Povratak u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rei

#26 Re: Povratak u BiH

Post by rei »

fugitif wrote:Pozdrav svima,

odavno imam zelju da se vratim u BiH. Pri kraju sam postdiplomskog studija u UK i planiram da pisem magistarski rad na temu ekonomskog razvoja BiH, po mogucnosti u Bosni. Plan mi je da po zavrsetku mr.-rada ostanem i potrazim tu posao. Stalno se susrecem sa negativnim komentarima, od osoba iz BiH kao i inostranstva, u vezi spomenutog plana. Ipak moja odluka stoji, zato bih zelio cuti iskustva od onih koji su se nakon duzeg boravka van zemlje vratili i sada zive i rade u BiH. Dalje, kakve su sanse za pronalazenje "adekvatnog" posla za postdiplomce? Bio bih stvarno zahvalan za svaki komentar ili savjet.

Hvala unaprijed!

pa ne znam kakvu ces ti imati srecu, ali ekonomisti najbrze
nadju posao od svih drugih struka... ako nista probaj....
ako ti se ne posreci vrati se.... bar mozes da biras... :D
buhtelj

#27 Re: Povratak u BiH

Post by buhtelj »

fugitif wrote:Pozdrav svima,

odavno imam zelju da se vratim u BiH. Pri kraju sam postdiplomskog studija u UK i planiram da pisem magistarski rad na temu ekonomskog razvoja BiH, po mogucnosti u Bosni. Plan mi je da po zavrsetku mr.-rada ostanem i potrazim tu posao. Stalno se susrecem sa negativnim komentarima, od osoba iz BiH kao i inostranstva, u vezi spomenutog plana. Ipak moja odluka stoji, zato bih zelio cuti iskustva od onih koji su se nakon duzeg boravka van zemlje vratili i sada zive i rade u BiH. Dalje, kakve su sanse za pronalazenje "adekvatnog" posla za postdiplomce? Bio bih stvarno zahvalan za svaki komentar ili savjet.

Hvala unaprijed!
Tak ak zelis mozes u BIH zavrsiti PhD na import - export bureka....:-)

Ak imas EU drzvaljanastvo i neko iskustvo mozes prodavtai nekaj HW/SW u UK...to kaj radimo sa nekim frendovima.... protufazni generator zvuka
edu

Post by edu »

slovenci..tak..nekaj..kaj..poznate saljivdzije..ne? :D :D :D
Bosna_E

#29 Re: Povratak u BiH

Post by Bosna_E »

buhtelj wrote:Ak imas EU drzvaljanastvo
Otkud EU drzavljastvo? Zar clanice EU i njeni gradzani nemaju svoje dosadasnje? Ovo je bila greska u koracima...?
jusuff

#30 Re: Povratak u BiH

Post by jusuff »

Bosna_E wrote:
Otkud EU drzavljastvo? Zar clanice EU i njeni gradzani nemaju svoje dosadasnje? Ovo je bila greska u koracima...?
sta djeca znaju o zavicaju :D

dobro dosli svi koji se zele vratiti, ja ih licno znam 5-6 koji su se vrnuli i ne kaju se :)
Bosna_E

#31 Re: Povratak u BiH

Post by Bosna_E »

jusuff wrote:sta djeca znaju o zavicaju :D
Djeca nista, al su seljaci maheri u toj objasti, znaju cak odakle dokle je cija medza...
buhtelj

#32 Re: Povratak u BiH

Post by buhtelj »

Bosna_E wrote:
Sam mislio drzavljanstvo jedne od clanica EU...da se ne treba zajebavati sa radnim vizama....
Ak je netko zainterisran za razvoj protufaznega generatorja ili deal u Skandaviji ili UK...nek se javi.....

Mora poznati embedded systeme....it s alll
mr2

#33 Re: Povratak u BiH

Post by mr2 »

buhtelj wrote:
Bosna_E wrote:
Sam mislio drzavljanstvo jedne od clanica EU...da se ne treba zajebavati sa radnim vizama....
Ak je netko zainterisran za razvoj protufaznega generatorja ili deal u Skandaviji ili UK...nek se javi.....

Mora poznati embedded systeme....it s alll
tebi stvarno treba nacrtat :lol: :lol: :lol: slovenija nije punopravni clan eu.....daj uozbilji se jednom
jusuff

#34 Re: Povratak u BiH

Post by jusuff »

buhtelj wrote:
Tak ak zelis mozes u BIH zavrsiti PhD na import - export bureka....:-)
sta ces, da slovenija ima neko nacionalno jelo mogao bi i ti doktorirati, ovako... :-)
rashid

Post by rashid »

fugitif: Samo napred :) ako ti se nebude sviklo tako se mozes vratit. Ja cu isto napravti al da se vracam to sumnjam.
rasta

Post by rasta »

ne mogu vjerovat...evo upravo sam dobio zelju da upoznam sve ove ljude koji se javljaju iz sarajeva i kojima "eto nije bas najbolje , al je bolje nego gore"...
svaka vam cast!
nedavno sam bio u sarajevu i od proslog puta stanje je gore...a taj prosli put kad sam bio bilo je gore nego sto je bilo predprosli...
vlast i da dodje i najbolja na svijetu , ne moze sredit stanje u ako dodju na vlast u oktobru i da odmah bude bolje vec u novembru...druga stvar to sto se sad desava je sasvim normalno za jednu postratnu zemlju i PDV i obnavljanje porusene ekonomije i nacionalna previranja...al ono sto nije normalno da to traje vec 10 godina i moze potrajat jos tolko jer oni kojima to odgovara su vidjeli da narod moze trpit i zasto nebi isli dalje tako...
ja ti drug savjetujem da ako danas sutra kada bi se vratio dole i zagusti ako imas priliku da se vratis nazad u UK bez vecih problema ti lijepo otidji vidi sta je to dole o cemu mi ovde razglabamo....sve ostalo , moje je misljenje , ne dolazi u obzir...
AA CA

Post by AA CA »

Toliko je ovdje " d o b r o "... Da ne pricam previse, muka mi je i idem... I vodim dvoje djece, zauvijek! Ne znam sta me ceka, ali odlicno znam sta ostavljam... 10 po 10 godina prodje zivot i nama i djeci...
Ustvari kako god hoces, to je stvar licnog izbora, ali dobro razmisli i ne zatvaraj vrata Svijeta iza sebe, mozda ti nekad zatrebaju...
rashid

Post by rashid »

Pa dobro sta strasite insana :) Kolko vi pricate opet nije tolika katastrofa! Provjereno!!!
anais_nin

#39 Re: dijelim misljenja

Post by anais_nin »

fugitif wrote:znam da je vecini, pogotovo mladima, u BiH tesko, isto tako znam da me slicna sudbina ceka kad se vratim, ali sam spreman na sve to jer mi je zelja da doprinesem razvoju domovine veca od straha gubitka nekog laznog statusa u inostranstvu. Nakon 12god. boravka u razlicitim EU drzavama, kao i 2 god. radnog staza shvatio sam da za mene postoji samo jedno mjesto na ovom svijetu. Nije sve u parama, ima tu i stvari koje je uvijek dobar gost naveo, one za mene imaju neopisivu vrijednost, a mislim da ih je uzalud traziti van rodjene zemlje. Situacija je trenutno losa ali sam ubijedjen da je mozemo promijeniti. Zanima me koje zaduzen za pitanja o povratku mladih u BiH, da li postoji neka vladina/ne-vladina organizacija kojoj bih se mogao obratiti?
Ja sam se vratila prije skoro 6 godina :D i nije mi zao....sve zavisi s kakvim ocekivanjima se vracas....ja sam dolazila dosta prije toga, imala sam relativno objektivnu sliku onoga sto me ceka...pa svejedno nije bilo lako, opet sam u nekim momentima bila iznenadjena stvarima oko sebe...

prvi savijet, ustedi nesto love, planiraj da poneses dovoljno novca da par mjeseci mozes zivjeti i bez posla...baci pogled i na stranicu http://www.posao.ba, tu imas dosta oglasa za poslove, pa cisto da se ustelis ili pocnes aplicirati za pozicije i prije dolaska...

takodje budi spreman na to da ce ti u odredjenim situacijama to "vanjsko" radno iskustvo i obrazovanje biti veliki minus, a ne plus...i to od ljudi od kojih se to najmanje budes nadao...ali jbg-a za svakog takvog idiota bice 3 osobe kojima ce biti extra drago sto si se vratio...

sto se organizovanog "doceka" mladima koji se vracaju tice, zaboravi...procitaj paragraf iznad...i ako mislis nastaviti graditi karijeru u oblasti iz koje studiras onda nemoj slucajno da upadnes u zamku prihvatanja posla tipa prevodilac, asistent u nekoj medjunarodnoj, ili vozac ili obezbjedjenje...jer vjerovao ili ne brdo raje sa magistratima i doktoratima radi na takvim poslovima...jer su dobro placeni...ali s njih je dalje u pravcu gradjenja neke karijere nenormalno tesko krenuti... :roll:

s pozitivne strane, najednom ces se naci u situaciju gdje je dan dovoljno dug, gdje imas vremena za kafe, raju, izlaske, mala zadovoljstva, gdje nije sve truli kapitalizam, i gdje zrak jednostavno ljepse mirise :D SRETNO!
Post Reply