The American Dream

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

water

Post by water »

Krugman,
potpuno te razumijem. Nazalost, ti znas kao sto i ja znam da otprilike 70-100 miliona ljudi u Americi trenutno jedu muda zbog situacije u koju je Amerika dovedena zbog sada vec ocigledne nekompetentnosti Bushove administracije. Ono sto ja i ti vjerovatno volimo u vezi Amerike je da je sistem zasnovan na neideoloskoj-sekularnoj pragmatici koja omogucava individualcu da shodno svojim naporima (manje-vise) ostvaruje svoje namjere: materijalno, duhovno, kako god hoces. Nazalost Americka spoljna politika je trenutno vodjena mjesavinom ideologije, sivog biznisa, i straha koji se koristi za dobivanje podrske. Svim zabrinutim forumasima, strpite se jos malo jer nece ni njihova do zore; ovo je jedna skupina koja me podsjeca na komuniste, manje vise su otjerali sve nepodobne i zbog toga svi ovi silni neuspjesi, u ratu, u globalnoj politici itd..Vozeci se nazad u offis slusam na radiju jedan od onih liberalnih talk-shows u kojem ljudi placu u nemoci jer znaju da je ova zemlja uvaljena. Jedan frajer je najbolje opisao rijecima: Nisam ni mogao naslutiti da cu ikada pomisliti kako jr Reagan ustvari bio dobar. Poenta: Amerika je pod Bushovom administracjom po prvi put u istoriji pomaknuta u sferu ideologije: a zna se dobro to ti je slippery slope; nikome nikada nije dobroga donijelo.
Procitao sam odlomke iz Fukujaminog osvrta na porijeklo neokonzervatizma i njegovu implikaciju na americku politiku. Ziva istina: poredjenje sa Lenjinom ima smisla. Procitaj. Imam osjecaj da ti i nisi neki ljubitelj Fox-Newsa kao sto ti se implicira ovdje vec samo da ne podnosis bljuvotine koje se iznose na ovom forumu glede Amerike. ne zbog Amerike vec ako razmisljas kao i ja zbog nas, Bosne, i bosanske buducnosti.

Ovo je malo zbrda zdola, samo onako da bas ne bude pljuvaona
danas

Post by danas »

dobar ti je post water...

i bas zasto sto smatram sekularnu drzavu najboljim izumom ikada, protivim se bushovoj oligarhiji uspostavljenoj (gle cuda!) na kombinaciji fanatcine interpretacije hriscanstva, biznisa, i naravno "patriotizma" od kojeg mi se okrece stomak. valjda je svakome jasno da je ova administracija srozala USA na najnizi nivo ikada znan u modernoj povjesti i nanijela nevidjenu sramotu americkom narodu. moje "bljuvotine" nisu zasnovane ni na kakvoj ljubavi prema vehabijama ili na mrznji amerike (naprotiv), vec na cinjenici da volim tu zemlju i zivim u njoj. i na cinjenici da me je sramota da ne dignem svoj glas protiv ovakvih zlocina i politike.

jer ako sutim ili slijezem ramenima, onda sam ista kao i oni iz beograda koji su znali sta njihova vlada radi po bosni i hrvatskoj, a nisu rekli nista. ja ne mogu tako da zivim, niti hocu tako da zivim. a vidim da krugman i moze i hoce; da je zivio u BG 1992-e, vjerovatno bi nam govorio kako se "tako mora protiv alijinih fanatika i ustasko-mudzahedniskih razularenih bandi" dok su arkanovci i seseljevci palili i silovali po zvorniku i visegradu. nasao bi, vjerujem, i kakvo dobro objasnjenje zasto je bilo potrebno drzati sarajevo u opsadi. "patriote" tog kalibra su mi dobro poznate, ma u kakvu zastavu se umatali.

i onda mi dodje krugman, da mi kaze da serem i laprdam... dok on "civilizovano" brani ovu suludu administraciju i njenu sumanutu politiku. jer, eto, tako treba. nije bush los. pa cak dalje kaze, sta ce ove slike ponovo, pa pocinioci su kaznjeni. pa dobio je i krstic presudu u hagu za genocid, bilo je i sudjenje u ninbergu '46-e... mislim, zasto onda pokazivati slike iz srebrenice ili ausvica, pa to je davno bilo, a i naravno, pocinioci su "kaznjeni". move on, jel' tako.

tvrditi da vladajuca USA administracija nije kriva za ovo, ili da ne treba da odgovara za ove zlocine (kao sto je gavrilo rekao da treba da odgovara) je ili cista glupost ili cista zloba. zloupotrebe i zlostavljanja od strane jednog ili dva vojnika su previd, a masovni zlocini, mucenja, ponizavanja... su aktivna politika. nalaziti ikakvo opravdanje za ove postupke mucenja i ponizavanja (nad ljudima koji ne samo da nisu teroristi, vec se rijetko i moze naci ikakva optuznica protiv njih) je samar u lice istinskoj demokratiji. a to nije demokratija koju krugman i njemu slicni brane.

PS u medjuvremenu... guardian izvjestava:

"UN calls for Guantánamo Bay to close"

· Try detainees or release them, says report
· Prisoners' treatment 'amounts to torture'
· Bush government dismisses report

http://www.guardian.co.uk/international ... 56,00.html
čokmud

Post by čokmud »

meni je jako drago da ovakve stvari napokon izlaze na vidjelo,samo nesto mi ostaje nejasno;kako američki vojnici spremno i sa tolikim entuzijazmom sudjeluju i kreativno razmišljaju prilikom "obrade" zatočenih iračana?
netko to plaća debelo,plaća američka administracija i porezni obveznici,slijedom te logike lako je zaključiti da su ti zločini počinjeni u ime američke demokracije kojoj prijete neki starci na magarcima po iraku ili klinci s drvenim puškama.ne vjerujem u neinformiranost vladajućeg vrha o takvim događajima a pogotovu ne da ne postoji direktiva za specijalne zadatke...poput ove monstruozne igraonice za neiživljene fanove superbowla ili kečera
ameri su ovim primjerom lijepo pokazali svima kako se tretiraju POW u nesvetom privatnom bushevom ratu protiv bradonje binladena.
ta raja je na nivou malo iznad koljača poznatih iz balkanskih devedesetih
magyarovar

Post by magyarovar »

čokmud wrote:meni je jako drago da ovakve stvari napokon izlaze na vidjelo,samo nesto mi ostaje nejasno;kako američki vojnici spremno i sa tolikim entuzijazmom sudjeluju i kreativno razmišljaju prilikom "obrade" zatočenih iračana?
a sta ti mislis koji je profil ljudi koji dobrovoljno idu u vojsku - jesu to ljudi koji mrze nasilje? sigurno ne! kao da je bitno koja je to vojska! uglavnom se sakupe ljudi koji uzivaju u svom poslu.
array

Post by array »

Kakve se samo gluposti mogu naci ovdje, da covjek ne povjeruje vlastitim ocima.
Nemojte nikada smetnuti sa uma da bi se u tu Ameriku kakvom je vi prikazujete, u potrazi za boljim zivotom, ovog trenutka uselilo pola Arapskoj svijeta bez razmisljanja. Amerika nije savrsena drzava ali je jedno od boljih mjesta za zivot na ovoj planeti.
Neki vojnici iz Abu Ghraibu zatvora su vec osudjeni a nekima se sudi dok se vama pred vasim nosom jos uvijek slobodno setaju cetnicki i ustaski zlocinci a nekako vas boli kurac za to. Problem je nekoliko stotina zatvorenih i terorista koji danas raznose i muslimansku djecu bombama u Iraku.
Odakle vam samo tolika mrznja prema onima koji su vam jedini pomagali u ratu?
Reina

Post by Reina »

array wrote: Odakle vam samo tolika mrznja prema onima koji su vam jedini pomagali u ratu?

pa dobro to je nekima ostalo jos od bombardovanja Srbije :lol:
inace Bosanci nemaju takvih kompleksa :D
danas

Post by danas »

mashenka wrote:
array wrote: Odakle vam samo tolika mrznja prema onima koji su vam jedini pomagali u ratu?
naravno da bosanci nemaju tih kompleksa. bosanci nikoga ne mrze, ali istina se treba reci. tu nema druge. mucenje i izivljavanje nad neduznim ljudima (pa ma ko bili mucitelji, i ma ko bili oni sto su muceni) je zlocin, i ja ne znam drugo ime za to. nekima ocigledno to nije jasno, ali sta ces...

a to se samo "bosnjaci" grle sa zlikovcima i opravdavaju i njih i njihova zlodjela jeftinim floskulama. vec smo ih vidjeli na djelu i u akciji na domacem terenu.
naravno da tu nigdje nema bosanaca.

:D :D :D
Krugman

Post by Krugman »

water wrote:Krugman,
potpuno te razumijem. Nazalost, ti znas kao sto i ja znam da otprilike 70-100 miliona ljudi u Americi trenutno jedu muda zbog situacije u koju je Amerika dovedena zbog sada vec ocigledne nekompetentnosti Bushove administracije. Ono sto ja i ti vjerovatno volimo u vezi Amerike je da je sistem zasnovan na neideoloskoj-sekularnoj pragmatici koja omogucava individualcu da shodno svojim naporima (manje-vise) ostvaruje svoje namjere: materijalno, duhovno, kako god hoces. Nazalost Americka spoljna politika je trenutno vodjena mjesavinom ideologije, sivog biznisa, i straha koji se koristi za dobivanje podrske. Svim zabrinutim forumasima, strpite se jos malo jer nece ni njihova do zore; ovo je jedna skupina koja me podsjeca na komuniste, manje vise su otjerali sve nepodobne i zbog toga svi ovi silni neuspjesi, u ratu, u globalnoj politici itd..Vozeci se nazad u offis slusam na radiju jedan od onih liberalnih talk-shows u kojem ljudi placu u nemoci jer znaju da je ova zemlja uvaljena. Jedan frajer je najbolje opisao rijecima: Nisam ni mogao naslutiti da cu ikada pomisliti kako jr Reagan ustvari bio dobar. Poenta: Amerika je pod Bushovom administracjom po prvi put u istoriji pomaknuta u sferu ideologije: a zna se dobro to ti je slippery slope; nikome nikada nije dobroga donijelo.
Procitao sam odlomke iz Fukujaminog osvrta na porijeklo neokonzervatizma i njegovu implikaciju na americku politiku. Ziva istina: poredjenje sa Lenjinom ima smisla. Procitaj. Imam osjecaj da ti i nisi neki ljubitelj Fox-Newsa kao sto ti se implicira ovdje vec samo da ne podnosis bljuvotine koje se iznose na ovom forumu glede Amerike. ne zbog Amerike vec ako razmisljas kao i ja zbog nas, Bosne, i bosanske buducnosti.

Ovo je malo zbrda zdola, samo onako da bas ne bude pljuvaona
Moje misljenje nema veze ni sa Bushom ni sa Fox-om, nego je vodjeno cistom logikom.

u Americi sada barem 280 miliona jede muda zbog rata u Iraku jer je ekonomski pesimizam potonuo ekonomiju i jer ce i njihova djeca placati cijenu ovog rata i izgradjivanja civilnog drustva u Iraku. 280 milijardi je vec potroseno, a barem ce jos duplo toliko biti skrseno.

I kad ti neka budala nacitana ljevicarske ideologije, a ovaj forum je pun takvih, pocne mahalski supljirati kako su amerikanci otisli u irak zbog nafte, digne ti se kosa na glavi. Jer svako informisan zna da amerikanci manje od 20% zaliha goriva dobivaju sa Bliskog Istoka, da im je najveci problem nedostatak naftnih preradjivackih kapaciteta, i da im Saudijci i Kuvajcani uostalom mogu svaki dan ispumpati gorivo potrebno da nahrane ekonomiju. A da o alternativnim izvorima energije koji su vec u mahu i koji ce minimizirati strateski znacaj nafte i ne govorimo. Da muzu Irak sljedecih 20 godina, amerikanci nece moci izvuci ono sto su skrsili tamo, i to je stvar ciste matematike.

Jeste, americka vanjska politika je vodjena ideologijom. Ideologijom koja je donjela izbore u Iraku, prava manjina, ustav. Ideologijom koja od temelja o svom licnom trosku gradi gradjansku infrastrukturu te zemlje. Idelogijom koja u granicama politickih realnosti gura promjene u ostalim zemljama bliskog istoka. Ideologijom koja se u ostalom bori za jedinstvenu BiH sa centralizovanom vlasti i nezavisno Kosovo. Ideologijom koja svojim djelovanjem gdje je moguce onemogucava da sutra jedan Hamas, Hezbolah ili druga skupina isfrustriranih, bezsposlenih, i izmanipulisanih muslimana ne pocne paliti ambasade i konzulate i uvoditi vjerske tiranije.

Ja neznam gdje si ti buraz u toj svojoj kalkulaciji o "sivom biznisu, i strahu" ali ja kako god sagledam cinjenice, ovo sto oni dole rade je prvo o trosku americkog naroda, a drugo za dugorocnu korist tih ljudi dole.

Sto se Abu Ghraiba tice, koliko god to uzasno bilo, cinjenice koje sam ja postavio su neoborive a to je:

- Neovisna istraga kongresa (koji je usput poderao Busha u 9/11 i Katrina istragama) je pokazala da se radilo o van institucionalnom ponasanju.
- Svi Pocinioci su kaznjeni
- Zrtve su kompenzirane
- Zatvor je ukinut
- Uvedene su procedure koje onemogucavaju da se takvo nesto ponovi i koje su vec urodile plodom

To sto neko uprkos ovim cinjenicama hoce da vjeruje kako se tu radilo o jednog grandioznoj konspiraciji kako bi neko mogao da vidi par siromaha kako drkaju, to je fakat njegov problem koji nema veze sa zdravim razumom.
Krugman

Post by Krugman »

danas wrote:jer ako sutim ili slijezem ramenima, onda sam ista kao i oni iz beograda koji su znali sta njihova vlada radi po bosni i hrvatskoj, a nisu rekli nista. ja ne mogu tako da zivim, niti hocu tako da zivim. a vidim da krugman i moze i hoce; da je zivio u BG 1992-e, vjerovatno bi nam govorio kako se "tako mora protiv alijinih fanatika i ustasko-mudzahedniskih razularenih bandi" dok su arkanovci i seseljevci palili i silovali po zvorniku i visegradu. nasao bi, vjerujem, i kakvo dobro objasnjenje zasto je bilo potrebno drzati sarajevo u opsadi. "patriote" tog kalibra su mi dobro poznate, ma u kakvu zastavu se umatali.

i onda mi dodje krugman, da mi kaze da serem i laprdam... dok on "civilizovano" brani ovu suludu administraciju i njenu sumanutu politiku. jer, eto, tako treba. nije bush los.

Ti si ba u toj svojoj disidentskoj furci totalno prolupala. Izjednacavati americke vojnike koji su Irak bukvalno oslobodili sa seseljevcima i arkanovcima protiv kojih su nas isti ti vojnici pomagali je totalno maloumno. Sto ti je ta ista amerika obezbjedila utociste i mogucnost da bukvalno po cijeli dan na ovom forumu baljezgas jos govori o tvom karakteru.

Nego da ti stavim stvari malo u perspektivu: u ovoj svojoj ulozi gazenja svega americkog naravno pod anti-Bush parolom, nisi ti ko Beogradski disident iz 92, nego si ko Zeljko Cvijanovic koji je nama 1998 S'one Strane Musice, nakon sto su pobili, silovali, i protjerali stotine hiljada nevinih ljudi gurao Juku i Cacu pod nos.

To je u biti sta ti i takvi kao ti radite - uzmete totalno nereprezentativan idiotizam kao Abu Graib da bi doveli ogromne napretke postignute u Iraku. Odakle vam smjelost da unatoc cinjenicama stavite znak jednakosti izmedju americkih vojnika i bombasa samoubica, sto se rutinski radi na ovom forumu, stvarno izmice shvatanju moje zdrave pameti.
zlata

Post by zlata »

Krugman wrote:
danas wrote:jer ako sutim ili slijezem ramenima, onda sam ista kao i oni iz beograda koji su znali sta njihova vlada radi po bosni i hrvatskoj, a nisu rekli nista. ja ne mogu tako da zivim, niti hocu tako da zivim. a vidim da krugman i moze i hoce; da je zivio u BG 1992-e, vjerovatno bi nam govorio kako se "tako mora protiv alijinih fanatika i ustasko-mudzahedniskih razularenih bandi" dok su arkanovci i seseljevci palili i silovali po zvorniku i visegradu. nasao bi, vjerujem, i kakvo dobro objasnjenje zasto je bilo potrebno drzati sarajevo u opsadi. "patriote" tog kalibra su mi dobro poznate, ma u kakvu zastavu se umatali.

i onda mi dodje krugman, da mi kaze da serem i laprdam... dok on "civilizovano" brani ovu suludu administraciju i njenu sumanutu politiku. jer, eto, tako treba. nije bush los.

Ti si ba u toj svojoj disidentskoj furci totalno prolupala. Izjednacavati americke vojnike koji su Irak bukvalno oslobodili sa seseljevcima i arkanovcima protiv kojih su nas isti ti vojnici pomagali je totalno maloumno. Sto ti je ta ista amerika obezbjedila utociste i mogucnost da bukvalno po cijeli dan na ovom forumu baljezgas jos govori o tvom karakteru.
A tvoja arogancija je bezkrajna. Izgleda da se prepio nekakve "Bushovacke Zem-Zem Vode"! Jos samo da te prekrste u "New Born Christian-a"...pa da nam drzis lektire, mahajuci s'Biblijom u ruci! :D
forUMASH

Post by forUMASH »

Krugman wrote: Moje misljenje nema veze ni sa Bushom ni sa Fox-om, nego je vodjeno cistom logikom.
....za razliku od tebe, moje misljenje se zasniva na aktima Busha i administracije na cijem je celu.....
Krugman wrote: u Americi sada barem 280 miliona jede muda zbog rata u Iraku jer je ekonomski pesimizam potonuo ekonomiju i jer ce i njihova djeca placati cijenu ovog rata i izgradjivanja civilnog drustva u Iraku. 280 milijardi je vec potroseno, a barem ce jos duplo toliko biti skrseno.
....bushov rejting je tek u zadnjih sest mjeseci pao ispod 50%.....najnizi je bio u novembru, malo iznad 30%,a danas je 40%......sto se tice cifre, u pravu si.....
Krugman wrote: I kad ti neka budala nacitana ljevicarske ideologije, a ovaj forum je pun takvih, pocne mahalski supljirati kako su amerikanci otisli u irak zbog nafte, digne ti se kosa na glavi. Jer svako informisan zna da amerikanci manje od 20% zaliha goriva dobivaju sa Bliskog Istoka, da im je najveci problem nedostatak naftnih preradjivackih kapaciteta, i da im Saudijci i Kuvajcani uostalom mogu svaki dan ispumpati gorivo potrebno da nahrane ekonomiju. A da o alternativnim izvorima energije koji su vec u mahu i koji ce minimizirati strateski znacaj nafte i ne govorimo. Da muzu Irak sljedecih 20 godina, amerikanci nece moci izvuci ono sto su skrsili tamo, i to je stvar ciste matematike.
.....ko iole ozbiljnije prati zbivanja na US politickoj sceni, jasno mu je da se sistem vlasti vec odavno pretvorio iz demokratije u korporaciokratiju...jasno mu je da Wasingtonom vladaju korporacijski lobiji koji svoje kandidate guraju kroz predizborni i izborni proces putem legalnih donacija, skrivenog finansiranja, raznih oblika "darivanja" na licnom nivou pa sve do klasicnog mita....sve se to debelo naplati kasnije kroz proces kreiranja i odobravanja novih zakonskih paketa u kojima aktivno ucestvuju njihovi puleni koji su uspjesno prosli demokratsku televizijsku sapunicu zvanu izbori.....
.....mislim da ne trebam nasiroko objasnjavati i dokazivati tezu po kojoj je Busheva administracija predstavnik oruzanog, naftnog i farmaceutskog lobija u US (ako treba, moze ovo u puno vise detalja jer korijeni ove administracije sezu sve do Nixonovog doba)....
....prema tome, u pravu si kada tvrdis da rat u Iraku finansira cijela US i u pravu si kada tvrdis da nema sanse da se ulozeni novac vrati na tome nivou, znaci na nivou svih investitora (americki gradjani).....ali, ali....profit od prodaja nafte i rasta njene cijene neko ipak ubire......za dino cudo ubire ga naftni lobi koji je jedan od glavnih pobornika Bushove vanjske i unutrasnje politike....ilustracije radi, potrazi izvjestaje o prijavljenom profitu Exxona za zadnji kvartal prosle godine....vidjeces da su ostvarili najveci kvartalni profit u istoriji poslovanja "publicly-traded" (jebiga, znamne ovo prevesti na nas) kompanija.....zaradili su 2,3 milijarde dolara vise u odnosu na ista cetiri mjeseca predhodne godine.....pogledaj produzetke i novopotpisane ugovore za proizvodjace oruzija i pogledaj preraspodjelu budzetskih sredstava u korist ministarstva odbrane......prema tome, ipak postoji interes odredjenih politickih struja u US, gle cuda jos su i na vlasti, za vojnom intervencijom u Iraku.....
.....da ne duzim vise, mogu ti navesti jos gomilu primjera ali trudim se da budem sto kraci jer dugacki postovi nisu bas popularni i obicno ostanu neprocitani od vecine forumasa..........
Krugman wrote: Jeste, americka vanjska politika je vodjena ideologijom. Ideologijom koja je donjela izbore u Iraku, prava manjina, ustav. Ideologijom koja od temelja o svom licnom trosku gradi gradjansku infrastrukturu te zemlje. Idelogijom koja u granicama politickih realnosti gura promjene u ostalim zemljama bliskog istoka. Ideologijom koja se u ostalom bori za jedinstvenu BiH sa centralizovanom vlasti i nezavisno Kosovo. Ideologijom koja svojim djelovanjem gdje je moguce onemogucava da sutra jedan Hamas, Hezbolah ili druga skupina isfrustriranih, bezsposlenih, i izmanipulisanih muslimana ne pocne paliti ambasade i konzulate i uvoditi vjerske tiranije.
....naravno da je i vanjska i unutrasnja politika bilo koje drzave vodjena ideologijom......samo, sta ili ko definise tu ideologiju.....ako uporedimo dvije posljednje US administracije (da ne idemo dalje), Klintonovu i trenutnu, nije tesko uociti razliku u ciljevima i nacinu ostvarenja istih.....nije tesko uociti ni razliku u poslovnim grupacijama, lobijima, koji su stajali i stoje iza tih administracija......prema tome ideologija svake US administracije je definisana interesima poslovnih grupacija koje ih podupiru(naravno da postoji minimalni zajednicki interesni sadrzilac, govorim o razlikama), a jedini interes bilo koje poslovne grupacije je generisanje profita.....mozes me nazvati ljevicarskom budalom ali, svidjalo se to tebi ili ne, upravo je profit i njegovo uvecanje glavni pokretac svih svjetskih procesa u posljednjih cetiri hiljade godina.....Bush se u realizaciji svojih ideoloskih smjernica, za razliku od Klintona, sluzi jako sirovim sredstvima i zbog toga je evidentna erozija US ugleda u svijetu.....
....spomenuo si BH i kosovo......valjda je jasno da je nasa vrijednost za svjetskim pregovarackim stolom ekvivalentna vrijednosti baksisa nakon pijanke za kafanskim stolom......toliko im vrijedimo i toliko se sekiraju zbog nas.....a mi i dalje cekamo da nam neko drugi pomogne.....humanizam je samo lazni osmijeh na licu osobe zvane Interes.....
Krugman wrote: Ja neznam gdje si ti buraz u toj svojoj kalkulaciji o "sivom biznisu, i strahu" ali ja kako god sagledam cinjenice, ovo sto oni dole rade je prvo o trosku americkog naroda, a drugo za dugorocnu korist tih ljudi dole.
....sa prvom konstatacijom se slazem dok je druga diskutabilna i ako se ostvari, ostvarice se zbog indirektnih razloga, a nikako zbog toga sto je postavljena kao strateski interes.....
Krugman wrote: Sto se Abu Ghraiba tice, koliko god to uzasno bilo, cinjenice koje sam ja postavio su neoborive a to je:

- Neovisna istraga kongresa (koji je usput poderao Busha u 9/11 i Katrina istragama) je pokazala da se radilo o van institucionalnom ponasanju.
- Zrtve su kompenzirane
- Zatvor je ukinut
- Uvedene su procedure koje onemogucavaju da se takvo nesto ponovi i koje su vec urodile plodom

To sto neko uprkos ovim cinjenicama hoce da vjeruje kako se tu radilo o jednog grandioznoj konspiraciji kako bi neko mogao da vidi par siromaha kako drkaju, to je fakat njegov problem koji nema veze sa zdravim razumom.
.....kada je u pitanju kaznavanje u slucajevima zlostavljanja, procesuirani i kaznjeni su samo posljedice......glavni uzrok i danas sjedi na celu ministarstva odbrane US vlade.....drugi glavni uzrok je nedavno postao direktor svjetske banke......

.....sve u svemu, smatram da je politika trenutne US administracije katastrofalna za svakoga ko ne pripada interesnom krugu koji je podrzava.....za nekoga manje(US gradjani), a za nekoga vise.......
.....ako hoces, da bi izbjegli moju eventualnu privrzenos ljevicarstvu ili ekstremnom Islamu, mozemo totalno iskljuciti vanjsku politiku iz analize rada Busheve administracije......moj stav ce i dalje biti "katastrofalno lose" za globalnu populaciju, a potkrijepicu ga rekordnim budzetskim deficitom, raspodjelom sredstava po ministarstvima i projektima u okviru budzetske godine, odsustvo vanpartijske podrske, poreska politika, ne ispunjena obecanja, ogromni "housing market" balon koji ce eksplodirati prije ili kasnije i potopiti vise od trideset posto vlasnika sa "no interest loan".....itd....itd......

....o da.....samo da napomenem da i pored svega ovoga, ne pada mi na pamet da se selim bilo gdje izvan US......meni ovdje dobro i bas iz tog razloga osjecam se odgovornim da ukazujem na negativnosti sa svrhom poboljsanja situacije.....
Fair Life

Post by Fair Life »

Image. .Image
forUMASH wrote:(...)
.....mislim da ne trebam nasiroko objasnjavati i dokazivati tezu po kojoj je Busheva administracija predstavnik oruzanog, naftnog i farmaceutskog lobija u US (ako treba, moze ovo u puno vise detalja jer korijeni ove administracije sezu sve do Nixonovog doba)....
Image
forUMASH wrote:....prema tome, u pravu si kada tvrdis da rat u Iraku finansira cijela US i u pravu si kada tvrdis da nema sanse da se ulozeni novac vrati na tome nivou, znaci na nivou svih investitora (americki gradjani).....ali, ali....profit od prodaja nafte i rasta njene cijene neko ipak ubire......za dino cudo ubire ga naftni lobi koji je jedan od glavnih pobornika Bushove vanjske i unutrasnje politike....ilustracije radi, potrazi izvjestaje o prijavljenom profitu Exxona za zadnji kvartal prosle godine....vidjeces da su ostvarili najveci kvartalni profit u istoriji poslovanja "publicly-traded" (jebiga, znamne ovo prevesti na nas) kompanija.....zaradili su 2,3 milijarde dolara vise u odnosu na ista cetiri mjeseca predhodne godine.....pogledaj produzetke i novopotpisane ugovore za proizvodjace oruzija i pogledaj preraspodjelu budzetskih sredstava u korist ministarstva odbrane......prema tome, ipak postoji interes odredjenih politickih struja u US, gle cuda jos su i na vlasti, za vojnom intervencijom u Iraku.....
Image
vesela

Post by vesela »

je li ovo vodjenje za rucicu stvarno? :? ...ili ja jos sanjam :roll: americki san :roll: :D
Reina

Post by Reina »

danas wrote:
mashenka wrote:
naravno da bosanci nemaju tih kompleksa. bosanci nikoga ne mrze, ali istina se treba reci. tu nema druge. mucenje i izivljavanje nad neduznim ljudima (pa ma ko bili mucitelji, i ma ko bili oni sto su muceni) je zlocin, i ja ne znam drugo ime za to. nekima ocigledno to nije jasno, ali sta ces...

a to se samo "bosnjaci" grle sa zlikovcima i opravdavaju i njih i njihova zlodjela jeftinim floskulama. vec smo ih vidjeli na djelu i u akciji na domacem terenu.
naravno da tu nigdje nema bosanaca.
:D :D :D
prvo gdje sam ja napisala da Bosanci ne osudjuju, jedno je osudjivati
a drugo je mrziti, i gdje se to Bosnjaci grle sa zlikovcima? Ako iko zna
sta su zlikovci, to znaju Bosnjaci, i gdje to molim te Bosnjaci opravdavaju
zlodjela.... Moja konstatacija je tacna Bosanci, takvih kompleksa nemaju,a malo bolje procitaj pa ces vidjeti da osudjuju zlodjela vojnika. Ali dobro druga stvar je ono sto je tvoja intimna zelja. :D pa onda tako i pises :D
Last edited by Reina on 17/02/2006 17:47, edited 2 times in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Mora da je do mene :oops: ama ništa baš ne kontam :D o čemu je riječ :D trebalo bi biti o nekom snu :D na javi :D preko bare .
Reina

Post by Reina »

manijak1 wrote:Mora da je do mene :oops: ama ništa baš ne kontam :D o čemu je riječ :D trebalo bi biti o nekom snu :D na javi :D preko bare .
ni meni manijak nisu jasni njeni @danas navodnici - Bosnjaka i zasto ih
napada, cirkus hahhaha :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Moje misljenje nema veze ni sa Bushom ni sa Fox-om, nego je vodjeno cistom logikom.

u Americi sada barem 280 miliona jede muda zbog rata u Iraku jer je ekonomski pesimizam potonuo ekonomiju i jer ce i njihova djeca placati cijenu ovog rata i izgradjivanja civilnog drustva u Iraku. 280 milijardi je vec potroseno, a barem ce jos duplo toliko biti skrseno.
Nema veze sa Korejom i Vijetnamom :? :D :D
beharrr

Post by beharrr »

vesela wrote:je li ovo vodjenje za rucicu stvarno? :? ...ili ja jos sanjam :roll: americki san :roll: :D
Jok :D faca ima REUMU i treba mu pomoc, hanuma ostala sa djecom da glada SANSET BIC :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Eh taj vražiji Sunsetbič :D zbog njega sam vazda kasnio na date :D :D samo zbog zalaska sunca na odjavnoj špici :D :D sanjao sam da tamo budem ..........prodavač kokica :D :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Krugman wrote:

Nego da ti stavim stvari malo u perspektivu: u ovoj svojoj ulozi gazenja svega americkog naravno pod anti-Bush parolom, nisi ti ko Beogradski disident iz 92, nego si ko Zeljko Cvijanovic koji je nama 1998 S'one Strane Musice, nakon sto su pobili, silovali, i protjerali stotine hiljada nevinih ljudi gurao Juku i Cacu pod nos.

To je u biti sta ti i takvi kao ti radite - uzmete totalno nereprezentativan idiotizam kao Abu Graib da bi doveli ogromne napretke postignute u Iraku. Odakle vam smjelost da unatoc cinjenicama stavite znak jednakosti izmedju americkih vojnika i bombasa samoubica, sto se rutinski radi na ovom forumu, stvarno izmice shvatanju moje zdrave pameti.
http://www.robert-fisk.com/iraqwarvictims_page1.htm
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

forUMASH wrote:
Krugman wrote: Moje misljenje nema veze ni sa Bushom ni sa Fox-om, nego je vodjeno cistom logikom.
....za razliku od tebe, moje misljenje se zasniva na aktima Busha i administracije na cijem je celu.....
Krugman wrote: u Americi sada barem 280 miliona jede muda zbog rata u Iraku jer je ekonomski pesimizam potonuo ekonomiju i jer ce i njihova djeca placati cijenu ovog rata i izgradjivanja civilnog drustva u Iraku. 280 milijardi je vec potroseno, a barem ce jos duplo toliko biti skrseno.
....bushov rejting je tek u zadnjih sest mjeseci pao ispod 50%.....najnizi je bio u novembru, malo iznad 30%,a danas je 40%......sto se tice cifre, u pravu si.....
Krugman wrote: I kad ti neka budala nacitana ljevicarske ideologije, a ovaj forum je pun takvih, pocne mahalski supljirati kako su amerikanci otisli u irak zbog nafte, digne ti se kosa na glavi. Jer svako informisan zna da amerikanci manje od 20% zaliha goriva dobivaju sa Bliskog Istoka, da im je najveci problem nedostatak naftnih preradjivackih kapaciteta, i da im Saudijci i Kuvajcani uostalom mogu svaki dan ispumpati gorivo potrebno da nahrane ekonomiju. A da o alternativnim izvorima energije koji su vec u mahu i koji ce minimizirati strateski znacaj nafte i ne govorimo. Da muzu Irak sljedecih 20 godina, amerikanci nece moci izvuci ono sto su skrsili tamo, i to je stvar ciste matematike.
.....ko iole ozbiljnije prati zbivanja na US politickoj sceni, jasno mu je da se sistem vlasti vec odavno pretvorio iz demokratije u korporaciokratiju...jasno mu je da Wasingtonom vladaju korporacijski lobiji koji svoje kandidate guraju kroz predizborni i izborni proces putem legalnih donacija, skrivenog finansiranja, raznih oblika "darivanja" na licnom nivou pa sve do klasicnog mita....sve se to debelo naplati kasnije kroz proces kreiranja i odobravanja novih zakonskih paketa u kojima aktivno ucestvuju njihovi puleni koji su uspjesno prosli demokratsku televizijsku sapunicu zvanu izbori.....
....prema tome, u pravu si kada tvrdis da rat u Iraku finansira cijela US i u pravu si kada tvrdis da nema sanse da se ulozeni novac vrati na tome nivou, znaci na nivou svih investitora (americki gradjani).....ali, ali....profit od prodaja nafte i rasta njene cijene neko ipak ubire......za dino cudo ubire ga naftni lobi koji je jedan od glavnih pobornika Bushove vanjske i unutrasnje politike....ilustracije radi, potrazi izvjestaje o prijavljenom profitu Exxona za zadnji kvartal prosle godine....vidjeces da su ostvarili najveci kvartalni profit u istoriji poslovanja "publicly-traded" (jebiga, znamne ovo prevesti na nas) kompanija.....zaradili su 2,3 milijarde dolara vise u odnosu na ista cetiri mjeseca predhodne godine.....pogledaj produzetke i novopotpisane ugovore za proizvodjace oruzija i pogledaj preraspodjelu budzetskih sredstava u korist ministarstva odbrane......prema tome, ipak postoji interes odredjenih politickih struja u US, gle cuda jos su i na vlasti, za vojnom intervencijom u Iraku.....
.....da ne duzim vise, mogu ti navesti jos gomilu primjera ali trudim se da budem sto kraci jer dugacki postovi nisu bas popularni i obicno ostanu neprocitani od vecine forumasa..........
Krugman wrote: Jeste, americka vanjska politika je vodjena ideologijom. Ideologijom koja je donjela izbore u Iraku, prava manjina, ustav. Ideologijom koja od temelja o svom licnom trosku gradi gradjansku infrastrukturu te zemlje. Idelogijom koja u granicama politickih realnosti gura promjene u ostalim zemljama bliskog istoka. Ideologijom koja se u ostalom bori za jedinstvenu BiH sa centralizovanom vlasti i nezavisno Kosovo. Ideologijom koja svojim djelovanjem gdje je moguce onemogucava da sutra jedan Hamas, Hezbolah ili druga skupina isfrustriranih, bezsposlenih, i izmanipulisanih muslimana ne pocne paliti ambasade i konzulate i uvoditi vjerske tiranije.
....naravno da je i vanjska i unutrasnja politika bilo koje drzave vodjena ideologijom......samo, sta ili ko definise tu ideologiju.....ako uporedimo dvije posljednje US administracije (da ne idemo dalje), Klintonovu i trenutnu, nije tesko uociti razliku u ciljevima i nacinu ostvarenja istih.....nije tesko uociti ni razliku u poslovnim grupacijama, lobijima, koji su stajali i stoje iza tih administracija......prema tome ideologija svake US administracije je definisana interesima poslovnih grupacija koje ih podupiru(naravno da postoji minimalni zajednicki interesni sadrzilac, govorim o razlikama), a jedini interes bilo koje poslovne grupacije je generisanje profita.....mozes me nazvati ljevicarskom budalom ali, svidjalo se to tebi ili ne, upravo je profit i njegovo uvecanje glavni pokretac svih svjetskih procesa u posljednjih cetiri hiljade godina.....Bush se u realizaciji svojih ideoloskih smjernica, za razliku od Klintona, sluzi jako sirovim sredstvima i zbog toga je evidentna erozija US ugleda u svijetu.....
....spomenuo si BH i kosovo......valjda je jasno da je nasa vrijednost za svjetskim pregovarackim stolom ekvivalentna vrijednosti baksisa nakon pijanke za kafanskim stolom......toliko im vrijedimo i toliko se sekiraju zbog nas.....a mi i dalje cekamo da nam neko drugi pomogne.....humanizam je samo lazni osmijeh na licu osobe zvane Interes.....
Krugman wrote: Ja neznam gdje si ti buraz u toj svojoj kalkulaciji o "sivom biznisu, i strahu" ali ja kako god sagledam cinjenice, ovo sto oni dole rade je prvo o trosku americkog naroda, a drugo za dugorocnu korist tih ljudi dole.
....sa prvom konstatacijom se slazem dok je druga diskutabilna i ako se ostvari, ostvarice se zbog indirektnih razloga, a nikako zbog toga sto je postavljena kao strateski interes.....
Krugman wrote: Sto se Abu Ghraiba tice, koliko god to uzasno bilo, cinjenice koje sam ja postavio su neoborive a to je:

- Zrtve su kompenzirane
- Zatvor je ukinut

.....kada je u pitanju kaznavanje u slucajevima zlostavljanja, procesuirani i kaznjeni su samo posljedice......glavni uzrok i danas sjedi na celu ministarstva odbrane US vlade.....drugi glavni uzrok je nedavno postao direktor svjetske banke......

.....sve u svemu, smatram da je politika trenutne US administracije katastrofalna za svakoga ko ne pripada interesnom krugu koji je podrzava.....za nekoga manje(US gradjani), a za nekoga vise.......
.....ako hoces, da bi izbjegli moju eventualnu privrzenos ljevicarstvu ili ekstremnom Islamu, mozemo totalno iskljuciti vanjsku politiku iz analize rada Busheve administracije......moj stav ce i dalje biti "katastrofalno lose" za globalnu populaciju, a potkrijepicu ga rekordnim budzetskim deficitom, raspodjelom sredstava po ministarstvima i projektima u okviru budzetske godine, odsustvo vanpartijske podrske, poreska politika, ne ispunjena obecanja, ogromni "housing market" balon koji ce eksplodirati prije ili kasnije i potopiti vise od trideset posto vlasnika sa "no interest loan".....itd....itd......

....o da.....samo da napomenem da i pored svega ovoga, ne pada mi na pamet da se selim bilo gdje izvan US......meni ovdje dobro i bas iz tog razloga osjecam se odgovornim da ukazujem na negativnosti sa svrhom poboljsanja situacije.....
Da potpisem ovaj tvoj post i dodam samo jednu stvar:
Kada sam polagala zakletvu za Americko drzavljanstvo, rukujem se sa Federalnim Sudijom i on nam cestita i tako malo pricamo o BiH i kaze nam on da je radio 3 mjeseca na pravnim pitanjima oko uredjenja distrikta Brcko. Svidjela mu se nasa zemlja i naravno, kao i svaki stranac kojeg sam srela i koji zna sta se dogadjalo u Bosni '92-'95, kaze steta za onako lijepu zemlju....
Anyhow, kaze on nama, sada kada ste Americki drzavljani, ucinit cete uslugu sebi i ovoj zemlji ako kritikujete i dignete svoj glas protiv svega sto vam vasa savjest govori da je lose...pa nek Krugman ovo shvati kako god hoce.....
danas

Post by danas »

Krugman wrote:

pa kolega,
hajmo od pocetka:
da li su juka i caco otisli u BG da nekoga "oslobadjaju" ili su arkan i seselj "oslobadjali" istocnu bosnu? vidim, amerikanci su po tebi takodje "oslobodili" irak, pa ti vidi koja paralela stoji...

necu se sa tobom objasnjavati, smo cu te pitati jedno: ako si tako veliki patriota, pitam se sta palamudis ovdje po ovom forumu -- sto se ne prijavis u vojsku i odes i ti da oslobadjas irak. ako je to tako lijepa i casna, pravedna stvar, hajde i ti, nemoj da propustis tu slavu i tu priliku. a glede "napredaka" u iraku -- vidim da si ti isto toliko "napredan" kao i irak pod okupacijom, pa mi zaista ne pada na pamet sa tobom dalje raspravljati. Lucy01 i forUMASH su rekli sve, a ti i dalje nastavi po svom.
Haqqani

Post by Haqqani »

So, so you think you can tell Heaven from Hell,
blue skies from pain.
Can you tell a green field from a cold steel rail? A smile from a veil?
Do you think you can tell?

And did they get you trade your heroes for ghosts?
Hot ashes for trees? Hot air for a cool breeze?
Cold comfort for change? And did you exchange
a walk on part in the war for a lead role in a cage?

How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls swimming in a fish bowl,
year after year,
running over the same old ground. What have we found?
The same old fears,
wish you were here.
forUMASH

Post by forUMASH »

Proleteri svih zemalja ujedinite se!

.....Haqqani, kako ide citanje ljevicarske ideologije... :D :D :D
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Nacitao se Haqqani davno , bas davno:) A sad , ljevicarska, desnicarska...,veoma diskutabilno... , zavisi sa koje strane gledas:) Sve ima svoju formu i sustinu, ljudi uglavnom poistovjecuju te dvije stvari.

Image

Kao naprimjer ova slika , ja gledam njenu suštinu, forma manje više:)

Mislim da su amerikanci izgubili sustinu , a ostali na formi :(
Post Reply