Restitucija
-
mostarac
Restitucija nakon 60-70 godina ljudi moji je stvar koja jednostavno nema apsolutno nikakvog smisla iz hiljadu razloga. Jer ako vrsimo restituciju unazad 60 zasto je ne bi vrsili unazad 600 ili 6.000 godina. Dakle to nema smisla. Dok su vlasnici te zemlje bili zivi to je i nekako imalo smisla, ali sada nema sanse. Jos jedna stvar se tu pojavljuje kao zanimljiva, a to je kako ce se to rjesiti sa stanovista nasljednog prava, dakle niko od tih sto bi im se zemlja trebala vratiti nije vlasnik te zemlje nikada bio.
Drugo, ne vidim ama bas nikakav razlog da ionako bogatim vjerskim zajednicama koje mahom pljackaju narod dajemo nazad njihovu zemlju, koju im je ruku na srce trebalo i oduzeti, a i danas je imaju previse i zasto bi neko otkupio stan u crkve ili islamske zajednice. Bolje je da ga otkupi u drzave, jer ovim drugima ne treba jer su ionako prebogati i svaki dan bogatiji.
Dalje, snjufko, ti gladni u selu nisu bili gladni nekada, a nisu bili gladni jer su dobili zemlju i nisu trebali cekati samislost nekog Svabe da ulozi svoj novac, a da mu oni rade za sitnu lovu kako bi prezivjeli. Ako prodjemo kroz bosanska sela vidicemo da ona i nisu bas tako siromasna, uz naravno izuzetke kojih ima u svakoj zemlji svijeta i ti seljaci su prije bili samo kmetovi u gazda, koji su da se razumijemo tu zemlju isto tako od nekog oteli i dobili, a nisu je zaradili, jer znamo kako se zemlja i posjed dobivao za vrijeme vladavine otomanskog carstva. Dakle ako cemo gledati i sa te strane nema osnove za restituciju, jer restitucija ce ovu zemlju vratiti unazad, a nece je povesti naprijed. isto tako situaciju u danasnjim selima i socijalno stanje seljaka ne mozemo uzimati za relevantno jer je cijela zemlja siromasna i nema niko kinte a i sama poljoprivredna politika je kreirana tako da se ubije nas poljoprivrednik, a u korist bas tog Svabe. Dakle ako ova drzava bude vodila ispravnu politiku nama na selu taj Svabo ne treba jer seljaci ce i bez njega zaraditi svoj hljeb i zaraditi vise nego sto bi u njegovoj fabrici.
Da zakljucim. ova drzava restitucijom kopa svoj grob i to ce biti najveci udar na siromasne, jer ja necu da placam niti bilo ko drugi u ovoj zemlji naknade kako bi drzava isplatila svoje dugove, koji su odavno zastarili, i neke koji su bogati cinila jos bogatijima, a sve preko ledja naroda. Ovaj narod nije duzan da finansira necije bogacenje, a restitucija nije nista drugo nego to - finansiranje vracanja posjeda bogatim kako bi one koji su to isfinansirali, a to je narod, ucinili jos siromasnijima. To jednostavno nema smisla nakon 60-70 godina i apsolutno nije pravedno prema narodu ove zemlje i nema smisla nikako.
Drugo, ne vidim ama bas nikakav razlog da ionako bogatim vjerskim zajednicama koje mahom pljackaju narod dajemo nazad njihovu zemlju, koju im je ruku na srce trebalo i oduzeti, a i danas je imaju previse i zasto bi neko otkupio stan u crkve ili islamske zajednice. Bolje je da ga otkupi u drzave, jer ovim drugima ne treba jer su ionako prebogati i svaki dan bogatiji.
Dalje, snjufko, ti gladni u selu nisu bili gladni nekada, a nisu bili gladni jer su dobili zemlju i nisu trebali cekati samislost nekog Svabe da ulozi svoj novac, a da mu oni rade za sitnu lovu kako bi prezivjeli. Ako prodjemo kroz bosanska sela vidicemo da ona i nisu bas tako siromasna, uz naravno izuzetke kojih ima u svakoj zemlji svijeta i ti seljaci su prije bili samo kmetovi u gazda, koji su da se razumijemo tu zemlju isto tako od nekog oteli i dobili, a nisu je zaradili, jer znamo kako se zemlja i posjed dobivao za vrijeme vladavine otomanskog carstva. Dakle ako cemo gledati i sa te strane nema osnove za restituciju, jer restitucija ce ovu zemlju vratiti unazad, a nece je povesti naprijed. isto tako situaciju u danasnjim selima i socijalno stanje seljaka ne mozemo uzimati za relevantno jer je cijela zemlja siromasna i nema niko kinte a i sama poljoprivredna politika je kreirana tako da se ubije nas poljoprivrednik, a u korist bas tog Svabe. Dakle ako ova drzava bude vodila ispravnu politiku nama na selu taj Svabo ne treba jer seljaci ce i bez njega zaraditi svoj hljeb i zaraditi vise nego sto bi u njegovoj fabrici.
Da zakljucim. ova drzava restitucijom kopa svoj grob i to ce biti najveci udar na siromasne, jer ja necu da placam niti bilo ko drugi u ovoj zemlji naknade kako bi drzava isplatila svoje dugove, koji su odavno zastarili, i neke koji su bogati cinila jos bogatijima, a sve preko ledja naroda. Ovaj narod nije duzan da finansira necije bogacenje, a restitucija nije nista drugo nego to - finansiranje vracanja posjeda bogatim kako bi one koji su to isfinansirali, a to je narod, ucinili jos siromasnijima. To jednostavno nema smisla nakon 60-70 godina i apsolutno nije pravedno prema narodu ove zemlje i nema smisla nikako.
-
vratnik
A wrote:U Francuskoj je cesta stvar da nasljednici velikih imanja, narocito velikih zemljisnih posjeda, poklone svoje naslijedstvo drzavi, zato sto nemaju sredstva da placaju porez na njih. A da bi odredjeno zemljiste postalo rentabilno, te da postane moguce da prihod sa njega pokrije porez i donese neki profit, treba uloziti ogromne pare, koje mnogi nemaju, niti imaju valjan projekat koji bi neki investitor pogurao.
Sad, ako se pokusa doci do nekog dobrog i postenog rjesenja kod nas, trebalo bi napraviti simulaciju - koliko je bilo naslijednika, koliko su trebali platiti poreza na posjed, koliko bi ih kostalo odrzavanje (infrastrukture, gradjevina, etc), uzeti u obzir ono sto je to zemljiste moglo donjeti, uz ulaganje, te napraviti balans sa u nekim slucajevima "dobijenim" stanovima od firme (znaci uplaceno u stambeni fond, trzisna vrijednost koristenog dobra, etc) .... Znaci napraviti pojedinacno, za svaki slucaj "sta bi bilo kad bi bilo", iskljucivsi iz tog racuna mogucnosti prisutne u realnom zivotu - daidzu kockara koji gubi posjed, preudaju tetke, pravo djece iz prvog braka novog muza, pa vanbracno dijete koje je isto nasljednik. I onda se moze doci na neku realnu vrijednost zemljista ili zgrade - kad se u obzir uzme i to da je drzava pokrivala troskove vezane za imovinu, te ih tako "konzervirala" za nasljednike (jasno, niko od drzave to nije trazio, ali je cinjenica da je tako).
I onda se jos treba pitati - da li je prece da se rijesi pitanje onih koji su u ovom zadnjem ratu izgubili imovinu, koji zive u bijedi, ili onih ciji su preci osteceni 45-te, a koji su se vec valjda snasli u ovih zadnih 60 godina, jer nikad nisu ni bili ostavljeni "na ulici".
Hmm, ovako: zar mislis da ce neko od tih u sljedecih par godina biti primjereno obestecen? (ne mislim prodavati djedovinu u bescjenje). Zar mislis da se ti posjedi mogu ekonomicno (znaci profitabilno) upravljati dok jos divljaci sa kamenjem i nozem hodaju?
Ako je tebi to prije 60 godina nebitno, onda znaci samo treba sacekati par gadina pa cemo i ova osvajanja iz ovog rata prihvatiti?
Ne znam, ja poznajem ljude koji su izbjegli iz Srbije dvadesetih godina nakon sto im je oteta sva nepokretna imovina ( ne znam kako se naziva ta otimacina, ali znas na sta mislim). Pokretna imovina i stoka je bio njihov pocetak u Bosni. Drugi svjetski rat je glava porodice sa domobranima docekala na nekoj divljoj nazovi granici. Tu biva hapsen i provdi vrijeme u zarobljenistvu do kraja rata. Pri povratku ga docekuje nova vlast koja mu ono sto je poceo otima. (sve).
Zar mislis da je to posteno kad njegova ziva kcerka nista ne dobije?
-
Edit
A wrote:U Francuskoj je cesta stvar da nasljednici velikih imanja, narocito velikih zemljisnih posjeda, poklone svoje naslijedstvo drzavi, zato sto nemaju sredstva da placaju porez na njih. A da bi odredjeno zemljiste postalo rentabilno, te da postane moguce da prihod sa njega pokrije porez i donese neki profit, treba uloziti ogromne pare, koje mnogi nemaju, niti imaju valjan projekat koji bi neki investitor pogurao.
Sad, ako se pokusa doci do nekog dobrog i postenog rjesenja kod nas, trebalo bi napraviti simulaciju - koliko je bilo naslijednika, koliko su trebali platiti poreza na posjed, koliko bi ih kostalo odrzavanje (infrastrukture, gradjevina, etc), uzeti u obzir ono sto je to zemljiste moglo donjeti, uz ulaganje, te napraviti balans sa u nekim slucajevima "dobijenim" stanovima od firme (znaci uplaceno u stambeni fond, trzisna vrijednost koristenog dobra, etc) .... Znaci napraviti pojedinacno, za svaki slucaj "sta bi bilo kad bi bilo", iskljucivsi iz tog racuna mogucnosti prisutne u realnom zivotu - daidzu kockara koji gubi posjed, preudaju tetke, pravo djece iz prvog braka novog muza, pa vanbracno dijete koje je isto nasljednik. I onda se moze doci na neku realnu vrijednost zemljista ili zgrade - kad se u obzir uzme i to da je drzava pokrivala troskove vezane za imovinu, te ih tako "konzervirala" za nasljednike (jasno, niko od drzave to nije trazio, ali je cinjenica da je tako).
Dalje, u evropskim zemljama gdje je "vlasnistvo zakon" isto tako postoji i zakon o potrebama drustva i potrebama grada. Sto znaci - ukoliko vlasnik zemljista u sred grada, gdje je predvidjena gradnja recimo stambenih objekata, ne moze sam da finansira gradnju tih objekata, onda se od njega to zemljiste otkupljuje. Ako ima zgradu koja zahtijeva odrzavanje, a on nema novca za to, onda je obavezan da tu zgradu ustupi gradu. Da ne pricam o zemljistu gdje prolazi autoput, gdje se siri industrijska zona... Nudi se otkup koji nikad nije ona najbolja cijena koju to zemljiste teoretski ima. Svugdje to privatno vlasnistvo ima granice.
I onda se jos treba pitati - da li je prece da se rijesi pitanje onih koji su u ovom zadnjem ratu izgubili imovinu, koji zive u bijedi, ili onih ciji su preci osteceni 45-te, a koji su se vec valjda snasli u ovih zadnih 60 godina, jer nikad nisu ni bili ostavljeni "na ulici".
Bravo A... da ne kazemo "nigdje to nema nit je bilo" , "privatno je svetinja" itd, i to bez najmanjeg znanja o tome, kako to rade drugi...
I hvala na podsjecanju na obaveze prema drzavi, zaostale poreze itd...
.... svi samo o pravima pricamo....
Mnogi bi se trebali zahvaliti drzavi, sto su ostali bez zemlje, ali zato svi potomci dobili po jedan stan u drzavnom vlasnistvu .. i do sada ga otkupili i to certifikatima. Spominje se samo vrijednost imovine jednog pretka, a ne i vrijednost stecene imovine svih njegovih potomaka, ogranicavajuci se na onu stecenu samo prema istim tim "mrskim" zakonima. Vjerujem da bi racunica pokazala, da su mnogi dobili vise nego sto su izgubili.
-
vratnik
Jah. Svi dobili po stan.. Jesu al' aha.Edit wrote:A wrote:U Francuskoj je cesta stvar da nasljednici velikih imanja, narocito velikih zemljisnih posjeda, poklone svoje naslijedstvo drzavi, zato sto nemaju sredstva da placaju porez na njih. A da bi odredjeno zemljiste postalo rentabilno, te da postane moguce da prihod sa njega pokrije porez i donese neki profit, treba uloziti ogromne pare, koje mnogi nemaju, niti imaju valjan projekat koji bi neki investitor pogurao.
Dalje, u evropskim zemljama gdje je "vlasnistvo zakon" isto tako postoji i zakon o potrebama drustva i potrebama grada. Sto znaci - ukoliko vlasnik zemljista u sred grada, gdje je predvidjena gradnja recimo stambenih objekata, ne moze sam da finansira gradnju tih objekata, onda se od njega to zemljiste otkupljuje. Ako ima zgradu koja zahtijeva odrzavanje, a on nema novca za to, onda je obavezan da tu zgradu ustupi gradu. Da ne pricam o zemljistu gdje prolazi autoput, gdje se siri industrijska zona... Nudi se otkup koji nikad nije ona najbolja cijena koju to zemljiste teoretski ima. Svugdje to privatno vlasnistvo ima granice.
Bravo A... da ne kazemo "nigdje to nema nit je bilo" , "privatno je svetinja" itd, i to bez najmanjeg znanja o tome, kako to rade drugi...
I hvala na podsjecanju na obaveze prema drzavi, zaostale poreze itd...
.... svi samo o pravima pricamo....
Mnogi bi se trebali zahvaliti drzavi, sto su ostali bez zemlje, ali zato svi potomci dobili po jedan stan u drzavnom vlasnistvu .. i do sada ga otkupili i to certifikatima. Spominje se samo vrijednost imovine jednog pretka, a ne i vrijednost stecene imovine svih njegovih potomaka, ogranicavajuci se na onu stecenu samo prema istim tim "mrskim" zakonima. Vjerujem da bi racunica pokazala, da su mnogi dobili vise nego sto su izgubili.
A argumentacija sa porezima je smijesna: kad ja nemam para da platim porez za moju njivu, onda ja odlucujem da li cu je prodati, JA. A ne drzava. A ti mi savjetujes da ja to poklonim, pa pobogu ja si to ne mogu priustiti?!?!
Ili sam ja nesto pogresno skontao iz tvog izlaganja?
-
vratnik
A, ok, ovo je vec nesto.
Ja ti ne pricam o ljudima koji bi voljeli da je to bilo tako, i sta ti ja znam. Ljudi o kojim ja govorim imaju ulice koje se nazivaju po njima. Nisu to neki anonimusi, vec kao sto ti gore spomenu ljudi koji su imali IMOVINU! (Pod imovinu podrazumjevam, velike kuce na carsiji sa radnjama, kompletno sarajevsko polje koje je bilo livada, pilane, sve ono sto se nama sad nestvarnim cini). Imaju knjige, pa se vidi. A ono sto su svi pomrli je DRZAVNO dok neko ne pocne tuziti i ne dokaze da je njegovo. (A ovo je do drzave da ne bude zloupotrebe i da se utvrde okviri).
A sad, druga stvar koju si spomenula, o 4 osobe, deda, 2 i nana 2, : ma znas i sama kakvi smo mi ljudi, svi gledaju da se samo svojim razmnozavaju? A sad, ono sto se da primjetiti kod dobrostojecih (cak i unuka onih kojim je sve oteto) je da nikad bogat ne zeni sirotu i obratno. To ima samo u pjesmama od Djordja Balasevica.
Ja ti ne pricam o ljudima koji bi voljeli da je to bilo tako, i sta ti ja znam. Ljudi o kojim ja govorim imaju ulice koje se nazivaju po njima. Nisu to neki anonimusi, vec kao sto ti gore spomenu ljudi koji su imali IMOVINU! (Pod imovinu podrazumjevam, velike kuce na carsiji sa radnjama, kompletno sarajevsko polje koje je bilo livada, pilane, sve ono sto se nama sad nestvarnim cini). Imaju knjige, pa se vidi. A ono sto su svi pomrli je DRZAVNO dok neko ne pocne tuziti i ne dokaze da je njegovo. (A ovo je do drzave da ne bude zloupotrebe i da se utvrde okviri).
A sad, druga stvar koju si spomenula, o 4 osobe, deda, 2 i nana 2, : ma znas i sama kakvi smo mi ljudi, svi gledaju da se samo svojim razmnozavaju? A sad, ono sto se da primjetiti kod dobrostojecih (cak i unuka onih kojim je sve oteto) je da nikad bogat ne zeni sirotu i obratno. To ima samo u pjesmama od Djordja Balasevica.
-
vratnik
Slazem se. Nema idealnog rjesenja, ali rijesiti to na nacin: ko je jamio, jamio je, je nesto sto je neprihvatljivo. Znaci treba pokusati naci nacin da se nesto tim ljudima vrati.A wrote:Ne mozemo govoriti o idealnom rjesenju, jer ga NEMA.vratnik wrote:Jah. Svi dobili po stan.. Jesu al' aha.
A argumentacija sa porezima je smijesna: kad ja nemam para da platim porez za moju njivu, onda ja odlucujem da li cu je prodati, JA. A ne drzava. A ti mi savjetujes da ja to poklonim, pa pobogu ja si to ne mogu priustiti?!?!
Ili sam ja nesto pogresno skontao iz tvog izlaganja?
Otimanja posjeda od strane drzave je uvijek bilo - fransucka vlastela je ostala bez ogromnih posjeda, potomci su zivi i rado bi da ih dobiju; crkva je u Evropi ostala bez 80% svojih posjeda; ruska artistokracija je ostala bez svega, ogroman broj seljaka je ostao bez zemlje... da ne nabrajam sve istorijske nepravde. I na kraju - drustvo moze odluciti da na neki nacin obesteti nasljednike, ali to nikad nije racunica "imao sam 50000 kvadrata, kvadrat je 500 KM, da vidimo 50000 x 500, dobijemo 25 miliona KM".
-
mostarac
ama za sta da drzava placa? platila je jednom u vecini slucajeva.
Porezni obveznici nisu duzni da finansiraju tu stvar. Neko ko placa porez nije duzan da finansira da se N.N-u isplacuje naknada zbog toga sto je njegovom pradedi uzeta neka zemlja. N.N nema nista sa tom zemljom, jer nit je radio na njoj, nit je odrzavao, a nije je ni zaradio. to je isto kao da dobijete na lutriji. Sta vam je ljudi? I meni bi se imalo sta vratiti ali to nema smisla, ama bas nikakvog, jer to ne moze ova drzava i mnogo mnogo jace od nje da podnese i nema aposlutno nikakvog razloga da to uradi, apsolutno nikakvog. I upamtite, da se restitucija ne moze gledat samo od 1945. godine, jer onda je mozemo gledat i vijekovima unazad jer i ti sto su bili zemljoposjednici 1945. godine, njihova je porodica, tj. preci tu zemlju "zaradila" znamo kako i to po tada sasvim regularnoj zakonskoj osnovi. Dakle ako cemo se vracati na restituciju nemojte misliti da ce ona da se zaustavi na 1945. godini. ici ce ona vijekovima nazad, sto jednostavno dokazuje da ona nema nikakvog smisla, jer jedna je stvar kada u ratu nekome pod prijetnjom zivota oduzmes imovinu, a druga je stvar kada ti drzava oduzme imovinu, plati ti za nju, omoguci ti krov nad glavom i slicne stvari. To su ogromne razlike, ogromne i restitucija je nesto sto nema smisla, i za restituciju se i ne zalazu nesto posebno oni kojima bi zemlja trebala biti vracena, osim vjerskih zajednica. Oni su najveci zagovaraci restitucije, a i ako bi stupio zakon na snagfu ja bi iz njega izuzeo vjerske zajednice, jer im ni za sta ne treba, i jer ionako imaju previse, a drzavi isto tako ne placaju nista. treba njih opalit po dzepu za doprinose, a ne im jos stavljat lovu u ionako veoma dubok dzep pun love.
Porezni obveznici nisu duzni da finansiraju tu stvar. Neko ko placa porez nije duzan da finansira da se N.N-u isplacuje naknada zbog toga sto je njegovom pradedi uzeta neka zemlja. N.N nema nista sa tom zemljom, jer nit je radio na njoj, nit je odrzavao, a nije je ni zaradio. to je isto kao da dobijete na lutriji. Sta vam je ljudi? I meni bi se imalo sta vratiti ali to nema smisla, ama bas nikakvog, jer to ne moze ova drzava i mnogo mnogo jace od nje da podnese i nema aposlutno nikakvog razloga da to uradi, apsolutno nikakvog. I upamtite, da se restitucija ne moze gledat samo od 1945. godine, jer onda je mozemo gledat i vijekovima unazad jer i ti sto su bili zemljoposjednici 1945. godine, njihova je porodica, tj. preci tu zemlju "zaradila" znamo kako i to po tada sasvim regularnoj zakonskoj osnovi. Dakle ako cemo se vracati na restituciju nemojte misliti da ce ona da se zaustavi na 1945. godini. ici ce ona vijekovima nazad, sto jednostavno dokazuje da ona nema nikakvog smisla, jer jedna je stvar kada u ratu nekome pod prijetnjom zivota oduzmes imovinu, a druga je stvar kada ti drzava oduzme imovinu, plati ti za nju, omoguci ti krov nad glavom i slicne stvari. To su ogromne razlike, ogromne i restitucija je nesto sto nema smisla, i za restituciju se i ne zalazu nesto posebno oni kojima bi zemlja trebala biti vracena, osim vjerskih zajednica. Oni su najveci zagovaraci restitucije, a i ako bi stupio zakon na snagfu ja bi iz njega izuzeo vjerske zajednice, jer im ni za sta ne treba, i jer ionako imaju previse, a drzavi isto tako ne placaju nista. treba njih opalit po dzepu za doprinose, a ne im jos stavljat lovu u ionako veoma dubok dzep pun love.
-
vratnik
.. a onda cu biti heroj tvoj za nase vjecne sate,A wrote:Auuu, zaboravljas kako su lako mladi revolucionari zavodili fine trgovacke kcerivratnik wrote:A sad, druga stvar koju si spomenula, o 4 osobe, deda, 2 i nana 2, : ma znas i sama kakvi smo mi ljudi, svi gledaju da se samo svojim razmnozavaju? A sad, ono sto se da primjetiti kod dobrostojecih (cak i unuka onih kojim je sve oteto) je da nikad bogat ne zeni sirotu i obratno. To ima samo u pjesmama od Djordja Balasevica.I kako su romatnicno izgledali blijedi, siromasni studenti iz provincije gradskim djevojkama uljuljkanim u francuske filmove pune anti-heroja i ruske romane o fatalnoj ljubavi
otirac, zdjela tvoga psa, .. ( A. Dedic)
ma bilo je i toga, ali su se oni najbogatiji uvijek igrali samo sa sebi ravnim.
PS: ja bih volio da je moj dedo makar skenderiju imao, pa da zaganjam po pnim fotoshopovima, ali se moja nana radije igrala sa svojima.
-
vratnik
Evo jedan od prijedloga za ove gore spomenute okvire: ko ne placa porez, na moze ni zahtjevati nista. Slazem se s tobom. Ali se ne slazem sa ovim gore da se moze 60 uporediti sa 600 godina. Ako je tako, onda smo najebali, moja kuca na Vratniku bi mogla pripasti nasljedniku osmanlija iz anatolije, a to je presmjesno i nemoguce.mostarac wrote:ama za sta da drzava placa? platila je jednom u vecini slucajeva.
Ti spominjes seljake koji nemaju nista i koji su 50 godina radili i stvarali i sta ti ja znam: pa evo, ja bih zemljoradnike isto tako izuzeo iz ovog procesa vracanja, dok bi sinove vojnih i inih lica koji nikad nisu ni stan napravili ni stan ofarbali (tako da ga djelomicno ne znaju ni cijeniti) kaznio, pa makar stanarinom. Koje oni pravo imaju da zive dzaba? Pravo po rodjenju, ili sta?
-
mostarac
I to za vojna lica ti je pogresno, jer vojska je bila veoma aktivna na radnim akcijama i u tim situacijama. Na kraju krejava sjecamo se ZOI 84 kad je bas vojska izvukla situaciju u zadnji momenat odradivsi zajedno za gradjanima lavovski posao pripreme staza nakon ogromnog tek napadalog snijega. ovo je samo jedan primjer, a vojska je radila veoma mnogo i na izgradnji zemlje. tako da ni vojna lica ne mozes uzimati u tu kategoriju.vratnik wrote:Evo jedan od prijedloga za ove gore spomenute okvire: ko ne placa porez, na moze ni zahtjevati nista. Slazem se s tobom. Ali se ne slazem sa ovim gore da se moze 60 uporediti sa 600 godina. Ako je tako, onda smo najebali, moja kuca na Vratniku bi mogla pripasti nasljedniku osmanlija iz anatolije, a to je presmjesno i nemoguce.mostarac wrote:ama za sta da drzava placa? platila je jednom u vecini slucajeva.
Ti spominjes seljake koji nemaju nista i koji su 50 godina radili i stvarali i sta ti ja znam: pa evo, ja bih zemljoradnike isto tako izuzeo iz ovog procesa vracanja, dok bi sinove vojnih i inih lica koji nikad nisu ni stan napravili ni stan ofarbali (tako da ga djelomicno ne znaju ni cijeniti) kaznio, pa makar stanarinom. Koje oni pravo imaju da zive dzaba? Pravo po rodjenju, ili sta?
- danas
nisam za restituciju iz prostog razloga sto sam sigurna da rijesenje u 99% slucajeva ne bi bilo pravedno. kao sto se vec spomenulo, spominju se samo neke ogromne imovine, ispadosmo svi begovi. drugo, ne spominju se troskovi -- cinjenica da bi se na tu imovinu morao placati porez (znaci, svi imaju dosta duzno drzavi), ili da je se bolesna nena lijecila dzabe a moguce je da bi se stek love istopio placajuci njenu bolnicu ili skolovanje lijenog sina kome je trebalo 8 godina da zavrsi taj fakultet u sarajevu... trece, najveci potrazioci su vjerske zajednice, koje samo znaju da kazu "daj mi". kako su oni dosli do te imovine, i da li je to bilo na imalo ljepsi nacin nego ono sto se sprovodilo 1945 -- bolje da ne ulazim u to.
da pojasnimo, meni bi se imalo sta vratiti. recimo, mamin otac je izgubio oko 25 hektara prvoklasne zemlje, a nacionalizovane su mu 4 kuce. petu (najmanju, u kojoj su zivjeli radnici koji su mu radili zamlju, je ostavljena njemu, zeni mu, i njihovo 4 djece ukljucujuci i moju mamu koja se taman rodila '45). prva od nacionalizovanih kuca je poslala gradska opstina, druga je postala stanica milicije, treca je postala 4-godisnja skola, i cetvrta je postala opstinski sud. o takvim se kucama radilo. da li je on ikada ista rekao za ovo -- ne. samo je rekao da nisu njemu uzeli da bi sebi prograbili i "halalio" im je. sa druge strane, ta ista drzava je dzabe iskolovala njegovo 4-o djece; 2 doktora medicine i 2 inzinjera (ukljucujuci i moju majku), sve sa stipendijama i placenim studentsim domom. nisam ga nikada vidjela da se zali.
da pojasnimo, meni bi se imalo sta vratiti. recimo, mamin otac je izgubio oko 25 hektara prvoklasne zemlje, a nacionalizovane su mu 4 kuce. petu (najmanju, u kojoj su zivjeli radnici koji su mu radili zamlju, je ostavljena njemu, zeni mu, i njihovo 4 djece ukljucujuci i moju mamu koja se taman rodila '45). prva od nacionalizovanih kuca je poslala gradska opstina, druga je postala stanica milicije, treca je postala 4-godisnja skola, i cetvrta je postala opstinski sud. o takvim se kucama radilo. da li je on ikada ista rekao za ovo -- ne. samo je rekao da nisu njemu uzeli da bi sebi prograbili i "halalio" im je. sa druge strane, ta ista drzava je dzabe iskolovala njegovo 4-o djece; 2 doktora medicine i 2 inzinjera (ukljucujuci i moju majku), sve sa stipendijama i placenim studentsim domom. nisam ga nikada vidjela da se zali.
-
mostarac
ne cudi se sto hocu da te zenimdanas wrote:nisam za restituciju iz prostog razloga sto sam sigurna da rijesenje u 99% slucajeva ne bi bilo pravedno. kao sto se vec spomenulo, spominju se samo neke ogromne imovine, ispadosmo svi begovi. drugo, ne spominju se troskovi -- cinjenica da bi se na tu imovinu morao placati porez (znaci, svi imaju dosta duzno drzavi), ili da je se bolesna nena lijecila dzabe a moguce je da bi se stek love istopio placajuci njenu bolnicu ili skolovanje lijenog sina kome je trebalo 8 godina da zavrsi taj fakultet u sarajevu... trece, najveci potrazioci su vjerske zajednice, koje samo znaju da kazu "daj mi". kako su oni dosli do te imovine, i da li je to bilo na imalo ljepsi nacin nego ono sto se sprovodilo 1945 -- bolje da ne ulazim u to.
-
vratnik
Granicu postaviti tamo dokle dolazi utjecaj drzave Bosne i Hercegovine. (da li grijesim, ili je i U srbiji agrarnom reformom dosta Bosnjaka ostalo bez imovine?) ne vjerujem da se sad neko u Srbiji slaze s tim da bi trebali nekom vani platiti nesto. A imaju i lobi. tako da se to moze zaboraviti.A wrote:Za tebe je 60 godina prihvatljiva granica.
Za mnoge ce onda biti 86, koliko je proslo od agrarne reforme, koja je bila kraj velikih zemljisnih posjeda velikih porodica BiH. Zasto onda moze 60, a ne moze 86?
Gdje postaviti granicu?
Zato je (moja) granica '45.
U redu, vojska je pravila svasta nesto, ali je sin ovog gore spomenutog dede cesto po radnim akcijama "prebacivao normu", tako de se to moze uracunati?
Joj mene, ja se slomih nesto a vi svi sto bi nesto i mogli hajrovati samo neke probleme trazite, te ne moze ovo, te ne moze ono: ljudi, da je moj dedo imao Skenderiju, ma ja bih do Haga isao da mi se moje dâ...
(A sad mi je jasno ovo A-ndjino o imovini i geometrijskoj generacijskoj progresiji: pa vi ste svi vlastelini bili. Hajmo postavljanje prezimena da vas prekontrolisem.
- danas
okasnio si bojim semostarac wrote: ne cudi se sto hocu da te zenim
PS dodala bih jos i ovo -- u proslom ratu je moja porodica izgubila dosta od cetnika i to nikome i nikada necu halaliti. ali za dva automobila koje je ABiH uzela za svoje potrebe nemam namjeru da trazim "restituciju", niti bih to ikada uradila.
mislim da nam je pametnije da trazimo devize sto su nam slovenci popljackali i da ne rasprodajemo ovo drzave sto nam je ostalo nego sto se bakcemo sa ovakvim glupostima. ovo je sve bacanje prasine u oci -- ma ko ce vam isplatiti 25 miliona maraka i od cega? a do tada koalicija suruje, dok mi "prebrojavamo" nase imaginarno bogatstvo...
-
vratnik
Lijepo bi bilo da si procitala prethodne postove.danas wrote:nisam za restituciju iz prostog razloga sto sam sigurna da rijesenje u 99% slucajeva ne bi bilo pravedno. kao sto se vec spomenulo, spominju se samo neke ogromne imovine, ispadosmo svi begovi. drugo, ne spominju se troskovi -- cinjenica da bi se na tu imovinu morao placati porez (znaci, svi imaju dosta duzno drzavi), ili da je se bolesna nena lijecila dzabe a moguce je da bi se stek love istopio placajuci njenu bolnicu ili skolovanje lijenog sina kome je trebalo 8 godina da zavrsi taj fakultet u sarajevu... trece, najveci potrazioci su vjerske zajednice, koje samo znaju da kazu "daj mi". kako su oni dosli do te imovine, i da li je to bilo na imalo ljepsi nacin nego ono sto se sprovodilo 1945 -- bolje da ne ulazim u to.
Evo i ti o nakom besplatnom skolovanju i sta ti ja znam: evo ti ovako: Dedo (rahmetli) profesora Besima Spahica je onomad (neko drugo vrijeme) kao ugledan i bogat covjek (da, bogatstvo ima veze sa imovinom..) studirao preko Turske, do sta ti ja znam gdje sve, Covjek je prije 400 pisao o ekologiji (izdato na turskom, talijanskom i sta ti ja znam jeziku (A mi cekamo sarajevo-x da se zastiti Rakitnica) i ti sad meni govoris kako njegov praunuk Besim treba da se zahvali nekom ko je njegovom ocu oteo zemlju zato sto je zavrsio studij? Ovo se sad da na sve sto si ti izmijela prenijeti. Ko ima para, briga ga sto doktor kosta i slicno. A oni sto su dzaba isli doktoru i dzaba zivjeli, pa red bi bio da se sad oduze..
Sorry, ne kontam. Da li to ima veze s tim da mi necemo elitu?
- danas
nemam pojma o cemu ti vratnik... govorim upravo ono sto ti izgleda ne vidis -- da se ovo treba rjesavati od slucaja do slucaja... i da na kraju nece ispasti pravedno, nikako. nema kome ko da bude zahvalan, sta je tu je. pa mogu i ja reci, umjesto u YU, moja bi majka isla na studije u Pestu ili Vijenu ili Prag da joj je ostalo od oca sto joj je trebalo ostati. nije ona zahvalna nikome, ali i ne huli.
i na kraju krajeva, odakle toliko imanje nekome? vidis, mojega oca djed je dobio imanje kad je dosao iz turske kao neko vojni administrator. i NJEMU je NEKO DAO taj pocetni kapital i zemlju (koji onda nestase preko noci sa dolaskom KundK), a da bi mu dao morao je od nekoga uzeti. nekome je dala turska, nekome KundK, nekome kraljevina YU, nekome SFRJ.... a mozda, kazem MOZDA je bilo necije tudje prije toga. ko ce ga znati.
i na kraju krajeva, odakle toliko imanje nekome? vidis, mojega oca djed je dobio imanje kad je dosao iz turske kao neko vojni administrator. i NJEMU je NEKO DAO taj pocetni kapital i zemlju (koji onda nestase preko noci sa dolaskom KundK), a da bi mu dao morao je od nekoga uzeti. nekome je dala turska, nekome KundK, nekome kraljevina YU, nekome SFRJ.... a mozda, kazem MOZDA je bilo necije tudje prije toga. ko ce ga znati.
-
mostarac
eeeeeeeeee, ali na racun te zemlje je jos 1.000 Besima zavrsilo fakultet, a ne samo Besim i tu dolazimo do sustinske razlike izmedju kapitalizma i komunizma.vratnik wrote:Lijepo bi bilo da si procitala prethodne postove.danas wrote:nisam za restituciju iz prostog razloga sto sam sigurna da rijesenje u 99% slucajeva ne bi bilo pravedno. kao sto se vec spomenulo, spominju se samo neke ogromne imovine, ispadosmo svi begovi. drugo, ne spominju se troskovi -- cinjenica da bi se na tu imovinu morao placati porez (znaci, svi imaju dosta duzno drzavi), ili da je se bolesna nena lijecila dzabe a moguce je da bi se stek love istopio placajuci njenu bolnicu ili skolovanje lijenog sina kome je trebalo 8 godina da zavrsi taj fakultet u sarajevu... trece, najveci potrazioci su vjerske zajednice, koje samo znaju da kazu "daj mi". kako su oni dosli do te imovine, i da li je to bilo na imalo ljepsi nacin nego ono sto se sprovodilo 1945 -- bolje da ne ulazim u to.
Evo i ti o nakom besplatnom skolovanju i sta ti ja znam: evo ti ovako: Dedo (rahmetli) profesora Besima Spahica je onomad (neko drugo vrijeme) kao ugledan i bogat covjek (da, bogatstvo ima veze sa imovinom..) studirao preko Turske, do sta ti ja znam gdje sve, Covjek je prije 400 pisao o ekologiji (izdato na turskom, talijanskom i sta ti ja znam jeziku (A mi cekamo sarajevo-x da se zastiti Rakitnica) i ti sad meni govoris kako njegov praunuk Besim treba da se zahvali nekom ko je njegovom ocu oteo zemlju zato sto je zavrsio studij? Ovo se sad da na sve sto si ti izmijela prenijeti. Ko ima para, briga ga sto doktor kosta i slicno. A oni sto su dzaba isli doktoru i dzaba zivjeli, pa red bi bio da se sad oduze..
-
vratnik
Nije problem, ako se ne razumijemo, razgovaramo. Dok ne nadjemo zajednicki jezik (pa makar i stavovi bili drukciji).
Ono sto sam ja htio reci je sljedece: Mi imamo jos zivih ljudi koji se sjecaju otimanja '45 godine. Valjda je red da se njihovo vrati nazad? Ti govoris kako je to istim "mozda bilo poklonjeno".. Vidis, to se cesto desavalo iz nekog vaznog razloga, cesto su ljudi bili i sposobni. (dedo mog jarana je recimo bio super trgovac i trgovao u dva pravca (znaci prodavao i kupovao) po balkanu. Njegovo imanje se je raslo s vremenom, dok nisu dosli oni sto su zeljeli (a nisu imali) i oteli mu to.
Ja mislim da nas malo smeta rat da budemo objektivni: hajde da gledamo ovo u nekoj drugoj drzavi, npr. Zimbabwe: da li je u redu da se bijelim farmerima svakih par godina otima zemlja samo zato sto su bogatiji od ostalih, i da li je to nepravda ako njihova djeca nekad kad Mugabe (diktator) crkne i zazivi demokratija budu trazili svoje?
Ono sto sam ja htio reci je sljedece: Mi imamo jos zivih ljudi koji se sjecaju otimanja '45 godine. Valjda je red da se njihovo vrati nazad? Ti govoris kako je to istim "mozda bilo poklonjeno".. Vidis, to se cesto desavalo iz nekog vaznog razloga, cesto su ljudi bili i sposobni. (dedo mog jarana je recimo bio super trgovac i trgovao u dva pravca (znaci prodavao i kupovao) po balkanu. Njegovo imanje se je raslo s vremenom, dok nisu dosli oni sto su zeljeli (a nisu imali) i oteli mu to.
Ja mislim da nas malo smeta rat da budemo objektivni: hajde da gledamo ovo u nekoj drugoj drzavi, npr. Zimbabwe: da li je u redu da se bijelim farmerima svakih par godina otima zemlja samo zato sto su bogatiji od ostalih, i da li je to nepravda ako njihova djeca nekad kad Mugabe (diktator) crkne i zazivi demokratija budu trazili svoje?
-
mostarac
Sasvim je uredu da se bijelcima u Zimbabveu otima zemlja, jer su je vjerovatno njihovi preci oteli od nekoga pa ne vidim razlog zasto bi se sad oni bunili sto im drzava uzima zemlju koju su oni isto tako oteli od nekoga.vratnik wrote:Nije problem, ako se ne razumijemo, razgovaramo. Dok ne nadjemo zajednicki jezik (pa makar i stavovi bili drukciji).
-
vratnik
Hmm. ko o cemu, ti o komunizmu.. Da se razumijemo, i ja sam ljevica, ali je komunizam utopija zato sto ljudi nisu savrseni. Ali da ne sirimo previse: zasto bi to interesovalo Besima sto je jos sto Besima dobilo sansu? I da ga interesuje (recimo, on to vidi kao stipendiju koju im je dao), pa red je da se stipendija vrati nazad?mostarac wrote:eeeeeeeeee, ali na racun te zemlje je jos 1.000 Besima zavrsilo fakultet, a ne samo Besim i tu dolazimo do sustinske razlike izmedju kapitalizma i komunizma.vratnik wrote:Lijepo bi bilo da si procitala prethodne postove.danas wrote:nisam za restituciju iz prostog razloga sto sam sigurna da rijesenje u 99% slucajeva ne bi bilo pravedno. kao sto se vec spomenulo, spominju se samo neke ogromne imovine, ispadosmo svi begovi. drugo, ne spominju se troskovi -- cinjenica da bi se na tu imovinu morao placati porez (znaci, svi imaju dosta duzno drzavi), ili da je se bolesna nena lijecila dzabe a moguce je da bi se stek love istopio placajuci njenu bolnicu ili skolovanje lijenog sina kome je trebalo 8 godina da zavrsi taj fakultet u sarajevu... trece, najveci potrazioci su vjerske zajednice, koje samo znaju da kazu "daj mi". kako su oni dosli do te imovine, i da li je to bilo na imalo ljepsi nacin nego ono sto se sprovodilo 1945 -- bolje da ne ulazim u to.
(da je nama kakav fin urbani socijalizam, uz ZASTITU PRIVATNE IMOVINE, ne bi mi trebao komunizam...)
- danas
joj, jarane, nemoj me sa bijelim farmerima u zimbabweu! pa otkud oni tu? cija je to zemlja svega ti? bogatiji od ostalih? kako li boze?vratnik wrote: Ja mislim da nas malo smeta rat da budemo objektivni: hajde da gledamo ovo u nekoj drugoj drzavi, npr. Zimbabwe: da li je u redu da se bijelim farmerima svakih par godina otima zemlja samo zato sto su bogatiji od ostalih, i da li je to nepravda ako njihova djeca nekad kad Mugabe (diktator) crkne i zazivi demokratija budu trazili svoje?
ne kazem, ima ljudi sto su posteno stekli svojim radom, svakako. ali kako ces ti sada ispravljati krive drine od prije 50-60 godina? a i dalje me zanima -- KOJIM parama i KOJOM imovinom ce se to isplatiti? ne zanosite se glupostima, niko vam to nece isplatiti, samo vam se mazu oci... a imamo mnogo precih krivih drina, kao ono sto nam je oteto u RS-u!
PS pitas da li mi necemo da imamo elitu...
koju bolan elitu? sta je to elita? bogatasi su elita?
pa onda mi elitu vec imamo -- elitu nastalu na ratnom profiterstvu i nelegalnoj privatizaciji drustvenih dobara i firmi. eto, to je nasa elita koju imamo. koga bi ti umjesto njih? nemoj molim te sad i ti kukati za begovima ko onaj tunjo i zulfikarpasic... sta je ta begovska elita uradila za bosnu? nista! stajali su ko zecevi pred farovima dok su se drzave smjenjivale i ni prstom nisu mrdnuli ni za bosnu ni za bosance. de bolan...
Last edited by danas on 10/02/2006 16:00, edited 1 time in total.
-
vratnik
Ovo je uzas od izjave, nisi ni svjestan koliko grijesis. Bijelci nisu (u ovom slucaju) kolonizatori koji dijele deke sa bolestima i prodaju crnce, vec su uspjesni poduzetnici i poslodavci. Pitaj one CRNCE koji su dobijali redovnu platu kako im je sad.. Mislis, sretni su jer su sad svoji (gladni) crnci na svome? Ok, vidim premalo znamo o Zimbabweu.mostarac wrote:Sasvim je uredu da se bijelcima u Zimbabveu otima zemlja, jer su je vjerovatno njihovi preci oteli od nekoga pa ne vidim razlog zasto bi se sad oni bunili sto im drzava uzima zemlju koju su oni isto tako oteli od nekoga.vratnik wrote:Nije problem, ako se ne razumijemo, razgovaramo. Dok ne nadjemo zajednicki jezik (pa makar i stavovi bili drukciji).
A sad, vidim danas je poslala poruku: znam da je prece ono u RS, ali kakav signal saljemo onim sto sad recimo obradjuju moju zemlju u XX? Da samo treba da se malo strpi i to je u redu, njegovo je nakon najkasnije, koliko? 30, 35 godina?
A ti mijesas elitu i profitere (ili mislis da je po meni bogatas obavezno elita?!?!) .. A razlika svakako postoji.