22 godine poslije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

mostarac nekontas ti neke stvari, trebo bi nekad otici u svijet pa da vidis kako se nasi ponasaju, bolji su mi prijatelji Iracani, Afganistanci i oni iz islamskih zemalja nego ova nasa stoka, sve su to izdajice i bez muda.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Patriotska_Liga_BiH wrote:jos nesta, idete mi stvarno na zivce, bio je slican topic "sramote me onih demonstracija u sarajevu?

koga ce te biti sramota? sta se moras srbima, hrvatima i citavoj evropi u guzicu uvlaciti? samo da bi te primili i da budes njihov friend.

Ako citav muslimanski svijet protestuje zasto ne i ti? cak i da je pogresno sta rade trebas svoju bracu i sestre da podrzavas, kad je bilo rato jedva ste cekali na mudzahedine iz muslimanskih zemalja, a sad kad vam vise netrebaju hocete da ih protjerate i da budete moderni.
Provedoh rat pod opsadom u Sarajevu i ne vidjeh nijednog od grupacije koju pominjes. Niti sam ih "jedva cek'o", niti su nam trebali.
danas

Post by danas »

Patriotska_Liga_BiH wrote: Ako citav muslimanski svijet protestuje zasto ne i ti? cak i da je pogresno sta rade trebas svoju bracu i sestre da podrzavas, kad je bilo rato jedva ste cekali na mudzahedine iz muslimanskih zemalja, a sad kad vam vise netrebaju hocete da ih protjerate i da budete moderni.
"ja bih radje sa svojim narodom bio na krivoj strani nego sa tudjima na pravoj strani" (or something like that), rece nam onomad Dobrica Cosic... :-)
mostarac

Post by mostarac »

Patriotska_Liga_BiH wrote:mostarac nekontas ti neke stvari, trebo bi nekad otici u svijet pa da vidis kako se nasi ponasaju, bolji su mi prijatelji Iracani, Afganistanci i oni iz islamskih zemalja nego ova nasa stoka, sve su to izdajice i bez muda.
tebi mozda jesu bolji prijatelji, ali isto tako ti bolji prijatelji mogu biti amerikanci, svedjani, norvezani, danci (joj sad ce me zapalit jer rekoh danci :D ). Sve je to do izbora drustva, ali ti braca mogu biti samo tvoja rodjena, a najblizi ti mogu biti samo ljudi sa kojima zivis i gdje si se rodio jer ste isti po mentalitetu i jos mnogocemu drugom i na kraju krajeva u konkretno nasem slucaju govorimo isti jezik i stvarno ne vidim nikakav nacin da mi ne El- ovaj ili onaj bude blizi od nekog dalamatinca i crnogorca.,
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

koji si ti debil.
promjeni nick. vrijedjas sve ljude koji su se borili i pali za tu modernu, gradjansku, sekularnu, evropsku (...) bosnu.
ooooooh boze, izvini ako sam te uvrijedio heroju BOSNE.
pa bolan 90% ovdje su dijasporci, o cemu pricas.
Drvosjeca iz Dejcica

#31 Re: 22 godine poslije

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mostarac wrote:
Kao sto je stari most prevazisao sam grad u kome se nalazii postao je simbol cijele zemlje na kojeg jednako pravo polazu svi Bosanci i hercegovci i imaju pravo da odlucuju o njegovoj sudbini, tako je i Sarajevo glavni grad Bosne i hercegovine i svi mi imamo pravo da odlucujemo ili donosimo stavove o njemu jer je on i nas koliko i njegovih stanovnika, a pogotovo kada se radi o temama i pitanjima koja nisu vezana za Sarajevo kao grad nego za zemlju BiH, a ovde je to ocito jer da je Travnik glavni grad BiH ovo juche se ne bi dogadjalo u Sarajevu nego u travniku. Zato je tvoj komentar bez ikakvog osnova i smisla.
Aha, a tvoja tema ima smisla iako postoje vec tri otvorene teme istog sadrzaja. Hajde molim te otvori jos jednu da zaokruzimo na pet...
Nadam se da moderator ovo vidi.

Opet te pitam, jesi li ti sta poduzeo po pitanju ustaskih naziva ulica u Mostaru? Ocito nisi i to ti ne smeta pa stoga me cudi da je sada Sarajevo i TVOG grad za kojeg se toliko brines. Licemjerju i duplim standardima nikad kraja.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

A-ZO wrote:da me je neko za vrijeme olimpijade upitao kako zamisljam da ce nam biti u buducnosti - npr. za 22 godine, ja vjerujem da bih govorio o opstem blagostanju, turistickim putovanjima u svemir, letecim autima, robotima u fabrikama, savrsenom zdravstvu, gradjanskoj sigurnosti, pravdi i postenju, i sta sve jos ne... :(

IPAK, KULTURA PRIJE SVEGA >>> http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... sc&start=0

Malo cu biti sarkastican no prvo da pohvalim gore navedeni komentar.

Svi mi koj sebe smatramo gradjanima Olimpijskog grada smo dopustili da 22. godine poslije mi nemamo obnovljen Olimpijski muzej, dopustili smo da se o Trebevicu i ne diskutuje, sutke smo se odrekli vecine obicaja koje smo imali u nekad Olimpijskom gradu.
Kazem nekad iz sljedeceg razloga, tramvaj, vodovod, kanalizacija, struja, trolejbus, trznica, velika piljara,kafici, jet-set, sportska dvorana, bolnica, porodiliste, muzej, pozoriste, univerzitet, rijeka i jos sta ne ne cine jedan grad. Grad cine ljudi, cini ga atmosfera koja vlada u gradu... pa i sarm i duh grad cine jedinstvenim i prepoznatljivim.

Ovdje nikako ne govorim da Sarajevo to nema.. meni se cini samo da duh Sarajeva i sarm Sarajeva nece moci odoljeti nasrtajima provincijskog mentaliteta ljudi koji sjede na vaznim funkcijama u gradskim opcinama-opstinama i u gradu samome, o kantonu ne bi govorio sada. Kao sto tema nisu ni ljudi koji su danas stanovnici Sarajeva, kriv je sistem sto ih nije asimilirao a ne oni sto su izvarani pa naseljeni u gradu (naravno ovdje ne ubrajam ljude porijeklom iz Si Cg, oni su dosli namjerno).

Ovo potkrepljujem sa tri cinjenice, Vrelo Bosne i stanje u kome se ono nalazi 10. godina poslije agresije.... sad je ono zrtva iste (kao i obliznji Stojcevac) !

Trebevic kao nekadasnji simbol bezbriznih vbikenda... danas je dio nas a dio njihov jos je i miniran...... , a ko smo to mi a ko oni na Trebevicu ako pricamo o ponovnoj organizaciji O.I...

Trece je broj olimpijaca koji nas predstavlja , njihov prevoz na O.I i odnos drzave prema njima... ...

A prica o O.I u graadu u kojem Zemaljski muzej ne radi 8. mjeseci da se niko ne zapita o tome je licemjerno zar ne...
forUMASH

Post by forUMASH »

Patriotska_Liga_BiH wrote:jos nesta, idete mi stvarno na zivce, bio je slican topic "sramote me onih demonstracija u sarajevu?

koga ce te biti sramota? sta se moras srbima, hrvatima i citavoj evropi u guzicu uvlaciti? samo da bi te primili i da budes njihov friend
.
....kad to mozes raditi Arapima zbog nagrade na onome svijetu.... :roll:
dinash

Post by dinash »

forUMASH wrote:

koga ce te biti sramota? sta se moras srbima, hrvatima i citavoj evropi u guzicu uvlaciti? samo da bi te primili i da budes njihov friend
.
....kad to mozes raditi Arapima zbog nagrade na onome svijetu.... :roll:
a i na ovom.
edu

Post by edu »

moja braca su..tifa..jovo divjak..sefer halilovic..dragan vikic..neno markovic..bogic bogicevic..od onih koji vise nisu sa nama..rahmetli talijan..rahmetli kindze..pokojni sasa iz specijalne jedinice..rahmetli zajko..pokojni davorni..itd..jebi ga..niko od njih nije iz irana..ali dobri su..majke mi!
mostarac

#36 Re: 22 godine poslije

Post by mostarac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mostarac wrote:
Kao sto je stari most prevazisao sam grad u kome se nalazii postao je simbol cijele zemlje na kojeg jednako pravo polazu svi Bosanci i hercegovci i imaju pravo da odlucuju o njegovoj sudbini, tako je i Sarajevo glavni grad Bosne i hercegovine i svi mi imamo pravo da odlucujemo ili donosimo stavove o njemu jer je on i nas koliko i njegovih stanovnika, a pogotovo kada se radi o temama i pitanjima koja nisu vezana za Sarajevo kao grad nego za zemlju BiH, a ovde je to ocito jer da je Travnik glavni grad BiH ovo juche se ne bi dogadjalo u Sarajevu nego u travniku. Zato je tvoj komentar bez ikakvog osnova i smisla.
Aha, a tvoja tema ima smisla iako postoje vec tri otvorene teme istog sadrzaja. Hajde molim te otvori jos jednu da zaokruzimo na pet...
Nadam se da moderator ovo vidi.

Opet te pitam, jesi li ti sta poduzeo po pitanju ustaskih naziva ulica u Mostaru? Ocito nisi i to ti ne smeta pa stoga me cudi da je sada Sarajevo i TVOG grad za kojeg se toliko brines. Licemjerju i duplim standardima nikad kraja.
Normalno da je Sarajevo i moj grad kad se radi o pitanjima vezanim za drzavu BiH, a ovo je to pitanje, a tebi ako smeta sto ga ja u tom smislu smatram svojim nije moj problem nego tvoj, a o tome sta sam ja poduzimao oko imena ulica u Mostaru ne bih na forumu, a jesam mnogo vise nego sto ti mozes i zamisliti.
Moja tema itekako ima smisla jer pokazuje ove dogadjaje iz jednog drugog svjetla. Iz svjetla kad smo svi bili ponosni na ono sto se desava u Sarajevu i kad je Sarajevo predstavljalo sve nas, a ne samo Sarajlije, i opet na drugoj strani iz svjetla kad se svi stidimo onoga sto se desava u Sarajevu i kad Sarajevo predstavlja sve nas a ne samo Sarajlije.
Ivy

Post by Ivy »

edu wrote:moja braca su..tifa..jovo divjak..sefer halilovic..dragan vikic..neno markovic..bogic bogicevic..od onih koji vise nisu sa nama..rahmetli talijan..rahmetli kindze..pokojni sasa iz specijalne jedinice..rahmetli zajko..pokojni davorni..itd..jebi ga..niko od njih nije iz irana..ali dobri su..majke mi!
kralj si majke mi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
mostarac

Post by mostarac »

Ivy wrote:
edu wrote:moja braca su..tifa..jovo divjak..sefer halilovic..dragan vikic..neno markovic..bogic bogicevic..od onih koji vise nisu sa nama..rahmetli talijan..rahmetli kindze..pokojni sasa iz specijalne jedinice..rahmetli zajko..pokojni davorni..itd..jebi ga..niko od njih nije iz irana..ali dobri su..majke mi!
slazem se :)
Qler

Post by Qler »

dinash wrote:

koga ce te biti sramota? sta se moras srbima, hrvatima i citavoj evropi u guzicu uvlaciti? samo da bi te primili i da budes njihov friend.

Ako citav muslimanski svijet protestuje zasto ne i ti? cak i da je pogresno sta rade trebas svoju bracu i sestre da podrzavas, kad je bilo rato jedva ste cekali na mudzahedine iz muslimanskih zemalja, a sad kad vam vise netrebaju hocete da ih protjerate i da budete moderni.
koji si ti debil.
promjeni nick. vrijedjas sve ljude koji su se borili i pali za tu modernu, gradjansku, sekularnu, evropsku (...) bosnu.

sta znas mozda se on nije borio za takvu BiH.... a mozda se supak i bio ispalio
Ivy

Post by Ivy »

mostarac wrote:
Ivy wrote:
slazem se :)
Zaboravio si Miću :D
armin00

Post by armin00 »

idu dva tigra ulicom i vide lava.. kaze jeda tigar drugom: "Vidi ovog vehabije".

:D :D
mostarac

Post by mostarac »

armin00 wrote:idu dva tigra ulicom i vide lava.. kaze jeda tigar drugom: "Vidi ovog vehabije".

:D :D
:lol: :lol: :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Patriotska_Liga_BiH wrote:mostarac nekontas ti neke stvari, trebo bi nekad otici u svijet pa da vidis kako se nasi ponasaju, bolji su mi prijatelji Iracani, Afganistanci i oni iz islamskih zemalja nego ova nasa stoka, sve su to izdajice i bez muda.
A kako se trebaju ti "nasi" ponasati? Sta je za tebe normalno?
Da zena visi u kuhinji cijeli dan, pere, kuha, pazi djecu dok joj se muz setka od diskoteke do diskoteke i gleda kako koju "dobru" silikonku mazne za jednu noc? :x To je tvoja braca?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nema Brannka Mikulica, nema Olimpijade :D:D
Macuser

Post by Macuser »

Tulipan, pardon taliban,
tvoja braca i sestre, ne moja. I ako su ti to braca, a ti idi lijepo put pod noge i idi njima. Nas niti si bio, niti jesi, niti ces biti. Hajd' sad.
danas

Post by danas »

Patriotska_Liga_BiH wrote: Ako citav muslimanski svijet protestuje zasto ne i ti? cak i da je pogresno sta rade trebas svoju bracu i sestre da podrzavas, kad je bilo rato jedva ste cekali na mudzahedine iz muslimanskih zemalja, a sad kad vam vise netrebaju hocete da ih protjerate i da budete moderni.
"ja bih radje sa svojim narodom bio na krivoj strani nego sa tudjima na pravoj strani" (or something like that), rece nam onomad Dobrica Cosic... :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: 22 godine poslije

mostarac wrote:
Normalno da je Sarajevo i moj grad kad se radi o pitanjima vezanim za drzavu BiH, a ovo je to pitanje, a tebi ako smeta sto ga ja u tom smislu smatram svojim nije moj problem nego tvoj, a o tome sta sam ja poduzimao oko imena ulica u Mostaru ne bih na forumu, a jesam mnogo vise nego sto ti mozes i zamisliti.
Moja tema itekako ima smisla jer pokazuje ove dogadjaje iz jednog drugog svjetla. Iz svjetla kad smo svi bili ponosni na ono sto se desava u Sarajevu i kad je Sarajevo predstavljalo sve nas, a ne samo Sarajlije, i opet na drugoj strani iz svjetla kad se svi stidimo onoga sto se desava u Sarajevu i kad Sarajevo predstavlja sve nas a ne samo Sarajlije.
Zbog tog silnog zalaganja tebe i tebi slicnih nazivi ulica u Mostaru su jos uvjek isti...bravo. Nemoj bar lagati sam sebe ako vec lazes ljude po forumu.
danas

#48 Re: 22 godine poslije

Post by danas »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zbog tog silnog zalaganja tebe i tebi slicnih nazivi ulica u Mostaru su jos uvjek isti...bravo. Nemoj bar lagati sam sebe ako vec lazes ljude po forumu.
ma ja bih ipak rekla da je to plod zalaganja bratskih stranaka...
i ultimatno, tvog predCjednika :D
Harrys

Post by Harrys »

A wrote:
Harrys wrote:Mene interesuje da li Sarajevo ima namjeru da se kandiduje za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014 godine.Ova dogadjanja ce svakako dobro doprinijeti promociji. :D
Nasi imaju namjeru da se ponovo kandiduju. Sto je teska naiva i ludost. Stvari su se promjenile od dave 1978, kad je Sarajevo dobilo svoje igre. Sada su dosijei za kandidaturu postali studije kakve niko od nasih nije u stanju napraviti, da ne kazem platiti. Jer sama kandidatura - kosta jedno bogatstvo sada. Ne moze vise grupa zanesenjaka sa dobrom idejom i celicnom voljom da napravi cuda - iza nacionalnog olimpijskog komiteta treba da stoji jaka drzava, sa svim mogucim garancijama po pitanju finansija, sigurnosti, itd. A da ne govorimo dalje o samim igrama.... Broj disciplina se povecao, tehnicki zahtijevi prevazilaze ono sto mi sada mozemo uraditi, sve i da se obezbijedi finansiranje.
Da,sve to stoji,a pocelo je sve ovako. :D :D

MARKETING
 Pise: Miljenko JERGOVIC 

------------------------------------------------------------------------

Nismo mi shvacali smisao marketinga i reklame, ali su na cijeni bile kemijske olovke na kojima nesto pise, makar - UPI Sarajevo, i smatrali smo ih vrednijim od svih onih pozlacenih penkala koja su brizni ocevi kupovali svojim kcerima odlikasicama. U to vrijeme jos nisu bile izmisljene solidne boje za metal i plastiku ili ih barem nije bilo u Sarajevu, pa bi se natpis UPI Sarajevo izbrisao vec nakon desetak dana i ostajala je samo ruzna sugava plasticna olovka. Vrijedila je samo dok je na njoj bilo reklame jer nikada nije bila vazna kao stvar, nego kao natpis na stvari. Dok je trajao natpis, mogao si, recimo, lagati da ti je amidza direktor UPI-ja.

Prva ozbiljna velika sportska manifestacija u Sarajevu bio je STENS '73, svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu koje se odrzavalo u novootvorenom sportskom centru Skenderija. Dosli su svi oni strasni Kinezi, pa Francuzi, Madjari i Dragutin Surbek. Nama se djeci ucinilo da se cijeli svijet prelio u Sarajevo, na nase ulice i u kafane te da su svi ti londoni, parizi, njujorci, pekinzi i kako se vec zovu gradovi koji nisu Sarajevo ostali potpuno prazni jer su svi dosli kod nas. Svugdje smo vidjali penkala STENS '73; s ponosom su ih nosili nasi odrasli dok god je trajalo svjetsko prvenstvo i nije bilo nikakvog nacina da mi do njih dodjemo. Kada prvenstvo prodje i kada oni izgustiraju svoja penkala, bit ce vec kasno jer ce natpisi biti izbrisani.

Puno solidnijim su se pokazali privjesci za kljuceve STENS '73. Trajat ce godinama, u nekim slucajevima i desetljecima, ali mi cemo imati malo koristi od toga jer smo jos tako mali da nismo dorasli do vise od jednog kljuca, onog kojeg su neki nosili na kanafici oko vrata, a za jedan kljuc nitko ne uzima privjesak. Osim toga, prema socijalnom ukusu tadasnjeg Sarajeva cinilo se neprilicnim da djeca raspolazu privjescima za kljuceve.

Sa STENS-om je zapravo i zapocela moda reklamnih privjesaka. Uskoro ih je dijelila svaka ozbiljnija firma, tako da su s vremenom i djeci prestali biti statusnim simbolima, kao sto su i reklamne olovke izgubile na smislu u vrijeme kada su bas sve olovke postale reklamne. Ali u neka doba pojavili su se privjesci i olovke koji nista nisu reklamirali, ali su prodavani u trafikama kao dobar fol. Recimo, pocetkom osamdesetih se u svim kioscima "Oslobodjenja" mogao kupiti privjesak za kljuceve u obliku futrolice u kojoj je bio pravi mali alat: minijaturni cekic, francuski kljuc za odvrtanje sasvim malih matica i srafciger s vise dodataka za razlicite tipove sitnih sarafa. Vidi, ovo je jako prakticno - rekao je neciji otac i svome sinu kupio prvi privjesak za kljuceve u zivotu. Vidi, ovo je jako prakticno - rekao je i drugi otac, pa treci, cetvrti i sto cetvrti, a onda su zaredali rodjendani, pa su skolski drugovi skolskim drugovima kupovali privjeske s malim alatima, a onda je nekoliko privjesaka doslo i od neke skrte ujne ili tetka. U svakom slucaju, onaj tko je jednom dobio privjesak s malim alatom na kraju ih je imao najmanje deset. Ti privjesci prenosili su se s kljuceva na kljuceve, ostajali su bez kljuceva po raznim dzepovima, ladicama i skolskim torbama i dugo je trajalo uvjerenje kako se radi o strasno prakticnoj stvari, alatu koji ce jednoga dana za nesto svakako zatrebati jer se znalo da postoje sitni sarafi i minijaturne matice, premda nitko nije mislio o tome kada cemo ih i zasto zavrtati i odvrtati.

Tih malih alata bilo je toliko da su trebale proci godine i ratovi da konacno budu izgubljeni. U medjuvremenu otkrivena je ipak njihova funkcija, pronadjen je taj sitni saraf, eno ga na svakim naocalama i povremeno ga stvarno treba zavrtati, ali tada je tesko naci privjesak s malim srafcigerom kao sto je i inace tesko naci sve te prakticne stvari kada ti konacno u zivotu zatrebaju.

Vrhunac marketinga kojem nasa generacija nikada nije dorasla jer se prekasno rodila i jer je izgubila pojam o tome kako treba izgledati gospodin covjek, bile su kravate s utisnutim reklamnim znakovima radnih kolektiva i sportskih manifestacija. Recimo, modra kravata sa znakom Mediteranskih igara u Splitu, tri olimpijska kruga koji se utapaju u valovitom moru, ili slicna kravata sa znakom Zimske olimpijade u Sarajevu. Moguce ih je jos uvijek vidjeti po Sarajevu, kod starijih ljudi i tuznih penzionera, kod sirotinje kojoj je zivot jednostavno iscurio a da nikada na vrijeme nije dosla na mjesto na kojem se dijeli sreca i bogatstvo. Ili su ti ljudi s kravatama ZOI '84 nekada stvarno bili bogati i sretni.

U stanu u Sarajevu imali smo u vitrini maskotu STENSA,zeleno bijeli skakavac koji medju dva pipka na glavi drzi ping pong lopticu.Nazalost,vise nemam. :(
Pokusavao sam preko googla cak da sliku pronadjem ali nisam uspio.Mozda neko od vas moze.
Last edited by Harrys on 09/02/2006 18:58, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

Macuser wrote:

Tulipan, pardon taliban,
tvoja braca i sestre, ne moja. I ako su ti to braca, a ti idi lijepo put pod noge i idi njima. Nas niti si bio, niti jesi, niti ces biti. Hajd' sad.
Vidi ovog malog naciste. Koji si ti faktor da nekom odredujes gdje i sa kim da ide.
Post Reply