mr__bosnjak wrote:Da ste mogli izabrat da danas opet bude Jugoslavija,... ?
Ja licno nebi... Okej mozda bi bila bolja ekonomija al pogledajte sire. Opet bi bili jedini bez nacionalnog imena, bez priznatog maternjeg jezika, morali bi ucit laznu historiju i bili bi i kulturno i vjerski potisnuti. A sama pomisao "u istu drzavu sa Srbijom i Hrvatskom" mi se jezi. Al hajd Jugonostalgicari a i svi ostali dajte odgovore i argumente... Molim bez sprdanja...
Pitanje ti bas i nije najsretnije formulisano...
Mogao si isto tako pitati da li ste za to da se danas ponovo konstituise Mezopotamija ili Rimsko Carstvo?
Da bi odredjena politicka tvorevina nastala, potrebni su preduslovi, potrebno je okruzenje da se rodi bas to i bas takvo. Jugoslavija je mogla nastati u onakvim uslovima, ali danas tih uslova vise nema. Ni na Balkanu a ni sire...
A sta mi danas imamo? Imamo jedno ISKUSTVO na osnovu kojeg sudimo. Ako krenes od samog pojma "Jugoslavija" on je zadnju deceniju i po toliko pljuvan da se na njegovu adresu lijepilo i sta jest i sta nije. Pa kad nekom danas pomenes taj pojam "Jugoslavija", mnogi ljudi ce imati razlicitu predstavu sta to uopste predstavlja, a najcesce je to nesto sto nema veze s istinom... Ni kod onih sto ce o njoj govoriti negativno, ali cesto ni kod onih koji ce govoriti pozitivno. I cesto je taj stav svake od ovih dviju grupacija ("za" i "protiv") upravo uslovljen stavom one suprotne. Oni kojima je bilo lijepo u Jugi, zbog onih koji tvrde suprotno, govorice da je bilo i ljepse nego sto jest, i obrnuto...
Jos nesto sto mislim da je
jako vazno... Na koju ti Jugoslaviju mislis?
"Jugoslavija prije Milosevica" i
"Miloseviceva Jugoslavija" (pred pocetak rata) su dvije sasvim razlicite drzave. Ona prva je bila uredjena drzava u kojoj se znao red, a u onoj drugoj je taj red bio poremecen i postavljena su sasvim druga pravila igre...
Nazalost, danas zivimo u drzavi ovog drugog tipa, gdje su pravila poremecena. A sto i ti svojim postom dokazujes:
"Morali bi ucit laznu historiju".
A kakvu mislis da sad istoriju ucis?! Dalo bi se diskutovati o tome koja je laznija...
"Sama pomisao u istu drzavu sa Srbijom i Hrvatskom mi se jezi!"
U uredjenoj drzavi to nije bilo vazno, ali u ovakvoj u kojoj mi zivimo vazno je da smo "nedobog s Vlasima". A onda jos kad pocnes covjeka ubjedjivati da to u normalnoj drzavi ne moze biti vazno, ispadnes na kraju ti papak koji to pokusavas objasniti...
Da postoji u drzavi red ovo se ne bi moglo desiti. Znalo bi se da je papak papak i smijesna bi bila i pomisao da on jednom postane predsjednik drzave. A danas je to normalno...