Religija je opijum za narod

Rasprave o vjerskim temama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

janus wrote:
s vama dvome bih i ja na kahvu

8)
AKO SKINES 'OCALE...da te k'o ljudi pogledamo u oci...moze! :)
janus

Post by janus »

vazda go na puchini istine zeno...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

janus wrote:vazda go na puchini istine zeno...
...jak vjetar tamo pushe...cuvaj se :)
sibelius

Post by sibelius »

'heroin je opijum za narod'

mad max :D
shtula

#30 Re: Religija je opijum za narod

Post by shtula »

to je Maksova ateisticka, ima i religija je keva za slabe od Nicea, ali kad uzmes da su ateisticki socialni pokusaji Francuska revolucija, Komunisticka revolucija, socialni nacionalisam neopstoivi, dobijas kosto je pocesto receno da je religija important fiber of sociaty
Gat'Gor

#31 Re: Religija je opijum za narod

Post by Gat'Gor »

Sve u mjeri.
SenQ

#32 Re: Religija je opijum za narod

Post by SenQ »

Sve je opijum, svatko od nas puni srca, misli, tjelesno na razne nacine i svim i svačim.

Samo religija je najbolji opijum, ne kosta puno a dobijas sve! :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: Religija je opijum za narod

Post by Truba »

jaoj teme :roll:

sad me ovo savršeno ne interesuje

bitan je osobni život i sreća i samo na tom planu možemo djelovati :) i nešto promijeniti
Milefromneigborhood

#34 Re: Religija je opijum za narod

Post by Milefromneigborhood »

The James Randi Educational Foundation (JREF) is a Fort Lauderdale, Florida non-profit organization founded in 1996 by magician and skeptic James Randi. The JREF's mission includes educating the public and the media on the dangers of accepting unproven claims, and to support research into paranormal claims in controlled scientific experimental conditions.

The organization offers a prize of one million U.S. dollars which it will pay out to anyone who can demonstrate a supernatural or paranormal ability under agreed-upon scientific testing criteria. The JREF also maintains a legal defense fund to assist persons who are attacked as a result of their investigations and criticism of people who make paranormal claims.

Eto pa dokazite nešto od vaših tvrdnji i obogatite se milionče zagarantovano :D
arte.fakt

#35 Re: Religija je opijum za narod

Post by arte.fakt »

jeste slazem se religija je opijum , i to kakav opijum , toliko sam opijen da nikome ne zelim zlo da ne zabadam nos u tudje zivote i probleme ,nastojim da svojim radom i zalaganjem doprinesem drustvu i narodu kojem zivim, nastojim da zelim svakom covjeku isto sto i sebi , i to sve opijen tim opijumom ...
jaca-maca

#36 Re: Religija je opijum za narod

Post by jaca-maca »

Nazalost, drustvo ne moze funkcionistati bez religije, htjeli mi to ili ne. Ako nema religije, nema ni civilizacije :cry:
cikafe

#37 Re: Religija je opijum za narod

Post by cikafe »

arte.fakt wrote:jeste slazem se religija je opijum , i to kakav opijum , toliko sam opijen da nikome ne zelim zlo da ne zabadam nos u tudje zivote i probleme ,nastojim da svojim radom i zalaganjem doprinesem drustvu i narodu kojem zivim, nastojim da zelim svakom covjeku isto sto i sebi , i to sve opijen tim opijumom ...
a klip... nisi ni ilahiju kakvu postavio... ofalio se brate! :lol:
ljubav_aha

#38 Re:

Post by ljubav_aha »

Atomic Punk wrote:Ja mislim da treba razlikovati religiju od eventualnog postojanja neke natprirodne inteligencije, nazovimo je Bog.
Religija je nanjela nevjerovatno zlo milijardama ljudi kroz istoriju sve do danas. To ipak ne iskljucuje postojanje Boga. Moguce je da su sve religije pogresan pokusaj da se Bog shvati i opise. Neki od najvecih mozgova covjecanstva su vjerovali u Boga npr. Enstein i Stephen Hawking - najveci fizicar danasnjice. Ali oni se nisu smatrali pripadnicima nekih religija nego su samo vjerovali u neku vrstu inteligencije sto se opet zasnivalo na njihovom radu. Ta inteligencija je po takvim ljudima neutralna u odnosu na svakodnevni covjekov zivot i opcenito na stvari koje ljudi slobodnom voljom sprovode.
To znaci da su ljudi sami stvorili religiju i izmislili kojekakve obicaje i teorije.
Slazem se da je religija opijum za mase ali pitanje je sta bi se desilo kad bi se ljudima oduzela ta vjera u nesto dobro i strah od neke nevidljive kazne. Mozda bi postali jos gori.

:-D :thumbup:
wild roses

#39 Re: Religija je opijum za narod

Post by wild roses »

Atomic Punk wrote:Ja mislim da treba razlikovati religiju od eventualnog postojanja neke natprirodne inteligencije, nazovimo je Bog.
Religija je nanjela nevjerovatno zlo milijardama ljudi kroz istoriju sve do danas. To ipak ne iskljucuje postojanje Boga. Moguce je da su sve religije pogresan pokusaj da se Bog shvati i opise. Neki od najvecih mozgova covjecanstva su vjerovali u Boga npr. Enstein i Stephen Hawking - najveci fizicar danasnjice. Ali oni se nisu smatrali pripadnicima nekih religija nego su samo vjerovali u neku vrstu inteligencije sto se opet zasnivalo na njihovom radu. Ta inteligencija je po takvim ljudima neutralna u odnosu na svakodnevni covjekov zivot i opcenito na stvari koje ljudi slobodnom voljom sprovode.
To znaci da su ljudi sami stvorili religiju i izmislili kojekakve obicaje i teorije.
Slazem se da je religija opijum za mase ali pitanje je sta bi se desilo kad bi se ljudima oduzela ta vjera u nesto dobro i strah od neke nevidljive kazne. Mozda bi postali jos gori.
Nije religija nanjela zlo, već su ljudi ti koji su zli ili dobri ili jedno i drugo.
Šta sad znači to što su Enstein i Stephen Hawking vjerovali u Boga, oni su naučnici i zašto bi njihovo svatanje bilo od značaja za razumijevanje Boga, nisu poslanici, ako su naučnici. Slažem se da je prirodno da ljudima dođe čovjek koji će ih upućivati, opominjana na postojanje Boga, ali zašto bi to bili naučnici, zašto bi se njihovi lični stavovi ili mišljenja o Bogu uzimala kao mjerodavna.
bailaor

#40 Re:

Post by bailaor »

komi wrote:pa nije moj posao

8)

oni se rukuju međusobno i sa profiterima

to je božji namjesnik na zemlji

al malo morgen
To mozda u katolicanstvu, al u islamu nema bozijeg namjesnika na zemlji.
nista novo

#41 Re: Re:

Post by nista novo »

bailaor wrote:
komi wrote:pa nije moj posao

8)

oni se rukuju međusobno i sa profiterima

to je božji namjesnik na zemlji

al malo morgen
To mozda u katolicanstvu, al u islamu nema bozijeg namjesnika na zemlji.
Da, da islam je idealan...
HZArnel

#42 Re: Re:

Post by HZArnel »

nista novo wrote:Da, da islam je idealan...
bas tako,svaka cast :thumbup:
Comrad

#43 Re: Religija je opijum za narod

Post by Comrad »

Sve religije bi bile ok da su ostale na pragovima onih kojih su ih prakticirali. Medjutim, svi znamo sta se desava. Ljudi je debelo iskoristavaju i zato sam siguran da ove danasnje relije propasti, dopi*it ce narodu da ga neko handri u ime boga. Isto kao sto su i oni grčki bogovi. :D

Evo malo i citata Einsteina:
Ono što ste pročitali o mojim religijskim uvjerenjima bila je, dakako, laž, i ta se Laž sustavno ponavlja. Ja ne vjerujem u osobnog Boga i nikad to nisam poricao, već sam to jasno govorio. Ako u meni postoji nešto što se može nazvati religio­znim, onda je to bezgranično divljenje ustrojstvu svijeta u mjeri u kojoj ga naša znanos može razotkriti.

Ja sam duboko religiozan nevjernik. To je na neki način nova vrsta religije. Nikad nisam nametao Prirodi svrhu ili cilj ni bilo što drugo što bi se moglo protu­mačiti antropomorfski.

Ja u Prirodi vidim veličanstveno ustrojstvo koje možemo pojmiti samo vrlo površno i to mora umnu osobu ispuniti osjećajem poniznosti. To je istinski religiozan osjećaj koji nema nikakve veze s misticizmom.

Ideja o osobnom Bogu sasvim mi je strana i čak mi se čini naivnom.
fatamorgana

#44 Re: Religija je opijum za narod

Post by fatamorgana »

Evo nadjoh na Wikiju cijeli Marxov citat : "Religija je jecaj potlačenog bića, osjećaj jednog svijeta bez srca, duh jednog stanja u kome nema duha. Ona je opijum naroda."
arzuhal

#45 Re: Religija je opijum za narod

Post by arzuhal »

'ta će Marks...Image

vid' mu brade, pravi vehbos, nanem'...Image
piupiu

#46 Re: Religija je opijum za narod

Post by piupiu »

fatamorgana wrote:Evo nadjoh na Wikiju cijeli Marxov citat : "]Religija je jecaj potlačenog bića, osjećaj jednog svijeta bez srca, duh jednog stanja u kome nema duha. Ona je opijum naroda."
:thumbup:
arzuhal

#47 Re: Religija je opijum za narod

Post by arzuhal »

piupiu wrote:
fatamorgana wrote:Evo nadjoh na Wikiju cijeli Marxov citat : "]Religija je jecaj potlačenog bića, osjećaj jednog svijeta bez srca, duh jednog stanja u kome nema duha. Ona je opijum naroda."
Image
piupiu

#48 Re: Religija je opijum za narod

Post by piupiu »

arzuhal wrote:
piupiu wrote:
fatamorgana wrote:Evo nadjoh na Wikiju cijeli Marxov citat : "Religija je jecaj potlačenog bića, osjećaj jednog svijeta bez srca, duh jednog stanja u kome nema duha. Ona je opijum naroda."
Image
Haj', dobro ... religija je ekstaticni uzdah nade potlacenog bica ... moze li tako??? :D
kojeime

#49 Re:

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 17:05, edited 1 time in total.
dr.Gonzo

#50 Re: Religija je opijum za narod

Post by dr.Gonzo »

Meni se smislenijom cini izjava da je religija pacebo za mase :evil:
Post Reply