Zaboravljena Zepa

Forum za humanitarne akcije.
Locked
Drumer

Post by Drumer »

Vingo wrote:U tom slucaju, varijanta "a da mi prvo skupimo pare" pa u skladu s kolicinom muziciramo, mi se cini najpametnijom.
Haj nek bude i tako. Ja se nudim da napravim specifikaciju potrebnog materijala za vec pomenutu kucu, pomenutih dimenzija pa shodno skupljenim novcima kupimo koliko mozemo i isporucimo covjeku. Al nakon toga mislim da bi trebalo kontaktirati oragnizacije koje djeluju na tom podrucju( Mercy Corps, UNDP), i jos ja mislim da ima nekoliko pa u slucaju da ne skupimo dovoljno da oni ako mogu ulete sa dodatnim sredstvima.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Zvala sam PROMO

ovako, najmanja kvadratura na kojoj su radili je 38 kvadrata. Cijena KLJUC U RUKE po kvadratu je bila 450-500 KM (17,100 KM - 19,000 KM), ali ce cijene za 2006.godinu znati tek iza 15.03.2006.godine, jer se cjenovnik mijenja zbog PDV ali nece ici 17% vec negdje do 10%.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Da, i ovo je jedna od prica iz nase surove realnosti. Na zalost ova je procitana a neprocitanih, takvih istih a mozda i gorih, ima na hiljade. I upravo radi ovakvih stvari i radi nemara onih koji bi trebali da se pobrinu za ovakve slucajeve ja licno na ovom forumu cesto reagujem bez pardona. Zar ovakvi slucajevi ne bi trebali biti prioritet i federacije i drzave i shvatite kako hocete ali i IZ-a.
Nije nikakvo rjesenje to sto ce se ovdje organizovati akcija prikupljanja pomoci nego je rjesenje natjerati one kod kojih se nalaze sredstva za takve vrste pomoci da ih prosljede tamo gdje je to potrebno.
Jedan Abdurahman Malkic iz Srebrenice je sebi napravio kucetinu u Vogosci, obnovljena mu je kuca u Srebrenici a ovaj dedo zivi u supi. I sad ce vjerovatno neki reci "brzo ce Oktobar pa ce sve biti bolje". NECE!!! Jer sviju boli ona stvar za sirotinju i svi ti politicari gledaju samo sebe. Bez izuzetka svi do jednoga!!
Tek kada se ovakve price pojave na TV ekranima onda se kao daju u akciju ali iskljucivo radi svoje propagande i skupljanja politickih poena.
Pravljenje kuca ili nabvake materijala su stvari koje traze puno love ali zato pritisak na razne nacine i na prave adrese bi vjerovatno bio puno bolji nacin.
Ovakve slucajve bi trebalo pratiti a zatim ih slati na sve novinske i TV kuce, ambasade, drzavne institucije, humanitarne organizacije, vjerske zajednice i zasipati ih sa stotinama mailova i stotinama ovakvih tuznih prica. Mi smo ovdje isuvise mali za rjesavanje tako velikih problema ali drzava ima sredstva i moc da ih rjesava. Fali samo pritisak i bunt javnosti.
Za ovakve tragedije treba da se cuje i treba da se zna.
kako god naravno ja sam uz SAX i uz sve one koji razmisljaju o ljudima u nevolji.
anais_nin

Post by anais_nin »

papak_eliminator wrote:
Vingo wrote:Pa super. Nemam predstavu koliko kosta kad sam gradis...
kad sam gradis treba mnogo vise vremena...

postoji vise opcija:
- da forumashi kupe materijal i vlastorucno izgrade kucu (omladinska formashka akcija)
- da forumashi skupe novac i kupe covjeku montaznu kucicu koja je odlicnog kvaliteta
- da gospodin iz prvog posta i dalje bude beskucnik...

Kao sto rekoh, tema ima NE PROPUSTI oznaku, i potrudite se da je ne pretvorite u gradjevinsko-arhitektonsko prepucavanje.
Hvala i prijatno.
mislim da postoji vise opcija od toga....

npr. forumashi skupe novac, a dok skupljaju novac vec ugovore radove sa nekom gradjevinskom firmom u blizini ili kao sto rekog odgovarajucom organizacijom, i onda se to covjeku moze uraditi u rekordnom roku...

medjutim nije poenta ko je u pravu za sta god se odluci vecina ja cu akciju podrzati bilo finansijski, bilo vremenom i trudom....

i kao sto vec rekoh posto ima dovoljno forumasha koji imaju veze sa gradjevinskim poslovima zar nije najbolje da oni iznesu svoje misljenje....onoliko koliko sam ja upucena u gradjevinu, montazne kuce izgledaju kao brza opcija, ali su puno puno skuplje, i svejedno ce se neko na neki nacin morati bakcati sa radnicima da se covjeku pripremi teren, temelji itd itd.

a moje licno misljenje je ako cemo vec raditi nesto za zepu, umjesto samo ove jedne kuce da se organizujemo i izvrsimo neku akciju, neku vrstu pritiska da se ovim ljudima generalno omoguce makar osnovni zivotni uslovi....npr prisustvo doktora (pa makar jednom sedmicno) itd itd....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

anais_nin wrote:
i kao sto vec rekoh posto ima dovoljno forumasha koji imaju veze sa gradjevinskim poslovima zar nije najbolje da oni iznesu svoje misljenje....onoliko koliko sam ja upucena u gradjevinu, montazne kuce izgledaju kao brza opcija, ali su puno puno skuplje, i svejedno ce se neko na neki nacin morati bakcati sa radnicima da se covjeku pripremi teren, temelji itd itd.
...
najeftinija, tzv. HUMANITARNA varijanta izgradnje kuce je oko 750KM po kvadratnom metru, i kad se radi samo na jednoj kuci, treba do 30 dana da je dovrse, jer u humanitarnoj varijanti idu na malterisanje tako da treba vremena da se to osusi (mokri radovi :D ) , dok u skupljoj varijanti idu na oblaganje rigipsom.

Ne znam sta ste se uzbunili protiv montaznih kuca, pa u Mostru (ako se tako zove ono selo lijevo od ceste kad se ide za ZEnicu, pored visokog) imaju fine montazne kuce na sprat, jos uradjene u bosanskom stilu....
Last edited by mIRCerka on 09/03/2006 11:46, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:
anais_nin wrote:
...
najeftinija, tzv. HUMANITARNA varijanta izgradnje kuce je oko 750KM po kvadratnom metru, i kad se radi samo na jednoj kuci, treba do 30 dana da je dovrse, jer u humanitarnoj varijanti idu na malterisanje tako da treba vremena da se to osusi (morki radovi :D ) , dok u skupljoj varijanti idu na oblaganje rigipsom.

Ne znam sta ste se uzbunili protiv montaznih kuca, pa u Mostru (ako se tako zove ono selo lijevo od ceste kad se ide za ZEnicu, pored visokog) imaju fine montazne kuce na sprat, jos uradjene u bosanskom stilu....
Bosanci, ko fol prave kuce za vjecnost, pa im svejedno bivaju zapaljene i razvaljene svakih 40-50 godina.
Kuca treba da je lijepa, topla i da pristojno dugo traje.
Drumer

Post by Drumer »

mIRCerka wrote:
anais_nin wrote:
...
najeftinija, tzv. HUMANITARNA varijanta izgradnje kuce je oko 750KM po kvadratnom metru, i kad se radi samo na jednoj kuci, treba do 30 dana da je dovrse, jer u humanitarnoj varijanti idu na malterisanje tako da treba vremena da se to osusi (mokri radovi :D ) , dok u skupljoj varijanti idu na oblaganje rigipsom.

Necu se sloziti s tobom. Ova cijena po kvadratu sto ti spominjes je vise nego nerealna. Za 750 KM po kvadratu mozemo covjeku kupiti stan u Srebrenici pa nek se covjek fino useli u stan i kraj price. Gdje si dosla do te cijene ja neznam, al malo mi je to sumnjivo. Ja imam tacne podatke koliko kosta kuca dimenzija koje sam vec spomenuo. A za cijenu jedne montazne mozemo napraviti tri kuce. Sto je po meni puno logicnije. I kuca ovih dimenzija kad se imaju novci da se plate radnici se moze zavrsiti za 20 dana. Mokri radovi sto spominjes nemaju nikakve veze, jer gradjevinska sezona ce svakako pocet uskor...
Vingo

Post by Vingo »

...o tome svaki put pozelim napisat knjigu kad prolazim putem prema Bos. Brodu....

Montazna kuca traje dovoljno dugo da lijepo posluzi ovom covjeku za zivota...
Drumer

Post by Drumer »

mIRCerka wrote:
anais_nin wrote:
...

Sorry, povlacim ovu izjavu....Bez ljutnje molim...
Last edited by Drumer on 09/03/2006 12:21, edited 1 time in total.
anais_nin

Post by anais_nin »

mIRCerka wrote: najeftinija, tzv. HUMANITARNA varijanta izgradnje kuce je oko 750KM po kvadratnom metru, i kad se radi samo na jednoj kuci, treba do 30 dana da je dovrse, jer u humanitarnoj varijanti idu na malterisanje tako da treba vremena da se to osusi (mokri radovi :D ) , dok u skupljoj varijanti idu na oblaganje rigipsom.
ja stvarno nemam nista protiv montaznih kuca kao sto rekoh za sta god se vecina odluci ja cu to podrzati....ne znam cijene za humanitarnu gradnju, ali nemoguce mi je da su cijene u komercijalnoj izgradnji jeftinije od humanitarne.... :roll: ako je montazna opcija zaista jeftinija od izgradnje onda ok....ali ja raspolazem stvarno puno drugacijim informacijama....

uglavnom nebitno, da ne bismo nepotrebno odvlacili ovu diskusiju u pogresnom smjeru, poenta je pomoci covjeku, bitno je da se dogovorimo kako i preko koga cemo da skupljamo pare, da bi se sve ovo sto brze realizovalo....
Vingo

Post by Vingo »

Meni se cini da trebas pronaci sve humanitarne akcije koje su radjene na ovom forumu pa joj se izvinuti za ovo kao sto se nikad nikom nisi izvinuo....
Drumer

Post by Drumer »

Izvinjavam se za ovu zadnju izjavu.... Malo sam se zanio...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Drumer wrote: Meni se cini da ti hoces malo da zaradis na tudjoj muci.....
:roll:
Sva sreca, Bog je tu sve vidi i zna...

A informacije sam, za razliku od tebe, dobila u roku od 30 minuta telefonskim pozivima u Donji Vakuf, PROMO firma koja radi montazne kuce, i dvjema gradjevinskim firmama u Sarajevu.
A sto se MOJE ZARADE tice, radim na dva projekta, jedan poljoprivredni i jedan veterinarski, tako da ne dobijam ni feninga od gradjevine.
Bas ti hvala.
Vingo

Post by Vingo »

Tako :) A sad pravi budzet ko sto si i obec'o!
Drumer

Post by Drumer »

Vingo wrote:Meni se cini da trebas pronaci sve humanitarne akcije koje su radjene na ovom forumu pa joj se izvinuti za ovo kao sto se nikad nikom nisi izvinuo....
Nemam obicaj da se izvinjavam, jer potpuno stojim iza svega sto kazem, al eto u ovom slucaju se izvinjavam. Tema je skroz druga, ali ovo sto djevojka govori za 750 po kvadratu je nemoguca cijena i sa sigurnoscu tvrdim da nije istinita....U ovo sam 1000% siguran...
Drumer

Post by Drumer »

Vingo wrote:Tako :) A sad pravi budzet ko sto si i obec'o!
Ok stize za nekoliko minuta.....Tacno u fening....
Drumer

Post by Drumer »

mIRCerka wrote:
Drumer wrote: Meni se cini da ti hoces malo da zaradis na tudjoj muci.....
:roll:
Sva sreca, Bog je tu sve vidi i zna...

A informacije sam, za razliku od tebe, dobila u roku od 30 minuta telefonskim pozivima u Donji Vakuf, PROMO firma koja radi montazne kuce, i dvjema gradjevinskim firmama u Sarajevu.
A sto se MOJE ZARADE tice, radim na dva projekta, jedan poljoprivredni i jedan veterinarski, tako da ne dobijam ni feninga od gradjevine.
Bas ti hvala.
Evo sefice povuko sam ovu izjavu..Izvini jos jednom ako ti to ista predstavlja....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Drumer wrote:
Vingo wrote:Meni se cini da trebas pronaci sve humanitarne akcije koje su radjene na ovom forumu pa joj se izvinuti za ovo kao sto se nikad nikom nisi izvinuo....
Nemam obicaj da se izvinjavam, jer potpuno stojim iza svega sto kazem, al eto u ovom slucaju se izvinjavam. Tema je skroz druga, ali ovo sto djevojka govori za 750 po kvadratu je nemoguca cijena i sa sigurnoscu tvrdim da nije istinita....U ovo sam 1000% siguran...
Jel ti pricas o materijalu, ili cemu?
750 KM po sistemu KLJUC U RUKU je prosjek koji dobih.
Sa sve WC soljom i stalkom za peskir u hali.
Vingo

Post by Vingo »

Opet se mi naprdjujemo a nigdje gradjevinca.....Ja za pocetak nisam sigurna da mozemo skupiti 10,000....
Vingo

Post by Vingo »

Tx, papak :D
Last edited by Vingo on 09/03/2006 12:48, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:Opet se mi naprdjujemo a nigdje gradjevinca.....Ja za pocetak nisam sigurna da mozemo skupiti 10,000....
nije naprdjivanje.
Nayoves, provjeris.
Vodis racuna da sam materijal nec preci 10 hiljada, ali vodis racuna i o tome da su potrebne ruke, ne dvije vec minimum 6 ruku, znaci 3 covjeka...

itd itd....

najlakse je naci povoljne sanitarije, u Sirokom Brijegu ima distributer ne znam cije keramike...povoljno...
a imamo i FIS VITEZ...
edu

Post by edu »

podrzavam akciju!

ali..treba znati sljedece..do sada sam ucestvovao u dvije akcije..mircy zna vise podataka o tome koliko je love skupljeno u svakoj od tih akcija..jedna akcija je trajala oko mjesec dana..druga nesto krace..mislim da je pravljenje kuce..ili princip kljuc u ruke..preveliki zalogaj samo za forumase..bez nekog veceg sponozora..ili vise njih..mislim da se ovo nece moci realizovati..lijepo je pomoci..ali covjek ipak treba biti realan!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:Opet se mi naprdjujemo a nigdje gradjevinca.....Ja za pocetak nisam sigurna da mozemo skupiti 10,000....
pazi, javi ce se uskoro neko ko ce reci PA AKO BUDEMO IMALI PROJEKT MOCI CEMO APLICIRATI U AMBASADE I HUM. ORGANIZACIJE...

mnoge NVO su popushile sto se povratka i obnove kuca tice, jer su potrosili brdo para, a vecina se nije vratila kuci vec su ili prodali odmah ili poslali iznemogle starce da cuvaju kucu.
I vrlo vjerovatan odgovor od NVO bi bio NE RADIMO VISE PROJEKTE OBNOVE I POVRATKA ....
tako da ne treba racunati SAMO NA njihovu pomoc...
Drumer

Post by Drumer »

mIRCerka wrote:
Drumer wrote:
Jel ti pricas o materijalu, ili cemu?
750 KM po sistemu KLJUC U RUKU je prosjek koji dobih.
Sa sve WC soljom i stalkom za peskir u hali.
Da, pricam o materijalu. Vjerujem da si provjerila i da je to sto si dobila tacno po cijenama te firme koju si zvala. Ja imam specifikacije kuca svih dimenzija i evo sta sam dobio kada sam ubacio cijene jedne od firmi s kojom mi poslujemo, a cijene kod svih ostalih firmi su priblizne. Ukupna razlika moze biti od 500-1000 KM. Znaci cijena komplet materijala za citavu kucu dimenzija vec pomenutih ukljucujuci i sanitarije i sve sto se ugradjuje unutar jedne kuce jeste: 12, 698, 595 KM sa ukljucenim PDV-om. Pa ti sad izracunaj koliko kvadrata ima u tolikoj kuci i koliko ispadne kvadrat. Naravno dodaj tu jos recimo 3000 hiljade za 6 ruku i opet nije ni blizu 750 maraka. Nadam se da sam bio detaljan. P.S. Evo kao sto sam i obecao...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Eh, sad, pošto nas ima dovoljno zainteresiranih, hajde da se nekako konkretiziramo :)
Locked