Pronalazenje sebe u Kur'anu

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

Post by ragib »

serijatska drzava je neostvariva u BiH zato je glupo uopšte o tome pricati.
ko prica o takvoj drzavi obicno nema serijatsko uređenje ni u svojoj kući

------------------------------------------------------------------------------------

Znaci pitanje nije glasilo da li je moguce uvesti serijat u Bih, niti je bilo pitanje da li u mojoj kuci vlada serijat. Ja (niti moja familija:( ) ne zivim onako kako serijat trazi od mene zato sto nisam dobar vjernik. A ima vjernika u bosni koji zive kao u Medini. I ja njih jako postujem.
regina

Post by regina »

ragib wrote:
. A ima vjernika u bosni koji zive kao u Medini. I ja njih jako postujem.

Koliko ti je poznato da postoji fetva ( nastala u vrijeme aneksije BiH ) koja zahtjeva od muslimana da se iseljavaju u zemlje sa većinskim islamskim stanovništvom. Ona je nastala kao posljedica činjenice da je teško u drugim sredinama provoditi ono što se bez problema može izvesti u Medini. Poštovati Islam u 100 % je živjeti takav stil života
ragib

Post by ragib »

Pa dobro ko je donjio tu fetvu??? Ne moze svak fetve donositi. A u Sarajevu moram te razocarati ima dosta finih muslimana i svakim danom je u porastu. Cak se ljudi iz Zapada vracaju u bosnu kako bi lakse vodili vjerski zivot.

Allah.dz.s prasta i samilostan je
regina

Post by regina »

ragib wrote:Pa dobro ko je donjio tu fetvu??? Ne moze svak fetve donositi. A u Sarajevu moram te razocarati ima dosta finih muslimana i svakim danom je u porastu. Cak se ljudi iz Zapada vracaju u bosnu kako bi lakse vodili vjerski zivot.

Allah.dz.s prasta i samilostan je
fetvu je došla iz Carigrada....koliko znam fetvu je mogao potpisati jedino najviši vjerski poglavar i sultan. U ovom slučaju je to bila jedna osoba.

A zašto bi mene razočarala činjenica da u Sarajevu ima finih muslimana?

Vrlo je drsko takvo određivanje. Mene ta činjenica može samo radovati.
regina

Post by regina »

[quote="regina"][quote="ragib"]Pa dobro ko je donjio tu fetvu???

Misliš ...donio
progDVB

Post by progDVB »

regina wrote: fetvu je došla iz Carigrada....koliko znam fetvu je mogao potpisati jedino najviši vjerski poglavar i sultan. U ovom slučaju je to bila jedna osoba.
Ja cu se samo na kratko prikljuciti ovoj diskusiji. Fetvu ne izdaje sultan jer je on politicka figura. Fetvu izdaje vjerski duznosnik najvisi po rangu u nekoj drzavi. Kod nas je to reis, u Iranu je to imam, nekada je to bio i halifa, ali njega vise nema. Moj stav prema fetvama je poprilicno rezervisan, jer nisam pristalica toga da bilo ko poziva vjernike da rade nesto u ime vjere, a iz prostog razloga sto se to moze zloupotrijebiti. Vise me zanima rijec islamskih ucenjaka nego onih koji izdaju fetvu bilo kojeg sadrzaja.
regina wrote: A zašto bi mene razočarala činjenica da u Sarajevu ima finih muslimana?

I mene ta cinjenica moze samo da veseli, i to veselje ne zavisi samo od rasta broja finih muslimana, nego i od rasta broja finih ljudi, ma koje vjere bili. Samo tako mozemo u bolju buducnost.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

regina wrote:
fetvu je došla iz Carigrada....koliko znam fetvu je mogao potpisati jedino najviši vjerski poglavar i sultan. U ovom slučaju je to bila jedna osoba.

A zašto bi mene razočarala činjenica da u Sarajevu ima finih muslimana?

U vrijeme postojanja hilafeta postojala je tradicionalna podjela svijeta na Daru-l-islam i Daru-l-harb... Pream toj podjeli muslimani su trebali živjeti u Daru-l-islamu, gdje im garantovana sloboda prakticiranja vjere i zaštita života, imetka i časti...Kako halifa nije mogao garantirati takvo što na području gdje nije imao vlast, šejhu-l-islam je zaista donio fetvu da se muslimani iseljavaju iz država koje nisu bile pod vlašću hilafeta...
Koliko je ta fetva bila opravdana...ne bih komentirala, ali sa osvrtom na vrijeme i događaje s početka XX stoljeća..vjerovatno i jeste...a opet, za opstanak islama na ovim područjima, rekla bih - nije, no na sreću nisam ja tu da mu sudim... U svakom slucaju ta fetva danas nema nikakvu opravdanost, i pravno je zastarjela jer više ne postoji ni tradicionalna podjela svijeta (gore navedena). Ovo je samo doprinos diskusiji.
janus

Post by janus »

a sta je sa onim, koji za zivota nisu imali prilike da se nadju u kuranu? i sta je s onim sto se tu nisu pronasli? sta je sa njima?

btw, sta je s ljudima, koji su rodjeni prije "posljednje objave"? gdje su oni zavrsili?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

janus wrote:a sta je sa onim, koji za zivota nisu imali prilike da se nadju u kuranu? i sta je s onim sto se tu nisu pronasli? sta je sa njima?

btw, sta je s ljudima, koji su rodjeni prije "posljednje objave"? gdje su oni zavrsili?
Na to pitanje un Kur'anu već postoji odgovor...citat je...ne zamjeri..

U ime Allaha, Milostivog, Samislosnog!

" Uistinu! Oni koji vjeruju i koji su jevreji i kršćani i Sabijci - ko vjeruje u Allaha i
Dan posljednji i čini dobro - pa imaće oni nagradu svoju kod Gospodara njihovog, i bez
straha nad sobom će biti i neće oni žaliti."
ebu_lejs

Post by ebu_lejs »

zena wrote:[quote="ebu_lejs"

.
Ebu Lejs...je li ovo sahih hadis? Iz koje je zbirke?
Ja znam za ovaj:

"Šehid je svako onaj ko pogine braneci svoju vjeru ili domovinu ili cast ili imetak..."

..[/quote]

esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu
Otaj hadis biljezi Ebu Davud sto sam naveo za nacionalizam
"Šehid je svako onaj ko pogine braneci svoju vjeru ili domovinu ili cast ili imetak..."
Ja tako mi uzvisenog Allaha d.s nisam poreko to sto si ti navela ali
u tome hadisu nigdje nije receno,
"Sehid je onaj ko pogine za nacionalizam "

""A to s Bosnom - islamskom zemljom--- sta ti znaci "islamska zemlja"? Svaka drzava u kojoj je vladavina prava i gdje se ne ugrozavaju prava muslimana i pripadnika drugih religija je dovoljno dobra za muslimane.. """

Islam ono sto uzviseni Allah d.s nama propisuje i takve i nikako drugacija netreba da bude Bosna.
A ti mi navedi samo jednu drzavu da je vladavina prava i da neme onoga sto je serijatski zabranijo a da musliman nije ugrozen.
A sto se tice ostalih religija i za njihovu ugruzenost zar da zalim za njihovu ugruzenost tim sto oni uzvisenom Allahu d.s druge ravne smatraju sto sirk i kufur cine.
I ova tvoja recenica """" dovoljno dobra za muslimane.. """
Zar je to dovoljno za tebe de islam nevlada.

Kaze uzviseni Allah d.s u suri
Al-Baqara
120. Ni Jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini pravi put!" A ako bi se ti poveo sa željama njihovim, nakon Objave koja ti dolazi, od Allaha te niko ne bi mogao zaštititi niti odbraniti.

I to sto si navela da
Svijet vishe nije podijeljen na Daru-l-harb i Daru-l-islam...pomiri se s tim...bit ce ti lakse

Ja neznam da li si ti prespvala onu nepravdu u Bosni ili ova nepravda sto se sade trenutno nasoj braci i setrama cini sa strane Amerike u Iraku itd
da bi mogla napisati ovakvu recenicu.
Jesili se ti sa tim pomirila i da ti je to danas u cemu zivis kao muslimanki dovljno.
progDVB

Post by progDVB »

ebu_lejs wrote:Ja neznam da li si ti prespvala onu nepravdu u Bosni
Ebu_lejs...nije ona prespavala tu nepravdu, i Zena je sasvim OK cura
Nemoj odmah da je napadas.
Zox

Post by Zox »

zena wrote: Svaka drzava u kojoj je vladavina prava i gdje se ne ugrozavaju prava muslimana i pripadnika drugih religija je dovoljno dobra za muslimane.. Svijet vishe nije podijeljen na Daru-l-harb i Daru-l-islam...pomiri se s tim...bit ce ti lakse..
Bice opet, insallah! :-D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

progDVB wrote:
ebu_lejs wrote:Ja neznam da li si ti prespvala onu nepravdu u Bosni
Ebu_lejs...nije ona prespavala tu nepravdu, i Zena je sasvim OK cura
Nemoj odmah da je napadas.
:) Imal' gdje neki vitez?
janus

Post by janus »

biljezim svoj x, korektan sugovornik
ebu_lejs

Post by ebu_lejs »

progDVB wrote:
ebu_lejs wrote:Samo je Islam bitan ili Bosna kao Islamska zemlja a ne kao Drzava Nationalizma.
Ebu_lejs, ja se nadam da si pod ovim mislio da je vazno da se u Bosni Islam normalno razvija, i da u dodiru sa ostalim religijama, jedni drugima ne smetaju i ne izazivaju probleme.
Neki su te ovdje odmah shvatili da pozivas na stvaranje Islamske drzave u kojoj nece biti mjesta ni za kog drugog osim za muslimane. Takva politika, ako bi postojala, stvorila bi preduslove za neki novi rat, a do toga nije nikome u Bosni, a to ni sam Islam ne propagira. Islam u prevodu znaci "mir".
Ja od ranije pratim tvoje postove, i znam da si nam objasnio svoju specificnu situaciju, pa znam da imas problema sa izrazavanjem i gramatikom, te se nadam da mi neces zamjeriti ako povremeno budem komentarisao one dijelove tvojih postova koji imaju sasvim drugacije znacenje od onoga sto sam Islam propagira? Predpostavljam da je jedini razlog gramatika a ne tvoj radikalni stav?

esselamu alejkum
Nemora znaciti ako ja neznam da stavim tacku ili zarez gdje treba ili pisanje velikim i malim slovima da neznam ni sta da mislim sa svojim navedenim postovima

Islam treba da vlada u Bosni kao vlast i da se zakon serijatski uzme a ne njekakva zakon mimo serijatskog.
pa neka serijat onda odluci sta ce biti i kako ce biti sa ostalim religijama i koje oni granice smiju prelaziti a koje ne.
Ja mislim da bi to bilo suvisno tebi opsirnije opisivati sto se tice serijata i njegova zakona jer ja tebe smatram znanjem i razumom obdarenim

esselamu alejkum
regina

Post by regina »

progDVB wrote:
regina wrote: fetvu je došla iz Carigrada....koliko znam fetvu je mogao potpisati jedino najviši vjerski poglavar i sultan. U ovom slučaju je to bila jedna osoba.
Ja cu se samo na kratko prikljuciti ovoj diskusiji. Fetvu ne izdaje sultan jer je on politicka figura. Fetvu izdaje vjerski duznosnik najvisi po rangu u nekoj drzavi. Kod nas je to reis, u Iranu je to imam, nekada je to bio i halifa, ali njega vise nema. Moj stav prema fetvama je poprilicno rezervisan, jer nisam pristalica toga da bilo ko poziva vjernike da rade nesto u ime vjere, a iz prostog razloga sto se to moze zloupotrijebiti. Vise me zanima rijec islamskih ucenjaka nego onih koji izdaju fetvu bilo kojeg sadrzaja.
[

Hvala prog...znam kad je došla i odakle ali nisam bila sigurna ko je potpisao..... :) svaki dan se uči
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ebu_lejs wrote:

I to sto si navela da
Svijet vishe nije podijeljen na Daru-l-harb i Daru-l-islam...pomiri se s tim...bit ce ti lakse

Ja neznam da li si ti prespvala onu nepravdu u Bosni ili ova nepravda sto se sade trenutno nasoj braci i setrama cini sa strane Amerike u Iraku itd
Jesili se ti sa tim pomirila i da ti je to danas u cemu zivis kao muslimanki dovljno.
alejkumu selam,

Nazalost, nisam prespavala...voljela bih, ponekad, da jesam...
Ebu Lejs, bilo bi dobro, za tebe, i za mene..da shvatis da muslimani zive na cijeloj zemaljskoj kugli...i da ce, ako Bog da, tako biti i u buducnosti...tako da separiranje nikako ne moze ici muslimanima u prilog... sta mislis da Zapadna Evropa odluci da bude religijski cist prostor, koliko bi muslimana ostalo bez doma, i koja bi im to "islamska" zemlja pruzila gostoprimstvo.......
Takođe, da shvatis, da to sto si musliman, je Bozija milost na tebe, ali da na islam ne polazes samo ti prava, vec i oni ljudi koje trebas pozvati u islam... Bicemo odgovorni (i ti i ja) ako budemo islam smatrali svojim vlasnistvom...nase je, ako muslimana, da "naredjujemo dobro, a odvracamo od zla"!
Selam.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

janus wrote:biljezim svoj x, korektan sugovornik
:)
janus

Post by janus »

Nemora znaciti ako ja neznam da stavim tacku ili zarez gdje treba ili pisanje velikim i malim slovima da neznam ni sta da mislim sa svojim navedenim postovima
znam da ti ne znas, ali svakog pismenog covjeka vrijedja tvoj imperativ da se tvoje misljenje uzima zaozbiljno

elementarna pismenost je minimum uslova da se o tvom izlaganju razmislja kriticki...ako ti svoju nepismenost na jednom javnom forumu kao sto je ovaj izlazes sirokoj masi ljudi onda to dovoljno govori o tebi kao licnosti a o stavovima da i ne govorimo
Kwaheri

Post by Kwaheri »

janus wrote:
znam da ti ne znas, ali svakog pismenog covjeka vrijedja tvoj imperativ da se tvoje misljenje uzima zaozbiljno

elementarna pismenost je minimum uslova da se o tvom izlaganju razmislja kriticki...ako ti svoju nepismenost na jednom javnom forumu kao sto je ovaj izlazes sirokoj masi ljudi onda to dovoljno govori o tebi kao licnosti a o stavovima da i ne govorimo
Janus...u nekim ranijim postovima, ja sam bila malo ostrija od tebe (glede nepismenosti)...ali se ispostavilo da Ebu_Lejs slabo govori nas jezik...tako da mu to oprastamo..(naravno, ovo nema veze sa stavovima)...:)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Zox wrote:
zena wrote: Svaka drzava u kojoj je vladavina prava i gdje se ne ugrozavaju prava muslimana i pripadnika drugih religija je dovoljno dobra za muslimane.. Svijet vishe nije podijeljen na Daru-l-harb i Daru-l-islam...pomiri se s tim...bit ce ti lakse..
Bice opet, insallah! :-D
:( Čemu??? Kur'an je istina i uputa cijelom čovječanstvu... Zašto svojatate nešto što nije vaše?
ebu_lejs

Post by ebu_lejs »

janus wrote:

janus
sta vrjedi kome njegova pismenost kada razuma ni pameti nema
kada hoce sve ostalo mimo Allahova zadovoljstva

Sto se tice moga stava ili licnosti zar tvoja pamet i tvoj razum toliko dopiru da bi ti stvarno njesto mogao da svatis koji je moj stav ili koja je moje licnost.
Naravno u tom smislu ako gledas na taj zarez ili tu tacku u jednoj rjecenici koju ja napisem ,
dali sam ja te znakove na pravo mjesto postavio ili ne.

Ako bi ti o mojim postovaima razmisljao kritici u kojima nema ni zareza a ni tacke i ako bi ti kao pismen covjek bio njekako uvrjedjen kroz moj imperativ da bi moje misljenje za ozbiljno uzimao toje onda tvoje.
Ti onda nisi doaso radi istine ili sto te vjera interesuje.
Onda kao sto sam napisao sta ti tvoja pismenost vrjedi ako istinu netrazis.

To sto sam javno opisao da nisam oko toga pravilnog pisanja poucen
nisam falal uzvisenom Allahu d.s nista slagao,
ali ces ti insallah sebe i svoje znje i svoj razum pokazati kroz vrjeme i svoje postove pa cija ce sramota bit veca i sta je vrjednije kod uzvisenog Allah d.s.

Da te uzviseni Allah d.s uputi na pravi put
$

Post by $ »

Islam treba da vlada u Bosni kao vlast i da se zakon serijatski uzme a ne njekakva zakon mimo serijatskog
ne mozes shvatiti kako je meni drago procitati da neko ko okavo misli ne zivi u bosni i da lose zna nas jezik.
janus

Post by janus »

$ wrote:
Islam treba da vlada u Bosni kao vlast i da se zakon serijatski uzme a ne njekakva zakon mimo serijatskog
ne mozes shvatiti kako je meni drago procitati da neko ko okavo misli ne zivi u bosni i da lose zna nas jezik.
zlobnik!

:D
ebu_lejs

Post by ebu_lejs »

zena wrote:
ebu_lejs wrote:

I to sto si navela da

alejkumu selam,

Nazalost, nisam prespavala...voljela bih, ponekad, da jesam...
Ebu Lejs, bilo bi dobro, za tebe, i za mene..da shvatis da muslimani zive na cijeloj zemaljskoj kugli...i da ce, ako Bog da, tako biti i u buducnosti...tako da separiranje nikako ne moze ici muslimanima u prilog... sta mislis da Zapadna Evropa odluci da bude religijski cist prostor, koliko bi muslimana ostalo bez doma, i koja bi im to "islamska" zemlja pruzila gostoprimstvo.......
Takođe, da shvatis, da to sto si musliman, je Bozija milost na tebe, ali da na islam ne polazes samo ti prava, vec i oni ljudi koje trebas pozvati u islam... Bicemo odgovorni (i ti i ja) ako budemo islam smatrali svojim vlasnistvom...nase je, ako muslimana, da "naredjujemo dobro, a odvracamo od zla"!
Selam.

o setro draga nasa ulema se satra pozivajuci na ljep i ugodan nacin prestavaljajuci islam u svim njegovim ljepotama i u zicima ali sta im vrjedi kada oni nisu onih koji u pucuju nego uzviseni Allah d.s je onaj koji upucuje.
Kaze uzviseni Allah d.s
u suri Ali-Imran
118. O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.

119. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve Knjige. Kad vas sretnu, govore: "Vjerujemo!" – a čim se nađu nasamo, od srdžbe prema vama grizu vrhove prsta svojih. Reci: "Umrite od muke!" Allahu su, zaista, dobro poznate misli svačije.

jasno je meni da mi veliko dusno i na najljepsi nacin prema njima trebamo postupati
koiko dugo jos da im dozvolimo da nas taru zar da im jos prsa nasa otvorimo i da nam iz nasih grudi svojim zubima srca nasa cupaju.
Zar cemo to sebi dozvoliti da nas zmija 2x iz iste rupe ujede.

I jasno mi je da su muslimani kao biseri koji krase ovja dunjaluk prosuti
po njemu ali mi se trebamo uzvisenog Allah d.s bojati a ne njeih i njihova zapada
Allah kaznjava strahovito a ovo nacemu smo mi je prolazno Ahiret je vjecan zato se Allah i njegove kazne bojmo a nikako njih.
Post Reply