Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Husko Kotrljanjić wrote:Mozda je to stvar ukusa al buraz za 18 000 mozes uzet golfa 4 stara 5,6 godina i to TDI sa ful opremom doduse i sa 150-ak hiljada km na satu,a obzirom da moze prec 500 000 km to nije neka velika mana.
Naravno novo je novo al samo godinu dvije a sta je onda.
Zatim cijena odrzavanja,vjerujte da vam dodje to tu negdje bez obzira sto je taj golf stariji 5 ,6 godina.
Naravno ima jos dosta drugih dobrih polovnih auta za 18 000 km koji ce biti puno bolji od nove Fabie npr.bilo koji Japanac Toyota pogotovu.
Da ne ispadne da sam neki veliki jlubitelj Golfova al neke prednosti mu se moraju priznati kao sto su dobri motori ,pouzdanost,i sto je glavno imaju uvije trziste pa cak i onda kad se raspadaju.
Tu je naravno i Opel...
Ma ko sta voli nek izvoli al 18 000 za Fabiu benzinca je po meni previse.
Jesi li ukalkulisao u tog golfa, 5 do 6 godina starog i STRAH od kradje? O.K, Golf je super auto, ali koliko generalki trebas uraditi da ti taj Golf IV predje 500 000 KM ? Svaki auto ima rok trajanja kao uostalom svaka roba. Autu nakon 7 godina je prosao rok bez obzira na predjene kilometre. Druga je stvar sto se kod nas jos uvijek vozaju G2, prvenstveno zbog lose ekonomske situacije
Mislim da je čista glupost kupiti Fabiu iz razloga što za te pare možete kupiti puno bolji automobil te klase. Navešcu spomenutu Opel Corsu, Reno Clio, Ford Fiesta itd. Što se tiće Opela njihov najizazovniji i najljepši model je Astra. Tata moje prijateljice je uzeo Opel Astru i biće mu isporućena za mjesec dana! Čovjek iskoristio 24 sata Opela i tako uštedio dio novca. Platio je 26 hiljada i nešto. Nisam pitao prijateljicu da li je dizel ili benzinac i za snagu mašine! Ja vozim golfa II 90 godište, 1600 diesel (kupili smo ga novog u Tasu) i savršeno radi i ako mu je 16 godina, ali danas nikad ne bi kupio ništa marke Folkswagen, pa niti pomenutu škodu, jer možeš na tržištu naći puno bolje automobile i povoljnije. Najveća mana Golfa II je ponašanje pri večoj brzini u krivinama, jer nije baš nešto previše stabilan, ne znam kako se ponašaju generacije poslije dvojke! Bolje kupiti Forda Fiestu, Focusa, Renola ili nesto slićno i nakon godina zamjeniti za novo!l Kome treba auto danas da ga voza 10 i više godina. Bolje kupiti Forda Fiestu, Renola ili nesto slićno i nakon godina zamjeniti za novo!
Civic ili Astra? Imao sam prilike vozati novog Civica i odusevio me, i uvjek cu staviti Hondu ispre Opela. Honda je Honda!!!
Meni nikako nije jasno sto je opel izbacio onaj mjerac temperature iz table, a napravio onako solidno auto. Mislim to je sitnica, ali mislim u toj klasi da je Mazda 3 najbolja kupnja.
Inace 1.2HTP za mene je preslab motor u toj karoseriji, iako nekima izgleda dovoljno, pitanje je u kakvom stanju ce taj motor biti nakon 100.00km. Nasa konfiguracija cesta nije za takav odnos tezine i snage.
Mislim ako vec neko ima para kupiti novu fabiju, moze se jos malo rastegnuti i za 1.4 16V a to je vec drugi par rukava.
Jasho wrote:Najveća mana Golfa II je ponašanje pri večoj brzini u krivinama, jer nije baš nešto previše stabilan, ne znam kako se ponašaju generacije poslije dvojke!
Sve je stvar ukusa. Jednom sam ovdje napisao da j moj susjed kupio Forda Crown Victoria pod Marcury insigniom i platio ga $50.000 cad i covjek je odusevljen sa autom.E sada ja razmisljam , mogoa je kupiti A6, BMW 5, Benca ,a da o Accordima i Camry-ima ne govorim al nije . Covjek voli da ima Forda. Covjek mora da ima u vidu za sta se auto koristi , naprimjer moj susjed ide 4 puta godisnje od Alberte to Arizone. E ovo je put da ti jaja odpadnu u svakom u Accordu ili Passatu.
Nova Fabia- ponovo ovisi o tome za sto i treba , realno 18.000 je previse i puno je bolja investicija uzeti auto vise klase staro par godina za iste pare. Najbolja investicija u ovom trenutku nova Honda Civic DX ili Si ako nije kriza sa zitarcama. To sto neko rece za TDI je tocno , ja sam vidao TDI Jette i Golfove sa 500.000 km bez ikakve generalke i to u Canadi , pa onda dozivotna grancija ne limariju , pa dodaj potosnju koja je manja nego kod te fabije. Onda preprodajna vrijednost koja je vrlo jaka. Dakle postoji mnostvo razloga za i protiv- cijena . Svako kupuje ono sto voli. Meni stari neki dan rece kako se pojavila pravo dobra Lada , sta ces stvar ukusa.
Husko Kotrljanjić wrote:a obzirom da moze prec 500 000 km to nije neka velika mana.
Cuj ovog bisera
Pa sto daju garanciju onda samo 2 godine odnosno 30.000km, ako taj cuveni TDI moze preci cak 500.000km ? Ko ti to garantuje, pa samo ces turbinu morati mjenjati najmanje 3 puta za tu kilometrazu a to ti je nekih 1000-1500 KM puta 3, a da ne spominjem ostale potrosne djelove plus kvarove, da i Golf TDI se moze pokvariti zamisli cuda!
Jasho wrote:Tata moje prijateljice je uzeo Opel Astru i biće mu isporućena za mjesec dana! Čovjek iskoristio 24 sata Opela i tako uštedio dio novca. Platio je 26 hiljada i nešto. Nisam pitao prijateljicu da li je dizel ili benzinac i za snagu mašine!
Prije da je benzin, dizeli su im malo skuplji naravno.
Nineanac, moj prijatelj ima zadnji model Opel Corse i ona ima mjerač vanjske temperature. Dakle nije izbačena. E sada ne znam za Astru, pitaću prijateljicu kad im isporuče auto. JD, vjerovatno si u pravu i da je riječ o benzincu, ali kako je njen tata kupio Astru u akciji 24 sata Opela, gdje si mogao da uštediš i do 4000 km, pa postoji mogučnost da je i diesel, ali nije bitno pitaču ja prijateljicu, pa ću napisati ovdje.
hej nineac, da te pitam. kažeš da si vozio novu civicaru. daj reci kakav je osjećaj na gasu, budući da su sad počeli s ovim drive by wire forama navodno gas malo kasni ne znam da li si vozio starije honde, ali odlika im je bila da primaju na najmanji dodir
i da li je auto i dalje živčan (još jedna karakteristika ) il je više onako uglađen, ravnomjerniji, ne znam kako da kažem
Husko Kotrljanjić wrote:a obzirom da moze prec 500 000 km to nije neka velika mana.
Cuj ovog bisera
Pa sto daju garanciju onda samo 2 godine odnosno 30.000km, ako taj cuveni TDI moze preci cak 500.000km ? Ko ti to garantuje, pa samo ces turbinu morati mjenjati najmanje 3 puta za tu kilometrazu a to ti je nekih 1000-1500 KM puta 3, a da ne spominjem ostale potrosne djelove plus kvarove, da i Golf TDI se moze pokvariti zamisli cuda!
Nisam rekao da ce svaki prec 500 000 al ako ga vozis normalno a ne krkanski i ako mu sipas normalno gorivo a ne ovo nase smece od goriva i uz propisno odrzavanje budi siguran da ces prec oko te cifre.
Sto se tice garancije na 30 000 km vjeruj mi da to ne znam da li je tako pa zato ne bih o tome ali znam da nikad ne bih bjezao od golfovog motora.
Ja sam naveo svoje razloge iz vjeruj mi bogatog iskustva bar sto se tice golfova,sa kojim se ti naravno ne moras sloziti,svako ima pravo na svoje misljenje.
Osim golfa ja sam naveo i druga auta koja bih radije kupio za 18 000 Astru npr.koja je bas dobro auto i u odnosu na golfa u nekim stvarima bolja a i manje se krade.
Husko Kotrljanjić wrote:Mozda je to stvar ukusa al buraz za 18 000 mozes uzet golfa 4 stara 5,6 godina i to TDI sa ful opremom doduse i sa 150-ak hiljada km na satu,a obzirom da moze prec 500 000 km to nije neka velika mana.
Naravno novo je novo al samo godinu dvije a sta je onda.
Zatim cijena odrzavanja,vjerujte da vam dodje to tu negdje bez obzira sto je taj golf stariji 5 ,6 godina.
Naravno ima jos dosta drugih dobrih polovnih auta za 18 000 km koji ce biti puno bolji od nove Fabie npr.bilo koji Japanac Toyota pogotovu.
Da ne ispadne da sam neki veliki jlubitelj Golfova al neke prednosti mu se moraju priznati kao sto su dobri motori ,pouzdanost,i sto je glavno imaju uvije trziste pa cak i onda kad se raspadaju.
Tu je naravno i Opel...
Ma ko sta voli nek izvoli al 18 000 za Fabiu benzinca je po meni previse.
Jesi li ukalkulisao u tog golfa, 5 do 6 godina starog i STRAH od kradje? O.K, Golf je super auto, ali koliko generalki trebas uraditi da ti taj Golf IV predje 500 000 KM ? Svaki auto ima rok trajanja kao uostalom svaka roba. Autu nakon 7 godina je prosao rok bez obzira na predjene kilometre. Druga je stvar sto se kod nas jos uvijek vozaju G2, prvenstveno zbog lose ekonomske situacije
Pozdrav
Pa sad sto se tice roka od 7 godina,ne mozes porediti nikako npr.golfa 2 starog 7 god. i golfa 4 starog 7 god.ili npr starog audija 4 starog 7 godina i novog a4 nakon 7 godina,jer tehnologija ipak napreduje pa samim tim trebao bi i kvalitet.
Dalje,vezano za rok trajanja pogledaj bilo gdje u EU a kod nas da ne govorim koliko kosta dobro ocuvan golf 4 star 7 godina, bagatela, do dzaba a pogledaj koliko kosta jedna fabija npr.u odnosu na cijenu tog novog auta.
Da je meni bogdom tih cetvorki od 7 godina kojima je isteko rok trajanja
Pozdrav i tebi i nemoj sta haterit
Husko Kotrljanjić wrote:
Pa sad sto se tice roka od 7 godina,ne mozes porediti nikako npr.golfa 2 starog 7 god. i golfa 4 starog 7 god.ili npr starog audija 4 starog 7 godina i novog a4 nakon 7 godina,jer tehnologija ipak napreduje pa samim tim trebao bi i kvalitet.
Dalje,vezano za rok trajanja pogledaj bilo gdje u EU a kod nas da ne govorim koliko kosta dobro ocuvan golf 4 star 7 godina, bagatela, do dzaba a pogledaj koliko kosta jedna fabija npr.u odnosu na cijenu tog novog auta.
Da je meni bogdom tih cetvorki od 7 godina kojima je isteko rok trajanja
Pozdrav i tebi i nemoj sta haterit
1. Gol i Fabia nisu auta iste klase pa se ne mogu porediti izravno...
2. Na zapadu je normalno da se auto od 7 godina starosti smatra istrisenim, bez obzira sto jos uvijek izgleda dobro i sto se moze voziti jos 10 godina...to je razlika izmedju potrosackog i kokuznog drustva kakvo je u BiH
Fabia 1.2 HTP (High Torque Power)
Ja je imam. Boja sahara beige. Super za odrzavanje. Udobna (cak i meni sa mojih 195 cm). Nista se ne kvari vec 43,000 km. Jako malo trosi. Ukupno 47 kW, znaci 64 KS. Taman za grada ali i dovoljno dobro za Jadrana, Zagreba, ali moze i dalje...Potrosnja van grada 5,0-5,5 litara. Po gradu naravno vise. Lijepo elegentan auto. I ne toliko skup. Kupljen 2004.g. za 19,000 KM. Ima dovoljno mjesta za 4 osobe...gepek ne bas toliko veliki ali kad krenes na Jadran dovoljno cak i za 4 osobe
Ako volite divljanje po cestama nije ni cudo sto vam 1.2 ne odgovara, ali moze va sizvuci ber problema jer je prilicno startna...narodni auto ili ne, ja sam jako zadovoljan svojom...
Ko god je kupi nece se pokajati...
Vozio sam sve moguče modele fabia i Oktavia (privatno imao fabiu 1,4 MPI, sad vozim Oktaviu 2.0), ostale modele dizela i benzinki sam vozio u službi i mogu reči da je to realan omjer uloženo-dobiveno. Pošto je i škoda u WW grupaciji nema razlike fabia-polo, oktavia-golfIV ista oprema isti motori, razlika u znaku na haubi i prtljažnom prostoru.
Šole wrote:Vozio sam sve moguče modele fabia i Oktavia (privatno imao fabiu 1,4 MPI, sad vozim Oktaviu 2.0), ostale modele dizela i benzinki sam vozio u službi i mogu reči da je to realan omjer uloženo-dobiveno. Pošto je i škoda u WW grupaciji nema razlike fabia-polo, oktavia-golfIV ista oprema isti motori, razlika u znaku na haubi i prtljažnom prostoru.
Pa nije bas sve isto. Po toj logici onda su Audi i Golf ista auta a nisu . Postoji razlika i to veoma znacajna . Materijali su razliciti , interior nije niti slican opcije su veoma razlicitie i slicno . Evo recimo moja Jetta dolazi sa sest air bags plus air curtains , grijacima sjedala , automatskim moon roof , tilt , cruse, Premium Monsoon Stereo sa kasetofonom & cd i osam zvucnika , grijacima ogledala , klima , el podizacima stakla , dajinsko otkljucavanje /zakljucavane / paljenje, ESP sistemom , alu felgama , i jos mnostvo raznoraznih opcija i zezancija . Ta skoda dolazi gola ko' pistolj a kada se dodaju opcije cijena joj se drasticno mijenja . Dakle nije isto . Mozes recimo da kupis skodu bez ikakvih opcija pa se onda ustelis da vrtis kurblu za prozore ravnomjerno da ljudi misle da imas opcije Nemoj me pogresno razumjeti nije sve ni u opcijama ali golo auto nije isto kao full load
Jasho wrote:JD, vjerovatno si u pravu i da je riječ o benzincu, ali kako je njen tata kupio Astru u akciji 24 sata Opela, gdje si mogao da uštediš i do 4000 km, pa postoji mogučnost da je i diesel, ali nije bitno pitaču ja prijateljicu, pa ću napisati ovdje.
Pa moguce da je dizel ali onda je uzeo onu najjeftiniji verziju tj bez neke posebne opreme. Znam jer sam i ja tada kupio Astru GTC i mene je izasla 26k a benzinac je... Kad sve saberem dobio sam popust preko 4.500 KM.
whow wrote:
Pa nije bas sve isto. Po toj logici onda su Audi i Golf ista auta a nisu . Postoji razlika i to veoma znacajna . Materijali su razliciti , interior nije niti slican opcije su veoma razlicitie i slicno . Evo recimo moja Jetta dolazi sa sest air bags plus air curtains , grijacima sjedala , automatskim moon roof , tilt , cruse, Premium Monsoon Stereo sa kasetofonom & cd i osam zvucnika , grijacima ogledala , klima , el podizacima stakla , dajinsko otkljucavanje /zakljucavane / paljenje, ESP sistemom , alu felgama , i jos mnostvo raznoraznih opcija i zezancija . Ta skoda dolazi gola ko' pistolj a kada se dodaju opcije cijena joj se drasticno mijenja . Dakle nije isto . Mozes recimo da kupis skodu bez ikakvih opcija pa se onda ustelis da vrtis kurblu za prozore ravnomjerno da ljudi misle da imas opcije Nemoj me pogresno razumjeti nije sve ni u opcijama ali golo auto nije isto kao full load
I koliko te je izasla ta Jetta po uslovom da je nisi kupio od svercera na auto pijaci? To sto si nabrojao je sve dodatna oprema koje uglavnom NEMA u osnovnim paketima. I ovi postovi su mi najgluplji gdje porede auta koja nisu u klasi Fabie.
Joo znas kaki je X5 uz'o moj babo ma kaki tvoja skoda...
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 04/02/2006 17:21, edited 1 time in total.
Da 1.4, serijska oprema plus dosta jos neke opreme da ne nabrajam sad uglavnom sve sto je bitno. Nisam ni gledao jace motore jer mi 15-20 ks ne znaci nista, a za one najjace motore nisam imao love.
Last edited by JD on 04/02/2006 17:22, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
I koliko te je izasla ta Jetta po uslovom da je nisi kupio od svercera na auto pijaci? To sto si nabrojao je sve dodatna oprema koje uglavnom NEMA u osnovnim paketima.
Posto je on u SAD/Canada ne znam tacno, ja mislim da tamo Jette i opcenito vecina auta, u seriji dolaze sa full opremom.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
I koliko te je izasla ta Jetta po uslovom da je nisi kupio od svercera na auto pijaci? To sto si nabrojao je sve dodatna oprema koje uglavnom NEMA u osnovnim paketima.
Posto je on u SAD/Canada ne znam tacno, ja mislim da tamo Jette i opcenito vecina auta, u seriji dolaze sa full opremom.
Pa onda je neprijereno da poredi Skodu pravljenu za Bosnu i Jetta-u za SAD....
Vidiš JD, cijena koju si ti platio za n ovu Astru i cijena koju je dao tata moje prijateljice je izgleda ista, pa postoji vjerovatnoća da je i u tate moje prijateljice isti model kao kod tebe, tj. benzinac sa dodatnom opremom koju i tvoja Astra ima! Baš ću pitati prijateljicu da provjerim!