HIMNA RBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ahmmed

Post by Ahmmed »

Germain, bez ikakvih,osim emotivnih, konotacija :D

Danas, pa "Bože pravde" je izabrana legalno i legitimno, uz puno učestvovanje Hrvata , Bošnjaka, Bosanaca i ostalih u raspravi o himni i njenom tekstu.

I kao da namjerno zaboravljaš, da je RS izraz borbe srpskog naroda za slobodu, pa je i taj momenat nesrpskog odlučivanja o himni, još jedan dokaz o demokratičnosti Karadžićevih Srba. :D
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote: Danas, pa "Bože pravde" je izabrana legalno i legitimno, uz puno učestvovanje Hrvata , Bošnjaka, Bosanaca i ostalih u raspravi o himni i njenom tekstu.

I kao da namjerno zaboravljaš, da je RS izraz borbe srpskog naroda za slobodu, pa je i taj momenat nesrpskog odlučivanja o himni, još jedan dokaz o demokratičnosti Karadžićevih Srba. :D
zaboravljam, stas' uslo se u godine pa posenililo... :D
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
St.Germain wrote:
Ahmmed wrote: I ima jedna, uhu ugodna, turska :-)
ovo bez politickih konotacija? :D
turska je sekularna drzava, himna im se zove "mars nezavisnosti" :D

@tulipan:
sad sam se sjetila! ma najbolje je da uvedemo neku ilahiju kao himnu BH, taman da izbalansira "boze pravde" od RS-a :roll:
Možemo ih intonirati jednu poslije druge a treba smisliti i treću. Međutim ponovo bi došlo do problema. Valja se složiti koja će biti prva intonirana.
danas

Post by danas »

Tulipan wrote: Možemo ih intonirati jednu poslije druge a treba smisliti i treću. Međutim ponovo bi došlo do problema. Valja se složiti koja će biti prva intonirana.
vidis kako sporazum kucu gradi -- znaci u zamjenu za "boze pravde", vi cete progutati "tisucljetna"? :roll:
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote: Možemo ih intonirati jednu poslije druge a treba smisliti i treću. Međutim ponovo bi došlo do problema. Valja se složiti koja će biti prva intonirana.
vidis kako sporazum kucu gradi -- znaci u zamjenu za "boze pravde", vi cete progutati "tisucljetna"? :roll:
Ako se progura neka ilahija, bože pravde kao treća neka bude ta u kojoj se spominje tisućljetna tako da Hrvati ne mogu reći da su ugroženi.

Samo ja ne znam zašto mnogi himnu Bože Pravde doživljavaju kao "četničku". Nju je čak napisao Slovenac niti ima veze sa četništvom.
danas

Post by danas »

Tulipan wrote:
danas wrote:
Ako se progura neka ilahija, bože pravde kao treća neka bude ta u kojoj se spominje tisućljetna tako da Hrvati ne mogu reći da su ugroženi.
vidim na sve pristajes... radije bi imao i tri himne, nego jednu u kojoj se spominje republika BH... :roll:
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote:
danas wrote: vidis kako sporazum kucu gradi -- znaci u zamjenu za "boze pravde", vi cete progutati "tisucljetna"? :roll:
vidim na sve pristajes... radije bi imao i tri himne, nego jednu u kojoj se spominje republika BH... :roll:
Da bi se napravila himna BiH mora se naći kompromis u vezi teksta a ne da jedni guraju onako kako im se ćefne.
danas

Post by danas »

Tulipan wrote:
Da bi se napravila himna BiH mora se naći kompromis u vezi teksta a ne da jedni guraju onako kako im se ćefne.
aha, kao kompromis oko "boze pravde" mislis? :-) gdje niko nije gurao kako im se cefne, nego se fino dogovorili...

gdje je onaj smajli sto povraca... :roll:
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote:
aha, kao kompromis oko "boze pravde" mislis? :-) gdje niko nije gurao kako im se cefne, nego se fino dogovorili...

gdje je onaj smajli sto povraca... :roll:
Ti izgleda nikako ne kontaš. Niko nije rekao da bi himna BiH trebala biti bože pravde jer je to zvanična himna Srbije. Moje je pitanje bilo zašto se ta himna poistovjećuje sa četništvom s kojim nema nikakve veze.
danas

Post by danas »

Tulipan wrote:
Ti izgleda nikako ne kontaš. Niko nije rekao da bi himna BiH trebala biti bože pravde jer je to zvanična himna Srbije. Moje je pitanje bilo zašto se ta himna poistovjećuje sa četništvom s kojim nema nikakve veze.
boze pravde je himna RS, a himna SiCG je i dalje hej sloveni.
a ne znam kako mozes biti tako bezobrazan i vidjeti problem u "tisucljetna" a ne vidjeti problem u "boze pravde"...
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
Tulipan wrote:
a ne znam kako mozes biti tako bezobrazan i vidjeti problem u "tisucljetna" a ne vidjeti problem u "boze pravde"...
Himna SCG je "Hej Sloveni" ali himna Republike Srbije je "Bože Pravde
danas

Post by danas »

Tulipan wrote:
danas wrote:
Tulipan wrote:
bas kao i RS.
ma prekrasno.
Klon

Post by Klon »

danas wrote:
Tulipan wrote:
Himna SicG je Hej Sloveni, ali bez teksta. Ali himna Sribija je boze pravde.
koji himnu SCG ima neznam.
Uskoro ce se sigurno ukinuti boze pravde kao himna RS, jer vrijeda druga dva naroda.
A ako CG sljedece godine bute nezavisna, Srbija ce sigurno imati boze pravde kao svoju himnu.
A Upravu si boze pravde nema nista veze sa cetniciima, samo su je cetnici iskoristli za svoju bolenu ideologiji.
To ti je ista stvar kao sa himnom Njemacke.

Stara himna BiH vrijeda ko fol Srbe i Hrvate, jer njima smeta da se spominje Bosna i hercegovina.
njima smeta sve sto ima veze sa Bosnom i Hercegovinom.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Meni se svidja Pobriceva himna Instituta Sevdaha za himnu BiH

......Bosna je dusa svijeta kaljena hiljadu ljeta,
carstva propadala, Bosna opstajala,
Bosna je u nama, u tvom i u srcu mom,
tu smo rodjeni, tu cemo mrijeti,
Bosna je nas dom....... :D
stidljiv

Post by stidljiv »

Jedna si jedina.... :-)
rei

#41 Re: HIMNA RBIH

Post by rei »

Majjah wrote:Prije dva dana sam negdje na nekoj radio stanici ,,uhvatio'' onu nasu himnu RBIH koje smo se morali odreci jer ,,vrijedja'' patriotska osjecanja bh. Hrvata i Srba.
I desi mi se da sam se nakom nekoliko godina u kojima nisam ni razmisljao o njoj najezio, dok sam samo refren slusao kroz glavu mi prodjose najemotivnije slike iz perioda 92-95.
Elem, sjednem ja pred kompjuter nebil negdje na nekoj stranici pronasao tu pjesmu (himnom se vise ne moze zvati). Ali nigdje nista! Od milion nekakvih ,,patriotskih'' blogova i stranica nigdje onog na sto je svaki Bosanac ustajao i koji bi i danas ustao kad je cuje.
Ima nekav fajl u mp3 formatu na nekim stranicama, ali sa njim nesto nije OK jer se ne skine ni pola himne!
IMALI IKO TU HIMNU da je postavi na nekom sajtu za download ili ako neko zna neki ispravan link neka ga postavi.
Hvala!

eto vidis ja sam tu himnu vec zaboravila i cak se navikla na ovu,
tako ce se svi vremenom naviknuti, samo nam fali
jos tekst a valjda i to bude.... uskoro :kravata: :bih: :bih: :bih: :bih:
mr__bosnjak

#42 Re: HIMNA RBIH

Post by mr__bosnjak »

Tulipan wrote:
mr__bosnjak wrote:
Majjah wrote:Prije dva dana sam negdje na nekoj radio stanici ,,uhvatio'' onu nasu himnu RBIH koje smo se morali odreci jer ,,vrijedja'' patriotska osjecanja bh. Hrvata i Srba.
I desi mi se da sam se nakom nekoliko godina u kojima nisam ni razmisljao o njoj najezio, dok sam samo refren slusao kroz glavu mi prodjose najemotivnije slike iz perioda 92-95.
Elem, sjednem ja pred kompjuter nebil negdje na nekoj stranici pronasao tu pjesmu (himnom se vise ne moze zvati). Ali nigdje nista! Od milion nekakvih ,,patriotskih'' blogova i stranica nigdje onog na sto je svaki Bosanac ustajao i koji bi i danas ustao kad je cuje.
Ima nekav fajl u mp3 formatu na nekim stranicama, ali sa njim nesto nije OK jer se ne skine ni pola himne!
IMALI IKO TU HIMNU da je postavi na nekom sajtu za download ili ako neko zna neki ispravan link neka ga postavi.
Hvala!

Vidis nisam znao cak da ta himna postoji. Ma hajmo peticiju za njeno vracanje. A ima jedna divna pjesma koja je ko himna bosanske dijaspore, na Bosnjaci.net negdje na dnu stranice moze se naci. Pjeva je Omer Pobric a napisana je jos 1986. godine od velikog bosanskog patriote Rade Jovanovica ja mislim da se zvao. "U tudzoj zemlji". A stvarno ako neko ima ovu nasu pravu himnu neka je stavi jer bi je htio cuti...
Opet peticija! Koja li je to po redu?
Sve dok Bosna kao DRZAVA nedobije zasluzenu himnu...
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

Tulipan wrote:
danas wrote:
Tulipan wrote:
Tulipan pa ti sve znas :D Samo valjda nece jos dugo biti " Hej Sloveni" mada ne verujem da ce ostati ni " Boze Pravde".
stidljiv

Post by stidljiv »

Pa sta ce onda biti ? Od topole do topole ?? :-) :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Bosanac_21 wrote:Meni se svidja Pobriceva himna Instituta Sevdaha za himnu BiH

Bosna je nas dom....... :D
Eh, tu sam jednom cuo i stalno govorio da treba bit himna ali nisam se mogao sjetiti. Sta ce nam "tisutljecna" to je u "lipoj nasoj" nama treba ova.

Bosna je nas dom.......

A za Tulipana sta tebi smeta? Stvarno ko sve ovo-ono. U himnoj se nepominju narodi i lijepa je cuti za svakoga ko voli BiH. Sta je tu tako grozno pa se ko sve nesto moras bunit sto vjeroavtno neradis sa himnom Srbije pa da su i pjevali o misevima ti bi bio ponosan a u himnoj Bosne najmanja stvarcica "Aha, nevalja ovo nas ugrozava". Haj priznaj, tebe i tvoje sunarodnike(vecinu) ugrozavaju rijeci BOSNA i HERCEGOVINA.
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

stidljiv wrote:Pa sta ce onda biti ? Od topole do topole ?? :-) :D
a tu bi hteo? :D :D :D
rei

Post by rei »

ja mislim da vi stvarno idete predaleko, pogotovo me cudite vi
nemojte mi zamjeriti sto to ponovo pisem, vi koji ste van ove zemlje, (jer niko iz Bosne tako ne pise)
mislim druzim se i sa Hrvatima, Srbima i jedino ovdje mogu
procitati da im kao smeta naziv drzave Bosna i Hercegovina ili da im smeta to sto su Bosanci i Hercegovci, i kako im moze smetati kad oni to i jesu.
Takodje neki forumasi pisu kako su oni samo Srbi i Hrvati a ne i Bosanci i Hercegovici mislim oni ovo da procitaju , pomislili bi da ste ludi. Ali ja ipak mislim da je to neka glupa politika koju neki zele da nametnu..
Sve i da je tako a nije ko god zivio u ovoj drzavi on je vec
rodjenjem Bosanac i Hercegovac htio on to ili ne ili bilo kom
on narodu pripadao on je drzavljanin ove drzave i on i jeste
BOSANAC I HERCEGOVAC.
armin00

Post by armin00 »

evo jedan tekst napisan od BHfanaticosa odnosno clana sa nickom Hogra (napisao i onu pjesmu o Barbarezu i herojima sa Marakane), koji se odlicno uklapa uz sadasnji intermeco, melodija je fakat lijepa samo joj fali dobar tekst i evo ga, probajte pjevusit uz sadasnju himnu dobro zvuci.. Inace pokusao je da ubaci sto vise elemenata od originalne Jedna si Jedina tako da ne gubimo tu nasu najdrazu himnu..

naravno da se himna nikad nece usvojit al sad barem imamo sta pjevat na stadionima itd, forsirat cemo je od sad, mozda se snimi i neka mala audio verzija ;)

evo teskta:

PREKO TAMNIH GORA , SNJEŽNIH PLANINA
PREKO POLJA I DOLINA , DO MORA

BOG NEK TE SAČUVA , ZEMLJO VOLJENA
KOLIJEVKO PRADJEDOVA , JEDINA

NEKA ZNAJU SVI DUŠMANI PROKLETI
SINOVI ĆE TVOJI ZA TE UMRIJETI

ŽIVI VJEČNO ŽIVI , ZEMLJO SLOBODNO
VJEKOVIMA PRKOSITO PONOSNO
DOMOVINO BOSNO HERCEGOVINO
Post Reply