o patriotizmu, uostalom, ne trebaju. On je, primajući Oscara pred stotinama miliona gledalaca, jasno pokazao gdje mu je srce: "Ovo je za moju zemlju, za Bosnu i Hercegovinu!"

Naravno, s bosanskohercegovačkim iskustvima iz gotovo dvije decenije višestranačja teško je biti baš optimističan. Sjećam se kako su u pripremama za "prve slobodne izbore" 1990. godine nove stranke nicale tako učestalo da je neki šaljivdžija objavio novinski oglas nudeći očito tražene usluge: "Osnivam stranke po kućama!" Sve je počelo s prevarom, kad su građani već uveliko svrstani iza nacionalističkih programa i partija u predizbornim anketama najavljivali kako će glasati za građansku a u privatnosti konačnog izjašnjavanja masovno zaokruživali nacionalističku opciju, a kao logična posljedica i završilo se prevarom, s onim antologijskim obećanjem Izetbegovićevog najbližeg saradnika: "Od ponedjeljka pravna država." Kako tada - tako i sada.

Prevlađujući politički projekti iz protekle dvije decenije doživjeli su potpun bankrot. Pokazalo se, naime, da nakon okupljanja "u svojoj vjeri i na svojoj zemlji" ostaje sve manje zemlje Bosne i da mahanje obećanjima o "stopostotnoj BiH" ne osigurava prosperitet ni na njenoj polovini u kojoj je stranka tih obećanja bez pokrića na vlasti.

Bosanskohercegovačkoj verziji demokratije od prvoga dana je nedostajao jedan apsolutno vitalan sastojak bez kojeg demokratije ne može biti kao što ni bez mitskog tajnog "nečega" nijedan sladoled u životu nije ni nalik sladoledu iz sarajevskog Egipta: nedostajala joj je istinska opozicija čija je nezamjenjiva uloga u demokratiji da pokazuje koliko je pogrešno - pa i nakazno - to što nudi i radi vlast. Opozicija, naime, ne znači samo neslaganje, ili čak izrugivanje onome što radi vlast, nego je njena prevashodna misija da razgolićuje nekompetentnost ako ne i glupost vladajućih garnitura.

Neki dosadašnji pokušaji promocije demokratske opozicije završavali su političkim autogolovima: u svojevremenom "pokretu za promjene" javnost je smjesta prepoznala napadno prisustvo onih koji su već bili na klupi za rezerve više vladajućih partija; nečemu što je najavljivano kao bosanska "proevropska opcija" predsjedavao je osnivač hercegovačkih koncentracionih logora i danas prominentni haški optuženik; a doskora najizglednija opoziciona opcija, oličena u SDP-u, upravo ovih nedjelja dovodi u pitanje ozbiljnost svog dugogodišnjeg zalaganja za istragu privatizacijske pljačke postižući o tome sporazum s liderima stranaka pod čijim se okriljem ako ne i direktnim sponzorstvom ta pljačka i odvijala.

Inače - nisam primijetio da je to što se Lagumdžija sa Silajdžićem i Tihićem saglasio o toj "drž'te lopove" inicijativi izazvalo logična pitanja: pa koga će onda istraživati, što valjda samo pokazuje koliko je uspavana ili rezignirana takozvana kritička javnost. Stvar ipak zaslužuje makar i naknadni osvrt jer može biti poučna za perspektive opozicionog djelovanja.

SDP, naime, kao jedina opoziciona stranka koja je u posljednje dvije decenije poremetila monopol posestrimskih nacionalističkih partija ili njihovih surogata, nije izgubio vlast zbog ijednog zaista relevantnog razloga - u kakve bi spadalo navodno učešće u privatizacijskom mešetarenju po uzoru na vladajuću pamet "najtežih 10-20 …" godina ili nepodopštine partijskih vođa - nego upravo zato što je na trenutak došao u poziciju da zaista ugrozi najvitalnije interese novobogataške elite. Tek kada su počele istrage i podignute prve optužnice, uključujući i onu povodom samoposluživanja ambasadora stotinama hiljada dolara iz kase bosanskohercegovačke misije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, i kad je zavladao strah među korisnicima islamskih donacija i odabranih lokacija, na tu partiju bačena je kletva o "pokušaju kriminalizacije bošnjačke borbe za opstanak". Svi drugi stvarni ili navodni grijesi - izručenje "alžirske grupe", samoljublje partijskog šefa, otcjepljenje utjecajnih članova partije kojima su bile potrebne nove stranke da u nečemu najzad budu prvi i Avazova ažurnost u objavljivanju svake njihove izjave protiv partije iz koje su ponikli kako bi u javnosti bili shvaćeni ozbiljno - samo su fusnote u priči o marginalizaciji opozicije u bosanskohercegovačkoj demokratiji.

Međunarodni ugled i dokazan intelektualni kapacitet osnivača Naše stranke ne garantiraju sami po sebi njeno automatsko prihvatanja kao utjecajnog faktora na javnoj sceni. Ali, Tanović i njegovi istomišljenici zaradili su pravo da se svakako sasluša, pa možda i podrži, to što imaju reći. Ako je Izetbegović uoči "prvih demokratskih izbora", 1990. godine, entuzijastično pozdravio osnivački kongres Karadžićevog SDS-a riječima "mi smo vas čekali" i "vi ste ovdje potrebni", zar nakon gotovo dvije decenije takvog partnerstva na vlasti nije ostalo baš nimalo nade da se poželi sve najbolje stranci koja nudi - drugačiji scenarij?
Fair Life

#42 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Fair Life »

Kemin intervju magazinu Start... (PDF)

http://www.speedyshare.com/414979271.html
Abacija

#43 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Abacija »

Jako slabo navracam na ovaj pdf pa nisam ni znao za ovu temu. Izgleda interesantno...
@Fair - ne fercerceraju ti oni gore linkovi od Radija Slobodna Evropa. Jesi li mozda sacuvao tekstove pa da ih postavis? Unaprijed hvala.
Fair Life

#44 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Fair Life »

Tema je bila na Diskusijama svojevremeno ali je prebacena visom silom ovdje u zapecak.
Tekstove nemam... samo linkove koji danas ne ferceraju.

Zao mi je.
Fair Life

#46 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Fair Life »

U Oslobođenju od 11. augusta jos daaaaavne 1972. godine
Kemal Kurspahic je napisao:
"Nema manje i više opasnog nacionalizma. Svaki je – bez obzira iz koje sredine
dolazio – jednako prljava rabota"
nokia6170

#47 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by nokia6170 »

hebote hesmo opasni postali :D

jos ce nas ljudi poceti citirati po knjigama i javnim istupima

npr. vidi http://www.sarajevo-x.com forum, politika,, tema ...., strana, clan foruma... :D
Fair Life

#48 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by Fair Life »

nokia6170 wrote:hebote hesmo opasni postali :D
npr. vidi http://www.sarajevo-x.com forum, politika,, tema ...., strana, clan foruma... :D
Mislis li mozda na "ovo" ?
http://www.sarajevo-x.com/forum/memberl ... &start=400
Image

PS. Kad bi ti bar znao okaciti posten link pa da covjek pronadje sta mu ti to zelis saopstiti a ne da izgubi pola sata bazajuci po bespucu povijesne zbiljnosti...

U zadnje vrijeme sam primijetio kao da iz tebe izbija 'klica'... nacionalizma. Ne dopusti da se razvije u sta vece.
zimzelen

#49 Re:

Post by zimzelen »

InfraRedRidinghood wrote:
lady midnight wrote: p.s. ako neko zna je li ovo prevedeno na nash, odnosno da ovo vec nije prevod sa nasheg, nek javi; verzija knjige na nashem jeziku bi mi dobrodoshla.
Jest prevedena, imam je ja; Zločin u 19:30 - Balkanski mediji u u ratu i miru, sa engleskog prevela Vesna Kurspahić, izdavači: South East Europe Media Organisation (S.E.E.M.O) i Mediacentar Sarajevo, godina 2003. :kravata:
:thumbup: Imam je i ja. Vrlo dobra knjiga. Ne odgovara onim budalama koji misle da smo samo 'mi' u pravu i da tamo ne treba biti 'nase strane', jer smo 'bezgrijesni'. Na stranu covjekova ideologija i svjetonazor, Kemo je ostao dosljedan u svojim stavovima.
nokia6170

#50 Re: Veliko hvala Kemalu Kurspahicu!

Post by nokia6170 »

Fair Life wrote:
nokia6170 wrote:hebote hesmo opasni postali :D
Mislis li mozda na "ovo" ?
http://www.sarajevo-x.com/forum/memberl ... &start=400
Image

PS. Kad bi ti bar znao okaciti posten link pa da covjek pronadje sta mu ti to zelis saopstiti a ne da izgubi pola sata bazajuci po bespucu povijesne zbiljnosti...

U zadnje vrijeme sam primijetio kao da iz tebe izbija 'klica'... nacionalizma. Ne dopusti da se razvije u sta vece.
dragi fair, pa nisam kacio link nikakav covjece...to je bio samo primjer kako bi potencijalno izgledalo citiranje :D

ovo za izbijanje klice nacionalizma, nidje veze...ja i nacionalizam ne idemo pod ruku...sve ostalo mozes tumaciti kao ljubav prema domovini bosni i hercegovini, drzavi jednakih prava za sve njene gradjane...principijelnosti, osudi i sankcionisanju i individualnih i sistemski zlocina, toleranciji, promociji ljudskih prava, demokratiji, diplomatiji, mirnom rjesavanju nesporazuma argumentima, kriminogenizaciji vjerskih zajednica uz podrsku istih takvih politickih elita, sprezi vjere-politike-medija i slicno.

mozda sam nacionalista sto ne stedim kritike ni prema jednoj etnickoj skupini i njenoj i de iure i de facto politici.

bojim se da se ovdje radi o dvostrukom nesporazumu :)
Post Reply