Ne.danas wrote:a jel' ti stvarno mislis da je ovaj zakon donesen da se olaksa muka tih ljudi?davis.ba wrote:Pa šta treba čovjek da sa porodicom na ulici završi? Jel ti misliš da bi neko gradio tamo na okolnim brdima da mu nije muka?
Selo Sarajevo
- danas
e, pa onda...davis.ba wrote:Ne.danas wrote:a jel' ti stvarno mislis da je ovaj zakon donesen da se olaksa muka tih ljudi?davis.ba wrote:Pa šta treba čovjek da sa porodicom na ulici završi? Jel ti misliš da bi neko gradio tamo na okolnim brdima da mu nije muka?
- danas
pa ne znam, ali automatska legalizacija SVE gradnje na nepredvidjenim lokalitetima nije rjesenje... slucaj po slucaj, pa polako... a ovako, svi su "legalizovani", a znas i sam kome to ide u prilog. kretenu u mom komsiluku koji je na zadnjem spratu, i na vrhu zgrade "prosirio" svoj (vec veliki) stan, tako da sada ima 250 kvadrata. pa nije on isti kao neki siromah. a tretiraju se isto.davis.ba wrote:Pa šta bi ti sa tim ljudima? Kako bi ti to riješio?
-
Prenj
Ko je ovdje uopste spomenuo doticne?dizZaster wrote:Prenj, ova odluka ima 27. članova a ti se prihvatio prvog člana kao pijan plotaPrenj wrote:Evo odluke ...
http://www.ks.gov.ba/aktuelno/22.02.06.pdf
Dok se u Hrvatskoj ruse bespravno izgradjene kuce politicara na vlasti, generala, ... kod nas se takav nacin gradnje ovakvom odlukom ohrabruje.
Koja je svrha zakona u BiH?pročitaj odluku do kraja.
primjetio sam ako je u pitanju Meliha Alić, Haris Silajdžić ili SBiH
da imaš kompleks.uživaš da blatiš dotične u 90% slučajeva bez argumenata.
- Qler
neka im daju dozove da grade prema ilidzi dole... znas kolika je livada... ali jok.... oni hoce u centar grada! od rajlovca pa dole mogu praviti kuce kakve hoce i vjerujem da se moze naci i lokacija koja je dobra i planski se napraviti naselje... samo sto je njima ispod cast da stanuju dalje od 15min od centra..... davis.ba ti se fakat pravis naivan, da ne kazem nesto drugo....

siroko im polje.....

siroko im polje.....
-
Prenj
Primjer kako se sve moze kad se hoce ...
Vecernji list wrote: Na udaru 500 kuća
Naime, građevinski inspektori u pratnji policije i jučer su pred Večernjakovim reporterima lijepili trake s rješenjima o zabrani gradnje na više stotina objekata od ukupno 500, koliko ih je za rušenje u sljedećih nekoliko mjeseci najavila ministrica Marina Matulović-Dropulić.
Na Viru bi pod bagerima moglo završiti 100 kuća u zaštićenom obalnom pojasu 70 metara od mora, 200 kuća izvan zona gradnje, te oko 200 kuća uz državnu cestu 306, dok bi ostalo trebalo biti legalizirano prostornim planom.
-
No.1
Ovo je pisano u Vecernjaku i prosle godine ali nijedna kuca na Viru jos nije srusena nego sad im isto daju mogucnost da plate gradzevinsku sa malim doplatkom. Ne truj Raju Sa glupostima u HR veci lopovluk nego kod nasPrenj wrote:Primjer kako se sve moze kad se hoce ...
Naime, građevinski inspektori u pratnji policije i jučer su pred Večernjakovim reporterima lijepili trake s rješenjima o zabrani gradnje na više stotina objekata od ukupno 500, koliko ih je za rušenje u sljedećih nekoliko mjeseci najavila ministrica Marina Matulović-Dropulić.
Na Viru bi pod bagerima moglo završiti 100 kuća u zaštićenom obalnom pojasu 70 metara od mora, 200 kuća izvan zona gradnje, te oko 200 kuća uz državnu cestu 306, dok bi ostalo trebalo biti legalizirano prostornim planom.
-
Prenj
No.1 wrote:Ovo je pisano u Vecernjaku i prosle godine ali nijedna kuca na Viru jos nije srusena nego sad im isto daju mogucnost da plate gradzevinsku sa malim doplatkom. Ne truj Raju Sa glupostima u HR veci lopovluk nego kod nasPrenj wrote:Primjer kako se sve moze kad se hoce ...
Novi list wrote: GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS JUČER POČEO RUŠITI SVOJU BESPRAVNO SAGRAĐENU VILU
Rojs: Sagradit ću još veću kuću!
Iza rušenja kuće, uvjeren je Rojs, krije se strah da će on osobno organizirati prosvjede ako se Norac ne vrati iz Haaga
ZAGREB – General Ljubo Ćesić Rojs, uz potporu prijatelja i obitelji, jučer je započeo rušiti svoju bespravno sagrađenu kuću u Gradečaku Lijevom, na obronku poznatom kao »Mali Široki Brijeg«, na kojem će od danas započeti rušenje deset bespravnih kuća. U prijepodnevnim satima Rojsov je brat Jerko, vlasnik obližnje kuće koju također očekuje rušenje, pomagao skidati crijepove s krova.
Arsenal oružja
Inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, koji u Gradečak Lijevi dolaze danas ujutro, dopustit će svima koji žele bespravne objekte srušiti sami o svom trošku da tako i učine.
– Uvriježena je praksa da se kod rušenja bespravnih objekata investitoru da mogućnost da objekt sruši sam, pa nema razloga da tako ne bude i u Gradečaku Lijevom, rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Kata Gojić.
Atmosfera na brijegu s kojeg puca lijep pogled na istočni dio Zagreba mogla bi se nazvati opuštenom. Ljubo Ćesić i njegova žena Zdenk
Rojs prijavio nekretnine na ženu i kćer
Zanimljivo je da Rojsova vila na adresi Gradečak Lijevi 56 nije prijavljena na njega već na njegovu ženu Zdenku Ceković. Niti druga dva objekta u Gradečaku Lijevom koji su u vlasništvu obitelji i koji trebaju biti srušeni, nisu registrirani na Ljubu Ćesića. Kuća u Gradečaku 70 registrirana je na Anku Ćesić, a manji objekt 7,6 puta 6,1 metar na adresi Gradečak Lijevi bb registriran je na kćer Ivanu. Neslužbeno smo doznali da ni obližnja Šuškova vikendica koja će također biti srušena, nije prijavljena na obitelj Šušak.
a djelovali su pomireno s činjenicom da ostaju bez vile opremljene skupocjenim namještajem. Jučer ujutro navratila su i tri policajca da ga pitaju kakvo oružje posjeduje. Rojs sam priznaje da ima registriran arsenal od 18 komada oružja, mahom uspomene iz rata. Ćesić kaže da ga nitko iz aktualne vlasti nije kontaktirao osim potajno nekoliko HDZ-ovaca te da je za rušenje saznao od prijatelja iz interventne policije koji mu je javio da bi rušenje trebalo osiguravati čak 60 policajaca.
Velika antirojsovska zavjera
General Rojs uzbuđeno je tumačio novinarima da je ovo što mu se događa velika zavjera protiv njega koju predvodi »građevinska mafija«, premijer Sanader, ministrica Dropulić, biznismen Nikica Valentić, bivši ministar graditeljstva Jure Radić i Petar Đukan, bivši direktor Instituta građevinarstva. Svima se njima zamjerio jer može razotkriti njihove »prljave rabote«.
– Ja ću vam reći što se događa. Imam stan u Jurkovićevoj ulici. Prije nekog vremena 200 garaža je ostalo u mraku jer ljudi nisu plaćali struju. Ja jesam, ali tko me pita. Platio sam da mi Elektra u garažu postavi posebni sat i da mi vrate struju, ali jedna Srpkinja iz zgrade se žalila i to je opstruirano. Par dana kasnije smijenili su direktora Mladena Ježića koji je na tom mjestu godinama i to zato što mi je obećao struju. Oni žele da ja hodam u garaži u mraku pa da me netko udari šipkom k'o Zagija (generala Vladimira Zagorca, op. a.), pa da kažu to je obračun mafije, ispričao je Rojs i dodao: »Mene možete ubit', al' mog Antu uhvatiti nećete.« Iza rušenja kuće, uvjeren je, krije se strah da će on osobno organizirati prosvjede ako se Norac ne vrati iz Haaga.
– Cilj je detuđmanizacija države. HDZ sada treba odraditi taj posao i izručiti sve generale, al' ako misle da ću se odreći svoga Ante, onda se varaju. Sada mi je još miliji. Dunja i mali Ante dolaze ovdje svako malo. Nek' znaju da mi ne mogu ništa – sagradit ću još veću kuću, vikao je Rojs mašući rukama po zraku.
Nina DOMAZET
-
Prenj
http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=6222
Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva:
Jeste li, uza sve probleme, uspjeli zaustavili bespravnu gradnju?
Bitno smo je smanjili i ona je već postala sporadična pojava. Novim će se prostornim planovima moći legalizirati dio objekata, a ostale ćemo morati srušiti. Za eklatantne primjere bespravne gradnje vikendica na turističkom zemljištu, neće biti izbora - one će biti srušene. Umjesto da u turističkoj zoni budu hotel i drugi prateći sadržaji i da se zapošljava što više ljudi, dopuštala se gradnja beskrajnog niza vikendica i time onemogućavao pristup moru jer su ga uzurpirali privatni molovi i plaže. Imate i po 20 kilometara obale gdje ne možete pristupiti moru ako tamo nemate kuću.
Koliko je dosad objekata uklonjeno i koliko je taj posao koštao? Koliko se još novca planira utrošiti u to?
Naš proračun za tu namjenu godišnje iznosi oko 15 milijuna kuna. Ta sredstva, međutim, dobivamo natrag jer onima kojima se ruši, to se i naplaćuje. Bilo bi nam draže da svatko ruši sam jer bi ga to stajalo jeftinije, a mi ne bismo morali organizirati toliku operativu i čekati da nam se sredstva vrate. Dosad smo srušili oko 730 bespravno sagrađenih objekata.
Ministar Božidar Kalmeta tvrdi da je Vaše ministarstvo novim odnosom i vitalnim intervencijama uspjelo zaštititi hrvatsku obalu, biser Jadrana. Da nije bilo toga, tvrdi Kalmeta, za nekoliko godina više ne bismo imali obalu.
Točno. No, u to nije uključeno samo naše ministarstvo, nego je to zajednički posao. Vlada ima manje ministarstava nego prije i međusobno jako dobro surađujemo, pogotovo s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka s kojim smo na nekim zadacima vrlo usko vezani. Imamo potporu premijera dr. Ive Sanadera, jer je jedan od prioriteta Vladinog programa zaštita prostora i okoliša.
-
Pusur
Ja se samo pitam do akd ce nas politicari i ostali praviti ovcama i koliko dugo mi to mozemo sve trpiti? Onda se sjetim rata pa kontam kako smo to durali i bili sretni da je to sve stalo a ko bi reko da ce mir biti ovako strasan, jadan, smijesan, sljep....
Sve dok jednom ne pukne ali kako je krenulo jos dugo nece puknuti u BIH glavama i srcima.
Sve dok jednom ne pukne ali kako je krenulo jos dugo nece puknuti u BIH glavama i srcima.
-
davis.ba
Kako misliš pravim se naivan? Ja sam samo govorio da ima i drugih slučajeva. Ovaj primjer što sam spominjao niti je izgrađeno u centru, niti uopšte u gradu, ono što se makar smatra gradom.Qler wrote:neka im daju dozove da grade prema ilidzi dole... znas kolika je livada... ali jok.... oni hoce u centar grada! od rajlovca pa dole mogu praviti kuce kakve hoce i vjerujem da se moze naci i lokacija koja je dobra i planski se napraviti naselje... samo sto je njima ispod cast da stanuju dalje od 15min od centra..... davis.ba ti se fakat pravis naivan, da ne kazem nesto drugo....
siroko im polje.....
-
No.1
Vecernji List RUŠENJE NA VIRU Virani ogorčeni što su plaćali doprinose državi koja im sada ruši kućePrenj wrote:No.1 wrote:Ovo je pisano u Vecernjaku i prosle godine ali nijedna kuca na Viru jos nije srusena nego sad im isto daju mogucnost da plate gradzevinsku sa malim doplatkom. Ne truj Raju Sa glupostima u HR veci lopovluk nego kod nasPrenj wrote:Primjer kako se sve moze kad se hoce ...
Novi list wrote: GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS JUČER POČEO RUŠITI SVOJU BESPRAVNO SAGRAĐENU VILU
Rojs: Sagradit ću još veću kuću!
Iza rušenja kuće, uvjeren je Rojs, krije se strah da će on osobno organizirati prosvjede ako se Norac ne vrati iz Haaga
ZAGREB – General Ljubo Ćesić Rojs, uz potporu prijatelja i obitelji, jučer je započeo rušiti svoju bespravno sagrađenu kuću u Gradečaku Lijevom, na obronku poznatom kao »Mali Široki Brijeg«, na kojem će od danas započeti rušenje deset bespravnih kuća. U prijepodnevnim satima Rojsov je brat Jerko, vlasnik obližnje kuće koju također očekuje rušenje, pomagao skidati crijepove s krova.
Arsenal oružja
Inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, koji u Gradečak Lijevi dolaze danas ujutro, dopustit će svima koji žele bespravne objekte srušiti sami o svom trošku da tako i učine.
– Uvriježena je praksa da se kod rušenja bespravnih objekata investitoru da mogućnost da objekt sruši sam, pa nema razloga da tako ne bude i u Gradečaku Lijevom, rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Kata Gojić.
Atmosfera na brijegu s kojeg puca lijep pogled na istočni dio Zagreba mogla bi se nazvati opuštenom. Ljubo Ćesić i njegova žena Zdenk
Rojs prijavio nekretnine na ženu i kćer
Zanimljivo je da Rojsova vila na adresi Gradečak Lijevi 56 nije prijavljena na njega već na njegovu ženu Zdenku Ceković. Niti druga dva objekta u Gradečaku Lijevom koji su u vlasništvu obitelji i koji trebaju biti srušeni, nisu registrirani na Ljubu Ćesića. Kuća u Gradečaku 70 registrirana je na Anku Ćesić, a manji objekt 7,6 puta 6,1 metar na adresi Gradečak Lijevi bb registriran je na kćer Ivanu. Neslužbeno smo doznali da ni obližnja Šuškova vikendica koja će također biti srušena, nije prijavljena na obitelj Šušak.
a djelovali su pomireno s činjenicom da ostaju bez vile opremljene skupocjenim namještajem. Jučer ujutro navratila su i tri policajca da ga pitaju kakvo oružje posjeduje. Rojs sam priznaje da ima registriran arsenal od 18 komada oružja, mahom uspomene iz rata. Ćesić kaže da ga nitko iz aktualne vlasti nije kontaktirao osim potajno nekoliko HDZ-ovaca te da je za rušenje saznao od prijatelja iz interventne policije koji mu je javio da bi rušenje trebalo osiguravati čak 60 policajaca.
Velika antirojsovska zavjera
General Rojs uzbuđeno je tumačio novinarima da je ovo što mu se događa velika zavjera protiv njega koju predvodi »građevinska mafija«, premijer Sanader, ministrica Dropulić, biznismen Nikica Valentić, bivši ministar graditeljstva Jure Radić i Petar Đukan, bivši direktor Instituta građevinarstva. Svima se njima zamjerio jer može razotkriti njihove »prljave rabote«.
– Ja ću vam reći što se događa. Imam stan u Jurkovićevoj ulici. Prije nekog vremena 200 garaža je ostalo u mraku jer ljudi nisu plaćali struju. Ja jesam, ali tko me pita. Platio sam da mi Elektra u garažu postavi posebni sat i da mi vrate struju, ali jedna Srpkinja iz zgrade se žalila i to je opstruirano. Par dana kasnije smijenili su direktora Mladena Ježića koji je na tom mjestu godinama i to zato što mi je obećao struju. Oni žele da ja hodam u garaži u mraku pa da me netko udari šipkom k'o Zagija (generala Vladimira Zagorca, op. a.), pa da kažu to je obračun mafije, ispričao je Rojs i dodao: »Mene možete ubit', al' mog Antu uhvatiti nećete.« Iza rušenja kuće, uvjeren je, krije se strah da će on osobno organizirati prosvjede ako se Norac ne vrati iz Haaga.
– Cilj je detuđmanizacija države. HDZ sada treba odraditi taj posao i izručiti sve generale, al' ako misle da ću se odreći svoga Ante, onda se varaju. Sada mi je još miliji. Dunja i mali Ante dolaze ovdje svako malo. Nek' znaju da mi ne mogu ništa – sagradit ću još veću kuću, vikao je Rojs mašući rukama po zraku.
Nina DOMAZET
Ruše kuće sirotinji, a političari netaknuti
Autor FRANE ŠARIĆ
Ingrid Garacki, čije dijete boluje od leukemije, rušiti će se kuća
Ministrice Matulović-Dropulić, molim vas, ne rušite mi kuću na Viru! Kako ću svom sedmogodišnjem sinu koji ima leukemiju objasniti, kad nakon transplantacije koštane srži dođe na Vir, da nema kuće, da je sve u ruševini?" Molba majke bolesnog djeteta Ingrid Garacki, koja je došla za poslom na Vir, samo je jedna od tragičnih virskih priča. Njezina obitelj bespravno je sagradila kuću koju su prije nekoliko dana za rušenje označili građevinski inspektori.
Prijetnje bombama
Dvadesetak timova građevinskih inspektora već peti dan zatvara gradilišta i poziva u građevinski inspektorat investitore više stotina objekata na otoku, na kojem je oko 8000 bespravno sagrađenih kuća. Prema najavi Marine Matulović-Dropulić, do ljeta bi pod bagerima moglo završiti oko 500 objekata. Nakon jučerašnjeg Večernjakova napisa o dvjema obiteljima s invalidnom i bolesnom djecom koje su iz unutrašnjosti došle živjeti na Vir i koje prijete čak bombama i samoubojstvom budu li njihove kuće srušene, posjetili su ih mnogi s Vira koji su u sličnoj situaciji.
Sve su mi u Bosni porušili, a sad mi i ovdje žele srušiti rekla nam je Iva Karačić. U kući Hasana Velagića na Viru žive tri sina sa suprugama i sedmero unučadi. Čak 15 članova obitelji neće imati kamo sruše li im kuću.
Mi možemo samo u more ako se to dogodi. Ako sruše, i mene će srušiti u njoj, ali i ja ću nekog srušiti vikao je 75-godišnji Petar Potočki. U očaju i panici čule su se i prijetnje investora da će na sve moguće načine spriječiti prolaz bagerima virskim mostom.
Možda nećemo dići most u zrak, ali bageri ga neće proći rekao nam je jedan od bespravnih graditelja. Čule su se i ogorčene izjave na račun državne i lokalne vlasti, čak na račun Elektre, Porezne uprave i svih onih koji su uredno primali novac za priključke i doprinose.
Svi smo dali više od 20.000 kuna Elektri za doprinose. Za odovoz smeća plaćamo više nego u Zagrebu - kažu okupljeni.
Platili porez
Porezna uprava uzela je porez na građevinsko zemljište. Pa nije valjda da su i svi oni od nas uzimali novac na crno. Od nas su i te kako imali koristi. Što nas nisu zaustavljali kad smo počeli graditi, a ne sad kad samo sve uložili i kad više nemamo kamo? pitali su okupljeni na Viru. A riječ je o sirotinji, kažu. Naposljetku, što je s kućama političara Zdravka Tomca, Ante Đapića, Pavla Miljavca i obitelji Milinović koji su također gradili bez dozvola, a čije kuće građevinska inspekcija nije označila i nije zatvorila gradilište. Ministricu Marinu Matulović-Dropulić i premijera Ivu Sanadera pozvali su na veliki prosvjedni skup u subotu. Za rušenje su predviđene i brojne kuće mađarskih investitora.
-
No.1
Vecernji List RUŠENJE NA VIRU Virani ogorčeni što su plaćali doprinose državi koja im sada ruši kuće
Autor FRANE ŠARIĆ
znaci RUSE KUCE SIROTINJI A guzonjama ostaje Sto znaci Da je tvojoj LJUBLJENOJ Hrvatskoj veci lopovluk nego ovde I Vrijeme ti je da se preselis za Hrvatsku jer si ocito zaljubljen u nju
Autor FRANE ŠARIĆ
znaci RUSE KUCE SIROTINJI A guzonjama ostaje Sto znaci Da je tvojoj LJUBLJENOJ Hrvatskoj veci lopovluk nego ovde I Vrijeme ti je da se preselis za Hrvatsku jer si ocito zaljubljen u nju
-
rulja_20
a ne ne! i u Hrvatskoj je veliki lopovluk, nepotizam... to je istina. redovno pratim "u sridu", društveno-politički magazin na komercijalnoj tv @nova i emisija je vrlo kvalitetna. i baš prošli put bilo oko te gradnje. pazi ovo. tip ljudima pregradio CESTU. proširio svoje dvorište. mještani su izrevoltirani i njemu pregradili prilaz. vrlo vjerovatno da će ustrajati. al eto ni kod njih nije zlatno...
hebeš ga fukara uvijek naj..e, bilo gdje bilo kad...
hebeš ga fukara uvijek naj..e, bilo gdje bilo kad...
-
Prenj
Zaista, bice da na Viru sve sami socijalni slucajevi imaju kuce.No.1 wrote:Vecernji List RUŠENJE NA VIRU Virani ogorčeni što su plaćali doprinose državi koja im sada ruši kuće
Autor FRANE ŠARIĆ
Sirotinja i tamo, kao i ovdje, sluzi samo kao izgovor guzonjama na ili pri vlasti da proguraju svoje milionske projekte.
U istom clanku si nekako previdio i sljedeci detalj: "Za rušenje su predviđene i brojne kuće mađarskih investitora."
ili ovaj, sarajevski detalj:
Oslobodjenje wrote:Sasvim je dovoljno pomenuti slučaj betonskog monstruma na Breki, na koji smo dosad “potrošili” cijelo Oslobođenje. Tamošnji stanovnici su kriknuli još 2000. godine čim su vidjeli da se udaraju koci na JEDINI travnjak u kvartu. Pozvali su novinare, otrčali u Općinu/Opštinu, organizovali zbor stanara...
Rezultat? Dobar komad njihovog života u međuvremenu je utraćen u raznim inspekcijama, službama, biroima, kancelarijama, kabinetima, čekaonicama, hodnicima.. Jedne su sporove gubili, druge dobivali, jedne advokate plaćali, druge otpuštali, jedne zvaničnike dočekivali, druge ispraćali... Koliko su samo suza prolili, koliko riječi utrošli objašnjavajući da nekako, ipak, nije normalno graditi novu zgradu toliko blizu postojećoj... Uz to, čast demokraciji, toleranciji, i suživotu, ali njihovi stanovi su od svijetlih dvora postali tuneli. Sunce im je zaklonjeno. Baš kao što je i akademik Ejup Ganić učinio svojim komšijama.
-
meatoverhere
Vidite da se bespravna gradnja isplatila svima i da je ista u svari bila dio strategije za promicanje Sehera u svijetu.
Sarajevo
Mile Stojić
Iako je riječ Sarajevo više puta bila temom ove rubrike, aktualni povod zaista je nesvakidašnji: svjetski izdavač turističkih vodiča Lonely Planet u svom je novom izdanju The Cities Book naš grad proglasio 49. najboljim gradom na svijetu. Najboljim za život i za turiste. Autori Lonely Planeta izabrali su u toj kozmopolitskoj monografiji dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova. Na prvome je mjestu, naravno, Pariz, grad svjetlosti, dok je na drugom New York, metropola novca, moći i umjetnosti Zapada.
Na šestome mjestu je Rim, vječni grad, dok je na desetom Istanbul, biser na Bosforu. Osamnaesto mjesto zauzima Berlin, prijestolnica podijeljenih gradova, dok je na četrdesetoj poziciji Beč, carska Vijena, Goldene Apfel srednje Europe. Svega tri mjesta nakon Beča nalazi se Sarajevo, a šest mjesta nakon Sarajeva smješten je Dubrovnik, Venecija južnog Jadrana.
Ostali gradovi jugoistočne Europe mnogo su niže rangirani - Zagreb zauzima sto dvadeset peto, a Beograd sto četrdeset treće mjesto. Agresija na Sarajevo otkrila je naš grad i približila ga zapadnom svijetu i, ma šta god Sarajlije o ovome mislile, učinila ga jednim od njegovih centara. Od susjeda i Europljana stoljećima opisivan kao tamni vilajet, Sarajevo se u vrlo kratkom roku pretvorilo u najatraktivniji grad jugoistočne Europe.
Imenica Sarajevo na turskom (saraj-ovasi) znači dvorac, zamak u polju. Mjesto se prvi put spominje 1379. godine, i to kao širi prostor na području sadašnjega grada pod imenom Vrhbosna. Sarajevo se urbano počelo razvijati sredinom 15. stoljeća kada je turski plemić Isha-beg Isaković gradnjom brojnih vjerskih, kulturnih i javnih građevina osigurao utvrđivanje grada na obali Miljacke, koji je nedugo potom postao glavni trgovački centar i raskršće putova, mjesto susreta kršćanstva, islama i judaizma.
U osamnaestom stoljeću grad dobija nadimak "Damask na Zapadu", a putopisci ističu i ljepotu njegove prirode i okoline. U devetnaestom stoljeću, dolaskom Austro-Ugarske Sarajevo doživljava svoju preobrazbu, pretvarajući se iz orijentalnog u moderni zapadnoevropski grad. U povijesti dvadesetog stoljeća ostat će upisan po dva rata - 1914. u gradu je organiziran tzv. Sarajevski atentat, a 1992. sam grad je postao metom divovskog atentata Karadžićevih atentatora, čija će zvjerstva i brutalnost pokušati uništiti i samu dušu grada.
Ali uzaman. Tek danas Sarajevo postaje, kako bi rekao Sidran, "ostrvo u srcu svijeta", planetarni centar kulture, književnosti, glazbe i filma.
Miljenik i mezimče Zapada.
Sarajevo
Mile Stojić
Iako je riječ Sarajevo više puta bila temom ove rubrike, aktualni povod zaista je nesvakidašnji: svjetski izdavač turističkih vodiča Lonely Planet u svom je novom izdanju The Cities Book naš grad proglasio 49. najboljim gradom na svijetu. Najboljim za život i za turiste. Autori Lonely Planeta izabrali su u toj kozmopolitskoj monografiji dvjesto najzanimljivijih, najprivlačnijih, najizazovnijih i za život najugodnijih gradova. Na prvome je mjestu, naravno, Pariz, grad svjetlosti, dok je na drugom New York, metropola novca, moći i umjetnosti Zapada.
Na šestome mjestu je Rim, vječni grad, dok je na desetom Istanbul, biser na Bosforu. Osamnaesto mjesto zauzima Berlin, prijestolnica podijeljenih gradova, dok je na četrdesetoj poziciji Beč, carska Vijena, Goldene Apfel srednje Europe. Svega tri mjesta nakon Beča nalazi se Sarajevo, a šest mjesta nakon Sarajeva smješten je Dubrovnik, Venecija južnog Jadrana.
Ostali gradovi jugoistočne Europe mnogo su niže rangirani - Zagreb zauzima sto dvadeset peto, a Beograd sto četrdeset treće mjesto. Agresija na Sarajevo otkrila je naš grad i približila ga zapadnom svijetu i, ma šta god Sarajlije o ovome mislile, učinila ga jednim od njegovih centara. Od susjeda i Europljana stoljećima opisivan kao tamni vilajet, Sarajevo se u vrlo kratkom roku pretvorilo u najatraktivniji grad jugoistočne Europe.
Imenica Sarajevo na turskom (saraj-ovasi) znači dvorac, zamak u polju. Mjesto se prvi put spominje 1379. godine, i to kao širi prostor na području sadašnjega grada pod imenom Vrhbosna. Sarajevo se urbano počelo razvijati sredinom 15. stoljeća kada je turski plemić Isha-beg Isaković gradnjom brojnih vjerskih, kulturnih i javnih građevina osigurao utvrđivanje grada na obali Miljacke, koji je nedugo potom postao glavni trgovački centar i raskršće putova, mjesto susreta kršćanstva, islama i judaizma.
U osamnaestom stoljeću grad dobija nadimak "Damask na Zapadu", a putopisci ističu i ljepotu njegove prirode i okoline. U devetnaestom stoljeću, dolaskom Austro-Ugarske Sarajevo doživljava svoju preobrazbu, pretvarajući se iz orijentalnog u moderni zapadnoevropski grad. U povijesti dvadesetog stoljeća ostat će upisan po dva rata - 1914. u gradu je organiziran tzv. Sarajevski atentat, a 1992. sam grad je postao metom divovskog atentata Karadžićevih atentatora, čija će zvjerstva i brutalnost pokušati uništiti i samu dušu grada.
Ali uzaman. Tek danas Sarajevo postaje, kako bi rekao Sidran, "ostrvo u srcu svijeta", planetarni centar kulture, književnosti, glazbe i filma.
Miljenik i mezimče Zapada.
-
Prenj
Oslobodjenje wrote:
Brojne luksuzne vile izgrađene u vodozaštitnoj zoni
Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Larry Butler posjetio je u četvrtak općinu Ilidža. Razgovarajući sa načelnikom Amerom Ćenanovićem i njegovim saradnicima, Butler je stanje u ilidžanskoj Općini ocijenio nezadovoljavajućim.
Rijeke zatrpane hrpama smeca
“Vidim da se vlasti ove općine bezuspješno bore sa problemom masovne nelegalne izgradnje stambenih objekata. Luksuzne vile su izgrađene upravo u vodozaštitnoj zoni, a rijeke su zatrpane ogromnim hrpama smeća. Vrelo Bosne je mjesto odakle građani Sarajeva dobijaju vodu koju piju. Zašto bi oni pili vodu sa izvorišta na kojima ljudi nezakonito grade kuće. Znamo da tokom vikenda Vrelo Bosne posjeti oko hiljadu građana, ali tamo nema javnih toaleta. Kada drugi put budete pili vodu iz česme, zamislite gdje su ti ljudi za vrijeme boravka na ovom izletištu išli u toalet”, upozorio je Batler, te dodao:
“Prvo mjesto koje sam posjetio kada sam prije godinu došao u Sarajevo bilo je Vrelo Bosne. Rečeno mi je da je to jedan od dragulja ove zemlje. I mogao bi to biti, a i trebao bi biti jedan od dragulja. Kada idete prema Vrelu Bosne, prolazite pored minskih polja. To nije imidž turizma koji biste željeli predstaviti svojim građanima, a još manje strancima”.
Prilikom obilaska vodozaštitnih područja na Ilidži
Načelniku i njegovim saradnicima on je poručio: “Ako je neka bogata osoba svoju kuću izgradila u vodozaštitnoj zoni, zaustavite tu gradnju i srušite objekat. Nemojte ubuduće prolaziti pored ovog mjesta gledajući sve ovo smeće u vodi koju pijete”.
U narednih šest mjeseci zamjenik visokog predstavnika obići će i druge općine kako bi dao podršku njihovim rukovodstvima.
“Nadam se da će i građani Ilidže reći dosta je. Dosta je bogataša koji grade luksuzne vile, dosta je hotela koji su centri organiziranog kriminala... Međunarodna zajednica neće ih zaštititi od njihovog lošeg izbora. Općinski izbori su tek za dvije godine, ali političke stranke koje stoje iza svojih kandidata ili izabranih načelnika moraju osigurati da njihovi izabrani kandidati ispune obećanja koja su dali”, naglasio je Butler.
Loše finansijske mogućnosti Općine
Načelnik Ćenanović kazao je da je glavni problem Općine loša finansijska mogućnost.
“Da je Općina bila u finansijskoj mogućnosti i da je to bila njena nadležnost, budite sigurni da bi ovaj prostor bio i ranije deminiran. Mi smo ove godine iz skromnog budžeta izdvojili 100 hiljada maraka za deminiranje miniranog područja Vrela Bosne. Da je naša nadležnost, mi bi davno riješili pitanje vodosnabdijevanja Rakovice, a i vodozaštitna zona bi bila u drugoj poziciji”, pojasnio je Ćenanović.
- uvjek dobar gost
Grad koji volim neizmjerno vene, sve ono sto je u njemu smatrano simbolom propada. Imali smo Olimpijadu, grad je sijao, svi smo nekako imali dušu, nekad poslije je došla agresija. U opsadi smo pokazali karakter, ponos, tvrdoglavost, snalažljivost, mudrost i još šta ne....
Jedva smo čekali mir, došao je i on , a sa njim i neki novi ljudi puni nekih para i ideja, svašta su nam u našem ljepom gradu napravili. Gradske vlasti umjesto da poslije rata poruše bar 50% divlje gradnje i naprave mnoštvo spotrskih i banjskih objekata za rehabilitaciju i oporavak napaćenih stanovnika, oninama prave neke druge "potrebnije" objekte i dešava se nešto suprotno. Kontam danas ima više stanovnika po rubnim djelovima grada nego nas u "gradu", divlja gradnja cvjeta, a niču objekti koji narušavaju gradsku harmoniju...........
Zar se nijedan ljep objekat nije mogao napraviti na Vrelu Bosne il Stojčevcu, il što Pionirska dolina vene godinama, zar ne Trebeviću nije bio niko od ovih naših političara, zar niko od hvaljenih gradskih činovnika nikad ne provodi vrijeme na ulicama grada il njegovoj okolini il se svi oni vozaju samo u svojim skupim autima, ma to je kontam istina. Oni prije rata nisu živjeli u našem gradu svi su sljegli odnekud i sad se ponašaju kao da su u svojim rodnim mjestima, samo što imaju gutu para i velika auta, a traktorski maniri im ostali.
To sve zaključujem dok gledam oko sebe, dok gledam buvljak u Ferhadiji, smeće u Miljackoj, nedovršene objekte širom grada, unakažena izletišta, zapušten Stari grad,divlju gradnju, nepropisno parkirana auta svuda i svakuda il farsu kopanja i prekopavanja grada.
Bez imalo organizacije i vizije se kopa i gradi po Sarajevu. U svim naseljima nestaju zelene površine i niču velike piljare i kojekakvi neboderi.... i šta još sve ne. Pa u bivšem sistemu za 50. godina grad jeste izgubio mnogo od svoje ljepotre ali je ponešto i dobio, u ovih proteklih desetak godina Sarajevo je unakaženo, a nepismeni ili polupismeni kvazi političari i gradski činovnici vrše urbicid nad našim gradom, mi lagano no sigurno postajemo najveća provincija u Europi................
Ovo pišem jer se nadam boljem, a boli me ono što vidim.
Vrijeme je da se krene !!!!
Jedva smo čekali mir, došao je i on , a sa njim i neki novi ljudi puni nekih para i ideja, svašta su nam u našem ljepom gradu napravili. Gradske vlasti umjesto da poslije rata poruše bar 50% divlje gradnje i naprave mnoštvo spotrskih i banjskih objekata za rehabilitaciju i oporavak napaćenih stanovnika, oninama prave neke druge "potrebnije" objekte i dešava se nešto suprotno. Kontam danas ima više stanovnika po rubnim djelovima grada nego nas u "gradu", divlja gradnja cvjeta, a niču objekti koji narušavaju gradsku harmoniju...........
Zar se nijedan ljep objekat nije mogao napraviti na Vrelu Bosne il Stojčevcu, il što Pionirska dolina vene godinama, zar ne Trebeviću nije bio niko od ovih naših političara, zar niko od hvaljenih gradskih činovnika nikad ne provodi vrijeme na ulicama grada il njegovoj okolini il se svi oni vozaju samo u svojim skupim autima, ma to je kontam istina. Oni prije rata nisu živjeli u našem gradu svi su sljegli odnekud i sad se ponašaju kao da su u svojim rodnim mjestima, samo što imaju gutu para i velika auta, a traktorski maniri im ostali.
To sve zaključujem dok gledam oko sebe, dok gledam buvljak u Ferhadiji, smeće u Miljackoj, nedovršene objekte širom grada, unakažena izletišta, zapušten Stari grad,divlju gradnju, nepropisno parkirana auta svuda i svakuda il farsu kopanja i prekopavanja grada.
Bez imalo organizacije i vizije se kopa i gradi po Sarajevu. U svim naseljima nestaju zelene površine i niču velike piljare i kojekakvi neboderi.... i šta još sve ne. Pa u bivšem sistemu za 50. godina grad jeste izgubio mnogo od svoje ljepotre ali je ponešto i dobio, u ovih proteklih desetak godina Sarajevo je unakaženo, a nepismeni ili polupismeni kvazi političari i gradski činovnici vrše urbicid nad našim gradom, mi lagano no sigurno postajemo najveća provincija u Europi................
Ovo pišem jer se nadam boljem, a boli me ono što vidim.
Vrijeme je da se krene !!!!