Latinica

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

muha_sa

Post by muha_sa »

Boli istina HDZ demokrate.
Igrao sam nekad dobro fudbal ili nogomet i najdraže mi je bilo kad suparnik zabije autogol.
HDZ to upravi radi----kažnjen zatvorskom(uslovno) kaznom intelektualac Matvejević----novinarka,zaboravi sam joj ime;također kažnjena zbog natpisa---suspendovan Ladišić i sad Latin ---tako se u Europu neide.
Blago našim susjedima pa Mesića imaju.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Sve ovo za sta sada optuzuju Denisa su neofasisisticke falange radile hrvatskim antifasistima 15 godina takodjer im ne dozvoljavajuci da se brane.

Svugdje u svijetu pobjednici pisu povijest, jedino su kod nas porazeni (u ovom slucaju fasisiti iz drugog svijetskog rata) iskoristivsi mrak i beznadje u koje su ovi prostori zapali pokusali iskoristiti da napisu vlastitu povijest i prikazu svoju ulogu kao pobjednicku. Na zalost u tom su uspjeli.

Postoji podatak da je za vrijeme Tudjmanove vladavine u Hrvatskoj oskrnavljeno 30.000 antifasistickih spomenika i grobalja. Da li su mrtvi ljudi cija su imena zapisana na tim spomenicima imala mogucnost da se brane? :(

I jos nesto na http://www.denis-latin.com mozemo dati podrsku Denisu da nastavi svoju misiju razotkrivanja zla koje vlada na ovim prostorima vec vise od decenije.
Šandor

Post by Šandor »

Nema velike razlike između Mihajla Obrenovića, Nikole Pašića, Dragoljuba Draže Mihajlovića, Slavka Kvaternika, Andrije Artukovića, Vjekoslava Maksa Luburića, Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja........i Franje Tuđmana.

Jedina razlika jeste u tome da Tuđman nije bio u poziciji u kojoj su bili Mihajlo Obrenović, Vjekoslav Maks Luburić, Radovan Karadžić.....

Tuđman je ipak morao odigrati određenu ulogu. Ulogu koja je danas utjelovljena u Ivi Sanaderu, Zdravku Tomcu i mnogim drugim nesuđenim Andrijama, Vjekoslavima........

Hoću reći, Tuđman bi bez sumnje dosegao visine Dragoljuba Draže Mihajlovića, Vojislava Šešelja.......ali okolnosti mu to ipak nisu dozvoljavale.
kekec

Post by kekec »

-=DoMaGoJ=- wrote:Hm...
Znaš kako kažu povijesničari? Za pravilan sud o nekome treba proći barem odmak od 20, 30 godina.
Emisija je potpuno tendeciozna, jer ona osuđuje odmah, bez mogućnosti obrane, što je mogao vidjeti svatko tko ju je gledao. Tuđman je kriv za sve, jer pa on je pratio svakog Hrvata i znao šta točno taj Hrvat radi u određenom trenutku, na određenom mjestu. Ma molim vas.
A di je bio Latin '91 i '92?
:roll:
A vidi ovo:
Milosevic je kriv za sve, jer pa on je pratio svakog Srbina i znao šta točno taj Srbin radi u određenom trenutku, na određenom mjestu
Da li bi se mogao sloziti sa ovim drugim ??? :-)

A sto se tice Latina u 91-92, mislim, da je u to vrijeme bio na TV i da je i tada uredjivao "Latinicu". :)
zico

Post by zico »

Nema velike razlike između Mihajla Obrenovića, Nikole Pašića, Dragoljuba Draže Mihajlovića, Slavka Kvaternika, Andrije Artukovića, Vjekoslava Maksa Luburića, Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja........i Franje Tuđmana.

Jedina razlika jeste u tome da Tuđman nije bio u poziciji u kojoj su bili Mihajlo Obrenović, Vjekoslav Maks Luburić, Radovan Karadžić.....

Tuđman je ipak morao odigrati određenu ulogu. Ulogu koja je danas utjelovljena u Ivi Sanaderu, Zdravku Tomcu i mnogim drugim nesuđenim Andrijama, Vjekoslavima........

Hoću reći, Tuđman bi bez sumnje dosegao visine Dragoljuba Draže Mihajlovića, Vojislava Šešelja.......ali okolnosti mu to ipak nisu dozvoljavale.
I tebe je majka priroda obdarila neviđenim darom razmišljanja...

Tuđman i njegova obitelj(on i njegov brat i otac) su u drugom svjetskom ratu odigrali časniju ulogu nego masa njihovih istovremenika.
Zato ga nemoj uspoređivati sa Luburićem....jer on se protiv njega borio,za razliku od tebe koji si vjerovatno deklarativni antifašist ,no kako mi znamo da stvarno jesi?Naravno nisi se mogao boriti u WWII,ali vidim da ti zatucanost nije strana

Kako ti znaš što bi bilo da su okolnosti bile drugačije?
Evo ja ti tvrdim da Tuđman nije želio rat niti je taj rat odgovarao Hrvatskoj,no kada je rat već nastupio u njemu se nastojao što je moguće bolje snaći...
Istina je da ima dosta putra na glavi,no da se niti malo ne pokušava razumjeti kontekst doba u kojem je djelovao je također istina...

A pogotovo se nemoj pozivati na Sanadera koji je daleko najuspješniji
političar na Balkanu,pragmatičan,obrazovan i najbitnije vrlo konkretan...
Mnogi političari su deklaratvino štošta,a u praksi vrlo često samo razmišljaju kako će ugoditi potencijalnim biračima...Sanader je povukao i nekoliko poteza koji mu ugrožavaju biračku bazu ,no ipak ih je za razliku od preplašenog Račana napravio...
Ispunio je sve zahtjeve Haškog suda,poprilično je uspješan i u pacificiranju uzavrele atmosfere u i odnosu prema Srbima.Razlog zašto se tu nije uspjelo u potpunosti je i stanje duha svih nas na ovim porstorima,no svjestan je da kurs kojim vodi Hrvatsku ,je onaj kurs koji će s vremenom te teme učiniti efemernima...Kurbin pir se bliži kraju...

Mesiću je ipak dosta lakše jer on djeluje više kao korektiv,ne posjeduje izvršnu vlast i manje odgovara zbog svojih poteza.Zbog toga može i govoriti ono što misli...
zico

Post by zico »

Latin je 1991-1992 uređivao Slikom na sliku.Latinica je krenula 1993.
Tih prvih godina je Denis Latin bio ratni reporter koji je redovito obilazio prve linije frontova.Ja na žalost nisam gledao emisiju,no vjerujem de je dosta tog propušteno reći,što ne negira nužno ono što je rečeno(volio bih da sam čuo
što se stvarno desilo)...
Domagoj, lakše je nekoga prosuđivati s velike vremenske distance ali isključivo zato što onda gotovo nema ljudi koji su emotivno vezani za dotične,no ja stvarno mislim da svatko treba podlijegati kritici...

Inače Latine je izrazio čuđenje zašto se digla tolika prašina jer već su se u javnosti čule takve ocjene tj, sve je bilo rečeno i to x puta.Možda je tajming bio loš...

No vjerujem da je bio tendeciozan,kao i Ladišić u onoj svojoj emisiji,jer
ima puno puno materijal koji bi se trebao ispričati...2 sata nije dovoljno..
Prenj

Post by Prenj »

zico wrote:Latin je 1991-1992 uređivao Slikom na sliku.Latinica je krenula 1993.
Tih prvih godina je Denis Latin bio ratni reporter koji je redovito obilazio prve linije frontova.Ja na žalost nisam gledao emisiju,no vjerujem de je dosta tog propušteno reći,što ne negira nužno ono što je rečeno(volio bih da sam čuo
što se stvarno desilo)...
Domagoj, lakše je nekoga prosuđivati s velike vremenske distance ali isključivo zato što onda gotovo nema ljudi koji su emotivno vezani za dotične,no ja stvarno mislim da svatko treba podlijegati kritici...

Inače Latine je izrazio čuđenje zašto se digla tolika prašina jer već su se u javnosti čule takve ocjene tj, sve je bilo rečeno i to x puta.Možda je tajming bio loš...

No vjerujem da je bio tendeciozan,kao i Ladišić u onoj svojoj emisiji,jer
ima puno puno materijal koji bi se trebao ispričati...2 sata nije dovoljno..
Mogli bi ovako o Latinici jos deset strana nepotrebno tupiti ...
Jer cijela je afera najobicnija manipulacija HDZ-a napravljena samo sa jednim ciljem: Da se skrene paznja medija i javnosti sa uloge Vlade Hrvatske u hapsenju Gotovine. Naruseni image u jednom slucaju, trebalo je popraviti izmisljanjem drugog slucaja.
kekec

Post by kekec »

A sto se tice Latina u 91-92, mislim, da je u to vrijeme bio na TV i da je i tada uredjivao "Latinicu".

Moja greska, brzina. :sad:
Kako rece "zico", Latin je radio "Slikom na sliku".
Istu sam pratio, ali eto ime mi potisnula "Latinica".
zico

Post by zico »

Mogli bi ovako o Latinici jos deset strana nepotrebno tupiti ...
Jer cijela je afera najobicnija manipulacija HDZ-a napravljena samo sa jednim ciljem: Da se skrene paznja medija i javnosti sa uloge Vlade Hrvatske u hapsenju Gotovine. Naruseni image u jednom slucaju, trebalo je popraviti izmisljanjem drugog slucaja.
Ti si Prenj izgleda jedan od iskusnijih analitičara ovdje :thumbup:
Ili možda ponekad pročitaš Feral :)
Kao što kaže Ivica Đikić Sanader je apsolutno zabranio fanfare
povodom tog, politički gledano,jednog od najvećih uspjeha njegove
administracije(ponajviše njega samoga) i pustio mase da se malo
izventiliraju ..Ali kao što sam rekao,kurbin pir je pri kraju(valjda se neće
desiti nešto nepredviđeno u Europi),a ono što se moralo napraviti,moralo se napravit i tu nema rasprave..Zna biti zajebana ta politika...

Što se tiče Latinice koja nije emitiran ,nadam se da oće uskoro jer mislim
da po pitanju WWII rata treba postaviti stvari na svoje mjesto...
Moram priznati da bih volio čuti i kritičke tonove po pitanju NOBa...(pored
pozitivnih)
Znate na što mislim!!!
mostarac

Post by mostarac »

Nego, meni se cini da bi se komsije mogle nacekat da udju u EU, jer dobili su veliki i nerjesiv problem po imenu ITALIJA. htjeli su kupiti austrijsku podrsku vracanjem nesto malo posjeda Austrijancima, a onda su se javili oni kojima ako vrate posjede, Hrvatska ide pod stecaj, tj. Talijani. Problem je i u tome sto ne mogu sad raskinuti ugovor sa Austrijom jer bi tu izbila drama. Dakle mislim da ce se komsije nacekati dok udju u EU i da ce ovo biti jedna duga i zanimljiva "shtorija". Meni se cini mogli bi mi zajedno u EU ili da mozda lobiramo zajedno sa SiCG medju clanicama da prime i Hrvatsku, jer ovaj problem Italije bi mogao potrajat :D
dalmatinka

Post by dalmatinka »

umro je mostar wrote:Nego, meni se cini da bi se komsije mogle nacekat da udju u EU, jer dobili su veliki i nerjesiv problem po imenu ITALIJA. htjeli su kupiti austrijsku podrsku vracanjem nesto malo posjeda Austrijancima, a onda su se javili oni kojima ako vrate posjede, Hrvatska ide pod stecaj, tj. Talijani. Problem je i u tome sto ne mogu sad raskinuti ugovor sa Austrijom jer bi tu izbila drama. Dakle mislim da ce se komsije nacekati dok udju u EU i da ce ovo biti jedna duga i zanimljiva "shtorija". Meni se cini mogli bi mi zajedno u EU ili da mozda lobiramo zajedno sa SiCG medju clanicama da prime i Hrvatsku, jer ovaj problem Italije bi mogao potrajat :D
Baš si zločest :D :D , ali i nedovoljno informiran, nadam se ne namjerno. Problem s Italijom je odavno riješen, a to što Italija želi još, to je već druga stvar, a ova zadnja rečenica ti zaista nije trebala.
zico

Post by zico »

Ovo zadnje razmišljanje ide pod onu što se babi snilo...

Ne daj boće da ja kažem kako je nemoguće da se nešto nepredviđeno
desi,no Italija niej spriječila Sloveniju a neće niti Hrvatsku...
Sanader je odigrao neku igru sa Austrijom,ja msilim da će taj zakon o
povratu biti srušen u Saboru jer radi se samo o parafu....

Hravtsku bi mogao spriječiti zamor i problemi unutar same EU i možda
i vlastiti euroskepticizam...
Bilo kakvo bildanje mišića od strane nekih koji su već unutra i to nastoje
iskoristiti može postati kontraproduktivno...
Šandor

Post by Šandor »

Ako je dr. Franjo Tuđman bio antifašista onda je antifašista i Slobodan Milošević. :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Koliko me sječanje služi,slikom na sliku su uređivali-Dubravko Merlić i Tihpmir Ladišić al nebitno.
Niko više vladu ne kritikuje zbog Ante--zaboravili valjda baveći se neprijateljem Latinom--uostalom njihov problem-odoh ja "piramidu"sa Željkom Ogresta gledat.
valterbranisarajevo

Kada na lik Franje Tudjmana gledam subjektivno uvijek dodjem do zakljucka da bih bio najsretniji da za njegova nikada nisam ni cuo, isto kao ni za vecinu gospodara ludskih zivota i sudbina koji su obiljezili ovaj nesretni period bliske proslosti.

Medjutim kada stavim emocije po strani i njegov lik i djelo pokusam analizirati objektivno dolazim do sljedecih zakljucaka:

Doprinos vojne akcije Oluja slamanju srbijanske vojne i sulude ideje velike srbije masinerije je nesumnjivo ogroman.

Svidja mi se briga ili ti skrb koju je pokazao prema svojim vojnicima koji su ucestvovali u ratu. Pripadnici HV su bili siti, dobro obuceni, a egzistencija njihovih porodica je bila osigurana zahavljujuci solidnim vojnickim placama koje su dobivali. Za razliku od njih mi smo ratovali u prnjama, gladni i zedni, dok je novac za te potrebe, kojega je nesumnjivo bilo zavrsio u dzepovima raznih ublehasa koji nam, na zalost, i danas veoma uspjesno sole pamet.

To ono pozitivno a negativno....

Zeleci da se zahvali ustaskoj emigraciji na novcanoj podrsci koja mu je pomogla da 1990 dodje na vlast Tudjman im je dopustio revidiranje povijesti II svjetskog rata, rehabilitaciju i svekoliku afirmaciju zlocinackog ustaskog pokreta koje bi, da na vlast nije dosao Antifasista Stjepan Mesic na kraju vjerovatno kobno zavrsilo po Hrvatsku. Na zalost rezultati svega toga su jos uvijek vidljivi i jos ce dugo vuci Hrvatsku nazad u balkansko blato. Jednom broju mladih Hrvata danas nije idol antifasista Ivo Lola Ribar, koji je zrtvovao svoj mladi zivot pokusavajuci odvuci Hrvatski narod na stranu pobjednika, vec zlikovci i olos kao sto su: Pavelic, Luburic i Francetic. Koncerti primitivca Marka Perkovica Tompsona ispunjavaju dvorane i stadione, a veliku popularnost dozivljava pjesma Jasenovac i Gradiska stara gdje se velicaju zlocini.

Naravno druga, a za nas u BiH najveca crna mrlja lika djela Franje Tudjmana je njegova suluda ideja stvaranja Banovine Hrvatske i podjela BiH. Ova politika je proizvela Ahmice, Stupni Dol, Heliodrom a cijenu ovog projekta su platili stanovnici te zamisljene velike hrvatske – nehrvati. Visoku cijenu su platili i bosanski Hrvati koji su u suludoj trgovini teritorijama morali napustiti svoja vjekovna ognjista u Bosanskoj Posavini i djelovima Bosanske Krajine.
Qwert

Post by Qwert »

Super, a sad bez emocija.
muha_sa

Post by muha_sa »

valterbranisarajevo @

svaka čast---kratko i jasno.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

zico wrote:Latin je 1991-1992 uređivao Slikom na sliku.Latinica je krenula 1993.
Ma sega mi sve to oko Latina. Lafo on sad kao borac za slobodu govora i demokratiju.

Kad je bila popularna emisija "Slikom na sliku", uredjivali su je on, Damir Matkovic i Dubravko Merlic. Najekstremniji od njih, sto ce reci proustaski orijentisan, bio je Denis Latin. Damir Matkovic je bio bare-bare, a Dubravko Merlic se pokazao kao pravi gospodin i profesionalac.

I danas taj Denis Latin kao borac za ljudska prava. Jest koliko je to i Hasan Cengic...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

muha_sa wrote:valterbranisarajevo @

svaka čast---kratko i jasno.
Pridruzujem se! :thumbup:
Jasho

Post by Jasho »

Domagoj treba da znaš da istina boli i žao mi je što je ne mošeš i ne želiž prihvatiti! Franjo Tuđman je ratni zločinac, kriminalac i profiter! Razlika između njega i Miloševića je gotovo nikakava! Ni jedan zločin Tuđman nije naredio, a da prethodno nije dobio saglasnostr svog partnera Miloševića!
valterbranisarajevo

Jos nesto o emisiji koja je podigla prasinu.

Jucer sam procitao na Indexovoj web stranici vijest o tragicnom kraju jednog od nesretnih "junaka" te Latinice Stanku Mlinaru, a ovo jos jednom potvrdjuje da je vecina navoda iz nje bila istinita.

Za one koji nisu gledali, Stanko Mlinar je starac srpske nacionalnosti koji je ostao zivjeti u Hrvatskoj i za gledaoce Latinice pristao ispricati pricu o uzasu koji mu se desio prije nekoliko godina. Njemu su u kucu upal advojica napaljenih balavaca zadojenih nacional-sovinistickom ideologijom, isprebijali ga bez ikakvog povoda i onda natjerali psa koga su doveli sa sobom da ga pokusa silovati. Uzas! :(

Neretni starac je prije nekoliko dana pronadjen objesen u svojoj kuci. Mogu samo zamisliti kroz koje je patnje prosao prije svog svjedocenja i posebno poslije kada je odlucio da oduzme sebi zivot.

A ko zna, mozda mu je i neko presudio zato sto se usudio ukaljati svijetli lik i djelo Vrhovnika? :?

A sada se Denisu zamjera zato sto je pokusao osuditi takav zlocin.... :x
MBA

Post by MBA »

valterbranisarajevo wrote:Jos nesto o emisiji koja je podigla prasinu.

Jucer sam procitao na Indexovoj web stranici vijest o tragicnom kraju jednog od nesretnih "junaka" te Latinice Stanku Mlinaru, a ovo jos jednom potvrdjuje da je vecina navoda iz nje bila istinita.

Za one koji nisu gledali, Stanko Mlinar je starac srpske nacionalnosti koji je ostao zivjeti u Hrvatskoj i za gledaoce Latinice pristao ispricati pricu o uzasu koji mu se desio prije nekoliko godina. Njemu su u kucu upal advojica napaljenih balavaca zadojenih nacional-sovinistickom ideologijom, isprebijali ga bez ikakvog povoda i onda natjerali psa koga su doveli sa sobom da ga pokusa silovati. Uzas! :(

Neretni starac je prije nekoliko dana pronadjen objesen u svojoj kuci. Mogu samo zamisliti kroz koje je patnje prosao prije svog svjedocenja i posebno poslije kada je odlucio da oduzme sebi zivot.

A ko zna, mozda mu je i neko presudio zato sto se usudio ukaljati svijetli lik i djelo Vrhovnika? :?

Dokazi svoje tvrdnje!
MBA

Post by MBA »

Jasho wrote:Domagoj treba da znaš da istina boli i žao mi je što je ne mošeš i ne želiž prihvatiti! Franjo Tuđman je ratni zločinac, kriminalac i profiter! Razlika između njega i Miloševića je gotovo nikakava! Ni jedan zločin Tuđman nije naredio, a da prethodno nije dobio saglasnostr svog partnera Miloševića!

Ne cijenim Tudjmanov karakter. No, dokazi to sto pises!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

MBA wrote:

Dokazi svoje tvrdnje!
Izvini sto se petljam, ali na koje tvrdnje mislis?
Koliko ja vidim, covjek je prenio vijest i postavio par pitanja a ne tvrdnji...

Sto smo osjetljivi, sto smo osjetljivi....
Ccc...
:D
MBA

Post by MBA »

Vodenjak wrote:
MBA wrote:

Dokazi svoje tvrdnje!
Izvini sto se petljam, ali na koje tvrdnje mislis?
Koliko ja vidim, covjek je prenio vijest i postavio par pitanja a ne tvrdnji...

Sto smo osjetljivi, sto smo osjetljivi....
Ccc...
:D

Pitanje nije u osjetljivosti, vec odgovornosti pri davanju izjava. Dakle, razuman, inteligentan, i oobrazovan covjek/zena bi trebali imati pokrice za svoje tvrdnje. Na primjer, na osnovu cega, i van razumne sumnje, neko moze tvrditi da je taj starac ubijen? Da li je moguc neki drugi scenarij? Ako iskreno se zamislis nad ovim pitanjima i na barem jedno od istih odgovori sa "da," onda hipoteza ne moze biti potvrdjena.
Locked