Popis stanovništva:Bošnjački odrodi i drugi belaji

Prenj

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote:MedoX i dizzaster upravu ste. Vec sam ovo hiljadu puta objasnjavao i nemogu vise, a popis je potreban naravno. Onda cemo lijepo vidjet da su Hrvati nacionalna manjina i gotovo a da u Bosnjaci vecina u svojoj maticnoj domovini. A to za "muslimane u smislu narodnosti", pa sta da kazem. Nemaju pojma sta znaci musliman cim se tako izjasnjavaju.
Zasto bi Hrvati bili nacionalna manjina? Zar BiH nije domovina trima ravnopravnim narodima?
I da se ispostavi da su Bosnjaci vecina, sta onda?
Sta ce Bosnjaci imati od toga sto su vecina?
Vise novca, duze i sretnije zivote?
Malo sutra.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote:MedoX i dizzaster upravu ste. Vec sam ovo hiljadu puta objasnjavao i nemogu vise, a popis je potreban naravno. Onda cemo lijepo vidjet da su Hrvati nacionalna manjina i gotovo a da u Bosnjaci vecina u svojoj maticnoj domovini. A to za "muslimane u smislu narodnosti", pa sta da kazem. Nemaju pojma sta znaci musliman cim se tako izjasnjavaju.
Zasto bi Hrvati bili nacionalna manjina? Zar BiH nije domovina trima ravnopravnim narodima?
I da se ispostavi da su Bosnaci vecina, sta onda?
Sta ce Bosnjaci imati od toga sto su vecina?
Vise novca, duze i sretnije zivote?
Malo sutra.
Zasto bi Hrvati bili nacionalna manjina?
Jer su oko 14% stanovnistva a da kazemo u Crnoj Gori Bosnjaci su 20% pa nisu sluzbeni. Nemam ista protiv Hrvata ali po EU standardima ja mislim da moras bar biti 20% da budes nacionalna manjina, u Makedoniji Albanci su trecina stanovnistva pa su nacionalna manjina.
Zar BiH nije domovina trima ravnopravnim narodima?
Jeste svima koji tako osjecaju. Ali su njeni tvorci Bosnjaci i zato im je maticna domovina kao Srbija Srbima i Hrvatska Hrvatima.
Pa nista. Ali ce se vidjet da nije istina da su dvije trecine srpske ili neke takve lazi. Iako je to ovdje naravno glupo takvih teza ima...
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Aj Naci igrajte se Hrkljusa. Pa zar vam nije vise dosadila ta jebada DOMINACIJE i iskazivanja IDIOTSKOG MALOUMLJA. Mi vecina, Vi manjina Mi upravu , Vi ukrivu, Mi superiorni i pametni a Vi glupi, Ma ko da ste Boga za jaja uhvatili pa palamudite sa nekim pravom. Iskreno se nadam da ce doc dan kad ce NACI bit manjina u BIH.
Prenj

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote:
Jer su oko 14% stanovnistva a da kazemo u Crnoj Gori Bosnjaci su 20% pa nisu sluzbeni. Nemam ista protiv Hrvata ali po EU standardima ja mislim da moras bar biti 20% da budes nacionalna manjina, u Makedoniji Albanci su trecina stanovnistva pa su nacionalna manjina.
Ako bi jos mogao navesti odakle ti ovaj "EU standard" ...
Mada, ne pati se previse, jer neces ga pronaci, takav standard ne postoji.
Konstitutivnost naroda je ustavna kategorija koju svaka drzava odredjuje sama za sebe, po vlastitim pravilima za promjenu svog ustava.
mr__bosnjak wrote:
Jeste svima koji tako osjecaju. Ali su njeni tvorci Bosnjaci i zato im je maticna domovina kao Srbija Srbima i Hrvatska Hrvatima.
Kako su to Bosnjaci tvorci Bosne i Hercegovine?
mr__bosnjak wrote:
Pa nista. Ali ce se vidjet da nije istina da su dvije trecine srpske ili neke takve lazi. Iako je to ovdje naravno glupo takvih teza ima...
Kamo srece da su vladajuce stranke u Bosnjaka svu svoju energiju poslije rata usmjerila na povratak izbjeglica, umjesto na bogacenje njihovih clanova. Ovako, Bosna i Hercegovina sve manje i manje lici na leopardovu kozu, koja je dugo bila i automatski garant njene cjelovitosti.
Tomo82

Post by Tomo82 »

mr_Bosnjak, retaju, konstitutivnost naroda nije odredjena brojnoscu....
Ali ja ni ne ocekujem od tebe da to znas...
meatoverhere

Post by meatoverhere »

MedoX wrote:Biće Bosne i Bošnjaka, bilo nas je prije vas, ako Bog da biće nas i poslije vas...

Izguraćemo mi tih 50% i ovako...nemam ja ništa protiv Bosanaca... ali mi nešto govori da će analiza statističkih podataka izgledati ovako:

Sarajevo: Bošnjaka 70% (sa Muslimanima 80%)..

hm ne iznosim procjene ( :D ) već kako se računa po Crnoj Gori naprimjer, gdje u Bijelom Polju podjela na Bošnjake i Muslimane je učinila da Srbi budu većina...
Slazem se. Isto kao sto je bilo Bosne i Bosnjana prije Turaka. Bice i nas poslije vas i mirna Bosna.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Radovan
Alija
Mate
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote:
Konstitutivnost naroda je ustavna kategorija koju svaka drzava odredjuje sama za sebe, po vlastitim pravilima za promjenu svog ustava.
mr__bosnjak wrote:
mr__bosnjak wrote:
Kamo srece da su vladajuce stranke u Bosnjaka svu svoju energiju poslije rata usmjerila na povratak izbjeglica, umjesto na bogacenje njihovih clanova. Ovako, Bosna i Hercegovina sve manje i manje lici na leopardovu kozu, koja je dugo bila i automatski garant njene cjelovitosti.
Okej mozda nije EU-standard ali mi navedi ijednu drzavu gdje 14% stanovnistva se vode kao sluzbeni a ne kao nacionalna manjina?
Lahko, ovdasnji zivalj, vecinom ilirski je poslije prihvatanja juznoslavenskog jezika sebe nazvao Bosnjani sa time sto se identifikovali iskljucivo sa Bosnom i od nje napravili drzavu te kasnije dobili moderni oblik imena Bosnjaci. Dio njih je na osnovi vjere se odreko tog narodnog imena(i sa time kuture, historije, naslijedza i narucito sluzbenosti...) i prihvatio komsijske identitete. Onaj dio koji je ostao u bosnjastvu je autohtoni i drzavno-tvorni. Eto...
Nije bila rijec o bosnjackim politicarima od kojih ja sam smatram izdajicama...
vesela

Post by vesela »

Sve si ti lijepo objasnio, osim zadnje recenice da:"Nemaju pojma..."

Imam pojma, mozda vise nego ti, ali sam ti vec jednom rekla da se ne mogu "presaltati" svakih 10-20g. A jos bitnije je da mi se ne ide u srednji vijek. Do sada si lijepo diskutovao, a sad mi se cini da hoces da me preobratis.

Postujem tvoje bosnjastvo i budi drug postuj moje muslimanstvo. Mi Sarajlije smo Muslimani, a i svugdje u svijetu znaju da u BiH zive Muslimani, Srbi, Hrvati i ostali.

Evi ti jedan zeleni sjmehuljak :D
Prenj

Post by Prenj »

mr__bosnjak wrote:
Lahko, ovdasnji zivalj, vecinom ilirski je poslije prihvatanja juznoslavenskog jezika sebe nazvao Bosnjani sa time sto se identifikovali iskljucivo sa Bosnom i od nje napravili drzavu te kasnije dobili moderni oblik imena Bosnjaci. Dio njih je na osnovi vjere se odreko tog narodnog imena(i sa time kuture, historije, naslijedza i narucito sluzbenosti...) i prihvatio komsijske identitete. Onaj dio koji je ostao u bosnjastvu je autohtoni i drzavno-tvorni. Eto...
Nije bila rijec o bosnjackim politicarima od kojih ja sam smatram izdajicama...
Bosnjaci potomci Ilira???
Imas li ti kakve argumente za ovu tvrdnju?
Nisi mi odgovorio ko i kako je u istoriji pravio drzavu Bosnu?
Kakve veze autohtonost ima veze sa vjerom i kulturom?
pravimjernik

Post by pravimjernik »

vesela wrote:Postujem tvoje bosnjastvo i budi drug postuj moje muslimanstvo. Mi Sarajlije smo Muslimani, a i svugdje u svijetu znaju da u BiH zive Muslimani, Srbi, Hrvati i ostali.
vesela bila, opet se trpaš đe ti nije mjesto: muslimani su sljedbenici religije a bosanski srbi hrvati itd su etničke skupine. svi skupa su sluđene budale. ni ti nisi izuzetak. :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

vesela wrote:

Imam pojma, mozda vise nego ti, ali sam ti vec jednom rekla da se ne mogu "presaltati" svakih 10-20g. A jos bitnije je da mi se ne ide u srednji vijek. Do sada si lijepo diskutovao, a sad mi se cini da hoces da me preobratis.

Postujem tvoje bosnjastvo i budi drug postuj moje muslimanstvo. Mi Sarajlije smo Muslimani, a i svugdje u svijetu znaju da u BiH zive Muslimani, Srbi, Hrvati i ostali.

Molim te vesela hvata me alergija o ovog posta.

ISLAM JE VJERA
NJEGOVI SLJEDBENICI SU MUSLIMANI
ONI PRIPADAJU RAZNIM NACIJAMA I KULTURAMA I RASAMA

Nemoguce je biti musliman u nacionalnom smislu i sama rijec musliman oznacava jednog VJERNIKA islama. A ne PRIPADNIKA NACIJE. To "muslimani su smislu narodnosti" je komunisticka podvala BOSNJACIMA. Ako ti to zelis biti nacionalno, sta ti ja mogu. Ali nemozes tvrdit da je to legitiman identitet jer u tom slucaju nepostoje Arapi, Turci, Somalici nego samo "muslimani u smislu narodnosti"? To je nemoguce. Sta mislis da neko kaze "ja sam hriscanin u smislu narodnosti i tako se izjasnjavam". I poslije svega ovoga, mislis da ces daleko doc u Evropi sa takom nacijom, nekazem da je to dobro ali sagledaj realno. I jos sta mislis da dodzes nekuda u Ameriku(na primjer) i pitaju te sta si porijeklom a ti kazes "muslimanka". I kako ce on sada znati odakle si ti i koji jezik govoris i sta ja znam... A ako kazes "Bosniak" il "Bosnian" znat ce. U Bosni zive muslimani kako da ne. I vecina tih muslimana pripadaju bosnjackom narodu i govore bosanski. Sta mislis da na Kosovu budu "muslimani" a i oni su promjenili u Ustavu ime iz pogrdnog "Siptari" u Albanci, a to sto su vecina muslimani necini da se tako nacionalno moraju izjasnjavat i odric se historijskog albanstva. Nezelim te vrijedzat ali ako ZNAS sta je musliman onda isto znas da je nemoguce da to budes nacionalno...
zzzzz

Post by zzzzz »

vesela wrote:

Strasno inteligentno....u duhu "Bljeska".

Molim te nemoj svoje nebuloze predstavljati kao stav Sarajlija, ako pises gluposti neka to bude u tvoje ime. Primjer da je velikosrpska i velikohrvatska ideologija dobro ukorijenjena i kod jednog dijela Bosnjaka sa velikim M

http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=26778
vesela

Post by vesela »

Sta si ti bio prije rata?
dizZaster

Post by dizZaster »

pravimjernik wrote:Radovan
Alija
Mate
pravi ti ram u svojoj avliji.
rahmetli Aliji nije mjesto medju ovim zlocincima.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Prenj wrote:Bosnjaci potomci Ilira???
Imas li ti kakve argumente za ovu tvrdnju?
interesantan post s jednog drugog internet foruma: :D
Vodeći autoritet po pitanju antike Balkana, britanski profesor John Wilkes, u svojoj najnovijoj knjizi ''The Illyrians'' (Oxford Press, 1996; 2000), tako piše:
(1) "Zasebnu skupinu Ilira prepoznaje ugledni historičar Geza Alfoldy: on identifikuje 'Panonske narode' u Bosni, sjevernoj Crnoj Gori [okolina Pljevlja i Prijepolje, str.84] i zapadnoj Srbiji [Sandžak]". str.75,
(2) "Vjerovatno nisu pouzdani pokušaji da se identificira Iliriski antropološki tip kao niskog rasta i tamnoput slično modernim Albancima." str.219,
(3) "...dokumentovani opis Ilira, Panonske familije: - Panonci su visokog rasta i jaki, uvijek spremni na borbu i sučeljavanje s opasnošću, ali su spore pameti." str.219,
(4) "Život je oduvijek bio težak u Ilirskim zemljama i nebrojeni ratovi otpora protiv invazionista su svjedočanstvo izdržljivosti tamošnjeg stanovništva." str.220,
(5) "U sažetku, razorni uticaj [teorije o Bosni kao središtu Ilirdoma] na ranije generalizacije u vezi sa Ilirima treba posmatrati kao korak naprijed." str.40. (...) "
vesela

Post by vesela »

Pinje je i za mr-bosnjak i zzzzz.

Ne zelim se prepucavati, nego diskutovati.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

dizZaster wrote:
pravimjernik wrote:Radovan
Alija
Mate
pravi ti ram u svojoj avliji.
rahmetli Aliji nije mjesto medju ovim zlocincima.
što su mu šešelj i SANU pisali peticije za puštanje s robije? što je napustio platformu predsjedništva RBiH o odbrani REPUBLIKE? što je samoinicijativno preuzeo ovlasti skupštine RBiH? što je zaustavio oslobađanje Banja Luke? što je jednim potpisom izmislio republiku srpsku? što mu je Dobrica Ćosić bio kućni prijatelj? što mu nije bilo mrsko živjeti za vrijeme NDH u tadašnjem Sarajevu i baviti se NDH-podržanim "omladinskim aktivnostima"? što nije poslao tuzlanski i zenički korpus u pomoć srebrenici i žepi? što što što što što.......
zzzzz

Post by zzzzz »

vesela wrote:Sta si ti bio prije rata?
I pored protivljenja minderasa sa velikim M na popisu 91' izjasnio sam se kao Bosnjak.

Djevojko, svijet nije nastao prije rata a ni 45', nije ga izmislio Tito a ni Alija
vesela

Post by vesela »

@zzzzzzzzzz

Hvala ti za link, gdje cuo i ne cuo.

Znaci Alija prvo bio Srbin, da bi se lakse borio za naciju Musliman pa onda Bosnjak.

Ovo nisam znala! Sva moja mnogobrojna sarajevska familija i druge mnogobrojne prave sarajevske familije su bili neopredijeljenji. Nikakvi srbi, hrvati ili jugosloveni (namjerno pisem malim slovom).

Ja se u svijetu predstavljam kao Bosanka, a ako me neko pita ima li tamo vise nacija, ja odgovorim da i ja sa Muslimanka.

mr_bosnjak

sa tobom ne zelim NI U KOM SLUCAJU doci na rijec...samo sam ti drugarski rekla da postujes moje muslimanstvo, kao sto ja postujem tvoje bosnjastvo...ja tebe mogu opovrgnuti po vise tacaka, ali necu da diram u tvoja uvjerenja, jer na njih imas pravo...kao i ja

Evo jos jedan drugarski zeleni :D
dizZaster

Post by dizZaster »

vesela wrote:

vesela, govori u svoje ime.
tvoje muslimanstvo sa veliko M je proslost u Bosni i Hercegovini.
apsolutna je laz to za Sarajlije.
vesela

Post by vesela »

zzzzz wrote:
vesela wrote:Sta si ti bio prije rata?
I pored protivljenja minderasa sa velikim M na popisu 91' izjasnio sam se kao Bosnjak.

Djevojko, svijet nije nastao prije rata a ni 45', nije ga izmislio Tito a ni Alija
91. nisi mogao biti popisan kao Bosnjak, jer to NIJE bilo na blanketima. Ja ucestvovala na popisu. U Sarajevu, naravno.

Hvala ti za ovo DJEVOJKO, imas pivu od mene. To mi poooodavno niko nije rekao.

Srdacan pozdrav od Vesele! :-D
vesela

Post by vesela »

dizZaster wrote:
vesela wrote:

vesela, govori u svoje ime.
tvoje muslimanstvo sa veliko M je proslost u Bosni i Hercegovini.
apsolutna je laz to za Sarajlije.
Na koje sarajlije mislis? Starosjedioce i li ove novo-komponovane?

Ja znam da su starosjedioci manjina u svom gradu.

Ali to nije razlog da se nerviras, pa mi samo pricamo. :-D
Tomo82

Post by Tomo82 »

mr_bosnjak pita Prenja:
"Okej mozda nije EU-standard ali mi navedi ijednu drzavu gdje 14% stanovnistva se vode kao sluzbeni a ne kao nacionalna manjina?"

Prenj, jel mu mogu ja odgovoriti?

Panju, konstitutivnost Hrvata u BiH nije uvjetovana njihovom brojnoscu...
Daj nauci povijest svoje zemlje.

Al ajde, kad si toliko navalio na brojeve, talijana je u Svicarskoj 10%.
Francuza 18%.
Jasho

Post by Jasho »

Kada bude pois ja cu da se izjasnim kao Bosanac i nikako drugacije!
Post Reply