Marke guma

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nineac

Post by nineac »

Mislim koji je model guma bio. Moguce je da za americko trziste dolaze drugi modeli. Takozvane cjelogodisnje gume.
shadow

Post by shadow »

joj ne sjecam se tacno, mislim da su bile one conti touring ali nemoj me drzati za rijec. Nisam siguran da je ista vrsta i na mercedesu i vw kao ova kod mene bile.
nineac

Post by nineac »

Ma pitam te jer ti ja govorim o kontinetalkama za evropsko trziste. Za USA znam da svi proizvodjaci nesto izmedju stavljaju, all seasons gume. Te gume su lose ako imas iole kapacitetnije auto.
shadow

Post by shadow »

pa sta ti ja svo vrijeme pricam? :-D
ako ovaj audi i mercedes ml nisu kapacitetnija auta onda...znas i sam jebi ga.
a ova ovdje stoka fusheri sve, to znam :x
nineac

Post by nineac »

Pa jebiga, to ej do Audija a ne Continentala. Na audiju je da izabere gume. Stavi Continental Premium Contact ili Sport Contact pa ces vidjeti.
shadow

Post by shadow »

Donekle si u pravu ali to ne mjenja cinjenicu da je continental losa guma. A mi pricamo o gumama a ne o Audiju, jel tako? :-D
nineac

Post by nineac »

Kako nemjenja. Pa ako imas auto od 250ks i imas all season gume koje su dosta mekse od klasicnih ljetnih koje bi morale ici na tog audija (U evropi taj audi dalazi sa performance gumama) onda normalno da ce kratko trajati ili ce se deformisati. Stavi Continental Premium Contact sa brzinskom oznakom W i neces imati problema. Pogledaj sa kakvim gumama taj audi dolazi u evropi i bit ce ti sve jasno. To sam primjetio ovdje da serijske gume nemogu ni izbliza pratiti mogucnosti auta.
Takodje te gume koje dolaze imaju vecu deformaciju gaznog sloja jer je njihov hemisjki sastav takav da mogu izdrzati i niske temperature. medjutim posto je taj audi poprilicno jak po mom misljenju na njega mogu ici gume tipa Continental premuim Contact, Sport Contact, Pirelli P7, Good Year eagle, Michelin pilot, a ne neke touring gume za americke babe!
shadow

Post by shadow »

Sve ja to razumijem ali poenta je da je apsurd mjenjati gume na novom autu, tek izvezenom iz dealershipa. Ljudi kupuju novo da bi bili rahat a ne da bi reklamirali gluposti poput guma. Ja sam svakako u tom poslu pa mi nije mrsko zajebavati se s tim ali generalno je sramota ono sto rade u Americi, fuseraj opsti.
Anyway, sad je na Michelinkama i ode u prodaju, dosadio mi je vec :-D sad ce me 'danas' napasti :D
danas

Post by danas »

shadow wrote: Anyway, sad je na Michelinkama i ode u prodaju, dosadio mi je vec :-D sad ce me 'danas' napasti :D
necu, ali ako se kutarises te sestice onda moras da kupis istu marku :D :lol:
ili tofasa :lol: :lol: :lol: :lol:
shadow

Post by shadow »

danas wrote:
shadow wrote: Anyway, sad je na Michelinkama i ode u prodaju, dosadio mi je vec :-D sad ce me 'danas' napasti :D
necu, ali ako se kutarises te sestice onda moras da kupis istu marku :D :lol:
ili tofasa :lol: :lol: :lol: :lol:
pa nema nista vece od ovog mog modela a da je manuelni mjenjac tako da... :sad:

tofas sahin brrrrm brrrrm :D
biciklo

Post by biciklo »

slazem se sa ninaecom ,kazes da su ti na audiju od 250 ks bile conti turing gume za američko tržište,umjesto premium contact to je čista greška distributera audija ,s kojom conti nema veze .
A vidio sam da je jedna građevinska firma u bih kupila 20 kamiona MAN sa continetalovim gumama za duge pruge iako su kamioni bili za građevinsku upotrebu po makadamu ,gume se poderale za mjesec ,vlasnik reklamiro continentalu ,a distributer kamiona pao na glavu 70000 km ,jer su te gume za duge proge bile jeftinije od ovih za makadam i on konto uštedit.Conti nije priznao reklamaciju.
nineac

Post by nineac »

Upravo ja to govorim. To uopce niej do Continentala. Eto ja sam dole vozao vectru na koju su isle gume 195/65 R 15 91 V. Kupovao sam striktno gume tog razreda, a mogao sam da kupim npr. Continental EcoContact 195/65 R15 91 T (T-190/km/h) koja je predvidjena za nizu srednju i nisku klasu auta, i da ustedim mozda 30km po gumi, a da mi se sjebu za jedno ljeto.
SHADOW provjeri ti s kakvim kontinentalkama dolazi taj audi u Njemackoj pa ces vidjeti. nema tamo zajebancije sa gumama.
shadow

Post by shadow »

Nineac, vjerujem ti haveru ali jebo svabiju, ja sam u usa. Zamjenio sam njihove originalne continentalke sa novim michelin pilot gumama a ovi supci u audi/mercedes/vw dealershipovima nek stavljaju kakav god hoce otpad.
I generalno mislim da na ovaj auto ne treba (mada moze) da ide nijedna continental guma (niti premium/pro/extreme contact) jer nisu nikakav poseban brand, ima tu pirelli p7, michelin pilot, goodyear eagle, neke dunlopke pa vjerovatno i potenza od bridgestona. Ja nebi nikad pare dao na bilo koji continental pored ovih gore navedenih, jebo cijenu i sitnu ustedu, pogotovo ako ga przis i od dobrih guma ti zivot zavisi.

Ovo je samo jos jedan dokaz da u Americi svakakav fush stavljaju na sve, ne pridrzavaju se nikakvih normi i nije ni cudo sto njihova auta (iako naravno audi nema nikakve veze s tim ali ima njihov menadzment u Americi) nemaju nikakav kvalitet i na losem su glasu. Pa njihovi original dijelovi ustvari nisu novi, sve je to reparirano, nalickano i ofarbano i prodaje se kao novo. Samo nek industrija jaca, nek se sve vrti u krug :x
danas

Post by danas »

ja se slazem sa komsijom iz sjene :D
biciklo

Post by biciklo »

Ja sam jednom čisto zato što su michelin energy 3 kurac na mokroj cesti zavrsio u bankini,ali neću govorit sada da su sve michelin karina,zato što mi je opel u prvoj ugradnji dao te gume.
al jebaji ga , nek je živa glava.
shadow

Post by shadow »

danas wrote:ja se slazem sa komsijom iz sjene :D
slozi se today and every other day :D :lol:
nineac

Post by nineac »

Eto ja sam sa michelinkama imao stvarno negoativno iskustvo da ih vise nikada na auto u zivotu necu staviti, jer sam djete opalio zbog njih. Vozeci na auto putu izleti mi mali na biciklu, i moga sam stati da su gume bile OK. Nego ja po kocnici a gume nekakav piskutavi zvuk pustile. Sreca malom nista nije bilo jer sam uspio izmanevrisati da ga udarim u zadnju gumu desnim coskom pa sam ga samo baci sa bicikla. Kada sam pogledao trag kocenja samo po dvije tanke linije sa strane guma ostale. Ianace profil guma je bio dubok 0.7 cm. Sutradan sam otisao u prodavaonicu kupio Hankook K701 koje su se tri puta bolje pokazale od Michelin Classic Sport koje sam imao.
Mislim kada bi kupio auto novo i da dodju michelinke da bi ih odma skinuo sa auta i bacio.
Inace takve gume dolaze u USA zbog njihovih ogranicenja brzina. Inace FORD Mustang GT takodje dolazi sa ALL Season Good Year gumama osim ako ne nadoplatis za Performance gume.
whow

Post by whow »

nineac wrote:jer sam djete opalio zbog njih

Ajme, ninec opalio djete. Pa sad imaj djecu.
mirz@

Post by mirz@ »

Kad su u pitanju gume, po meni su Toyo veoma kvalitetne gume. Na svom automobilu imam Toyo 205/55 R15 ljetne gume i prezadovoljan sam njihovom kvalitetom i performansama. Prije toga sam imao Michelin i Good Year, ali ove su mnogo bolje. I nalaze se na VW Golfu 3 1.9TDi 110KS i nema nikakvih problema, a ni potrosnja ti nece narasti.
Post Reply