Povrat imovine, zidovi traze svoje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

Post by pitt »

dat cu vam klinac.......dosta sto rat u iraku moram sponzorirat :D:D:D
mostarac

Post by mostarac »

digger wrote:
mostarac wrote:Ja nikom nista ne bi vratio, ...
NIKOM NE TREBA VRATITI NI METAR KVADRATNI.
Siguran sam da si za pravdu? Istovremeno, vazno je da si ti ili tvoji sredili svoje, right? :-)
I meni su oduzeli zemlje za koju bi danas mogli uzeti makar milioncek. Nista nisam vratio, jer na kraju krajeva zemlja nije bila moja nego od mog dede i njegovog brata. Znaci imam potpuno moralno pravo da govorim.
mostarac

Post by mostarac »

pitt wrote:na to i mislim. Naravno da trebaju dobiti neku kompenzaciju i oni kao i ostali ali i njima kao i ostalim vjerskim zajednicama treba malo stesati ambicije. Zemlja je do grla u govnima i dugovima i sad pare treba davati ionako dobrostojecim vjerskim zajednicama. Ovo vazi i za dzamije i crkve i sinagoge. Ima milion precih stvari koje se trebaju odraditi od ovoga. Ali ako su vec drugima dali povrat imovine onda i jevrejska zajednica zasluzuje isti tretman bez daljneg. Ja samo osudjujem taj citav proces jer mislim da je bilo i jos ima precih stvari od toga.
za vjerske zajednice zaista ne zna, ali koliko znam svi ostali su dobili naknadu za nacionalizovanu imovinu. Hocemo li im to i unucima nadoknadjivat sto smo djedovima vec jednom nadoknadili.
digger

Post by digger »

mostarac wrote:I meni su oduzeli zemlje za koju bi danas mogli uzeti makar milioncek. Nista nisam vratio, jer na kraju krajeva zemlja nije bila moja nego od mog dede i njegovog brata. Znaci imam potpuno moralno pravo da govorim.
Nema razloga da svako ne dobije svoje ako se isto moze dokazati. Zasto ne? Nema tu nista lose, nemoralno, ili "unfair."
zzzzz

Post by zzzzz »

digger wrote:
pitt wrote:Imal ko iz crkve Bosanske da potrazi sta je i njihovo? :-( Dajte ljudi, treba vratiti oteto al treba malo i misliti glavom. Pa ispade da ce pola bosne biti u vlasnistvu vjerskih organizacija? Jesmo li to kingdom of heaven postali? :?
Jebes ga Pitt: ili smo svi djevice ili smo svi kurve. Polu-djevice ne postoje.

Nije pitanje kako ce se stvari kompenzirati pravim vlasnicima, ali se ovi moraju prihvatiti kao takvi. Kako to da su onda citavi kompleksi u gradu vraceni katolickoj crkvi ili katolickim organizacijama? Niko ne kaze da bi jevrejski vlasnici sada trebali da "isele" 45% Bascarsije, ali bi bilo fer da dobiju kompenzaciju od nekoga za ono sto je njihovo.
Vidi, vidi duplih arsina, ma kako smo demokraticni i uz to jos borci za vladavinu prava :oops:

Pogledajte mu komentare na temama o Palestini. Tamo brani otimanje imovine Palestinaca od strane danasnjeg Izraela
vesela

Post by vesela »

[quote="ostro i na prvu"]Na osnovu kojeg zakona imaju pravo da traze povrat?

Na osnovu onoga: tudje necemo svoje nedamo.[/quot

E hebi ga, ja nikad ne vratih stan, moj, licni i otkupljeni! Nisam trazila tudje! :x
Qwert

Post by Qwert »

Vijest prenijela Slobodna Dalamacija, jako pouzdana. Pogotovu kada sa svih strana potrazuju imovinu u Hrvatskoj. A i rijec Zidov, prava ona nacisticka. Bas je Jevrejima stalo do imovine u Sarajevu. :lol:
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Qwert wrote:Vijest prenijela Slobodna Dalamacija, jako pouzdana. Pogotovu kada sa svih strana potrazuju imovinu u Hrvatskoj. A i rijec Zidov, prava ona nacisticka. Bas je Jevrejima stalo do imovine u Sarajevu. :lol:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Zanimljivo, ali ta se riječ upotrebljavala i za vrijeme SFRJ, možda nisi znao ali pojedine riječi se razlikuju na pojedinim teritorijama bivše nam države. :-)
Zadig

Post by Zadig »

svakom svoje treba da se vrati.

U Ceskoj su ljudima vracali i dvorce! Pa su preko noci postali milioneri jer je njihov dedo ili pra dedo bio faca.

Sto se tice kuca, e ima tu fazon. U pragu se isto vratilo dosta kuca ljudima koji prakticno osim tih rodbinskih odnosa nemaju nikakve veze sa tim nekretninama.
Ali drzava je zastitila ljude koji su u medjuvremenu dobili stanarska prava i placaju smijesnu kiriju za stan u centru u zgradi koja vrijedi milione.
Vrlo jednostavno, novi "gazda" mora ili da kupi stan, ili stanarsko pravo 'JEDNAKOG KVALITETA, KVADRATURE, i priblizne lokacije" za ove koje hoce da izbaci. E sada, kvalitet i kvadratura se moze srediti, ali lokacija teoretski ne, preskupo je i nema nista slobodno. Ali dogovore se ljudi, pa ovi sto izlaze uzmu vise love ili bolji stan ali zrtvuju lokaciju.
Relativno fer politika, ali muvanja ima kao u prici normalno.
ZNam za slucajeve kada stanar komotno blokira tj nece da izadje jer mu se ne dopada rjesenje koje mu je novi gazda ponudio. Onda se ide na sud, bla bla.

Sve u svemu, proces je moguc, moze i da bude fer za sve, ali samo ako postoji jedna jaka drzava iza svega toga...Sto normalno kod nas nije slucaj.

Ja sam za vracanje, ali samo uz adekvatno i fer rjesenje...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

A wrote:I sami židovi sebe tako zovu, u hrvatskom govornom podrucju.
Samo je nezgodno kad nemas nasa slova, pa dodje do zabune "mrzim zidove", pa ti neko odgovori "ma porazbijaj ih sve, sta ces drugo, dobar moler ti to za cas uredi" :D
Zar ih je ostalo :D u hrvatskom govornom podrucju. :D Bas je onaj Pavelic bio nesposoban... :D

Elem, mislim da vecina ljudi uopste nema pojma o sarajevskim, tj. bosanskim Jevrejima. Sefardi su bili tu skoro 500 godina, Askenazi skoro 70, da bi u svega par godina rata bili desetkovani. Dakle 500 godina stvaranja, rada, zivota, kulture...Uopste me ne cudi da je ogroman dio starih dijelova Sarajeva, a i nasih ostalih gradova prije 2. Svjetskog i prije Kraljevine bio u njihovom vlasnistvu. Pitanje povrata imovine... To je druga stvar... Mislim da bi trebalo donekle ograniciti povrat vjerskim institucijama, fokusirati se na gradjane, ali najveci dio onog sto oni traze i jeste bilo vlastnistvo gradjana, a ne vjerske zajednice...

Mozda treba traziti kompenzaciju od Hrvatske... :D Oruzane snage NDH su odgovorne za njihovo stradanje, pa nek' ih sad RH, kao nasljednik NDH obesteti...
Zadig

Post by Zadig »

kad smo kod toga, i nek unuk josipa broza nesto plati...na konto sto je tito oduzimo isto
:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Zadig wrote:kad smo kod toga, i nek unuk josipa broza nesto plati...na konto sto je tito oduzimo isto
:D
Uz jednu bitnu razliku... Tito je otimo u ime drzave...
Harrys

Post by Harrys »

Upravo citam jedan casopis i prenosim vam kompletan clanak:

Vlade Hrvatske i Austrije sklopile su sporazum kojim ce etnickim Nijemcima,sada austrijskim drzavljanima,biti vracena imovina oduzeta poslije II svjetskog rata,ili ce dobiti obestecenje za nju.Racuna se da je rijec o vrijednosti oko 120 miliona eura.Slicno rijesenje u Becu ocekuju i sa Slovenijom.Zahtjev za restituciju postavile su Hrvatskoj i SAD,za svoje sadasnje drzavljane Jevreje ,a u Zagrebu ocekuju i zahteve Izraela i Italije.Vjeruje se da ce podunavske Svabe(rijec "Svaba" u ovom slucaju nije pogrdna jer su to bili pripadnici nemackog roda tog imena iz jugozapadne Njemacke,doseljeni u Panonsku niziju u XVIII vijeku)podnijeti takve zahtjeve i Srbiji.U Kraljevini Jugoslaviji bilo ih je oko pola miliona,najvise u Vojvodini,Hrvatskoj Sloveniji i Bosni.Imovina im je drzavnim propisima oduzeta.Kako su se ponasali za vrijeme rata posebna je tema.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Mozda treba traziti kompenzaciju od Hrvatske... :D Oruzane snage NDH su odgovorne za njihovo stradanje, pa nek' ih sad RH, kao nasljednik NDH obesteti
Imaš pravo, kad malo bolje razmislim, neka Hrvatska kompenzira i poljske židove, može i njemačke, pa mađarske...............................
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

dalmatinka wrote:
Mozda treba traziti kompenzaciju od Hrvatske... :D Oruzane snage NDH su odgovorne za njihovo stradanje, pa nek' ih sad RH, kao nasljednik NDH obesteti
Imaš pravo, kad malo bolje razmislim, neka Hrvatska kompenzira i poljske židove, može i njemačke, pa mađarske...............................
BiH, se de facto i de jure, od proljeca 1941. do proljeca 1945. nalazila u sastavu NDH. Dakle, hrvatska bi trebala odgovarati za zlocine nad Jevrejima u BiH na isti nacin kao i za zlocine koji su pocinjeni nad stanovnistvom na njenoj (danasnjoj) teritoriji. A sa Poljskim, Njemackim i Madjarskim zidovima Hrvatska bas i nema veze...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

A wrote:
Harrys wrote:Vjeruje se da ce podunavske Svabe(rijec "Svaba" u ovom slucaju nije pogrdna jer su to bili pripadnici nemackog roda tog imena iz jugozapadne Njemacke,doseljeni u Panonsku niziju u XVIII vijeku)podnijeti takve zahtjeve i Srbiji.U Kraljevini Jugoslaviji bilo ih je oko pola miliona,najvise u Vojvodini,Hrvatskoj Sloveniji i Bosni.Imovina im je drzavnim propisima oduzeta.Kako su se ponasali za vrijeme rata posebna je tema.
Samo sto je njima vec njemacka vlada 70-tih godina isplatila njihovu stetu uzrokovanu ratom.

Pitam se - hoce li unuci njemackih oficira, podunavskih Svaba (dobar dio njih su aktivno ucestvovali u njemackoj okupaciji) imati obraza da traze obestecenje :?
Folksdojceri su sacinjavali, ako se ne varam, 7. SS Prinz Eugen diviziju, odgovornu za neke od najgorih zlocina u Podunavlju, Hercegovini i Dalmaciji.

A podunavske Svabe su obestecene... U biti, kompenzacija za ratnu stetu koju je Njemacka plivala Jugi, koliko ja znam...
Harrys

#42 Re: Povrat imovine, zidovi traze svoje

Post by Harrys »

Uh wrote:50,000 kvadratnih metara zemljista potrazuje zidovska zajednica. Kazu da je veliki dio Bas Carsije njihov, cak 45%. Traze zgrade, pasnjake, livade sume i tako dalje.

Jeli to moguce ljudi moji?
Ovo je klasican primjer kako se sa povrsnim,nedovoljnim,nekompletnim informacijama ,uz komentar (jeli to moguce ljudi moji) zeli postici prvorazredni(negativni) efekat.
Ja cu se samo fokusirati na nevedenu cifru, 50.000 kvadratnih metara.
Pa ljudu moji to je tako nevjerevatno mali broj.Pa samo jedna osrednja 3-4 spratna kuca sa dvoristem ili okucnicim je oko 1000 kvadratnih metara.A u tekstu se spominju pasnjaci ,livade, sume,ma pravo smijesno.
A u Sarajevu je 1941 god.zivilo 12000 Jevreja.Sami pokusajte izracunati,koliko je to stambenih objekata, a da ne govorim o mnogim zajednickim drustvenim objektima.
I da napomenem da nikad nisam cuo a ni procitao da su Jevreji bili vlasnici pasnjaka,livada,suma.Mozda, neki izuzetak.
Last edited by Harrys on 30/12/2005 21:28, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

samo da budem prvi sto ce reci (pik tito i partija) .....cifutska posla ......mater him :D:D:D
zmijoljubac

Post by zmijoljubac »

ostro i na prvu wrote:
Alfons Kauders wrote:
ostro i na prvu wrote:Neznam samo sto se ibretis,svakom treba vratiti svoje, a pogotovo lojalnim i postenim gradjanima nase drzve.
Lojalni u Izraelu... :D :D
Jevreji gdje god da zive lojalni su toj drzavi a ne kao kod nas i kao neki koji zive od nje i u isto vijeme je ruse i ne priznaju.
Ne prevrcite kosti Kulina Bana, pa koliko znam zidovi su ovdje od 1421 godine (ako ne grijesim) i garant ni jedan ne lezti ispod balkanskih Stecaka... :-?
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Alfons Kauders wrote:
dalmatinka wrote: Imaš pravo, kad malo bolje razmislim, neka Hrvatska kompenzira i poljske židove, može i njemačke, pa mađarske...............................
BiH, se de facto i de jure, od proljeca 1941. do proljeca 1945. nalazila u sastavu NDH. Dakle, hrvatska bi trebala odgovarati za zlocine nad Jevrejima u BiH na isti nacin kao i za zlocine koji su pocinjeni nad stanovnistvom na njenoj (danasnjoj) teritoriji. A sa Poljskim, Njemackim i Madjarskim zidovima Hrvatska bas i nema veze...
Ma shvatila sam ja tebe, ali ta nekadašnja NDH nije prenijela zgrade iz Sarajeva na današnji teritorij RH i ne koriste se njeni državljani tim zgradama. Jedno je vratiti svakome što mu pripada, a drugo je biti budala. Hrvatska se vodi kao jedna od nasljednica SFRJ, a ne kao nasljednica NDH jer to i nije bila država. Ono što Hrvatska vraća je zato što nakon rata komunisti ne da nisu vratili Židovima oduzetu imovinu, nego su oduzimali i dalje. Da li je Hrvatska osamljena u tome? Teško.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

mostarac wrote:NIKOM NE TREBA VRATITI NI METAR KVADRATNI.
Prevazilazis cak i najmocnije diktatore svijeta....
Zadig

Post by Zadig »

Harrys wrote:Upravo citam jedan casopis i prenosim vam kompletan clanak:

Vlade Hrvatske i Austrije sklopile su sporazum kojim ce etnickim Nijemcima,sada austrijskim drzavljanima,biti vracena imovina oduzeta poslije II svjetskog rata,ili ce dobiti obestecenje za nju.Racuna se da je rijec o vrijednosti oko 120 miliona eura.Slicno rijesenje u Becu ocekuju i sa Slovenijom.Zahtjev za restituciju postavile su Hrvatskoj i SAD,za svoje sadasnje drzavljane Jevreje ,a u Zagrebu ocekuju i zahteve Izraela i Italije.Vjeruje se da ce podunavske Svabe(rijec "Svaba" u ovom slucaju nije pogrdna jer su to bili pripadnici nemackog roda tog imena iz jugozapadne Njemacke,doseljeni u Panonsku niziju u XVIII vijeku)podnijeti takve zahtjeve i Srbiji.U Kraljevini Jugoslaviji bilo ih je oko pola miliona,najvise u Vojvodini,Hrvatskoj Sloveniji i Bosni.Imovina im je drzavnim propisima oduzeta.Kako su se ponasali za vrijeme rata posebna je tema.
EU kuca na vrata jarane...i cesi se svadjase sa svojim "Sudetskim njemcima" i to godinama se sporise.
Harrys

Post by Harrys »

Zadig wrote:
EU kuca na vrata jarane...i cesi se svadjase sa svojim "Sudetskim njemcima" i to godinama se sporise.
Naravno jaro. :D neki nikako ne mogu da shvate da je u zapadnoj demokratiji,privatna imovina svetinja. :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ono sto je necije treba da se vrati ako je ODUZETO...ako je otkupljeno (kao sto je bilo nakon drugog sv.rata) to je pisi propalo...
nije samo dio carsije u njihovom vlasnistvu...pola mejtasa je u vlasnistvu JEDNO covjeka ciji se unuk ili praunuk nedavno pronasao...
svakome treba da se vrati njegovo...i nema tu price...
isto tako treba da se postuju neke odredbe na koje su mnogi zaboravili...
Gazi HusreFbeg je ostavio DVA bezistana, jedan da sponzorira MEDRESU drugi Carevu dzamiju....
kirija koju placaju svi koji koriste one radnje bi trebala ici na ta dva mjesta....ali JOK , pola ide opstini a pola JOBu...
a Medresa nek se snalazi....
i drago mi je da Jevreji traze svoje, mozda se i drugi konacno opamete i prestanu da se uvalce lokalnim i trenutnim vlastima u dupe i konacno stave tacku na tu pricu....
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Nista onda mirci ni ti nemoj cekat nego predaj zahtjev da ti se vrati Butmir :P
Post Reply