HERETICKA RAZMISLJANJA ll

Rasprave o vjerskim temama.
pitt

Post by pitt »

danas wrote:ja proglasaJem :D sebe :D :lol: :lol: :lol:
slazem se....ateista-terorista #1 :D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ja k'o i pitt, sve po vjeri i tabijatu :D :D :D :D
Danas, evo ih nalozili su vatru i cekaju te :lol: :lol: :lol: :lol:

Samo da dodam da ponekad' imam prljave misli :D pa ne znam jel' i to spada u herezu. Ako DA, mogu'l ja da proucim 2 Bismile i 2 Ocenasa i da nastavim po starom :lol: :lol:
Last edited by FFK as Lucy01 on 03/01/2006 19:56, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:Ja k'o i pitt, sve po vjeri i tabijatu :D :D :D :D
Insallah.... :D:D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Lucy01 wrote:Ja k'o i pitt, sve po vjeri i tabijatu :D :D :D :D

Samo da dodam da ponekad' imam prljave misli :D pa ne znam jel' i to spada u herezu. Ako DA, mogu'l ja da proucim 2 Bismile i 2 Ocenasa i da nastavim po starom :lol: :lol:
Ne moze! Sad su uveli da se mora i nesto uplacivat' preko SDK... :D
pitt

Post by pitt »

Samo da dodam da ponekad' imam prljave misli pa ne znam jel' i to spada u herezu. Ako DA, mogu'l ja da proucim 2 Bismile i 2 Ocenasa i da nastavim po starom
Za prljave misli te treba preko koljena i dlanom po goloj straznjici....za kaznu :D:D
Zadig

Post by Zadig »

Za prljave misli te treba preko koljena i dlanom po goloj straznjici....za kaznu Very HappyVery Happy

Na vrh
Cist paganluk i heretluk
:D
:P
stella_k

Post by stella_k »

Thanatos

1. RAJ & PAKAO

To je katastrofalno loše uređenje "svijeta poslije smrti". Zbilja loše smišljeno.

Svako zna da kad dođeš u prodavnicu da platiš onoliko koliko uzmeš. Cijena je proporcionalna vrijednosti predmeta.
Kad počiniš zločin dobiješ kaznu koja je poporcionalna nedjelu.
Ja pitam one koji vjeruju u ono što piše u Bibliji/Kuranu da li su za to da "Posljednji Sud" preslikamo na naš zemaljski pravni sustav, pa da uvedemo samo jednu vrstu kazne- doživotnu robiju uz mučenje.
Dakle, ako neko ukrade nešto u vrijednosti do 5 eura onda ga pustimo (raj). Ako u krade nešto u većoj vrijednosti od 5 eura onda ga slijedi jedinstvena kazna (bez obzira da li je ukrao čokoladu ili ubio malo dijete). Npr. mogli bi ga mučiti-zabosti mu iglu u oko, pincetom čupkati meso s noge (za detaljnije konzultacije uzeti neku od "svetih" knjiga)...ali se opet ne bi približili našem dragom Bogu...koji to radi baš čitavu vječnost, prema tome kazna je opet beskonačno puta manja od one koju daje dragi bog, koji je po definiciji, beskrajna ljubav.

Dakle, što hoću reći.
To "postojanje" raja i pakla je po meni užasna glupost,jedan od najvećih bisera, jer bi bilo LOGIČNO da kad se već dijele nagrade/kazne da svako bude nagrađen/kažnjen PROPORCIONALNO svojim (ne)djelima, a ne svi isto.
Mislim da ako Bog postoji onda bi vjerojatno smislio nešto pametnije od ove matematike za vrtić/obdanište.
Nadalje.
Samo vrlo mali dio ljudi će završiti u "raju" (daje se dojam da je to ispod 1%).
"Prije će deva proći kroz ušicu igle nego bogataš ući u raj."
To da su siromašni ljudi bolji od bogatih je apsolutna romantična idiotarija,apsurd, osobno mislim da je čak suprotno, jer se uvijek u siromaštvu i neimaštini rađaju zlo, ratovi, kriminal. Nema ništa loše u tome "da se ima". Loše je onda kad drugi oko tebe nemaju. Židovstvo npr. je religija koja pozitivno gleda na bogaćenje u materijalnom smislu. "Ko ima 10 talenata (novac) daj mu još toliko, ko ima 1 uzmi mu i taj jedan." Very Happy Very Happy Very Happy (brutalno)

2. genetski naslijeđeno ponašanje
Na ovo se nastavlja i činjenica da se svi ne rađamo isti- dakle nismo mi krivi što smo velikim dijelom genetski određeni da npr. budemo skloni zloći, agresivnosti, kriminalu kao naš otac ili majka koji su mi dali takve gene. Šta je s tim? Znači da nam "Bog" ne daje svima jednake mogućnosti da završimo u "raju".

3. Postojanje duše.
Najprije o teoriji evolucije. To se uči u školama i to nije nešto za vjerovati ili nevjerovati već je to naprosto tako-dokaza je previše. Ako imate milione kostura/fosila svih vrsta i možete ih poredati po starosti (koja se mjeri npr. ugljikom C14) i pri tom savršeno vidite kako se živa bića milionima godina polako preobražavaju,npr.dobijaju krila itd., kad znate da postoji nešto što se zove mutacija (npr. pri raspodjeli gena kod oplodnje), i da matematika (statistika) kaže da MORAJU preživljavati korisne mutacije naprosto jer je veća vjerojatnost da prežive- i tako dolazimo od bakterije do čovjeka i tu nema ništa nerazumljivo ili čudotvorno onima koji se razumiju u to.
Ima jedan prekrasan primjer evolucije.
Imate otok Jabuku koji je zapravo vulkanski otok, i izrazito je crn. Na njemu živi endemska vrsta crnih gušterica. Kako su one dobile tu svoju crnu boju koja im omogućava da se savršeno stope s okolišem? Možda im je Bog dao? Ne. Jednostavno kad su guštrice došle na tak otočić (zapravo ostale izolirane podizanjem razine mora), bile su zelene kao i sve ostale u priobalju. Tim guštericama se međutim hrane neke ptice koje obitavaju na otoku i one ih lako primjete jer su zelene na crnoj podlozi. Tako one tamnije (koje nose gene za tamniji pigment) imaju veći mogućnost preživljavanja od ovih svijetlijih, prema tome imaju veću mogućnost da će preživjeti do trenutka stvaranja potomstva-i tako ovih "crnih" gena ima sve više i više, i sve su "crnji" i crnji, jer što je gušterica crnja ima veću mogućnost preživljavanja- ia tako dolazimo do crnih gušterica danas.
Ista stvar je sa svim ostalim organima (krila...) i sposobnostima... Čovjek je danas pametan zahvaljujući tome što je imao veću mogućnost da opstane i ostavi potomstvo ako je bio pametniji, zato smo danas tako pametni u odnosu na (druge) životinje. Razlog je isključivo statističke prirode.
A sada o duši. Ako je dakle jasno da smo nastali od prve bakterije (koja je smatra se u znanosti slučajno nastala, uskoro ćemo moći i mi to ponoviti), onda je pitanje- kako samo ljudi mogu imati dušu? Koji je to bio trenutak gdje je duša odjedanput "ušla" u čovjeka, npr. mama pračovjekica nema dušu ali njeno dijete dobije i svi iza njega. To nema smisla i ako se stvar gleda na ozbiljan način bilo bi prirodno da ILI SVE ŠTO JE ŽIVO IMA DUŠU ILI JE NEMA NIŠTA.
Dakle, i životinje bi trebale imati "dušu", to je prirodan zaključak. Sada je opet stvar šta se sve može smatrati živim bićem, jer je virus na granici između živog i neživog, a znanost poznaje samo više ili manje organizirane sustave molekula-dakle pojam "živ" je zapravo neprirodan, pa bi došli i do toga da ili je sve oko nas živo ili nije ništa.
Ovo su neka razmisljanja iz prvog dijela....
manic_depression

Post by manic_depression »

Nisam heretik, ni jeretik, al? sam hedonista. Zakleti!
pitt

Post by pitt »

manic_depression wrote:Nisam heretik, ni jeretik, al? sam hedonista. Zakleti!
i tebe na lomachu :D:D:D
manic_depression

Post by manic_depression »

i + Hercegovac, tako bar kazu! :D
pitt

Post by pitt »

manic_depression wrote:i + Hercegovac, tako bar kazu! :D
ne zna se sta je gore onda :D:D:D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

E ovo ti je gore nego da si herertik :D :D
Pitte....pali vatru :lol:
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:
tebe prvo moram kazniti za one grijesne misli :D:D A ovog sa duplim grijehom treba u kljucalo ulje potopiti :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:
Lucy01 wrote:
tebe prvo moram kazniti za one grijesne misli :D:D
Jel' ono po goloj cvajtari :lol: :lol: cekaj da obucem onaj kozni minjak :D
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:
pitt wrote:
Lucy01 wrote: E ovo ti je gore nego da si herertik :D :D
tebe prvo moram kazniti za one grijesne misli :D:D
Jel' ono po goloj cvajtari :lol: :lol: cekaj da obucem onaj kozni minjak :D
nemoj zaboraviti one mrezaste carape :D:D:D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

pitt wrote:
Hocu'l i haltere il' one samostojece :lol: :lol: et' sad i tebe zarazi sa pokvarenim mislima :D.....haj' sam u kazan sa kljucalom vodom :D da saperes grijehe :D :D
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:
pitt wrote:
Hocu'l i haltere il' one samostojece :lol: :lol: et' sad i tebe zarazi sa pokvarenim mislima :D.....haj' sam u kazan sa kljucalom vodom :D da saperes grijehe :D :D
yes mistress :D:D:D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

H na kvadrat! :D
Post Reply