Jevreji u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

blablacura wrote:A, to što si stavio blablakuro mi je pokazatelj da si ti imbecil bez obzira koje si vjeroispovjesti...Misli malo prije nego što reaguješ, misli!
Mozda nema s cim...misliti :lol: :D
blablacura

Post by blablacura »

horns&drums wrote:
Da prvo pojasnim , svog bivšeg volim bez obzira na sve
Pa pomirite se, bona.

Kako tuzna ljubavna priča... :D :D
Hajd' nemoj me sada i ti zezati :roll:
Recimo da sam ga morala ostaviti zbog toga što trenutno ne mogu imati obaveze...
blablacura

Post by blablacura »

horns&drums wrote:
blablacura wrote:A, to što si stavio blablakuro mi je pokazatelj da si ti imbecil bez obzira koje si vjeroispovjesti...Misli malo prije nego što reaguješ, misli!
Mozda nema s cim...misliti :lol: :D
Nije možda, nego definitivno nema s čim misliti :lol: Šteta što se ovakvi dokopaju interneta... :P
horns&drums

Post by horns&drums »

Recimo da sam ga morala ostaviti zbog toga što trenutno ne mogu imati obaveze...
Znaci jos ste zajedno, ali ne na "papiru". Interesantno.

Ili nisi spremna da se zrtvujes do kraja i pokusas uskladiti obaveze, njega i ostalo. Ili ga ipak toliko ne volis. Rece da ga volis. Mozda on tebe ne voli. Ili mu nisi vrijedna necega. Ili on tebi. Ili mislis da ga volis jer ti je tako lakse ici kroz zivot do iduceg kandidata, da bi preko noci ili godine ustvrdila da ga ne volis i da si imala pravo kada si ga ostavila. Ili pises da si ga ostavila iako je on sve ucinio da to napravis, a tvoj je samo bio final cut.

Oprosti, blablacuro, danas sam sav nafuran na psihoanaliticara. Ne zameri :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Harrys wrote:Koliko je to Jevreja spaseno u Sarajevu za vrijeme II WW .Znam da ih je preko 1o.ooo ubijeno ili 90%.
Znaci 10 % od ukupne populacije Jevreja u Sarajevu ? Koliko je spasio Schindler Jevreja, 50,100 ljudi ? Dakle, taman da je spasen jedan covjek to govori mnogo, a ne 10 % jevrejske populacije u Sarajevu.
Harrys wrote:Da li to sarajevski Jevreji cine nesto lose Palestincima.Optuzivati sve Jevreje za ono sto se desava na Bliskom istoku se naziva moderni antisemitizam.
Ne cine, ali pozivati se na Izrael je isto sto pozivati se na III Reich a ne ciniti konkretno nista lose Jevrejima. Pogledaj samo molim te tu drzavu u kojoj je svaki stanovnik vojnik, nosi oruzije, gdje tenkovima upadnu u Palestinska naselja i poruse par zgrada, ljudi ostanu bez kuce, usput ubiju koje dijete jer je bacalo kamenice na buldozder koji je rusio njegovu kucu. Naravno on je terorista jer je kamnom pogodio tenk od 60 t i ne zasluzuje da zivi. Da me ne shvatis pogresno, osudjujem i dizanje u zrak autobusa punih civila od strane ekstremnih skupina Palestinaca. I to je takodjer zlocin. Sve je to uzasno, ali je mnogo gore kada jedna drzava kroz svoje leglane institucije vojsku i policiju, kao npr. Izrael, vrsi teror i zlocin nad jednim narodom a sve pod plastom "borbe protiv terorizma" i ostalih fraza i floskula. Jednostavno ako ce ti biti lakse, nazovi to "modernim antisemitizmom" jer moji stavovi sa antisemitizmom nemaju apsolutno nista zajednicko. Po tebi svako ko kritikuje Izrael je antisemit ? Uzas, nije valjda da SA Jevreji razmisljaju na ovakav nacin. :?
Harrys

Post by Harrys »

blablacura wrote:A, to sˇto si stavio blablakuro mi je pokazatelj da si ti imbecil bez obzira koje si vjeroispovjesti...Misli malo prije nego sˇto reagujesˇ, misli!
blablacura,
izvini za ono blablakuro,nije bilo sa nikakvim losim namjerama,jednostavno nisam razmisljao o gramatici u brzini.Ipak prije nego me nazoves imbecilom provjeri da li se radi o gresci ili namjeri.
Evo,primjetih i da je H&D napisao isto,mozda on ima pravo.
Last edited by Harrys on 10/08/2004 16:34, edited 1 time in total.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

hm zvuchish kao neko, na momente, ko kalkulira, a onda na momente (pogledaj navod iznad), kao neko ko je uradio neshto shto nije htio, pa ne zna kako nazad, a mozhda je to i naprijed (iz drugog ugla) :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Usput, mislim da u BiH njihov broj, trenutno, nije vetji od 1000, nazhalost.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Mnogi su tokom rata, a i poslije, otisli u Izrael. Fakat to ne kontam i pored svih stvari koje su se ovdje desile, djeluje kao ono "s konja na magarca".
horns&drums

Post by horns&drums »

Harrys wrote:Evo,primjetih i da je H&D napisao isto,mozda on ima pravo.
Ma bezi bre Harry :D :D :D :D
Harrys

Post by Harrys »

Drvosjeca,
sam si napisao da je dosta Jevreja spaseno ali izgleda govoris na pamet.(Osim pojedinaca)tih deset posto prezivjelih su oni koji su bili u Italijanskim logorima na Rabu i u partizanima.
Kritikovati Izrael nije antisemitizam.
Kritikovato sve Jevreje svijeta ,kojih ima u ogromnom broju zemalja je danas moderni antisemitizam.Veliki broj Jevreja sirom svijeta se ne slaze sa politikom koju vodi Izraelska vlada,a takodje i u samom Izraelu.
k_kanji

Post by k_kanji »

blablacura wrote:Ne možete sve Jevreje generalizovati, kao ni sve Palestince,Njemce...U svakoj naciji imate dobre i loše momke.Mi ne možemo birati pod čijom zastavom ćemo se roditi, al' možemo birati između dobra i zla.Moji roditelji nisu za to da hodam s momcima druge vjere, ali ja na to tako ne gledam.Npr. moj bivši momak Jevrej je bio prema meni bolji od svakog Muslimana.A isto tako momak koji se zove Bojan je uradio za mene nešto što ga je zauvijek urezalo u moje srce.
Svakuda ima lopova kao i dobrog naroda ali... nije moguce da se ti "dobri i jadni" jevrei u israelu ponasaju tako sa palestincima... zar oni ne pamte??
zar oni se ne sjecaju 2° Svie.Rata?????
kako mogu raditi ovo sto rade nad palestincima...????
kako se ne stide svoje vlade....

Image

ovo pametni i dobri ljudi (ako hi ima) u israelu ne smiju dozvoliti
horns&drums

Post by horns&drums »

Kao ni ovo takodjer. Makar 10 Bushova bilo na vlasti. Ovo svaki civilizirani covjek ne moze raditi, ni u ime nikakve vjere ili viseg cilja...

Image
Drvosjeca iz Dejcica

Harrys wrote:Drvosjeca,
sam si napisao da je dosta Jevreja spaseno ali izgleda govoris na pamet.(Osim pojedinaca)tih deset posto prezivjelih su oni koji su bili u Italijanskim logorima na Rabu i u partizanima.
Kritikovati Izrael nije antisemitizam.
Kritikovato sve Jevreje svijeta ,kojih ima u ogromnom broju zemalja je danas moderni antisemitizam.Veliki broj Jevreja sirom svijeta se ne slaze sa politikom koju vodi Izraelska vlada,a takodje i u samom Izraelu.
Ja zaista nemam takve podatke niti me ta tema posebno interesovala da bi ih imao. Vidim da ni ti nemas tacne podatke, a ako te bas interesuje javi se Jevreskoj opstini u Sarajevu, vjerovatno ces dobiti pouzdane informacije o Jevrejima u SA u II WW. To sto se veliki broj, je li ti sada pricas napamet, ne slaze sa politikom Izraela nema apsolutno nikakvu tezinu, jer se i VELIKI broj Njemaca nije slagao sa politikom Njemacke iz IIWW. Cak je kao sto i sam znas izvrsen, na zalost, neuspjesan atetnat na Hitlera. Koliko vidim minoran broj Jevreja danas protestuje zbog politike Izraela spram Palestine sto mnogo govori o Jevrejima. Da pomenem milione dolara koje Izrael dobiva od Amerike, kao vojnu pomoc! Gdje je tu demokratija, zasto Arapi ili neko drugi tim arsinom ne bi mogao pomagati Palestince ? To bi bio naravno terorizam. Cast izuzetcima ali vecina Jevreja danas podrzava Izrael kao volju Jevreja da zive u svojoj drzavi. Ta volja naravno nije neogranicena i proteze se samo dotle dok ne pocne ugrozavati pravo na volju drugin naroda, konkretno Palestinaca. Dakle klupko je zamrseno, Izraelu odgovaraju napadi bombasa samoubica kao alibi za dalje porobljavanje i zlocine prema Palestincima. Palestinci su k'o koze, nisu slozni, razjedinjeni. Arafat nikada nije imao jaku ruku da povede narod. Razne "islamske" skupine provode svoje interese u Palestini na racun Palestinaca. Amerika otvoreno pomaze i podrzava Izrael uz poneki usmeni javni ukor, tek reda radi. Arapi su rijetko slozni sto pakazuje i zadnji rat u Iraku.
Drvosjeca iz Dejcica

horns&drums wrote:Kao ni ovo takodjer. Makar 10 Bushova bilo na vlasti. Ovo svaki civilizirani covjek ne moze raditi, ni u ime nikakve vjere ili viseg cilja...

Image
Slazem se, kao ni ovo: http://www.newsgateway.ca/pop_up_apache_video.htm

Image
blablacura

Post by blablacura »

horns&drums wrote:
Znaci jos ste zajedno, ali ne na "papiru". Interesantno.

Ili nisi spremna da se zrtvujes do kraja i pokusas uskladiti obaveze, njega i ostalo. Ili ga ipak toliko ne volis. Rece da ga volis. Mozda on tebe ne voli. Ili mu nisi vrijedna necega. Ili on tebi. Ili mislis da ga volis jer ti je tako lakse ici kroz zivot do iduceg kandidata, da bi preko noci ili godine ustvrdila da ga ne volis i da si imala pravo kada si ga ostavila. Ili pises da si ga ostavila iako je on sve ucinio da to napravis, a tvoj je samo bio final cut.

Oprosti, blablacuro, danas sam sav nafuran na psihoanaliticara. Ne zameri :wink:
E, ovdje nije tema zašto sam ja raskinula...No, u svakom slučaju recimo da imam ozbiljan problem za koji mi treba vremena da ga riješim.Jednostavno htjela sam njega poštediti mojih problema.Njemu nije bilo pravo, smatrao je da to možemo zajedno prevazići ali ja nisam htjela postati teret.On ipak želi da mu se javim kad riješim problem.
k_kanji

Post by k_kanji »

Jarane moj ja sam reko da u svakom narodu ima lopova i dobri ljudi...

Nemozes porediti napad na TT (teroristicki napad) sa israelom i palestinom (genocid nad palestincima)... to moj jarane nije isto...

i svakako kada je se desio napad na TT 11.09.2001 svi su bili protiv...
pa se sve svalilo na muslimane kako oni kako extremisti i tako dalje...
a niko ne govori o israelu kada ubija palestinsku djecu koja nije ni kriva ni duzna...
a sad kako se gradi ovaj zid kako svako dnevno se u palestini ubijaju dijeca ja neznam za ni jednog cifuta sto je javno reko da je protiv tog sistema u palestini...

neznam ako je ovo isto ko teroristicki napad...

Image
horns&drums

Post by horns&drums »

Kao što nisu isto sarajevski jevreji i izraelski jevreji. Kao sto nisu isto muslimani iz palestine i iz BiH. Ili po tebi jesu? Rekoh maloprije, evo ti pa izaberi, sigurno neces pogrijesiti:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
horns&drums

Post by horns&drums »

a sad kako se gradi ovaj zid kako svako dnevno se u palestini ubijaju dijeca ja neznam za ni jednog cifuta sto je javno reko da je protiv tog sistema u palestini...

Cifut je pogrdno ime za jevreje. To je isto kao kada bih ja tebe nazvao balijom.

Nije rekao jednostavno zato sto je "cifutima" kako ih ti nazivas, onima koji su ovdje (zapanjilo bi te koliko ih ima) u interesu sto kvalitetniji vlastiti zivot, ovdje, a ne u "matici" gdje bi ti izgleda volio da odu. Tako, i ti bi se trebao vise baviti unutarnjom politikom i izgradnjom suzivota u svojoj drzavi, nego sto povlacis teme koje nikome nece donijeti dobroga i pravis paralele tipa "svi su oni isti".

Preporuka: Procitaj malo ustav BiH
pitt

Post by pitt »

Pricajte sta hocete ali Sarajevo i Bosna ne bi bili ono sto su bili vijekovima da nije bilo Jevreja, Muslimana, Pravoslavaca, Katolika, Roma, Ilira, Germana, Slavena (i svih ostalih iz Skljocinog teftera :D ).
horns&drums

Post by horns&drums »

Ups, dupli post...
Last edited by horns&drums on 10/08/2004 15:35, edited 1 time in total.
horns&drums

Post by horns&drums »

Muzej jevreja je, prema nekim podacima, izgrađen 1580/81 godine. Prvi put je izgorio pri upadu Eugena Savojskog, a od tada je gorio više puta. Jevrejska općina je izdejstvovala dozvolu (ferman u osmansko doba) za podizanje novog hrama čija je gradnja završena 1821 godine i u takvom ga obliku znamo i danas.Početkom 60-tih godina XX vijeka, objekat je ustupljen gradu da bi se pretvorio u Jevrejski muzej. Sama rekonstrukcija starog sefardskog hrama u Muzej jevreja Bosne i Hercegovine je izvedena po zamisli Mirka Ovidije 1970 godine. Sefardski jevreji su se nastanili u Sarajevu u XVI vijeku, poslije protjerivanja iz Španije. Svojim dolaskom na ove prostore, jevreji su obogatili kulturu na ovim prostorima donoseći španjolski i hebrejski jezik, te široku lepezu nepoznatih shvatanja umjetničkog stvaralaštva i prostornih odnosa. Također, sa sobom su donijeli Hagadu-rukopis od svjetskog značaja, danas poznatu kao Sarajevska Hagada. Ovaj rukopis se čuva u Zemaljskom muzeju BiH i dostupna je javnosti.
Harrys

Post by Harrys »

H&D
Koliko sam shvatio studiras novinarstvo.Kako je ispravno pisati imenicu cura u vokativu.curo ili cura. :)
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne studiram novinarstvo, prestao sam prije vise godina-prekinuo.

Ali ovo znam : "Curo" (po srpskohrvatskom koji sam daaavno polozio)

Pitaj neke od svjezijih studenata
k_kanji

Post by k_kanji »

horns&drums wrote:

Cifut je pogrdno ime za jevreje. To je isto kao kada bih ja tebe nazvao balijom.

Nije rekao jednostavno zato sto je "cifutima" kako ih ti nazivas, onima koji su ovdje (zapanjilo bi te koliko ih ima) u interesu sto kvalitetniji vlastiti zivot, ovdje, a ne u "matici" gdje bi ti izgleda volio da odu. Tako, i ti bi se trebao vise baviti unutarnjom politikom i izgradnjom suzivota u svojoj drzavi, nego sto povlacis teme koje nikome nece donijeti dobroga i pravis paralele tipa "svi su oni isti".

Preporuka: Procitaj malo ustav BiH

Ma mozemo ja i ti vako jos 100 godina.. zato bolje stati ovdje i ne pametovati previse... ti imas tvoje idee i niko hi ne dira a tako isto i ja imam svoje
Locked