Srbija - naprijed, nazad ili isto?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste u zadnjih 7 dana promijenili misljenje koje ste imali u vezi opsteg stanja u Srbiji i njene buducnosti?

Ne
26
53%
Da, optimisticniji sam
10
20%
Da, pesimisticniji sam
13
27%

Total votes: 49

harisl

Post by harisl »

Pa prije svega, da nekome vjerujes, moras imati povjerenja.... Ja nemam povjerenja... Je li ovako bolje. Ono sto ti trazis, je da ja imam dobru volju da oprostim nekome. A vidis ja opet vjerujem da prvi potez (i to nekoliko njih) jednostavno mora doci sa druge strane. A kako ce taj potez doci kada 99% stavnovnistva Srbije vjeruje da se nista strasno nije desilo i da jednostavno nema razloga da se ikakav potez pravi. Gdje je taj potez koji ce meni pokazati da taj komsija nema vise pretenzija da siluje i ubija po Bosni. Sve sto su komsije napravile, a da to makar i izdaleka potsjeca na nesto dobro je napravljeno zbog njih samih. Ako grijesim, daj mi primjer.
mostarac

Post by mostarac »

harisl wrote:Pa prije svega, da nekome vjerujes, moras imati povjerenja.... Ja nemam povjerenja... Je li ovako bolje. Ono sto ti trazis, je da ja imam dobru volju da oprostim nekome. A vidis ja opet vjerujem da prvi potez (i to nekoliko njih) jednostavno mora doci sa druge strane. A kako ce taj potez doci kada 99% stavnovnistva Srbije vjeruje da se nista strasno nije desilo i da jednostavno nema razloga da se ikakav potez pravi. Gdje je taj potez koji ce meni pokazati da taj komsija nema vise pretenzija da siluje i ubija po Bosni. Sve sto su komsije napravile, a da to makar i izdaleka potsjeca na nesto dobro je napravljeno zbog njih samih. Ako grijesim, daj mi primjer.
svaki maraton zapochne prvim korakom ;)

bitno je samo htjeti ;)
Fair Life

Post by Fair Life »

Tacno mostarac...

I najduzi put pocinje prvim korakom.

Ja se ne obazirem na ove...

http://www2.serbiancafe.com/cir/diskusi ... 16.html?43

ili ove...

http://forum.srpskinacionalisti.com/vie ... &start=345

... jer taj prvi koraknece oni uciniti.

Uvijek pratim sta misle i rade ovi ispod... jer prvi korak je njihovim nogama.

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=26651

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=26809

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=26848
harisl

Post by harisl »

Pa ti sa B92 nisu ni isli u rat... Nisu nista ni uradili protiv rata... A koji su ono oni faktor?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Srbija je u istim govnima kao i BIH ako ne i u vecim.Jednu cetvrtinu stanovnistva cine izbjeglice iz Hrvatske i BIH i veliki broj srba koji dolaze sa kosova.Srbija je etnicki sarena isto ko i BIH,i problem srbije je sto je izgubila povjerenje i svijeta i etnickih manjina u srbiji,tako da tenzije i podjele srbije su uvijek lako za pokrenut nacionalizam i radikalizam.Sve bi to bilo u redu da se ne dotice i nas u BIH,svaki poremecaj u srbiji,ovi nasi bosanski srbi(srpski politicari) odmah odslikavaju na teren BIH i homogenizuju narod.Mozda ce ova moja tvrdnja zvucat cudno,jedini izlaz za nas u BIH je ici po onoj ako ih nemozes pobijediti onda im se pridruzi.Htjeli mi ili ne mi u BIH cemo uvijek biti u dodiru sa srbijom,zato je potrebno pristupiti iznalazenju dijaloga da se poprave odnosi dvije zeml;je ,jer svako udaljavanje od srbije znaci priblizavanje problemima,znaci ne treba se radovat da komasiji crkne krava,jer ce smrad umrle krave i nas zagaditi.Demokratizacija srbije je i jaca i sigurnija drzava BIH.

U srbiji mora doci do mini gradanskog rata,nesto slicno 5.oktobru da se skinu radikali i ostatci miloseviceve tajne policije i korumpiranog dijela vojske.Ista stvar ce se dogoditi u BIH onog dana kad zazivi jedinstvena policija i kad se krene sa obracunom sa profiterima i mafijom.
da pamtis

Post by da pamtis »

U zadnjih sedam dana bilo je zanimljivo pratiti srbijanske medije.
definitivno........... poceo sam primjecivati prmomjen ne samo u Srbiji nego i u RS.....prenosim sa jednog foruma iz RS:
.........................................................................................

"sigurno da je bilo Srba i bit`ce uvijek takvih koji
ce se tako izjashnjavati. To je sloboda, demokratija, pravo svakog da se izjasni i da bude shto hoce.
Ali nemoze se stvarati Srbija niti RS u Bosni zato shto srbi tu zive.
Oni fazoni, srpsko drvo, srpska machka,sve je srpsko pa valjda smo to prevazishli.
Niti se moze praviti Muslimanija, Hrvatska ili slichno.
Shvatite Bosna je Bosna, jedina domovina svih bosnjaka, katolika i pavoslavaca, srba, hrvata jugoslovena itd koji u njoj zive. Zar je to teshko shvatiti."

"Krivi smo sto smo pustili budale da udju preko mosta.
Htjeli Veliku Srbiju, ispade BG-pasaluk, nama dali RS koju ni oni neche jer bi onda priznali direktnu agresiju itd. "

"evo ovakvi, tipa "leshinara" su najgori.
On se bori protiv vjeshachke Bosanske nacije.
Bosna je vazda bila srpska, muslimanska, hrvatska itd. To nije Srbija, gdje se moze stvarati chista srpska nacija, niti je Hrvatska gdje se stvara chista hrvatska nacija. Covjeche , ovo je Bosna i Hercegovina. Zbog takvih ko ti imamo sad RS koju niko nejebe."

"Moja je domovina Bosna i Hercegovina bila i ostala. RS je za novokomponovane seljake."
.............................................................................................

:oops: a vi samo nastavite sHrati :oops: definitivo dolaze "neki novi klinci" koje treba podrzati do neba :D ali paziti da ne napravimo od njih nebeski narod :D
a MI.... Mi smo krivi do neba zato sto nemamo drzavu BiH 8-) , drzimo se kantona i pederacije ko pijan plota :x
senada

Post by senada »

"Moja je domovina Bosna i Hercegovina bila i ostala. RS je za novokomponovane seljake."
:roll:
:oops: a vi samo nastavite sHrati :oops: definitivo dolaze "neki novi klinci" koje treba podrzati do neba :D ali paziti da ne napravimo od njih nebeski narod :D
a MI.... Mi smo krivi do neba zato sto nemamo drzavu BiH 8-) , drzimo se kantona i pederacije ko pijan plota :x

:zzzz:
Fair Life

Post by Fair Life »

harisl wrote:Pa ti sa B92 nisu ni isli u rat... Nisu nista ni uradili protiv rata... A koji su ono oni faktor?
Ovi koji nisu ni isli u rat ce da mjenjaju...
Rodjeni npr. 1976.kad je poceo rat imali su 15 godina. Nisu mogli ratovati, ali danas kad imaju 30 godina i te kako mogu mnogo sto-sta promijeniti na bolje.

I nadam se da ce to uraditi... za svoje dobro.
harisl

Post by harisl »

Ma i ja se nadam da ce se promijeniti situacija u Srbiji. Nije samo fol da dodje demokratija. Bitno je i da se osude zlocini, ali bez uvrtanja 'bili smo mali, nisam ja nista radio...' Bitno je da se sto prije izruce ratni zlocinci, vidis da su poceli da 'posustaju', padaju ko' muhe. Bitno je da se osude zlocini, a ne samo da se ogradjuje od njih (nisam ja, itd.) Da je Srbija Sjeverna Koreja, pa da covjek kaze ' hajde, neka dodje demokratija, neka se promijeni garnitura na vlasti pa... za uhar je', ali nije tako. Srbija je tu, preko Drine i vazan je faktor i uvijek ce biti na ovim prostorima i bitno je postane stabilna. Ali isto tako je vazno da postoji jedna istina. Znam ja da 99% ljudi u Srbiji, kao i bilo gdje drugo u svijetu, ne bi mogli da ubiju ili siluju, ali dovoljno je da glasaju i podrze neku budalu i eto ti novog rata... Bitno je promijeniti i ideje, a za to nisam siguran da se desilo. Zar Njemacka nije bila demokratija prije dolaska Nacista na vlast.
senada

Post by senada »

Fair Life wrote:(...)I nadam se da ce to uraditi... za svoje dobro.
.... opsjednuti tudjim zlom Srbijanci ali i Bosanci i Hercegovci nisu sposobni prepoznati svoje dobro...
....koliko smo mi kompetentni odlucivati sta je dobro a sta zlo za Srbijance ako nismo sposobni prepoznati pa iskorijeniti zlo u svojoj zemlji....
.... dok god se mi budemo bavili jedni drugima a ne sami sobom i svojim problemima, nista ni od nas, ni od njih....
..... ali sva sreca pa imamo jedni druge pa se mozemo vaditi jedni na druge za vlastite promasaje...
da pamtis

Post by da pamtis »

@ senada nista te skontao nisam :D :D trebam naci prevodioca za smajlice :D :zzzz: sta je ovo? :roll: ?
senada

Post by senada »

da pamtis wrote:@ senada nista te skontao nisam :D :D trebam naci prevodioca za smajlice :D :zzzz: sta je ovo? :roll: ?
hajd, hajd...eto prihvatam da pojma nemas...da kod nas ruze cvatu... pa eto mi kao kad nemamo svojih problema idemo rjesavati komsijske...
... duso draga da smo mi sebe obezbijedili kako treba jos od devedesetih nama se nebi (poza) bavili kako oni tako ni cio svijet.... dok se god uzajamno budemo bavili jedni drugima umjesto sobom bit ce nam ovako kako nam je.... i jednima i drugima...
da pamtis

Post by da pamtis »

pa eto mi kao kad nemamo svojih problema idemo rjesavati komsijske...
:D moj kanton nije u komsiluku, kako ga ukinuti pojma ne znma :oops: :D

"
Moja je domovina Bosna i Hercegovina bila i ostala. RS je za novokomponovane seljake."
ovo nije napisao bosnjak nego pravoslavac iz RS. .........da bude lakse :oops: pisu "srbi" po RS.
Last edited by da pamtis on 17/03/2006 08:11, edited 1 time in total.
senada

Post by senada »

da pamtis wrote:
pa eto mi kao kad nemamo svojih problema idemo rjesavati komsijske...
:D moj kanton nije u komsiluku, kako ga ukinuti pojma ne znma :oops: :D
:roll: s' komsijama si potpisao entitete i kantone :(
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

Fair Life wrote:
harisl wrote:Pa ti sa B92 nisu ni isli u rat... Nisu nista ni uradili protiv rata... A koji su ono oni faktor?
Ovi koji nisu ni isli u rat ce da mjenjaju...
Rodjeni npr. 1976.kad je poceo rat imali su 15 godina. Nisu mogli ratovati, ali danas kad imaju 30 godina i te kako mogu mnogo sto-sta promijeniti na bolje.

I nadam se da ce to uraditi... za svoje dobro.

E,vidis ja se tih mladih i plasim.Oni stariji koji su i ratovali zivjeli su i u onom sistemu i zajednici,ma kakva ona bila, i mogli su da vide pored losih stvari i one dobre pa danas mogu da uporedjuju sa ovim sto imaju,mogu da kalkulisu da li su bili zavedeni,prevareni ,pa mozda progledaju.
Medjutim ovi mladi koje pominjes su odrastali tako sto su trovani mrznjom i medijskom propagandom i oni su sebi stvorili jednu stranu medalje a za onu drugu ne znaju i bojim se da ce vrlo tesko ikad i saznati.

Pogledaj samo njihove neke politicke emisije gdje su u publici ti mladi studenti pa ces da vidis o cemu ti pricam,svi su im krivi,svi su protiv njih..

Navodite primjere nekih momaka sa foruma,da li ste se kad zapitali koliko ljudi na ovim prostorima ima pristup internetu i tim forumima.Procenat je zalostan,pa i u toj maloj grupi,nazalost,mi se trudimo da pronadjemo tek kriticnu masu onih za koje cemo se sloziti da su progledali ili nisu bili zaslijepljeni.
Volio bih da mi neko kaze da mozda gledam pogresne televizije,da citam pogresne forume,ali ja pratim njihove medije malo duze vrijeme a ne samo poslednju sedmicu i zbog toga sam pesimista.
Kada se oni budu zabavili o sebi i pri sebi(sve su prilike da im to vrijeme sad dolazi)onda cemo i mi bit rahat od njih ako nista drugo ono zato sto oni nisu vise tako jaki nit smo mi vise tako naivni, i treba ih ostaviti nek sami sa sobom rijese svoje probleme zbog kojih smo i mi imali belaja.
klif

Post by klif »

Tako dugo dok pripadnost naciji bude jedina i iskljuciva odrednica u politickom djelovanju vecine gradjana Srbije, ne moze doci do demokratizacije drustva.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ma neznam. Imaju tri vrste Srba uopce:

1. Oni koji se velicaju cetnistvom i koji se oblizuju na slikama zlocina(manjina).

2. Oni koji odstupaju od zlocina i svega ali negiraju da su Srbi ista od toga uradili i smatraju da su Srbi zrtve svega i svacega(vecina).

3.Oni koji su shvatili istinu i koji priznaju zlocin, zao im je i odbijaju cetnistvo(manjina).

Eh mene je najvise strah ovih drugih jer oni prvi, svi znaju kakvi su ali ovi drugi izgledaju kao janjad a bas kao i 92´ u novom ratu bi se samo pravili da neznaju, da nevde, da se Srbi samo brane i pustili da im komsije pokolju. Pa mozda i pod propagandom ucestvovali. A zasigurno bi bili u cetnickoj armiji(koju oni smatraju "braniteljem srpstva") i slusali ove prve. Onih trecih ima ali je broj i dalje premal.
Fair Life

Post by Fair Life »

klif wrote:Tako dugo dok pripadnost naciji bude jedina i iskljuciva odrednica u politickom djelovanju vecine gradjana Srbije, ne moze doci do demokratizacije drustva.
Identicno se moze napisati i za BIH... a naprijed se mora.
mostarac

Post by mostarac »

izaslo danas o novosadskom dnevniku

Image
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mostarac wrote:izaslo danas o novosadskom dnevniku

Image

Da, to su ti detalji koji tjeraju na stidljiv zakljucak "ipak se krece"...
water

Post by water »

kub lajkan wrote:
mostarac wrote:izaslo danas o novosadskom dnevniku

Image

Da, to su ti detalji koji tjeraju na stidljiv zakljucak "ipak se krece"...
ma nista se ne krece, ni u Srbiji a bogami ni u Bosni. Da ista znate vidjeli bi da su potpisnici isti ljudi koji su i 92. jebavali majku Milosevicu i cetnickoj armadi, od Marine (im'o sam nekad zesci kras na nju), Zelimira Zilnika i ostalih. Vise je hrabrosti uvijek bilo u malom prstu jednog od ovih malobrojnih velikana ljudskog roda nego u vecine nas kad nas skupis na gomilu. To je jedna mala grupica ljudi u Srbiji kao sto je mala grupica ljudi u Sarajevu, kao sto je mala grupica ljudi u USA, Iranu ili bilo kojem dijelu svijeta koja ima muda da se usprotivi gomili makar to znacilo biti sikaniran, ili IZDAJICA (uh kad cujem tu rijec muka mi).
kub lajkan

Post by kub lajkan »

water wrote:ma nista se ne krece, ni u Srbiji a bogami ni u Bosni. Da ista znate vidjeli bi da su potpisnici isti ljudi koji su i 92. jebavali majku Milosevicu i cetnickoj armadi, od Marine (im'o sam nekad zesci kras na nju), Zelimira Zilnika i ostalih. Vise je hrabrosti uvijek bilo u malom prstu jednog od ovih malobrojnih velikana ljudskog roda nego u vecine nas kad nas skupis na gomilu. To je jedna mala grupica ljudi u Srbiji kao sto je mala grupica ljudi u Sarajevu, kao sto je mala grupica ljudi u USA, Iranu ili bilo kojem dijelu svijeta koja ima muda da se usprotivi gomili makar to znacilo biti sikaniran, ili IZDAJICA (uh kad cujem tu rijec muka mi).
Za nas sam siguran da se ne krece. Ne mislim ni da se preko Drine nesto palho krece, koliko mi se sad cini da im situacija ipak nije tako mracna kako je mi dozivljavamo zadnjih godina.

Moglo se to vidjeti zadnjih dana...

Recimo, bio je vrlo upecatljiv onaj dogadjaj u vojvodjanskoj skupstini kad je predsjedavajuci na vrlo zanimljiv nacin reagovao na zahtjev jednog radikala za minutu sutnje Milosevicu. Ipak je to zvanicna institucija...
Fair Life

Post by Fair Life »

Krece se, krece... ali nam je to kao tesko priznati.

Sta bi bio odgovor na pitanje... "BiH - naprijed, nazad ili isto?"
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:Krece se, krece... ali nam je to kao tesko priznati.

e znas tamo dje je nazad, e odatle jedno 15 minuta...telefonom
:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Zadig wrote:
Fair Life wrote:Krece se, krece... ali nam je to kao tesko priznati.

e znas tamo dje je nazad, e odatle jedno 15 minuta...telefonom
:D
Dalo bi se to dobrom konju prevaliti...
Post Reply