VW/Audi Turbo motor gubi snagu?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

vier_ringe

Post by vier_ringe »

165/4000 kW bei min
450/1400–3250 Nm bei min
Motormanagement Common-Rail-Einspritzsystem mit Piezo-Injektoren, vollelektronisch mit E-Gas, EDC 16+
Ovo je 3.0 tdi pogledaj podrucje u kom razvija max moment a bmw ga nudi samo na 2000 obrtaja...Isti motor u A4(130 ks 1.9TDI)sa 5-brzinskim mjenjacem ima 285 a sa 6b ima 320nm...Koliko je mocan ovaj motor govori ti i podatak da on se moze dobiti samo sa quattrom i tiptronicom u seriji...Znas kakvu sigurnost nudi 4*4 i plus odlicna automatika sa 6 brzina !Pa opet pogledaj mu ubrzanje,i onda ga uporedi sa bmw-ovim dizelom ali sa AUTOMATSKIM MJENJACEM(8,7 SEKUNDI IAKO NEKI NAVODE DA JE I 9.8S)a ¸plus ide mu to u prilog sto ima samo zadnji pogon!Ovaj motor na stolu sa rucnim prenosom razvija 540nm...Malo je reduciran jer kazu da uspijeva i quattro da zavrti u prazno kod starta!
Sada u osmicu dolazi 4.2 TDI sa ja mislim preko 310 ks!Za ovaj 3.5 bmw svaka im cast i mogu ti reci da mi nova petica karavan uopste nije losa,mada ljudi koje ja znam koji su je vozili kazu da je siromasna unutra!
4.2 nije nista losiji od 45 bmw v osmaka!3.2 fsi u sestici je bolji od rednog 3litre!Ima li polje platforme u klasi od pq35 na kojoj je A3,pa to je kompakt nije auto srednje klase!Ova platforma se moze mjeriti sa onom u A4 a znas vjerovatno kakva je u A4,isti kao ovu kompaktnu ima i bmw petica koja je agilna kao i uvijek naprijed ramena a nazad multilink osovina!!!Prati uporedne testove A6 i petice kada krenu...
Na kraju krajeva to je sve tu negdje(staru cevorku i sesticu ne racunam)ali stvarno audi kako izbaci koji novi model zasjeni sve ostale pa cak i A8 vlastiti!Jedan savjet:Dodji na promociju sestice i probaj testno auto(mislim da ce biti "slabasni" 2.0 tdi)Pa se uvjeri:)),a novu tricu sa petera vrata(kao mali avant) kod je vidio kaze da je to najljepse auto koje su imali priliku da gledaju!
Za 1.8t neznam,ali da nevaljaju nebi se vec toliki niz godina proizvodili
nineac

Post by nineac »

1. 1.9 TDi sa 130 KS ne razvijA 320 Nm nego 310 Nm, a razlog zbog koje je obrtni moment na novom A6 smanjen je kod ručnog mjenjača je što Audi nema ručni mjenjač toliko "jak" da može podnjeti toliki obrtni moment.
2. BMW isto ima autom. mjenjač sa 6 brzina, a to što si pročito da 5 ubrzava 9.8 je u Auto-Bilci, gdje su pomješali podatke o međuubrzanju i ubrzanju!
3. BMW uvjek pravi automatske mjenjače koji malo kaskaju za Ručnim jer njihov ručni mjenjač još niko nije uspio nadmašit!
4. Pogledaj performanse-potrošnja BMW-ovog osmaka (benz) pa ćeš vidjeti da to baš nije tu negdje!
5. A gdje su mašine M3 i M5 ili ovj novi M5 V10 sa 11.000 obrtaja, ali će biti samnjen na 9.000 za "civilnu" upotrebu?
6. A taj 1.8T je izbačen, uvodi se 2.0 T!
JD

Post by JD »

novi M5 >>> everything else
nineac

Post by nineac »

Još da nastavim jer nisam imao baš vremena prošli put!
Nemožeš i preambiciozno je uspoređivati a kamoli tvrditi da je novi V6 3.2 FSI bolji od 3.0 R6 BMW!Bilo koji R6 od BMW-a je STATE OF THE ART!
ja nerazumijem VW i Audi što toliku prašinu dižu uvijek kada predstavljaju nove benzince! Ja kontam za diesele, oni su stavrno vrhunski, ali benzinci kroz istriju nisu se nešto pokazali!
Eto počnimo od manjih 1.6, 1.8,2.0! Oni nikad nisu držali korak sa glavnim konkurentom OPEL-om. Doduše OPEL i kada je pravio auta najgore kvalitetu uvijek je pravio benzinske motore besmrtne. Ja sam uvijek vozo OPEL-a , tunirane, normalne, i nikada mi nije crko motor, dok ona sranja GTI16V i te gluposti su stavrno smješni!
Tu je uvijek bio njihov problem što su trošili dosta više goriva od usporedivih OPEL-a, pogotovo Audi!
Zadnja glupost koju je VW napravio je W8, koji se primjera u Holandiji prodao u veličanstvena 4 primjerka. Taj Passat su pokušali usporediti sa BMW 540 i medjutim kao i ostala auta koja su uspoređivali sa tim autom krahiro je!
R6 motor BMW razvija već 100 godina (prošle godine je bilo ja mislim 100 godina od prvom BMW R6) i to je tradicija i iskustvo koju je vrlo teško stići!
Ja sam imao prilike vozati sada već stari A6 sa 2.4 litre i 2.8 litara. Ovaj 2.8 je brz, ali ništa više, tih auto, motor nespektakularan, sasvim na razini i mogućnosti auta, kojih baš nema puno!
2.4 je jedan od najgorih motora koje sam imao priliku voziti na duže putovanje. jedino u čemu se iskazuje je potrošnja, koja je na razini kakvog Buick-a! Totalno anemičan motor nemože se nositi sa slabijim četverocilindrašima a kamoli sa usporedivim BMW 2.5 sa 170 ili 192 ks!
Tako da iako 3.0 R6 je slabiji od 3.2 FSi a što je normalno jer ovaj ima direktno ubrizgavanje, i veći obujam, pitanje je kako će se to nakraju završiti.
1. FSI zbog tehnologije ubrizgavanja je u startu bučniji, a onda i zbog V konfiguracije!
2. BMW 3.0 dobija ove godine Valvetronic i direktno urizgavanje, još se nezna koliku će snagu razvijati, i hoćel možda se mjenjati obujam (neki govore o 3.5 litara) ali će opet biti prvi po snazi u tom segmentu šestaka 3.0 litre+! Neki stručnjaci govore ako bude imao 3.5 l i do 300 KS!
A ostanel na 3.0 l oko 280 KS!

O TDI motorima, ja sam imao priliku voziti A6 sa TDI 2.5 180 KS i u rangu je BMW 320d kojeg sam isto vozio!
Vozio sam i 530d, sa 193 KS i steptronicom, i ide dobro ispod 8 sekundi do 100 KM/h, dok do 200 još bolje ubrzava!
Sada ovaj sa 218 KS ima dobro bolje preformanse tako da ipak je tu sa ovim novim 3.0TDI!
Iako, opet kažem, pravi BMW može biti samo sa ručnim mjenjačem , a to ješ niko nije uspio dostići niti pokušava.
Audi je pokušao da ganja BMW i u izradi mjenjača, medjutim VW filozofija istih platformi i mjenjača nije dopustila da Audi proizvodi tolike troškove!
Taj motor ako je uspio zavrtejti Quattro pogon u prazno, onda su opet fulali ovjes, ili su ovjes naštimali na Mercedesovu razinu, što onda nema veze sa BMW filozofijom!
Audi nemože ugrađivati ručne mjenjače u auta sa 450+ Nm jer nema takav mjenjač koji može izdržati toliki obrtni moment! Trenutno je kapak S4 i RS6, ali taj mjenjač iz RS6 je samo poboljšani iz S4/S6 i radi na granici mogućnosti, i već su se javljali RS6 sa polomljenim sinkronima i izlizanim lamelama, a pošto VW ima običaj da neprizna i krije serijske kvarove i nedostatke, to je samo onako pomenuto u ADAC biltenu, uopće nije bilo službenog izvještaja VW/Audi!
BMW ima ručni mjenjač koji može izdržati i 700 Nm (BMW-Mclaren F1) tako da oni nemaju problema sa prenosom na ručne mjenjače!
Medjutim, kako napreduju diesel motori, tj. koliko im raste obrtni moment čini mi se da će za diesele u budućnosti biti rezervisan SMG ili obični automatski mjenjač!
Mi možemo ovako do beskonačnosti, ali opet, i da ti dokažeš svoju teoriju ili ja svoju, opet ostaje pitanje ukusa o kojem se ne raspravlja!
Inače, nebi se bunio da imam jedan novi A6 pa makar i sa 2.0 TDI motorom u garaži! :-)
Još nešto, novi M5 ide do 200 KM/h za 13 sekundi, bez blokade "leti" i do 330 KM/h!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ovo zadnje ti je najpametnije oko beskonacnosti i ukusa!Jel tebe BMW placa ili sta hehe:)Nego hajd da i ja malo nesto dodam!Performanse osmaka u A8 i sedmici su potpuno iste na papiru,u praksi je malo A8 brzi!Bmw je 4.4 a audi 4.2,potrosnja je otprilike ista samo sto je bmw-ov motor valevetronic a 4.2 fsi dolazi u ljeto sa 360(mada mislim da je vise) ks i manjom potrosnjom.To oko rucnog mjenjaca koji nemoze da podnese obrtni momenat je smijesno i to je cisto stvar politike i injzinjera!I 730d nije sa rucnim mjenjacem iako petica jest!Da si mi rekao da multitronic(od sada sa 7 brzina) ne podnosi onda bi bio u pravu ovako nisi!Novi tiptronic(u A8 ,S4, A3 itd)kaska ra rucnim 0.4 s a bmw-ova automatika oko 1.8!Ne kazem ja da bmw nemoze da napravi brz automatic,imaju smg isto kao i audi!To je ogromna masinerija!I bmw-ov 2.8 nije bio nista losiji od ovog 3.0(osim po snazi) pa je zamijenjen-isto je sa 2.0 jer napredak je napredak!M3 je odlicno auto kao i M5 i ja bi bio presretan da mogu da ih vozim a da nisu u mom vlasnistvu!!!A jel mislis da ce novi S6 ili jos otrovnije RS6 biti losiji od M5-strpi se pa cemo vidjeti!!!Pa eto Audi ti je dokazao i sa W12(quattro vs zadnji pogon)!S4 nije nimalo losiji od M3 iako je to drugacija koncepcija auta!Pa sjeti se da je i bmw novi M3 htio da bude V8 ali nije mogao da stane onaj kojeg su imali u tadasnjem M5(i Z8),evo sada istu taktiku ima i mercedes u c klasi!Audi je upsio da skrati taj motor(naustrb male nenepouzdanosti o kojoj vise nema ni rijeci)!3.2 je bolji od 3.0 a 3.2 bez turbo punjaca ce ici do 290 ks!Nemoj stalno VW porediti jer to nema nikakve veze sa premium klasom!W8 nije bas promasaj po meni iako ja nevolim nijedno auto pod njihovom znackom,greska je u starom i za to auto presporom tiptronicu!!!Ja sam cuo od ljudi koji imaju opele nesto starije da su im motori katastrofa...taj 540i sa ja mislim 286 ks i A6(ne S6) od 310ks-smijesno...Jos quattro jos tiptronic!Ovjes stare sestice nije los ali je premekano podesen,no to je proslost,na ovjes nove sestice su ponosni tehnicari u audiju(kazu da jedva cekaju usporedne testove sa 5er i E)pogledaj malo na audi.de ,3.2 fsi je tisi od 3.0 iz bmw!U RS6 se ne ugradjuje rucni mjenjac jer bi onda auto bilo prebrzo...Ta strategija istih platformi je bila aktuelna za vrijeme ferdinanda piecha koji je u mirovini i sada je na celu vw koncerna bernd p. iz bmw-a!Platforme novih audija se iskljucivo razvijaju samo za Audi i sigurno je da skoda i vw nece imati te platforme!Ovaj ferdinand je uvijek kocio proizvodnju a sada kao sto si ti jednom rekao nebo je granica!Jer uvijek sta god BMW da izbaci Audi ce napraviti bolje,to je strateska ofanziva od 2002 godine!A upravo danas ljudi iz cijelog svijeta(glavni za prodaju AUDIJA) negdje na korzici u italiji probaju sve njihove modele i usporedjuju ih sa konkurentima od A3 do A8 iz mercedesa ,bmw-a i jaguara!Bude i alfica...to je cisto da se takvi ljudi kao ti uvjere sta znace cetiri prstena u autoindustriji!I ja sam vjeruj mi do nekih 15 godina bio zaljubljen u BMW i samo BMW(neko iz moje porodice radi za AUdi),ali kada sam vidio kako je sve to organizovano i kako funkcionise onda sam shvatio koja je to marka koja nijednu zelju ne ostavlja neispunjenom!U srijedu je premijera za novinare,bice ti u AUTO blicu ja mislim dojmovi sa voznje nove sestice procitaj...(iako oni uzdizu mercedes i BMW zbog silnih reklama od kojih oni zive)...
I mogu ti reci jos da mi se svidja ova nova serija 1 sa onim 2.0 dizelasem...Pozdrav pa eto ako hoces da nastavimo no frx;)
nineac

Post by nineac »

Ma nastavit ćemo, jer nedam se ja :)
Ovako, prvo da krenem od M3, to je sveto slovo!
M3, ovaj sada model (E46) nije uopće bio predviđen za V8, jer i prošla serija 3 (E36) je mogla prihvatiti V8 motor (Alpina B3) tako da u ovoj trici je to još manji problem jer ima veći motorni prostor, tako da je to glupost, posebno što je ovaj motor 3.2 litre specijalno razvijen iz starog motora, gdje je povećan malo hod klipova, a glava skoro skroz promjenjena. Novi motor ima valvetronic, i ručno štelovanje ventila, dok stari ima automatsko štelovanje ventila, jer su ocjenili da bi na novom motoru težina hidrauličkog sklopa po jednom ventilu od 32 grama bio pretežak za 9.000 obrtaja po minuti!
Sada su taj motor još unaprjedili u M3 CSl sa 360 KS gdje 111 Ks ide po jednoj litri ubujma! To već izlazi iz klase S4 i C55 jer jednostavno auto je lakše od ova dva i do 400 KG! Tako da to već malo veze ima sa limuzinama!
Tu su još kočnice, gdje M3 staje za 35,5 metara, a S4 oko 37! Dok M3 CSL staje za 33 metra, čime nadmašuje Ferrari Enzo!
Opet S4 upoređivati sa M3? nemam ništa protiv, ali C55, pa to je "ANTISPORTSKO AUTO" :lol:
Jer za mene je sportsko auto sa ručnim mjenjačem ili sa SMG, a to što radi Mercedes je smijurija živa, to je za osobe koje imaju oko 60 godina i uhvati ih drugi pubertet!
Ja sam rekao da Audi nema RUČNI mjenjač, a ne Multitronic, jer Multitronic nema baš neke veze sa ručnim mjenjačem, iako on nemože izdržati veliki obrtni moment, ja mislim da su dogurali do 450 Nm za ovaj novi A6! Ali očito taj mjenjač ima blistavu budućnost!
To što kažui ljudi za stare Opele, evo ja sam ti živući primjer, sa Opelima sam prešo oko 600.000 Km i vjeruj mi svašta mi se događalo, u smislu svašta sam radio. Imao sam Asconu 2.0 8ventila sa 147 Ks Irmscher tuning, i vjeruj mi Golf Gti 16V koji je lakši više od 200kg nije imao šanse uopće, jedino u 1 brzini u startu je držao korak. Taj motor je imao 465.000 Km kada sam ga prodo i još ga ovaj frajer kojem sam prodo voza, a koliko sad KM ima to bog dragi zna!
Ja znam da se svi mehaničari kletui u te motore, posebno što su pouzdani, i trajni, a za svoju litarsku snagu troše izuzetno malo goriva!
Ja sam stim auto znao prosječno trošiti 7.7 ltr uključujući gradsku vožnju, a taj auto je imao F16 mjenjač sa kratkim prenosima (slično BMW)!
Sada vozam Vectru 2.016V sa 136 KS a moj dobar prijatelj ima A3 1.8 T i Audi što zbog viška od 14 Ks i manje kila ide do 100 Km/h brže, medjutim od 110 KM/h pa do jedno 190-200 KM/h kada se prebacuje kod Vectre u 5 brzinu je dosta brža od A3! Njena 3 brzina ide do 175KM/h a 4 do 200, i vjrovatno dosta uloge u tom dobrom ubrzanju ima i mjenjač, ali motor je odličan, jer kada pređe 4.000 obrtaja bukvalno poludi i leti u crveno, dok 1.8 T ne idebaš nešto posebno kada pređe 5.000 obrtaja, dok što jest jest čupa iz niskih obrtaja!
Kasnije zbog više snage i obrtnog momenta Audi bolje ubrzava, iako je samo 3 km/h brži u krajnjoj brzini!
E sad ono što naši ljudi smatraju lošim je ako auto popije malo ulja! Svi Opeli, hoće potrošiti ulje, posebno ako ga ganjaš do blokada!
Ova Vectra potroši oko 1dcl na 1000 Km, i to je normalno, ali kako mi je objasnio jedan stručnjak za OPEL-ove motore s kojim sam imao prilike pričati, oni imaju izuzetno podmazivanje motora, ali tu gube malo ulja u vakumskim crijevima i parama, i hoće kada su hladni izbaciti plav dim zbog toga što vakuumska crijeva ubace uljni film koji se stvori od uljnih para prije u usisnu granu, ali jačim dodavanjem gasa, do jedno 3.000 obrtaja to nestane jer sve sagori! tako da našim se ljudima to čini loše, ali upravo je suprotno! Pa Ferarri izbaci plavo kada pali pa ništa nikom :)
Ali dosta ljudi to poistovjećuje sa OPEL-ovom katastrofalnom limariojom kod starih auta, i ja uvijek kažem strai opeli idu bolje što su straiji jer su sve lakši :)
To što ti kažeš da je 3.2 FSI tiši, čisto sumnjam, jer možda ima tišu kabinu, i to sumnjam, ali eto vidjet ćemo kad ih usporede!
Jer garantujem otvori obe haube da se FSI više čuje, jer opet je koncepcija motora u pitanju, jer jednostavno V6 proizvodi više vibracija, a to nije do audija nego do kuta među cilindrima!
sada kada kažeš za RS6 i M5, trebaš nešto još uzet u obzir, a to je da je audijev motor iz običnog A6 sa dvije turbine, i uz još nekoliko prepravki koje prate povećanje snage! Dok je sve jedan motor koji se pravi za M modele jedinstven, tako da je M5 V8 motor koji se ugrađivao još u Z8 pravljen RUČNO! Zbog takve tehnike troši i do 1 litre ulja na 1000 Km, ali eto svi se slažu da je daleko savršeniji i od Ferrarija 360 modene!
Po parametrima jeste, ali i SMG mjenjač u BMW daleko skladnije i brže prebacuje od Ferrarija , i od onoga u Enzu, dok Audijev, nije loš, ali nije baš na toj razini, jer audi ide malo blaže u tom segmentu, on pokušava biti limuzina sa puno snage, dok M3/5 i ovaj sada novi M6 su beskompromisni trkači, iako M5 jeste limuzina, ali sve govori obrnuto!
Pogledaj malo parametre novog M5 pa ćeš vidjeti da Audi i uz najbolje namjere, znanje itd, nemože to napraviti, jer kada se pogleda unazad u istriju vidjet ćeš da je prvi M3 serije E30 imao četiri cilindra koji su "bukvalno" odsječeni sa motora koji se koristio u formuli BMW-Brabham, i za to vrijeme iz 2.300 ccm razvijeo impresivnih 195,200 i 215 KS, i da su ga proglasili autom sa kojim imaš najviše šanse da ostvariš fizički kontakt sa okolinom koliko je otrovan motor bio!
Tako, ako Audi i napravi novi RS6 jači, opet je u pitanju osjećaj, koliko je otrovan motor itd! Milim RS6 je užasno brz auto, ali ipak nije baš na razini M5 iako je jači!
Jer sada dolazi ono da BMW je u ovom motoru koristio elektroniku i neke mehaničke djelove iz F1, ali ne napravljene na novo, nego direktno prebačene i naštelovane na manji broj obrtaja i veću litražu! Tako, tu audiju fali iskustvo iz F1!
Još za OPEL motore, prvi OPEl-ov 2.0 16V DOHC motor je razvio Cosworth u saradnji sa OPEL om i taj motor je napravljen za ubijanje!
Ovaj sad u ovoj mojoj Vectri B je stišan, zbog onih EURo 4 normi, tako da ne razvija više 8000 obrataja nego 7000 i 136ks/188 Nm/3.200 obrtaja!
Taj prvi DOHC motor je imao obrtni moment od 203 Nm pri 4.600 obrtaja, a usporedivi VW/Audi 2.016V je imao 180 Nm pri 4.800 obrtaja, dok je u audiju bio stišan za 4 ks i 5 Nm, ali je razvijao obrtni moment pri 4.200 obrtaja, plus taj opel je trošio i do 4 litre manje zavisno od vožnje!
Čekam odgovor :)
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ti spominjes kako Audi nemoze da napravi ono sto i BMW!Ja kazem da mogu i to vrlo lako!Evo ti obicni primjer 1.8 motora koji tuneri uspiju bez problema da naviju na 340ks...Pa opet sa svojim znanjem i zasticenim znacima koja opravdavaju slogan napredak kroz tehniku u le mansu su bili nepobijedivi,da su se na kraju morali povuci jer nije vise imalo smisla...a ta tehnika se koristi u svim danjasnjim serijskim autima...Bmw je bio u le mansu a i mercedes koji je uspio da poleti...C55 amg je meni bas vrhunski auto ali eto u f1 su sramota!BMW je dopustio svome imidju da 3-4 godine bude ekipa broj 3...tek sada su stekli iskustvo a kao sto reko Audi ima sve spremno za f1 i trebali bi nastupati 2006(kocio ih je piech koji je mislio da je to neisplativa investicija)-on je inace poznat po stednji...hvala Bogu da je u penziji:)Sada tim tehnicara ceka samo zeleno svijetlo...Znas da bitnu ulogu u kocenju imaju i razlicite gume:)a to ti je cisto politika razvoja..jer ako ti proizvedes kopir aparat,ja cu ga vidjeti i napravit sve za nijansu bolje...To moze i BMW i Audi a novi s6 ce biti bolji od M5 i imace specijano razvijen motor samo za njega!RS6 je posebna prica a moras uzeti u obzir da je glupo porediti RS6 sa novim M5 jer on jos nije ni u prodaji a RS6 je doradjeni s6 koji je na trzistu od 96 godine...RS4 ce imati 4.2 fsi biturbo novi motor sa minimalno 420 ks!BMW pravi motore sa extremno malim razmakom medju cilindrima sto zahtijeva blago razradjivanje i lagano zagrijavanje hladnog motora!Opet znas kakvi su ljudi na -15 zimi,suha cesta,jedva docekali upale auto i puni gas!e bas zbog toga je potrosnja ulja 1l a to kakav je taj motor ja nemam za to komentar nego da je fantastican kako zvukom tako i performansama!a to oko snage nije bitno jer nije tesko uz male modifikacije imati motor sa 20 nm vise i 10ks cak i samom promjenom ispusnog sistema...Hocu da kazem da sve sto bmw napravi Audi ce bolje i sve sto ce moci novi modeli bmw audijevi ce moci bolje:)nemoj se ljutiti to je cilj koji je ostvariv jer je bmw po svojoj sportskosti nedostizan drugim proizvodjacima osim ovome sa cetiri prstena!I ja,umalo zaboravih,svaki put kada izadje neki audijev model,odma prvi katalog koji dodje bude onaj u kom se opisuju tehnicke inovacije i usporedjuje se sa konkurentima bmw mercedesa i jaguara(neka bude i lexus)pa cu ti citirati neke recenice...vozdra i opel je dobro auto ali mi ovdje govorimo o 2-3 najbolje marke kako po kvaliteti tako i po onome freude am fahren:)
nineac

Post by nineac »

OK, ali zaboravljas da je tada kada je Mercedes poleti prva tri jesta zauze BMW na Le manu, lako ti je provjeriti, samo otidij na web starnicu! BMW se odmah povukao, a audi je preuzeo primat!
A sta je sa BMW 320d na 24h Ninburringa? kada su sa tadasnjim 2.0 136 ks koji je pojacan na 200 ks pobjedlili C klasu i A4 sa benzinskim motorima?
Ali, sve su to nijanse.
Živi bili pa vidjeli, ali vidjet ces da ce audi imati takodje problema sa F1!
Usto, ako pratis F1 a sigurno pratis znas da BMW ima najbolji motor, i da to nije ustvari do BMW nego do Williams-a, i znas i sam kakav je konj Frank Williams, i ja se iskreno nadam da ce BMW se otarasiti Williams-a i sam krenuti u pohod na titulu, imaju motor, imaju pare, imaju strucnjake, tako da to nije problem!
Vidis ja znam kako je razvija taj BMW M3 (neradim za BMW, kamo srece)!
Vidis, kada su ganjali kočnice za ovaj novi M, trebali su napraviti kočnice bolje od starog, koji je kočio 37 metara, što je bolje od S4, znači ovaj sadašnji je morao još bolje! OK, diskovi su veći, ali opet auto ima više ks a i teže je!
Pa šta su uradili, nakon 2000 sati utrošenih na to skontali su da je do nagiba i položaja kočionih čeljusti!!!
To su već "PERVERZIJE" jer staje za 35.5 m! Plus prednje čeljusti imaju 8 klipova zadnje 4! Audi naprijed ima 4 nazad 2 klipa!
Ako pogledas test stazu automotor und sport-a vidjet ces da BMW M3 ide bolje po krugu za 6-7 sekundi od S4, a oko 11 od C43, ovaj novi C55 nije jos mjeren, ali nema on šanse protiv ova dva!
Vidiš, na ninburringu BMW M3 ide po krugu za 1.3sec bolje od Porschea 911 Carrere! E to je već nešto. Bez uvrede, ali S4 je ipak malo pitomij! Ali to je već malo drugačija koncepcija kompletnog auta. Jer audi je ipak malo okrenut i suvozaču kao i putnicima, i nije toliko otrovan kao ovaj!
To za razmak cilindara, imao sam prilike vidjeti rasklopljen taj motor, ništa nije posebno, ali ima jedan fazon kod BMW!
Vidiš oni ti imaju stublinu koja kada pređeš rukom po njoj imaš osjećaj kao da je hrapava. Ustavari ona je kao brušena, i ima krugove po unutrašnje djelu stubline! Šta se time dobiva? Bolje vrtloženje zraka!
Ali, zato hoće malo proć ulja, ali to nije ništa strašno. Upravu si za to da u početku oni trebaju razrađivanje, ali ipak troše cijeli svoj životni vijek određenu količinu ulja, međutim to je samo za ovaj M5 motor, M3 isto troši, ali on potroši kroz vakuume i pumpe, ili jednostavno iapravanje, jer na 9.000 obrtaja je ipak vruće!
M3 CSL, samo Mitsubishi EVO VII je brzi na test stazi on njega kako leži, a nezaboravi on ima samo zadnji pogon!
C55, je OK, ali oni to auto natrpaju sa toliko elektronike da čovjek nezna više šta ga koči! Oni će uskoro trebati 24 V struju i akumulator od jedno 150 Ah!!!
To je auto za Nevadu ili New Mexico! Gdje auto-putevi imaju pravce duge 1.000 KM!
Jos nesto, u USA povuceno 174.000 Audija zbog pozara u kokpitu!
JD

Post by JD »

vier_ringe wrote:To moze i BMW i Audi a novi s6 ce biti bolji od M5 i imace specijano razvijen motor samo za njega!
Dokaz???

Just for the record, novi M5 - 5.5l V10 500 KS.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Pasa izgleda da smo se napon usaglasili!Ti si meni dokazao svoje a ja tebi rekao neke stvari o cetiri prstena:)Kao zakljucak ti volis BMW,ja volim BMW ti mislis da je BMW za nijansu bolji,ja mislim da je Audi (Od lansiranja nove osmice i sestice)trenutno bolji i mislim da ce ostati u buduce...fazon je da si u pravu kada kazes "nijanse" !Zvali su ovi ljudi sto dole vozaju novu A6...moram ti reci da ljudi uzivaju!E sad mozda bi i ja bio vise za bmw da tu nije dosao ovaj chris bangle i da neslusam price kako izadjes iz aviona a tamo te ceka 100 novih Audija A6,ti se potpisujes i kazes koji motor zelis da probas,sjedas ljudi te tako docekaju da na trenutak zaboravis da zivis u Bosni i da se opet tamo moras vratiti!A da ti ne govorim kako je kada te ti isti ljudi odvedu na pirellijevu testnu stazu na lago madiore i emanuel pirro(onaj sto je vozio u lemansu) te provoza u novom RS6 tako da ti stomak se okrene naopacke i onda te ti isti ljudi stave u glanc novi A8 da ti demonstriraju mogucnosti novog ovjesa a tebi opet suze isdu na oci kada manijaci voze po mokroj cesti koja ide uzbrdo nizbrdo preko 160 u zavojima,pa opet ti objasnjavaju ssustav MMI i njegovu naprednost pa onda dovezu isto tako glanc novi BMW 745i u kom te provozaju i ti onda shvatis kako to vise nije BMW nego jedna ogromna komadina lima(izvini mislim na dizajn) a i to da je skoro nemoguce da zadnji kraj ne bjezi u krivini na mokrom pa ti onda opet neki drugi ljudi pricaju kako je quattro superioran!Na vecer si ti sa svjetskim jet setom na veceri opet idete na nocnu sada laganu voznju okolicom italije i idete sa novim autom u hotel!I onda tamo sjedis i razmisljas kako da ja volim BMW i mercedes kada ovi ljudi to rade na ovaj nacin!I sada za kraj da ti kazem svaka cast tebi,svaka cast BMW jer stvarno treba im biti zahvalan na onome sto rade i na onome sto proizvode...i onda tebi dodje neki balavac stariji od tebe koji ima i do 30 godina i kaze ti ma kakav Audi to je nula vidi moj BMW,vidi moj Ford itd!Ja sam mislio da si i ti takav pa sam se raspravljao ali vidim da si majstor "svoga zanata" hehe i svaka ti cast i jos nesto-pisi obavezno kada budu uporedni testovi sa novim A6-ja mislim da ce ih autobild prvi raditi i ako budes imao priliku probaj neki novi AUdi(osim starog A6):)
nineac

Post by nineac »

Ma OK, to za prezentacije, svako radi na svoj način!
baš bi volio probati novi A6 pa makar i sa 2.0 benzin motorom, jer moram biti iskren auto mi se pravo svidjelo, posebno unutrašnjost!
Stari A6 nekako je bio nedefiniran, i iskreno meni se više svidjao onaj Audi 100/A6, nekako je bio moćniji!
By the way moj prijatelj ima S4,ali stari sa 265 KS, i ide ko flak, i to karavan!
A što se tiče dizajna na BMW, pa stara serija 5 je meni ujelovljenje dizajna automobila, oni nisu uopće trebali puno mjenjati dizajn! kažu dobro je priča se, eto ljudi se zanimaju? K... je dobro! On izgleda moćno bez daljneg, ali je meni stara ljepša i agresivnija!
Znaš ovaj novi A8 i A6 malo više pažnje poklanjaju vozaču, i njemu su podređeni a ne putnicima!
Uglavnom, imat ću ja test rezultate prije auto bilda, blica i tih gluposti!
Da sam ja to čito ja bi mislio da je sa Octavio stala istorija automobilizma :lol:
nineac

Post by nineac »

Mali nesporazum za motor M5.
Ja sam rekao da se ne razlikuje od ostalih, ali sam zaboravio reći u čemu. To je ono što ti kažeš mali razmak među cilindrima!
Isti je kod njega nagib među cilindrima (90 stepeni) kao i u ostalim autima! Medjutim V8 sam od sebe radi mirno zato što ima normalno više pokretnih djelova nego V6! Medjutim ovaj novi M5 sa V10 motorom, je malo zavijen velom tajne! Svi govore po novinama kako ima 500 KS i 500 Nm, medjutim ja koliko znam BMW nikada nije objavio snagu motora za svoj M model prije nego što ga oficijelno predstavi. Za prošli su govorili kako će imati 370 KS pa je imao 408!
Ja koliko znam priča se o 550 KS a neki nagađaju i do 600, što nije nemoguće izvesti iz motora od 5.5 litre takve konfiguracije!
Sada, zna se da njemu treba 13 sekundi do 200, ja mislim da bi motor za takvo ubrzanje morao biti jači, jer se ovdje ipak radi o limuzini!
Porsche GT ide do 200 za 9.9 sec ali je dosta lakši od BMW M5, tako da mislim da ipak ima više KS, ali opet ako nema onda su nešto izveli sa mjenjačem!
A da još nešto, ja jesam "brnjo" , tj. mlad sam, ali eto volim auta, i imao sam priliku vozati i naučiti o autima, čisto zato što me to interesovalo, a ne zato što mi je neko omogućio!
Inače vozačka "iskustva" mi sežu davno u djetinjstvo, a prirodom posla godišnje obično predjem 70.000 Km sa svojim narodskim OPEL-om!
Iako se sve više baš zbog toga mislim sljedeće auto da mi bude kakav dobar diesel sa kamionskim obrtnim momentom! Ali u startu sam izbacio VW/AUDI iz opcije zbog toga što u ovoj kvazidržavi moraš kupiti zajedno sa audijem i pit bula, hranit ga krvavim mesom i čuvat ga u autu ako ga hoćeš zateći sutra na parkingu, ali pošto ja nevolim biti rob auta VW/AUDI ispada iz opcije, ali ko zna!
Iako opet znajući sebe zaletiću se najvjerovatnije na kakvog benzinca! Po mogućnosti BMW
JD

Post by JD »

Ma najbolje uzmi jedan M3... taj ne trosi nikako. :D
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ako Bog da !!!Nova octavia nije losa,uzmi 2.0 tdi,,a ne bi trebala biti skupa...Trosi 6 litara,nekako su uspjeli da stisaju te pd motore i ide stvarno ali stvarno(u A3-1425 ks prazan)ko avion,osjetis se brate mocno a pogotovo uzbrdo-npr uz ivan!:)
vozdra direktore
nineac

Post by nineac »

M kakvo novo auto. Ja samo idem na polovna! Dati na našim cestama 20.000 i više para za auto je glupost. Pa mi trebamo traktore vozat da bi trap to izdržo!
Ali, Vectru sam uzeo prije pola godine, tako još će ona šarat ovim cestama! A sad da zamjenim vectru octaviom, čisto sumnjam!
nineac

Post by nineac »

Ponovo vamo :)
Vidiš ti opet pominješ 3.2FSI motor.
Šta je to? Ništa! Izravno ubrizgavanje na stari motor koji je išao u golf R32, ima ga i Touareg. Šta sad hoćeš reći da će se razlikovati motor u 3.2 FSI u Touaregu i Audiju! Neće, zato što je to VW, i Audi se možda od odlaska big boss-a malo više osamostalio, ali opet dosta djelova oni djele sa VW i djelit će!
A sad, stari audiji kao što si reko imaju problema sa trapom i motorima, i šta sad najednom audi napravio buuuuum?
Zato ti kažem, neznam gdje ti živiš, ali vjrovatno vani (možda se varam) ali ovdje na našim cestama se vidi šta je auto! Znam da su sve serije audija imale problema sa trapom ovdje, uključujući i novi A4, dok je stari A8 priređivo kojekakve gluposti da je žena od mog prijatelja rekla ovo auto nas hoće ubiti!
I eto ljudi rekli novi A6 ima zvuk, ma nemoj, gdje je dosad bio, izgubili ga?
Ja koliko znam i S4 je digo istu buku, pa ga stišali, kada je bilo ono sranje sa ventilima!
Sve je to OK dok je novo, ali kako imati povjerenja u marku čija auta bukvalno se raspadaju na 60.000 km, ne kugle i krajnice, nego amortizeri propadaju!
A ovaj novi A6, hoćel on imatio kao i svi audiji vodove kočnica sa Golfa, pa počnu gubiti pritisak nakon 100.000 KM?
Živi bili pa vidjeli, možda je ljepši od serije 5 (kada ga provozam vidjet ću) ali me dosadašnje iskustvo uči da nije kvalitetniji!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Eto vidis kakav si ti-za marku koja je pojam ti navodis kako se njihovi auti raspadaju!Pa sto se meni ne raspada moj A3(prodat je) sa 130 ks 1999 godina koji je presao 215 hiljada i koji je bio od faletica preko amsterdama..A kako je vozen to samo on zna...Pusti bolan to,AUDI je bolji u svakom pogledu..Ima kretena koo jedan momak kojeg ja znam,pa je kupio sesticu i nasuo benzin u ulje da bi motor crkao,kada mu to nije uspjelo onda je isao po snijegu po putevima koji nisu ni za ladu nivu i onda se zalio kako nevalja auto,kao lupaju mu amortizeri!ludjaci za koje nije AUDI...to je marka za one koji razumiju sta znaci audi
nineac

Post by nineac »

A super ma e nema tog džipa gdje može audi. Pa jednom momku je u zenici propo! PROPO, bukvalno lego A4 na zemlju! A jedna gospodin koji je uvijek mjenjo audije, dok nije mu na A4 se odvojio točak na 60000 KM nije se prošo audija! Sada voza BMW-e, ali kaže nemaju snage na niskim obrtajima, pa koje sportsko auto ima (except turbo)!
Znaš vrlo dobro da im je trap mana, i cjeli svjet bruji o tome!
A to za benizin i ulje. Ima u Večernjem listu od prošle godine, ljeto nemam pojma koji broj, cura u ZG BMW 323i 99 godište došla na servis zato što joj je gorila "neka" lampica! Ljudi pogledali i vidjeli lampica od ulja, ali motor ništa! Na kraju utvrdili da od 56 litara ulja imala samo 1.5 ltr!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ja,svaki BMW je sportsko auto pa cak i ona zdepasta sedmica od preko 2 tone.Znas li kako plivac postaje svijetski sampion?Same way a car becomes an AUDI:)E da samo neki ljudi poput tebe mogu da vide i da dozive neke stvari kao oni u svijetu of four rings!Djaba ces meni govoriti o bmw kada je za mene samo jedan najbolji!Tesko se boriti protiv predrasuda a ako Bog da kada prodje neko vrijeme shvatit ces i ti!Postoje stvari koje ste mnogi govorili:Aluminijum nije dovoljno cvrst , nije pogodan i nema buducnost u proizvodnji auta!Danas,gotovo 10 godina nakon sto su razvili ASF i najveci skeptici moraju priznati da su bili u krivu!Alu karoserija nudi bolju zastitu kod sudara od celika ,a njena manja masa obecava agilnost i umanjuje potrosnju goriva!
Jos nesto da ti kazem necu vise pisati na ovu temu,jer to vise nije moj nivo!Ostavicu na ljudima da uzivaju ili da odbacuju!Oni pametniji ce znati sta odabrati,a predrasude ce uvijek postojati!Prednji trap je konstrukcijska greska VW-ove platforme(materijal je premekan za jace motore) i to je bilo na starim serijama Audija!Pitaj nekoga je li uspio da nadje manu A6 novom?FEEL THE PASSION!!!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Na kraju utvrdili da od 56 litara ulja imala samo 1.5 ltr!
Simpa...:D 56 litara ulja,kao lokomotiva ..:D
Decki,otisli ste s teme...dalekoooooo...:D
nineac

Post by nineac »

Da, da sedmica ima preko dvije tone, ali opet ubrzava isto kao A8 koje je jaci 2 ks! Kako to? Hmmmmm da nije mozda tehnika? Mislim da jest!
Prednji pogon je rezervisan za narodna auta, a audi je upravo to!
Niko nije naso mane A6! E to ti je glupost VRHUNSKA! Pa to auto se tek pocelo prodavati!
I nisu mu nasli mane! Ma daj sta ce biti za nekih 100.000 KM! A to za aluminiji. Alu ovjes je prvi poce šprimjenjivati BMW! Posto ti ocito sve podatke dobivas sa internet stranice audija! Na seriji 5 88-95g,djelovi ovjesa su od aluminij. Eto ja to znam, zato što imam praktičnih iskustava sa rastavi-sastavi hobijem! A to se nemože baš za tebe reći, ti ipak se vozaš avionima, i drugi vozači ti pokazuju šta može audi, i to tvornički. BAŠ OBJEKTIVNO!
ASF je primjenjen na A8, i jest to je prvo auto koje je komplet napravljeno od ALU, a ne uopće, to je BMW ugrađivo u svoja auta kada je audi još koristio karburatore na svojim autima! Stoga, ostavi se novina, interneta, i tih gluposti. Kao vozač audija normalno je da hvališ to auto, ali eto ja nisam vozač BMW, ali jesam OPEL-a, narodnog auta, skojim se uvijek smijem upustiti u trku sa bilo kojim autom iz Vw grupacije koji nije baš enormno jači. A što? Zato što i taj OPEL ima dužu tradiciju od njih!
Ali eto, izgleda da će ispast da je audi otkrio auto! Baš interesantno, vidjećemo za koliko će vremena im trebati da ukradu novu 6-ticu. Za staru je trebalo 6 sekundi!
Živi bili pa vidjeli!
Bobi, greška, htio napisati 6l, ali slučajno pritisno i br.5!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

zavrsena rasprava!Svaka ti cast!Ali eto kazu hiljadu ljudi hiljadu cudi!Ti samo svoje tjeras koda ti je 15 godina!A o mom znanju o autima necemo jer je ovo ipak internet,a moja greska je sto se ja raspravljam oko toga ovdje!Svasta sam u zivotu sreo al covjeka poput tebe nikad...hajd vozdra i nemoj molim te vise pisati
nineac

Post by nineac »

Baš ja tjeram. Pa ti otvoreno kažeš da je audi najbolje auto na svjetu!
Da mu nema ravnog!
Eto, i ja iskreno nisam sreo čovjeka koji uporno tvrdi da je nešto najbolje, kada nije! Ima i audi prednosti, i ja to ne poričem, ali sad tvrditi da je najbolji? E to je baš na razini djeteta!
Ali eto konačno neko napravi auto bez mane, i ja toplo preporučujem bosancima da pređu na audi jer nema mane, znači one rupe na cestama više nisu problem, i nema problema sa trapom više!
I da, djelovi sa VW mogu i na audije, tako da je to ipak ušteda!
mrak

Post by mrak »

Izvinite sto ja ovako nepozvan, ali peugeot pravi najbolja auta ;-)
Sve se vi razbacujete tim nekim M3, M5, KS, KW, ajmo malo proci kroz statistike WRC-a zadnjih desetak-dvadesetak godina i vidjeti ko je broj 1 ;-)
nineac

Post by nineac »

Subaru WRX i Mitsubishi Lancer EVO
Peugeot je tek zadnjih godina dominantan, ali pitanje je opet do kada!
Mana uopće Peugeot-a kao kompanije? Ono što koriste na reliju ne primjenjuju na običnim autima kao Subaru i Mitsubishi! Takodje, Ford je sa Focus-om napravio bum u kompaktnoj klasi sa ovjesom, jer su koristili iskustva sa relija!
Tako ne bi malo škodilo da nešto prebace nama običnim smrtnicima!
Peugeot Diesel RULES!!!
Post Reply