Super najbolje je kriviti Francusku...

Tu sam zemlju naveo kao svjež primjer nekih većih socijalnih zbivanja, može i Bjelorusija recimo, mada je ona drugačiji primjer ,skroz.
Prag gore spomenut je baš u mojoj kući, baš tu, marame u EU su sasvim nešto drugo, taj se problem mora posmatrati kroz prizmu opšteg neznanja ljudi koji donose zakone. Njihove neke druge potrebe se ogledaju u raznim restriktivnim mjerama koje donose, no to nije moj prag, zar ja treba da galamim na cesti zbog marama u Australiji u tradicionalnoj arapskoj nošnji na ulicama Sarajeva.... (opet malo banaliziram), ili da galamim zbog narastajućeg siromaštva u SAD-u, na ulicama Mostara, u tradicionalnoj garderobi Države Texas... sličan primjer banaliziranja...
Pozdravio bih razmišljanja ljudi koji se javljaju iz dijaspore, izgleda da vi koji ste morali sreću potražiti tamo negdje imate drugačiju perspektivu, naravno svi živite u uređenim društvima.
Mi smo nekako oguglali na sve oko nas i tutnjamo svoje, naravno svak svoje, ostalo više nam i ne može pod kožu stati. Onda lakše nam je diskutovati o maramama, a ne o nezaposlenosti od 40 %, nepismenosti od 20 %, sve većem zagađenju pitke vode od strane trbatih privatnika, rupama po našim cestama ili ili o kulturnim dešavanjima je suvišno govoriti, snow parkovima, muzičkim i drugim festivalima to je kod nas naučna fantastika a ljudi aerodrome na moru prave..eeeej. živila dnevna politika !
To je onaj vic kad mujo pita japanca šta je njemu najdraže, japanac će, Japan, porodica pa posao...... Mujo nakon malo vremena reče, .... pa meni je prvo porodica, posao e pa tek onda Japan ......