svrco wrote:zanima me vase miljenje i svih sestara za koje vjerujem da su dobre muslimanke tj. da klanjaju i da postuju sunet ali da se jos nisu odlucile za taj korak.
nemojte mo drzati predavanja kako je to obaveza, kako je to serijatski propisano... zelim misljena i odgovore iz licnog zivota
nadam se da cu doci do sagovornica koje razumiju moj problem
selam
oprosti na mom prethodnom komentaru, koji je vishe bio okrenut nekim pomalo sporednim tokovima diskusije, nego tvom vrlo jasnom pitanju.
svakako da nishta nije crno-bijelo.
po mome skromnom misljenju, a vjerujem da je ono jako rasprostranjeno, vjernici je bolje da shto vishe slijedi propise svoje vjere, tako da je uvijek puno bolje chista nijjeta klanjati, a ne biti pokrivena mimo namaza, nego ne klanjati ne biti pokrivena. bolje je uzdrzhati se od daljeg bluda, nakon shto se jednom zgrijeshi, nego nastaviti i smatrati se vech izgubljenom dushom.
dakle, poenta je da to shto, vjerujem, klanjash i slijedish sunet, ali nisi pokrivena, nije nimalo nebitno i nevazhno, naprotiv.
Bog sam upuchuje na pravi put onog ko se trudi i kome je stalo da slijedi pravi put.
kao i inache u zhivotu, malo je rjeshenja iz rukava, koja su crna ili bijela.
danas je teshko odluchiti se na noshenje hidzaba, vrlo chesto zbog otpora u samoj kuchi, od strane roditelja koji to ne shvataju, te misle da su time izgubili svoju kcherku, kao da ona time postaje gori chovjek.
lichno znam za razgovor majke i kcherke:
-majko, pa shta bi da sam ti kopile donijela, da me se stidish?
-da Bogdo jesi, manje bih se stidjela nego ovako.
da ne spominjem osudu dijela drushtva koji, kao prvo, ne shvata, a kao drugo, ne poshtuje izbor kao lichni izbor pojedinca od kog niko nema shtete i niko nije ugrozhen, te se javno izruguje, ismijava i pokrivene djevojke smatra zaostalim i primitivnim.
ljudi najvishe napadaju ono shto ne razumiju, a duhovnost zhene muslimanke nije neshto shto se veliki broj trudi shvatiti.
hidzab je pechat, biljeg, jasna poruka o tome ko smo, i protivnicima (koji to jesu iz raznih pobuda, od pukog neznanja, nekad chak i iz najboljih namjra, do mrzhnje prema islamu) pokrivenu muslimanku chini jasnom metom.
zhenama i ljudima u "obicnoj" odjechi ne pishe na chelu shta su i ko su i lako im je ostati nedodirnuti primitivizmom onih koji ne poshtuju ili mrze drugachije.
chak i ovdje na forumu je bilo od kobajagi umnih i kosompolitski nastrojenih forumasha kometara koji su doslovno poruchivali: "gonite se u iran, nema to pokrivanje veze sa bosnom".
hidzab che biti hendikep kod mnogih profesora, posebno kod poslodavaca koji ochekuju nasmijano, vedro i razlgolicheno zhensko cheljade, koje izgleda tako da che i ochima poslovnih partnera biti ugodno spustiti pogled na njeg.
da ne govorimo o firmama koje poslovne kontakte ostvaruju sa partnerima sa zapada, u najshirem smislu, pochevshi od hrvatske, pa do amerike ili australije, koji bash i ne shvataju islam, hidzab i koji kod njih, zbog zlochinaca poput bin ladena, stvaraju asocijaciju na nazadnost, terorizam, ko zna shta sve ne.
dakle, sestro, sabur i polako, bitna je chistocha tvoje namjere, a Allah dz.sh. che ti, inshallah, dati ono shto je najbolje, sve dok budesh zheljela ono shto je najbolje.
islam je vjera sredine, a jedan od njenih prepoznatljivih nachina je postepenost.