Useljenici u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Odobravate li useljavanje stranaca u BiH?

da
14
58%
ne
7
29%
samo ukoliko se ukaze potreba za radnom snagom
3
13%

Total votes: 24

car-x

Post by car-x »

A wrote:Meni su, po pitanju provincije i provincijalaca, oci otvorile godine studiranja - tu se ljudi ipak iskupe sa nekim zajednickim interesima, pa sa slicnim nivoom obrazovanja, slicnim zeljama, itd. I tad sam stekla tako fanstasticne prijatelje iz mjesta za koje ranije nisam ni znala, pa sa njima isla na vikende u njihove varosi. Oni nama prenjeli malo duse bosanske provincije, njima je grad dao neki slif (ipak je slika sa brucoske veceri daleko veselija od one apsolventske - sve mladi sminkeri ;)). Neki ostali, neki se vratili, neki otisli dalje...
to je upravo tendencija koju bi trebalo ganjati.. da jedni uz druge, svi zajedno, postanemo bolji i sebi a i jedni drugima medjusobno..

elem, ponekad mi se ucini da je to poprilicno mission impossible..

ponekad je i ovaj portal a i uz njega blogger.ba pravi pokazatelj cinjenicnog stanja.. cim se nadje neko sa drugacijim misljenjem, namah mu se napomene da mu djedovi djedova nisu rodjeni na mejtasu, vratniku, ili gdje li vec, nego da se sljego ili da nije, neuzubilih, nikad ni prismrdio seheru.. itd..

meni je to tuzno, prije svega, jer pristup internetu uglavnom ima neka mladja raja.. i ako je to nasa buducnost, bolje nam je da napravimo kolektivni harakiri.. pa ostavimo "uhodanu" zemlju kinezima i ostalim useljenicima.. ;)
novalic

Post by novalic »

ma koliko se pojedinci, da ne kazem glupaci, opirali bogatsvu razlicitosti, ipak je vecina sarajlija potpuno otvorena doseljenicima..

care.. ovo za cigane.. sto ti rekoh.. je nacin kako se rasizam siri.. pricama, izmisljanjima..
novalic

Post by novalic »

A wrote:Meni su, po pitanju provincije i provincijalaca, oci otvorile godine studiranja - tu se ljudi ipak iskupe sa nekim zajednickim interesima, pa sa slicnim nivoom obrazovanja, slicnim zeljama, itd. I tad sam stekla tako fanstasticne prijatelje iz mjesta za koje ranije nisam ni znala, pa sa njima isla na vikende u njihove varosi. Oni nama prenjeli malo duse bosanske provincije, njima je grad dao neki slif (ipak je slika sa brucoske veceri daleko veselija od one apsolventske - sve mladi sminkeri ;)). Neki ostali, neki se vratili, neki otisli dalje...
sva sreca da si bila na fakultetu.. inace 8-)
car-x

Post by car-x »

novalic wrote:ma koliko se pojedinci, da ne kazem glupaci, opirali bogatsvu razlicitosti, ipak je vecina sarajlija potpuno otvorena doseljenicima..

care.. ovo za cigane.. sto ti rekoh.. je nacin kako se rasizam siri.. pricama, izmisljanjima..
jbg.. rekoh ti da je ovo pocetkom 80ih u mojoj mahali bilo pravo zajebano.. sjecam se, jer je moj brat tada imo jedva 2-3 godine, a bio je pravo "komotan", pa bi sto put dobio degenek jer ne znam gdje mi je brat, a djeca se kradu..

bum pokuso doci do nekih oficijelnih podataka..
klif

Post by klif »

car-x wrote: nemam nista protiv udomljavanja stranaca u BiH.. licemjerno bi bilo da je drugacije. elem, kod 400 milja nezaposlenih, upitno je jos po kojem osnovu se neki stranac moze naseliti u BiH.. realno gledajuci, ko bi jos doso da se naseli u BiH?
Ukoliko sam dobro razumio jednog od BH diplomatskih predstavnika u inostranstvu, se strancima u BiH odobrava (relativno kratkorocan) boravak, ako su u stanju da svojom (mahom trgovackom) samostalnom djelatnoscu izdrzavaju sebe i da pri tom zaposle jos dva domaca radnika/ce. Te djelatnosti sprovode uglavnom lica porijeklom iz Kine. Posmatrano sa tog aspekta, ne bih unaprijed iskljucivao mogucnost da bi takvim pristupom bilo cak moguce povecati broj radnih mjesta u BiH. S tim u vezi bi se od strane Vlade moglo poceti razmisljati i o integracijskim mjerama za takvu populaciju.

Polazim od toga da je BiH preuzela medjunarodne obaveze zbrinjavanja trazilaca azila. Jedna promisljena politika u toj oblasti, te obezbjedjivanje transparentosti u postupcima za dodjelu azila bi, bez obzira na slozenost situacije, doprinijela uvecanju ugleda drzave, te otvorila vrata za sprovodjenje sasvim drugacije ukupne politike, cak i na nivou zemlje.

Licno smatram da promisljenom politikom imigracije drzava dugorocno moze samo da dobije.

Mislim da - iako najveci broj onih koji dolaze u BiH zele dalje u Evropu - ce odredjeni broj takvih lica neminovno ostati u BiH, jer procesi globalnih migracija nas nikako nece zaobici. Bude li se o tome na vrijeme razmisljalo, moguce je izbjeci greske koje su se desavale/desavaju pojedinim zapadnim zemljama.
Shoba

Post by Shoba »

ja mislim da je kranje vrijeme da se nacionalni koncepti u bih pocnu rusiti imigracijom. jedan od razloga sto trenutno ne zivim u BiH je netolerancija prema svemu sto je drugacije, osim ako je na filmskom ekranu ili TV. evo ovo malo kineza koji su dosli trbuhom za kruhom su docekani na noz, i svi im jebu majku odreda...a ljudi rade ko mravi, pametni su, bore se i mogu samo da nas nauce dosta toga sto ne znamo. pored toga, meni je nezamislivo da zivim u sredini u kojoj zivi samo jedna vrsta ljudi. Da se razumijemo, ja volim pitu i cevape, ali isto tako volim dobar indijski curry, kineski dim-sum, volim sushi, volim nachos, rare steak, falafel i hoomus, itd.

Ako zaista hocemo u EU onda treba da prihvatimo da dolazi i EU kod nas. A u EU ima veliki broj ljudi koji nisu bijelci.....e pa BUJRUM!

(ne mozes se j.... a da ti ne udje)
danas

Post by danas »

A wrote:
novalic wrote:sva sreca da si bila na fakultetu.. inace 8-)
Ma svi mi u porodici isto imamo provincijalaca, ali eto tendencija je da se uvijek sjetimo nene koja je iz Sarajeva, kao i onog dede kojem su komunisti oteli pola Dobrinje ;)
:lol: :lol:
samo se oni pikaju, of kors :D
novalic

Post by novalic »

haman.. ima li nade kakvom povratku :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
A wrote:
novalic wrote:sva sreca da si bila na fakultetu.. inace 8-)
Ma svi mi u porodici isto imamo provincijalaca, ali eto tendencija je da se uvijek sjetimo nene koja je iz Sarajeva, kao i onog dede kojem su komunisti oteli pola Dobrinje ;)
samo se oni pikaju, of kors :D
Abla,ma,kakva Dobrinja, pola Anadolije i pride frtalj Izmira, bilo mi od čukundede, dok Grci ne potjeraše ,a Kemica kasnije ne oduze.... :D
danas

Post by danas »

jes, abi :D
ti i ja smo useljenici u sarajevo i BH :D :lol: :lol: :lol:
u koju smo provinciju dosli *ebote... :lol: :lol: :lol:
vesela

Post by vesela »

abla i abi,
ovo je vec urota...i to osmisljena :roll: :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Kad sam procitao pitanje na anketi prije citanja pitanja klifa pomislio sam "pa i mi se prostremo po svijetu mogu i drugi kod nas" i pritisnuo sam na ja, mogu. I sto nebi mogli? Kad ima 300000 Bosanaca u SAD i Kanadi, 53000 ovdje u Svedskoj i neznam jos kolko sve svukuda u svijetu mozemo i mi vala nekoga primit. Kinezi dobro rade, nesmetaju i ne kradu i nemam sta protiv njih. Sandzaklije se dobro snadzu, otvore biznise a i u ratu su dali puno vise nego mnogi domaci i nemam sta protiv njih. uvijek najvise volim albanske slasticarne a vala i Romi nisu za odbijencu. Bosancerosi ovdje u Svedskoj kradu, lazu, petljaju i nema sta nerade a ko u nas svi moraju bit zlatni da bi stali. ma stvarno primjetio sam dosta toga i dodze mi muka. Svi mrze Sandzaklije jer eto ko nisu Sarajlije, Siptari su ko eto tamo neki lopovi ko i Cigani(mi nismo jel´?) i tako. Uvijek me nervirala nana koja je stvarno pravcati rasista. Ko kod da je u Sarajevu izbjeglica iz istocne Bosne za nju je "nepismeni i seljacki muhadzir", Cigani su po njoj "profitirali u ratu" a Siptari su "rulja". A da negovorim o ovim bosanskim nacijama koje ocima nemoze vidit. A to za "pazi uzet ce te Cigani" sam i sam cuo pa strahov´o od Cigana gdje su kod. Sto se tice stranih dobrovoljaca iz rata ako nisu pocinili zlocine imaju svako pravo bit u Bosni jer ako ti dodzes daq se boris za nekoga imas pravo bit tu i poslije bitke dobrodosao.
Santos

Post by Santos »

Pa daje tolko lose u Sarajvu nebi vecina dolazila u taj grad.Neko poslom neko kupio zemlju neko imigriro ali vecina u Sarajvo.Pogledajte ljude iz Sandzaka.Pa 99% dolazi u Sarajvo.Zasto neidu u Mostar Zenicu Tuzlu.Dakle malo zajebancije nije na odmet ali i Sarajlija a i onaj ko je doso prosto naviko na to .Ja sam na Zapadu i isti imam manje tolerancije prema pojedinim grupama nego sam domacin.Zasto pa nisam naviko na neke grupe ljudi.Primjer Turci Crnci dok recimo ovi iz Azije mi nesmetaju nimalo valda naviko na njih jos iz Sarajva.Nemam nista ni protiv ovih ali nema sanse da uklopis ili slicno.Domaci ko domaci.Samo po mom iskustvu mi smo daleko ispred ostalih imigranata i po znanju i ljepoti i oblacenju.Jedino nas jebe sana i kriminal.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

para na paru a us... wrote: Priznajem, i sam sam imao situaciju da krijem podatak da mi je cura iz B. Potoka jer bi meraja zajebavala. A istina je mozda da pametniju i normalniju curu od nje nikad nisam ni imao... danas smo u sretnom braku... :)

joj ofiraze, cuj cura mu iz Buce :D

jes fakat smo (uglavnom) idioti :( :roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Mene po pitanj Kineza brine to; nih 1.5 milijarda a nas 3.5 miliona! ooopsss, pa postacemo manjina! :-)
A ne znam vala, ima i medju njima kriminala, njihovi poslovi na Arizona trznici kod Brckog nisu bas cisti! :roll:
A sto se tice nas i naseg ponasanja u nekoj stranoj zemlji, fakat sto teyze @danas veli, pa kodar nam je medjunozje od zlata, sve nesto mi super, sve nesto mi kuuul, ma jemso malo morgen!
A sto se tice nas, i nase ljepote i obrazovanosti u odnosu na ostale pa imaju tu jos i Siptari i Makedonci po ljepoti i modi, Iracani i Palestinci po obrazovanosti...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:jes, abi :D
ti i ja smo useljenici u sarajevo i BH :D :lol: :lol: :lol:
u koju smo provinciju dosli *ebote... :lol: :lol: :lol:

Ma, abla, sve je ovo bilo naše.....i ovo Sarajevo i ova Bosna :D

No nas sultani u svojoj rastrošnosti,umalo i bez Stambola ne ostaviše :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Santos wrote:Pa daje tolko lose u Sarajvu nebi vecina dolazila u taj grad.Neko poslom neko kupio zemlju neko imigriro ali vecina u Sarajvo.Pogledajte ljude iz Sandzaka.Pa 99% dolazi u Sarajvo.Zasto neidu u Mostar Zenicu Tuzlu.Dakle malo zajebancije nije na odmet ali i Sarajlija a i onaj ko je doso prosto naviko na to .Ja sam na Zapadu i isti imam manje tolerancije prema pojedinim grupama nego sam domacin.Zasto pa nisam naviko na neke grupe ljudi.Primjer Turci Crnci dok recimo ovi iz Azije mi nesmetaju nimalo valda naviko na njih jos iz Sarajva.Nemam nista ni protiv ovih ali nema sanse da uklopis ili slicno.Domaci ko domaci.Samo po mom iskustvu mi smo daleko ispred ostalih imigranata i po znanju i ljepoti i oblacenju.Jedino nas jebe sana i kriminal.

Ti baš hoš :D da budeš bijen :D
giga

Post by giga »

Santos wrote:Pa daje tolko lose u Sarajvu nebi vecina dolazila u taj grad.Neko poslom neko kupio zemlju neko imigriro ali vecina u Sarajvo.Pogledajte ljude iz Sandzaka.Pa 99% dolazi u Sarajvo.Zasto neidu u Mostar Zenicu Tuzlu.Dakle malo zajebancije nije na odmet ali i Sarajlija a i onaj ko je doso prosto naviko na to .Ja sam na Zapadu i isti imam manje tolerancije prema pojedinim grupama nego sam domacin.Zasto pa nisam naviko na neke grupe ljudi.Primjer Turci Crnci dok recimo ovi iz Azije mi nesmetaju nimalo valda naviko na njih jos iz Sarajva.Nemam nista ni protiv ovih ali nema sanse da uklopis ili slicno.Domaci ko domaci.Samo po mom iskustvu mi smo daleko ispred ostalih imigranata i po znanju i ljepoti i oblacenju.Jedino nas jebe sana i kriminal.
o nekim stvarima nepismeni ljudi ne bi trebali iznositi misljenje
a kamoli donositi odluke

generalno rjesenje za politiku/politicare u bih
Santos

Post by Santos »

E jebiga nije svako skolovan kao ti ali zivotna skola je nekad jaca od te tvoje pismene.
bpsang

Post by bpsang »

Koja Crna radna snaga covjece , zar nas treba ekoloski pomoriti a uvesti radnu snagu van Bosne i Hercegovine...kako stvari stoje velika vecina mladih je nezaposlena ili iskoristena ovim Robovlasnickim drustvom ,koje samo uzima sebi a ostale bacaju pod noge...
Narode Bosne i Hercegovine Osvjesti se....

IDEMO PRED SKUPSTINU
zlata

Post by zlata »

Shoba wrote:ja mislim da je kranje vrijeme da se nacionalni koncepti u bih pocnu rusiti imigracijom. jedan od razloga sto trenutno ne zivim u BiH je netolerancija prema svemu sto je drugacije, osim ako je na filmskom ekranu ili TV. evo ovo malo kineza koji su dosli trbuhom za kruhom su docekani na noz, i svi im jebu majku odreda...a ljudi rade ko mravi, pametni su, bore se i mogu samo da nas nauce dosta toga sto ne znamo. pored toga, meni je nezamislivo da zivim u sredini u kojoj zivi samo jedna vrsta ljudi. Da se razumijemo, ja volim pitu i cevape, ali isto tako volim dobar indijski curry, kineski dim-sum, volim sushi, volim nachos, rare steak, falafel i hoomus, itd.

Ako zaista hocemo u EU onda treba da prihvatimo da dolazi i EU kod nas. A u EU ima veliki broj ljudi koji nisu bijelci.....e pa BUJRUM!

(ne mozes se j.... a da ti ne udje)
Vidi poguzije KAKO ME OPISA! :-) :lol: :P
tempora

Post by tempora »

Na zalost klinf, sam si rekao jednu vrlo bitnu cinjenicu kada si postavljao temu, pa ustanovio da su uglavnom BiH gradjani predmet RASPRAVA.

Kompletna problematika tematike se uglavnom svodi na rasprave, misljenja i razmisljanja. Tek poneke "statistike" tj prebrojavanje iseljenih pokazuje povrnost nase vlasti prema ovom problemu.
Ne postoje nikakvi empirjski studiji, istrazivanja i naucni radovi koji bi potpomogli sagledavanju problematike.

Za razliku zemalja EU nasa problematika emigracije i imigracije je puno kompleksnija kod nas.
Mimo emigracije, BiH je dozivjela i ogromnu unutrasnju migraciju, tj "iseljavanje" naroda iz jednog entiteta u drugi te iz sela u gradove. Posljedice se vec naziru, na zalost povrsno a odliv "ljudskog kapitala" u druge zemlje nikoga ne zabrinjava.
Katkada pojedine televizijske emisije zavrse u nekom mjestu, selu te ukazu na pustos i uglavnom staru i nemocnu populaciju cije se zajednice gase iz obicne cinjenice da je mladost zavrsila negdje drugdje.
I laik moze da "sagleda" koncentraciju gradjana u gradovima te "etnicke enklave" kao posljedice rata i Dejtona.

"Brojka" od 100 000 mladih ljudi koji su napustili drzavu ukazuje na odliv " ljudskog kapitala" koji je krenuo ka boljem zivotu. Za ovako malu drzavu je to porazavajuca brojka. Vlasti su uglavnom gluhonijeme na ovaj moratorijum te se osvrcu na pozitivnost emigracije kroz priliv materijalnih sredstava koje iseljenici djelomicno salju u drzavu.

No naucno je dokazano da dugorocna emigracija ima negativan ishod na zemlju porijekla a kratkorocna pozitivan.

Sto se tice imigracija, nama jedina vidna je skupina Kineza u BiH. Medjutim BiH imigracija ima vise slojeva sa zasigurno sarolikom skupinom imigranata.
Bilo bi interesantno ispitati koliko je samo drzavljana BiH ozenjeno sa partnerom iz neke druge zemlje i koliko njih zivi permanentno u BiH. Zatim "trenutacni" imigranti u sklopu internacionalnih trupa ili organizacija koji sa sobom donose i svoje obicaje te nacine zivljenja, iako su mozda mnogi od njih kratkorocno u zemlji!
Kao i sve druge drzave i nasa naravno ima selektivnost prema imigraciji. Strani investitori i poduzetnici su zasigurno drukcije tretirani. U Evropi se imigranti iz zapadno evropskih zemalja tretiraju sasvim drukcije do imigranti iz Afrike, istocne Evrope ili nekih drugih podrucja. Nismo mi nista drukciji po tom pitanju, ma koliko mnogi od nas mislili da smo u tom pogledu veci " negativci" nego zemlje domacini u koje odlazimo. Razlika izmedju njih i nas je ta da ove zemlje imaju dugu tradiciju zakona koji koliko toliko uklanjaju ili ublazavaju diskriminaciju i daju odredjena prava imigrantima. Ne postoji ta zemlja ciji narodi ne diskriminiraju ili "ne mrze" odredjene skupine.

Htjeli mi to ili ne imigracija i njen utjecaj na okolinu su neminovne i na oko vidljive. U Evropi vec 50 godina zivi slogan : Mi nismo imigracijske zemlje" sa opstim misljenjem da su imigranti " trenutacni problem" koji ce nestati sam od sebe.
Taj stav je rezultirao neintegrisanoscu i segragacijom manjina koje se u vremenu ekonomskih kriza krive za sve probleme u kojima se te drzave trenutno nalaze. Danasnja Evropa pokusava umanjiti imigraciju te postavlja stroge uslove za one koji se zele useliti u te drzave.

Kada bi smo preuzeli "paket" mjera i uslove koje imigrant treba ispuniti kako bi se nastanio u BiH, pitam se koji bi to "kursluz" trebao da se desi.
Recimo sam test integracije koji se zasniva na jeziku i poznavanju drustva ukazuje da mi ni sami ne znamo sto bi to imigrant trebao i na koji nacin da zna o nama.
Mi imamo "tri jezika" " tri vlasti" " tri istorije", nasa djeca su u konfuziji po tom pitanju a kamo li jedan Kinez!?!?
Harrys

Post by Harrys »

U demokratskim zemljama postoje pri vladi komisije kao sto i ima i dosta ne vladinih organizacija koje se bore protiv rasizma,diskriminacije,itd...

Upravo citam jedan casopis na cijoj zadnjoj strani ,A4 format ,je pub..To se zove kampanja.
Strana je komplentno crne boje na kojoj pise bijelim slovima.

"Dans mon CV
tout est
patfait,
sauf ma
nacionalite"
Meliha Cengic
en quete d'un premier emploi

U prevodu:
" U mom CV
sve je perfektno,
osim moje
nacionalnosti"
Meliha Cengic
u potrazi za prvim poslom

U potpisu Federalna komisija za borbu protiv rasizma.
Last edited by Harrys on 18/04/2006 11:36, edited 2 times in total.
Harrys

Post by Harrys »

Image
Post Reply