Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post Reply
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ja nisam za sda ali....... :-)

SDP je vjerovatno izazvao haos svojim zalaganjem da se uvede nulta stopa PDV-a na osnovne zivotne namirnice :D

Sarajevo, 21.12.2005. - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je danas zahtjeve poslanike SDP BiH da se tri njihova prijedloga izmjena i dopuna Zakona o PDV-u razmatraju po skraćenoj proceduri. Prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, koje je predložio SDP BiH, predviđaju nultu stopu ovog poreza za hljeb, mlijeko i osnovne životne namirnice, za štampu udžbenike i ortopedska pomagala, kao i prolongiranje uvođenja PDV-a do 1. aprila ukoliko nulta stopa dobije podršku u parlamentu.
car-x

Post by car-x »

koliko se ja sjecam, i SDP je svojevremeno glaso za uvodjenje PDV-a, uostalom svako normalan bi za to glaso, s obzirom na situacija kakva je bila.

to sto je isti porez na jahte i na osnovne zivotne namirnice, jer propust, koji je i SDP-u pao na pamet, kad je uvodjenje PDV-a vec bilo izglasano.. pa se oni pojavise s peticijima, koje su u biti prikazali tako, kao oni su protiv PDV-a.. kupljenje jeftinih poena kod neukog glasackog tijela..

mislim da je katastrofalno da se na papir, hljeb, ulje, secer, so, itd, placa isti porez ko na cigare, alkohol, jahte, aute, itd.. tu je trebalo napraviti ili neku nizu ili idealno nultu stopu.. ne bi bilo zbrke ni na racunima ni nista..

elem, ne moze me niko ubijediti da je burek zbog uvodjenja PDV-a poskupio sa 1 KM koliko je bio prije nove gdoine na 1,50 KM koliko je sada..

ne treba biti ekstra matematicar da se skonta da se radi o poskupljenju od 50%..

i to opet ono neuko glasacko tijelo veze sa PDV-om, a u biti je guljenje od strane kojekakvih privatnika..
kekec

Post by kekec »

[quote="car-x"]koliko se ja sjecam, i SDP je svojevremeno glaso za uvodjenje PDV-a, uostalom svako normalan bi za to glaso, s obzirom na situacija kakva je bila.

to sto je isti porez na jahte i na osnovne zivotne namirnice, jer propust, koji je i SDP-u pao na pamet, kad je uvodjenje PDV-a vec bilo izglasano.. pa se oni pojavise s peticijima, koje su u biti prikazali tako, kao oni su protiv PDV-a.. kupljenje jeftinih poena kod neukog glasackog tijela..

mislim da je katastrofalno da se na papir, hljeb, ulje, secer, so, itd, placa isti porez ko na cigare, alkohol, jahte, aute, itd.. tu je trebalo napraviti ili neku nizu ili idealno nultu stopu.. ne bi bilo zbrke ni na racunima ni nista..

elem, ne moze me niko ubijediti da je burek zbog uvodjenja PDV-a poskupio sa 1 KM koliko je bio prije nove gdoine na 1,50 KM koliko je sada..

ne treba biti ekstra matematicar da se skonta da se radi o poskupljenju od 50%..

i to opet ono neuko glasacko tijelo veze sa PDV-om, a u biti je guljenje od strane kojekakvih privatnika..[/quote]

A da se ne bi desilo guljenje od strane privatnika, Vlada (Terzic) je morala
naci i uvesti efikasne mjere koje ce to guljenje sprijeciti, npr. kazna od 10000 KM
ili zabrana rada min 6 mjeseci. Tada bi privatnici bili mirni k´o pilici.
Ma sve se moze kad´se hoce, ali izgleda da Vlada ili nece ili ne zna, a obadvoje je katastrofalno.
I ko sada ispasta, narod zna se.
Vlada je upoznata sa onom narodnom: "Narod je najbolja kobila".
Last edited by kekec on 10/01/2006 22:01, edited 1 time in total.
bpsang

Post by bpsang »

stella_k wrote:Ma kao sto smo i mislili....
Ovaj PDV nas je bas "udario" po novcaniku... :sad:
Kako koga draga moja stella_k
ja i nemam novcanika jer mi je plata 50 km
a pravo da ti kazem da bi volio da me posjeti neka inspekcija rada da joj ukazem na moju platnu listu.
:( :( :(
stella_k

Post by stella_k »

Fair Life wrote:@ Kekec

Kad geometar razmjeri... nema greske.
Jashta.....dzaba digitron... :sad:
bpsang

Post by bpsang »

ja im zelim da docekaju moju platu pa nek onda razmisljaju o PDV-u

dabogda docekali da sa platoa jedu grah i da ih perke pozdravi sa NEKA NEKA
nicija nije do zore gorjela
kojsino

Post by kojsino »

Za Devis.ba
Ovi SDA-ovci svojim ocima i svom novcaniku ne vjeruju ...
Sto ti je partijska disciplina!
Fair Life

Post by Fair Life »

kojsino wrote:Za Devis.ba
Ovi SDA-ovci svojim ocima i svom novcaniku ne vjeruju ...
Sto ti je partijska disciplina!
Mozda im neko refundira...
Murisno1

Post by Murisno1 »

Neki dan (prije PDV-a)u jednoj robnoj kući dolaze ljudi i kupuju televizore i mašine i šta ti je znam!!
"pa što to sad kupujete, biće vam jeftinije poslije PDV-a ta roba?!!"
"ma ne znamo mi oni Lagumdžija viče da će sve poskupiti...."

totalna neupućenost naroda... nemaju blage veze ni šta je PDV niti kojeg vraga!!
sad svi misle da se porez nikad nije ni plaćo ni na šta pa se on sad uveo!!
koji je i SDP-u pao na pamet, kad je uvodjenje PDV-a vec bilo izglasano.. pa se oni pojavise s peticijima, koje su u biti prikazali tako, kao oni su protiv PDV-a.. kupljenje jeftinih poena kod neukog glasackog tijela..
tačno!!
SDP je vjerovatno izazvao haos svojim zalaganjem da se uvede nulta stopa PDV-a na osnovne zivotne namirnice

ko
je je predložio SDP BiH, predviđaju nultu stopu ovog poreza za hljeb, mlijeko i osnovne životne namirnice, za štampu udžbenike i ortopedska pomagala
jel se SDP ikad bunio što svake nove godne izlaze novi udžbenici sa malo preuređenim tekstovima o nekim "herojim" i "izdajnicima"
Jel kome palo na pamet što ljudi svojoj djeci moraju kupovati nove knjige svake godine ...

Koliko je stopa realno optimalno možemo diskutovati ali ovo što se danas dešava, a to je da neki genijalci poskupljuju cijene za preko 30% nema nikakve veze sa jednom stopom. Ljudi pokušavaju iskoristiti izgovor pdv-a pa poskupljuju enormno cijene iako nema nikakvog opravdanja za to. A kad ih bi se pitalo što ste poskupili cijene rekli bi:" Pa zbog pdv-a".
upravo tako!
Da nisu mnogi stvarali famu oko pdv-a (uključujući i Lagumdžiju) ne bi se tek tako moglo podvaliti građanima nenormalno
povećanje zbog pdv-a.
sa Lagumdžijom na čelu!!
Lagumdžija nikad nije rekao da treba da radimo na zakonskim pretpostavkama kako bi se izbjeglo nelegalno povećanje cijena, već je pričao o skroz drugim stvarima. Da su se uvele dvije ili 5 stopa isto bi bilo, jer se takva atmosfera stvorila gdje su ljudi ubjeđivani kako je normalno da neko poveća cijenu za 30 i više posto. :oops:
pa što bi to radio kad niko od ovog jadnog naroda ne bi znao šta to znači! bolje mu je ovako da priča kako majke treba da manje rađaju djece... da djedovi i nene neće imati hljeba... jer tako je više senti-menti nastrojen pa ovaj jadni narod (već isprobana metoda) odma leti njemu!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#35 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by mIRCerka »

valterbranisarajevo wrote:Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto. Iznerviran tvrdoglavoscu svojih sugovornika, Lagumdzija je pokazao racun na iznos od 150 KM s namirnicama koje je kupio tog dana u jednom supermarketu obecavsi da ce pocetkom naredne godine otici u istu prodavnicu i provjeriti tacnost svoje odnosno Terziceve tvrdnje.

„Na zalost, bio sam u pravu“ , rekao nam je Lagumdzija koji je obecanje izvrsio prvog radnog dana u 2006. godini. „ Otisao sam u istu prodavnicu i kupio iste namirnice kao i prije primjene PDV-a. Ispostavljeni racun bio je 172 marke, dakle veci za pune 22 KM – dakle poskupljenje je nesto vece nego sto sam predvidjao. Ne uzivam u „pobjedi“ nad Terzicem, ali se nadam da ce u Vijecu ministara BiH shvatiti gresku i da ce sto prije pristati na uvodjenje dvije stope PDV-a...“
ne mora on, uzivam ja....
:D:D:D:D
senada

#36 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by senada »

mIRCerka wrote:
valterbranisarajevo wrote:Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto. Iznerviran tvrdoglavoscu svojih sugovornika, Lagumdzija je pokazao racun na iznos od 150 KM s namirnicama koje je kupio tog dana u jednom supermarketu obecavsi da ce pocetkom naredne godine otici u istu prodavnicu i provjeriti tacnost svoje odnosno Terziceve tvrdnje.

„Na zalost, bio sam u pravu“ , rekao nam je Lagumdzija koji je obecanje izvrsio prvog radnog dana u 2006. godini. „ Otisao sam u istu prodavnicu i kupio iste namirnice kao i prije primjene PDV-a. Ispostavljeni racun bio je 172 marke, dakle veci za pune 22 KM – dakle poskupljenje je nesto vece nego sto sam predvidjao. Ne uzivam u „pobjedi“ nad Terzicem, ali se nadam da ce u Vijecu ministara BiH shvatiti gresku i da ce sto prije pristati na uvodjenje dvije stope PDV-a...“
bit ce da ipak narod najvise uziva... mazohisticki :(
mIRCerka

#37 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by mIRCerka »

senada wrote:
mIRCerka wrote:

ja jesam mazohista u tom pogledu...
jer svi znaju da ne volim kad me tretiraju ko osobu ogranicenog mozgovnog kapaciteta... a zadnja proslogodisnja emisija 60minuta je od strane terzica bila DA LI VJERUJES SVOJIM OCIMA ILI MENI?

odem u sam shop i za tri artikla (sampon, tufer za puder i turpiju) platim 13 KM od cega 3.60 KM PDVa ....
btw, turpija kosta 1.70 KM .... tufer 4.00 KM a sampon 3.70 ....
senada

#38 Re: Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije

Post by senada »

mIRCerka wrote:
senada wrote:
mIRCerka wrote: ne mora on, uzivam ja....

ja jesam mazohista u tom pogledu...
jer svi znaju da ne volim kad me tretiraju ko osobu ogranicenog mozgovnog kapaciteta... a zadnja proslogodisnja emisija 60minuta je od strane terzica bila DA LI VJERUJES SVOJIM OCIMA ILI MENI?

odem u sam shop i za tri artikla (sampon, tufer za puder i turpiju) platim 13 KM od cega 3.69 KM PDVa ....
btw, turpija kosta 1.70 KM .... tufer 4.00 KM a sampon 3.70 ....
Mirci nas narod mnogo voli ljepo i pametno terzoo... :oops:
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa na hemiju ti je porez bio 20% !
i na ovo sto si ti kupila ne može biti toliki PDV da ga hebeš...
nemoj laprdat bez veze...
da si platila toliko koliko kažeš da si pplatila ne može biti toliko PDV ...
uzmi digitron i saberi
maximalno koliko si mogla da platiš za ovo je 10,98 KM sa PDV-om
ako su ove cijene sto si navela bez PDV-a!!

(1.70 + 0,28) + (4,00+ 0,68) + (3,70 + 0,62) = 10,98 KM sa PDV - om

sampon ti je prije PDV-a a bio 20 %
za puder ne znam a nek je 10%
a turpija je 10% mislim

s ovom pretpostavkom cijena ti je 10,68 KM sa prijašnjim poreznim dodacima!
a ako su i puder a i turpija prije bili 20% onda bi ti cijena prije PDV-a bila žeća!
Nikad prije niko nije uzimo za 100 KM hljeba mlijeka i knjiga i ulja i ne znam šta se još oporezovalo a prije nije bilo!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Murisno1 wrote:pa na hemiju ti je porez bio 20% !
i na ovo sto si ti kupila ne može biti toliki PDV da ga hebeš...
nemoj laprdat bez veze...
da si platila toliko koliko kažeš da si pplatila ne može biti toliko PDV ...
uzmi digitron i saberi
maximalno koliko si mogla da platiš za ovo je 10,98 KM sa PDV-om
ako su ove cijene sto si navela bez PDV-a!!

(1.70 + 0,28) + (4,00+ 0,68) + (3,70 + 0,62) = 10,98 KM sa PDV - om

sampon ti je prije PDV-a a bio 20 %
za puder ne znam a nek je 10%
a turpija je 10% mislim

s ovom pretpostavkom cijena ti je 10,68 KM sa prijašnjim poreznim dodacima!
a ako su i puder a i turpija prije bili 20% onda bi ti cijena prije PDV-a bila žeća!
Nikad prije niko nije uzimo za 100 KM hljeba mlijeka i knjiga i ulja i ne znam šta se još oporezovalo a prije nije bilo!
to laprdanje ostavi za svoje bliske prijatelje a meni se tako ne obracaj...
ako nisam bacila racun, skeniracu ga i postirati...
nauci se malo kulturnije komunicirati...
hvala i prijatno...
edu

Post by edu »

juce setam gradom..kad onaj babic trade (ili kako se zove vec..)..kaze..popust.. -3 %.. :D :D :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma hajde majke ti sta si se sturila..
eto skeniraj račun i onda idi u sam-shop i sve im po spisku odrobinjaj sto su te zajebali i nosi za sobom digitron i kad ti daju račun ti sve lijepo saberi!!
ovo ti je čista matematika... izračunaj u svim mogućim slučajevima i vidjećeš da konačna cijena sa PDV-m koji su ti formirali ne može biti takva i gotovo..
ili si ti nešto uzela više od ovoga sto si napisala ili ne znaš cijene...

i još jedna napomena!!
ne bacaj račune... valjaće ti!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Murisno1 wrote:ma hajde majke ti sta si se sturila..
eto skeniraj račun i onda idi u sam-shop i sve im po spisku odrobinjaj sto su te zajebali i nosi za sobom digitron i kad ti daju račun ti sve lijepo saberi!!
ovo ti je čista matematika... izračunaj u svim mogućim slučajevima i vidjećeš da konačna cijena sa PDV-m koji su ti formirali ne može biti takva i gotovo..
ili si ti nešto uzela više od ovoga sto si napisala ili ne znaš cijene...

i još jedna napomena!!
ne bacaj račune... valjaće ti!
sturila sam se jer me zivcira kad se komunikacija svede na NE LAPRDAJ i KOME SI TI REKO DA NE LAPRDA itd....
Bosanski jezik je isuvise bogat da bi se samo par termina za istu stvar koristilo...
nego, kupovina je obavljena 5.1.2006. godine....
i do 6 januara sam platila 20 KM PDVa.....
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa i klas i BH telekom su prije pola godine povećali cijene i sad ko biva oni neće povećavat uvođenjem PDV-a ... lafina!!
Sva hemija stranog porijekla je prija billa 20% - sad 17%
gotova sva hemija domaće proizvodnje je bila 20%

bijela tehnika je bila 20% ..
i sad ko biva popust -3% ... hej brate mili koje smo mi ovce!
Murisno1

Post by Murisno1 »

znači ti si tačno do 6.01 potrošila 117,64 KM + 20 KM PDV-a (kako kažeš)

ukupno 137,64 KM

štas to kupla? odakle ti lova frajeru,odakle ti lova!!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Murisno1 wrote:pa i klas i BH telekom su prije pola godine povećali cijene i sad ko biva oni neće povećavat uvođenjem PDV-a ... lafina!!
Sva hemija stranog porijekla je prija billa 20% - sad 17%
gotova sva hemija domaće proizvodnje je bila 20%

bijela tehnika je bila 20% ..
i sad ko biva popust -3% ... hej brate mili koje smo mi ovce!
iako mi smeta poskupljenje, volim kad mi najave KAD poskupi...
a ne da se neugodno iznenadis kad vidis da je nesto skuplje, makar za fening...a ti pojma nemas....

a drago mi je da je i narod sad skontao da je PDV bajka u stvari privremeni horor....
senada

Post by senada »

Murisno1 wrote:Nikad prije niko nije uzimo za 100 KM hljeba mlijeka i knjiga i ulja i ne znam šta se još oporezovalo a prije nije bilo!
hljeb do pdv-a na 30dana 3 x 0.60= 54km sada 63km, mlijeko 2l nije poskupilo, na knjige sam ja trosila mjesecno min.20km., sve vrste slatkisa i do 50% sa pdv-om.
znaci da cetvoroclana prosjecna porodica ne moze jesti nista osim hljeba cak i da terza udijeli onih jadnih 10km, za koje nisam sigurna da pamti kako izgleda ta novcanica.

Post by Murisno1 »

pa dobro najavljeno ti je poskupljanje onog trena kad je PDV usvojen ... trebalo se samo skontat da sve dosad što je bilo oporezivo i što nije - sad će biti ...

vidi da si si prije za ovih 117,64 KM kupila :(pretpostavimo)
60 KM robe koja je oporeziva 10 %
20 KM robe x 20 %
i ostatak 37.64 nulta stopa

izašlo bi te sve ukupno 127,64 sa porezom (ovo je dakle prijašnje stanje)

a sad ako kažeš da si svega na PDV dala 20 maraka onda si kupila robe za isti ovaj gore iznos -117,64 KM
onda je to ukupno 137,64!
eh sad razlika je u 10 KM

a sigurno si prije kupovala više robu koja je bila 10 i 20 % oporeziva...
ne vjerujem da si za 100 KM išla i kupila mlijeka, šećera, ulja, hljeba i tako to!!

eto izvini ako sam te prije uvrijedio svojim rječnikom ali nije mi bila namjera svega mi! :roll:
pozdrav!
Murisno1

Post by Murisno1 »

sve vrste slatkisa i do 50% sa pdv-om.
pa to je protuzakonito... borite se zato!!
napadate pogršno stranu!!
napadnite te što dižu cijene bez veze... odnosno toliko je narod isprepadan da misli da sad cijene idu u tačku ...
kao što je neki kolega prije rekao ... ti kriminalci koriste PDV odnosno neupućenost naroda da povisuju cijene i do 50 % i do 100% ali za to nije kriv sistem PDV-a nego neko drugi!!
a za to se lagumdžija nije pobrino ... da ukaže na te greške!
ne branim ja terzića... meni je naprotiv čudno da je on prvi nadošo na tu ideju od svih ovih pametnjakovića koje hvalite (lagumdžiju i sl.)
meni sistem ko sistem PDV-a jedna odlična solucija za napredak države ako bude išlo u pravom smjeru!
eh sad da će biti malo gutavo na početku i da će biti ko nekih "žrtava" hoće...
ali taj sistem bi trebao dovesti da to što prije prođe!
Ja sad govorim samo o sistemu a ne o onima koji eventualno mogu zloupotrijebiti taj sistem!!
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Nulta stopa

Pise: Senka Kurtovic

Drzavni je premijer s pocetkom Nove godine promijenio misljenje pa najavljuje kako je vec za mjesec-dva moguce razmisljati o jos jednoj, nultoj stopi poreza na dodatnu vrijednost.
Ovo ce se, veli nam premijer, desiti ukolko gradjani zbog stope od 17 posto budu imali velikih ekonomskih problema, a trziste zadese poremecaji. Podsjecamo, prije manje od dva mjeseca, kad je gorljivo branio 17 posto koje su nam nametnuli stranci, premijer Terzic je kazao kako niko ne moze ocekivati nultu stopu. Eventualno, kazao je, moguce je ocekivati diferencirane stope, od kojih bi najniza bila manja od 5 posto.
Cemu sada premisljanje? Je li premijer konacno uvidio da nije moguce odbraniti PDV s jednom (visokom) stopom ili su mu i stranci rekli kako ne bi bilo lose da nas ovih dana bombardira dobrim vijestima.
Strucnjaci kazu da premijer, kao i obicno, govori napamet i bez ikakve procjene. Upozoravaju nas kako su poskupljenja vec u prvim danima ove godine dva do pet puta veca od onih koje je Terzic najavljivao. Cemu onda neosnovane izjave? Izbori su blizu i narod treba drzati u uvjerenju da ce mu s Terzicem biti mnogo bolje i narednih godina.

Oslobodjenje 11.1.2006.
Post Reply