Dali je komunizam nestao zauvijek?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

wels

Post by wels »

Eshek:
Radničko samoupravaljanje je po meni više štetno, nego korisno. Pri rukovođenju firme nije bitan kvantitet, nego kvalitet. Ne može 50 polukvalifikovanih radnika bolje znati procijeniti budućnost firme od jedne osobe koja ima stručnost i iskustvo.

Kapitalizam jeste najkvalitetnije ekonomsko uređenje, iako je nemilosrdno. Međutim, to se može nadoknaditi poreznom i fiskalnom politikom.

:lol: Izvini ali moram se nasmijat.

Pa nisu majka mu stara u samoupravljanju firme bez inzinjera i strucnih ljudi.
davis.ba

Post by davis.ba »

wels wrote:
BECHO wrote:Kako sam uspio da primjetim, mnogi na ovom forumu bi zeljeli da u BiH postoji samo jedna i jedina Komunisticka Partija, da je svako stranacko organiziranje zabranjeno, te da se svako sukobljavanje misljenja i stranackih programa u cilju osvajanja simpatija i podrske biraca i samim tim preuzimanje vlasti po tom modelu - totalno zabrani.

Radi takvog mentalnog sklopa, mnogi i na ovom forumu izlijevaju tone cinizma po pitanju stranacke borbe, natjecanja za vlast, itd. itd. Vama je to jednostavno receno - mrsko, ogavno i totalno skandalozno!
Ja ne, boze sacuvaj al sam :x na nepravednu privatizaciju i opljackanu imovinu koja je bila vlasnistvo ljudi,radnika sto su ostavili svoje zivote i zdravlje stvarajuc to gdje su radili.

Oni su imali puno moralno i svako drugo pravo na tu imovinu i na samoupravljanje istom.Kako bi izdrzali trzisnu utakmicu sa novopecenim firmasima je pitanje. Ali to je bilo njihovo i opljackano im je.

Samoupravljanje bi jednostavno izdvojio iz konteksta politike i stranackih borbi.
Tvoj problem je što poistovjećuješ kapitalizam sa kriminalnim radnjama u privatizaciji. Ovo je čest slučaj, bilo je i prije jedna tema o globalizaciji gdje ljudi krive kapitalizam jer se u određenim zemljama ne poštuju prava radnika i sl.
wels

Post by wels »

Uopste smatram privatizaciju pljackom, ne stoljeca vec pljackom svih vremena.Ne samo privatizaciju kod nas vec uopste sve privatizacije koje su se desile u postkomunistickim zemljama.
Ni u jednoj zemlji se nije desilo da radnici nisu opljackani.

Jednostavno,moralo im se ostavit njihovo pa nek sami iznalaze modele za buducnost.
davis.ba

Post by davis.ba »

Nije kriv kapitalizam za kriminal u privatizacijama. Privatizacije se određuju kakve će biti neovisno od toga i to je poenta.
wels

Post by wels »

davis.ba wrote:Nije kriv kapitalizam za kriminal u privatizacijama. Privatizacije se određuju kakve će biti neovisno od toga i to je poenta.
E kad vec tako postavljas stvari odgovorit cu ti na slican nacin:
Kriv je kapitalizam sto je u svoje okrilje primio opljackano.

Ne bih ja o kapitalizmu i socijalizmu,sta je bolje ovo ono.

Dozivio sam radnicko samoupravljanje,a i kapitalizam.

Necu o sebi jer sam i tamo i ovamo uvjek sebi nalazio mjesto. Nije me strah za egzistenciju kao vecinu gradjana ovde u A.

Al kad uporedjujem ljude,one obicne, ovde sad i tamo prije dvadesetak godina nevjerovatna je razlika u zivotima istih.Ovdje vecina obicnih ljudi sve vezuju za svoju profesiju i zive u strahu za svoju egzistenciju.Osnovni
razlog za sve strahove i njegove posledice(natalitet je samo jedan primjer) je otkaz.

Takvo sto ranije nije bio slucaj.Otud dajem sebi za pravo da tvrdim da radnicko samoupravljanje koje nije poznavalo takve probleme daje covjeku kudikamo vecu slobodu i pravo.
Last edited by wels on 09/04/2006 17:33, edited 1 time in total.
davis.ba

Post by davis.ba »

Kako ti ne kontaš da mi ovo što danas imamo nije ni k od kapitalizma? Ne možeš porediti današnje uslove radnika sa onim od prije 20 godina pa reći radničko samoupravljanje je bolje od kapitalizma kad mi još nemamo pravi kapitalizam.

Svi ti problemi koje navodiš nisu posljedica kapitalizma već neuređenosti države zatim posljedice rata i nesposobnosti političara. Nemoj ove stvari trpati u kapitalizam.
wels

Post by wels »

davis.ba wrote:Kako ti ne kontaš da mi ovo što danas imamo nije ni k od kapitalizma? Ne možeš porediti današnje uslove radnika sa onim od prije 20 godina pa reći radničko samoupravljanje je bolje od kapitalizma kad mi još nemamo pravi kapitalizam.

Svi ti problemi koje navodiš nisu posljedica kapitalizma već neuređenosti države zatim posljedice rata i nesposobnosti političara. Nemoj ove stvari trpati u kapitalizam.
Ja sam u svom prvom postu na ovoj temi napisao da je radnicko samoupravljanje vrhunac ljudskih prava i sloboda,uopste u svijetu.
I O TOME RASPRAVLJAM,niko drugi i nije dotakao pravo i slobode ljudi,a kamoli opovrgao ovo sto tvrdim.
Ne fokusiram se samo na BiH vec rekoh, uopste.
A ti meni dokazi da nisam u pravu?
davis.ba

Post by davis.ba »

Meni je važnije da ja danas mogu biti nagrađen onoliko koliko vrijedim koliko sam bolji u nečemu od drugog. E sada ako je tebi važnija sigurnost a da imaš platu neovisno od toga koliko i kako radiš onda si i u pravu. Ali meni je ta uranilovka besmislena.
wels

Post by wels »

Ma ne mi i sta nam je vaznije.

Nego reci: wels,u pravu si kad su slobode i ljudska prava u pitanju,a zatim reci sta je tebi ili meni vaznije.
Eshek

Post by Eshek »

wels wrote:
BECHO wrote:Kako sam uspio da primjetim, mnogi na ovom forumu bi zeljeli da u BiH postoji samo jedna i jedina Komunisticka Partija, da je svako stranacko organiziranje zabranjeno, te da se svako sukobljavanje misljenja i stranackih programa u cilju osvajanja simpatija i podrske biraca i samim tim preuzimanje vlasti po tom modelu - totalno zabrani.

Radi takvog mentalnog sklopa, mnogi i na ovom forumu izlijevaju tone cinizma po pitanju stranacke borbe, natjecanja za vlast, itd. itd. Vama je to jednostavno receno - mrsko, ogavno i totalno skandalozno!
Ja ne, boze sacuvaj al sam :x na nepravednu privatizaciju i opljackanu imovinu koja je bila vlasnistvo ljudi,radnika sto su ostavili svoje zivote i zdravlje stvarajuc to gdje su radili.

Oni su imali puno moralno i svako drugo pravo na tu imovinu i na samoupravljanje istom.Kako bi izdrzali trzisnu utakmicu sa novopecenim firmasima je pitanje. Ali to je bilo njihovo i opljackano im je.

Samoupravljanje bi jednostavno izdvojio iz konteksta politike i stranackih borbi.
:lol: :lol: :lol: Realno, realno.. :lol: :lol: :lol:
davis.ba

Post by davis.ba »

wels wrote:Ma ne mi i sta nam je vaznije.

Nego reci: wels,u pravu si kad su slobode i ljudska prava u pitanju,a zatim reci sta je tebi ili meni vaznije.
Pa ja mislim da je moguće imati to i u kapitalizmu, na sreću imamo i država koje su tu uspješnije od drugih tako da ne mogu reći da si u potpunosti u pravu. Vjerovatno je istina negdje između.
Eshek

Post by Eshek »

wels wrote: :lol: Izvini ali moram se nasmijat.

Pa nisu majka mu stara u samoupravljanju firme bez inzinjera i strucnih ljudi.
a inžinjer će biti pravi stručnjak za za ekonomsku strategiju firme... :roll:

Divno ti to zamišljaš, firma u "ničijem" i "svačijem" vlasništvu, i stručnjaci inžinjeri koji se polomiše da zarade profite za "opšte dobro" i "kolektiv". :lol: :lol: :lol:

U takvim firmama se najviše kralo, firme zapadale u dugove, a kreditirala ih indirektno država kojoj su se nabirali međunarodna zaduženja.

Ko se ovdje treba smijati :?
Eshek

Post by Eshek »

To se radi malo drukčije. Radnicima se poslije par godina staža u firmi daju dionice, a oni onda indirektno preko svojih predstavnika mogu utjecati na nadzorni i upravni odbor firme. Prednost ove opcije je što je svima u interesu da firma napreduje i svi daju maksimum jer će im porasti i vrijednost dionica.
wels

Post by wels »

davis.ba wrote:Meni je važnije da ja danas mogu biti nagrađen onoliko koliko vrijedim koliko sam bolji u nečemu od drugog. E sada ako je tebi važnija sigurnost a da imaš platu neovisno od toga koliko i kako radiš onda si i u pravu. Ali meni je ta uranilovka besmislena.
A ko ti je rekao da u samoupravljanju bolji nije nagradjen?

Naprotiv u kapitalizmu ce nastojat da tvoje znanje i sposobnost sto vise iskoristi uz sto je moguce manju cifru.Jedino ali bas rijetki profili i izuzetni,vrhunski experti(sto je neznatan broj u odnosu na radno sposobnu) populaciju budu vrijedno nagradjeni.
Jedan prosjecan inzinjer danas u Austriji ima ne vise od 3000- 4000 eura,zavisno od uspjesnosti firme sto je za ove uslove mizerno
Dakako ima onih sto primaju i puno vishe ali su ipak rjetkost.
wels

Post by wels »

Eshek wrote:

To se radi malo drukčije. Radnicima se poslije par godina staža u firmi daju dionice, a oni onda indirektno preko svojih predstavnika mogu utjecati na nadzorni i upravni odbor firme. Prednost ove opcije je što je svima u interesu da firma napreduje i svi daju maksimum jer će im porasti i vrijednost dionica.
A cija je firma? I sta se pitaju radnici? Uticu samo?Koliko? Koji predstavnici,odkud oni ,ko su?
Ko je upravni odbor? 51 posto necije,49 posto necije ..... ???
Mesetarenje,ekonomski zakonni, egzibicije,kapitalisticke ekonomske igre bez granica.

A gdje su dojucerasnji VLASNICI ?Rascjepkani.Presvukli ih?
Stvarni dojucerasnji vlasnici tj.radnici su trebali imat svoje i radit kako hoce,odnosno sami oni u internom dogovoru morali odlucit kako ce dalje, ane da se nekakvim zakonima o privatizaciji,nametanjem,iznalazenjem rjesenja sa strane odlucuje o njihovoj sudbini.

Samo oni i to je jedino OK. Sve ostalo je pljacka.
Eshek

Post by Eshek »

wels wrote:A cija je firma? I sta se pitaju radnici? Uticu samo?Koliko? Koji predstavnici,odkud oni ,ko su?
Ko je upravni odbor? 51 posto necije,49 posto necije ..... ???
Mesetarenje,ekonomski zakonni, egzibicije,kapitalisticke ekonomske igre bez granica.

A gdje su dojucerasnji VLASNICI ?Rascjepkani.Presvukli ih?
Stvarni dojucerasnji vlasnici tj.radnici su trebali imat svoje i radit kako hoce,odnosno sami oni u internom dogovoru morali odlucit kako ce dalje, ane da se nekakvim zakonima o privatizaciji,nametanjem,iznalazenjem rjesenja sa strane odlucuje o njihovoj sudbini.

Samo oni i to je jedino OK. Sve ostalo je pljacka.

U prijašnjem postu si rekao:

wels wrote:Ja sam u svom prvom postu na ovoj temi napisao da je radnicko samoupravljanje vrhunac ljudskih prava i sloboda,uopste u svijetu.
I O TOME RASPRAVLJAM,niko drugi i nije dotakao pravo i slobode ljudi,a kamoli opovrgao ovo sto tvrdim.
Ne fokusiram se samo na BiH vec rekoh, uopste.
A ti meni dokazi da nisam u pravu?

Ja govorim o razlici između radničkog samoupraljanja i drugih postojećih opcija u kapitalizmu. Ne petljaj privatizaciju u ovo, o njoj znam i previše i ne zanima me.

Radničko samoupravljanje je glupost i koči razvoj neke firme. Ni 2 brata često nisu složna, a kamoli veći kolektivi. Radnici treba da imaju materijalni motiv za rad i progres, a treba da imaju i pravo glasa u firmi (pravo glasa, ne pravo odlučivanja!!), a to im omogućavaju dionice.

Ovo govori dosta o tvom poznavanju ekonomije i vlasničkim odnosima:
wels wrote:Mesetarenje,ekonomski zakonni, egzibicije,kapitalisticke ekonomske igre bez granica.
Last edited by Eshek on 09/04/2006 18:52, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Oni sto u pocetku negdje napisase kako je Juga propala zbog lose ekonomije i prevelikih dugova...

De recite da se shalite...

Molim vas! :oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

It's Time moj narode....za promjene :D http://home.arcor.de/timop88/NOSTALGIJA ... da-uro.jpg
wels

Post by wels »

Vodenjak wrote:Oni sto u pocetku negdje napisase kako je Juga propala zbog lose ekonomije i prevelikih dugova...

Nije Juga bila iz jednog dijela kompaktna cjelina da bi se moglo rec da je propala vec je bila satavljena iz 6( kompaktnih jedinstvenih, izuzev onog djela koji su cinili Srbija,Kosovo pa i jedan period Vojvodina)djelova.Vecina ostalih kompaktnih cinilaca je slobodnom voljom napustila spoj.

Razspojena iliti razgradjena.

Dodushe neki cinioci se nisu dali razgradit ne uvazavajuc slbodna civilizacijska opredjeljenja ovih drugih ...... .......

Eto nastavite dalje .....

:D :)
Eshek

Post by Eshek »

Vodenjak wrote:Oni sto u pocetku negdje napisase kako je Juga propala zbog lose ekonomije i prevelikih dugova...

Nije bivša Juga propala zbog toga, ali je loša emonomija sigurno bila katalizator za pripremu i izvođenje rata.

Ima zemalja u kojima je mržnja između nekih skupina čak gora, ali se ne mogu zapaliti do te mjere da počnu ratovati. Zašto? Pa nije im tako loše, niti su egzistencijalno ugroženi pa misle da će se okoristiti ratom...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Eshek wrote:

Nije bivša Juga propala zbog toga, ali je loša emonomija sigurno bila katalizator za pripremu i izvođenje rata.

Ima zemalja u kojima je mržnja između nekih skupina čak gora, ali se ne mogu zapaliti do te mjere da počnu ratovati. Zašto? Pa nije im tako loše, niti su egzistencijalno ugroženi pa misle da će se okoristiti ratom...
Niti smo se mrzili niti je ekonomija bila toliko losa da bi se zbog iste zemlja raspala..
Samo je vecina ispala glupa i naivna i posla za idiotima koji su im obecavali kule i gradove!
I dobili su ih - samo porusene do temelja!

I nemoj mi samo o tome kako je to bilo neminovno jer se vijekovima mrzimo.
Samo u proslom vijeku oni koji se danas smatraju najvecim demokratama poput Nijemaca, Japanaca, Italijana i slicnih u vise navrata napravili su pokolje nezamislive ljudskom umu..
A ni pripadnici najvece demokratije na svijetu nisu bili puno bolji!
water

Post by water »

ma nije zauvijek nestao, opet ce se komunizam pojaviti. Ljudska je glupost neunistiva. Valjda je nama bar poznato da je historija nije uciteljica zivota.
Eshek

Post by Eshek »

Vodenjak wrote:Niti smo se mrzili niti je ekonomija bila toliko losa da bi se zbog iste zemlja raspala..
Samo je vecina ispala glupa i naivna i posla za idiotima koji su im obecavali kule i gradove!

Samo u proslom vijeku oni koji se danas smatraju najvecim demokratama poput Nijemaca, Japanaca, Italijana i slicnih u vise navrata napravili su pokolje nezamislive ljudskom umu..
Da je ekonomija bila dobra, ljudi ne bi tako lako poletjeli za kulama i gradovima.

Na kratkom času historije zahvaljujem, ali je sasvim suvišan. I dozivam te u sadašnjost :D

Vodenjak wrote:I nemoj mi samo o tome kako je to bilo neminovno jer se vijekovima mrzimo.
Gdje sam to rekao? :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Eshek wrote:
Vodenjak wrote:Niti smo se mrzili niti je ekonomija bila toliko losa da bi se zbog iste zemlja raspala..

Da je ekonomija bila dobra, ljudi ne bi tako lako poletjeli za kulama i gradovima.
Na kratkom času historije zahvaljujem, ali je sasvim suvišan.

Vodenjak wrote:I nemoj mi samo o tome kako je to bilo neminovno jer se vijekovima mrzimo.
Gdje sam to rekao?
Znaci, opet cemo u rat..
Jugoslavija je za sve svoje danasnje isprdke bila ekonomska velesila!
Slovenija koja se racuna najjacom od svih gore pomenutih isprdaka ima duga vise nego sto je Juga imala u casu kad se raspadala.
I 2 miliona stanovnika koji to treba da vrate!
O Hrvatskoj i njenih 30 milijardi da i ne govorim!

A isto tako da ne pominjem ni "bogatstvo" Rumunije, Madjarske, Cehoslovacke, Bugarske, Albanije. Od rata ih spasila jaka ekonomija izgleda... :zzzz: :?

Nemoj, @Eshek...
Vidis da ti treba malo istorije! :P

Mozda me uspijes ubijediti samo ako skontas nekih novih pet pitanja!

:D :D
Eshek

Post by Eshek »

Vodenjak wrote:Znaci, opet cemo u rat..
Jugoslavija je za sve svoje danasnje isprdke bila ekonomska velesila!
Slovenija koja se racuna najjacom od svih gore pomenutih isprdaka ima duga vise nego sto je Juga imala u casu kad se raspadala.
I 2 miliona stanovnika koji to treba da vrate!
O Hrvatskoj i njenih 30 milijardi da i ne govorim!

A isto tako da ne pominjem ni "bogatstvo" Rumunije, Madjarske, Cehoslovacke, Bugarske, Albanije. Od rata ih spasila jaka ekonomija izgleda... :zzzz: :?

Nemoj, @Eshek...
Vidis da ti treba malo istorije! :P

Mozda me uspijes ubijediti samo ako skontas nekih novih pet pitanja!

:D :D
Ti očito ne znaš šta je KATALIZATOR...inače ne bi valjao gluposti koje valjaš.

Ne laprdaj o ekonomskoj velesili zvanoj Jugoslavija, nego pročitaj malo o ekonomskim parametrima pred rat.

Opštepoznato je da su stagnacija, zaduženja i inflacija uvijek bili dobri katalizatori za ratove. Samo za primjer, Njemačka pred WWII, SAD pred Vijetnam, pa krajem milenija.

Ove zemlje koje si naveo su sredstva koristila za investicije, a Juga je pokrivala dugove i rupe Samo vojska je, relativno gledano, jela više love nego cjelokupni državni aparat u gore navedenim zemljama...
Post Reply