1984
- Bosanac sa dna kace
Istor kad narede da mi muslimani moramo nosit zelenu traku sa polumjesecom i zvijezdom i na lijevoj i na desnoj ruci iznad lakta!

-
MBA
digger wrote:Ovo ne stoji.St.Germain wrote:razumijem kontrolu ali ne paranoju... Je li legitimno odsad svakog muslimana smatrati potencijalnim teroristom samo jer je muslimanU izvjestaju ne pise ko je kontrolisan nego je iskljucivo rijec o muslimanima. Sta mislis, kako ce neki xy koji nema nikakvog dodira sa tom vjerskom grupom shvatiti ovu vijest?
Najprije, mi ne znamo cinjenice pa ni Spiegel. Ja vjerujem da prisluskivanje pocinje kada se imaju odredjeni podaci o osobi ili osobama u grupi. Zato vjerujem da je sam akt prisluskivanja daleko od paranoje. S druge strane, niko ko je cist ne treba da se brine.
Kada sam prije 34 godina stigao u S. Ameriku, vozacke dozvole su bile komad papira. Danas su sa fotografijom i potpisom (sto su u USA tvrdili da to tamo nikada nece proci. Pa je proslo.)
Posto sam radio na aerodromu, mogao sam slobodno uci kroz prtljazni tunel u Torontu do kancelarija a kroz njih do aviona, popeti se u isti i raditi svoj posao da me niko ni ne pogleda. Danas mogu to da vidim samo dvogledom
jer ne mogu ni da pridjem ulazu na pistu.
Stvari si mijenjaju a s tim i pogledi ljudi. Americko lupetanje o "pravima" je bas lupetanje, jer o tome prteljaju oni koji nisu mogli da posalju pismo u bivsoj zemlji prije nego sto im je uzet otisak palca.
Na zalost, jedino je demokracija stvarno podlozna terorizmu. Ne autokratija ili diktatura, gdje za jednog "odmetnika" stotine plate glavom. Posto je to tako, vrijeme je da se nesto promjeni u tim "slobodama" a stvari usklade sa realnoscu.
Jer apsolutne slobode ili prava nema. Jer kada postoje, isto je cista anarhija.
Komentar na mjestu!
-
zzzzz
Ovo sa Rusijom mi je najinteresantnije, odletilo je nekoliko stambenih zgrada u zrak, "teroristi" su bili veoma aktivni ali su ostali anonimni........sve do Putinovog ulaska u Ceceniju. Od tada nikad se nista ni slicno nije desilo u Moskvi.A wrote:Germa, poslije teroristickih napada u Rusiji od strane Cecena - kontrolisani su svi Ceceni, a to nema veze sa tim sto su muslimani. Nekada su najvise kontrolisani bili Irci, u jednom periodu je svaki Rus bio spijun, svaki Izraelac saradnik Mosada, svaki Bask pripadnik ETA-e.
@A nikad nije dokazano da se radilo o Cecenima
-
digger
Shvatam tvoje. Moj je komentar bio na Germin i nesto dodatno kao generalno oko prisluskivanja.Krugman wrote:Digger, ma nije se radilo ni o presluskivanju. Nego su aparatima slicnim kao skeneri iz daljine nadgledali odredjene objekte i licnosti za postojanje radioaktivnih materijala. FBI je potvrdio navode in NY tajmsa. Radilo se o licnostima i mjestima, u nekim slucajevima javnim objektima koji nemaju veze sa muslimanima, za koje je postojala opravdanja sumnja da bi mogli biti koristeni od strane fundamentalista u svrhu terorizma. ....
-
St.Germain
digger, citav razvoj politicke situacije nakon 09/11 u Americi ide u pravcu povecane kontrole a s ovom vlascu ta kontrola jedino moze izroditi kolektivnu paranoju i nista drugo. Podsjecam da su kriticki stavovi americkih medija nakon napada oznaceni kao antipatriotski, antiamericki i anti sta ja znam sta sve ne...Tako da se stvorila atmosfera u kojoj je svaka kritika poteza americke vlade oznacena kao napad na Ameriku samu i da su kriticari satanizirani u medijima. To paranoidno stanje traje jos uvijek i vjerujem da je ovo samo djelic istine koji nam se prezentira.
Kontrola je OK, ali linija sa totalitarizmom je jako tanka i s obzirom na poteze americke vlade koja se ponasa ko slon u porculanskoj radnji treba biti na oprezu i barem licnim stavom braniti ono sto je demokratijom izboreno.
Kontrola je OK, ali linija sa totalitarizmom je jako tanka i s obzirom na poteze americke vlade koja se ponasa ko slon u porculanskoj radnji treba biti na oprezu i barem licnim stavom braniti ono sto je demokratijom izboreno.
-
digger
Tu si u pravu. Ali treba shvatiti ovdasnju klimu, jer za vas u Evropi sve ima drugaciju dimenziju datu kroz vase medije.St.Germain wrote:digger, citav razvoj politicke situacije nakon 09/11 u Americi ide u pravcu povecane kontrole a s ovom vlascu ta kontrola jedino moze izroditi kolektivnu paranoju i nista drugo. Podsjecam da su kriticki stavovi americkih medija nakon napada oznaceni kao antipatriotski, antiamericki i anti sta ja znam sta sve ne...Tako da se stvorila atmosfera u kojoj je svaka kritika poteza americke vlade oznacena kao napad na Ameriku samu i da su kriticari satanizirani u medijima. To paranoidno stanje traje jos uvijek i vjerujem da je ovo samo djelic istine koji nam se prezentira.
Americka stampa kao da pokusava da bude savijest sistema i drustva. Kroz to naravno da dolazi do pretjeravanja. Ujedno, americka publika je imala dojam da je Amerika nedodirljiva. Kada je doslo do 9/11, to je bio veliki shok. Do tada, napad na americku teritoriju je bilo nesto nezamislivo.
A najveci problem za tradicionalne amerikance nije kako se boriti protiv nekoga vani ili kako ce njihov zakon pogoditi druge drzave. Paranoja nastaje oko nesigurnosti kod kuce kao i sa mogucim davanjem sirokih ovlascenja vladi. Oni cijene i drze se bazicnih premisa ustava i postojecih zakona bojeci se da sa sirim ovlascenjima mogu dati orudje u ruke buducim administracijama koje se u domacoj areni moze pogresno upotrijebiti ili iskoristiti. (Moja sjecanja: McCarthy, i na svoj nacin Nixon).
-
dinash
ti izgleda ne putujes mnogo, a?Krugman wrote:Ako nije tako, pokazi mi americku zrtvu ovog 3 godisnjeg nadgledanja?
uuh. pazi malo. govorimo o MUCENJU LJUDI. ne samo da nije bio ekces, bojim se da je to bio itekako reprezentativan primjer. nije li kondoliza nedavno izjavila da je, poslije ovog skandala sa mrezom tajnih zatvora, izdata naredba da VISE NIJE dozvoljeno mucenje i maltretiranje zatvorenika izvan USA (na teritoriju USA je mucenje sluzbeno zabranjeno).Po mom misljenju abu Ghraib je bio nereprezentativni ekces, a Guantanamo samo preuvelicani supljak.
guantanamo supljak?
-
Krugman
putujem jako mnogo ali ne kontam kakve to veze ima sa tvojom tvrdnjom? S'obzirom da su greske ove administracije tako siroko publicirane, kako to da niko do sada nije naveo niti jedan jedini primjer zlostavljanja koji je proizisao iz ovog nadgledanja o kojem se zalite? Ako sam sta propustio, da li bi me ti mogao malo prosvijetliti kad si tako upucen?dinash wrote:ti izgleda ne putujes mnogo, a?Krugman wrote:Ako nije tako, pokazi mi americku zrtvu ovog 3 godisnjeg nadgledanja?
uuh. pazi malo. govorimo o MUCENJU LJUDI. ne samo da nije bio ekces, bojim se da je to bio itekako reprezentativan primjer. nije li kondoliza nedavno izjavila da je, poslije ovog skandala sa mrezom tajnih zatvora, izdata naredba da VISE NIJE dozvoljeno mucenje i maltretiranje zatvorenika izvan USA (na teritoriju USA je mucenje sluzbeno zabranjeno).Po mom misljenju abu Ghraib je bio nereprezentativni ekces, a Guantanamo samo preuvelicani supljak.
guantanamo supljak?
Profulao si temu malo sa abu ghraibom i gvantanamom - ovdje se diskutira o legalnim pravima amerikanaca a ne stranih zarobljenika. Ali kad si vec tu temu zapoceo, samo cu ti kratko odgovoriti.
Sto se abu ghraiba tice, neovisna istraga je pokazala da je mucenje koje se tamo desilo bilo potpuno van sluzbenih okvira zbog cega sada ucesnici sviraju klavir po americkim zatvorima. Stavise, amerikanci su ulozili vanredne napore da se cijela situacija ispravi: zatvorili su Abu Ghraib, smjenili ljude koji nisu vrsili duzno nadziranje, obestetili zrtve, i sada se vrsi revizija ne samo americkih nego i irackih zatvora da se takvo nesto nebi ponovilo.
O Gvantanamu i zasto je obicni supljak sam malo drobio na jednoj drugoj diskusiji. Pogledaj da se sada ne ponavljam. Pozdrav.
-
Krugman
Germa, mislim da neosnovano generalizujes. Bushov rejting je 35%, non stop kritikuju ovu administraciju u medijima (u nekim slucajevima opravdano a u nekim neopravdano). U svakom slucaju razlicitost misljenja i stavova u politickoj diskusiji je jasna prema tome nevidim zasto bi iko danas sa rezervom izrazio svoje neslaganje sa ovim postupcima.St.Germain wrote:Tako da se stvorila atmosfera u kojoj je svaka kritika poteza americke vlade oznacena kao napad na Ameriku samu i da su kriticari satanizirani u medijima. To paranoidno stanje traje jos uvijek i vjerujem da je ovo samo djelic istine koji nam se prezentira.
Kazes da "licnim stavom braniti ono sto je demokratijom izboreno". Sta je to onda ovim nadgledanjem ugrozeno sto je demokratijom izboreno? Nijedan zakon nije prekrsen, nicija prava nisu uskracena.
Drugo: mimo ovakvih obavjestajnih manevra, da li postoji ijedna realno izvodljiva strategija borbe protiv neprijatelja ciji je deklerisani cilj unistenje zapadnih vrijednosti i koji zloupotrebljava pojedinacne slobode tog zapadnog drustva za promidzbu svog cilja?
-
dinash
- perke
nisam mogao da izdrzim a inace se ne petljam u ovakve teme.....
Krugman,samo par pitanja.....kazes da ameri nisu nikad prekrsili zakon...te zakone su donijeli oni....a sta ako su prekrsili zakon neke druge zemlje npr. iracki...samim napadom na Irak...i da li podrzavas okupaciju Iraka i moguci napad na Iran ako ga ,ne daj boze, nekad u buducnosti bude.....ili okupaciju Palestine
jer svi smo ljudi jebem ga pa valjda postoje neka prava koje imamo svi mi....pa i to prisluskivanje je krsenje prava
a ovo za Guantanamo-supljak nemam komentara...da li ti stvarno mislis da su svi ti zatvorenici tamo krivi?! i da li su zasluzili da se tako ophodi prema njima...jer samo zatocenistvo je protiv ljudske prirode.
imao sam prilike raditi sa americkim DoD dugo vremena i mislim da sam kompetentan govoriti, a osim toga nisam musliman pa me nemoj povlaciti po toj liniji.....
Krugman,samo par pitanja.....kazes da ameri nisu nikad prekrsili zakon...te zakone su donijeli oni....a sta ako su prekrsili zakon neke druge zemlje npr. iracki...samim napadom na Irak...i da li podrzavas okupaciju Iraka i moguci napad na Iran ako ga ,ne daj boze, nekad u buducnosti bude.....ili okupaciju Palestine
jer svi smo ljudi jebem ga pa valjda postoje neka prava koje imamo svi mi....pa i to prisluskivanje je krsenje prava
a ovo za Guantanamo-supljak nemam komentara...da li ti stvarno mislis da su svi ti zatvorenici tamo krivi?! i da li su zasluzili da se tako ophodi prema njima...jer samo zatocenistvo je protiv ljudske prirode.
imao sam prilike raditi sa americkim DoD dugo vremena i mislim da sam kompetentan govoriti, a osim toga nisam musliman pa me nemoj povlaciti po toj liniji.....
-
Krugman
perke, nije bilo prisluskivanja i govorio sam o americkim zakonima koji su ispostovani.perke wrote:nisam mogao da izdrzim a inace se ne petljam u ovakve teme.....
o iraku i gvantanamu je bilo price na jednoj drugoj diskusiji pa pogledaj tamo, nebi fakat da se ponavljam.
mislim da ljudi koji kritikuju sigurnosne mjere kao sto je ovo ograniceno nadgledanje ne sagledavaju stvari realno. Odnosno ne zele da shvate da je ovo nekonvencionalna borba protiv, kao sto sam gore rekao, "nevidljivog" neprijatelja ciji je deklerisani cilj unistenje zapadnih vrijednosti i koji zloupotrebljava pojedinacne slobode tog zapadnog drustva za promidzbu svog cilja.
U najmanju ruku hipokriticno je zahtjevati sigurnost po svaku cijenu, a u isto vrijeme dovoditi u pitanje i kritizirati razumne mjere kojima se ista ta sigurnost obezbjedjuje.
ja sam musliman i nemam te sta "povlaciti po toj liniji"
- Alfons Kauders
E sad, ja znam da je vazda prica o Izraelskoj okupaciji Palestine, o prisustvu americkih oruzanih snaga u S.Arabiji, o nepravdi ucinjenoj prema Iracanima (sankcije), americkoj podrsci totalitarnim rezimima i sl...Krugman wrote: perke, nije bilo prisluskivanja i govorio sam o americkim zakonima koji su ispostovani.
o iraku i gvantanamu je bilo price na jednoj drugoj diskusiji pa pogledaj tamo, nebi fakat da se ponavljam.
mislim da ljudi koji kritikuju sigurnosne mjere kao sto je ovo ograniceno nadgledanje ne sagledavaju stvari realno. Odnosno ne zele da shvate da je ovo nekonvencionalna borba protiv, kao sto sam gore rekao, "nevidljivog" neprijatelja ciji je deklerisani cilj unistenje zapadnih vrijednosti i koji zloupotrebljava pojedinacne slobode tog zapadnog drustva za promidzbu svog cilja.
U najmanju ruku hipokriticno je zahtjevati sigurnost po svaku cijenu, a u isto vrijeme dovoditi u pitanje i kritizirati razumne mjere kojima se ista ta sigurnost obezbjedjuje.
A ne znam da Osami pretjerano smeta velicina homoseksualne zajednice u San Franciscu, mogucnost sklapanja istospolnih brakova, Marilyn Manson i sl...
Ako u "zapadne vrijednosti" spada gazenje palestinske djece tenkovima, ili uskracivanje lijekova i hrane Iraku u proteklih desetak godina, onda sam i ja za unistenje zapadnih vrijednosti.
-
St.Germain
Bus pod sve vecim pritiskom medija jer je akcija prisluskivanja bila obimnija nego sto je vlada spremna priznati pise NYT u subotu a prenosi Spiegel- . Ne samo da je NSA prisluskivala telefonate sumnjivih lica, nego i obicnih gradjana, citala njihove privatne mail-prepiske u nadi da ce naici na dokaze o teroristickim napadima, a sve bez sudskog naloga i dozvole sudskih vlasti za ovu obimnu spijunazu. Bus je smatrao da je nakon objavljivanja Patriot Acta dozvola sudskih vlasti izlisna. Medjutim Patriot Act ima isto svoje granice i ne dozvoljava proizvoljno prisluskivanje nego samo ciljano prisluskivanje onih koji se sumnjaju za ucesce u planiranju teroristickih akcija. Kako stvari stoje, Vlada zemlje je prekrsila Ustav iako su si ionako dopustili samovolju Patriot Act-om...no i to im ocito nije bilo dovoljno. Dijasporo u Americi, pazite sta pricate i pisete, da vas ne pojede mrak.
Last edited by St.Germain on 25/12/2005 15:33, edited 1 time in total.
- perke
evo..iskopah onu temu....i ostadoh sokiran...ipak je istina ono o ispiranju mozga medijima zapada....Krugman wrote: o iraku i gvantanamu je bilo price na jednoj drugoj diskusiji pa pogledaj tamo, nebi fakat da se ponavljam.
ne znam zasto je tako tesko reci: "DA,podrzavam okupaciju Iraka i Palestine"....
btw. poselami komsije za Xmas od mene i ovih jadnika

-
Krugman
E moj Alfonso, Osami valja ubijediti one silne budale da se opasu eksplozivima i raznesu u po Londona i Madrida. To sigurno nece uraditi sa pricom o homoseksualcima i Marilyn Manson, nego ce nastrano pojednostaviti neka kompleksna pitanja kao Izraelsko-Palestinski konflikt ili Irak da bi ih mogao demagoski poistovjetiti sa zapadnjackim vrijednostima.Alfons Kauders wrote:E sad, ja znam da je vazda prica o Izraelskoj okupaciji Palestine, o prisustvu americkih oruzanih snaga u S.Arabiji, o nepravdi ucinjenoj prema Iracanima (sankcije), americkoj podrsci totalitarnim rezimima i sl...Krugman wrote: perke, nije bilo prisluskivanja i govorio sam o americkim zakonima koji su ispostovani.
A ne znam da Osami pretjerano smeta velicina homoseksualne zajednice u San Franciscu, mogucnost sklapanja istospolnih brakova, Marilyn Manson i sl...
Ako u "zapadne vrijednosti" spada gazenje palestinske djece tenkovima, ili uskracivanje lijekova i hrane Iraku u proteklih desetak godina, onda sam i ja za unistenje zapadnih vrijednosti.
A sta je deklerisani cilj ljudi kao on se moze jasno vidjeti u mnogobrojnim izvjestajima koje on i njegova klika non-stop odasilju. Slusaj malo pazljivije sljedeci put.
- Alfons Kauders
Pa eto, sam kazes, valja ih ubijediti. A zapadnjaci im daju sve vise povoda za to, upravo o tome se radi - prisluskuj, prati, ponizi, pretresi...Krugman wrote: E moj Alfonso, Osami valja ubijediti one silne budale da se opasu eksplozivima i raznesu u po Londona i Madrida. To sigurno nece uraditi sa pricom o homoseksualcima i Marilyn Manson, nego ce nastrano pojednostaviti neka kompleksna pitanja kao Izraelsko-Palestinski konflikt ili Irak da bi ih mogao demagoski poistovjetiti sa zapadnjackim vrijednostima.
A sta je deklerisani cilj ljudi kao on se moze jasno vidjeti u mnogobrojnim izvjestajima koje on i njegova klika non-stop odasilju. Slusaj malo pazljivije sljedeci put.
-
Krugman
Germa, mozel' malo cinjenica, ziv bio? Taj isti NYT clanak na koji se pozivas je jasno objasnio da nisu nikoga prisluskivali, nego su minirali velike kolicine informacija koje su im telekomunikacijske kompanije predale. O nadziranju emaila nije bilo ni govora.St.Germain wrote: Ne samo da je NSA prisluskivala telefonate sumnjivih lica, nego i obicnih gradjana, citala njihove privatne mail-prepiske u nadi da ce naici na dokaze o teroristickim napadima, a sve bez sudskog naloga i dozvole sudskih vlasti za ovu obimnu spijunazu.
Prestani prepadati ljude sa dezinformacijama.
-
digger
Alfons, znas ti daleko bolje od ovoga. Ovaj udarac je cak i nize nego "ispod pojasa."Alfons Kauders wrote:Ako u "zapadne vrijednosti" spada gazenje palestinske djece tenkovima, ili uskracivanje lijekova i hrane Iraku u proteklih desetak godina, onda sam i ja za unistenje zapadnih vrijednosti.
-
St.Germain
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 50,00.htmlKrugman wrote:Germa, mozel' malo cinjenica, ziv bio? Taj isti NYT clanak na koji se pozivas je jasno objasnio da nisu nikoga prisluskivali, nego su minirali velike kolicine informacija koje su im telekomunikacijske kompanije predale. O nadziranju emaila nije bilo ni govora.St.Germain wrote: Ne samo da je NSA prisluskivala telefonate sumnjivih lica, nego i obicnih gradjana, citala njihove privatne mail-prepiske u nadi da ce naici na dokaze o teroristickim napadima, a sve bez sudskog naloga i dozvole sudskih vlasti za ovu obimnu spijunazu.
Prestani prepadati ljude sa dezinformacijama.
ako lazem ja, onda laze i ovaj izvor na koji se pozivam.
BUSH ZBOG PRISLUSKIVANJA POD PRITISKOM je naslov teme.
PS. bit ce da neko jos zna njemacki ovdje, pa da ne bude JA lazem
Last edited by St.Germain on 25/12/2005 15:48, edited 1 time in total.
-
Krugman
Decko, totalno si van linije. Postirao si par tragicnih slika koje nemaju veze sa ovim o cemu diskutiramo u nadi da ce njihova emotivna vrijednost obezvrijediti argumente koje predstavljam. Jako nisko, nisi se trebao ni javiti.perke wrote:evo..iskopah onu temu....i ostadoh sokiran...ipak je istina ono o ispiranju mozga medijima zapada....Krugman wrote: o iraku i gvantanamu je bilo price na jednoj drugoj diskusiji pa pogledaj tamo, nebi fakat da se ponavljam.
ne znam zasto je tako tesko reci: "DA,podrzavam okupaciju Iraka i Palestine"....
-
St.Germain
u uvodu u tekst se navodi: Americka Vlada je prisluskivala i pratila u velikom stilu....
-
Krugman
To sto alkaida koristi demagogiju da rekrutira svoje sljedbenike bi trebalo da sprijeci zapadne vlade da koriste razumne sigurnosne mjere? nema smisla.Alfons Kauders wrote:Pa eto, sam kazes, valja ih ubijediti. A zapadnjaci im daju sve vise povoda za to, upravo o tome se radi - prisluskuj, prati, ponizi, pretresi...Krugman wrote: E moj Alfonso, Osami valja ubijediti one silne budale da se opasu eksplozivima i raznesu u po Londona i Madrida. To sigurno nece uraditi sa pricom o homoseksualcima i Marilyn Manson, nego ce nastrano pojednostaviti neka kompleksna pitanja kao Izraelsko-Palestinski konflikt ili Irak da bi ih mogao demagoski poistovjetiti sa zapadnjackim vrijednostima.
Medjutim to ukazuje na potrebu da razumni ljudi kao ja i ti, pogotovo islamske organizacije na zapadu, prvo shvate o cemu se radi, a onda budu aktivni dio onemogucavanja toga u svojim zajednicama.
- perke
Krugman wrote:Decko, totalno si van linije. Postirao si par tragicnih slika koje nemaju veze sa ovim o cemu diskutiramo u nadi da ce njihova emotivna vrijednost obezvrijediti argumente koje predstavljam. Jako nisko, nisi se trebao ni javiti.perke wrote:evo..iskopah onu temu....i ostadoh sokiran...ipak je istina ono o ispiranju mozga medijima zapada....Krugman wrote: o iraku i gvantanamu je bilo price na jednoj drugoj diskusiji pa pogledaj tamo, nebi fakat da se ponavljam.
Jednostavno nisam mogao ostati po strani poslije onakvih "argumenata"... sto inace uvijek i cinim kad su ovakve teme u pitanju...
u pravu si....nisam se trebao javljati...ne znam koji mi klinac treba da se nerviram s budalama danas...jos cu i ban zbog njih popiti...
perke over & out
- Alfons Kauders
Ne, pazi vazda ide prica "protect our way of life", pa care moj uopste nije problem u internim stvarima SAD i nacinu zivota gore, jednostavno terorizam je stvorila ohola i beskrupulozna vanjska politika americkih administracija od Trumana do danas. Dakle decenijama daju povod ljudima da ih mrze i onda kad najebu postanu jos gori - nista ko fol nisu skontali. Sta mislis kako bi se BiH provela da je umjesto '92. rat poceo '02. i da je krenula propaganda kako se, eto Srbija bori protiv terorista ? Danas imas slicnu situaciju u Ceceniji...digger wrote:Alfons, znas ti daleko bolje od ovoga. Ovaj udarac je cak i nize nego "ispod pojasa."Alfons Kauders wrote:Ako u "zapadne vrijednosti" spada gazenje palestinske djece tenkovima, ili uskracivanje lijekova i hrane Iraku u proteklih desetak godina, onda sam i ja za unistenje zapadnih vrijednosti.
Ono sto se mora promijeniti u glavama stanovnika zapadnih sila ( tj. u "nacinu zivota") je odnos nezainteresiranosti za postupke njihovih vlada. Moraju shvatiti da kad hoce da podrzavaju zlocninacku politiku imaju mnogo vecu sansu da odlete u zrak u nekom vozu, zgradi i sl. nego gradjani drugih zemalja...