jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Rasprave o vjerskim temama.
danas

Post by danas »

avicena wrote:
danas wrote: ... jer ocigledno je da bogu nije milo da se jede krmetina ili da se zene golitaju. i gotovo.
Uglavnom solidno, samo u ovom dijelu..... Bog ne propisuje Zakone radi toga što On nešto ima od toga, nego radi čovjeka.....
slazem se, i mislim da je haqqani preformulisao pitanje kako treba... obaveza jeste za muslimanku da se pokrije, i mislim da ne treba biti nikakve debate oko te proste cinjenice da je samija islamska duznost...

@bluesky -- ja jesam ateistkinja, ali da sam vjernica, postovala bih sve moguce svjetovne i duhovne propise svoje vjere jer bih smatrala da su dosli od boga i da kao takvi imaju vaznost i vrijednost. nisam ni rekla da je postavljacica pitanja nevjernica -- jer ona to nije... a pitala je da li je dobra muslimanka... to ne znam, jer biti dobar musliman znaci mnogo vise nego samo nositi boga u srcu... i samo tog dijela sam se dotakla -- bez namjere da nekome sudim ili ga prozivam...

jer nama ateistima je posve svejedno kakav je ko vjernik... :-)
blenta

Post by blenta »

vjera uvijek jeste osjechanje Boga u srcu, ali nikad nije samo to.
u tom smislu, pored propisa nachina odijevanja, obavljanja molitve i ostatka "skupa rituala", kako to danas nazva (a avicena joj je lijepo odgovorio na to), nije dovoljno vjerovati svojim srcem u postojanje Boga i ubijati, krasti, silovati.
na kraju krajeva, i sam djavo ili iblis je savrsheno svjestan Bozhijeg postojanja.
dakle, vjera je puno vishe od prostog zbira osjechanja Boga u srcu i "skupa rituala", vjera je skup moralnih normi.
ne mogu se ne osvrnuti na komentare tipa "hodzina zhena hoda u minjaku, a on meni govori da se pokrijem", "hodza jede krmetinu, a nama vazi" itd. ili, shto je aktuelno u zadnje vrijeme, "svechenici zlostavljaju djecu, shta mi imamo slushati ono shta nam oni govore o vjeri".
to sve meni lichi na neposhtenost prema sebi i svjesno samozavaravanje, jer, ako ja vech znam izvornu poruku koju mi hodza samo prenosi, a u njoj jasno kazhe da se svinjetina ne jede, zar to shto hodza jede svinjetinu i samo otezhava svoju poziciju mozhe meni biti opravdanje za bilo shta shto radim mimo jasnih vjerskih propisa?
naravno da je takvo rezonovanje i naivno i nelogichno i neodrzhivo.
to je slichno onom "ne klanjam ja, ne postim, ali ima ih puno gorih od mene koji sve to rade, a ovamo kradu na vagi, ne isplachuju plate radnicima..." itd.
naravno da ima i takvih, ali, najdublje mjesto dzehenema je rezervisano za licemjere, i to za hafize, ljude koji su znali kur'an napamet, a nisu se njime vodili.
sushtina je odgovor na pitanje: hochu li ja sebi kao mjerilo uzimati one za koje znam da grijeshe i tjeshiti se da sam (mozhda) bolja od njih?
ili se trebam ugledati na one koji slijede jasne propise, preciznije, fokusirati sa same propise iz primarnih izvora koji su jasni i nedvosmisleni.
put je zaista jasno oznachen, mi ne znamo ko che njime stichi do odredishta, ali on jeste jasan.
naravno, svi ljudi su vechi ili manji greshnici, ali ljudski sud nije ni najposhteniji, niti je konachan.
samo Bog, a ne drugi ljudi, znaju nashe motive za ono shto radimo i nekad iz sebichnih ili zlih pobuda chinimo ono shto drugim ljudima izgleda uradjeno iz chistih pobuda. logika djela i motiva nije uvijek ochita.
za sam hidzab, kojim je otvorena ova tema, mogu se samo vratiti na jasnu trasiranost ispravnog puta i rechi da je muslimanki, ako objektivno mozhe, bolje nositi nego ne nositi hidzab.
a kolika je iskrenost vjere u njenom srcu i kolika je tezhina grijeha shto to propushta (a to je farz), te kolika je relativna tezhina tog propusta u odnosu na eventualna druga dobra djela koja to mozhda kompenziraju, se tiche samo odnosa izmedju nje i Boga, jer jedino je On mjerodavan i potpuno pravedan sudija.
danas

Post by danas »

Macuser wrote:Ja sam za ravnopravnost polova. Ako se zene pokrivaju, onda i frajeri trebaju. Evo moga predloga.

http://img297.imageshack.us/img297/997/diabolik5gb.gif
sve je to OK, samo ono za sta smo ti ili za sta sam ja se ne pika previse... pika se ono sto je rekao bog... sta treba ili ne treba nije na nama da odlucujemo i smisljamo, nego je vec jasno kazano u uputama...
kontas? :-)
Macuser

Post by Macuser »

Ama, bas Bog rekao da se zene pokrivaju? Gdje je tu ravnopravnost? Jesmo li svi isti pred Bogom ili nismo? Ne lici mi to na Boga. Mislim, da on to nije izjavio.
danas

Post by danas »

Macuser wrote:Ama, bas Bog rekao da se zene pokrivaju? Gdje je tu ravnopravnost? Jesmo li svi isti pred Bogom ili nismo? Ne lici mi to na Boga. Mislim, da on to nije izjavio.
ja sam davno tvrdila kako ja imam pravo na sopstveni haremic, jer je zena ravnopravna sa muskima.... :D ali kae nemre :D :roll:
blenta

#31 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by blenta »

svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
nadam se da cu doci do sagovornica koje razumiju moj problem
selam
oprosti na mom prethodnom komentaru, koji je vishe bio okrenut nekim pomalo sporednim tokovima diskusije, nego tvom vrlo jasnom pitanju.
svakako da nishta nije crno-bijelo.
po mome skromnom misljenju, a vjerujem da je ono jako rasprostranjeno, vjernici je bolje da shto vishe slijedi propise svoje vjere, tako da je uvijek puno bolje chista nijjeta klanjati, a ne biti pokrivena mimo namaza, nego ne klanjati ne biti pokrivena. bolje je uzdrzhati se od daljeg bluda, nakon shto se jednom zgrijeshi, nego nastaviti i smatrati se vech izgubljenom dushom.
dakle, poenta je da to shto, vjerujem, klanjash i slijedish sunet, ali nisi pokrivena, nije nimalo nebitno i nevazhno, naprotiv.
Bog sam upuchuje na pravi put onog ko se trudi i kome je stalo da slijedi pravi put.
kao i inache u zhivotu, malo je rjeshenja iz rukava, koja su crna ili bijela.
danas je teshko odluchiti se na noshenje hidzaba, vrlo chesto zbog otpora u samoj kuchi, od strane roditelja koji to ne shvataju, te misle da su time izgubili svoju kcherku, kao da ona time postaje gori chovjek.
lichno znam za razgovor majke i kcherke:
-majko, pa shta bi da sam ti kopile donijela, da me se stidish?
-da Bogdo jesi, manje bih se stidjela nego ovako.
da ne spominjem osudu dijela drushtva koji, kao prvo, ne shvata, a kao drugo, ne poshtuje izbor kao lichni izbor pojedinca od kog niko nema shtete i niko nije ugrozhen, te se javno izruguje, ismijava i pokrivene djevojke smatra zaostalim i primitivnim.
ljudi najvishe napadaju ono shto ne razumiju, a duhovnost zhene muslimanke nije neshto shto se veliki broj trudi shvatiti.
hidzab je pechat, biljeg, jasna poruka o tome ko smo, i protivnicima (koji to jesu iz raznih pobuda, od pukog neznanja, nekad chak i iz najboljih namjra, do mrzhnje prema islamu) pokrivenu muslimanku chini jasnom metom.
zhenama i ljudima u "obicnoj" odjechi ne pishe na chelu shta su i ko su i lako im je ostati nedodirnuti primitivizmom onih koji ne poshtuju ili mrze drugachije.
chak i ovdje na forumu je bilo od kobajagi umnih i kosompolitski nastrojenih forumasha kometara koji su doslovno poruchivali: "gonite se u iran, nema to pokrivanje veze sa bosnom".
hidzab che biti hendikep kod mnogih profesora, posebno kod poslodavaca koji ochekuju nasmijano, vedro i razlgolicheno zhensko cheljade, koje izgleda tako da che i ochima poslovnih partnera biti ugodno spustiti pogled na njeg.
da ne govorimo o firmama koje poslovne kontakte ostvaruju sa partnerima sa zapada, u najshirem smislu, pochevshi od hrvatske, pa do amerike ili australije, koji bash i ne shvataju islam, hidzab i koji kod njih, zbog zlochinaca poput bin ladena, stvaraju asocijaciju na nazadnost, terorizam, ko zna shta sve ne.
dakle, sestro, sabur i polako, bitna je chistocha tvoje namjere, a Allah dz.sh. che ti, inshallah, dati ono shto je najbolje, sve dok budesh zheljela ono shto je najbolje.
islam je vjera sredine, a jedan od njenih prepoznatljivih nachina je postepenost.
avicena

Post by avicena »

sivke wrote:Jer samo Allaha dž.š zna ko je dobar musliman i ko nije.

Only God can judge me...
Zaista je nama dato malo znanja...

Živjeli otac i sin koji su bili vrlo siromašni, imali samo jednog konja sa kojim je sin zarađivao da bi se prehranili. Jednog dana pobjegne konj , a komšije počnu komentarisati: " Nesreća, stvarno nesreća!" Stari otac je prokomentarisao sa samo : "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz tri dana vrati se konj sa krdom divljih konja i pravo u starčevu avliju. Opet eto komšija sa komentarom: "Ovo je stvarno sreća!" Starac opet po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!"
Sutradan sin odmah uzjaše jednog konja da ga pripitomi, konj ga zbaci i sin slomi nogu. Eto opet komšija sa :" Nesreća, stvarno nesreća!" , a starac opet: "Nesreća, sreća, de znaj!"
Kroz nekoliko dana zarati se i krenu mobilizacija koja zaobiđe povrijeđenog starčevog sina, a komšije eto ih sa :" E ovo je stvarno sreća!". Starac i dalje po svom :" Sreća, nesreća, de znaj!".....

....nastaviće se...
Kwaheri

#33 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Kwaheri »

svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
selam
cici rece srz... :)
blenta :)
...i evo skromnog doprinosa...

Vjere sto se tice...to je nesto tvoje. Odluka je na tebi, jer ces samo ti nositi hidzab. Ne dopusti da ti drugi kroje to kako i kada ces...neka to bude onda kad i ako ti budesh spremna...
Dobro razmisli. Ima pokrivanje svojih prednosti, ali u nasem drustvu i mahana. Kako ces se s tim nositi ovim drugim, to ce, vjeruj ovisiti o prednostima ili ovom prvom. Dakle, onome sto ti budes osjecala. Nikakve druge satisfakcije, osim tvog unutarnjeg zadovoljstva (i ako Bog da, Bozijeg zadovoljstva) neces imati. Jer...cudan smo mi svijet...uvijek ce biti onih kojima na intervjuu neces odgovarati za posao, na ulici onih koji ce govoriti "lahko je njima, kad ih placaju", u drustvu ponekad sazaljivih pogleda kao "jadnica" (to mi je najteze padalo, jer omalovazavalo me kao covjeka...) itd.
Među nama, muslimanima, ce uvijek biti onih, kojima neces biti "dovoljno pokrivena" jer ti je hidzab malo proziran itd. Sve su to strah i predrasude i cim prije to presaberes, bice ti lakshe...Dakle, kolicina strpljenja je kljucna, bar s pocetka...
Ali, mene usrecuje pogled i osmjeh osnovca koji mi nazove selam i nasmije se, jer on nema ni straha, ni prerasuda...on vidi ocima djeteta...i to insanu popravi dan ;), ili kompliment nekog djecaka, ili selam s osmjehom na ulici od nepoznatog :) uvijek ce ti biti neka podrska, koja ti treba...i trebat ce...ma koliko samouvjerena bila...kad naucis zivjeti sa svim tim, dace Bog dobro ;) kako rekoh na pocetku, odvagaj...i vidi, sta tebe cini sretnom i zadovoljnom.
A to jesi li dobra muslimanka, ostavi sebi i Bogu...ostali ne trebaju imati veze s tim ;)
Kakogod, sretno i Bog ti dao svako dobro.
Selam.
black

#34 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by black »

zena wrote:
selam

Vjere sto se tice...to je nesto tvoje. Odluka je na tebi, jer ces samo ti nositi hidzab. Ne dopusti da ti drugi kroje to kako i kada ces...neka to bude onda kad i ako ti budesh spremna...
Dobro razmisli. Ima pokrivanje svojih prednosti, ali u nasem drustvu i mahana. Kako ces se s tim nositi ovim drugim, to ce, vjeruj ovisiti o prednostima ili ovom prvom. Dakle, onome sto ti budes osjecala. Nikakve druge satisfakcije, osim tvog unutarnjeg zadovoljstva (i ako Bog da, Bozijeg zadovoljstva) neces imati. Jer...cudan smo mi svijet...uvijek ce biti onih kojima na intervjuu neces odgovarati za posao, na ulici onih koji ce govoriti "lahko je njima, kad ih placaju", u drustvu ponekad sazaljivih pogleda kao "jadnica" (to mi je najteze padalo, jer omalovazavalo me kao covjeka...) itd.
Među nama, muslimanima, ce uvijek biti onih, kojima neces biti "dovoljno pokrivena" jer ti je hidzab malo proziran itd. Sve su to strah i predrasude i cim prije to presaberes, bice ti lakshe...Dakle, kolicina strpljenja je kljucna, bar s pocetka...
Ali, mene usrecuje pogled i osmjeh osnovca koji mi nazove selam i nasmije se, jer on nema ni straha, ni prerasuda...on vidi ocima djeteta...i to insanu popravi dan ;), ili kompliment nekog djecaka, ili selam s osmjehom na ulici od nepoznatog :) uvijek ce ti biti neka podrska, koja ti treba...i trebat ce...ma koliko samouvjerena bila...kad naucis zivjeti sa svim tim, dace Bog dobro ;) kako rekoh na pocetku, odvagaj...i vidi, sta tebe cini sretnom i zadovoljnom.
A to jesi li dobra muslimanka, ostavi sebi i Bogu...ostali ne trebaju imati veze s tim ;)
Selam.
:thumbup:
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Bijaše jedno pleme među Izraelićanima koje se, zavedeno od šejtana, klanjalo jednom velikom stablu. To suho drvo su smatrali božanstvom i svaku večer i svaki dan bacali su se ničice pred njim. Neki musliman prođe pored njih i opazi ih kako se klanjaju i smatraju ga božanstvom. Potaknut žarom Božije vjere, naljuti se, razbjesni pa u ime Uzvišenog Gospodara ustade, uze sjekiru i htjede da posiječe ono stablo. Šejtan, u liku čovjeka, pojavi se pred njim i reče mu.
- Božiji robe, gdje ideš?
- Idem da se klanjam Allahu i da izvršim Allahovu naredbu - da posiječem stablo kome se klanjaju - odgovori.
- Kakvu korist imaš od toga ako posiječeš to stablo? Bojim se da se ne sakupe idolopoklonici i ne stave te na muke. Odustani od te nakane! Ja ću te uputiti na nešto od čega ćes imati više koristi i dobiti veću nagradu.
- Šta je to? - upita čovjek.
- Ja ću ti donijeti svako jutro jedan zlatnik i stavit ću ga pod serdžadu - reče šejtan. Ti uzmi taj zlatnik i podijeli ga sirotinji kao sadaku, jer za to će biti bolja plaća i nagrada. Čovjek se zadovolji, povrati se, srdžba mu se smiri. Dan-dva šejtan je dolazio i donosio obećani zlatnik, ali kasnije presta da dolazi i da donosi. Čovjek se ponovo razljuti, ustade, stavi sjekiru na rame i, sav bijesan, uputi se stablu da ga posiječe. Šejtan ponovo dođe pred njega i reče:
- Čovječe, kuda ćeš s tom sjekirom?
- Idem da posiječem ono stablo - odgovori.
- Prevario si se! Tu šansu si propustio prekjučer - reče mu. - Vrati se dok si zdrav, inače ću ti opaliti takav šamar da ćeš se sravniti sa zemljom.
- Zašto to nisi učinio prekjučer kad imaš takvu snagu? - upita ga čovjek.
- Tada si bio u srdžbi, ponesen žarom za pravu vjeru i u ljubavi prema Allahu. Tvoja namjera je bila čista. Tada te Allah pomagao. Sve što si htio, mogao si da učiniš. Ali sada si se naljutio zbog novaca i pitao si se: Zašto ih nije donio? Budući da je nestalo one tvoje iskrenosti, ti više ne možeš posjeći to stablo.
Čovjeku bi jasno da sve što nije učinjeno sa iskrenošću ne donosi koristi niti uspjeha.
forUMASH

Post by forUMASH »

Haqqani wrote:Neki musliman prođe pored njih i opazi ih kako se klanjaju i smatraju ga božanstvom. Potaknut žarom Božije vjere, naljuti se, razbjesni pa u ime Uzvišenog Gospodara ustade, uze sjekiru i htjede da posiječe ono stablo.
....bogme, danas se za ovakve postupke ide u zatvor..... :shock: ...samo, nisam siguran jel' to regulise sejtan ili drot..... :D
svrco

Post by svrco »

Haqqani wrote:Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
.
Last edited by svrco on 17/11/2010 00:17, edited 1 time in total.
svrco

Post by svrco »

danas wrote:pa ovako...
ja vjerujem onima koji su popovi i hodze po zanimanju... ako oni kazu da se treba krstiti ako si hriscanin, ili da treba nositi samiju ako si muslimanka -- onda to prihvatam da je tako i da oni znaju sta govore, a oni govore da treba malo vise od samo nositi vjeru u srcu... jednostavno smatram da oni o tome znaju vise od mene, pa i od tebe.

moje poznavanje vjere i vjerskih propisa nije ni primaci poznavanju vjerskih propisa nekoga ko je obrazovan vjerski sluzbenik. a sve sto znam o islamu (a znam dosta) kaze da muslimanka istinska vjernica treba biti pokrivena, da je to jedna od duznosti islama i to je i zvanicni stav vjerskih vodja islama. kao sto islam kaze da ne treba piti, da treba jesti halal, da treba postiti ramazan, da treba ovo ili ono... trebas se pokriti ako si vjernica -- pitaj ljude na forumu koji su vjerski obrazovani i reci ce ti da je to jedna od duznosti... ne znam cemu sada tvrdnje da je vjera samo u srcu, kada svaka vjera uspostavlja ne samo duhovne vec i veoma jasne svjetovne rituale koji regulisu svakodnevni zivot do najmanjih detalja i kojih se vjernik treba pridrzavati. nijedna vjera ne kaze "nosi boga u srcu i radi sta hoces"... vec kaze "nosi boga u srcu, a jedi ovo, oblaci se ovako, moli se onako, zeni se sa ovima a ne sa onima..." i tako dalje i tako duze...

ovo je kao da sad dodje neko i pita recimo hodzu mogu li biti musliman ako jedem slaninu? sta mislis sta ce biti odgovor -- slobodno jedi, jer vjera je u srcu?!? cisto sumnjam, reci ce ti da islam kaze da se ne jede slanina (kao sto kaze da se zena treba pokriti)... jer ocigledno je da bogu nije milo da se jede krmetina ili
da se zene golitaju
. i gotovo.
...
Last edited by svrco on 17/11/2010 00:18, edited 1 time in total.
svrco

Post by svrco »

bluesky wrote:danas,

sve je to ok sto si ti napisala, samo moras praviti raziliku izmedju djela koja te izvode iz islama i djela koja su zabranjena, ali te njihovo cinjenje ne katapultira iz islama, vec si i dalje musliman(ka), ali grjesnik/grjesnica.

u slucaju pokrivanja ti to izgleda ovako:

ako negiras da postoji obaveza pokrivanja u islamu, onda cinis djelo koje je kufr, to jeste time istupas iz islama.

medjutim, ako si svjesna obaveze pokrivanja, ali joj se ne pokoravas iz ko zna kojih razloga, onda si i dalje muslimanka koja grijesi. da li si dobra muslimanka ili ne, u sustini mozemo prepustiti Allahu. naravno, ljudi ce suditi po onome sto im je vidljivo, ali ne mogu znati kakva si u svojoj dusi ili srcu. znaci, ako ides uokolo i kazes, yeah, znam da je obaveza, ali meni nije cejf da se pokrijem, ne moramo nuzno pricati o "devoted muslimah". ali ako neka djevojka kaze, shvatam, obaveza je, ali izgubicu posao ako se pokrijem i nema me ko drugi potpomagati novcano, i stvari slicne tome...pa prepustimo Allahu sud.

mislim, tema jeste kompleksna i moze se mnogo toga reci, ovo sto ja navodim je jos veoma povrsno, no stalo mi je do toga da se ljudi koji se grijese o neke propise islama ne proglase odmah nevjernicima. oni su "samo" grjesnici dok cine djela koja ih ne izvode iz islama.

druga neka djela koja izvode iz islama su primjerice:

negiranje postojanja Boga
negiranje poslanstva
vjerovanje u vise bogova
i tako dalje.......

uzgred, procitala sam negdje da si ateistkinja, pa to sto pricam u drugom licu jednine, nemoj shvatiti licno, misljeno je generalno.
hvala, to je otprilike sto i ja mislim!
svrco

Post by svrco »

danas wrote:
avicena wrote:
danas wrote: ... jer ocigledno je da bogu nije milo da se jede krmetina ili da se zene golitaju. i gotovo.
Uglavnom solidno, samo u ovom dijelu..... Bog ne propisuje Zakone radi toga što On nešto ima od toga, nego radi čovjeka.....
slazem se, i mislim da je haqqani preformulisao pitanje kako treba... obaveza jeste za muslimanku da se pokrije, i mislim da ne treba biti nikakve debate oko te proste cinjenice da je samija islamska duznost...

@bluesky -- ja jesam ateistkinja, ali da sam vjernica, postovala bih sve moguce svjetovne i duhovne propise svoje vjere jer bih smatrala da su dosli od boga i da kao takvi imaju vaznost i vrijednost. nisam ni rekla da je postavljacica pitanja nevjernica -- jer ona to nije... a pitala je da li je dobra muslimanka... to ne znam, jer biti dobar musliman znaci mnogo vise nego samo nositi boga u srcu... i samo tog dijela sam se dotakla -- bez namjere da nekome sudim ili ga prozivam...

jer nama ateistima je posve svejedno kakav je ko vjernik... :-)
.
Last edited by svrco on 17/11/2010 00:17, edited 2 times in total.
svrco

#41 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by svrco »

zena wrote:
selam

Selam.
alejkumu selam!
:) drago mi je da ima i onih koji osjecaju moje postavljeni pitanje i odgovore ono sto misle, ane drze pridike!

e svi ono koji navode vec nam poznat sunnet, neka samo malo zavire u sebe, pa nek se preispitaju(posto znaju sta treba i sta je sve duznost) jel oni postuje sve kako je propisano!?
svi mi samo nastojimo biti dobri i pokorni Allahu i ko to smije reci da SVE
ispunio?
pa svi grijesimo, svaki dan i poenta da smo toga svijesni pa da nastojimo biti bolji!
nadam se da je sad jasno da ja VAS ne pitam "jesam li dobra muslimanka il nisam..." nego trazim da se i u nekim drugim stvarima nadjete pa da vam bude jasno sta me muci i sta osjecam!!
Bosanac sa dna kace

#42 Re: jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Post by Bosanac sa dna kace »

selam
Cinjenica da cinis jedan ili vise grijehova ne oslobadja te od obaveze da obavljas duznosti koje mozes i kolko mozes!
Eh, sad naravno moras nastojati u tome da se klonis griejha i poroka!
Nema sad tu eh ja volim popit, pa eto sta fali ako popijem koju litru shljive pa eto mogla sam i koju kilu slanine prizalogajit!
Il ono ne mozes da postis uz Ramzan, eh pa kad ne postim sto da klanjam, ili nisi pokrivena, eh ako nisam pokrivena, pa sto uopste da klanjam, da postim, da ne pijem....???
Jednostavno moras nastojati biti sto bolja/i musliman/ka!
Allah ce nagraditi one koji se trude a kazniti oni koji se lijene i koji za sve imaju izvlakushu!
I zapamti na Sudnjem danu ce svako svoje breme grijeha nosit i za njgea bit odgovoran, niko se nece prihvatit i tudjeg grijeha!
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

Kad se kaludjerka pokrije onda ona smao slijedi njenu religiju.
Image

Kad se muslimanka pokrije, onda ona nema slobodu.
Image
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

A wrote:Sloboda je kad zena sama odluci hoce li se pokriti ili ne, a da oni kojima je previse ili premalo pokrivena ne smiju ni da pisnu, jer i njima niko ne govori da li trebaju da nose kravatu ili ne i koje ce im duzine biti hlace ;)
"Nema prisile u vjeri" (Kur’‘an, 2:256)
nestasna

Post by nestasna »

Nisam imala namjeru komentarisati, ali ovaj me vuce za jezik. Evo ovoj djevojci koja je postavila pitanje, a i ovom majstoru u odgovoru ja postavljam pitanje.
Radi se o osobi koja je meni do jucer(bukvalno) bila jako, jako bliska, zenska je osoba. Cura je bila ok, hodala i u mini suknjama, i kratkim majicama, ali je isto tako drzala do vjere, mislim post,kurban, 5 vakata. E onda je pocela da ide na kojekava "sijela" gdje se propagira vjera, i otisla je u skroz jednu drugu krajnost. Preko noci se pokrila, popljuvala ljude koji su joj do jucer bili i rod i prijatelji, ostavila momka s kojim je do tada bila, jer zaboga, to vise nije to, mada je on pristao na njeno pokrivanje, i cak je htio da je ozeni. Niko joj nije dosao na dovu kad se pokrila, jer ona to nije htjela. U 15 dana je nasla sebi vehabiju, i vjencala se samo serijatski, tamo negdje gdje su je ta "sjela" odvela.
I sad ti meni reci da je ona dobra muslimanka jer postuje naredenja Allaha dz.s. a to sto je pogazila prvo svoju porodicu, pa onda ljude oko sebe, koji su joj pomagali da prezivi, kunem se zivotom da je ovo istina, i to je sada sve ok i ispravno, a mi smo sve neispravne jer nismo pokrivene?
Svako treba da zna u svojoj dusi jeli vijernik ili nije, nije vjera tu da se pokazuje, i da se pusemo s tim, ko je veci vjernik. Prema tome, ti draga sestro treba da imas svoje, a akoBogda kad dode vrijeme, i ti osjetis potrebu da se pokrijes zbog sebe, a ne radi drugih, ti ces to sama znati.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:Sloboda je kad zena sama odluci hoce li se pokriti ili ne, a da oni kojima je previse ili premalo pokrivena ne smiju ni da pisnu, jer i njima niko ne govori da li trebaju da nose kravatu ili ne i koje ce im duzine biti hlace ;)
:)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

nestasna wrote:

Nisam imala namjeru komentarisati, ali ovaj me vuce za jezik. Evo ovoj djevojci koja je postavila pitanje, a i ovom majstoru u odgovoru ja postavljam pitanje.
Radi se o osobi koja je meni do jucer(bukvalno) bila jako, jako bliska, zenska je osoba. Cura je bila ok, hodala i u mini suknjama, i kratkim majicama, ali je isto tako drzala do vjere, mislim post,kurban, 5 vakata. E onda je pocela da ide na kojekava "sijela" gdje se propagira vjera, i otisla je u skroz jednu drugu krajnost. Preko noci se pokrila, popljuvala ljude koji su joj do jucer bili i rod i prijatelji, ostavila momka s kojim je do tada bila, jer zaboga, to vise nije to, mada je on pristao na njeno pokrivanje, i cak je htio da je ozeni. Niko joj nije dosao na dovu kad se pokrila, jer ona to nije htjela. U 15 dana je nasla sebi vehabiju, i vjencala se samo serijatski, tamo negdje gdje su je ta "sjela" odvela.
I sad ti meni reci da je ona dobra muslimanka jer postuje naredenja Allaha dz.s. a to sto je pogazila prvo svoju porodicu, pa onda ljude oko sebe, koji su joj pomagali da prezivi, kunem se zivotom da je ovo istina, i to je sada sve ok i ispravno, a mi smo sve neispravne jer nismo pokrivene?
Svako treba da zna u svojoj dusi jeli vijernik ili nije, nije vjera tu da se pokazuje, i da se pusemo s tim, ko je veci vjernik. Prema tome, ti draga sestro treba da imas svoje, a akoBogda kad dode vrijeme, i ti osjetis potrebu da se pokrijes zbog sebe, a ne radi drugih, ti ces to sama znati.
...dok sam juce pisala svoj odgovor svrci, dio od ovoga sto pise ovdje, mi je naumpalo...pa ce ovo biti ako dodatak...

e pa svrco...ima josh nesto na sto trebash obratiti paznju:

"onog momenta kad se djevojka pokrije, odjednom ce se pojaviti ljudi koji ce imati tvoju zivotnu pricu...do juce bila normalna, neko na nju vrsi utjecaj...sjecat ce se, kako su te vidjali po kojekavim mrakovima, kleti se da si ovo ili ono...sve sto uostalom i da jesi, nije vazno..."
...dakle ako i kada tvoje pokrivanje bude tvoja odluka, nauci se da to ignoriras... :D
i strpljenje je kljucno...mahala je mahala...
nestashna... ;)
Last edited by Kwaheri on 11/04/2006 15:01, edited 1 time in total.
nestasna

Post by nestasna »

zena wrote:
nestasna wrote:

...dok sam juce pisala svoj odgovor svrci, dio od ovoga sto što se mi je naumpalo...pa ce ovo biti ako dodatak...

"onog momenta kad se djevojka pokrije, odjednom ce se pojaviti ljudi koji ce imati tvoju zivotnu pricu...do juce bila normalna, neko na nju vrsi utjecaj...sjecat ce se, kako su te vidjali po kojekavim mrakovima, kleti se da si ovo ili ono...sve sto uostalom i da jesi, nije vazno..."
...dakle ako i kada tvoje pokrivanje bude tvoja odluka, nauci se da to ignoriras... :D
Tebi je normalno dakle ako se ona pokrila da popljuje porodicu i prijatelje? ja sam pod tim mislila normalna, nisam rekla da su nenormalne zene i djevojke koje su pokrivene, ne stavljaj mi rijeci u usta, nego procitaj sve.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

nestasna wrote:
zena wrote:
nestasna wrote: Nisam imala namjeru komentarisati, ali ovaj me vuce za jezik. Evo ovoj djevojci koja je postavila pitanje, a i ovom majstoru u odgovoru ja postavljam pitanje.
...dok sam juce pisala svoj odgovor svrci, dio od ovoga sto što se mi je naumpalo...pa ce ovo biti ako dodatak...

Tebi je normalno dakle ako se ona pokrila da popljuje porodicu i prijatelje? ja sam pod tim mislila normalna, nisam rekla da su nenormalne zene i djevojke koje su pokrivene, ne stavljaj mi rijeci u usta, nego procitaj sve.
nestashna...ne budi ljuta, mozda je do mene, al rekoh dio od onog sto se pishe...
a druga stvar, iz tvog zivota je neko otisao, na ovaj ili onaj nacin...sto nikad ne prolazi bezbolno...zao mi je osoba koje misle da se "novi zivot" pocinje tako sto se ruse mostovi za sobom...jer ne mislim da je takav nacin ispravan...zivot se gradi...jednom sam to vec rekla, gdje god da odesh sebe nosish...
...ali nadam se, da kakvu god je odluku donijela tvoja prijateljica, da je to bila njena odluka...s kojom ce se morati ona nositi, ali i vi, koji ste bili dio njenog zivota
Lijep pozdrav.
nestasna

Post by nestasna »

zena wrote:
nestasna wrote:
zena wrote: ...dok sam juce pisala svoj odgovor svrci, dio od ovoga sto što se mi je naumpalo...pa ce ovo biti ako dodatak...

nestashna...ne budi ljuta, mozda je do mene, al rekoh dio od onog sto se pishe...
a druga stvar, iz tvog zivota je neko otisao, na ovaj ili onaj nacin...sto nikad ne prolazi bezbolno...zao mi je osoba koje misle da se "novi zivot" pocinje tako sto se ruse mostovi za sobom...jer ne mislim da je takav nacin ispravan...zivot se gradi...jednom sam to vec rekla, gdje god da odesh sebe nosish...
...ali nadam se, da kakvu god je odluku donijela tvoja prijateljica, da je to bila njena odluka...s kojom ce se morati ona nositi, ali i vi, koji ste bili dio njenog zivota
Lijep pozdrav.
ne ljutim se ja zbog nje, njena stvar, ali niko mi ne moze reci da je normalno da porodicu pogazis, pa zaboga Kuran nam nareduje da se brinemo i postujemo roditelje. I koliko god to nas da boli, svi znamo da u Sarajevu se zene placaju da se pokriju, i da postoje kojekakve da ne kazem sekte, koje prave ruglo od Islama, prema tome, nije to nikakva tajna.
Drugo, Islamska zajednica BiH ne dozvoljava samo serijatska vjencanja, niti se bilo ko moze vjencati serijatski bez opstinskog vjencanja, prema tome, to gdje se ona vjencala serijatski, samo potvrduje ono sto sam gore napisala, da su to kojekakve sekte i kojekakva sijela. Nek joj je dragi Allah na pomoci...
Post Reply