"7 predstavnika gradjanskog entiteta" u domu narod

Prosirenje doma naroda clanovima "gradjanskog entiteta"

da
5
56%
ne
4
44%

Total votes: 9

klif

Post by klif »

kub lajkan wrote: Hoce li se nastavak logickog niza zavrsiti sa slijedjenjem "velikobosnjacke" ideologije koja ce takodjer sa prethodnima biti kompatibilna?
Iako pitanje postavljas kao hipotezu, ne smatram ga beznacajnim.

Cesto se pitam, sta bi se desilo da je SDA 1992 bila u poziciji SDS-a, tj. raspolagala vojnom silom JNA, odnosno sta bi se desilo da je umjesto 40 posto u BiH bilo recimo 55 posto Muslimana. Ili sta bi se desilo da je ABiH dobila rat, te srpski korpus masovno napustio BiH.

Licno smatram da svaki velikonacionalizam nuzno implicira sukob. Iz tog razloga mi se cini da dodatni mehanizmi za kontrolu i sprecavanje bilo kakve zloupotrebe nacije moraju biti ugradjeni u BiH ustav.
kike

Post by kike »

Prenj wrote:Kako bi sprijecio tzv sindrom Ejupa Ganica, koji je na izborima 1991. izabran u Predsjednistvo BiH kao Jugosloven?
Da se i ja jednom sa tobom složim. Zato sam i glasao ne, jer sam jako skeptičan prema građanima tipa Nenada Kecmanovića ili već pomenutog Ganića. Uostalom ne vjerujem u "anacionalnost" u ovim okolnostima
novel

Post by novel »

vi biste da napravite VELIKU BOSNU, ne moze.......
Prenj

Post by Prenj »

Ahmmed wrote:Prenj, kako ti tumačiš postojanje SDA izvan BiH? :-)
Bitka za sto vece nacionalno krdo, bez ikakvog dubljeg razmisljanja o polozaju BiH i istorijskom kontekstu.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
kub lajkan wrote: Hoce li se nastavak logickog niza zavrsiti sa slijedjenjem "velikobosnjacke" ideologije koja ce takodjer sa prethodnima biti kompatibilna?
Iako pitanje postavljas kao hipotezu, ne smatram ga beznacajnim.

Cesto se pitam, sta bi se desilo da je SDA 1992 bila u poziciji SDS-a, tj. raspolagala vojnom silom JNA, odnosno sta bi se desilo da je umjesto 40 posto u BiH bilo recimo 55 posto Muslimana. Ili sta bi se desilo da je ABiH dobila rat, te srpski korpus masovno napustio BiH.

Licno smatram da svaki velikonacionalizam nuzno implicira sukob. Iz tog razloga mi se cini da dodatni mehanizmi za kontrolu i sprecavanje bilo kakve zloupotrebe nacije moraju biti ugradjeni u BiH ustav.
Cija je parola bila "jedan covek, jedan glas" uoci rata, koju sada u malcice drugacijem obliku, pod etiketom "gradjanskog ustava" ponavljaju neki drugi?
Prenj

Post by Prenj »

Bosanski Zmaj wrote:
Ne postoji velikobosnjacka ideja...

Postoji samo zelja da Bosna i Hercegovina bude građanska država - zemlja svih njenih građana... ---- eto ko bi rekao da je ova rečenica vrhunac bošnjačkog nacionalizma...

I mi smo postali pametni, trebalo nam je više puta zamalo da nestanemo, da naučimo pucat šuplju ko naši susjedi... S građanskom državom kao i svugdje u Evropi, većina vlada...znamo ko je većina u BiH...
To su i Srbi pod Slobom tvrdili krajem osamdesetih, sve sto oni zele jeste "cela Srbija, a ne iz tri dela" i vrhunski demokratski princip "jedan covek, jedan glas"... dvadeset godina poslije, Srbija ko Nokia.
Vrlo poucan komad istorije ...
klif

Post by klif »

Prenj! Ako sam te dobro razumio, ti si protiv gradjanske BiH, sto je za tebe velikobosnjacki nacionalizam. S druge strane si isto tako protiv velikosprskog nacionalizma.

Mozda bi pomoglo razumijevanju kada bi rekao koju opciju zastupas, a ne koju opciju ne zastupas.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:Prenj! Ako sam te dobro razumio, ti si protiv gradjanske BiH, sto je za tebe velikobosnjacki nacionalizam. S druge strane si isto tako protiv velikosprskog nacionalizma.

Mozda bi pomoglo razumijevanju kada bi rekao koju opciju zastupas, a ne koju opciju ne zastupas.
Imali smo gradjansku BiH do 1991. koju je krvavi rat i 15 godina vladavine nacionalnih stranaka potpuno razvalilo. Sadasnja BiH je podijeljena tronacionalna drzava puna strahova i predrasuda, koji se ne mogu ukloniti preko noci, stavise za njihovo uklanjanje bit ce potrebne decenije. Bilo kakvo naturanje principa 'jedan covjek, jedan glas' bi vodilo samo pogorsanju stanja.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

A na kraju balade ce nadoci na formulu koja je vrijedila u omrazenom socio-komunizmu... i bice najfunkcionalnija... ah, da, i reci ce da je to njihov izum...
klif

Post by klif »

Prenj wrote:Sadasnja BiH je podijeljena tronacionalna drzava puna strahova i predrasuda, koji se ne mogu ukloniti preko noci, stavise za njihovo uklanjanje bit ce potrebne decenije.
Slazem se. Samo se pitam da li je postupak uklanjanja predrasuda, uspostavljanja povjerenja i prevazilazenja ratom nametnutog stanja moguce na bilo koji nacin ubrzati?

I pored i nakon svega polazim od toga da smo razumna bica koja bi trebala biti u stanju sagledati sopstveni interes. Ovoliki stepen podjela ne smatram interesom "malog covjeka" bilo koje nacije.

Licno smatram da bi uvodjenje nekog oblika "gradjanske opcije" tome doprinijelo. Ova opcija ne mora iskljucivati opcije zastite "nacionalnih interesa", niti mora iskljucivo biti izrazena u principu "jedan covjek - jedan glas", ali bi njeno uvodjenje moglo doprinjeti otupljivanju ostrice ekstremnih elemenata svih naroda koji na kraju jedini profitiraju od nametnutnog nam stanja.
Last edited by klif on 28/03/2006 16:22, edited 1 time in total.
Mr_M

Post by Mr_M »

Vidjeli smo na propalom pokusaju "jugoslovena", da od gradjana nema nista. Uostalom ne bi bilo lose definisati u kome geografskom podrucju bi bio taj entitet.
klif

Post by klif »

Mr_M wrote:Uostalom ne bi bilo lose definisati u kome geografskom podrucju bi bio taj entitet.
Ne govorim o teritorijalnom principu. Vise o jednoj vrsti alternativne politicke artikulacije za one koji se politicki ne definiraju pripadnoscu naciji nego pripadnoscu drzavi.
klif

Post by klif »

Ali, ja i dalje ne shvatam koji atrgumenti govore protiv uvodjenja mogucnosti zastupanja mojih “nacionalnih” interesa u domu naroda.
Last edited by klif on 05/04/2006 18:02, edited 1 time in total.
senada

Post by senada »

....ne mogu shvatiti, niti odobriti nikoga i nista ko i sto je za bilo koji entitetski oblik, pa makar bio i gradjanski... sve su to male kozmeticke 'promjene' ili jeftina sminka.....
Post Reply