Je li Bogumilstvo bilo preteca Protestantizmu ?

Rasprave o vjerskim temama.
Skljoco

Post by Skljoco »

privremeni wrote:Napokon da procitam nesto o vjerovanju bogumila. Potrazit cu i knjigu koju je netko spomenuo.

Njihovo vjerovanje je postalo vise predmet interesovanja u post ratnom vremenu i to, nazalost, politickih oligarhija i grupica, u potrazi za vecim pravom u odnosu na druge na isto parce zemlje.

Teza da su bogumili preteca protestanata vrlo dobro se uklapa u teoriju o germanskom plemenu Bosni i njihovom miroljubivom dolasku na ovo podrucje gdje su zatekli i asimilirali Ilire-danasnje Albance.
Asimilacija jednog Etnickog naroda
u drugi Etnicki narod je nemoguca :shock:
pa niko u BH nikad nije asimilirao Ilire u
Germane :roll: jer ti procesi su
neprirodni i nemoguci. :roll:
Ja se mogu asimirati u neku naciju
ali da se ja asimiliram iz germanskog
u ilirski,juznoslavenski , romski , jevrejski
ili neki drugi Etnos to je nemoguce.
:oops:
Sa nevjerovatnom lakocom se mnogi ovdje
lacaju nekih pojmova koji nisu jasni ni onima koji ih
upotrebljavaju.
:oops:
Ako je taj proces moguc bar na Balkanu vise nebi bilo ni
jednog pripadnika romskog Etnosa a odnos drugih Etnosa prema romskom Etnosu bi taj proces proizveo ali avaj
nemoguca je asililacija jednog u drugi Etnos. :wink:
Skljoco

Post by Skljoco »

zrikavac wrote:
Mene samo interesira zasto ti ako prihvatas da je BH tvoja domovina zasto onda nebi prihvatio i nacionalni i narodni identitet te svoje Domovine Bosne i Hercegovine ?
Ja prihvaćam BIH kao svoj udomovinu uostalom kao i Hrvatsku a ujedno prihvaćam i narodni identitet BIH. On je za mene naime hrvatski identitet BIH koji je sastavni dio ukupnog BIH identiteta. Ne postoji neki nadidentitet u BIH koji bi nadišao taj naravno ako govorimo o nacionalnim identitetima.
Izvini zrikavac ali moje misljenje je
da ti imas mali problem a on se sastoji
u tome sto ti jos nisi nacisto sa tim Sta je drzava
i njen narodni i nacionalni identitet.
Bh je idealna drzava i jedinstvena u Europi
sa svojim nacionalnim i narodnim multietnickim
i multivjerskim identitetom odnosno drzava u kojoj
nema neke izrazite Etnicke i vjerske vecine i ona je idealna
sansa da i ti kao katolik imas jos jednu europsku drzavu koja se
moze nazvati i katolicka . :D
Ti moras poceti da razlikujes Etnicku i nacionalnu pripadnost
pa kad to uspjesno "odradis" i kad budes svjestan da je drzava BH
uistinu i tvoja Domovina ti ces istog momenta postati svjestan da i
tvoja Domovina BH mora imati svoj nacionalni i narodni identitet.
I ja volim R.Hrvatsku , volim iskreno i bez bilo kakvog vlastitog
interesa , jednostavno tu drzavu volim , neobicno volim ali
moja Domovina je BH i ja se izjasnjavam kao pripadnik njenog naroda
i njene nacije iako oba znamo u kakvom se polozaju danas
nalazi taj BH narod i BH nacija.
To je samo jedan moj mali doprinos da drzava BH sto prije uistinu postane drzava onih koji je istinski osjecaju kao svoju Jednu i jedinu Domovinu i ja zelim iako je taj njen narod danas obespravljen i nepriznat da budem pripadnik tog BH naroda i BH nacije bez obzira na sve sto se tom narodu desava.
Razumjes , lako je pripadati jacem i bogatijem ali nekad treba pripadati pravednom pa i obespravljenom.
:cry:
Robin_Ud

Post by Robin_Ud »

jeste jeste u pravu ste 8)
skljoco i djula poceli koristiti smjehuljice :shock:
hehe dobro vam stoje,moram priznat :wink:
Skljoco

Post by Skljoco »

Igrom raznih okolnosti a ponajvise zahvaljujuci
poslu ja i Djula smo prije desetak godina prisustvovali
protestanskoj misi koja je odrzavana povodom Bozica.
:D
I bili smo vise nego odusevljeni onim sta smo culi ,Svestenik
koji je drzao misu u skoro svakoj recenici je ponavljao
jednu rijec a to je TOLERANCIJA i citava njegova Edukacija se
svodila na poziv da se bude Tolerantan i da se pomaze nemocnim i obespravljenim.
Iduci tragom tog novog saznanja ja i Djula smo zakljucili da je i Bogumilstvu Tolerancija bila svetinja pa prihvatajuci i povjesnu cinjenicu o velikom procentu istog Etnosa tih religija dosli smo do zakljucka da je Bogumilstvo bila preteca Protestantizmu i veoma sam obradovan kad vidim da mnogi komentari daju potporu tim tvrdnjama.
:D
Jedino se sa protestanskom tolerancijom moze usporediti tolerancija Bosanaca svih religija ali ipak je samo tolerancija Bosanaca muslimana u istoj ravni sa protestanskom.
Svakako da moram naglasiti da govorim o svom vlastitom pogledu
kojeg sam zasnovao na svom vlastitom iskustvu. :D
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO , nastavi . :D
Gluhoprdic

Post by Gluhoprdic »

Dali ste postali i krscani posije mise?
Ma nasi ljudi i guzice daju samo za papire!!!!!!
Skljoco

Post by Skljoco »

Gluhoprdic wrote:Dali ste postali i krscani posije mise?
Ma nasi ljudi i guzice daju samo za papire!!!!!!
Vidis gluhoprdic da nismo jer
oboje uvjek isticemo da smo muslimani :D
ali i muslimani koji postuju i cjene i druge religije .
Vec sam mnogo puta govorio a i Djula je to cesto ponavljala upravo
zbog slicnih provokacija , Mi smo papire dobili na osnovu
Rada . :D
A nase prisustvo u Crkvi je proslo nezapazeno i niko nije
ni primjetio da smo bili prisutni.
Ja samo govorim da je ovaj vjerski radikalizam
koji se namece Bosancima muslimanima stran njihovom bicu i karakteru jer su pripadnici BH naroda uvjek prihvatali svaku religiju na pravi
i iskreni nacin a iznad svega su u svojim religijama pronalazili svoju beskrajnu
Toleranciju.
Bili bogumili,katolici,pravoslavci,muslimani,jude,hari-krisna,johovini,protestanti BOSNIACI odnosno Bosanci su uvjek znali svoju
TOLERANCIJU obogatiti svojom religijom. :D
Nema vjerovanja u boga sa mrznjom prema bilo kome , to je
valjda osnov svacijeg iskrenog odnosa prema bogu. :idea:
Gluhoprdic

Post by Gluhoprdic »

Mora da si iz Banjaluke!!!!!!
Gluhoprdic

Post by Gluhoprdic »

Ja vidim vjerski radikalizam samo kod Srba i Hrvata.
Nazalost Bosnjaci toga nemaju, jer samo to ih moze spasiti od nestanka.
Skljoco

Post by Skljoco »

Gluhoprdic wrote:Mora da si iz Banjaluke!!!!!!
Pa nisam ni iz Srbije :wink:
nit sam Srbin - Teritorijalac, hvala bogu. :D
Skljoco

Post by Skljoco »

Gluhoprdic wrote:Ja vidim vjerski radikalizam samo kod Srba i Hrvata.
Nazalost Bosnjaci toga nemaju, jer samo to ih moze spasiti od nestanka.
Ja govorim za Bosance muslimane :D
a upravo za Bosnjake tvrdim da namecu Bosancima
radikalni islam uz veliku podrsku Srbije :cry:
jer valja stvarati antizapadnu koaliciju. :shock:
BECHO

Post by BECHO »

Pozdrav svima! :wink:

Pa da nastavimo sa bogumilskim tumacenjima i vjerovanjima:

Sta je za BoguMile materijalni svijet kojim upravlja Satana?

To je sve ovo sto mozes vidjeti i zamisliti.

Da li se BoguMili odricu zemaljskog koje im nudi Boziji sin Satana i predaju se visim duhovnim vrijednostima koje im nudi KO???

Satana nije bozji sin? On je ravan Bogu samo ima drugu ulogu. Postoje dvije vrste praktikovanja nase vjere. Veoma rijetki isposnici se odricu svega materijalnog. Ta se tradicija veoma snazno zadrzala i nakon sto je bogumilski pokret postao toliko malopbrojan da se takoreci smatrao izumrlim - u sufi redovima ali isto tako veoma snazno u hercegovini kao pravoslavni monasi. Ja sam licno veliki protivnik asketizma. Druga vrsta praktikovanja bogumilstva je duhovno manje spektakularna i svodi se na ucenje o selidbi duse u duhovni zavicaj, besmirtnosti duse. Svaki Bogumil cezne za svojim duhovnom domom.

Duhovne vrijednosti nam se nude u duhovnom carstvu ciji je gospodar Sveznan (Bog). To carstvo se ne moze spoznati cak ni culima niti mislima, nego samo u srcu u dubokoj kontemplaciji. Kako ces tamo doci je tvoja stvar. Niko ti ne moze uci u srce nego ti sam.
Mi Bogumili ne vjerujemo u to da Bog ili Usud imaju djecu. To ucenje je nama potpuno strano kao i u Islamu.

Bog nije olicenje nicega. Mi smo njegova olicenja. Ali smo isto tako olicenja Usuda (gospodara materijalnog svijeta).

Da li je BOG puko olicenje dobra ili spona izmedju svoje djece, spona pravde izmedju dobra i zla? kako se manifestuje ta BOZIJA PRAVDA???

Bog nije spona. Bog je Bog. Gospodar Onoznanog. Bog je zivo nematerijalno, duhovno, bice. Bog je ljubav. Usud je zakon. Mi Bogumili ne vjerujemo u Dobro i zlo. Nit ije Bog dobar niti je Usud zao. Pravda je Usudova. On je gospodar ovoga svijeta.

Onaj ko zamislja Usuda (Satana) kao zlo repato i rogato bice tesko moze razumjeti vjeru bogumilsku. Te slike je stvorila kristijanska propaganda...

i jos nesto jako interesantno:

Mi Bogumili vjerujemo da je sveti hram u srcu svakog od nas i da zena kao i muskarac ne nose nikakav naslijedjeni grijeh kao sto ne vjerujemo da je Covjek nastao i da ga je neko stvorio. Mi rastemo iz sjemena i razmnozavamo se po, ko zna kada, uredjenom planu.

Taj plan nije samo Zakon za Covjeka i Prirodu, nego i za Satana i Boga.

Bog ne moze biti vrhovni autoritet jer je njegov mandat u ovoznanom svijetu veoma ogranicen. Satana (Usud) takodje ne moze biti vrhovni autoritet jer je i njegov mandat ogranicen na svjet promijena a ne i na Onoznano. Covjek takodje nema mandat da cini sve sto zeli jer nije gospodar Svijeta, nego sluga u njemu ali zato ima mandat da bude, da postoji i da slijedi svoju prirodu kao svjesno i razumno bice.

Zato mi Bogumili nikad nismo organizovali autokratske zajednice i s pravom se mozemo smatrati pretecama moderne demokratije!???

O kazni

Mi Bogumili ne vjerujemo da Bog niti Usud (Satan) kaznjavanju niti nagradjuju. I oni kao i mi, imaju svoja ograncicenja i jedino se u dvojstvu ispoljavan njihovo jedinstvo.

Covjek kao i ostala bica su dio jedinstva i zato covjek kada naleti na zid svojih mogucnosti ili odgovornosti dozivi neprijatna osjecanja. ZAR NAM TREBA NEPRIJATNIJA KAZNA?!

Kada cinimo po mjeri i zakonu tada dozivljavamo divna osjecanja Prijatnosti i srece. ZAR NAM TREBA VELICANSTVENIJA NAGRADA?!

O samokaznjavanju i akezi

Posto mi Bogumili (kao sto je vec napomenuto) ne vjerujemo u namjeru Boga ili Satane da nas kaznjavaju (jer to oni i ne mogu) nego su i kazna i nagrada dio procesa u kome nasa slobodna volja ima veoma vaznu ulogu da pokusavamo i grijesimo, neki Bogumili se odlucuju da se samokaznjavanjem, askezom ili veoma siromasnim i skromnim zivotom sputaju da ne nalijecu svaki put na nevidljivi zid nasih ogracncenja.

To jeste jedan od nacina za postizanje spokojstva i harmonije u ovom raspadljivom tijelu i svijetu ispredenom iluzijama, ali nije i jedini. Zivjeti po Zakonu je dovoljno, a zakon se ne moze objasniti niti ostaviti u svetim kjnigama kao uputa generacijama, nego Ga mora svako otkriti za sebe uceci tako sto ce slusati svoje Srce koje zna reci sta je dobro lose, sta je Sreca a sta Nesreca, sta je jasno a sta konfuzno. U Srcu je nas hram. I oni koji muce svoje tijelo kao i oni koji to ne cine moraju otici na to mjesto gdje se zna i bez rijeci, bez uputa i moralniziranja.

/autor pulsar/

8)
Gluhoprdic

Post by Gluhoprdic »

Molim te reci mi dali si ti ovo izmislio ili si procitao. :-)
Koliko ja znam ne postoje pisani dokumenti koje su ostavili Bogumili nego samo razne teorije vjerskih kriticara!!!!!! :zjev:
BECHO

Post by BECHO »

Ovo sam procitao od jednog (mozda neobicno zvuci) deklarisanog Bosanca bogumilske vjeroispovjesti! Ako zelis saznati nesto vise, obrati se Pulsaru sa cyberbulevar foruma! ;-)
Tisina

Post by Tisina »

Nisu to Bogumil vec Bosanski krstjani ili Dobri Bosnjani

Stanovništvo Bosne i Hercegovine u predhistorijsko i antičko doba slijedilo je paganska vjerovanja u razna božanstva. O tome nam govore kameni spomenici koji nose natpise ili likove mnogobrojnih paganskih bogova.

Na ovaj prostor kršćanstvo je prodrlo dosta rano. Zbog specifičnih uvjeta, ono se kasnije izrodilo u posebnu vjeru koja je samo imenom bila kršćanska. Zvanična crkva ju je proglasila herezom, to jeste krivovjerjem, pa su stotinama godina na Bosnu polazile križarske vojne da je iskorijene.

Ova bosanska vjera u dokumentima naziva se raznim imenima : patarenskom, manihejskom, bogumilskom i sl. dok su pripadnici te vjere sami sebe nazivali
«dobri bošnjani» a svoju crkvu – Crkvom bosanskom. Ovoj vjeri je pripadao najveći dio srednjevjekovnog bosanskog stanovništva. Kronološki najstarija vijest o pojavi krstjana potječe od dukljanskog kneza Vukana koji izmedu 22. februara 1199. i 21. februara 1200. godine javlja papi Inocentu III da se u Bosni pojavilo krivovjerje uz koje su pristali bosanski ban Kulin, njegova obitelj i vise od 10.000 kršćana. U to vrijeme red "crkve bosanske" pokazuje sve značajke starinom vec posvećenog i dobro uređenog reda koji uživa dobar glas u narodu i povjerenje vladara i velikaša bosanskih. Po svom ustrojstvu i učenju "Crkva bosanska" pripada katarsko-patarenskom pokretu čiji korijeni sežu daleko u prošlost.

Iako mnogi istoričari pripisuju isključivo Crkvi bosanskoj - stećke, ne bi trebalo da se isključi mogućnost da su i pripadnici drugih religija koristili stećke kao nadgrobne spomenike, na šta ukazuju upravo prikazi različitih simbola na istim. Stećak bi se trebao prvenstveno vezati za zemlju Bosnu i njen narod bez obzira na religijsku pripadnost.
Skljoco

Post by Skljoco »

Tisina wrote:Nisu to Bogumil vec Bosanski krstjani ili Dobri Bosnjani

Stanovništvo Bosne i Hercegovine u predhistorijsko i antičko doba slijedilo je paganska vjerovanja u razna božanstva. O tome nam govore kameni spomenici koji nose natpise ili likove mnogobrojnih paganskih bogova.

Na ovaj prostor kršćanstvo je prodrlo dosta rano. Zbog specifičnih uvjeta, ono se kasnije izrodilo u posebnu vjeru koja je samo imenom bila kršćanska. Zvanična crkva ju je proglasila herezom, to jeste krivovjerjem, pa su stotinama godina na Bosnu polazile križarske vojne da je iskorijene.

Ova bosanska vjera u dokumentima naziva se raznim imenima : patarenskom, manihejskom, bogumilskom i sl. dok su pripadnici te vjere sami sebe nazivali
«dobri bošnjani» a svoju crkvu – Crkvom bosanskom. Ovoj vjeri je pripadao najveći dio srednjevjekovnog bosanskog stanovništva. Kronološki najstarija vijest o pojavi krstjana potječe od dukljanskog kneza Vukana koji izmedu 22. februara 1199. i 21. februara 1200. godine javlja papi Inocentu III da se u Bosni pojavilo krivovjerje uz koje su pristali bosanski ban Kulin, njegova obitelj i vise od 10.000 kršćana. U to vrijeme red "crkve bosanske" pokazuje sve značajke starinom vec posvećenog i dobro uređenog reda koji uživa dobar glas u narodu i povjerenje vladara i velikaša bosanskih. Po svom ustrojstvu i učenju "Crkva bosanska" pripada katarsko-patarenskom pokretu čiji korijeni sežu daleko u prošlost.

Iako mnogi istoričari pripisuju isključivo Crkvi bosanskoj - stećke, ne bi trebalo da se isključi mogućnost da su i pripadnici drugih religija koristili stećke kao nadgrobne spomenike, na šta ukazuju upravo prikazi različitih simbola na istim. Stećak bi se trebao prvenstveno vezati za zemlju Bosnu i njen narod bez obzira na religijsku pripadnost.
>Dobri Bosniaci < ako smijem da primjetim a ne > Dobri Bosnjaci <
:(
Nikad zitelji Bosne nisu sebe nazivali Bosnjaci
i nigdje nepostoji pisani trag da su Bosniaci sebe nazivali Bosnjaci. :?
To je poenta na kojoj je izgradjena srpsko-hrvatso-bosnjacka
zavjera prema drzavi Bosanskohercegovackog naroda. :sad:
Last edited by Skljoco on 25/03/2004 12:44, edited 1 time in total.
Tisina

Post by Tisina »

pa da Dobre Bosnje :) dobri Bosnjani..pa zato i kazem ovdje su Bosanci..ja sma Bosanka ne Bosnjakinja :)
BECHO

Post by BECHO »

Skljoco:
i nigdje nepostoji pisani trag da su Bosniaci sebe nazivali Bosnjaci

E jes ti velika razlika moj Skljoco! I Hrvati su se nekad nazivali Horvati, Svicarci Helveti a Nijemci Prusi i Germani! Logika vam je fakat...! :-)
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO wrote:Skljoco:

E jes ti velika razlika moj Skljoco! I Hrvati su se nekad nazivali Horvati, Svicarci Helveti a Nijemci Prusi i Germani! Logika vam je fakat...! :-)
Nekad je BECHO i samo jedan :-) zarez ko Jahorina .
Pa vidis kako danas Bosnjake prihvataju Srbi i Hrvati
a Bosniake iliti Bosance ni u snu .
:-)
Najveca razlika je u odnosu prema drzavi BH
jer Bosnjaci daju Srbima i Hrvatima legitimitet
a Bosanskohercegovci oduzimaju legitimnost srpske i hrvatske
konstitutivnosti.
Jel kontas , Bosnjaci negoraju bosansku autohtonost ilirskom , germanskom i drugim Etnosima a daju konstitutivnost narodima drugih drzava .
Odnos moj BECHO je ko nebo i zemlja , odnos prema drzavi BH . :shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO wrote:Skljoco:

Tek sad primjetih ovo da su se Njemci nekad nazivali Germani ...
Dragi BECHO i danas najveci broj Njemaca ima Germanski ETNOS .
Etnos odnosno Etnicki Narod je stvarao drzavu Njemacku i Etnicki German je nacionalno NJemac i Drzavno - Narodno pripadnik njemackog naroda ali ko je German on i ostaje German jer je to Etnos koji se naslijedjuje i nepromjenljiv je a nit se taj etnos moze birati. Da bolje skontas Rom je Rom ma kad bi se na glavu izvrco ali on moze biti nacionalno i Njemac , Bosanac , Srbin ... :D
Pooll

Post by Pooll »

"Bosniaci u formiranom i ne formiranom obliku"

Poznata mi ova prica... :D
Skljoco

Post by Skljoco »

Pooll wrote:"Bosniaci u formiranom i ne formiranom obliku"

Poznata mi ova prica... :D
Bosniaci u neformiranom bosanskom a
Bosanskohercegovci iliti Bosanci u formiranom bosanskom. :D
Skljoco

Post by Skljoco »

:sad: Cistacice - x , znas sta hocu da te pitam
pa ako ti nije mrsko da mi i odgovoris :sad:
Ma samo zbog nekog nivoa komunikacije , ne :-)
Skljoco

Post by Skljoco »

Skljoco wrote::sad: Cistacice - x , znas sta hocu da te pitam
pa ako ti nije mrsko da mi i odgovoris :sad:
Ma samo zbog nekog nivoa komunikacije , ne :-)
Da budem konkretniji, Zasto je obrisana tema ,
Islamizacija Balija ? :shock:

Sad mi uopce nije jasno zasto mi niko nece da odgovori. :roll:
Pa i to je jedan vid provokacije . :?
Jel se neusudjujete ili je nesto drugo po srijedi. :? :zzzz:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ovo je bilo u vrijeme skljocino :D vrijeme ruza :D:D
Post Reply