automatik ima svojih prednosti (guzva, lagano za voziti i sl)
manualni ima svojih pradnosti takodje ( zdravije za motor, sportski osjecaj i sl)
nemozete tvrditi da jedno nevalja a drugo da. ti sto govore automatik nevalja mogu se okladiti da ga nikada nisu ni probali, pa kako ce ga onda kuditi. cuj ljeni. ljen bi i ti bio da trebas svako 20 sek saltat 1-2-3-1 itd itd. nekih 40 min. vidio bi kako bi onda razmosljo o manualcu. ja znam. ja ih imam obadvoje. zato se neupustam u gradsku voznju sa man mjenjacem. zivce mi izcupa, a i umorim se naprosto.
zasto se vise koriste man u Eu? ko sto tip rece:
iz manje kubikaze se mogu izvuci bolje performanse. automatik + mala kubikaza = veoma ljeno auto. zasto? jer se automatik voli vrtiti na 1300-2000 rpm na kojem su manja auta MRTVA.
automatska transmisija je teza. nekih 30+ kg na laganom autu sa malom kubikazom se ZNATNO osjeti. to ubija performanse kao i potrosnju goriva.
jos jedna stvar zasto se u EU nevoze automatici je cijena goriva. automatici trose vise goriva. zasto? zato sto su tezi i zato sto automatska transmisija "jede" vise konja od manualne. prosjecni manualni mjenjac ima otpor od 5-7% dok automatska transmisija oko 8-15%. u zadnje vrijeme automatske transmisije su unaprijedjene toliko da gubitak snage je skoro isti kao i kod manualnog ako ne cak i manji.
zasto se voze autoamtici u US?
americke ceste su podljezne vecim zastojima saobracaja.
prosjecna americka auta su PUNO jaca od EU auta. puno veci obrtni moment.
americke ceste su ravne tako da nema puno izmjena brzina.
cijena goriva je puno manja od EU cijena. mada u zadnje vrijeme cijene su skocile, ali to je idalje neznacajno.
ima jos stvari ali sad mi nepadaju na pamet.
kad probate automatika onda se javite i kudite.
slobodno me dopunite ili ispravite, mada mislim da nemate sta ispravljati vec mozda samo nesto nadodati.
sada ja licno nevolim automatika iz razloga............ koje cu za sada zadrzati za sebe.