nisam osporavala talijansku vezu, samo rekoh da smo mi nasu verziju UGLAVNOM naslijedili od turakadexcox wrote:http://tlio.ovi.cnr.it/voci/005297.htmanais_nin wrote:nije iskljucivo turska ali koliko ja znam kod nas je to jedan od turcizama koji smo naslijedili uglavnom mi iz BiHIvy wrote: ne mora iskljucivo biti turska. Italijani u Toskani takodje kazzu babo za oca (babbo)...
Tata? Babo? Oche? Stari?
- anais_nin
- danas
sta vam je ljudi, ovo je cisti turcizam...anais_nin wrote: nisam osporavala talijansku vezu, samo rekoh da smo mi nasu verziju UGLAVNOM naslijedili od turaka
baba = otac
amca (amdza) = stric, kod nas amidza
dayi = ujak, kod nas postalo dajdza
a interesantno je da su donedavno i srbi ovako govorili, gdje je recimo adzo bio sasvim normalan izraz za strica (adzo, od amidza).
- danas
hadzi znaci isto kao i bilo koje drugo prezime sa "hadzi" u prefiksu. najcesce znaci da je neko nekada u porodici (po kome nose prezime) bio hadzija. hadzica srba ima koliko hoces, kao recimo goran hadzicVingo wrote:Kad smo kod Srba da malo uzurpiram temu. Zna li neko zasto u Bg postoje likovi kao npr. Jovan Hadzi-Kostic? Sta njima znaci to Hadzi uz prezime?
a ovih "hadzi" je recimo puna i grcka.
-
mr__bosnjak
@Danas, odakle si?danas wrote:A wrote:Ma kako bona ne znas - pa saneri vazda talili zlatne cuke i koznate jaknedanas wrote:sat i srce je CUKA u zargonu, nesto sto kucka... i ovo je vjerovatno turcizam, a u BG ima i dio grada koji se zove cukarica. u SA nikad nisam cula ovaj izraz, ali znam sta znaci.![]()
nuto nesrece
kako to fulih
Ja nemam babe/tate/oca/cace... pa ga nemoram ikako zvat.
-
mr__bosnjak
Jeste, Hadzic imaju sve vjere iako pretezno islamska. Jer najcesce muslimani idu na hadz. A da kazemo Hodzic ima samo islamska, jer dolazi od hodza.A wrote:Pravoslavci idu na hadz, na Isusov grob.Vingo wrote:Kad smo kod Srba da malo uzurpiram temu. Zna li neko zasto u Bg postoje likovi kao npr. Jovan Hadzi-Kostic? Sta njima znaci to Hadzi uz prezime?
-
mr__bosnjak
Ma nemoj zalit. Mogu ja i bez njega...A wrote:mr__bosnjak wrote:Ja nemam babe/tate/oca/cace... pa ga nemoram ikako zvat.
- Soul_Sista
..ja svog zovem paps a nekad i stari
jer se stari

-
mr__bosnjak
Ma nista, vidim da si rekla "nuto", a kolko ja znam to pretezno kazu Srebrencani. Pa zato...danas wrote:sto je to bitno?mr__bosnjak wrote: @Danas, odakle si?
eh, dijete drago...Ja nemam babe/tate/oca/cace... pa ga nemoram ikako zvat.
-
mr__bosnjak
Ma imam ga i sad(mislim ziv je). Ali je u dalekoj Palestini... I iskreno, nezelim ga blize...Vingo wrote:joj pa imao si ga....
-
mr__bosnjak
Aha, dobro... Hvala na odgovoru.danas wrote:ma zezancija bolan...mr__bosnjak wrote: Ma nista, vidim da si rekla "nuto", a kolko ja znam to pretezno kazu Srebrencani. Pa zato...![]()
izleti mi ponekadod hercegovacke strane
-
novalic
italijani i u drugim krajevima kazu babbo.. znak jos vece prisnosti, ljubavi, postovanja, njeznosti..Ivy wrote:ne mora iskljucivo biti turska. Italijani u Toskani takodje kazzu babo za oca (babbo)...mama29 wrote:babo je turska rijec, da sad se ne bi 1sarajlija javio pa zapoceo paljbu.![]()
ja kazem tata