Kraj sna o Velikoj Srbiji III

Herc

Post by Herc »

zavrzlama wrote:MAnite se ljudi ljudi radovanju tudoj nesreci,jest da je srbija puno sranja napravila u BIH,ali nezavisnost kosova je najgora opcija za BIH. Molit dragog boga da se kosovo proglasi kakvom autonomijom u sastavu srbije,sve ostalo ce se prije ili kasnije prelomit preko BIH.Ko ce smiriti srpske seceoniste u BIH ako kosovo dobije nezavisnost.

Kad bi me neko pitao da biram izmedu nezavisnosti kosova ili da opstane rs,prije bi izabrao opstanak rs-a nego da kosovo dobije nezavisnost...daleko manja steta po BIH(iako sam smrtni zagovornik ukidanja entiteta).
Ma kakvo Kosovo i RS.To se ne moze uopste porediti.Dok Kosovo postoji od vijeka-vijekova,RS je nastala etnickim ciscenjem u ovom ratu i genocidom.Niti bi medunarodna zajednica ikada priznala RS,niti bi se oni mogli odvojiti jer bi to automatski znacio novi rat.Mislis da bi neko dozvolio da se odvoji Srebrenica,Banja Luka,heh.Pa siguran sam da bi se cijela dijaspora vratila.Ali to je naucna fantastika,do toga jednostavno nece doci i ne treba se previse zamarati.
Reina

Post by Reina »

Kad se odvoji Crna gora ,
to je KRAJ, KRAJ, velikog sna Image
dinash

Post by dinash »

srbija je k'o NOKIA.
sa svakom novom verzijom manja i manja.

8)
danas

Post by danas »

mIRCerka wrote:
ko ce kome sta uraditi??
dok se uhavizaju u svijetu sta se desava, eto nama rata opet..jer rat, kao ni pticija gripa, nema pasos i ne prelazi granicu preko kontrolisanog prijelaza...a nece evropa primiti izbjeglice, vec ce i dalje nastaviti dolaziti nama...
i eto ti belaja...
de pojasni.
ko ce to ponovo ratovati u BH?
tacnije, ko ce inicirati sukobe od kojih strahujes?
Mahalac

Post by Mahalac »

Za rat je potrebno dvoje :D
da pamtis

Post by da pamtis »

:D jao logike tito dragi :D
Kad bi me neko pitao da biram izmedu nezavisnosti kosova ili da opstane rs,prije bi izabrao opstanak rs-a nego da kosovo dobije nezavisnost.
ne mogu da vjerujem :D
daleko manja steta po BIH
ukine se RS, i onda se odcijepe gradovi u kojima su srbi vecina :-) :-) ne kontam :D po toj logici i ja svoju avliju mogu da proglasim nezavisnom drzavom 8-)

hocu i ja da imam svoju cevap republiku :D :D zastavu i himnu :D
Kad se odvoji Crna gora ,
to je KRAJ, KRAJ, velikog sna
u Vojvodini ima puno problema.......
Prenj

Post by Prenj »

Mahalac wrote:Za rat je potrebno dvoje :D
Nedostaje ti i "mirno spavajte, rata nece biti" :D
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:

cujemo se, cujemo :D
da pamtis

Post by da pamtis »

Prenj wrote:
Mahalac wrote:Za rat je potrebno dvoje :D
Nedostaje ti i "mirno spavajte, rata nece biti" :D
"imamo 90 hiljada naoruzanih zaleni beratki"
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Da ima pravde u svijetu,ne bi u bih bilo ni jednog entiteta....zato okanimo se razmisljanja pravda je na nasoj strani....kosovo nema veze sa BIH..ali svjetski interesi obicno pogadaju male zemlje..pa nije iskljuceno da ovi pregovori o statusu kosova malo se ne dotaknu i BIH.A to da bi bilo rata u slucaju da se pokusa rs odvojiti od BIH je lako moguce samo se postavlja pitanje dali radi nekih par gradova i sela koji se nalaze u rs ,se isplati ratovati i podijeliti BIH.Mnogi neprijatelji BIH se i raduju novom ratu da se dokaze kako nije moguc suzivot u BIH,da se sad ponudi rs-u nezavisnost oni bi bili s[premni dati pola sadasnje teritorije rs-a samo da se taj dio pripoji srbiji.U hrvatskoj je skoro milion srba platilo cijenu neke srbijanske strategije ,stvaranja velike srbije,a sta bi im znacilo da izdaju pola rs-a samo da onu drugu polovicu pripoje srbiji i opravdaju se kod svojih gradana da nisu svi ratovi izgubljeni....nesto su eto i dobili.

Ipak ce se kosovo rijesiti ...nekim sistemom kao Hong Kong....zaledice sve za narednih 50 godina....siptari ce umisljati da imaju drzavu....a srbi se nadat nekim povoljnim prilikama u svijetu da polome siptare i uzmu kosovo pod svoje .Valjda ce BIH dotle ,zalijecit rane pa nas nece interesovati kasnije rasplet u tom podrucju.
turbo_duck

Post by turbo_duck »

sta je ovdje laz a sta istina??ko gdje sta?
ma te neke nebuloze o 2/3 glasackog tijela na strani radikala i njima slicnih u Srbiji... ali nije to tema ;)
da pamtis

Post by da pamtis »

Ipak ce se kosovo rijesiti ...nekim sistemom kao Hong Kong....zaledice sve za narednih 50 godina....siptari ce umisljati da imaju drzavu....a srbi se nadat nekim povoljnim prilikama u svijetu da polome siptare i uzmu kosovo pod svoje .Valjda ce BIH dotle ,zalijecit rane pa nas nece interesovati kasnije rasplet u tom podrucju
"od danas smo svi drugovi albanci " drug Tito Kosovo.... :D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Za rat je potrebna lova, a toga u Srbiji vise nema. Nemaju Jugoslovenske racune da ih prazne kako hoce. Upaliti tenk danas kosta mnogo vise nego sto je kostalo 92-ge. Para niko nema ni u BIH, da bi bio u stanju pokrenuti bilo kakvu vojnu akciju. Po mom misljenju, cinjenica da smo kokuzi i da nam fragmentirane nacionalne ekonomije gotovo pa ne postoje, nam u stvari ide u prilog. Metak je marka (barem bio), a maraka nigdje :D (pokradene, procerdane...) Jedini ljudi s lovom su profiteri i mafijasi. Nesto ne mogu da zamislim novopecene milionere kako doniraju pare za rat. Njihove su pare u inozemnim racunima, ili u obliku nekretnina, i vec ih vidim kako bjeze na znak prve opasnosti. So, no sekirli...be hairli.... :D
bajadera

Post by bajadera »

[quote="zavrzlama"]Ipak ce se kosovo rijesiti ...nekim sistemom kao Hong Kong....zaledice sve za narednih 50 godina...[/quote]

Uf, pretjera ga s tih 50 godina... ako ste pratili vijesti, Boris Tadic je trazio moratorijum na (ipak samo) [b]20[/b] godina (valjda da pocrkaju ovi sto jos sanjaju o kolijevci srpstva, bla-bla-bla) a do tad, s obzirom na veliki natalitet Albanaca i povecan mortalitet ono malo Srba sto je tamo ostalo (a, nije im, ako cemo pravo, nimalo lako), Kosovo ce biti etnicki cisto, bez srpskog elementa.

Sto kaze Sanda Raskovic: "I patrijarh Pavle ima licnu kartu na albanskom" :roll:
klif

Post by klif »

Jedino rjesenje lezi u temeljnoj demokratizaciji drust(a)va, te, paralelno, dobrovoljnog i istinskog prihvatanja evropskih naprednih civilizacijskih vrijednosti, u prvom redu odustajanja od primjene sile u rjesavanju politickih problema, borbe sa agresivnim nacionalizmima i sl.

Onog momenta kada Srbija, kao znacajan regionalni politicki faktor, ta nacela pocne primjenjivati u svojoj politickoj praksi, ce mnoga trenutno i naizgled nerjesiva pitanja, biti moguce rjesiti u doglednom periodu. To se odnosi, izmedju ostalog, i na Kosovo. Srbija, u svakom slucaju, drzi kljuc rjesenja u svojim rukama.
Zadig

Post by Zadig »

Srbija je izbubila kosovo, i to svi njeni politicari znaju.
Sada se samo dize galama da bi se donjeli bolji argumenti za pregovaracki sto. Ovi sto se bune je normalno, pa ko zeli da mu dio teritorije (koji je bar eto nekada bio njihov) ode? Ali srbija takodje zna da jedino sto moze dobiti vracanjem kosova pod njihovo krilo je GOMILA PROBLEMA, kriminala, droge, sive ekonomije. Kome to uopste treba u srbiji nije mi jasno. Od toga se ne gradi drzava, od toga se drzava rusi.
Ekonomski ta regija ne predstavlja toliko bitan razlog da se na nju trosi toliko para. Kosovo je zavrsena prica, pitanje je samo u kom cinu ce se spustiti zavjesa.

Crna gora odlazi, gubitak za srbiju? Netacno. Crna gora nije srbija, i opet srbija nema sta da kuka sa njenim odlaskom iz "unije". Ionako su sada kao dvije drzave svejedno, a ne ko jedna. I ako se odvoji crna gora i dalje ce se trgovati sa smanjenom stopom poreza, i dalje ce se putovati sa licnom kartom ili bez nje. Nikakav gubitak. Jest kao pristup na more? HA to nista ne znaci sada, niti je srbija iskoristila crnogorske luke za vrijeme unije. Prema tome nebitno.

U vojvodini problemi? Ma zdravo i bjaazi. Nemojmo biti smjesni, pa zar ne mislite da ce i taj "problem" ostati neprevazidjen za pregovarackim stolom? Nece.

Ja za srbiju sada vidim veliku sansu. Veliku sansu da se rijese problema kao sto je kosovo (koje ce ih samo kociti u eventualnom prikljucenju u EU), da se rijese ionako nepozeljnog "partnera" u drzavnosti, CRNE GORE.
Da vrate "ugled" u svijetu i da si homogeniziraju teritorije i rjese se potencijalnog gradjanskog rata za 10 godina.
Jeste, sve to uz gubitak teritorije. Jebo teritoriju ja vam kazem. Kanada je OGROMNA pa jedna italija vise utice na UN nego cijela kanada. Teritorija nista ne znaci danas, ovo je ipak 21 vijek.

Sada, posto je srbija puna budala (od politicara nacionalista do zaludjenih glasaca za SRS and CO), oni nece znati iskoristiti ovu sansu ko da gledam.

Ovo je samo moje misljenje o situaciji u srbiji i ja se bez obzira na sve nadam da ce taj dio balkana postati konacno stabilniji.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Za mene je jedna od najvecih zagonetki balkanskog prostora devedesetih godina bila ta da niko nece da bude seljak... a svi gladni zemlje...

..druga je ta da se svi brinu za fabrike i firme... a niko nece da radi...
magyarovar

Post by magyarovar »

Kurt_Kombajn wrote:Za mene je jedna od najvecih zagonetki balkanskog prostora devedesetih godina bila ta da niko nece da bude seljak... a svi gladni zemlje...

..druga je ta da se svi brinu za fabrike i firme... a niko nece da radi...
to ti se zove prebacivanje odgovornosti na vise instance --- politicare, drzavu, teritorij, religije itd...

j**e se svima njima za mene, ako sam nesto ne napravim nista od svega.

sto se teritorija tice, mislis da ce meni pripasti? koji su to buduci vlasnici profitabilnog teritorija - stranci! isto vrijedi i za firme! dakle u principu mi je svejedno kako ce se zvati drzava i koji ce tipovi tu vladati. ni u jednoj kombinaciji ja nisam tu. a u svakoj kombinaciji ce sve vrijedno pokupovati neki treci - pardon cetvrti!
zavrzlama

Post by zavrzlama »

A meni je i dan danas misterija srpska politika u Beogradu...kad su bili najjaci nisu rijesili problem kosova,nego su trazili belaja po drugim republikama....a sad kad je cijeli svijet protiv njih ,i kad nemaju ni jednog zaveznika u okruzenju oni resavaju kosovsko pitanje.

Muslimanu kojem je stalo do Ferhadije dzamije u Banja Luci mora znati da je i srbinu stalo do manastira na kosovu.....nece se srbi tako lako odreci kosova kao sto se predvida....gubitak kosova bi izazvao gradanski rat izmedu samih srba u srbiji...u najgorem slucaju srbija moze podijeliti kosovo tako da siptari ostanu kracih rukava.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

RAT -- Prije će Bih postati EVROPSKI TIGAR , nego da se zapocne novi rat u bih zbog kosova .
Novi rat za odcjepljenje rs bio bi rjesenje srbskog pitanja u bosni .
Iz prazne gujce se ne prdi .
fczeljo

Post by fczeljo »

Zadig wrote:Srbija je izbubila kosovo, i to svi njeni politicari znaju.
Sada se samo dize galama da bi se donjeli bolji argumenti za pregovaracki sto. Ovi sto se bune je normalno, pa ko zeli da mu dio teritorije (koji je bar eto nekada bio njihov) ode? Ali srbija takodje zna da jedino sto moze dobiti vracanjem kosova pod njihovo krilo je GOMILA PROBLEMA, kriminala, droge, sive ekonomije. Kome to uopste treba u srbiji nije mi jasno. Od toga se ne gradi drzava, od toga se drzava rusi.
Ekonomski ta regija ne predstavlja toliko bitan razlog da se na nju trosi toliko para. Kosovo je zavrsena prica, pitanje je samo u kom cinu ce se spustiti zavjesa.

Crna gora odlazi, gubitak za srbiju? Netacno. Crna gora nije srbija, i opet srbija nema sta da kuka sa njenim odlaskom iz "unije". Ionako su sada kao dvije drzave svejedno, a ne ko jedna. I ako se odvoji crna gora i dalje ce se trgovati sa smanjenom stopom poreza, i dalje ce se putovati sa licnom kartom ili bez nje. Nikakav gubitak. Jest kao pristup na more? HA to nista ne znaci sada, niti je srbija iskoristila crnogorske luke za vrijeme unije. Prema tome nebitno.

U vojvodini problemi? Ma zdravo i bjaazi. Nemojmo biti smjesni, pa zar ne mislite da ce i taj "problem" ostati neprevazidjen za pregovarackim stolom? Nece.

Ja za srbiju sada vidim veliku sansu. Veliku sansu da se rijese problema kao sto je kosovo (koje ce ih samo kociti u eventualnom prikljucenju u EU), da se rijese ionako nepozeljnog "partnera" u drzavnosti, CRNE GORE.
Da vrate "ugled" u svijetu i da si homogeniziraju teritorije i rjese se potencijalnog gradjanskog rata za 10 godina.
Jeste, sve to uz gubitak teritorije. Jebo teritoriju ja vam kazem. Kanada je OGROMNA pa jedna italija vise utice na UN nego cijela kanada. Teritorija nista ne znaci danas, ovo je ipak 21 vijek.

Sada, posto je srbija puna budala (od politicara nacionalista do zaludjenih glasaca za SRS and CO), oni nece znati iskoristiti ovu sansu ko da gledam.

Ovo je samo moje misljenje o situaciji u srbiji i ja se bez obzira na sve nadam da ce taj dio balkana postati konacno stabilniji.
izvini, al srbima je veliki gubitak i kosova i crne gore.pogotovo ako ih jedan politicar gubi u svom mandatu.
crna gora im jako puno znaci, prije svega radi luke bar. skoro citava srbija dobija sirovine odatle. a kad crna gora dobije nezavisnost, onda gospodo bitte zahlen! a nece biti jeftino. valja i crnogorcu od necega zivit.
pored luke, srbima ce biti bujrum u bugarsku na more, a ne lijepo u budvu, herceg novi, ulcinj. a to gradjane i seljake srbije isto tako jako boli.
ma da ja ne duzim, srbi su u zadnjih pedesetak godina zivili na racun drugih republika, narocito bih, crne gore, kosova, vojvodine, makedonije i dijela hrvatske. haman citave jugoslavije. e sad, kad im to sve zavrnes i odvojis, normalno je da im nece biti pravo. pa zasto su se svi bunili i trazili nezavisnost od slovenije do makedonije?
ovo sto ti navodis za kosovo,kao leglo kriminala, droge su cinjenice, ali postoje jos cinjenice da u kosovo iz citave evrope ulaze milioni eura i da srbi nemaju ni 0,0000001% tog kolaca. niti ce imati. a to jako zaboli. pogotovo kad znas da je to nekad bilo tvoje.
neko ovde proturi i onu da mi ovde volimo da komsiji crkne krava. pa vala ako taj komsija nicim izazvan ubija nas, valjda je minimum naseg zadovoljstva da njemu crkne krava. ne bi volio da dodje do novog rata(a cisto sumnjam da ce ga biti jer rat je pravo skup, a u regionu sve bijeda i jad, ljudi su siti rata, a pored toga nato je tu),ali bi volio da srbiju vidim kao beogradski pasaluk. toliko zasluzuju. nema vise socijalizma pa da citava drzava gradi prugu beograd-bar, marakanu, ma kompletnu srbiju! kapak!
ps. sto kaze marko vesovic, nije mi drago toliko sto ce cg dobit nezavisnost, kolko mi je drago sto vise nema velike srbije!
Propast1

Post by Propast1 »

Volio bi kad bi mi neko od srba odgovorio, zbog cega im je toliko stalo do kosova?

Vecina tesko da ce ikad moci biti

Albance tesko da ikad mogu otjerati

Pobiti ih ne mogu

Moraju zivjeti sa njima a oni ih ocima ne mogu gledati

Sad ne mogu ici u manastire ali kad kosovo bude rjeseno
moci ce ici normalno i sigurno bez obzira cije bude
Zadig

Post by Zadig »

ne znam, mozda sam ja previse pragmatican, ili nisam dovoljno nacionalnista.

Koja budala bi se uoopste i zalagala da kosovo bude u njihovoj zemljii?
samo bez veze problema sebi tovare.

Na kraju ce to kosovo biti i pocetak i kraj srbije.

Sto se tice crne gore...ja da sam president serbije, prvi bi ih iscero iz unije
:D
Zadig

Post by Zadig »

pored luke, srbima ce biti bujrum u bugarsku na more, a ne lijepo u budvu, herceg novi, ulcinj. a to gradjane i seljake srbije isto tako jako boli
zasto bi oni prestali ici na more u crnu goru ako se odcjepi crna gora?

Pa jel idu bosanci u CG na more, sto nebi i srbijanci isli isto?

Moja poenta je da odcjepljenje ne mora da znaci i iskljucivost prekidanja odnosa dvije drzave.
Srbija i dalje moze da koristi luku uz neki dogovor, zavisi od pregovaranja i politicara.

Milioni eura na kosovu? Zaista sam iznenadjen tim podatkom. Zasto bi neko ulagao pare u jedan od najnestabilnijih regiona U evropi? Ja sam bio poslovno na kosovu 2000-2005. I svaki put mi je sve to izgledalo sve ruznije i jadnije...osim sto svaki put ima sve vise i vise boljih auta (ukradenih pa registrovanih na kosovu) :roll:

Jebiga druze, samim tim sto si reko da ti je drago da komsiji crhkne krava mi otezava da gledam ovaj tvoj post i da ga prihvatim kao dobru argumentaciju.
kekec

Post by kekec »

ma da ja ne duzim, srbi su u zadnjih pedesetak godina zivili na racun drugih republika, narocito bih, crne gore, kosova, vojvodine, makedonije i dijela hrvatske.
Smijesan si, zbog neznanja ili ...
Zivjeli na racun Crne Gore :?
:lol: :lol: :lol:
Post Reply