Visoko u agresiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bach

Post by bach »

Mislim da je za Visocane najveca steta i nesreca svih ovih 15 nesretnih godina sto nema vise VEME. Za neupucene to je bivsa robna kuca u centru Visokog. Ljudi koji su se u proljece 92. nasli u Visokom , a bili su sa strane , da su ljudi gutajuci pljuvacku i sa nevjericom govorili :

POGODILI SU VEMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sta mislis Mr: Bosnjak da je bilo bolje se Visoko umjesto kod Autobuske stanice i kod mosta branilo recimo u Ljesevu?????????????????????????

Svaka cast , imati artiljeriju, u vrijeme kada je i pistolj predstavljao nesto u rukama. Kod tolike organizacije i kakve takve opremljenosti dopusteno je da cetnici udju u par kilometara udaljeno selo u opstini Ilijas i naprave masakr. U to vrijeme bio sam u Brezi i vidio kako mladici u maskirnim unifomama okruzeni djevojkama ispijaju kafe po kaficima. Dakle maj 1992. Na pitanje nekog od nesretnika zasto ne uzmu puske i ne pomognu selu koje gori, udaljenom 3 kilometra jedan od manekena je odgovorio:

Pa nije to nasa opstina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ljudi koji su se tog dana nasli u Visokom mogli su cuti slicne rijeci i vidjeti slicne scene.

Linija odbrane bila je u Donjoj Vratnici tacno po granici opstina Visoko i Ilijas. Vi ste cuvali svoje. Strasni ste vi borci Visocani.
Jasho

Post by Jasho »

Visoko je žrtva ratnog i poratnog mafijaša, kriminalca i profitera Kenana Jusufbašića i njegovih odanih saradnika kao što su Rašđid Kalota, Halid Čengić i drugi! Oni su najodgovorniji, zajedno sa tadašnjim čelnicima armije na tom području što naše snage nisu zauzele Čekrčiće ili što se nije ušlo u Kiseljak. Kada je oslobođeno naselje prijeko, pripadnici tadašnje Tufine čete su bili spremni i mogli su zajedno sa ostalim snagama da uđu u čekrčiće, ali vlast je to zaustavila. Borci koji su tada učestvovali su se čudili i pitali zašto su zaustavili akciju kad se moglo ići do kraja! Najveći heroj Visokog Teufik Buza- Tufo i njegova četa su bili na korak do oslobođenja kompletne općine Visoko i zauzimanja sela Čekrčići ( prema priči onih koji su direktno bili u akciji trebalo im je još samo 20 minuta), ali Heroj Tufo Buza je poginuo i sve je palo u vodu (danas postoje priće da je njegovo ubistvo naručila SDA, jer im nikako nije odgovaralo da se općina oslobodi , zbog njihovih talova i šverca sa Četnicima). Navodno Visoko nije uopće bilo u intersu Srbima i moglo je proći čitav rat bez ogrebotine, ali izgleda to strukturama SDA nije odgovaralo! Najžalosnije je dok je pošteni svjet ginuo za ideal slobode, SDA je zajedno sa agresorom pljačkala državu i vršila šverc robom i prodavala građanima humanitarnu pomoć po astronomskim cijenama!
Fair Life

Post by Fair Life »

Visoko je bilo i ostalo centar panislamizma u BiH.

Proceprkajte malo o vezama visockih celnika i TWRA kroz rat... od Beca do Visokog...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

zasto je visoko u ZE-DO kantonu?
zasto su u visokom bili mudzahedni
zasto visoko ima nedovrseni aerodrom?
zasto je mustafa ceric (visocanin) izabran za reisa?
zasto u visokom gotovo rata nije ni bilo a cetnicke linije nisu bile daleko?
zasto?
zasto ?
zasto?
nineac

Post by nineac »

Visoko je u Ze-Do kantonu zato sto je prije rata imalo najnerazvijeniju infrasturkturu u BiH sa najmanjim brojem telefonskih prikljucaka po glavi stanovnika. Sarajlije su pametne, koji ce im k... visoko, legle profitera i svercera. Ze-Do kanton bi se trebao zvati Visocko-Tesanjski kanton, jer oni ustvari vladaju tim kantonom. Sto s emene tice i tesanj i visoko mogu kada hoce iz ZDK, sretan put, jos bi mi drago bilo!
Majjah

Post by Majjah »

nineac wrote:Visoko je u Ze-Do kantonu zato sto je prije rata imalo najnerazvijeniju infrasturkturu u BiH sa najmanjim brojem telefonskih prikljucaka po glavi stanovnika. Sarajlije su pametne, koji ce im k... visoko, legle profitera i svercera. Ze-Do kanton bi se trebao zvati Visocko-Tesanjski kanton, jer oni ustvari vladaju tim kantonom. Sto s emene tice i tesanj i visoko mogu kada hoce iz ZDK, sretan put, jos bi mi drago bilo!

Cuj?? Interesantna informacija?? Za tvoju informaciju, Visoko kao opstina ima preko 50.000 stanovnika, a telefonski prikljucak je bio luksuz kojeg su prijeratne vlasti smatrale privilegijom gradova. Visoko kao grad ima oko 12-13 hiljada. Ali ja sam do sada mislio da privreda smatra pokazateljem stanja u opstini??? KTK, Vispak, Viteks, Velepromet?? Palil se lampica??
Druga je prica sto je to danas sve opljackano, sto sem Vispaka u sustini niko ne posluje sa profitom, ali to je standarna poslijeratna bh neverending storry :(
sierra1712

Post by sierra1712 »

taxi_driver wrote:
sierra1712 wrote:Do Ormanove pumpe dosli visocani??????hahahaha dobre sale nikad dosta.. ako procitas moj post pazljivije vidjeces da ne spominjem zrtve i sehide Visokog jer ih postujem i ne tvrdim da ih nije bilo,naprotiv......spominjem samo onaj dio koji kaze da su visocani dosli na ulaz u kiseljak....to je ubleha zesca...ja sam za vrijeme rata kratko boravio u kiseljaku bas u navedenom periodu 92- 93 i znam do u detalje sta se desavalo...a istina je sljedeca i ti to znas..:) krajem 92 kad se spremala tzv deblokada sarajeva iz pravca visokog su dosle brigade poznate kao HOS ovci iliti vojnici Mate Sarlije poznatijeg kao Daidza iz Splita koji su krenuli na Igman i na tom putu su bili voljni da vojnicki oslobode Kiseljak ..medjutim HVO Kiseljaka u to vrijeme slabo organizovan ne bi mogao vojnicki odbraniti teritoriju priskace provjerenoj taktici te postavlja ljudstvo na ulaz u Kiseljak sa visocke strane tacnije na krovove obliznjih kuca i raskrsnice kod mosta prije pumpe o kojoj govoris te daje ultimatum POD IZGOVOROM DA CE SRBI SA KOBILJACE GRANATIRATI KISELJAK...dakle daje ultimatum HOSu da ne pokusavajau nikakvu akciju deblokade sarajeva sa kiseljackog teritorija.....ali da ce im dozvoliti prolaz do Igmana..te noci u Kiseljak su dosli vojnici HOSa te su lumpovali po Kiseljaku napijali se i zajebavali ali ih niko nije smio dirnuti....netacan ti je navod da su srbi usli u kiseljak i zaustavili napad iz visokog....zna se da je HVO poslije ovog dogadjaja razvio strategiju i plan protjerivanja bosnjaka iz Kiseljaka te izvrsili reorganizaciju ljudstva i naoruzanja ...blisko su suradjivali sa srbima te od njih nabavljali oruzje i municiju...da bi u Aprilu 93 pokrenuli masovan napad na muslimansko stanovnistvo prvo u selu Rotilj gdje su napravili masakr civila a onda u Grahovcima i ostalim dijelovima opcine ...dakle naucili su lekciju iz tog dogadjaj te se bolje organizovali i naoruzali...da ne se ne bi provalili kao u ljeto 92 kad su napali selo Duhre te dozivjeli potpuni fijasko..
Bilo je slucajeva da tokom sukoba sa ARBiH HVO iznajmi artiljeriju od srba i dejstvuje po polozajima ARBiH...to je javan tajna..ali znam sigurno da vojen jedinice VRS-a nikad nisu usle u grad Kiseljak da bi odatle djelovale vojnicki po ARBiH....
Kobiljaca je davno ispricana prica okretanje janjaca na punktovima saradnja i tako to se manje vise zna..ali Visocani nikad prstom mrdnuli nisu da oslobode Kiseljak kao sto tvrdis niti jurisali ....cuj jurisali....:)

SAMO DA TE ISPRAVIM,VOJNICI RSRPSKE SU IPAK BILI U KISELJAKU I SPAVALI U KASARNOJ TJ VOJARNOJ
Moguce u kasnijoj fazi sukoba ali u periodu kraj 92 pocetak 93 znam sigurno da srpski vojnici nizu bili u Kiseljaku eh sad posto vjerovatno imas vise informacija:) jer si bio dole za vrijeme rata ..ostavljam mogucnost da ipak jesu bili u onoj jebenoj vojarni:)....sto me ne bi iznenadilo
Fair Life

Post by Fair Life »

Murat Sabanovic wrote:zasto je visoko u ZE-DO kantonu?
zasto su u visokom bili mudzahedni
zasto visoko ima nedovrseni aerodrom?
zasto je mustafa ceric (visocanin) izabran za reisa?
zasto u visokom gotovo rata nije ni bilo a cetnicke linije nisu bile daleko?
zasto?
zasto ?
zasto?
Zasto piramida u Visokom?
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Ocigledno da Bog voli Visoko ...
memo67

Post by memo67 »

Bosnjak, ocito si nakljukan poslijeratnim pricama, ja ti ne zamjeram mi danas u glavnom cutimo mislim na sudionike rata i pricamo izmedu sebe, zaista je danas nemoguce iznijeti prave cinjenice postoje milioni malih verzija, odnosno lazi..
Tako da je tvoj post u potpunosti laznjak..
Evo samo nekoliko stvarcica i to iz prve ruke...
U junu 92 mi smo dosli do Ilijasa (mislim na Zenicane) tu smo zaustavljeni, mislim da smo mogli uci u Sarajevo, posto su Sarajlije ocekivale vojnu intrevenciju nije se uklapalo oslobadanje i deblokada Sarajeva...kraj price do 95.
Obzirom da su cetnici nastavili sa granatiranjem Visokog, u stvari nisu ispostovali nekakav njihov dogovor sa Visocanima, ponovo smo sredinom jula dosli u Visoko, i to stoji da su snajperisti derali po carsiji , granatirali, polcijski punkt bio iznad crkve, grad bio pravo blokiran..
MI smo istog dana uzeli Osijelu odakle su snajperisti direktno tukli po gradu i drzali blokiran put prema Kisaljaku, tu je rahmetli Tufo pogino, nije niko porucio njegovo ubojstvo, momak je isao srcem a pored sebe je imao miseve, tu i pocinje i zavrsava odbrana Visokog od strane visocana,
mi smo uzeli Pljesevicu (piramida mjeseca), bazene, cekrcici bili blokirani, i to je bila jedna od bolje izvedenih akcija armije..
Mi nismo ni dosli do Zenice visocki domobrani su vec pustili najveci dio oslobodene teritorije, da bi plasirali laz, da mi ustvari nismo nista oslobodili, visocka posla..
Moj Bosnjak to ti je pocetak 92, o 93, 94 i 95 bilo bi i previse da ti pisem.
Samo da se nadovezem na prolaz kroz Kiseljak 92, bio sam prisatan na pregovorima tada u Bucima, kod Visokog,iz predsjednistva je poslan Franjo Boras ko nekakav posrednik, u stvari nastojao je da spasi Kiseljak od razoruzavanja sto je i uspio, uz pomoc Izetbegovica.
Naime Demo Najetovic komadant 303, nije prihvatio niti jedan uslov koji su ustase trazile, nego je ultimativno naredio da se sklonu sa puta ili ce kiseljak pregaziti, normalno je da su pustili prolaz, odnosno nisu bili u stanju da nas blokiraju, Demo je trazio od Izetbegovica da razoruza Kiseljak odnosno havajce, laik je znao dok ojacaju da ce nam put presjeci, Izetbegovic je doduse skinuo Najetovica sa komande...i strogo podvukao da ih nesmije ni barnuti...
sierra1712

Post by sierra1712 »

b]Samo da se nadovezem na prolaz kroz Kiseljak 92, bio sam prisatan na pregovorima tada u Bucima, kod Visokog,iz predsjednistva je poslan Franjo Boras ko nekakav posrednik, u stvari nastojao je da spasi Kiseljak od razoruzavanja sto je i uspio, uz pomoc Izetbegovica.
Naime Demo Najetovic komadant 303, nije prihvatio niti jedan uslov koji su ustase trazile, nego je ultimativno naredio da se sklonu sa puta ili ce kiseljak pregaziti, normalno je da su pustili prolaz, odnosno nisu bili u stanju da nas blokiraju, Demo je trazio od Izetbegovica da razoruza Kiseljak odnosno havajce, laik je znao dok ojacaju da ce nam put presjeci, Izetbegovic je doduse skinuo Najetovica sa komande...i strogo podvukao da ih nesmije ni barnuti...

potpuno se slazem sa ovim naime kad su 17 krajiska brigada skupa sa zenicanima dosle do ulaza u kiseljak sa zapadne strane do Brestovska tad je HVO bio najslabiji i znam da su poceli kukati kako ARBiH osvaja Kiseljak te su neki hrvati vec i nabrali prema moru.....helem to je bilo krajem 92-ge bosnjacki vrh pricalos e tada sam Alija ,a na nagovor Don Cengica koji je u Visokom tada primio sumu neki kazu 3 neki kazu 5 miliona maraka da se zaustavi akcija pare mu odnio Hrvoja ugledni hrvat iz Kiseljaka sa nekolicinom tadasnjih glavesina HVO-a te je zaustavio akciju i rekao da Kiseljak ne smije biti osvojen..FATALNA GRESKA.....koja je stajala zivota mnoge nevine ljude u Kiseljackoj dolini i sigurno otezala stanje za grad Sarajevo....od tog momenta HVO u kiseljaku se spremao samo za jedno za potpuni progon Bosnjaka iz Kiseljaka i okolice..naoruzavali su se ukopavali oko grada i samo cekali podesan politicki momenat koji je nastupio pocetkom aprila kad su zakuhali u Konjicu pa zatim Mostaru i onda 17 Aprila nedelja je bila sjecam se dobro otvorili su topovsku vatru prema tzv.muslimanskim teritorijama Bilalovac i Bukovica sa druge strane....od tada je sve manje vise poznata stvar..pokolj civila u Rotilju,pokolj civila u Han ploci i Grahovcima..itd itd....

Zato cu dodati samo jos jedno Visoko kao i dobar dio Visocana su odigrali sramnu ulogu tokom rata po pitanju vojne pomoci susjednim opstinama...ovim podrazumijevam samo dio ljudi u Visokom koji sutada odlucivali neki su nabrojani u prethodnom postu....
Sensei

Post by Sensei »

Svemirski_Jebach wrote:nemoj mi o visokom molim te :roll:

ja sam dolazio u visoko stalno tokom rata i to sto ti pricas je smijesno...

dajdza mi je bio na liniji u visokom i znam da oni nisu nigdje napadali nego su cuvali linije...a za sverc da ne govorimo,

pojedini, naglasavam pojedini profiteri iz visokog su organizovano svercali svim i svacim sa kiseljakom, dok su ljudi, obicni ljudi ginuli po linijama...i to su one žrtve o kojem spomeniku pričaš.

a da ti još jednu stvar naglasim, operacije deblokade sarajeva u '95 su bile jedan od najsramnijih dijelova povijesti Armije BiH. Konkretno, imam nekoliko primjera. Možda će me neko dopuniti ko je lično bio tu za vrijeme rata u napadu na srpske položaje u ilijašu ili semizovcu...

bataljon iz kaknja je učestvovao u svim operacijama deblokade, dok su visočani mirno čuvali svoje linije...da se ne bi šta pomjerilo. i kažu u kaknju nije bilo rata, a 437 momaka je poginulo u vojsci...pa kako nije bilo rata.

'95 godine je jedinica manevarskog bataljona kakanj probila srpske položaje u ilijašu iz pravca i krenula naprijed, ali je ostala odsječena jer nijedna jedinica nije krenula za njima...u semizovcu je tada poginulo mnogo momaka, imaš i spomenik njima tamo na cesti prema tuzli...

ili primjer kada su ljudi izginuli u zasjedama jer su informacije curile kako je ko htio...

zato, nemoj mi boga ti njih...

a da ne govorim da mi ni ovako qrcu ne valjaju :-? :roll: :(
Image
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Sensei wrote:
Svemirski_Jebach wrote:nemoj mi o visokom molim te :roll:

ja sam dolazio u visoko stalno tokom rata i to sto ti pricas je smijesno...

dajdza mi je bio na liniji u visokom i znam da oni nisu nigdje napadali nego su cuvali linije...a za sverc da ne govorimo,

pojedini, naglasavam pojedini profiteri iz visokog su organizovano svercali svim i svacim sa kiseljakom, dok su ljudi, obicni ljudi ginuli po linijama...i to su one žrtve o kojem spomeniku pričaš.

a da ti još jednu stvar naglasim, operacije deblokade sarajeva u '95 su bile jedan od najsramnijih dijelova povijesti Armije BiH. Konkretno, imam nekoliko primjera. Možda će me neko dopuniti ko je lično bio tu za vrijeme rata u napadu na srpske položaje u ilijašu ili semizovcu...

bataljon iz kaknja je učestvovao u svim operacijama deblokade, dok su visočani mirno čuvali svoje linije...da se ne bi šta pomjerilo. i kažu u kaknju nije bilo rata, a 437 momaka je poginulo u vojsci...pa kako nije bilo rata.

'95 godine je jedinica manevarskog bataljona kakanj probila srpske položaje u ilijašu iz pravca i krenula naprijed, ali je ostala odsječena jer nijedna jedinica nije krenula za njima...u semizovcu je tada poginulo mnogo momaka, imaš i spomenik njima tamo na cesti prema tuzli...

ili primjer kada su ljudi izginuli u zasjedama jer su informacije curile kako je ko htio...

zato, nemoj mi boga ti njih...

a da ne govorim da mi ni ovako qrcu ne valjaju :-? :roll: :(
Image
Upravo to. Čestitam na slici. Jedan od momaka na listi je moj rođak koji je tada imao jako malo godina... manje nego ja imam sada, a ja sam prilično mlad.

Eto, toliko...ne kažem da niko od ljudi u visokom nije bio na liniji i da nijko nije poginuo samo tvrdim da su se pokazali (zajedno sa čelnicima) kao profiteri više nego borci...

Iako...rahmet svim šehidima i poginulim borcima neka je laka zemlja. Njima jedino (zajedno sa onima koji su srećom ostali živi naravno) skidam kapu iz poštovanja.
SkyLimit

#40 Re: Visoko u agresiji

Post by SkyLimit »

Zašto li ova tema nije na historiji. Zanima me jedna stvar ako ko ima da mi odgovori: Kad se spominju "Frkina jedinica" i "Ljudi sjenke" iz Visokog, misli li se na jednu te istu jedinicu???

Spominje se neka jedinica iz Visokog koja je učestovala u slamanju ofanzive na Olovo 93. godine.
JedanOdBraceMorica

#41 Re: Visoko u agresiji

Post by JedanOdBraceMorica »

Niko se nije okoristio ratom vise od visocana i sosona, dok su naivne patriote ratovale, ta dva copora lasica su se bavila svercom svega i svacega od municije do kanistera rakije pri tom ne pitajuci da li posluju sa saveznikom ili sa neprijateljem... Daleko im lijepa kuca
agent_zero

#42 Re: Visoko u agresiji

Post by agent_zero »

Debilna tema, pogotovo neke teze koje se poturaju u istoj od strane njenog otvarača. :-)
mad_max_ba

#43 Re:

Post by mad_max_ba »

Majjah wrote:Visocani rat i jurisanje??? Pa to su nepovezivi pojmovi. Pitaj krajisnike i Zenicane sta misle o Visockim borcima, sve ce ti se samo kazati.
A cast onim borcima iz Visokog koji su polozili svoje zivote za odbranu svoje domovine, bilo je i takvih i oni su sada na onoj ploci preko puta policije. Ali i tu Visocani ne bi bili Visocani kad nebi nesto izmajmunisali..Cuo sam da se na toj ploci nalazi i ime nekog momka, sina lokalnog kabadahije i profitera, koji nije proveo dana u rovu a poginuo je u sred rata vozeci motor ,,na zadnjem''! Pa neka nam autor ove teme malo pojasni taj slucaj!
nije na tom spisku na tom mjestu
I nije kabadahija
Na jednom drugom spisku jest na drugom mjestu...
mad_max_ba

#44 Re: Visoko u agresiji

Post by mad_max_ba »

JedanOdBraceMorica wrote:Niko se nije okoristio ratom vise od visocana i sosona, dok su naivne patriote ratovale, ta dva copora lasica su se bavila svercom svega i svacega od municije do kanistera rakije pri tom ne pitajuci da li posluju sa saveznikom ili sa neprijateljem... Daleko im lijepa kuca
To ti bio i sve vidio,

Kao sjedište GLOCA koje je bilo u Visokom najviše se okoristio doitični Čenga sa svojom svitom iz IB koji je direktno trgovao municijom i lovom i sa jednom i sa drugom stranom, pa kako se ko od visočana pobunio protiv toga je ili bio premješten na najgora ratišta u tom momentu (treskavica, nabožić) ili bio zatvoren sa konstantom prijetnjom strijeljanjem.

Da sad ne duljim o kurčevitim došlama iz Zenice tipa komadant Tara, koji je trgovao životima svojih boraca gdje su se direktno prodavale osvojene linije, pa planirao puč u Visokom, o nakim muslimanskim brigadama sa sjedištem u i oko Zenice pa pravili dar mar po Visokom.

To za kanistere rakije je djelomično tačno, mi imali cigara oni rakiju :D , ali to je bilo među vojnicima ne na nivou o kojeg ti zagovaraš.

A da te pitam znaš li možda koja je prva općina koja je napala Srbo-četničku armadu u ratu kako bi se rasteretio obruč oko Sarajeva da se razvuče linija malo na drugu stranu, da se doturi municije i naoružanja, gledaj čuda sa strane Kiseljaka za Sarajevo.
Pa bolan da dođeš u Visoko da vidiš gdje je 92 u maju bila prva linija........

Nmgu upravu si
Visočani gamad treba ih sve pobit mater im balijsku...
KB9

#45 Re: Visoko u agresiji

Post by KB9 »

dosta o visokom, ima li kakvih problema u svedskoj? jel vam tesko? placu li srce i dusa za majkom bosnom?
Us and them

#46 Re: Visoko u agresiji

Post by Us and them »

Kod nas se uglavnom proglašavaju herojima oni što su loše prošli u ratu, a pogotovo oni što nisu odbranili svoje. A ko se sačuvao ko Visoko e njima **** majku...
Vega_Brothers

#47 Re: Visoko u agresiji

Post by Vega_Brothers »

Dva značajna doprinosa visočkih jedinica na drugim ratištima:

- U jeku najvećih agresorskih napada na Olovo u sklopu operacije "Drina 93" dio jakih snaga iz Visokog je učestovao u odbrani Olova

- Tokom ofanzive Armije BiH na Vlašić 1995. godine svoj doprinos dala je i visočka brigada tako što je, iako su u to vrijeme imali predviđenu neku godišnjicu, svečanost otišla da krpi linije oko Travnika jer je neko morao popuniti rupe koje su nastale odlaskom jedinica na Vlašić
Post Reply