Bez bh. državljanstva ostaje milijun i 300 tisuća građana

Podrzavate li ovo?

Da
4
17%
Ne
19
83%

Total votes: 23

senada

Post by senada »

flora.sa wrote:
senada wrote:
flora.sa wrote: konkluzija:
...Bosnjaci u dijaspori nemaju nikakva prava izjasnjavati se o pravima njihovih zemljaka u BiH...
ne cini li ti se sada ovo malo nelogicno... :roll:
Bosnjaci (nas termin koji bh muslimani vani ne prihvataju) u dijaspori ne zele ni da znaju svoja prava vezana za beiha a kamoli da ih koriste, nevezano o kom se pravu radi osim sto se hoce jos kako zaloziti za svoje legitimno pravo po pitanju odricanja svih svojih prava u beiha, jer povrat, odnosno prodaja prijeratne imovine kao jedina veza sa domovinom je okoncan.
oj gluposti majko mila :D ...ne Senada tvog posta, nego tih idiota koji razmisljaju na taj nacin.
ponavljam pokazali su svoju vrijednost time sto su prodali sebe, svoje porijeklo, ono sto jesu za saku dolara...
takvi nam ionako ne trebaju...
svaki covjek ima svoju cijenu... makar ona bila i ne materijalne prirode, ipak je cijena... jah...., za saku dolara..... e moja draga Flora nasi su nas prodali za saku dolara a ima nas .... masala.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

senada wrote:svaki covjek ima svoju cijenu...
Molba: takvu i slicne izjave izjavljuj samo u vlastito ime...
senada

Post by senada »

Bosna_E wrote:
senada wrote:svaki covjek ima svoju cijenu...
Molba: takvu i slicne izjave izjavljuj samo u vlastito ime...
Sto se mene tice - molba uslisena, prihvatam ali to je floskula stara koliko i covjecanstvo..... :)
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Kako u koga nego nazad na temu..
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima? Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
senada

Post by senada »

_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima? Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
budi uvjeren da o tim klubovima znam mnogo, mozda sve, upravo preko visoko kompetentnih drzavnih institucija.... dakle radi se o klubovima u kojima rade i djeluju izolovano kao poglavito vjerska drustva, odnosno zajednice, sa veoma ogranicenim, uskim dometom djelovanja :)

Pozdrav
Last edited by senada on 29/12/2005 10:16, edited 1 time in total.
ibnHome

Post by ibnHome »

_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima?Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
haj' dogovori se sa sobom!
senada

Post by senada »

ibnHome wrote:
_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima?Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
izvini zurim...... korigirala sam lapsus :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:
_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima? Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
budi uvjeren da o tim klubovima znam mnogo, mozda sve, upravo preko visoko kompetentnih drzavnih institucija u kojima rade i djeluju izolovano kao poglavito vjerska drustva, odnosno zajednice, sa veoma ogranicenim, uskim dometom djelovanja :)

Pozdrav
Igrom slucaja znam i ja, zato ovo i kazem. Mnogi ne shvataju da nas glasovi dijaspore vise kostaju nego sto nam daju. Moje misljenje je da covjek treba da stvara sebi atmosferu i uslove na mjestu gdje zivi.

"Moj dom je tamo, tamo gdje sam ja, takva je moja sudbina..."
Bosna_E

Post by Bosna_E »

ibnHome wrote:
@ibnHome zivio ti meni, nek si mu bas rek'o
ibnHome

Post by ibnHome »

_BosanaC wrote:Igrom slucaja znam i ja, zato ovo i kazem. Mnogi ne shvataju da nas glasovi dijaspore vise kostaju nego sto nam daju. Moje misljenje je da covjek treba da stvara sebi atmosferu i uslove na mjestu gdje zivi.

"Moj dom je tamo, tamo gdje sam ja, takva je moja sudbina..."
Igrom slucaja ili neceg drugog, ali ti o ovome nemas pojma...
ukupan broj prijavljenih, dakle prijavljhenih, biraca iz dijaspore na zadnjim izborima je bio 27.468...
je l' stvarno vjerujes da su mogli ista uticati na ishod rezultata, pa taman da su svi glasali za jednu te istu stranku???
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Ja samo ne znam u kom izbornom programu on cude da "samo ljudi u dijaspori glasaju za nacionalne stranke". Znaci izaberes nekog pa kad ti ne valja onda krivi one druge da su ga oni izabrali. O kojim to nacionalnim krugovima pricas? Ti izgleda nisi vidio dalje od gradske pijace pa onda prosipas onako bezveze. Istina jeste bila i ostala da nacionalista ima svugdje, ne samo tamo ili ovamo. I nije stvar u tome da se treba neko moliti kako si ti shvatio (vidi se da nisi ni procitao temu do kraja) nego u tome da im to neko zeli oteti silom i da bi ovaj potez najvise stete donio Bosnjacima jer su oni najveci broj onih BH drzavljana koji imaju "zapadna i bjelosvjetska" drzavljanstva. Problemom nisi zauhvaceni Srbi i Hrvati (bar ne veci dio njih) jer ukoliko oni imaju drzavljastva susjednih (kako sami kazu maticnih) drzava njihova prava u BiH ostaju zagarantovana. Htio ko priznat ili Bosnjaci su najbrojniji narod u BIH (bar su to do rata bili) i ukoliko se ovo desi vise to nece biti. Prije da ce biti nacionalna manjina nego nesto drugo.
ibnHome

Post by ibnHome »

Bosna_E wrote:Ja samo ne znam u kom izbornom programu on cude da "samo ljudi u dijaspori glasaju za nacionalne stranke". Znaci izaberes nekog pa kad ti ne valja onda krivi one druge da su ga oni izabrali. O kojim to nacionalnim krugovima pricas? Ti izgleda nisi vidio dalje od gradske pijace pa onda prosipas onako bezveze. Istina jeste bila i ostala da nacionalista ima svugdje, ne samo tamo ili ovamo. I nije stvar u tome da se treba neko moliti kako si ti shvatio (vidi se da nisi ni procitao temu do kraja) nego u tome da im to neko zeli oteti silom i da bi ovaj potez najvise stete donio Bosnjacima jer su oni najveci broj onih BH drzavljana koji imaju "zapadna i bjelosvjetska" drzavljanstva. Problemom nisi zauhvaceni Srbi i Hrvati (bar ne veci dio njih) jer ukoliko oni imaju drzavljastva susjednih (kako sami kazu maticnih) drzava njihova prava u BiH ostaju zagarantovana. Htio ko priznat ili Bosnjaci su najbrojniji narod u BIH (bar su to do rata bili) i ukoliko se ovo desi vise to nece biti. Prije da ce biti nacionalna manjina nego nesto drugo.
de se sad fino kloniraj, inace neces stic' odgovorit' svima... :D
Bosna_E

Post by Bosna_E »

U jedan il dva primjerka ? ;)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bosna_E wrote:Ja samo ne znam u kom izbornom programu on cude da "samo ljudi u dijaspori glasaju za nacionalne stranke". Znaci izaberes nekog pa kad ti ne valja onda krivi one druge da su ga oni izabrali. O kojim to nacionalnim krugovima pricas? Ti izgleda nisi vidio dalje od gradske pijace pa onda prosipas onako bezveze. Istina jeste bila i ostala da nacionalista ima svugdje, ne samo tamo ili ovamo. I nije stvar u tome da se treba neko moliti kako si ti shvatio (vidi se da nisi ni procitao temu do kraja) nego u tome da im to neko zeli oteti silom i da bi ovaj potez najvise stete donio Bosnjacima jer su oni najveci broj onih BH drzavljana koji imaju "zapadna i bjelosvjetska" drzavljanstva. Problemom nisi zauhvaceni Srbi i Hrvati (bar ne veci dio njih) jer ukoliko oni imaju drzavljastva susjednih (kako sami kazu maticnih) drzava njihova prava u BiH ostaju zagarantovana. Htio ko priznat ili Bosnjaci su najbrojniji narod u BIH (bar su to do rata bili) i ukoliko se ovo desi vise to nece biti. Prije da ce biti nacionalna manjina nego nesto drugo.
Prvo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi, ili je i tebi, kao vecini nasih sunarodnjaka, jezik brzi od pameti?!

Ja rekao da samo dijaspora glasa za nacionalne stranke? Hajd se malo presaberi, vidim nasikira te ova vijest pravo. Od tih dvadeset i kusur hiljada koji su glasali, 99.99% je glasalo "za svoje", isto kao sto stoka i ovdje radi. A ako je vec 1.3 miliona, kad im oduzmes ove sto su glasali, vidis tek koliko ih zaboli q*** za BiH i dobrobit BiH (uostalom, nista manje nego i mene za njih).

Ako mislis dobro Bosni bujrum dodji ovamo pa se bori za bolje, a nemoj palamudat kao i vecina takvih od nekuda. A tebe istina ako boli - opet tvoj problem.
mr2

Post by mr2 »

ne znam radi cega smatras da dijaspora uopste glasa......ja licno ,ne poznajem nikoga da je glaso........ a znam stvarno dosta raje
Bosna_E

Post by Bosna_E »

mr2 wrote:ne znam radi cega smatras da dijaspora uopste glasa......ja licno ,ne poznajem nikoga da je glaso........ a znam stvarno dosta raje
Tako tvrdi kolega... .
_BosanaC wrote:poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
Fair Life

Post by Fair Life »

_BosanaC wrote:(...)
Ako mislis dobro Bosni bujrum dodji ovamo pa se bori za bolje, a nemoj palamudat kao i vecina takvih od nekuda. A tebe istina ako boli - opet tvoj problem.
Image
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:(...)
Naravno, BiH ce potpisati bilateralne ugovore sa prvim komsijama, tako da oni bh drzavljani koji imaju srpske i hrvatske pasose mogu mirno nastaviti da zive i rade u BiH 8-) , njima niko nece oduzeti drzavljanstvo.
Ali nema veze, to su svakako nasi koalicioni partneri.
Image
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

1.Mislim da bi svakome ko nije prijavljen samo u BiH treba biti onemogućeno pravo glasa, a državljanstvo neka mu ostane (ako mu ičemu služi). Ako si odlučio da živiš i plaćaš porez u drugoj zemlji, nemaš pravo da krojiš politiku svoje matične zemlje (moje subjektivno mišljenje).
2. Pokušaj uspostavljanja Ministarstva za dijasporu je najveći bezobrazluk za koji sam čuo, jer pogađate odakle će se finansirati to Ministarstvo - iz budžeta BiH, dakle naši vrli "stranci" bi malo primali plate odavde, a zauzvrat bi se zaje&bavali po svakojakim sjednicama na kojim ništa ne bi bilo odlučeno. Uostalom vidjelo se na šta bi to ličilo za vrijeme održavanja 1. Skupa BH dijaspore (bilo na TV) koji je izgledao na seoski vašar i na kojem se nije moglo usaglasiti oko nijedne tačke. To Ministarstvo je apsolutno suvišno.
3. Neka mi kaže neko ko živi izvan BiH i koji se ne misli vraćati- šta ćemu koji ku...c dvojno državljanstvo? Ne kontam. Od našeg državljanstva nemaš apsolutno nikakve fajde, a patriotizam je valjda stvar srca a ne papira.

Eto toliko.
Last edited by alphonse kauders on 29/12/2005 11:26, edited 1 time in total.
ibnHome

Post by ibnHome »

_BosanaC wrote:Prvo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi, ili je i tebi, kao vecini nasih sunarodnjaka, jezik brzi od pameti?!

Ja rekao da samo dijaspora glasa za nacionalne stranke? Hajd se malo presaberi, vidim nasikira te ova vijest pravo. Od tih dvadeset i kusur hiljada koji su glasali, 99.99% je glasalo "za svoje", isto kao sto stoka i ovdje radi. A ako je vec 1.3 miliona, kad im oduzmes ove sto su glasali, vidis tek koliko ih zaboli q*** za BiH i dobrobit BiH (uostalom, nista manje nego i mene za njih).

momak, ti si taj kome je jezik brzi od pameti...bez argumenta...kontradiktoran si...da ne kazem da lazes...
a prije svega pricas o necemu o cem pojma nemas...
koliko neko voli ili ne voli nesto ili nekoga je savim nerelevantno...ovdje se radi o uskracivanju prava jednoj, grupi ljudi...
za pocetak pokusaj, prvo sebi pa onda i nama odgovoriti - ko i sta ce profitirati na ukidanju drzavljanstava skoro pa svakom trecem bih-drzavljaninu...
koji je interes drzave bih u tom potezu?
mr2

Post by mr2 »

A wrote:Ma jasta, treba stoki oduzeti drzavljanstvo! Sta misle dijasporasi? Imati svedska, americka i ina drzavljanstva, i u isto vrijeme uzivati u svim pravima koja im pruza bosanskohercegovacki pasos! Dosta je toga. Nek se ukine svima drzavljanstvo, pa da se konacno moze reci da u Republici Srpskoj i dan danas zive svi oni bosansko-hercegovacki drzavljani koji su tu zivjeli i ranije. Oni koji su tu zivjeli, a vise ih nema - svakako su to tamo neki Svedjani, Ameri, Australijanci...

I jos nesto - pod hitno im oduzeti pravo koje svakako ne koriste - to je da glasaju. Jer uz to im izbijas iz glave i onu zadnju patriotsko-obrtnicku zamisao da za koju godinu uloze svoju ustedjevinu u neki biznis u rodnom kraju. Fuj njihova dijasporaska radna mjesta, FUJ!!!

Naravno, BiH ce potpisati bilateralne ugovore sa prvim komsijama, tako da oni bh drzavljani koji imaju srpske i hrvatske pasose mogu mirno nastaviti da zive i rade u BiH 8-) , njima niko nece oduzeti drzavljanstvo.
Ali nema veze, to su svakako nasi koalicioni partneri.

podrzavam...treba im oduzet imovinu :-D :-D uvest dodatne boravisne takse kad ulaze u zemlju :-D :-D :lol: :lol: :lol: ......jebo te glasanje....nemam pametnija posla ,nego svoj slobodni dan iskoristit.....putujuci da galasam :lol: :lol: :lol: .....
Bosna_E

Post by Bosna_E »

A wrote:Naravno, BiH ce potpisati bilateralne ugovore sa prvim komsijama
Vec je potpisala :)
Santos

Post by Santos »

Sta sve napricaste.Dvojno drzavljanstvo ovdje u Holandiji mogu imat svi i nemoraju se odreci Bosanskog.Ako je porodica jedan clan moze ako hoce a drugi uzet dvojno.Ja licno sam pito ako dobijam Holandsko moram li se odrec Bosanskog.Ako moram onda ne uzimam Holandsko i gotovo.To sto su drugi sve rasprodali i nemaju nista dole njima je svejedno.Vecina ovdje u Holandiji uzimaju pasos radi putovanja tj. da te niko ne zajebava na granici pa ga onda Slovencu u nos uguras a on suti ko capi.
Post Reply