...lovi ribu Ahmete Sabo_BosanaC wrote:Tebi je najbolje da se spakujes i...
NA PLANINU
Ne bi mi vjerovao koliko zna psihicki odmoriti i rasteretiti covjeka. A sto vise razmisljas o crnjacima vise ce te glava boliti, padaces u sve vecu depresiju, te na kraju ode zdravljeA to ti ne treba.
Za pocetak, prestani (ako citas) citati Avaz, gledati Dnevnik, planiraj buducnost i gledaj kako ces planove sto efikasnije realizovati, i pokusaj mir pronaci u prirodu, efekte ces osjetiti vrlo brzo
Hajd uzdravlje!
Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?
-
mamica papucarka
- uvjek dobar gost
Kratkotrajno otkanjanje nezadovoljstva mi je vec odavno poznato, pa kako bih opstao drugacije, kopam ja na vikendici, vozim paciklo, pecam, vozim snowboard, odem i u inostranstvo, sve u svemu meni je OK.. a nekad i izadjem na pivu il sok....
Dacu Vam jedan primjer da me skontate do kraja... proslog ljeta dogovarali se mi u drustvu da idemo vani negdje na more ili da posjetimo neki grad u Europi umjesto odlaska na more. Od nas 14. pet ljudi je moglo dobiti vizu, sedam je imalo para za put, na kraju smo odustali jer vecina nije mogla sebi omoguciti put ili dobiti vizu... E to je poenta !
A to sto Vi tvrdite je pet, covjek mora sebi dati oduska, no neke se stvari ne mogu kupiti novcem... a za sve ostalo postoji EuroCard....MasterCard
Znajte svrha ove teme nije patetika il letargija vec suprotno, cilj mi je bio da se ljudi zapitaju, da bar jednom dnevno zastanu i osvrnu se oko sebe kako bi uvidjeli gdje u stvari zive, kakav ih svjet okruzuje????
Dacu Vam jedan primjer da me skontate do kraja... proslog ljeta dogovarali se mi u drustvu da idemo vani negdje na more ili da posjetimo neki grad u Europi umjesto odlaska na more. Od nas 14. pet ljudi je moglo dobiti vizu, sedam je imalo para za put, na kraju smo odustali jer vecina nije mogla sebi omoguciti put ili dobiti vizu... E to je poenta !
A to sto Vi tvrdite je pet, covjek mora sebi dati oduska, no neke se stvari ne mogu kupiti novcem... a za sve ostalo postoji EuroCard....MasterCard
Znajte svrha ove teme nije patetika il letargija vec suprotno, cilj mi je bio da se ljudi zapitaju, da bar jednom dnevno zastanu i osvrnu se oko sebe kako bi uvidjeli gdje u stvari zive, kakav ih svjet okruzuje????
-
vesela
Ti si zreo da se zenis, ako sam dobro procijenila. Da izlazis iz kuce na posao raspolozen i dolazis kuci sa radoscu. Drustvo ce i dalje postojati sa svim dobrim i losim stvarima, a ti ces dobiti neke nove perspektive kroz jedno lijepo zajednicko dijeljenje zivota, koje je uvijek i svugdje 90% borba a 10% uzitak. Tih 10% je vrijedno onih 90% borbe, ali sa NEKIM. Pa s tim nekim doneses odluku da stvoris jedno ili dvoje malih bica, koje ce zavisiti od tebe i tvog umijeca da ih odgojis shodno tvojim vrijednostima a u okviru drustva. Mora biti u okviru drustva, jer ih moras upisati u vrtic, skolu itd. U tom slucaju ne zastajes svaki dan da pogledas oko sebe i uocavas negativnosti, nego se boris da se uklopis u ono sto te cini korisnim samom sebi, svom zivotnom drugu i onim malim, najsladjim i najvrijednijim bicima, koji su jedini pravi smisao zivota.
- manijak1
- manijak1
za kraj .....Koliko god sistem utječe na nas i mi imamo šansu da utječemo na sistem a to što smo inferiorni i tromi .........to je naš problem.
Last edited by manijak1 on 20/01/2006 13:17, edited 1 time in total.
-
rumenko
gost mislim da bi se u tvom slucaju trebao sa makro nivoa na mikro nivo spustiti...drugim rijecima...yebo drustvo....svima je poznao da se drustvo nece promjeniti za tvoga zivota (taman da zivis 100 godina)...stvari u drustvu se mijenjaju sporije...pogotovo kod nas....zato organizuj svoj zivot sam sa ljudima koji ti nesto znace u zivotu...i ne gledaj na makro okruzenje (dr.Phill)...izvuci maximum iz onoga sto imas(Ivica Osim)....budi siguran da te pare ne bi sretnijim napravile...to znaju oni sto ih imaju (Dino Merlin)...pokusaj da uzivas u svakom novom danu(Xjao Mi Jang)....odredi prioritete u zivotu (ja)...nauci se da relativizujes tj.ima gore od goreg (dajdzinica Sulinareta).....zivot je jedan...zivi ga Fikreta(pusenje)...
-
SUNCICA_SA
mani, to si ti napisao, ja sam samo pokusala odgovoritimanijak1 wrote:Ja sam žrtva prethodnog i ovog društva ..........pitanje ko tu treba da se sekira
![]()
-
mamica papucarka
Svaka castvesela wrote:Ti si zreo da se zenis, ako sam dobro procijenila. Da izlazis iz kuce na posao raspolozen i dolazis kuci sa radoscu. Drustvo ce i dalje postojati sa svim dobrim i losim stvarima, a ti ces dobiti neke nove perspektive kroz jedno lijepo zajednicko dijeljenje zivota, koje je uvijek i svugdje 90% borba a 10% uzitak. Tih 10% je vrijedno onih 90% borbe, ali sa NEKIM. Pa s tim nekim doneses odluku da stvoris jedno ili dvoje malih bica, koje ce zavisiti od tebe i tvog umijeca da ih odgojis shodno tvojim vrijednostima a u okviru drustva. Mora biti u okviru drustva, jer ih moras upisati u vrtic, skolu itd. U tom slucaju ne zastajes svaki dan da pogledas oko sebe i uocavas negativnosti, nego se boris da se uklopis u ono sto te cini korisnim samom sebi, svom zivotnom drugu i onim malim, najsladjim i najvrijednijim bicima, koji su jedini pravi smisao zivota.
-
mamica papucarka
nemoj da sad covjek bukvalno shvati, pa krene odmjeravat kukoveJordan26 wrote:mama29 wrote:Svaka castvesela wrote:Ti si zreo da se zenis, ako sam dobro procijenila. Da izlazis iz kuce na posao raspolozen i dolazis kuci sa radoscu. Drustvo ce i dalje postojati sa svim dobrim i losim stvarima, a ti ces dobiti neke nove perspektive kroz jedno lijepo zajednicko dijeljenje zivota, koje je uvijek i svugdje 90% borba a 10% uzitak. Tih 10% je vrijedno onih 90% borbe, ali sa NEKIM. Pa s tim nekim doneses odluku da stvoris jedno ili dvoje malih bica, koje ce zavisiti od tebe i tvog umijeca da ih odgojis shodno tvojim vrijednostima a u okviru drustva. Mora biti u okviru drustva, jer ih moras upisati u vrtic, skolu itd. U tom slucaju ne zastajes svaki dan da pogledas oko sebe i uocavas negativnosti, nego se boris da se uklopis u ono sto te cini korisnim samom sebi, svom zivotnom drugu i onim malim, najsladjim i najvrijednijim bicima, koji su jedini pravi smisao zivota.
mama29 i vesela imaju pravoo....zeni se ...pravi djecu!!!![]()
![]()
- uvjek dobar gost
Svi smo se slozili da se individualac mora nositi sa problemima koje mu donosi okolina, putevi covjekove borbe su diskutabilni. Zenski dio predlaze bracnu zajednicu... nije ni to lose al nisam nasao josh uvijek osobu koja treba biti majka djeci mojoj.... al prijedlog stoji.
Manijak1 je na kraju rekao pravu stvar... mi moramo mijenjati sistem, samo je do nas vec smo ruke digli a nismo se ni potrudili kako treba.
Rumenko je istakao par dobrih stvari... ja se slazem sa svima vama i drago mi je da diskutujemo...
Manijak1 je na kraju rekao pravu stvar... mi moramo mijenjati sistem, samo je do nas vec smo ruke digli a nismo se ni potrudili kako treba.
Rumenko je istakao par dobrih stvari... ja se slazem sa svima vama i drago mi je da diskutujemo...
-
vesela
joj dobri gostu, greska...ne trazis osobu da bude majka djeci tvojoj, nego osobu sa kojom ces dijeliti lijepe i ruzne zivotne trenutke, znaci prvo ljubav...da izlazis iz kuce raspolozen a vracas se sa radoscu...ostalo se samo nadogradjuje...ono sto vec napisah prije...
- uvjek dobar gost
Znam malo banaliziram, nisam josh sreo osobu sa kojom bi proveo zivot, osobu pored koje bih se budio svaku jutro, u stvari ja sam mislio da sam sreo, al misljenje nije bilo obostrano...
Vazno je da smo se shvatili... a vjeruj mi da i o tome razmisljam, mozda su te misli jedan od uzroka ove teme...
Vazno je da smo se shvatili... a vjeruj mi da i o tome razmisljam, mozda su te misli jedan od uzroka ove teme...
-
AA CA
Ja sam bila partizan do prije par godina. I na toj "funkciji" fasovala 40. rodjendan.mama29 wrote:pitanje je samo koliko dugo zelis izigravat partizana?
Ja sam izigravala veoma dugo dok nisam skontala da vise ne mogu.
Drustvo se nece promijeniti sigurno za 10, 15 godina... i postavi sebi pitanje da li si spreman na toliku zrtvu da bi ti nekada sa 40, 45 godina bilo bolje? Ako imas posao, solidnu platu, dobre prijatelje... sto ne bi cekao.A ako ne, zasto ne bi razmislio da iskoristis onu sansu o odlasku van.
Prvo mi se desilo kao i tebi, ako pogledam oko sebe druge ljude vidim ili kriminalce ili prosjake....Kretanja u drustvu imaju smijer VERTIKALNO NANIZE... Uzasan osjecaj....
Depresijom i pesimizmom je pocinjao i zavrsavao svaki moj dan...
A onda sam pokusala da napravim listu zelja i prioriteta, da napravim plan za narednih 5, 10, 15 godina za djecu i nas "odrasle".
Zakljucak:
- CERTIFICIRATI SVE STO MOZE - vozacki, specijalisticki rad - samostalni racunovodja(fakultet zavrsen prije rata), ENGLESKI jezik najbolje sto moze u sto kracem vremenu (rezultai zvanicnih testova su 97/100, 83/100)
- OTICI ZAUVIJEK tamo gdje kapitalizam vec duze vrijeme "stabilno hoda svojim nogama",
Ja nemam srca da lazem i sebe i djecu rijecima "bice bolje...". Jednostavno ne vidim bilo kakav realan vremenski period u kom ovo i ovakvo drustvo moze krenuti naprijed. Previse je pogresnih i stetnih poteza napravljeno do sada i ne zman ko i kako to moze bar zaustaviti...
Da se razumijemo, ne nagovaram te da ides vani, samo ti objasnjavam kako sam ja podvukla liniju (dovde i dosta). Kakva god bila odluka mora biti tvoja ili vasa (ako imas ozbiljnu vezu)
Pokusavam da ti kazem da nisi jedini koji se osjeca dezorijentisano i tuzno.
- uvjek dobar gost
Svaka cast na iskrenosti, znam i ja da nisam jedini, al isto tako me boli istina da sam jedan koji ne prihvata zadato stanje kao svrsen cin... i sto posto si u pravu kad kroz svoj primjer porucujesh meni... da trebam postaviti prioritete na pravi nacin.. to su desetine godina sushe u kojima se trebam snalaziti...
Valjda ce se u naredne dvije il pet godina ova zemlja iz temelja promjeniti.. valjda ce josh ljudi poceti da misli u naprijed pet godina... sa ovim konceptom vlasti i mentalnim sklopom .... nema prioriteta , nema planova,nema nicega ... bar josh 10-15 il dvadeset godina....
Vrijeme je da se krene.. !!!!
Al ne iz drzave vec za sebe u novu drzavu Bosnu i Hercegovinu.... drzavu u kojoj cu i ja moci planirati nesto unaprijed.....
Valjda ce se u naredne dvije il pet godina ova zemlja iz temelja promjeniti.. valjda ce josh ljudi poceti da misli u naprijed pet godina... sa ovim konceptom vlasti i mentalnim sklopom .... nema prioriteta , nema planova,nema nicega ... bar josh 10-15 il dvadeset godina....
Vrijeme je da se krene.. !!!!
Al ne iz drzave vec za sebe u novu drzavu Bosnu i Hercegovinu.... drzavu u kojoj cu i ja moci planirati nesto unaprijed.....
-
mamica papucarka
Ja se nadam da ce se barem nesto pomaci ka boljem
Zaista se nadam
I nisi jedini koji se tako osjeca.
Najgore od svega mi je bilo kad sam nekad zapocinjala ovakve teme, a onda mi se nadje nekakav pametnjakovic koji mi kaze " pa sta ti radis za ovu drzavu i po planu boljega u njoj"
Moj odgovor je bio taj da sam posten gradjanin, obrazovan, skolovan, da nikada nisam imala problema sa hapsom i ostalim kriminalnim radnjama... pa sta vise hoces
... da odem u politicare i postanem kao " oni"
Najgore od svega mi je bilo kad sam nekad zapocinjala ovakve teme, a onda mi se nadje nekakav pametnjakovic koji mi kaze " pa sta ti radis za ovu drzavu i po planu boljega u njoj"
Moj odgovor je bio taj da sam posten gradjanin, obrazovan, skolovan, da nikada nisam imala problema sa hapsom i ostalim kriminalnim radnjama... pa sta vise hoces
... da odem u politicare i postanem kao " oni"
-
AA CA
Znam, sve znam... Vjeruj mi da sam cesto vukla ljude za rukav govoreci im "sta to radite... znate li sta iza toga slijedi..." Bilo je uzalud smatrali su me malom, nedoraslom situaciji a na moju veliku zalost ispostavilo se da sam bila u pravu...uvjek dobar gost wrote:Svaka cast na iskrenosti, znam i ja da nisam jedini, al isto tako me boli istina da sam jedan koji ne prihvata zadato stanje kao svrsen cin... i sto posto si u pravu kad kroz svoj primjer porucujesh meni... da trebam postaviti prioritete na pravi nacin.. to su desetine godina sushe u kojima se trebam snalaziti...
I tako... ja se vise nicemu ne nadam i ne borim. Uglavnom sutim, mijenjam temu i pripremam sebe i djecu za put. Ne znam sta me ceka, ali znam sta ostavljam... Bila je lijepa, prelijepa ali nije vise... mozda nekad ozdravi ko to zna, zivjece ona mnogo duze od mene...
- uvjek dobar gost
Bas tako ja sam sad u nekim godinama kad bi trebao planirati unaprijed, vidim da ne ide... iz tog razloga diskutujem sa ljudima. Zelim da barem oni ljudi iz moje neposredne okoline pocnu razmisljati van nasih klisea. Dosta je ucmalosti i apatije, sutnje.... pricao sam sa ljudima koji vise nisu u BiH njima je tamo negdje u bjelom svjetu fuj. Jedina im je sreca sto tamo ima sistem u koji se uklope, kod nas ako nisi varalica i ako imas obraz... nema tog kanalica u sistemu u koji se uklopiti mozes. ...
Ne znam ljudi... nama je svima u pet deka... trebamo se vratiti ljudskosti, trebamo se vratioti pravim vrijednostima, trebamo jednostavno progledati dok josh mozemo. Ja stvarno ne bih volio imati djecu u jednom ovakvom nakaradnom sistemu il drzavi.
Ne znam ljudi... nama je svima u pet deka... trebamo se vratiti ljudskosti, trebamo se vratioti pravim vrijednostima, trebamo jednostavno progledati dok josh mozemo. Ja stvarno ne bih volio imati djecu u jednom ovakvom nakaradnom sistemu il drzavi.
- Fair Life
Uvijek sam imao fildzan viska za "uvjek dobrog gosta"...uvjek dobar gost wrote:(...)
Ne znam ljudi... nama je svima u pet deka... trebamo se vratiti ljudskosti, trebamo se vratioti pravim vrijednostima, trebamo jednostavno progledati dok josh mozemo.
(...)
Procitaj sta pise AA CA...
Ona je progledala, nadam se jos uvijek na vrijeme, za dobro svoje i svoje porodice.
- uvjek dobar gost
Ma procitao sam, tako se i ja osjecam.
Ja neizmjerno volim Sarajevo, volim Bosnu i Hercegovinu, neizmjerno volim rostilj, sevdah, merak , behar ma volim sve sto se tice nacina zivota u ovoj drzavi.
Nisam ja za zapad, nekako sav taj mehanizam ciji ja dio treba da postanem mi se gadi, tamo mi vazda fali topline, fali mi ljudskosti, nema tamo smjeha kad neko zapne i padne, nema kafice na pauzi nema psovanja nako, nema...nema... a sa druge strane ovdje mnoge stvari ne razumijem... hocu reci da svaki covjek ima svoj prag tolerancije, svaki covjek ima svoj nacin.
A moglo bi bolje............... ovako ljepa zamlja a ja da zbog kretena idem negdje na zapad, trebamo mi njih spakovat u azile a sebi stvoriti bolje okruzenje. Ja sam siguran da bi se skoro sva dijaspora vratila u BiH kad bi mogla ovdje raditi za platu.....
Ja neizmjerno volim Sarajevo, volim Bosnu i Hercegovinu, neizmjerno volim rostilj, sevdah, merak , behar ma volim sve sto se tice nacina zivota u ovoj drzavi.
Nisam ja za zapad, nekako sav taj mehanizam ciji ja dio treba da postanem mi se gadi, tamo mi vazda fali topline, fali mi ljudskosti, nema tamo smjeha kad neko zapne i padne, nema kafice na pauzi nema psovanja nako, nema...nema... a sa druge strane ovdje mnoge stvari ne razumijem... hocu reci da svaki covjek ima svoj prag tolerancije, svaki covjek ima svoj nacin.
A moglo bi bolje............... ovako ljepa zamlja a ja da zbog kretena idem negdje na zapad, trebamo mi njih spakovat u azile a sebi stvoriti bolje okruzenje. Ja sam siguran da bi se skoro sva dijaspora vratila u BiH kad bi mogla ovdje raditi za platu.....
-
senada
Filjdjan koji u prijevodu znaci da i ti Fair zagovaras "humano" ciscenje zemlje od mladih i pametnih ljudi.Fair Life wrote:Uvijek sam imao fildzan viska za "uvjek dobrog gosta"...uvjek dobar gost wrote:(...)
Ne znam ljudi... nama je svima u pet deka... trebamo se vratiti ljudskosti, trebamo se vratioti pravim vrijednostima, trebamo jednostavno progledati dok josh mozemo.
(...)
Ona je progledala, nadam se jos uvijek na vrijeme, za dobro svoje i svoje porodice.
-
vesela
ne bih se, senada slozila sa ovim...sagledaj malo sire...mojoj djeci je djetinjstvo proslo u ratu...nikad sebi to necu oprostiti...zamisli da sam ih ostavila u sarajevu do danas...i mladost bi im prosla u stalnom pitanju a sta cu sad?...a kako cu sad?...niko nije vrijedan toga...evo nakon 10 g. narod glasa za one koji nas rasturise i pokradose...zivot treba ZIVJETI a ne da zivot prolazi pored mene...bio je i drugi svjetski rat, pa je prestao i krenulo se naprijed...nas rat je prestao sa pucanjem...poslije tog rata nastavio se rat psihickog ubijanja ljudi...i to jos uvijek traje...vidis li kraj?senada wrote:Filjdjan koji u prijevodu znaci da i ti Fair zagovaras "humano" ciscenje zemlje od mladih i pametnih ljudi.Fair Life wrote:Uvijek sam imao fildzan viska za "uvjek dobrog gosta"...uvjek dobar gost wrote:(...)
(...)
-
senada
Zvucis mi odvise "demokraticno90"vesela wrote:ne bih se, senada slozila sa ovim...sagledaj malo sire...mojoj djeci je djetinjstvo proslo u ratu...nikad sebi to necu oprostiti...zamisli da sam ih ostavila u sarajevu do danas...i mladost bi im prosla u stalnom pitanju a sta cu sad?...a kako cu sad?...niko nije vrijedan toga...evo nakon 10 g. narod glasa za one koji nas rasturise i pokradose...zivot treba ZIVJETI a ne da zivot prolazi pored mene...bio je i drugi svjetski rat, pa je prestao i krenulo se naprijed...nas rat je prestao sa pucanjem...poslije tog rata nastavio se rat psihickog ubijanja ljudi...i to jos uvijek traje...vidis li kraj?senada wrote:Filjdjan koji u prijevodu znaci da i ti Fair zagovaras "humano" ciscenje zemlje od mladih i pametnih ljudi.Fair Life wrote: Uvijek sam imao fildzan viska za "uvjek dobrog gosta"...
Ona je progledala, nadam se jos uvijek na vrijeme, za dobro svoje i svoje porodice.![]()
-
mamica papucarka
Doslo je vrijeme da svako za sebe razmislja i odlucije. Nismo svi u istoj poziciji.
Imamo ljude sa kakvom takvom perspektivom u BiH (imaju posao, redovne place i time mogu izdrzavat svoje porodice), naravno takvi su za ostanak u BiH.OK, svaka cast
Ali, mi imamo mnogo vise pametnih ljudi a malo radnih mjesta za njih
Drugi se vec godinama vuku na granici siromastva i godinama ne pronalaze rjesenje za "normalan" zivot. Medju takvom grupacijom imamo i tovar obrazovanih ljudi, koji se jednostavno ne mogu snaci u ovom drustvu o kojem prica Uvjek dobar gost. kako onda dalje? Kako obezbjedit osnovno za svoju porodicu
I ova grupacija obicno razmislja o boljem sutra u nekoj novoj zemlji
Imamo i trecu grupaciju, tj. ljude koji su se uvalili u razne spekulacije i njima perfektno odgovara stanje u Bih onakvo kakvo jeste. Znaci- nesto slicno anarhiji, s tim da se vecini moras priklonit i igradi po njihovim pravilima, jer ako ne zelis, zavrsices u ovoj drugoj skupini
I napokon cetvrta grupacija jesu vecina srednjoskolaca, studenta i sl. koji jos uvijek vjeruju ideale i bolje sutra.

Imamo ljude sa kakvom takvom perspektivom u BiH (imaju posao, redovne place i time mogu izdrzavat svoje porodice), naravno takvi su za ostanak u BiH.OK, svaka cast
Drugi se vec godinama vuku na granici siromastva i godinama ne pronalaze rjesenje za "normalan" zivot. Medju takvom grupacijom imamo i tovar obrazovanih ljudi, koji se jednostavno ne mogu snaci u ovom drustvu o kojem prica Uvjek dobar gost. kako onda dalje? Kako obezbjedit osnovno za svoju porodicu
Imamo i trecu grupaciju, tj. ljude koji su se uvalili u razne spekulacije i njima perfektno odgovara stanje u Bih onakvo kakvo jeste. Znaci- nesto slicno anarhiji, s tim da se vecini moras priklonit i igradi po njihovim pravilima, jer ako ne zelis, zavrsices u ovoj drugoj skupini
I napokon cetvrta grupacija jesu vecina srednjoskolaca, studenta i sl. koji jos uvijek vjeruju ideale i bolje sutra.