Za novopridošle Sarajlije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Panasonic

Post by Panasonic »

pape wrote:
taxi_driver wrote:jebote,neki koji umisljaju da su sarajlije misle da su s time boga za uda uhvatili.stvarno ja nisam sreo vise ufuranog svijeta nego papaka iz sarajeva.
:D Eh, .... onda nisi upoznao banjalucane. :oops: :zzzz:
A sta ti imas protiv Banjalucana?

Banja Luka u srcu, Vrbas u venama :D
Saian

Post by Saian »

pape wrote:
taxi_driver wrote:jebote,neki koji umisljaju da su sarajlije misle da su s time boga za uda uhvatili.stvarno ja nisam sreo vise ufuranog svijeta nego papaka iz sarajeva.

pape sto se meni chini da je tebe neka BL-girl nadilasa, to vam tamo u NL izgleda simptomatichno dodje :D :D :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Panasonic wrote:
pape wrote:
A sta ti imas protiv Banjalucana?
Banja Luka u srcu, Vrbas u venama :D
:D Nista efikasno. :oops:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:oops:
- Panasonic
- Saian .......
............... slijedeci, ... molim ...... :zzzz:
Saian

Post by Saian »

pape wrote::oops:
- Panasonic
- Saian .......
............... slijedeci, ... molim ...... :zzzz:
mora da je rana jos svjezha kad tako "vjesto" izbjegavas odgovor :D :D
BHman

Post by BHman »

Panasonic wrote:
i jos nesto predlozio bih svakom da ode malo iz sa u neki iole veci grad,i onda ce skontati da je sarajevo obicna selendra

Nisam Sarajlija, ali je ovo pretjerano.

Nije pretjerano vec realno. Covjek je 100% u pravu. Pa jedan Zagreb za koji govore da je metropola u poredbi sa Parizom, Rimom, Berlinom itd. je selendra, a kamoli tek Sarajevo, sa jednom tramvajskom linijom.... :sad:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Heheh, moja nana je odlučila da se "ispiše" iz Sarajlija, nakon ovoih momenata sa pozdravljanjem na narodnom jeziku :)

Pa, bolan ne bio, gdje ćeš udariti Vratničanima i Bistričanima na akšamhajurla i sabahajrula,i merhaba, of course :D
everybody hurts

Post by everybody hurts »

E moj sarajlija, dzabe si ovo napisao, pazi da ti neko od "sarajlija" koji se mogu pronaci u ovom tekstu cita ovo....a i toliko toga si izostavio...

Sarajevo je grad papaka i to se nece promijeniti jos dugo...
elle

Post by elle »

elle wrote:
i jos nesto predlozio bih svakom da ode malo iz sa u neki iole veci grad,i onda ce skontati da je sarajevo obicna selendra
Covjece dragi ja volim tu selendru jer je to moja selendra !!!!

JASNO !!!!! :x
Moze ponovo!!!!
taxi_driver

Post by taxi_driver »

elle wrote:

onda se ponasaj kao momak iz selendre.a ne djelite ljude koji su "cuj" rodjeni u sa i koji su se doselili u sa.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Jako bi interesantno bilo doznati koliko pokretac teme (i svako ko misli isto) placa poreza od kojega se odvaja za ulice, plocnike, rasvjetu, komunalce i sve ostalo sto je potrebno za izgradjivanje i odrzavanje jedne metropole koju, kao sto vidimo, smatra svojim privatnim vlasnistvom...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

I da se razumijemo:

Oni koji najviše insistiraju na sarajevskom duhu, sarajevskim manirima, i sarajevskoj priči ...itd,itd....su oni koji se Sarajlije drugu ili treću generaciju, oni čiji su se,možebit, očevi rodili u Sarajevu, a dede i nane iliti bake, doselile u ovaj grad prije koju deceniju....

Jedino je njima zabremedet činjenica da su prije nekoliko desetaka godina,njihovi preci motike zamijenili olovkama, izučili škole u Sarajevu i postavili određene standarde,koji sa pravim Sarajevom,ma kakvo ono bilo, imaju veze ko ja sa Zanzibarom.

I kao da zaboravljamo: Nije historija Sarajeva pisana samo od 1945 do 1990, bilo je Sarajeva i prije toga, a eto, ima ga,hvala Bogu i poslije toga.

A među onima koji se zaista mogu nazvati rođenim Sarajlijama, ima svega, kao i svugdje: i dobrih i loših,i prosječnih i nadprosječnih i.....svakakvih nekakvih!
elle

Post by elle »

taxi_driver wrote:
elle wrote:

onda se ponasaj kao momak iz selendre.a ne djelite ljude koji su "cuj" rodjeni u sa i koji su se doselili u sa.
cuj momak ako ces o meni znaj da ja dijelim ljude na dobre i zle i da su za mene sarajlije oni koji vole Sarajevo....
Volim Sarajevo kao i tuzlak Tuzlu , mostarac Mostar i "nahorevac" :-) Nahorevo ...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

volim ga i ja ali smo na vrh neke stvari ljudima koji nisu.upoznas curu i prvo sta ti kaze nemoj majketi reci da si i ti iz sa.reko nisam.ja sam iz okoline sa
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#40 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by horns&drums »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapažanja.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zlata

Post by zlata »

pape wrote:
:lol: :D :P
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ja donekle razumijem frustracije Sarajlija novopridoslim Sarajlijama, koji ne donose samo svoju kulturu, vec i nekulturu, medjutim....
Ja zivim u US vec 10 godina i prije 2 godine, moj Bosanski je bio kriminalan :-), ubacivala sam engleske rijeci gdje god mi je bilo lakse da se izrazim, a i danas mogu bolje da dokazem poentu onog sto hocu da kazem na engleskom nego na svom maternjem jeziku, sto je sramota...znam, ali
Bila sam napadana od strane "patriota" za asimilaciju i zaboravljanje maternjeg jezika, pa mi sad upade u oci ovo postiranje za novopridosle Sarajlije....mislim ako postoje norme, treba da postoje za sve, bez obzira. Kako tek treba da se osjeca Amerikanac kojem smo mi dosli iz neke vukojebine za koju 90% njih nikada nije culo i jos odbijamo da naucimo jezik ili prilagodimo svoje zivote nacinu zivota ovdje? U takvim slucajevima smo patriote koji vole svoju zemlju, ali ako novi Sarajlija voli svoje selo malo :D onda je on papak i seljak...
Dvostruki standardi...
Saian

#43 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by Saian »

horns&drums wrote:
1sarajlija wrote: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv,

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ja previdjeh da se prviSarajlija persira :D :D ko Luj XIV hebote

P.S. distrach imash mahanje od novopridoslog :D :D :P
danas

#44 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by danas »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapažanja.
evo mojih zapazanja:

kaze se "bojiti" a ne "bojati" kosu... takodjer, "nemozete" se pise odvojeno -- pravilno je "ne mozete"... pristojno i decentno su sinonimi; "decent" znaci "pristojan" na engleskom.

mozda ima jos, ali mi je promaklo jer sam u zurbi jutros.
horns&drums

Post by horns&drums »

Sayo, jesi ti ono iz Pazarica? :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Nema veze Andjo, i ti si su Sokolovic Colonije :lol: :lol: :lol:
everybody hurts

#47 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by everybody hurts »

evo mojih zapazanja:

kaze se "bojiti" a ne "bojati" kosu... takodjer, "nemozete" se pise odvojeno -- pravilno je "ne mozete"... pristojno i decentno su sinonimi; "decent" znaci "pristojan" na engleskom.

mozda ima jos, ali mi je promaklo jer sam u zurbi jutros.[/quote]

Znas ko ispravlja ljude u pravopisu??? Oni koji nemaju sta pametno reci, pa onda se "uhvate" necijih pravopisnih gresaka...postani lektor onda i zarađuj tako, ako vec to volis...

btw. vec si ga jednom ispravila za ono "nemozete"
btw 2. nemoj da me ko citira slucajno!!!
Last edited by everybody hurts on 23/01/2006 22:25, edited 1 time in total.
Saian

Post by Saian »

Ja vise ni sam ne znam odakle sam, al mi dobro nesto :D :D
danas

#49 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by danas »

everybody hurts wrote:
btw. vec si ga jednom ispravila ua ono "nemozete"
btw 2. nemoj da me ko citira slucajno!!!
pa sad jarane, morala sam mu pokazati kako se pravilno pise, jer on moze opasku da se " 'nemozete' pise odvojeno" shvatiti da se to pravilno pise kao "nemoze te" :D :D :D
Saian

#50 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by Saian »

everybody hurts wrote: btw 2. nemoj da me ko citira slucajno!!!
sto si neka namchorasta :D :D :D
Post Reply