10 najskupljih gradova u svijetu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Baghira

Post by Baghira »

Da, i mene zanima je su li ove plate izrazene u brutu ili u netu :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

2005
Rank City
1 Tokyo, Japan - EX Great Serbia :oops:
2. Čakrčići - BiH :oops:
3 Matuzići :oops: Općina Doboj Istok :D BiH
4 Vrapčići , BiH
5 Čitluk , BiH
6 Brčanska Malta , BiH
7 Donja Maoča , BiH
......svi podaci nakon uvođenja PDV-a su ažurirani od Zavoda :D za statistiku UN :D :D .
Čemu služi ova tema ? :D nama ionako trebaju vize :D :D
PR80.

Post by PR80. »

crna_pantera wrote:Da, i mene zanima je su li ove plate izrazene u brutu ili u netu :roll:
Mislim da je pravilno izraziti cifru u brutu (to sto placamo porez je gledajuci sa svih strana nasa duznost kao gradjanin/ radnik jedne drzave).
btw... i onako ce mi brzo doci obracun za 2005.-u pa nadat se da cu dobiti povrat poreza (dosta sam im placala :D ). Ako morala vracati onda mogu zaboraviti odmor. :-? :D
bach

Post by bach »

Kurt_Kombajn wrote:
bach wrote:Bec

jedan litar mlijeka 55 eurocenti
Ako uzmemo Hofer, kao jednu od najjeftinijih mogucih prodavnica, onda tamo litar mlijeka ni slucajno ne kosta 55 centi, nego 89, ono najjeftinije. Bas me zanima gdje nadje tako jeftinu prodavnicu. Osim ako nije direktno kod seljaka na farmi.

Za hljeb ne znam, jer kupujem zemicke, ali i to mi je malo suhveli...osim ako se ne racuna onaj najgrozniji crni cumur kome istice rok trajanja...
Probaj u Penny marktu. Ako svratim do prodavnice uzecu racun i skenirati. A sto se tice zrada u Austriji uzmimo da posjecan ex-Yu baustelac mjesecno zaraduje 1500 eura. Za dvanaest mjeseci to je 18000 eura. Za profesije kao sto arhitekta ili stomatolog plate idu i do 5000 eura mjesecno. Ljudi citajte malo "Die Presse" i rubrike o ekonomiji. Zvritet ce vam se u glavi od cifru koje njihove banke zaradjuju. A te banke iaju dionicare kojima isplacuju dividende.

@evo i ja nesto sabiram mnozim.... mozda je momak mislio na prosjek primanja stanovnistva u 1.bez

Nisam sigurno mislio na 15. ili 16.bez. I ostali Gürtelvolk.
Baghira

Post by Baghira »

PR80. wrote:
crna_pantera wrote:Da, i mene zanima je su li ove plate izrazene u brutu ili u netu :roll:
Mislim da je pravilno izraziti cifru u brutu (to sto placamo porez je gledajuci sa svih strana nasa duznost kao gradjanin/ radnik jedne drzave).
btw... i onako ce mi brzo doci obracun za 2005.-u pa nadat se da cu dobiti povrat poreza (dosta sam im placala :D ). Ako morala vracati onda mogu zaboraviti odmor. :-? :D
Da, jest' nam duznost, ali ja mislim da se porezna stopa razlikuje od drzave do drzave, a tako i placanje "socijalnog osiguranja". Tako da je ipak bitno koliko meni na kraju ostane od te moje plate i ako me vamo drzava dobro zakine, znaci da necu moci kupiti 100 safuna od nje, nego mozda samo 50 :roll: :D
PR80.

Post by PR80. »

crna_pantera wrote:Da, jest' nam duznost, ali ja mislim da se porezna stopa razlikuje od drzave do drzave, a tako i placanje "socijalnog osiguranja". Tako da je ipak bitno koliko meni na kraju ostane od te moje plate i ako me vamo drzava dobro zakine, znaci da necu moci kupiti 100 safuna od nje, nego mozda samo 50 :roll: :D
Moja je porezna stopa razlicita od godine do godine.
Cak je porezna stopa u Norveskoj podijeljena po zonama. Ali na kraju godine se vrsi obracun i svi koji su platili preko odredjene cifre dobijaju povrat polovinom juna svake godine (dok neki moraju vratiti odredenu sumu novca).
Sve u svemu ja se nadam da cu imati srece u junu i da cu moci kupiti dosta saFuna. :D
Baghira

Post by Baghira »

Samo ti...sto ono kazu, nada umire posljedna :D I ja bi trebala sad predati....pa nesto nikako da skontam, da li da cekam kraj godine, da me tada sokira ili da obavim odmah...da ne strepim :oops: :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ne držite se teme :oops:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

bach wrote: A sto se tice zrada u Austriji uzmimo da posjecan ex-Yu baustelac mjesecno zaraduje 1500 eura.
...bez prekovremenog rada, nocnog rada i rada na crno????
Ova cifra mozda stima za Salzburg, Tirol ili Vorarlberg (tamo su vece plate-ali je i skuplji zivot), ali mislim da je za ostalo pretjerana. Znam mnoge cistace i pomocne radnike koji sanjaju o 1000€ na ruke, to znaci kad se trecina odbije za porez, dodje ti negdje 1300€ brutto. Izucene zanatlije (stolari, elektricari, itd.) dodju na oko 2000€ brutto, trgovci i frizeri ni toliko, oni spadnu na klasu pomocnih radnika. Kad se odbije trecina za porez dodjes na oko 1300€. Ovo naravno ne racunajuci gore navedene izuzetke, dakle nocni rad, rad preko praznika, baksis u ugostiteljskoj branzi, rad na crno (fuseraj) itd.

Oni koji zaradjuju vise, njima porez skace na polovinu dohotka. Dakle, ako stomatolog zaradi 5000€ brutto, onda na ruke dobije samo oko 2500€, a da bi dobio 5000€ na ruke, onda mu plata mora biti oko 10000€ (20000km). Ima i takvih, ali samo oni koji imaju privatne ordinacije ili vlastite firme. Ljekari koji rade u drzavnim ustanovama, sigurno ne.
rasta

Post by rasta »

bach wrote:
Kurt_Kombajn wrote:
bach wrote:Bec

jedan litar mlijeka 55 eurocenti
Ako uzmemo Hofer, kao jednu od najjeftinijih mogucih prodavnica, onda tamo litar mlijeka ni slucajno ne kosta 55 centi, nego 89, ono najjeftinije. Bas me zanima gdje nadje tako jeftinu prodavnicu. Osim ako nije direktno kod seljaka na farmi.

Za hljeb ne znam, jer kupujem zemicke, ali i to mi je malo suhveli...osim ako se ne racuna onaj najgrozniji crni cumur kome istice rok trajanja...
Probaj u Penny marktu. Ako svratim do prodavnice uzecu racun i skenirati. A sto se tice zrada u Austriji uzmimo da posjecan ex-Yu baustelac mjesecno zaraduje 1500 eura. Za dvanaest mjeseci to je 18000 eura. Za profesije kao sto arhitekta ili stomatolog plate idu i do 5000 eura mjesecno. Ljudi citajte malo "Die Presse" i rubrike o ekonomiji. Zvritet ce vam se u glavi od cifru koje njihove banke zaradjuju. A te banke iaju dionicare kojima isplacuju dividende.

@evo i ja nesto sabiram mnozim.... mozda je momak mislio na prosjek primanja stanovnistva u 1.bez

Nisam sigurno mislio na 15. ili 16.bez. I ostali Gürtelvolk.
sta to fali 15bez.? :D shvatam tvoju zelju da se otrgnes od korijena i da budes neki harald umjesto hamo al dzaba...dzaba ti i da zivis u erste bezirk mada sumnjam u to...dzaba ti i nick bach...austrijancima si jedan obicni yugo a za mene si jedan obicni bezveznjak :D
Uh

Post by Uh »

Zadig wrote::lol:
toronto skuplji od vankuvera?

Prag skuplji od vankuvera?

Bratislava skuplja od toronta?

posto sam boravio (citaj zivio) i svim ovim mijestima, smijem se ovoj listi
:lol:

ja ne znam koji su ovo uzeli index majke mi
:roll:

a sta ti je tu smijesno?
array

Post by array »

Cuj sta je smijesno. Citava lista je supljak. Na osnovu ceha oni to mjere koliko kosta sapun ili kuca u nekom gradu? Pa jebote ja kad odem u bilo koju prodavnicu u USA ima milion vrsta sapuna pa koji je to onda sapun njima mjerilo? Isto je za svaki proizvod, milion vrsta i cijena i niko nema prosjek ni za jedan.
A sto se kuca i stanova tice, nema teorije da je Oslo skuplji od New Yorka. Na Manhattenu imas garsonjera koje kostaju preko milion dolara a gdje to ima garsonjera u Oslu za te pare?
PR80.

Post by PR80. »

array wrote:Cuj sta je smijesno. Citava lista je supljak. Na osnovu ceha oni to mjere koliko kosta sapun ili kuca u nekom gradu? Pa jebote ja kad odem u bilo koju prodavnicu u USA ima milion vrsta sapuna pa koji je to onda sapun njima mjerilo? Isto je za svaki proizvod, milion vrsta i cijena i niko nema prosjek ni za jedan.
A sto se kuca i stanova tice, nema teorije da je Oslo skuplji od New Yorka. Na Manhattenu imas garsonjera koje kostaju preko milion dolara a gdje to ima garsonjera u Oslu za te pare?
Pa mislis ti da su oni uzeli jedan sapun i na osnovu njega procijenili koji je grad najskuplji?
A sto se tice stanova i kuca mogu ti garantovati da je Oslo jedan od gradova u svijetu koji ima uzasnoooooooo visoke cijene.
I jos nesto: u Oslu da pogledas koje se cijene krecu po pitanju kuca i stanova..... zavrtilo bi ti se u glavi.
Bas sad pogledala jedan stan u centru grada od 47 kvadratnih metara i cijena mu je 3 250 000 norveskih krona (otprilike 388 000 EU).
Ovdje pisem o obicnom stanu, nista posebno ekskluzivno, jedino eto sto je u samom centru grada
Santos

Post by Santos »

Evo vam cjena u Holandiji.Sto kaze ovaj zavizi od tebe sta hoces ali rezije su katastrofa.Kirija 500. Struja 150. Zdravstveno osiguranje po clanu 110.Ostale zajebancije dodze oko 1000.Plata 1.300 ako jedno radi pusa zesca.Ne kukam samo kazem kakve su cjene .Stan takodze u centru od 250.000 pa dalje.
PR80.

Post by PR80. »

Santos wrote:Evo vam cjena u Holandiji.Sto kaze ovaj zavizi od tebe sta hoces ali rezije su katastrofa.Kirija 500. Struja 150. Zdravstveno osiguranje po clanu 110.Ostale zajebancije dodze oko 1000.Plata 1.300 ako jedno radi pusa zesca.Ne kukam samo kazem kakve su cjene .Stan takodze u centru od 250.000 pa dalje.
Plate su svugdje prilagodjene standardu zivota u toj drzavi.
btw... najbolje seliti u Japan. Jes` da je skupo ali zato japanci vide i obidju svijeta 10 x vise od evropljana, amerikanaca. :D
zlata

Post by zlata »

PR80. wrote:
sunday_morning wrote:oslo je definitivno najskuplji grad...za casu piva (15KM) mozes kupiti super gotivne tole na snizenju.

cudi me sto je milano na 11. mjestu, a kako preleti Firenze nema nigdje...i ona je zara...
Tacno je da jedna casa piva (50 cl) kosta ca 15 - 16 KM.

A pitate cijenu za saFun: :D

Evo jednog obicnog saFuna :D, 750 ml i kosta 110 NOK = 26.5 KM.

Image

Za mene nema krize, paket iz USA je vec na putu. :D :lol:
Ma tebi se isplati....jedan'put godisnje na avion....pa ufat'ti "klize" u SAD, Spanjolskoj ili Turskoj...i nejas za'sta vise tros'ti u Oslu. Za pet godina...bit'ces milijunerka. Kakav li je to safun...$25?
mr2

Post by mr2 »

Santos wrote:Evo vam cjena u Holandiji.Sto kaze ovaj zavizi od tebe sta hoces ali rezije su katastrofa.Kirija 500. Struja 150. Zdravstveno osiguranje po clanu 110.Ostale zajebancije dodze oko 1000.Plata 1.300 ako jedno radi pusa zesca.Ne kukam samo kazem kakve su cjene .Stan takodze u centru od 250.000 pa dalje.
:lol: :lol: :lol: samo si zaboravijo.....na supsidije koje dobijas na 1300 eura.........zorg en huurtoeslag
PR80.

Post by PR80. »

zlata wrote:Ma tebi se isplati....jedan'put godisnje na avion....pa ufat'ti "klize" u SAD, Spanjolskoj ili Turskoj...i nejas za'sta vise tros'ti u Oslu. Za pet godina...bit'ces milijunerka. Kakav li je to safun...$25?
Vjeruj da nece sam da opere covjeka. :D Moras dobro zagrnuti rukave, kao i sa obicnim saFunom, da bi postigao neke rezultate. :D
Nisam znala da je saFun tolika vrijednost, mogla prosvercati koji iz Bosne. :D :lol:

A ovaj uslikani tecni sapun je obicni sapun.... samo bez parfema.
zlata

Post by zlata »

PR80. wrote:
zlata wrote:Ma tebi se isplati....jedan'put godisnje na avion....pa ufat'ti "klize" u SAD, Spanjolskoj ili Turskoj...i nejas za'sta vise tros'ti u Oslu. Za pet godina...bit'ces milijunerka. Kakav li je to safun...$25?
Vjeruj da nece sam da opere covjeka. :D Moras dobro zagrnuti rukave, kao i sa obicnim saFunom, da bi postigao neke rezultate. :D
Nisam znala da je saFun tolika vrijednost, mogla prosvercati koji iz Bosne. :D :lol:

A ovaj uslikani tecni sapun je obicni sapun.... samo bez parfema.
Salji pare....spremam ti paket safuna. Evo ja ovdi' kup'la prefini narancasti, 300 gr...tvrdi sapun sa prirodnim mirisom...iz Portugala...za oko 4 KM. Dobar pazar...je'l'da?
Santos

Post by Santos »

Nema jarane naze dira.Ja kazem prosjek a ja licno zaradzujem vise.Tuslag biodo20. mjesecno.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ja mislio nama ovdje zajebano kad ovo vidim .........sjebem se definitivno :D :D
PR80.

Post by PR80. »

zlata wrote:Salji pare....spremam ti paket safuna. Evo ja ovdi' kup'la prefini narancasti, 300 gr...tvrdi sapun sa prirodnim mirisom...iz Portugala...za oko 4 KM. Dobar pazar...je'l'da?
Ma hvala tebi zlata. Evo javili su se dobrovoljci koji ce mi poslati paket saFuna i to djaba. :D :lol: :lol:

@manijak1 Sad vidis koje muke muce dijasporci. :D :lol:
array

Post by array »

PR80. wrote:
array wrote:Cuj sta je smijesno. Citava lista je supljak. Na osnovu ceha oni to mjere koliko kosta sapun ili kuca u nekom gradu? Pa jebote ja kad odem u bilo koju prodavnicu u USA ima milion vrsta sapuna pa koji je to onda sapun njima mjerilo? Isto je za svaki proizvod, milion vrsta i cijena i niko nema prosjek ni za jedan.
Pa mislis ti da su oni uzeli jedan sapun i na osnovu njega procijenili koji je grad najskuplji?
A sto se tice stanova i kuca mogu ti garantovati da je Oslo jedan od gradova u svijetu koji ima uzasnoooooooo visoke cijene.
I jos nesto: u Oslu da pogledas koje se cijene krecu po pitanju kuca i stanova..... zavrtilo bi ti se u glavi.
Bas sad pogledala jedan stan u centru grada od 47 kvadratnih metara i cijena mu je 3 250 000 norveskih krona (otprilike 388 000 EU).
Ovdje pisem o obicnom stanu, nista posebno ekskluzivno, jedino eto sto je u samom centru grada
E pa o tome i govorim. Za te pare nema teoretske sanse da kupis stan te velicine u centru New Yorka. Mozda bi mogao kupiti kakvu 60-70 godina staru 2 bedroom kucu i to daleeeeko od centra.
PR80.

Post by PR80. »

array wrote:E pa o tome i govorim. Za te pare nema teoretske sanse da kupis stan te velicine u centru New Yorka. Mozda bi mogao kupiti kakvu 60-70 godina staru 2 bedroom kucu i to daleeeeko od centra.
Ne sumnjam ja da NYC nije skup, ali i Oslo je vjeruj da coJek pane na *uzicu.
Samo... prosjecna cijena kvadratnog metra je skuplja u Oslu nego u New Yorku (mozda i na takav nacin dodju do rezultata :roll: ).
Zali se :D zasto je NYC na 27. mjestu. :D
Ja i onako selim u "onaj grad" gdje ce i Sista. :D :lol: :lol:
Panasonic

Post by Panasonic »

car-x wrote:
bach wrote:

Prosjecan dohodak ( godisnji) po glavi stanovnika u Austriji oko 27 000 eura

Prosjecan dohodak ( godisnji) po glavi stanovnika u BiH oko 2 500 eura
jel u istom gradu zivimo?
prosjek 27000 eura godisnje???
jesi siguran
Austria purchasing power parity - $32,900 (2005 est.)

Bosnia & Herzegovina purchasing power parity - $6,800 (2005 est.)
Post Reply