SVI na ORA-u !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SVI na ORA-u !

fakat, sta bi falilo?
10
26%
to bi bilo super!
14
36%
bjezi ba, ko ce dzabe krampati?!
8
21%
moze, ako ce biti zenskih radnih brigada
5
13%
moze, ako ce biti zenskih radnih brigada iz dijaspore
2
5%
moze, ako ce biti neozenjenih frajera iz dijaspore
0
No votes

Total votes: 39

digger

Post by digger »

Vodenjak wrote:
digger wrote:(Joj, bas sam nesto namćorast danas.)
E vidis, samo ovo u zagradi ti stvarno zamjeram!
Ma necu da misle da ovdje drzim politicki cas. Niko to ne voli a posebno nasi jer kao sto spomenuh, mi znamo bolje... ili, sta nam tu solis pamet. A posto sam jos i mator... zastario... i valjda ne znam sta je "hip"... :)

Istovremeno, svi su nasi veoma budni kada treba pokazati prstom na "zvanicne krivce" za sve lose u zemlji... pa makar to bila i pogresna licnost.

Kada bolje razmislim, mozda politicki casovi ne bi bili na odmet. :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

winetou wrote:Smanjila bi ORA plate pravih građevinaca.
Ne samo da bi im povecala plate vec bi masa onih koji sad ne rade imali posla preko glave!
I poznata komunisticka zemlja USA je imala svoje "akcije" koje su je izvukle iz najvece krize u istoriji...
senada

Post by senada »

Mogu li ja krampat i lopatat ali pod uvjetom da platim?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

senada wrote:Mogu li ja krampat i lopatat ali pod uvjetom da platim?
:-) Zaplatit ces Senci, .... ne brini. :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pape wrote:
Preduhitri me @pape! :D

I ja joj tamaM htjedoh kazati da joj to ne gine! :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

digger wrote:
Vodenjak wrote:
digger wrote:(Joj, bas sam nesto namćorast danas.)
E vidis, samo ovo u zagradi ti stvarno zamjeram!
Ma necu da misle da ovdje drzim politicki cas. Niko to ne voli a posebno nasi jer kao sto spomenuh, mi znamo bolje... ili, sta nam tu solis pamet. A posto sam jos i mator... zastario... i valjda ne znam sta je "hip"... :)

Istovremeno, svi su nasi veoma budni kada treba pokazati prstom na "zvanicne krivce" za sve lose u zemlji... pa makar to bila i pogresna licnost.

Kada bolje razmislim, mozda politicki casovi ne bi bili na odmet. :)
Dosadio si sa tim svojim godinama... :zzzz:

Sjecas se one bajke koju smo slusali kao djeca o nekom tamo caru koji je naredio da se pobiju svi koji su stariji u carevini?

Jedan odbio da ubije svoga oca i zahvaljujuci tome ozenio carevu kcer...

A kako? Pa uz pomoc babine mu mudrosti jedini znao odgovoriti na careve zagonetke koje je ovaj postavio onima koji su bili zainteresovani za malu princezu...

Do naravoucenija nije tesko doci... :D
senada

Post by senada »

pape wrote:
cuj opcije to je "super" :lol: dobitna kombinacija lopata i krampa :-) da poguramo malo drzavnike? zalopatat ce i njih neko :oops:
pape

Post by pape »

Vodenjak wrote: I ja joj tamaM htjedoh kazati da joj to ne gine! :lol: :lol:
:) Bile su to divne godine. I ja sam jednom bio na radnoj akciji. Ma super je bilo. Radilo se i naravno, ...... druzilo se. :-)
Kaze meni jedna drugarica na radnoj akciji, ..... mislim, jel` .... bili smo ono, ... pravi drugovi, ... malo intimniji. :oops:
- Sve mi mozes raditi, ali .... majke ti, nemoj me milovati.
:?
- Pa ovaj, .... izvini .... mislio sam da to radim dobro. :roll: :roll: :roll:
- Ma, ... radis ti to vjerovatno dobro, ali brate ..... hrapave ti ruke. :oops:

Dakle, ... ako krenete na radnu akciju, ... obavezno ponesite kremu za ruke. 8-)
senada

Post by senada »

pape wrote:
:) Bile su to divne godine. I ja sam jednom bio na radnoj akciji. Ma super je bilo. Radilo se i naravno, ...... druzilo se. :-)
Kaze meni jedna drugarica na radnoj akciji, ..... mislim, jel` .... bili smo ono, ... pravi drugovi, ... malo intimniji. :oops:

Dakle, ... ako krenete na radnu akciju, ... obavezno ponesite kremu za ruke. 8-)
mozel vazelin :?
pape

Post by pape »

senada wrote:
pape wrote:

mozel vazelin :?
:lol: :-) Senci, ... opasan igrac. :-) :wink:
winetou

Post by winetou »

Vodenjak wrote:
Ne samo da bi im povecala plate vec bi masa onih koji sad ne rade imali posla preko glave!
I poznata komunisticka zemlja USA je imala svoje "akcije" koje su je izvukle iz najvece krize u istoriji...
New Deal nije ORA. Ne moraš me citirati.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

winetou wrote:
Vodenjak wrote:
New Deal nije ORA. Ne moraš me citirati.
Izvini, necu vise... :oops:
para na paru a us...

Post by para na paru a us... »

Sad jos vise vjerujem u ostvarivost ove ideje nego juce. Hajde, neka me neko razuvjeri da je nemoguce skupiti barem hiljadu mladih ljudi koji bi pristali biti dio toga svakog ljeta!?
I ne mora biti motiv visak patriotizma. Svako bi nasao svoj razlog... :-)
senada

Post by senada »

para na paru a us... wrote:Sad jos vise vjerujem u ostvarivost ove ideje nego juce. Hajde, neka me neko razuvjeri da je nemoguce skupiti barem hiljadu mladih ljudi koji bi pristali biti dio toga svakog ljeta!?
I ne mora biti motiv visak patriotizma. Svako bi nasao svoj razlog... :-)
pa ti si veci iluzionista od koperfilda.
para na paru a us...

[/quote]
pa ti si veci iluzionista od koperfilda.[/quote]

zasto? znam najmanje pet ljudi koji bi jedva docekali. jedan kaze: "radije dvije hefte na ORA-u nego u Makarsku.. ubise s groznom muzikom..." drugi opet: "samo da nema ono: ZA KOGA? ZA PARTIJUUU! pun mi ih je kufer..."
To bi moglo da bude puno primjerenije ovom vremenu, internacionalnije... zamisli u vrijeme interneta sta bi se moglo napraviti... Mladi iz Evrope bi rado dolazili kao sto vec postoji praksa radnih kampova po cijelom svijetu...
Bi l' ti?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Partizanski put 1975.:

Kad zatutnji prva ORA
Odjekuje Fruška gora.
Djevojke će i mladići
Radom sebe prevazići...
mostarac

Post by mostarac »

ORA-e us bile super stvar i ja bi volio da sam mogao ucestovati, ali danas ih je nemoguce izvesti iz jednostavnog razloga.
Na ORA-i su omladinci gradili sebi, a danas ratnom profiteru eventualno stranom kapitalisti i to jos dzabe. Zato je ORA-u nemoguce organizovat. jednom ORA-om vecih zahvata Juga bi Koridor Vc napravila za godinu dana, sa danasnjom tehnologijom, ali ko da ide graditi taj koridor, iako nama treba naravno, ako znas da ce sutra lovu na njemu zaradjivati neki kriminalac, a ti neces imati da platis cestarinu.
ORA-e su moguce samo za neprofitabilne stvari i opste dobro, a to su neka ciscenja i posumljavanje i slicno, a za izgradnju sumnjam.
Ja sam ZA da gradimo svoju zemlju dobrovoljnim radom, ali kapitalizam bosanskog oblika i ORA su mi nekako dva diametralno suprotna pojma, ali mozda nekad i uspije.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

mostarac,
Neko je već napomenuo da bi ORA-e ukinule dosta radnih mjesta građevinarima. Današnja omladina mora naći svoj način kako da dobrovljnim radom pomogne domovini. Šta fali omladini da umjesto ORA-e pokrenu MOBE, da pomažu povratnicima u izgradnji kuća, infrastrukuture u mjestima povratka,...vidio sam putem tv., žena dobila sav materijal za kuću, a nema ko (nema ni novca za majstore) da joj izgradi porušenu kuću, štalu...
Fair Life

Post by Fair Life »

gap wrote:Pricao mi je prijatelj da mu je trebalo istovariti namjestaj i da je ponudio po 20 maraka trojici momaka u kaficu do njegovog ulaza da urade to za bukvalno 10 minuta. Pogadjate odgovor: nisu htjeli, a kaze da kukaju po cijeli dan da je stanje katastrofa.
Ko ce ove danasnje lezihljebovice natjerati da rade? Za drzavu i narod, hahahha. :lol:
To ti je gap isto kao da ih pozvao da okopavaju kukuruz.

Imaju pravo da kukaju jer posao podrazumjeva zaposlenje, porez, penziono izdvajanje, izdvajanje za zdravstvenu zastitu, za obrazovanje, kulturu...

Mislis li ti da oni rjesavaju svoje probleme tako sto ce nekome za vrijeme od deset minuta iznajmiti svoja ledja ?

Nisi ti bas... pri svijesti.
Zadig

Post by Zadig »

Znaci, moglo se i kada se nije imalo. Izgradila se zemlja i sto je najvaznije: izgradilo se drustvo.
Tako je "kopacu"
:D

Graditi drustvo, koje se raspada i unazadjuje iz dana u dan.

Ovo je super ideja i dovoljno je samo da mladi vjeruju i ono sto rade, i da s e motiviraju za slicne programe. Normalno, morala bi i citava drzava vjerovati u to. ali sam siguran da i oni najveci protivnici ove ideje kada vide da im se asflatira put iz sela bi promjenili misljenje.

Problem je sto se previse vjeruje u ublehu ovih dana..
treba to mijenjati
vesela

Post by vesela »

Radne akcije pedesetih su, po mom misljenju bile nacin zivota i trend. Radilo se zajednicki na dobro osmisljenim i sprovedenim masovnim akcijama u socijalizmu. Bosna danas tezi ka kapitalizmu, koliko para toliko muzike i motivacija je nikakva. Odmah se postavlja pitanje za koga? i u ime cega? Mislim da je tesko naci ubjedljiv i konkretan odgovor.
klif

Post by klif »

digger wrote: Ali kao grupa--i uz klasicno "cast izuzecima"--ne vidim da ste sposobni za bilo kakvu organizovanu akciju.
...i niko se ne smatra prozvanim!

Licno bih bio spreman uzeti tri sedmice odmora, raditi (na svoj trosak i preuzeti troskove za dva domaca akcijasa) na nekom od projekata koga su inicirali neki od nasih mladih i pametnih ljudi.

Mislim da dijaspora ne moze preuzeti lidersku ulogu, ali bi mogla biti od pomoci.
para na paru a us...

Klif,

ja i ti se sasvim razumijemo.
hamza1

Post by hamza1 »

vesela wrote:Radne akcije pedesetih su, po mom misljenju bile nacin zivota i trend. Radilo se zajednicki na dobro osmisljenim i sprovedenim masovnim akcijama u socijalizmu. Bosna danas tezi ka kapitalizmu, koliko para toliko muzike i motivacija je nikakva. Odmah se postavlja pitanje za koga? i u ime cega? Mislim da je tesko naci ubjedljiv i konkretan odgovor.
Za sebe i u ime sebe.
Sa izgradnjom puta i sebi obezbjedjujes bolju buducnost. Zemlja ce postati bogatija pa samim tim i ti ces biti bogatiji, jer ces imati vise sanse da se zaposlis!
Konkurencija je po ekonomiji uvijek zdrava. Nije tacno da bi se smanjila radna mjesta na gradjevini. Gradjevnici bi tek tada shvatili da imaju konkurenciju, pa bi se morali bolje i jace udruziti da sto jeftinije i kvalitetnije prodaju ono sto znaju. To se zove ekonomija i stimulans!
Naravno ostajali bi samo najbolji i najkvalitetniji. Sta ce nam losi!
para na paru a us...

vesela wrote:Radne akcije pedesetih su, po mom misljenju bile nacin zivota i trend. Radilo se zajednicki na dobro osmisljenim i sprovedenim masovnim akcijama u socijalizmu. Bosna danas tezi ka kapitalizmu, koliko para toliko muzike i motivacija je nikakva. Odmah se postavlja pitanje za koga? i u ime cega? Mislim da je tesko naci ubjedljiv i konkretan odgovor.
Ako nije dovoljno dobar motiv obnoviti porusenu kucu u koju se mogu vratiti oni cija je vazada bila onda stvarno ne znam... most... put... skolu Nisam ni mislio da se obnavlja fabrika nekom tajkunu ili koju bi onda kupio neki tajkun. Razmisli. :-)
Post Reply