Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa bilo je ono jednoo vrijeme aktuelno ... mislim da je i sad aktuelno.
Znam jednog koji je imo priliku da se vrati (izbjeglica je) u rodni kraj i tamo imo mislim oko 3,4 duluma zemlje i stranci nudili sve a on samo da održava ono što oni posade i onda oni dođu po to i hvala , prijatno!
Međutim momak nije htjeo... kaže nije on seljak!
Posebno je zanimljiva ubleha da je nasha zemlja ko stvorena za proizvodnju zdrave hrane.
Kvalitetne analize onoga sto se svakodnevno prodaje na nashim pijacama bi dale sokantne rezultate.
najbolje je orociti pare u banci ako ih imas puno (iznad 100000) pa uzet kredit ako radis i od rata koje imas od orocenih sredstava placat kredit za neki stan koji si kupio u gradu a izdajes ga nekom postanaru i od njegove stanarine i svoje plate zivis a za 5-6 godina imas dva stana brdo love i kupis apartman na bjelasnici i opet sve ponovo....
Prenj wrote:Posebno je zanimljiva ubleha da je nasha zemlja ko stvorena za proizvodnju zdrave hrane.
Kvalitetne analize onoga sto se svakodnevno prodaje na nashim pijacama bi dale sokantne rezultate.
Murisno1 wrote:konkretno na nišićkoj visoravni ti je dulum zemlje od 200 do 1000 KM sve zavisi od mjesta...
ako neki stranac ne nadoće na ideju da tu napravi neki park,neko skijalište ili već nešto (mi nećemo nikad nadoć na to) evo moja glava
E da imaš ti konkretno od tog nekog podatke koji bi htio prodat tu zemlju??
po meni bi dobra investicija bila kupit negdje zemlje, jedno 10 dunuma, negdje u posavini recimo. posadit sljivu. kad se sama sljiva prodaje, nije neka zarada, al kad se pretvori u dobru rakiju, itekako zarada. ovo se ne zezam. dobra rakija je jako trazena. plus sto ti se pare vrate kroz koju godinu, sto imas skoro sigurnu zaradu. upravo tako nesto pokusavam sada i valjda ce na dobro izac. treba zapet i ne stidit se reci, ja radim, ja sebi zaradjujem!
onaj glupavi mentalitet ce mnoge pod zemlju odvest. uglavnom, mislim da kod nas moze jos da se iskoristi sto se tice toga, tog uzgoja voca i slicno.
iskreno ti mogu reci (to mi je smjer na faksu) da ako ces ulagati na duze vrijeme (recimo 10-20 god) ulozi u steel i cement.
kako je kina pocela graditi onu najvecu branu cijene ova dva produkta su skocile.
kad uskoro pocne prosirenje panamskog kanala sva svijetska sretstva ce biti usmjerena u tome smjeru. za prosirenje brane ce trebati ogromne kolicine ta dva materijala. poznavajuci zakon ponude i potraznje - cijene ce se skociti samo tako.
Ja dugo evo već ulažem u svašta nešta...
imam neku filozofiju da ulažem u mnogo manje stvari za malo love...
ali tako sam uložio u jedno 40-tak manjih firmica koje mi donose opet manje love ali puta 40 pa to ispedne sepet para...
krenuo bi sada malo u nešto žežće jer veći su mi prohtjevi tako da razmisljam o malo većem zahvatu ...
zato sam postavio ovu temu...
da vidim kako i šta ljudi misle o ulaganju,iskustva i tako to i ako neko ima konkretan dobar plan - bujrum !
Uvijek sam spreman
Ne možeš očekivati nikakav koristan odgovor jer kod nas nema ljudi koji imaju toliko para da mogu ulagati sa strane. Ili imaju ali opet ne ulažu. Jedino možeš dobiti kao odgovor ovo što smo već mogli pročitati, turizam, nekretnine i sl. termini sa kojima se svako razbacuje(šupljira) ali slabo ko ima iskustva.
Tebi bi trebao neko ko se aktivno bavi time i ko bi ti mogao dati ideju za nešto konkretno. U ovo sumnjam zato sam bio napisao:
davis.ba wrote: Možda bi bilo interesantnije i korisnije da se priča o poduzetništvu u smislu da ljudi dijele svoja iskustva i savjete a ne o nekom apstraktnom ulaganju. Zašto kažem apstraktnom, pa to turizam, nekretnine to je meni sve manje-više šuplja priča, za sve to treba dosta para da bi se uopšte krenulo, a najlakše je spomenuti nekretnine i sl. Možda je bolje da se koncentrišemo konkretno na malo poduzetništvo, gdje je najvažniji rad, trud, inovativnost čovjeka jer se ne počinje sa velikim novcima.
Izgleda jedini mi na ovom svijetu ne koristimo savremene tehnologije za daljni napredak. Internet je ubjedljivo najmoćniji medij. Znam sve kako je kod nas stanje neuređeno ali i dalje mislim da je to najbolji put za razvoj biznisa jer je skoro najjeftiniji i s obzirom na uloženo najučinkovitiji.
Evo pokusacu da dam odgovor.
Kao sto znate u ovoj nasoj BiH je veliki problem politika koju vode pogresni ljudi ili oni koji se nisu jos nadrobili ili nakrali sto je ostalo nepokredeno tokom rata,oni vladaju za svoje interese.
onog trenutka kad dodze cvrsta ruka i kaze DOSTA sve ce krenuti nabolje,
Bosna je bogata zemlja sa mnostvom rudnika i metalo-preradjivacke industrije , ta industrija je toliko zastarila da ,e nemoguce stici svjetski trend proizvodnje jer se sve svodi na kopjuterizaciju i robotizaciju, u Bosni se jos uvijek radi rucno.
Jednu Kinesku industriju Bosna nece nikad stici jer je pojednostavljena proizvodnja,dok se kod nas jos uvijek sve rucno radi,
Da pocnemo proizvoditi i Lego kocke i tu bi krahirali jer se radi sistemom od prije 15 godina,
sto znaci bez velikih ulaganja u robotizaciji kopjuterizaciju ne isplati se nista ulagati ovde,
moguci jedini profitabilni biznis bi bio gradnja veklikih garaza na spratove
sa svim pratecim objektima,
sto se tice industrije to je totalni krah
Murisno1 wrote:Ja dugo evo već ulažem u svašta nešta...
imam neku filozofiju da ulažem u mnogo manje stvari za malo love...
ali tako sam uložio u jedno 40-tak manjih firmica koje mi donose opet manje love ali puta 40 pa to ispedne sepet para... krenuo bi sada malo u nešto žežće jer veći su mi prohtjevi tako da razmisljam o malo većem zahvatu ...
zato sam postavio ovu temu...
da vidim kako i šta ljudi misle o ulaganju,iskustva i tako to i ako neko ima konkretan dobar plan - bujrum !
Uvijek sam spreman
Problem u Bosni je manjak kapitala. Postoje bosanci sa idejama,ali ih ne mogu realizovati jer nemaju novca. S druge strane imamo mnogo ljudi koji su radeći godinama u inostranstvu stekli kapital i žele da ga ulože u BiH, ali nemaju ideju ili ne poznaju dovoljno prilike iz neke oblasti da bi se usudili uložiti taj isti novac. Kombinacija te dvije skupine je često plodonosna, ali se vrlo rijetko realizuje zbog nepovjerenja ulagača, koje je sasvim razumljivo, ako uzmemo u obzir stanje našeg sudstva sve do prije nekih godinu dana.
Sada je ta situacija mnogo bolja nego prije, ali su ostali ožiljci za koje će trebati godine da prođu.
Ja sam npr. imao dobru ideju za saradnju s jednom kompanijom u Turskoj, ali sam imao nevjerovatne probleme u početku, jer su se ljudi u prošlosti dobro opržili sa nekoliko BH firmi. Neke su im ostale dužne mnogo love, a neke su im isporučile nekvalitetnu robu. To se dešavalo upravo zato što su te BH firme bile svjesne da je kod nas sudstvo u qrcu, i da sudiju možeš kupiti za par hiljada maraka i srediti da tvoj predemet leži narednih par godina zabačen u nekoj ladici.
Meni je 2001.god. jedna firma ovdje za 3 isporuke ostala mnogo love, a taj sam novac uspio naplatiti početkom 2005. godine.On je za 4 godine s tom lovom zaradio 2 puta toliko.
Svaka priča je suvišna...
Ipak, postoji mnogo mogućnosti da se radi u Bosni. Imamo i dosta firmi koje su kvalitetni proizvođači, ali ljudi koji vode te firme još uvijek nisu shvatili da je potraga za tržištem 90% posla, nebitno o kojoj se djelatnosti radilo. Mnogi se ograničavaju na lokalno tržište i eventualno tržišta okolnih zemalja, što je veliki hendikep. To znam iz ličnog iskustva, jer sam ove godine bio poprilično iznenađen koliko sam zaradio povezivanjem BH kompanija sa inostranim. To bi zapravo trebala raditi BH diplomatsko-konzularna predstavništva diljem svijeta (primarna uloga američkih predstavništva je ekonomske prirode), ali nažalost ne rade.
Last edited by Eshek on 03/02/2006 17:16, edited 1 time in total.
Imam dosta poznanstava u u BiH i Turskoj, nešto u evropi i na bliskom istoku, i naplaćujem njihovo povezivanje, pregovaranje i organizovanje suradnje. Dosta dobro poznajem transportne firme u trokutu Holandija, Izrael, Azerbejdzan, tako da često na taj način smanjujem troškove isporučivanja neke robe i za sebe naplaćujem tu razliku. Imam dobre reference i povjerenje, posebno u Turskoj, što mi dosta olakšava bilo koju vrstu pregovaranja.