fugitif wrote:znam da je vecini, pogotovo mladima, u BiH tesko, isto tako znam da me slicna sudbina ceka kad se vratim, ali sam spreman na sve to jer mi je zelja da doprinesem razvoju domovine veca od straha gubitka nekog laznog statusa u inostranstvu. Nakon 12god. boravka u razlicitim EU drzavama, kao i 2 god. radnog staza shvatio sam da za mene postoji samo jedno mjesto na ovom svijetu. Nije sve u parama, ima tu i stvari koje je uvijek dobar gost naveo, one za mene imaju neopisivu vrijednost, a mislim da ih je uzalud traziti van rodjene zemlje. Situacija je trenutno losa ali sam ubijedjen da je mozemo promijeniti. Zanima me koje zaduzen za pitanja o povratku mladih u BiH, da li postoji neka vladina/ne-vladina organizacija kojoj bih se mogao obratiti?
Ja sam se vratila prije skoro 6 godina

i nije mi zao....sve zavisi s kakvim ocekivanjima se vracas....ja sam dolazila dosta prije toga, imala sam relativno objektivnu sliku onoga sto me ceka...pa svejedno nije bilo lako, opet sam u nekim momentima bila iznenadjena stvarima oko sebe...
prvi savijet, ustedi nesto love, planiraj da poneses dovoljno novca da par mjeseci mozes zivjeti i bez posla...baci pogled i na stranicu
http://www.posao.ba, tu imas dosta oglasa za poslove, pa cisto da se ustelis ili pocnes aplicirati za pozicije i prije dolaska...
takodje budi spreman na to da ce ti u odredjenim situacijama to "vanjsko" radno iskustvo i obrazovanje biti veliki minus, a ne plus...i to od ljudi od kojih se to najmanje budes nadao...ali jbg-a za svakog takvog idiota bice 3 osobe kojima ce biti extra drago sto si se vratio...
sto se organizovanog "doceka" mladima koji se vracaju tice, zaboravi...procitaj paragraf iznad...i ako mislis nastaviti graditi karijeru u oblasti iz koje studiras onda nemoj slucajno da upadnes u zamku prihvatanja posla tipa prevodilac, asistent u nekoj medjunarodnoj, ili vozac ili obezbjedjenje...jer vjerovao ili ne brdo raje sa magistratima i doktoratima radi na takvim poslovima...jer su dobro placeni...ali s njih je dalje u pravcu gradjenja neke karijere nenormalno tesko krenuti...
s pozitivne strane, najednom ces se naci u situaciju gdje je dan dovoljno dug, gdje imas vremena za kafe, raju, izlaske, mala zadovoljstva, gdje nije sve truli kapitalizam, i gdje zrak jednostavno ljepse mirise

SRETNO!