Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
winetou wrote:Onda kompletna vojna industrija. je li M-84 jugoslovenski tenk ? A to je bio ponos jugoslovenske vojne industrije. I kakav bliski istok. To vojne opreme što je prodato i neki dalekovod. Veliki uspjeh, zdrava ekonomija
Pa na bliski istok je isla i hrana i proizvodi industrije i vecina onoga sto smo proizvodili, a da ne govorim o gradjevinskim preduzecima i slicno.
Pa BiH i danas potrazuje dugovanja od pojedinih drzava bliskog istoka a za racun svojih firmi. Jugoslavija je prodavala svoje proizvode i to je cinjenica i njeni radnici su zivili dobro i onoliko dobro koliko je jedna Jugoslavija mogla da im obezbjedi, a obezbjedila je dosta obzirom odakle je krenula. Npr. u BiH nisi imao nijedan univerzitet, a pred rat si imao 4. Djeca radnika su se tu skolovala besplatno a trebalo je to finansirati i napraviti, a kako bi napravili da privreda nije radila?
Ekonomjia
Dzorđ Stigler i mit o efikasnoj vladi: Demokratija kao banditizam
(...) Moderne demokratije su se pretvorile u bande razbojnika koji se oslanjaju na obožavalački stav javnosti prema demokratiji (promovisan generacijama u školama vođenim od strane vlade), kako bi opravdali krađu vlasništva jedne osobe u cilju kupovine glasova dve ili više osoba tim novcem. Ali, američki Očevi utemeljivači nisu verovali u demokratiju i nisu je ni ustanovili zbog dobrog razloga: oni su razumeli da će demokratija veoma brzo postati vrsta sistema kakav imamo danas. Sa današnje tačke gledišta, oni su bili naivni u veri da će ustav biti dovoljan da onemogući takav rezultat.
(...)
Postojaće ''dve velike neprijateljske grupe'', koje se sastoje od ''onih koji plaćaju porez i primalaca njihovog novca'', sa neizbežnim rezultatom da će društvo biti podeljeno u: ''Dve velike klase od kojih se prva sastoji od onih koji plaćaju porez i naravno, nose teret izdržavanja vlade, i druga, koja se sastoji od primalaca novca'' (30).
(...) Svi ovi oblici zaštite od pljačke su ukinuti 1865. godine, kada je federalna vlada konačno ustanovila supremaciju nad državama-članicama i građanima, i postavila sebe za konačnog sudiju ustavnosti. (...)
Demokracija utemeljena daleke 1865... bliska li je BH "demokratama90" koji nam garantiraju zastitu svih ljudskih prava i sloboda, osim slobode i prava na - rad, odnosno prava na zivot.
Ekonomjia
Dzorđ Stigler i mit o efikasnoj vladi: Demokratija kao banditizam
(...)
Postojaće ''dve velike neprijateljske grupe'', koje se sastoje od ''onih koji plaćaju porez i primalaca njihovog novca'', sa neizbežnim rezultatom da će društvo biti podeljeno u: ''Dve velike klase od kojih se prva sastoji od onih koji plaćaju porez i naravno, nose teret izdržavanja vlade, i druga, koja se sastoji od primalaca novca'' (30).
(...)
Znamo kakvim i kojim putevima i metodama velika Amerika temelji svoj ekonomski kapital i svoju demokraciju.
Obzirom da je ovaj nas princip vladavine demokracije, zasnovan na klasnom drustvu, podijeljenom u dva sloja na - poreske platise i naplatise, koliko dugo ce BH poreski obveznici moci izdrzavati ovoliki broj razina vlasti, ogroman broj stranaka kojima sluzimo mi umjesto oni nama, ogroman broj premijera, ministara,ovako ogroman birokratski aparat, ogromnu drzavnu, entitetsku, distriktnu, kantonalnu, gradsku, opcinsku i svu drugu silu administracije u ovako maloj zemlji
prvo ja nisam postavio temu, a drugo da li mi to zelis reci da su:
Britanija, Amerika, Frnacuska demokratske drzave, a o Spaniji da ne govorim?
Jesu, demokratske su. To su sve potrošačka društva što govori dovoljno o kvalitetu života.
Sloboda je i da ja mirno legenm ako se ne brinem sta cu ako mi dijete sutra dobije gripu, a ja jos nisam naplatio. I to je sloboda, a te slobode na zapadu nema.
Ako Bosanac bez znanja engleskog može otići u SAD i ubrzo živjeti sasvim pristojno znači da može priuštiti i liječenje.
procitaj ovo:
Prijetnje u školskoj zadaći
Zanimljivosti Američka tajna služba ispituje učenika sedmoga razreda, autora sastavka za koji vlasti tvrde da zagovara nasilje protiv predsjednika Georgea Busha, Opre Winfrey i drugih. Učenikova domaća zadaća iz engleskoga ....
...bila je napisati što bi radio na savršen dan. Osim predsjednika i Opre, dječak bi nasilje usmjerio i protiv direktora Coca-Cole i Wal-Marta.
"Njegov bi savršeni dan bio uništenje tih ljudi", rekao je ravnatelj škole David Raiche.
Istraga tajne službe još traje, ali čini se da sastavak nije bio "poziv u pomoć", kaže Thomas M. Powers, agent zadužen za Providence.
Prema njegovim riječima, prijetnja predsjedniku kažnjivo je djelo.
Vlasti nisu otkrile dječakov identitet, a ni sadržaj sastavka nije objavljen.
Prema riječima policajca Fernanda Arauja, dječak nije uhićen.
(Hina)
Demokratska kazes
Razumio bi da su dijete poslali kod pedagoga ili da su mu pozvali roditelje, ali trinaestogodisnjaku natovariti na vrat tajnu sluzbu je bas onako demokratski. I sta kazes, oni demokratski, a mi nismo bili
prvo ja nisam postavio temu, a drugo da li mi to zelis reci da su:
Britanija, Amerika, Frnacuska demokratske drzave, a o Spaniji da ne govorim?
Jesu, demokratske su. To su sve potrošačka društva što govori dovoljno o kvalitetu života.
Sloboda je i da ja mirno legenm ako se ne brinem sta cu ako mi dijete sutra dobije gripu, a ja jos nisam naplatio. I to je sloboda, a te slobode na zapadu nema.
Ako Bosanac bez znanja engleskog može otići u SAD i ubrzo živjeti sasvim pristojno znači da može priuštiti i liječenje.
procitaj ovo:
Prijetnje u školskoj zadaći
Zanimljivosti Američka tajna služba ispituje učenika sedmoga razreda, autora sastavka za koji vlasti tvrde da zagovara nasilje protiv predsjednika Georgea Busha, Opre Winfrey i drugih. Učenikova domaća zadaća iz engleskoga ....
...bila je napisati što bi radio na savršen dan. Osim predsjednika i Opre, dječak bi nasilje usmjerio i protiv direktora Coca-Cole i Wal-Marta.
"Njegov bi savršeni dan bio uništenje tih ljudi", rekao je ravnatelj škole David Raiche.
Istraga tajne službe još traje, ali čini se da sastavak nije bio "poziv u pomoć", kaže Thomas M. Powers, agent zadužen za Providence.
Prema njegovim riječima, prijetnja predsjedniku kažnjivo je djelo.
Vlasti nisu otkrile dječakov identitet, a ni sadržaj sastavka nije objavljen.
Prema riječima policajca Fernanda Arauja, dječak nije uhićen.
(Hina)
Demokratska kazes
Razumio bi da su dijete poslali kod pedagoga ili da su mu pozvali roditelje, ali trinaestogodisnjaku natovariti na vrat tajnu sluzbu je bas onako demokratski. I sta kazes, oni demokratski, a mi nismo bili
Ima vas koji jedva čekate da pročitate takve vijesti iz Amerike, slatko se nasmijete i po n-ti put zadovoljno potvrdite kako su Amerikanci glupi. I na kraju šta imate od toga? Dječak nije uhapšen, roditelji vjerovatno mogu tužiti vladu, ovi se izvine itd.
Dnevna štampa nažalost nije u stanju zabilježiti slične događaje sa Kube i S.Koreje jer jednostavno nijednom djetetu ne bi palo na pamet da postupi slično niti bi mediji uopšte saznali za tako nešto.
mostarac wrote:Kad-tad ce radnicka i siromasna ogromna vecina shvatiti da je u socijalizmu koji tezi ka komunizmu spas za sve nas. samo da tada ne bude kasno.
Demokratija je ideologija, a ne firme zaposlenost i radnici....
Neznam dokle ce se spominjati Amerika kao primjer... Amerika je najslobodnija zemlja na svijetu, i na zalost mi taj nivo slobode u Bosni nikada izgleda u svom zivotu necemo doziviti...
Bosanac bi htio slobodu izboda (ko u americi) al da mu neko garantuje (socijalizam valjda??) da ima pare, da ne radi nista, da nemora postovati nikakav zakon da ima sve. Veze mi kao nacija nemamo o zivotu i to se valjda i vidi jer smo posljednja fukara u Evropi.
I ti sto poredis ameriku i ne-demokratiju zivotati nemoj.
Kako javlja "Sandej telegraf" - Amerika priprema zracne napade, potpomognute raketnim napadima sa podmornica na iranska nuklearna postrojenja, uz obrazlozenje da je to - "posljednje sredstvo da se zaustave napori Teherana za razvoj atomske bombe."
Najveći trijumf Osame bin Ladena je zaprepašćujuća transformacija Sjedinjenih Država u očima sveta, od svetionika demokratije do zemlje odgovorne za mučenja i zloupotrebe u zatvorima u Gvantanamo Beju, Iraku i Avganistanu. Na nesreću, prosečan američki građanin nema nikakvih saznanja o tome da se na Sjedinjene Države danas gleda radikalno drukčijim očima širom sveta
(...)
(...)... Ispostavilo se da je glazura civilizacije mnogo tanja nego što su mnogi od nas želeli da u to veruju.
To su glavne posdedice po Sjedinjenje Države. Stateški je to izazvalo invazije, prvo na Avganistan, a onda na Irak. Ova potonja je istorijska greška čije stvarne posledice tektreba da se utvrde. (...) Cena okupacije i rekonstrukcije Iraka i dalje raste, uz značajan negativan uticaj na sposobnost Sjedinjenih Država da ostvaruju druge domaće i međunarodne prioritete. Mogućnost izbijanja značajnog regionalnog konflikta zbog sudbine Iraka ne može se odbaciti.
Ali, najveći trijumf Osame bin Ladena nije nijedna od tih stvari. Bila je to zaprepašćujuća transformacija Sjedinjenih Država u očima sveta, od svetionika demokratije do zemlje odgovorne za mučenja i zloupotrebe u zatvorima u Gvantanamo Beju, Iraku i Avganistanu. Na nesreću, prosečan američki građanin nema nikakvih saznanja o tome da se na Sjedinjene Države danas gleda radikalno drukčijim očima širom sveta. Štaviše, tužna je istina da je trauma "9/11" i dalje tako velika da će reakcija građana, ako to ikad i shvate, biti - "pa šta?" Maltretiranje zatvorenika bilo je samo po sebi užasno. Zahvaljujući spremnosti izvršilaca da fotografišu neke od akata za svoje albume (to ukazuje da ne samo što nema srama, već se počinioci ponose onim što su radili), čitav svet je urezao ove slike u kolektivno pamćenje. I nikakva količina "spina" Bele kuće neće biti u stanju da popravi ovu štetu. Te fotografije i otkrića o rutinskom mučenju u svim tim zatvorima stvorili su mržnju prema Americi u muslimanskom svetu, i biće potrebna bar jedna generacija da se to prevaziđe. Obmanjujemo sebe ako ne shvatamo da se širom sveta oseća i gađenje.
Svaki rat iznosi na svetlost dana ono što je najgore u nama, i Amerikanci u tom smislu nisu ni bolji ni gori od bilo kog drugog. Kad je reč o zatvorskim skandalima, problem nisu maltretiranja i zloupotrebe same po sebi, već kako su oni nastala i kako je američka administracija reagovala na njih. Pre svega, bile su to namerne odluke na najvišim nivoima američke vlade koje su stvorile atmosferu u kojoj su se dogodile ove zloupotrebe. Sam predsednik Buš je doneo sudbonosnu odluku da su zarobljenici u ratu protiv terora "nezakoniti borci" i da se na njih ne odnosi Ženevska konvecija koja štiti prava ratnih zarobljenika. On je formulisao svoju direktivu na sledeći način: "Kao stvar politike, oružane snage Sjedinjenih Država nastaviće da postupaju humano sa pritvorenima i u stepenu koji odgovara i koji je konzistentan sa vojnim potrebama, na način konzistentan sa principima Ženeve." Reči koje sam podvukao otvorile su vrata za zloupotrebe koje su usledile.
Pomoćnik javnog tužioca Džej Bajbi napisao je memorandum u kojem je izložio u zastrašujućim detaljima vrstu akcija koje bi mogle da se preduzmu, a da se, pri tom, izbegne zakonska definicija torture. To obuhvata nanošenje jakog bola ako se koristi za dobijanje informacija, a ne jednostavno iz sadističkog uživanja. Pretnja da će zatvorenik biti ubijen, prema uputstvima u tom priručniku nije bila tortura, kao ni batinanje zarobljenika, primoravanje da satima nose kapuljaču na glavi, vezivanje za rešetke i korišćenje pasa za zastrašivanje. Sve je to urađeno da se iznudi popustljivost u toku istrage u ratu protiv terorizma. Iako je prvobitna namera možda bila da se ova teška kažnjavanja primene na nekoliko zatvorenika visokog ranga koji su možda u tom trenutku posedovali potencijalno osetljive informacije o narednim terorističkim aktima, ovakva kažnjavanja su uskoro postala uobičajena praksa koje se selila iz Ganatanamo Beja do zatvora u Iraku i Avganistanu.
Drugo, još poraznije, jeste činjenica da je u službenom odgovoru sva krivica za te akte svaljena na pojedince na samom dnu lanca - one koji su maltretirali zatvorenike i snimali fotografije - kad je stepen zloupotrebe postao javan. Veliki broj slučajeva smrti u američkom pritvoru, - da se ne pominju manji prekršaji - gurnut je pod tepih, ili su izrečene blage kazne. Osim jednog pismenog ukora, nijedan viši funkcioner nije pozvan na odgovornost.
(...)
21. mart 2005.
Dokumentarac BBC
BLER ZNAO DA BUŠ "NAMEŠTA" RAT U IRAKU
LONDON - Britanski obaveštajni zvaničnici upozorili su premijera Tonija Blera da je Vašington "nameštao" činjenice kako bi opravdao invaziju na Irak, tvrdi se u dokumentarnom filmu koji bi trebalo da emituje Bi-Bi-Si. Šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Dirlav obavestio je, devet meseci pre početka vojne akcije u martu 2003, premijera i grupu britanskih ministara da su SAD odlučne da pokrenu rat protiv Iraka, prenosi "Sandej tajms", citirajući delove Bi-Bi-Sijevog dokumentarca.
Posle jednog sastanka u Vašingtonu, Dirlav je rekao britanskom premijeru da je rat "neizbežan".
- Činjenice i obaveštajni podaci bili su "namešteni" kako bi bili u funkciji politike koju je vodila administracija američkog predsednika Džordža Buša - rekao je tada Dirlov.
Još malo o američkoj demokratiji.
Koliko se već povlači slučaj Muhameda Šaćirbegovića (sad će me odma napast, ...ko ga *ebe i tako to), neće ga isporučiti našem sudu, neće mu suditi pred američkim sudom a neće ga ni pustiti iz kućnog pritvora.
bem ti demokratiju, ja odoh u Iran sa' će i tamo rat pa možda ko izbjeglica sprašim u Sao Tome i Principe.