12 godina od zločinačkog masakra na Markalama

Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Rahmet i pokoj dusama :( Da se NIKAD ne zaboravi!
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

:( :( :( :( :( :(
BECHO

Post by BECHO »

Nek' im je la(h)ka zemlja bosanska! :(
emmiirr

Post by emmiirr »

Vjecni rahmet i pokoj nasim sugradjanima..
Longplay

Post by Longplay »

Tada sam bio dijete i gledao te stravicne prizore samo na tv ekranu. Ali ih nikada necu zaboraviti. Da se nikad ne ponovi.
adidas

Post by adidas »

:(
Ne zaboraviti, ne oprostiti!
Pospanko

Post by Pospanko »

Komsinica, mati od mog prijatelja RASEMA HASANOVIĆ Neka joj je rahmet dusi.

Rahmet i pokoj dusama ubijenih.

Necu, ne mogu i ne zelim zaboraviti taj dan.
senada

Post by senada »

Image
Macuser

Post by Macuser »

Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Image

Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44

Obilježena dvanaesta godišnjica masakra na Markalama

Piše: H. SAKALAŠ (Foto: A. KAJMOVIĆ)

06/02/06

Image
Zvaničnici, rodbina i prijatelji položili cvijeće na spomen-obilježje

Odata počast za 67 mučki ubijenih Sarajlija

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u nedjelju je obilježena dvanaesta godišnjica od masakra na pijaci Markale. Na mjestu stradanja nevinih civila okupili su se čelnici Vlade KS, Gradske uprave Sarajeva, Općine, rodbina i prijatelji nastradalih, te malobrojni građani koji se još sjećaju ovog tragičnog zločina.

Image

Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo, tom je prilikom istaknuo da su agresorske snage u jednom bezumnom i necivilizacijskom pokušaju da ubiju jedan grad i njegove građane petog februara 1994. godine ispalile granate koje su usmrtile 67 civila i ranile 142 građanina Sarajeva.
“Na ovom mjestu tuge napravljeno je spomen-obilježlje kao trajna uspomena koja će opominjati buduće generacije na zvjerstva koja su se desila na ovom mjestu i još mnogobrojnim mjestima u cijeloj BiH”, kazao je Zvizdić. Dodao je da Markale treba da budu mjesto gdje će dolaziti buduće generacije, koje neće dozvoliti da počinjeni zločini padnu u zaborav.
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac naglasila je da je peti februar jedan od najbolnijih dana u sjećanju naših građana.
“Ovakve datume treba da obilježavamo, njegujemo i ne dozvolimo da padnu u zaborav”, kazala je Borovac, te dodala da zločinci za ovaj i sve druge zločine počinjene u BiH moraju biti kažnjeni.
Image

“Drago mi je što su zvaničnici ovog grada došli da obilježe ovaj datum, ali sam tužna što je tako mali broj naših sugrađana došao na mjesto masakra”, rakla je Senida Karović, predsjednica Udruženja Civilne žrtve rata KS.
“Svake godine sve manje ljudi dolazi na mjesta stradanja. Danas sam neprijatno iznenađen, jer je veoma mali broj ljudi došao da oda počast sugrađanima”, kazao je Samir Silajdžić, ministar stambenih poslova KS.

Ostala bez noge, ranjena u obje ruke
Sejda Guta je petog februara prije 12 godina na Markalama prodavala kilogram graha i jednu ribu iz humanitarne pomoći, da bi kupila kilogram brašna i napravila hljeb.
“Granata je pala i ničega se više ne sjećam. Tek sam poslije shvatila šta se desilo. Izginulo je mnogo ljudi, a ja sam ostala trajni invalid. Od granate sam izgubila nogu i ranjena sam u obje ruke”, kazala nam je Guta, te dodala da je sramota što građani nisu došli u većem broju da odaju počast stradalima.
da pamtis

Post by da pamtis »

"ali sam tužna što je tako mali broj naših sugrađana došao na mjesto masakra" :( nije to bio moj rat :( nije niko moj tamo poginuo :( ne znam ja nista :( mozda su bile lutke :( zalosno :( sramota :(
morti

Post by morti »

:x

Šta reći...

Ovakvi dani treba da se obilježe u cijelom gradu!
Ovo je bio pakao za sve nas!

Skup na pijaci je premal!
Sitan!!!

:x
digger

Post by digger »

Da se ne zaboravi...
pentijum

Post by pentijum »

Neka je vječni rahmet i pokoj žrtvama. :(

Pored toga što je jako tužno da su na Markalama jučer bili večinom političari i službenici iz opština, još je tužnije to što je prekjučer na Dobrinji, gdje se u ulici Oslobodilaca Sarajeva obilježavalo 12 godina od masakra u kojem je poginulo 9, a ranjeno 16 ljudi. Ovdje je došlo nekih 20 ljudi, od čega 6-7 novinara i 6-7 njih iz opštine i MZ. Čak ni Damir Hadžić nije došao, a da ne govorimo o gradonačelnici. Valjda im broj 9 niej dovoljno velik?! :?
Voz

Post by Voz »

pentijum wrote:Neka je vječni rahmet i pokoj žrtvama. :(

Pored toga što je jako tužno da su na Markalama jučer bili večinom političari i službenici iz opština, još je tužnije to što je prekjučer na Dobrinji, gdje se u ulici Oslobodilaca Sarajeva obilježavalo 12 godina od masakra u kojem je poginulo 9, a ranjeno 16 ljudi. Ovdje je došlo nekih 20 ljudi, od čega 6-7 novinara i 6-7 njih iz opštine i MZ. Čak ni Damir Hadžić nije došao, a da ne govorimo o gradonačelnici. Valjda im broj 9 niej dovoljno velik?! :?
Ma pusti glavonje, mene cudi narod, ama bas niko da se pojavi, osim blize rodbine je sramota.

Rahmet poginulima.
Maja17

Post by Maja17 »

:( :( :( :(
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

"Drago mi je što su zvaničnici ovog grada došli da obilježe ovaj datum, ali sam tužna što je tako mali broj naših sugrađana došao na mjesto masakra"
Zar tako brzo zaboravljamo sta se desilo nasem narodu? :roll: :(
senada

Post by senada »

[size=150]cHupjahalic@[/size] wrote:
"Drago mi je što su zvaničnici ovog grada došli da obilježe ovaj datum, ali sam tužna što je tako mali broj naših sugrađana došao na mjesto masakra"
Zar tako brzo zaboravljamo sta se desilo nasem narodu? :roll: :(
shupjahalice iz elementarnog postovanja prema zrtvama prvo nisi trebao/la sa ovim nikom komentarisati bas na ovoj temi, a drugo za tvoju informaciju narod se nikada poslije nije okupljao na tom mjestu jer mi koji smo tada bili tu, ciji su najmiliji stradalnici masakra, ne prozivamo nikoga radi nezaborava.
krajnje je drsko, nehumano i nepristojno za vrijeme izraza sucuti voditi rasprave, radi cega ti nisam ranije replicirala.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

senada wrote: krajnje je drsko, nehumano i nepristojno za vrijeme izraza sucuti voditi rasprave, radi cega ti nisam ranije replicirala.
slazem se s tobom u potpunosti....
ja sam odustala od javljanja na ovakve teme jos prosle godine...
jer se svaki put javi neko ko ili dize tenzije nepotrebno (kao da mi ne znamo ko je sta uradio) ili je ono neko igranje brojkama ili busanje u prsa ko je vise propatio...a tih ljudi jednostavno vise nema...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Nije mi to bila namjera. :roll: Neka im je lahka zemlja. :(
CiCiban

Post by CiCiban »

nikad !!!!vise :sad: :x :sad: :x
Vetra

Post by Vetra »

Ovo se ne smije nikad više ponoviti.
Rahmet njihovim dušama.
Prenj

Post by Prenj »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4761896.stm

Sarajevo massacre survivor speaks
Ten years after the end of the siege of Sarajevo, during which the Bosnian capital endured almost four years of continuous shelling and sniper attacks, the BBC's Neil Arun finds out how life has changed for survivors.

Cabbages saved Esad Pozder's life. The 65-year-old trader had ducked behind his stall to retrieve some of the vegetables when a mortar sailed into Sarajevo's open-air marketplace.

The explosion killed the friend who had asked Esad for the cabbages.

It killed Esad's sister, who ran a stall selling trinkets, and more than 60 other people - casualties of the single biggest atrocity during the siege of Sarajevo, which ended 10 years ago.

"I couldn't hear anything after the blast," Esad says. "But I saw it all - the dead, the injured, their limbs and organs scattered everywhere.

"We rushed the injured to hospital, packed into cars and vans. In the frenzy, we picked up whatever we could find - not just people but parts of people too."

Survivor

Above boxes of the fresh fruit he still sells from the Markale market, Esad's hands rise and fall, animating the moment in February 1994 when "a river of blood ran through the streets".

He points to the mountains, from where the shell was fired and to the sky, from which the mortar fell - silently, he says, without warning.

Nearby stall-holders, none of whom witnessed the attack, pause to hear a story they have probably heard many times before.

A young man interrupts: "Esad is the luckiest fellow alive. He will outlive us all. Even when he dies, the earth will reject his body."

Esad smiles and answers, somewhat mysteriously: "Dedo is my nickname. It means 'grandpa'. Ever since I was a little boy, people have called me grandpa."

He clearly relishes his status as the elder statesman of the Markale market - the last surviving stallholder who remembers the mortar attack.

"The people around me have changed," Esad says, "but the atmosphere here is the same."

Its tables heaving with fresh produce, the market represents an island of colour in a klix courtyard bracketed on all sides by high, drab buildings.

Whoever fired the mortar 12 years ago had a deadly aim.

'Not civil war'

The 1994 attack on the Markale tore the heart out of Sarajevo, a city already on its knees after a two-year siege.

International outcry at the deaths suggested, at first, that a turning point had arrived in the city's fortunes.

But the massacre soon became just another milestone, marking the mid-way point in a siege that carried on for another two years.

The Bosnian Serb forces besieging Sarajevo denied they were behind the Markale attack, and after a brief retreat - prompted by a Nato ultimatum - they resumed their bombardment of the city.

Esad does not blame the Serbs for what happened. He blames their former leader, Slobodan Milosevic, and the late leader of Croatia, Franjo Tudjman.

"You cannot say we had a civil war here," he says. "Otherwise people like Dragan would have joined the Serbs to fight for them."

Dragan is one of Esad's closest friends, a Serb from Sarajevo who lost both his legs in a grenade attack.

"He is a good guy," says Esad. "We went to football games together. Sometimes, he would even come to the mosque with me."

According to Esad, Dragan refused to join the Serb army, choosing instead to stay in the city and run his barbers' shop - a decision that led to his shop being forced to shut.

'Spread the word'

Esad is guarded about the future. Things are tough for the young people nowadays, he says - they don't have jobs.

Moreover, he says, the Sarajevo of old - a city of friendships and football matches - no longer exists.

"The kids these days need to grow up fast and get to grips with the situation. Otherwise, we can look forward to fresh wars every five or six years."

Directly opposite Esad's fruit stall, a simple memorial commemorates the victims of the mortar attack on 5 February 1994.

It lists their names and ends with the injunction: "Remember this day. Spread the word about it."

Story from BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/e ... 761896.stm

Published: 2006/03/01 11:42:13 GMT

© BBC MMVI
Post Reply