Ziva istina! Svjedocim. Slabi su na proizvodnji...al'su spretni na rukovodnji s'$$$$!zavrzlama wrote:Pa moraju biti socijalno ugrozeni.....probajte naci ijednog izraelca ili arapa na gradevini,rudniku,zemljoradnji itd.Ovo govorim za takve sa podrucja Amerika/Canada.
Oni naucili na guzove para.Prodaji tepihe,otvaraj mini prodavnice,restorane i sve one gdje se leda ne poturaju.
Muslimanski protesti - revolucija obespravljenih??
-
zlata
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Saha, je l' varikinom
:D:D:D:D
- Bosanac sa dna kace
revolucija jadnih, neukih, neobrazovanih, lijenih, kratkovidih.....revolucija koja ce teško šta postić!Muslimanski protesti - revolucija obespravljenih??
-
digger
Mislim da si dobro objasnila u prvom komentaru: danas ovakve metode ne bi bile moguce, vjerovatno bi smatrale se narusavanjem ljudskih prava.danas wrote:mislim da me nisi dobro razumio. trenutno imamo islamske i muslimanske drzave; recimo, turska je muslimanska zemlja, ali nije islamska zemlja jer islam nema ustavotvornu niti zakonodavnu ulogu. to nije slucaj sa iranom, te je stoga iran islamska zemlja; drugim rijecima, teokracija.
pitao si konkretno za prototip "zapadne demokratije" i hoce li takvo sto ikada biti moguce u islamskim zemljama. ja ti samo kazem da nece, sve dok se drzava ne sekularizuje, tj. dok se vjera ne razdvoji od drzave (a u ovom konkretnom primjeru je vjera islam). znaci, te drzave moraju prestati biti islamske i trebaju postati samo muslimanske (kao turska) i imali bi neko ogledalo zapadne demokratije....
Religija i moderna drzava mogu da budu odvojene, ali i pored svih napora, ne vidim kako bi to bilo sada u Islamu. Jer tu, vjera je "nacin zivota" sto iskljucuje bilo kakvo manipulisanje drzavnosti van religije.
- danas
htjela sam reci da su i general ataturk i general pahlavi ovo ipak izveli silom, u (po mom misljenju) istorijski podobnom trenutku... to je istorijska cinjenica, da je bilo vise silom nego milom... jer tesko da se ijedan od ovih prevrata i naknadne modernizacije moze smatrati narodnom voljom, mada je ataturk imao mnogo vise podrske. ukratko, ovo su bile vizije i djela pojedinaca (ciji se rezimi, sa danasnje tacke geldanja, granice sa diktaturama), a ne odraz masovne teznje naroda za sekularnom i/ili modernom drzavom. jedan moj dobar prijatelj iranac mi je pricao kako je reza pahlavi licno bicevao imame (i to javno, na nekom trgu) kada su se bunili protiv ovoga ili onoga (ne sjecam se vise protiv cega...). i iz stambola i iz teherena su bjezali hodze i imami, a bogami i oni bogatiji...digger wrote: Mislim da si dobro objasnila u prvom komentaru: danas ovakve metode ne bi bile moguce, vjerovatno bi smatrale se narusavanjem ljudskih prava.
Religija i moderna drzava mogu da budu odvojene, ali i pored svih napora, ne vidim kako bi to bilo sada u Islamu. Jer tu, vjera je "nacin zivota" sto iskljucuje bilo kakvo manipulisanje drzavnosti van religije.
u turskoj je ovaj pro-zapadni sekularni poredak i dalje pod prijetnjom islamista a znamo svi da je iran odavno pao. turska se i dalje opire, opet "ne-demokratskim" metodama zabrane i limitiranja. opste je poznato da se idiotizmi koji se desavaju medju turcima u recimo njemackoj (poput povremenih ubistava zene ako izlazi sama ili se oblaci "zapadnjacki" ili ako odbije odabranog joj muza) u turskoj nikad ne bi desila, niti prosla nekaznjeno. oni su mnogo drasticniji prema svojim fundamentalistima.
moj jedan rodjak iz istanbula (turcin) kaze ovo: "sa ovima (islamistima) nema sale jer oni ne prihvataju sekularnu drzavu. kada u njemackoj pobijede demohriscani na izborima, to ni pod razno ne znaci da ce oni ukinuti drzavu i uvesti hriscansku teokraciju jer oni su samo jedna od partija koja funkcionise u opsteprihvacenom sistemu; kada kod nas pobijede islamisti, to vrlo lako moze da znaci da ce ukinuti drzavu i uvesti teokraciju jer oni NE prihvataju sistem...". to je ta razlika.
-
zlata
Pa dobro...nisu ni kriscani...u pocetku sukoba sa laicizmom..."prihvatali sistem". Koliko je tek Europa izkrvarila za svoj "laicizam"...od onog 30-godisnjeg rata...pa sve do 19-og stoljeca. I "pravo" kriscanstvo je "stil zivota". Jedini stos je u tom...da su americki kriscanski radikalci takodjer goleme nacionaliste koje su spremne na kompromise u ime SAD-a. Njihov "fundamentalizam" je jedna cudna smjesa americkog nacionalizma-"nativism"-a i desnicarskog protestanizma.
Jedina razlika jest'u periodu i vremenu...(izmedju "krscanskog" i "islamskog svjeta). Zemlje-drzave u kojima zivi vecina muslimana su ili nerazvijene...ili su se tek pocele razvijati. Kako im se razvijaju ekonomija, nauka....tako ce slijediti i politika, i drustveni zivot. Laicizam je rezultat jednog procesa....jedne drustvene evolucije.
Eventualno...i islamske vjerske ustanove ce se morat' prilagoditi tim naglim promjenama...k'o sto je moralo kriscanstvo...kroz protestanizam.
Kriscanske vjerske institucije nikad nisu digle ruke od vlasti. Nece ni islamske...al'razvitkom i jacanjem gradjanske svjesti njihove uloge su dovedene na rub bezznacajnosti...(osim u slucajevima...kao kad nam se pojave "closet" popovi, k'o Bush i Alija)!
Jedina razlika jest'u periodu i vremenu...(izmedju "krscanskog" i "islamskog svjeta). Zemlje-drzave u kojima zivi vecina muslimana su ili nerazvijene...ili su se tek pocele razvijati. Kako im se razvijaju ekonomija, nauka....tako ce slijediti i politika, i drustveni zivot. Laicizam je rezultat jednog procesa....jedne drustvene evolucije.
Eventualno...i islamske vjerske ustanove ce se morat' prilagoditi tim naglim promjenama...k'o sto je moralo kriscanstvo...kroz protestanizam.
Kriscanske vjerske institucije nikad nisu digle ruke od vlasti. Nece ni islamske...al'razvitkom i jacanjem gradjanske svjesti njihove uloge su dovedene na rub bezznacajnosti...(osim u slucajevima...kao kad nam se pojave "closet" popovi, k'o Bush i Alija)!
- danas
naravno da nisu digli ruke od vlasti, pa vlast im je prvenstvena svrha. ali vatikan nema otvorenih pretenzija da bude ono sto je nekad bio -- on to danas obavlja drugacijim, indirektnim metodama.zlata wrote: Kriscanske vjerske institucije nikad nisu digle ruke od vlasti. Nece ni islamske...al'razvitkom i jacanjem gradjanske svjesti njihove uloge su dovedene na rub bezznacajnosti...(osim u slucajevima...kao kad nam se pojave "closet" popovi, k'o Bush i Alija)!
ali njemacki kancelar ili engleski parlament nikada vise nece pitati papu sta da rade. niti ce njemacku vanjsku ili unutrasnju politiku voditi djakoni ili svecenici na politickim pozicijama. dok u iranu ili saudijskoj arabiji, imami sefuju drzavom.
- Bosanac sa dna kace
Da s time da su u vecini slucajeva i pocinilac i zrtva kaznjeni!danas wrote:
u turskoj je ovaj pro-zapadni sekularni poredak i dalje pod prijetnjom islamista a znamo svi da je iran odavno pao. turska se i dalje opire, opet "ne-demokratskim" metodama zabrane i limitiranja. opste je poznato da se idiotizmi koji se desavaju medju turcima u recimo njemackoj (poput povremenih ubistava zene ako izlazi sama ili se oblaci "zapadnjacki" ili ako odbije odabranog joj muza) u turskoj nikad ne bi desila, niti prosla nekaznjeno. oni su mnogo drasticniji prema svojim fundamentalistima.
Danas se se radi mnogo toga da se to sve izmijeni!
Da, sekularni poredak jeste pod prijetnjom ''islamista'', mozda i ne bi bio da nema tolkog pritiska na vjeru uopsteno i na vjerske institucije!
- danas
ma kojeg pritiska? znam da je turska malo "tvrdja" glede vjere, ali ne znam da ima bas pritisaka? kojih to pritisaka na vjerske institucije? to se zove razdvajanje vjere i drzave, a ne pritisak.
mojne mi te srpske politike, ako nisam jedini na vlasti odmah sam ugrozen...
mojne mi te srpske politike, ako nisam jedini na vlasti odmah sam ugrozen...
- Bosanac sa dna kace
sama si rekla, sta fali da dijele vlast ''islamisti'' i sekularisti???danas wrote: mojne mi te srpske politike, ako nisam jedini na vlasti odmah sam ugrozen...
al eto sekularisti nece!
sta fali Redzi Erdoanu?
-
magyarovar
make lov€, not wardigger wrote:Valentinovo...hananah wrote:Februarska revolucijaili Veljacanska revolucija
February revolution
![]()
-
Haqqani