vehabije i terorizam; intervju iz DANA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

danas

Post by danas »

jesi dosadan *ebo mater :D

de fino procitaj intervju pa onda pisi. ovako ni sam ne znas sta govoris, sta tvrdis, nego samo pises da bi nesto rekao....

ocigledno je da se momak ogranicio na diskusiju nasilja koje vrse muslimani, sto ne znaci da nasilje ne vrse i drugi po bijelom svijetu. njega konkretno i specificno zanimaju pojave u mislimanskom svijetu, pa stoga nema potrebe da diskutuje ono sto radi bush, ono sto radi izrael, ono sto radi srbija... kao sto nema potrebe da spominje crvene kmere u kambodziji ili blistavi put u peruu ili crvene brigade u njemackoj. on se ogranicio na muslimane, jer o njima moze da govori i jer je to bila tema njegovog istrazivanja.

pa hajmo sad ponovo: medju muslimanima, jedini koji su nasilni na ovakav nacin su vehabije! skonto?

ili drugim rijecima: IF we limit our analysis to the muslim world, THEN ...
:D :D :D
Last edited by danas on 12/02/2006 00:05, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ono sto je zanimljivo da je BIH najbolje tlo za prodavanje muda pod bubrege od strane kojekakvih tkz.vehabija,ustasa,cetnika i ostale necivilizovane grupe ljudi.

Ove grupe i pristalice bradatih spodoba se vjesto kriju iza cijelih naroda,pa tako imamo da su vehabije cijeli muslimanski narod ili ti cetnici svi srbi........A mi ko nesto znamo .pa nasijedamo njihovoj politici i propagandi...u nama je problem sto ih ne sprecavamo a ne u njima koji su takvi da ih nemozes promijeniti.Vehabija je vehabija ...cetnik je cetnik.....a mi smo glupsoni veci sto nas te grupice budala,svadaju izmedu sebe.
forUMASH

Post by forUMASH »

El-Vedex wrote: Nego kontam ovi logicari shto ne znaju sloziti dvije ne istinite premise da bi dobili istinitu konkluziju . . . neshto se nisu bash potrudili da me razuvjere u ubjedjenju da je i njima rezon na nivou kakvog vehabije . . . A bili se neshto razmahali postovima i Boga pitaj dokle bi se razvukao ovaj thread da im je protivrijecio kakav vehabija. I kako god su vehabije opasne za suzivot u Bosni, tako je i njihovo poimanje ozbilnjih stvari u crno bijeloj boji.
Pa nije ovo nikakva meksicka safunjara da bi se moglo raspravljati o krajnje dobrim i krajnje loshim momcima.

Ja neznam kome ovdje fali osnovne logike. . .
...pa momci napisali i objavili knjigu u kojoj su dali svoje vidjenje situacije....evo ti clanak, a Danas podebljala bitnije stvari, na pocetku teme....za mene je to dovoljno osnovne logike.....
...mimo toga, valjda je svako od ucesnika teme dosao u kontakt sa vehabijskim pokretom tokom proteklih 15 godina i izvukao vlastite zakljucke.....moj zakljucak je da su vehabije rak na duhovnome tkivu Bosne.....tokom devedesetih smo imali priliku vidjeti sta se desava kada neko nastupa sa ideologijom "il' si nas(sa nama) il' si protiv nas, a ovdje cemo biti samo mi", a vehabije nastupaju upravo sa takvih pozicija...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

El-Vedex wrote:
forUMASH wrote:
El-Vedex wrote: I da. If-then za mene nije premisa nego petlja :D
...if-then nije petlja nego logicka raskrsnica.... :D :P :D ...a vehabije su opasnost za suzivot u Bosni....
Hajde ba forUMASH , ovdje se radi o ozbiljnim stvarima a ti se zajebavash . . . Imash topica koliko hocesh za zajebanciju . . .

Nego kontam ovi logicari shto ne znaju sloziti dvije ne istinite premise da bi dobili istinitu konkluziju . . . neshto se nisu bash potrudili da me razuvjere u ubjedjenju da je i njima rezon na nivou kakvog vehabije . . . A bili se neshto razmahali postovima i Boga pitaj dokle bi se razvukao ovaj thread da im je protivrijecio kakav vehabija. I kako god su vehabije opasne za suzivot u Bosni, tako je i njihovo poimanje ozbilnjih stvari u crno bijeloj boji.
Pa nije ovo nikakva meksicka safunjara da bi se moglo raspravljati o krajnje dobrim i krajnje loshim momcima.

Ja neznam kome ovdje fali osnovne logike. . .
Ima jedna dobra:

Kad je neko glup... ne mozes mu ni to objasnit'... :D
El-Vedex

Post by El-Vedex »

danas wrote:jesi dosadan *ebo mater :D

de fino procitaj intervju pa onda pisi. ovako ni sam ne znas sta govoris, sta tvrdis, nego samo pises da bi nesto rekao....

ocigledno je da se momak ogranicio na diskusiju nasilja koje vrse muslimani, sto ne znaci da nasilje ne vrse i drugi po bijelom svijetu. njega konkretno i specificno zanimaju pojave u mislimanskom svijetu, pa stoga nema potrebe da diskutuje ono sto radi bush, ono sto radi izrael, ono sto radi srbija... kao sto nema potrebe da spominje crvene kmere u kambodziji ili blistavi put u peruu ili crvene brigade u njemackoj. on se ogranicio na muslimane, jer o njima moze da govori i jer je to bila tema njegovog istrazivanja.

pa hajmo sad ponovo: medju muslimanima, jedini koji su nasilni na ovakav nacin su vehabije! skonto?

ili drugim rijecima: IF we limit our analysis to the muslim world, THEN ...
:D :D :D

Then What . . .

Skonto sam ja to sve i procitao tekst koji je interviju iz Dana, doduse nisam josh knjigu koju je gosp. Merdan sa kolegom napisao iako ja niti jednom rijecju nisam bio protiv tog istrazivanja .

Jesam li lijepo rekao da stoji dosta stvari, i naravno da neko na naucnom nivou to obradi. Svoj konacan sud cu donjeti kad procitam knjigu.
Trebao sam naglasiti na se ne slazem sa nacinom prezentacije stavova i tokom intervjua . . . I josh jednom se ne slazem sa nevjeshto izrecenom tvrdnjom da su svi teroristi vehabije. Dobro jest da se on u daljnjem tekstu ogranicio na muslimane al' ni tu nije u pravu . . .
Jednostavno nemoze se na takav nacin prezentirati jedan rad u mediju koji citaju razliciti profili ljudi . . . I onda se neshto shto je krajnje zapaljivo stavlja u naslov...
Da malo dublje razmislish i da prohodash malo po svijetu vidio bi koliko ljudi prihvata zdravo za gotovo i koliko je obican covjek zadojen najprimitivnijim predrasudama.
Ja sam se bazirao na tome da kazem koliko se neke stvari ne mogu vaditi iz konteksta. I da medij kao shto su Dani, treba da vodi racuna o tome kako prezentira neku informaciju posebno kad je svekolika glupost u poziciji da posalje sve u picku materinu...
Ocekivao sam da covjek koji za sebe tvrdi da "bistri" stvari, moze da shvati koliko se u rezonu priblizio slijepom prihvatanju javnog mnijenja.
No jedina gora stvar od nepismenog covjeka je polupismen covjek.

Moj stav o vehabijama. Nek se nose kako hoce, nek slijede ono u shta su ubjedjeni. I nece mi nimalo smetati sve dok se drze pravila i zakona zemlje u kojoj zive.
No problem je sto oni nekom smetaju iz sasvim licnih razloga i predrasuda. Mozda sam ja u krivu... ali jednostavno necui podrzati nikakvo ludilo koje vodi masovnom lincu nekog covjeka.
Istorija je puna linceva i budala koji misle da su u pravu . . . Ja sam vodio diskusije sa ljudima koji se ovdje drze vehabijama. Neznam zashto mene koji hocu da popijem i zapalim joint nije niti jedan napao.
Oni su za mene dosta ograniceni ljudi ali ne pada mi na pamet da ih lincujem i protjerujem samo zato jer su drukciji od mene i "nisu pametni i informirani kao ja koji sam pokupio svu pamet dnevne stampe".
Jedva cekam da procitam rad gosp. Merdana . . . mozda ce mi neke stvari biti jasnije.
Ja imam dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da kazem da mogu biti u krivu. Al' dok se ne uvijerim u suprotno nece biti nikakvog linca.

A tebi ako se cini da ja pisem samo da bih nesto rekao . . . to je tvoj problem . . . ako me ne razumjesh ne znaci da pricham gluposti . . . nego samo treba da prosirish vidike.
Ljudi su po prirodi skloni da unistavaju ono sto ne razumiju...
danas

Post by danas »

fakat si dosadan :D

haj' opet procitaj intervju... covjek lijepo kaze, u PRVOJ recenici intervjua: "Bilo bi nemoralno i nenormalno kada bi neko dizao toliku halabuku oko nečijeg izbora vlastitog vanjskog izgleda, dakle u ovom slučaju brade i pantalona." kao sto i jeste nenormalno kritikovati nekoga zbog toga. i bas zato, to nije osnova Merdanove kritike, niti moje, niti forUMASH-eve... nego nesto drugo, sto ti neces da vidis.

kome kazes da treba da prodje svijeta? mozda merdanu, koji je zavrsio studije u jordanu? ili meni i forUMASH-u, koji smo svijet obisli i ne zivimo u Bosni? ili vehabijama, koji i kada negdje odu ne odu da uzivaju u razlicitim kulturama nego da namecu svoju.

ne znam zasto nisi imao problema sa njima. ja znam ljude koji jesu imali problema, pogotovo djevojke. mozda cekaju da jos malo ojacaju, pa da pocnu da namecu svoje tabijate. ja nisam sigurna da mi trebamo cekati taj dan skrstenih ruku i zato pozdravljam potez ove dvojice momaka. ponajvise zato sto je krajnje vrijeme da se muslimani sami pocnu ogradjiivati od ekstremista u svojim redovima, a ne da valjaju suplju "to nije lice islama" nakon teroristickih napada.

kazes da je najgori polu-pismen covjek. to je vehabija u 99% slucajeva. evo sta merdan kaze: "vehabizam se tu pojavljuje kao fatamorgana, koja u par koraka nadomješta izgubljeno, i čak i više; od pukog neznalice koji tek treba da uči, i od duhovnog bogalja kojem su potrebne godine duhovnog susprezanja i odgajanja, vehabizam preko noći stvara muftiju i evliju bez premca." upravo su vehabije takve. pola njih misli da su posisali svu pamet svijeta, a nisu ni svjesni svoje nesvjesti niti svoga neznanja.

a glede tvoje zadnje recenice: oni sto iz nerazumijevanja unistavaju stvari su opet -- gle cuda -- vehabije. imali smo prilike vidjeti njihovo razumjevanje recimo u avganistanu, rusenje statua bude, pa nadalje (ukljucujuci i ubistva, recimo zena u avganistanu koje su se drznule da s eotkriju ili da idu u skolu). ne znam da je zabiljezen ijedan napad na vehabiju igdje u svijetu, ali njihovi napadi na druge su cinjenica. kod nas, upravo zbog svojih uskih pogleda i nerazumjevanja svega bosanskog, oni unistavaju bosanski islam i namecu svoj, na sta merdan sa pravom upozorava.

PS niko ovdje ne poziva na iciji linc, ne znam gdje si to iskopao, i kako si to zakljucio iz nasih postova. to nije svojstveno bosancima. a vehabijama... pa vidjecemo... dao bog da sam ja u krivu...
Last edited by danas on 12/02/2006 01:45, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ne raspravljaj sa vehabijom...
BECHO

Post by BECHO »

Danas na svijetu ne postoji islamski ucenjak ili autoritet - a da ne govorim o obicnom vjerniku muslimanu - kojeg vehabije nisu proglasile kjafirom. Vehabije se represivno odnose prema svakom ko emotivno dozivljava vjeru a vjera nije tek tako neki 'suhi postulat' bez dubinskog dozivljaja, koji oni upravo negiraju. Na svu srecu, oni kod nas cine isfrustriranu manjinu jer nemaju moc. Medjutim, pokusavaju da se nametnu na sve moguce nacine a cinjenica je da se u posljednje vrijeme vecina tzv. humanitarnih islamskih organizacija, koje propovijedaju vehabizam, preselila iz Zenice u Sarajevo gdje misioniraju i 'prevode' muslimane iz umjerenog izvornog bosanskog na radikalni uvozni Islam.
danas

Post by danas »

lijepo si to rekao BECHO :)
klif

Post by klif »

Bio bih zahvalan, kada bi mi neko objasnio kakav stav prema vehabijama ima Islamska vjerska zajednica.
Smrt fasizmu

#36 vehabije i terorizam; intrevju iz DANA

Post by Smrt fasizmu »

Cudno je da gospodina Jasmina Merdana niko na ovom sajtu nije prozvao CETNIKOM posle ovakvog intervjua... Salim se... JASMIN je jedan od hrabrih i rijetkih Muslimana koji pokusavaju da pruze otpor fasizmu koji je proklamovan iz SDA - institucija i koji vodi muslimanski narod u Bosni i Hercegovini u golemu neizvjesnost.. BRAVO JASMINE!!
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!
Fair Life

Post by Fair Life »

[size=150]DANI 93, 18. JANUAR / SIJECANJ 1999.[/size] wrote:Okupacija vehabija

Zanimljiva pojava u Unsko-sanskom kantonu, opet sa politickom dimenzijom, jesu vehabije, ili, kako ih mjestani zovu - "talibani". Naime, poslije deblokade ovog kantona, iz srednje Bosne su im poceli dolaziti mladi ljudi sa novim idejama o islamu. "Ni u ratu nismo imali ovoliko islama koliko danas imamo", prica bivsi borac Petog korpusa i dodaje da su se "talibani" kod njih pojavili da bi "nam pravili probleme sa hrvatskom stranom". "Mi nismo imali nase mudzahedine u ratu. Ove su nam poslali iz srednje Bosne, u autobusima su dovozeni. Vec je bilo sukoba u dzamijama, cak su i pistolji potezani. Neki ljudi su promijenili dzamije, ali oni idu za njima. Muftija Makic ih podrzava, a i guverner je tu odigrao svoju ulogu. Ipak, najvecu podrsku imaju od Muharema Stulanovica, profesora na Islamskoj pedagoskoj akademiji, koga u carsiji zovu Dzinolog. Javna je tajna da su oni minirali spomenike u Bihacu." Nas izvor dalje objasnjava da je doslo i do sukoba u Islamskoj zajednici zbog ove pojave, a u Bihacu se prica da je jedan hodza dobio razrjesenje sa svoje duznosti jer je bio protiv ovih novih "muslimana".

Krajisnici za sebe kazu da sami znaju sta treba, a sta ne, a najvise mrze kad im se nesto nasilu namece. "Svi mi znamo kad je podne", veli jedan stariji Biscanin i nastavlja, "i ne moraju nam na najjaci razglas prenositi namaz i hodzin vaz. Nedavno je preko razglasa jedan od njih porucio da moramo davati srebro, zlato i marke! Ma, kome da dajem? Lopovima iz IVZ-a, koji i mrtve potkradaju!? Kad ce koja bula ili hodza doci da spreme nekog mrtvog i da prouce za njegovu dusu, a da to dobro ne naplate!? Nek' idem u dzehenem zbog ovoga sto pricam, ali ce i oni sa mnom." Isticanje islama kod Krajisnika je stvorilo kontraefekat tako da je sve manje ljudi u dzamijama. Na pocetku ramazana je to javno rekao i buzimski hodza.

"Demokratije na ulici ima koliko ko pozeli. Mozete psovati od Alije Izetbegovica pa nadalje, nece vam niko nista, ali ako neko pokusa progurati neku novu, progresivnu ideju na Skupstini, nikad nece uspjeti", pricaju Krajisnici rezignirano i dodaju: "Nista u nasem kantonu ne ide naprijed, sve stagnira. Samo se bavimo sami sobom. Ova vlast nije iskoristila nista od rejtinga koji je ovaj narod imao nakon rata, i to najbolje pokazuje koliko je njima u interesu nas napredak, a koliko njihove funkcije."
danas

Post by danas »

"Dzinolog".... :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Evo na sta su i bombu bacili...tj.ovo je nova Djevojka s Une, stara je otisla u helac, mada je imala bolje kukove.

Image
El-Vedex

Post by El-Vedex »

danas wrote:fakat si dosadan :D

haj' opet procitaj intervju... covjek lijepo kaze, u PRVOJ recenici intervjua: "Bilo bi nemoralno i nenormalno kada bi neko dizao toliku halabuku oko nečijeg izbora vlastitog vanjskog izgleda, dakle u ovom slučaju brade i pantalona." kao sto i jeste nenormalno kritikovati nekoga zbog toga. i bas zato, to nije osnova Merdanove kritike, niti moje, niti forUMASH-eve... nego nesto drugo, sto ti neces da vidis.

kome kazes da treba da prodje svijeta? mozda merdanu, koji je zavrsio studije u jordanu? ili meni i forUMASH-u, koji smo svijet obisli i ne zivimo u Bosni? ili vehabijama, koji i kada negdje odu ne odu da uzivaju u razlicitim kulturama nego da namecu svoju.

ne znam zasto nisi imao problema sa njima. ja znam ljude koji jesu imali problema, pogotovo djevojke. mozda cekaju da jos malo ojacaju, pa da pocnu da namecu svoje tabijate. ja nisam sigurna da mi trebamo cekati taj dan skrstenih ruku i zato pozdravljam potez ove dvojice momaka. ponajvise zato sto je krajnje vrijeme da se muslimani sami pocnu ogradjiivati od ekstremista u svojim redovima, a ne da valjaju suplju "to nije lice islama" nakon teroristickih napada.

kazes da je najgori polu-pismen covjek. to je vehabija u 99% slucajeva. evo sta merdan kaze: "vehabizam se tu pojavljuje kao fatamorgana, koja u par koraka nadomješta izgubljeno, i čak i više; od pukog neznalice koji tek treba da uči, i od duhovnog bogalja kojem su potrebne godine duhovnog susprezanja i odgajanja, vehabizam preko noći stvara muftiju i evliju bez premca." upravo su vehabije takve. pola njih misli da su posisali svu pamet svijeta, a nisu ni svjesni svoje nesvjesti niti svoga neznanja.

a glede tvoje zadnje recenice: oni sto iz nerazumijevanja unistavaju stvari su opet -- gle cuda -- vehabije. imali smo prilike vidjeti njihovo razumjevanje recimo u avganistanu, rusenje statua bude, pa nadalje (ukljucujuci i ubistva, recimo zena u avganistanu koje su se drznule da s eotkriju ili da idu u skolu). ne znam da je zabiljezen ijedan napad na vehabiju igdje u svijetu, ali njihovi napadi na druge su cinjenica. kod nas, upravo zbog svojih uskih pogleda i nerazumjevanja svega bosanskog, oni unistavaju bosanski islam i namecu svoj, na sta merdan sa pravom upozorava.

PS niko ovdje ne poziva na iciji linc, ne znam gdje si to iskopao, i kako si to zakljucio iz nasih postova. to nije svojstveno bosancima. a vehabijama... pa vidjecemo... dao bog da sam ja u krivu...
JA NIGDJE NE BRANIM VEHABIJE. IRITIRA ME KAD SE NA GLUPOST UZVRACA JOSH VECOM GLUPOSTI. NE PLJUJEM RAD JASMINA MERDANA JER GA JOS NISAM NI PROCITAO. INTERVJU JE JEDNO A KNJIGA NESHTO SASVIM DRUGO
(ovo je naslov)

JA ne znam zashto je tebi dosadan neko ko se ne slaze s tvojim nasliedjenim i usvojenim mishljenjem . . .
U sta ti mene pokusavash da uvjerish ?
Vehbosi su za mene davno bili pali u zaborav. Pitam se kom opet trebaju.

Evo poslusao sam te i josh jednom sam procitao intervju . . . i opet imam isti dojam... slican onom kao kad sam pratio blamazu oko irackog "nuklearnog" arsenala... Kazi mi ti shta je to drugo sto ja necu da vidim , sta znash mozda sam bash toliko glup da ne vidim. Znash malo mi cudno kako sad odjednom treba neko da se plashi hoce li mu ostati ziva glava na ramenima , a te vehabije su vec dugo ovdje cak su imali i naselje i niko tad nije se nashao pametan da provali njihove teroristicke pretenzije. I naravno iz iskustva znam koliko Merdan ima pravo kad kaze da vehabije igraju na kartu duhovne praznine i dezorijentisanosti. Vehabije ti ponude veoma mocnu alternativu baziranu na vjeri da Boga morash postovati jedino na nacin kako ga je Poslanik postovao, i da kjafir svaki dan potkopava tvoju vjeru itd. itd... i tako ti moja kolegica Esma ode za vehabiju i postade vehabijka , sama je to izabrala... E josh se sjecam da nije voljela da je zovem vehabijom i nisam je zvao vehabijom jer sam vidio da je nekako sretna, ja sam u medju vremenu iscitavao literaturu koju mi je davala, al' dzaba, sve je to ok bilo . . . medjutim ja sam imao preca posla a i vec sam bio "ogrezo u grijehu" . . . a nekako me nerviralo i to "Allah ti se smilovo brate". Ubrzo se udala naravno za vehabiju . . . a ja sam morao da radim i studiram jer na nesrecu nisam bio guzonjin sin.
Mozda sam zbog svega ovog malo subjektivan . . . A mozda po defaultu jednostavno ne mogu da mrzim nekog ko je drukciji od mene, kao shto ne mogu da mrzim ni Chrisa ni Boska . . . dobro, mozda mi se Bole malo gadi:) jer previshe inzistira na
koristenju rnd funkcije (koja mene podsjeca na dane BASIC-a) i vazda prica u raji kako je bolji od mene u Battlefieldu...

Da i koji to kua sad ima veze sa temom . . . Pa ima kako nema, ti mene hocesh da uvjerish u neke stereotipe samo zato jer ti je jedan islamski autoritet rekao tacno ono shto ti intimno zelish da cujesh. Ja bih bio krajnje bezobrazan i cinican kad bih zakljucio da je Merdanu kao clanu uleme, krivo shto su mu ovi vehbo sektashi preoteli nekoliko njegovih "ovcica" tj sljedbenika pravog , umjerenog i miroljubivog Islama. Ali nisam taj tip.
I onda se ti nadjesh josh da kazesh da ne treba sjediti skrshtenih ruku , da treba neshto poduzeti.
Da razumjem i tebe i tvoje prijatelje ako su naletili na budale poput onih shto su neki dan palili zastavu drzave Danske i na glupost i netoleranciju uzvratili nista manjom gluposti.
Evo pokazi sad prstom u nekog vehabiju reci za njega da je terorista, daj mi validne dokaze o teroristickom djelu koje je napravio i ja cu ga prvi izlemati "k'o vola" pa tek onda predati nadleznim organima.

Znam opet sam ti mozda dosadan i nije ti jasno kako neko moze biti ni tamo ni ' vamo . . . Kako sam glup pa mi nisu jasne tako ocigledne stvari. Kub Lajkan josh tako bistro majka ga rodila primjeti kako sam glup da shvatim koliko sam glup. Naravno njemu ne treba ovoliki post da bi argumentovao ono shto misli. On to kaze u dvije tri recenice . . . A ja samo ne prihvatam dokaze bez dokaza. Ne mogu da vjerujem slijepo covjeku pa makar bio i "autoritet"...

Odbijam da "pushim" stereotipove bilo koje vrste, ,, odbijam da slijedim ludilo koje zahvata ljude i indoktrinira . . . Odbijam ako sam vec indoktriniran da me neko "deindoktrinira", Odbijam da me programiraju , kad sam vec uspjeshan programer ali mashina a ne ljudi... , Odijam da se ljudi ikako programiraju . . . Odbijam sve shto nema veze sa humanoshcu i razumjevanjem.... Odbijam da svako malo neki ciko siluje nashu uciteljicu Istoriju... Odbijam da trazim opravdanje i za najpravedniji rat koji ne postoji . . . I na kraju odbijam da ne prodjem ovog jutra Bashcarsiom kad sam vec ovako rano ustao.
El-Vedex

Post by El-Vedex »

joj eeeej . . . bezveze se ja napisa ovoliko . . . Mogao sam samo reci da su kod vehabija predrasude ocigledne.... NEgo mene brinu ove predrasude i stereotipi sto kao rezidue cuce u kultiviranom i socijaliziranom covjeku . . .
Reina

Post by Reina »

E, pa svaka ti cast!!! 8-)
windas

Post by windas »

Postavlja se pitanje da li ce NORMALNI BOSANSKI MUSLIMANI,
dobiti sansu,za normalan zivot,
od ovih agresivnih vehabija....
black

Post by black »

DANI: Iz Saudijske Arabije je stigla i jedna nova interpretacija islama koja je sada u žiži javnosti, taj famozni vehabizam. Ja bih Vas zaista molio da nam date jednu znanstvenu interpretaciju vehabizma i da na neki način odredite njegovu poziciju u Bosni?

HAFIZOVIĆ: O vehabizmu se u zadnje vrijeme kod nas puno govori. To pitanje se iznova aktualizira, tim prije što ta vrsta pojave sve više provaljuje u naš svakidašnji život. Odmah da na početku ustanovimo: vehabizam je stanoviti selefizam. Kažem, stanoviti, zato što selefizam, zapravo, u načelu znači tradicionalizam. To je jedno tradicionalno mišljenje ili gibanje, jedan misaoni tok koji ide za tim da stalno kod pojedinca muslimana i kod muslimanskog naroda razvija svijest o njegovim izvorima. To je, dakle, jedan tradicionalizam koji nas vazda nastoji nekako vezati i držati uz naše duhovne izvore, uz korijene. Vehabizam je, kažem, stanoviti selefizam zato što postoje i drugi obzori kod selefizma, postoje druge škole, drugi tokovi koji na jedan drugi način i kroz neke druge moduse također pokušavaju istu vrstu svijesti razvijati kod muslimana. Vehabizam je, načelno govoreći, jedan, hajde da kažemo, interpretativni tok, iako je to za sami vehabizam prejak naslov. Njega je teško porediti sa drugim interpretativnim tradicijama islama i drugim misaonim tokovima. Vehabizam ne može biti isto što i sunizam, još manje može biti isto što i sufizam, na kraju krajeva, što i šiizam. Svaki od ovih tokova treba respektirati, svaki ima svoje sadržinsko pokriće iza koga leže vijekovi sasvim relevantno napisane literature. Dakle, vehabizam je zapravo jedan misaoni tok koji se utemeljio negdje koncem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni rodonačelnik je Muhammed 'Abdulwahab, stanoviti reformator, porijeklom iz Saudijske Arabije. To je čovjek koji je revnovao, čak, ja bih rekao, jednoj vrsti redukcionističkih ideja, u tom smislu, što je želio muslimanski narod, muslimansku zajednicu, muslimane uopće, vezivati uz te primarne izvore ali pod uvjetom da muslimani uvijek ostaju kod svojih izvora i da nikad ne nastoje ni na koji način, znanstveno, teorijski i sl. posredovati i odmišljati te izvore. Ja za vehabizam kažem da je, uvjetno rečeno, interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoga mišljenja, jedan duhovni tok koji zaista zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.

DANI: Šta su duhovni temelji vehabizma?

HAFIZOVIĆ: Vehabizam, de facto, kao fenomen počiva na nekoj vrsti političke nagodbe između već pomenutog Muhammeda Ibn 'Abdulwahaba i rodoslovnika današnje kraljevske dinastije Sauda. Oni su se naprosto nagodili da u novoj državi koju su pokušali uspostaviti i na kraju je i uspostavili, ravnomjerno podijele nadležnosti: da politička vlast pripadne toj porodici Sauda, a što se religijskih poslova i religijskog života tiče, to će biti u nadležnosti Muhammeda Ibn 'Abdulwahaba i, kasnije, njegovih sljedbenika. Preraspodjela na neki način i dan-danas funkcionira u Saudijskoj Arabiji i možda još negdje drugdje u nekim drugim dijelovima muslimanskog svijeta, tamo gdje se vehabizam uspio nametnuti kao jedina religijska praksa.

DANI: Je li vehabizam magistralni religijski tok u Saudijskoj Arabiji?

HAFIZOVIĆ: To je, rekao bih, jedini tok. Sad, je li on magistralan, to je druga stvar. Teško bi bilo reći da je magistralan. Zašto? Magistralan je onaj tok koji je u svojoj sadržinskoj nutrini vrlo bremenit, vrlo raskošan, to je tok koji u sebi fokusira raskošnu literaturu, to je tok koji u sebi ima jedno prepoznatljivo duhovno rodoslovlje. Vehabizam to nema. Nakon Muhammeda Ibn 'Abdulwahaba, koji je napisao knjige što se u povijesti muslimanskog mišljenja izučavaju kao stanovita interpretativna literatura islama, mi nemamo nekog relevantnog autora koji bi mogao eventualno produbiti, proširiti, domisliti ideje Muhammeda Ibn 'Abdulwahaba, ideje za koje ja mislim da su u poređenju sa drugom muslimanskom literaturom više nego osrednje. To su ideje koje su, na kraju krajeva, polučile neke svoje duhovne rezultate koji se mogu sažeti u jednu misao. Vehabizam je redukcionizam. Jer, ako vi, a meni se to desilo '94. godine na hadžu, tragajući za literaturom koja tamo funkcionira, ne nađete ništa relevantno što bi mogli kupiti i ponijeti kući, jedino što možete poslije takvog iskustva zaključiti jeste to da je vehabizam više jedno ideološko usmjerenje negoli škola mišljenja. To je neki moj stav i ja bih mogao možda nekom drugom prilikom dati dodatnu argumentaciju.

Havina odjeća
DANI: A otkuda sklonost, haj'mo reći, kod jednog dijela bosanske mladosti da prihvati takvo jedno redukcionističko, arhaično učenje?

HAFIZOVIĆ: Pazite, kad čitate ove intervjue sa ljudima koji su bili i valjda još uvijek jesu bosanski muslimani, ali se sad radije predstavljaju kao pripadnici tog selefističkog vehabističkog pokreta, možete primijetiti kako oni svoju predvehabističku muslimansku poziciju smatraju nekom vrstom grijeha i njihove neupućenosti u islam. Oni su tek progledali onog časa kad su se opredijelili za vehabizam! Ono što vehabizam u svojoj propagandi promiče jeste to kako je on jedini autentični predstavnik islama, što je nonsens. Ne samo da takvo što vehabizam za sebe ne može tvrditi, nego nijedan interpretativni tok u islamu ne može sebi priskrbiti tu privilegiju. Kao što, recimo, ne možete povući znak jednakosti između islama i sufizma, ili islama i šiizma, ili bilo kojeg drugog duhovnog gibanja u islamu, jednako tako tu vrstu znaka jednakosti još manje možete povući između islama i vehabizma. Islam je duhovna zbilja. To je naše duhovno tlo pod nogama. To je, hajde da kažemo, i duhovni i fizički čokot iz koga se onda izvija i razvija ono što zovemo univerzalnim muslimanskim genijem. Ne možete vi jedan vehabizam poistovijetiti sa islamom. Ne možete vi poistovijetiti horizontalu i vertikalu. To su dva različita polja. Ne možete ono što je produkt ljudskog genija poistovijetiti sa onim što je produkt samoga božanskoga genija.

DANI: Ali, profesore Hafizoviću, kako se moglo desiti da najrigidnija interpretacija islama tako naglo i neočekivano prodre u bosanski islam? Molim Vas da kao vrstan znalac ove problematike kažete treba li žena u islamu biti pokrivena ili ne? Treba li žena po Kur'anu da vidi ili ne vidi?

HAFIZOVIĆ: Ne samo da žena treba da vidi, čovjek musliman uopće treba da vidi, jer musliman, evo, ne dijeleći ga na muško i žensko, musliman kao takav treba da gleda, treba da ima i fizičku i duhovnu bit. Nažalost, cijeli razgovor o ženi u islamu gotovo se svodi na neke krajnje efemerne stvari, recimo, kao što je to pokrivanje. A što se baš tiče tog famoznog pokrivanja, nužno je kazati da Kur'an najprije preferira jednu posebnu vrstu odjeće, a to je duhovna odjeća kao najbolja odjeća. Kada je u pitanju kultura odijevanja u islamu, to načelo ide u prvi plan. A što se tiče fizičke odjeće, način na koji bi se muslimanka trebala odijevati se najbolje prepoznaje u instituciji namaza. Tako kako muslimanka staje pred Boga, takva može da ide i napolje. Ako njeno otkriveno lice može da vidi Kabu, ako može u namazu žena muslimanka da stoji otkrivenog lica i zbori na neki način s Bogom, ja ne vidim što bi to ijedan čovjek naše svakodnevnice ovdje ili negdje u svijetu bio svetiji pa da bi žena muslimanka onda trebala pred njim da pusti veo, da pusti nikab, da pusti to platno ispred očiju kako ne bi gledala svijet. Na kraju krajeva, ja tu nekad budem malo ciničan i kažem, budući da je Kur'an univerzalna objava, da on onda u sebi fokusira i sve pretpovijesne i povijesne vijekove, pa i ono povijesno razdoblje u kome se javio i u kome je djelovao poslanik Adem. Šta to znači? Vi u Kur'anu, između ostalih kazivanja, imate i kazivanje o Ademovom Džennetu ili Raju. Kad tražite neke potanke podatke vezane za način njihovog odijevanja u tom periodu i u takvom jednom okolišu, onda kažete kako je Hava bila u Džennetu odjevena: imala je jednu pregaču od smokvina lista. Svako danas ima priliku da vidi smokvu i da vidi kakav je njen list. Dakle, dva smokvina lista, jedan sprijeda i jedan straga. Tako je bilo, da budemo banalni. Ako je Hava u Džennetu mogla takva biti, šta fali da žena muslimanka sasvim otvorena pogleda i lica danas hoda ulicama, pristojno odjevena kao kad hoće da klanja. Zar to nije dostatno, zar to nije nešto što temeljito korespondira sa naravi islamske vjere. Nastojanje da se ženi muslimanki zatvore oči i da se ona naprosto pokrije tako da ne vidi svijet, smatram stanovitim ekstremizmom.

Zakovanost i napredak islama
DANI: Kada bi napravili jedno putovanje kroz vrijeme, otišli do Muhammeda a.s. i pozvali ga da bude gost ovog umirućeg stoljeća, šta mislite, bi li on nosio kravatu i oblačio se npr. kod Versacea?

HAFIZOVIĆ: Ja pretpostavljam da bi, jer je poslanik islama, sudeći po njegovim riječima i djelima, prema njegovom životnom stavu u onom vremenu, na neki način bio moderan čovjek. Bio je čovjek čija riječ i čiji ukupni životni stav sasvim korespondiraju njegovom vremenu. Na kraju krajeva, poslanik islama je poticao iz aristokratskog kruga. Dabome da se kaže da je on bio i pastir, ali u svetoj povijesti, u svetim tekstovima to ima jedan drugi simbolizam, jedno drugo značenje. To je nešto što više udara na jedan duhovni dignitet kojeg imaju svi, ili preko kojeg se prepoznaju sve glasonoše riječi Božje i prije Muhammeda a.s. Smatram, dakle, da njegov ukupni životni stav i Objava koju je donio, svjedoče o islamu kao religiji čiji duhovni izvori sa svojim univerzalnim porukama mogu biti učitani u svaki vremenski čas. I ne samo da mogu, nego moraju. Iskonski sveti zakoni moraju biti u skladu sa vremenom, moraju razumjeti to vrijeme. Na tragu takvih standarda koji se crpe iz Kur'ana i Poslanikova hadisa u šerijatskom pravu je izvedeno i pravilo koje kaže da se zakonima vremena primjeravaju stanoviti religijski zakoni.

DANI: To je velika vrijednost islama, ali nažalost, najmanje se primjenjuje među muslimanima. Naime, upravo tamo gdje sunce izlazi i gdje je islam rođen, dakle, na Istoku, imamo suton slobodnog mišljenja, potpuno zakovane zakone koji su možda imali smisla prije 1.000 godina, ali danas sramote muslimane. U čemu je problem? U muslimanima ili u islamu?

HAFIZOVIĆ: Naravno, problem ne može biti u islamu. Svi problemi se uglavnom mogu pojaviti kod muslimana, ili među muslimanima. Ni svi muslimani nisu isti. Postoje muslimani različitih podneblja. Postoje muslimani koji pripadaju različitim mentalitetima. To je paradoks da je upravo na izvoru islama islam zakovan, umrtvljen, reduciran do kraja, nekako zaleđen u jednom vremenu, u jednoj kulturnoj i povijesnoj tradiciji. Mislim da je problem u mentalitetu ljudi koji tamo žive, što ne znači da je taj mentalitet bogom dat tako da se ne može razvijati i da nije mogao duhovno, kulturno i u svakom drugom smislu rasti. Drugi razlog zašto je taj mentalitet ostao u duhovnom smislu riječi, da kažemo, patuljast, je upravo u jednoj doktrini kakva je vehabizam. Narav te ideologije je takva da ona ide za tim da čuva izvore, da ti izvori, naprosto, na neki način ne teku dalje, da se konzerviraju onakvim kakvim jesu.

DANI: To je nešto zbog čega islam pati, pati na Zapadu, pati u Bosni...

HAFIZOVIĆ: Nije tu krivica u islamu. Islam, takav kakav jeste, ponuđen je i drugim podnebljima i doživio je u tom interpretativnom smislu strahovit napredak. Sjetite se nekadašnje Andaluzije ili muslimanske Španije. Vi znate da je tamo bila grandiozna duhovna kultura, do te mjere raskošna da je ona i danas, i bit će još zadugo, predmet kulturološkog propitivanja, kako ljudi u islamu, tako i onih koji dolaze iz drugih kulturnih, civilizacijskih i religijskih krugova. Jedino je na svom izvorištu islam ostao, na neki način, zakovan. Kad sam rekao da je problem u tom mentalitetu, ja ću to ilustrirati jednom činjenicom. Naime, u prvim razdobljima muslimanskog mišljenja postojao je veliki strah od toga da li da se uopće tumači kur'anski tekst ili Poslanikov hadis, ili da se ne tumači. Jedan nevjerovatan, gotovo nerazumljiv strah je bio prisutan i ljudi obično u prvom, pa i u drugom stoljeću nisu htjeli o tome da razmišljaju, već su taj duhovni pothvat Kur'ana i hadisa prenosili onakvima kakvi jesu. Tek prva mišljenja, prva novija tumačenja tradicije u islamu krenut će u nekim drugim geografskim prostorima, ali ne na tlu Saudijske Arabije. To je i danas, na neki način, ostalo tako, taj, da kažemo, sindrom. Jedan, ne mogu reći urođeni strah, ali strah koji nije nikada de facto prevladan nekako je na tim prostorima i danas ostao da vlada. I danas jedan takav fenomen kao što je vehabizam radije pristaje uz činjenicu - dajte da čuvamo izvore ne pokušavajući da ih na bilo koji način tumačimo, ne pokušavajući da temelje poruke izvučemo iz izvora i da ih učitamo u ovo vrijeme. Možete li neko razdoblje povijesti čuvati za sva vremena? A intencija je, zapravo, ta.

Resid Hafizovic..dio intervjua u Danima
dinash

Post by dinash »

forUMASH wrote:...tokom devedesetih smo imali priliku vidjeti sta se desava kada neko nastupa sa ideologijom "il' si nas(sa nama) il' si protiv nas, a ovdje cemo biti samo mi", a vehabije nastupaju upravo sa takvih pozicija...
gledamo i danas: "either you're with us or against us" G. W. Bush

inace, preporucujem skidanje i gledanje filma "the power of nightmares".
El-Vedex

Post by El-Vedex »

RESPECT.
Konacno neshto na nivou . . .

Dakle radi se o interpretacijama , ko ce se opredjeliti za koju interpretaciju i pravac je njegova duhovna stvar koju mora da raskrsti sam sa sobom.
Mislim da je jasno.
Nema prisile niti tjeranja ni u kakvu ideologiju. Uzmi ono shto ispunjava tvoj Duh and be Peacefull. Da i drugi ljudi zive normalno....
Zar je to neki problem majka mu stara...

A ako ti se neshto organski ne svidja, just ignore it. Ili diskutuj istrazuj i dokazuj.... nemorash ispaljivati tomahavke da bi te neko slusao.

PEACE FOR ALL pa cak i za vehabije . . . dodju i oni "tobe".
danas

Post by danas »

El-Vedex wrote:joj eeeej . . . bezveze se ja napisa ovoliko . . . Mogao sam samo reci da su kod vehabija predrasude ocigledne.... NEgo mene brinu ove predrasude i stereotipi sto kao rezidue cuce u kultiviranom i socijaliziranom covjeku . . .
tvoj "kultiviran i socijalizovan covjek" kojem se ovdje izrugujes ipak nema predrasuda. predrasude su kada donosis sud bez osnova, ili na osnovu stereotipa, i bez dokaza... znaci, donos sud "ofrlje".

ali vidis, ja kada donesem negativan sud o raznoraznim ljudima, bilo to vehabije, george bush, ili cetnici, to nije 'nako, iz predrasuda... vec iz iskustva... jer imam oci i mozak da vidim sta im je cilj, sta im je plan, i cemu teze... pa makar trenutno sjedili skrstenih ruku u mojoj avliji (a bogami, ne sjede)...

ako ti je predrasuda i stereotip kritikovati busha ili cetnike, onda si u pravu -- ja onda patim od predrasuda, jer iz istih takvih "predrasuda" i "stereotipa" kritikujem i vehabije. jer kad oni poruse statue ili pale zastave, ili kada zabrane zenama da idu u skolu u avganistanu ili kada kod nas presrecu djevojke na ulici i preispituju ih kako su obucene ili zasto se kupaju u rijeci ili zasto se vode sa momkom za ruku... ja se zapitam kuda to vodi, ali to je predrasuda. ma jasta.

hajde sad, napisi post kako je i cetnistvo slobodan izbor, i kako smo netoleranti mi koji se plasimo tudje, tako jasne i ocigledne, netolerancije. imam i ja lika iz srednje, ma bio je mnogo sretan (ko ta tvoja esma) kad je otisao u cetnike i kad mu se dalo da probira i sudi ko je "podoban" a ko ne po komsiluku.
Prenj

Post by Prenj »

Vehabije ko da je sam KOS stvorio, i uvalio, kao kukavicje jaje, bosnjackom dijelu BiH.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

El-Vedex wrote:Nema prisile niti tjeranja ni u kakvu ideologiju. Uzmi ono shto ispunjava tvoj Duh and be Peacefull. Da i drugi ljudi zive normalno....
Zar je to neki problem majka mu stara...

A ako ti se neshto organski ne svidja, just ignore it. Ili diskutuj istrazuj i dokazuj.... nemorash ispaljivati tomahavke da bi te neko slusao.

PEACE FOR ALL pa cak i za vehabije . . . dodju i oni "tobe".

Postoje koncepti koji ne razumiju detalj "NEMA PRISILE"...

Mislim da je moderno interpretiranje (i zivljenje) religije na nasim prostorima postalo takav koncept...
El-Vedex

Post by El-Vedex »

Prenj wrote:Vehabije ko da je sam KOS stvorio, i uvalio, kao kukavicje jaje, bosnjackom dijelu BiH.
Pa jesi li svjestan da i ti branish samo svoj stav . . . ko sto ga i vehabija brani . . . Ok osudjujem rusenje statua , nek mi je porusi u mojo avliji i najebo je garantujem ti . . .
Ali de mi objasni sta treba da se uradi . . . da mu se zabrani okupljanje u Dzamiji i da djeli knjige . . . Ako te neko od njih napadne pa prijavi ga policiji ili ga izudaraj sam. Sve dok ti samo pricha , i ti njemu samo prichaj i imaj u vidu da on vjeruje u ono shto govori kao shto vjerujesh i ti u to shto tvrdish.
Paradoksalno aaa.
Post Reply